Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1501) sellerbuyer


sellerbuyer
őstag

Na hát a következőképpen néz ki a dolog:

ML-ben:
Ha beállítom kézzel 3.5-re (18mm-en persze), akkor jó. Majd feltekerem az obit 135mm-re, akkor persze 5.6 lesz. Aztán visszatekerem 18mm-re és semmi, marad 5.6-on. Na most ha így kezdem a felvételt indítani, marad is 5.6-on a felvétel közben is. Ha viszont elkezdek matatni az ISO beállításokkal, teljesen mindegy, mit állítok, csak kattintok egyet az ISO manuális beállításán, majd visszajövök a menübe, máris átáll 3.5-re. Magyarán akkor frissít.

Ez bizony egy hatalmas bug, mert ez így kb. használhatatlan élesben. Áthidalható lett volna, ha az aperturának meghagynak egy automatikus opciót exp. override esetére is, tehát manuális beállításokhoz is. Tehát bekapcsolnám az exp. override-ot és az apertura maradna automatán (ahogy pl. a WB is). Aztán ha manuálisan akarnám babrálni, akkor beállítanám kézzel és ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#1502) narumon válasza sellerbuyer (#1501) üzenetére


narumon
őstag

Nekem ez eddig valószínűleg azért nem tűnt eddig még fel mert amúgy is mindig változtatom az apertúrát (ugye ML-ben kivan téve gyorsgombra a jobb oldali kezelőkön), tehát igazából mondjuk pár mp visszaállni. Ha persze olyat kamerázol ahol nem eshet ki pár mp akkor szivacs. Nekem annó a zoom-ot szerencsére sikeresen kiverték a fejemből így a zoom oda és vissza között amúgy is megállítom a felvételt és mielőtt indítok mindig rálesek a beállításokra már rutinból és miközben forgolódok a változó fényekre amúgy is az apertúrával a legegyszerűbb reagálni így ezt szoktam tenni. (Nomeg az esetek nagy részében fix obival szaladgálok).

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1503) sellerbuyer válasza narumon (#1502) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Hát de ez így semmiképpen sem jó. Ez mindenképpen bug.

Most hadd ne soroljam már fel a szituációkat, amikor szükség volna rá, hogy ez normálisan működjön, de hidd el, van jó pár. A zoom is használható folyamatában, ha olyan filmet készítesz, hogy belefér a rángatás. A nézői kultúra tart már ott, hogy megszokta az ilyen filmeket. Jelenleg az ML-el képtelenség ilyet készíteni a fentebb leírtak szerint, mert "beragad" az apertúra... ez nagyon gáz. Ez semmiképp sincs rendben. :(

(#1504) narumon válasza sellerbuyer (#1503) üzenetére


narumon
őstag

Én nem mondtam, hogy rendben van! Csak annyit, hogy nekem ez még nem tűnt fel a fenti okok miatt... Egyébként érdemes lenne akkor ML készítőknek írni, pikkpakk javítani szokták a bugokat.

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1505) narumon válasza sellerbuyer (#1503) üzenetére


narumon
őstag

Nah rájöttem, hogy eddig miért nem vettem észre (most vettem elő a fényképezőt), mert nálam jól működik. Kit obi 3.5 - nagyítok kimegy 5.6-ra visszatekerem a zoomot, visszamegy 3.5-re!

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1506) narumon válasza narumon (#1505) üzenetére


narumon
őstag

Elég szar minőségű lett - de a lényeg azért látszik:

[link]

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1507) narumon válasza narumon (#1506) üzenetére


narumon
őstag

Videót egyébként nem lehet beszúrni?

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1508) sellerbuyer válasza narumon (#1506) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Hát igen, így kéne műxenie... Nálam emiatt a bug miatt jelenleg használhatatlan az 1/47, meg hát a manual mód úgy, ahogy van... :(

[ Szerkesztve ]

(#1509) narumon válasza sellerbuyer (#1508) üzenetére


narumon
őstag

Node akkor ha nálam jó akkor nálad mi a gond? Milyen gép? Hanyas ML? Milyen obi? Valami oka csak van, hogy nálam jó nálad meg nem :o

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1510) sellerbuyer válasza narumon (#1509) üzenetére


sellerbuyer
őstag

60D, 18-135mm obi, szerintem 2.3-as ML, de most nincs nálam a gép, majd otthon megnézem, dolgozom épp.

[ Szerkesztve ]

(#1511) .DLL


.DLL
veterán

Lehet felvétel közben zoomolgatni, csak nem éppen változó fényerejű, olcsó objektívvel... Mert ha a rekeszérték állandó, akkor 1/3-onként ugrálni fog az írisz, mert az elektronika nem tudja finoman behúzni, vagy ha a lamellák nem mozdulnak akkor a változó fényerő miatt fog sötétedni világosodni a kép. Nézői kultúra? Az igénytelenséget ne próbáljuk már ezen címszóval lenyomni a nézők torkán. De oké ne feltételezzünk igénytelenséget, viszont akkor csak olyan dolgokat vállaljunk be, amire a felszerelés lehetőséget ad, mert ha azon túlmegyünk, akkor a felszerelés miatt mégis igénytelen lesz a végeredmény.

Ezt a zoom dolgot a 18-135-ttel csak úgy tudom elképzelni (és tegyük fel, hogy a rendszer nem bugos, és mindig a legtágabb blendén hagyja az íriszt) hogy az érzékenység van automatikusra állítva, mert azt tudja szép finoman szabályozni a gép. Az esetleg kikompenzálhatja a zoomolás közbeni fényerőcsökkenést.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#1512) sellerbuyer válasza .DLL (#1511) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Kösz a helpet, tényleg!

Ha már segíteni nem tudsz valakinek, legalább köss bele, teljesen igazad van...

[ Szerkesztve ]

(#1513) zgospel válasza sellerbuyer (#1512) üzenetére


zgospel
őstag

bagoly mondja verébnek... :U

amit .DLL leírt az mind helytálló, csendben követem többnyire a topikot, és általában az ő írásai értelmesek és precízek, most sem volt ez másképp

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#1514) sellerbuyer válasza zgospel (#1513) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Hja nem ez az első alkalom, hogy csontig be :P sz neki... :C

Azon sem lepődnék meg, ha te is .DLL lennél egy másik acc-al... ;]

[ Szerkesztve ]

(#1515) sellerbuyer


sellerbuyer
őstag

Esetleg valaki hozzáértő? Help vagy vmi az általam felvázoltakra? Ötlet esetleg?... :U

Közben megnéztem, 2.3-as ML van fent.

[ Szerkesztve ]

(#1516) zgospel válasza sellerbuyer (#1514) üzenetére


zgospel
őstag

te annyira "értelmes" vagy hogy erre már mondani sincs mit, mert kimoderálnának... de csupa "öröm" olvasni amiket írkálsz ebbe a topikba, többnyire csak üres szájjártatás kb feleannyi tudással a hátterében.

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#1517) sellerbuyer válasza zgospel (#1516) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Figyelj, megsúgom a megoldást: ne olvasd! :K

Örülj neki, hogy ti ketten (vagy egyen, mert egyre erősebb a gyanúm, hogy te is .DLL vagy) olyan okosak vagytok és olvasgasd a saját írásaitokat. Ennyi a megoldás, téma lezárva, el lehet pályázni, ha nem tetszik.

[ Szerkesztve ]

(#1518) zgospel válasza sellerbuyer (#1517) üzenetére


zgospel
őstag

nem tudtam hogy ez a te topikod, öreg. :))

ez te vagy? így már mindent értek, nincs több kérdésem.

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#1519) .DLL


.DLL
veterán

Jááj :DDD mi ez itt. Megkérdezhetsz egy operátort, megmondja IP cím history-ból, hogy közünk nincs egymáshoz. ;)

Abban igazad van, hogy én is említettem múltkor, hogy segítő szándék nélküli szájjártatás ne legyen, bár ez nálam ritkán fordul elő, azért elnézést kérek, csak a nézői kultúra ilyen célú emlegetése megütött egy kicsit...

Lehet hogy a 60D-re készült ML verzió bugos, Narumoné meg 550D-n működik, az is lehet hogy a 18-135 elektronikája csinálja, ki kéne próbálni másik vázon, ill. másik obival is.

(P.H.)

(#1520) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Ki szeretném próbálni kicsit a 2.35:1 képarányt, viszont ugye utólag croppolnám, de valahogy tudni kéne felvevéskor hogy mi lesz benne a videóban. Tudtok erre megoldást? Arra gondolom ragasztanék a képernyőre két csíkot, csak fogalmam sincs mekkora kéne.

(#1521) EkSYS válasza zgospel (#1518) üzenetére


EkSYS
senior tag

Szia!

Megkérhetnélek hogy a személyeskedéstől tartózkodjunk, mert az merőben aláássa a topic szakmai tekintélyét.

A félreértések elkerülése végett: szvsz ez senki topikja hanem mindenkié. Lehet hogy én indítottam, de ti/mi teszitek/tesszük szakmaivá, vagy személyeskedünk.

Szerintem az utóbbinál legyünk már igényesebbek, ha meg valakivel külön bajod van létezik a privát üzenet.

Köszönöm!

Eki - az eredeti

(#1522) cOxeR


cOxeR
Ármester

Matte Box-ot Ti milyet használtok?
Használtok-e egyáltalán?
Ajánlat? :)

(#1523) narumon válasza HollyBoni (#1520) üzenetére


narumon
őstag

Hát ML-ben vannak ilyen funkciók (be lehet kapcsolni), de, hogy Panán van-e azt nem tudom. Ott lehet, hogy marad a ragasztgatás vagy a képzelő erőd. Sacc per kábé be lehet azon is lőni és az editáló szoftverben még mindig húzhatod le-fel a képet hiszen a croppolással marad játéktered.

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1524) narumon válasza narumon (#1523) üzenetére


narumon
őstag

Viszont ha már feljött a Pana. A múlktor ugye említettem, hogy vettem a Canon mellé (igazából utódjának szánt) GH2-t. Meg is hekkeltem az everflow (vagy valami ilyesmi) hekkel - ez 144Mbit-es peaket produkál, szerencsére úgy néz ki a kártyám elég gyors hozzá mert eddig elég megbízhatóan megy. A kép is tűéles és jóféle, de valahogy még mindig nem vagyok biztos a dolgomban - a Canon képe bár "mosottabb" de még mindig hangulatosabb. Nem tudom post-ban mit lehet játszani majd még ennek is nekiállok, de azt hittem ha meglátom a Pana képét akkor nem lesz nehéz megválni az 550-től de most egyelőre még azt sem tudom, hogy a Pana marad-e....

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1525) zbigi_


zbigi_
csendes tag

Sziasztok! Tök új vagyok videózás témában, kicsit olvasgattam a topicot de még mindig nem világos. Egy 5D2-m van, és az lenne a kérdésem hogy a rekeszt lehet-e valami módon állítani, vagy csak ML-lel? Minél nagyobb mélységélességet szeretnék... van egy felvételem állványról, 10 perces, és a 8. perc környékén szemmel láthatóan nyit a blende...pedig a körülmények nem változnak. Lehet ezt valahogy fixálni? Köszi!

(#1526) .DLL válasza cOxeR (#1522) üzenetére


.DLL
veterán

A 4x4"-os szűrők egy vagyonba kerülnek... DSLR-hez mondjuk a Cokin P rendszer is elég lehet, amihez van felpattintható árnyékoló (látószögtől függően akár többet is), az szerintem bőven elég, illetve van a kínai mattebox, árnyékoló szárnyakkal, szűrőtartó nélkül. Esetleg ezt össze lehet tákolni egy P-s szűrőtartóval, de ennek csak akkor látom értelmét, ha a násznépet vakítani akarod az ágyúval. :D
-Szóval ha csak árnyékolás kell akkor a kínai mattebox,
-ha szűrőzni is akarsz akkor egy Cokin P szett: [Link]
-ha szűrőzni is akarsz és lóvé is van, valamint nem zavar a nagy méret, akkor egy jókis 4x4"-os mattebox, a pénztárcádnak megfelelően (anyagminőségben lehetnek jelenős különbségek, de ki lehet fogni meglepően jó ajánlatot is).

(P.H.)

(#1527) narumon válasza zbigi_ (#1525) üzenetére


narumon
őstag

He ? Ezt most nem értem. ML nélkül sem kéne, hogy magától álligasson ilyeneket. Egyébként nézz bele a menübe és kapcsolj ki minden automatikát, lehet, hogy van valami bekapcsolva a menüben...

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1528) narumon válasza zbigi_ (#1525) üzenetére


narumon
őstag

Egyébként meg az ML felrakását úgysem úszod meg szóval akár neki is állhatsz :D

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1529) narumon


narumon
őstag

Olcsó de jól használható rig-re akkor nem tudtok semmit mondani?

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1530) zbigi_ válasza narumon (#1527) üzenetére


zbigi_
csendes tag

Köszi a választ! Csináltam két snapshotot, egymás utáni képkockák. Tuti a blende ment el és nem a fókusz mert a jobb felső sarokban a piszok az érzékelőn elmosódott.
De alapból nem értem mi alapján állít rekeszt? Mert az első képen eléggé be van húzva...
ML-tők tartok egy kicsit, nem szeretem piszkálni a gépet :)

http://i.imgur.com/hN9k4bp.jpg

(#1531) cOxeR válasza .DLL (#1526) üzenetére


cOxeR
Ármester

Árnyékoló kell csak, nem násznép vakításra kell :DDD ... vagyont pedig nem szeretnék erre költeni... még a slideres témakörön vagyok jelenleg leakadva, az így is úgy is combos lesz... Konovákkal szemezgetek most nagyon... de hát rettenet áraik vannak, főleg ha valami legalább tekerős verziót nézek... pláne ha motorosban gondolkoznék.

(#1532) HollyBoni válasza narumon (#1523) üzenetére


HollyBoni
veterán

Panán nincs sajnos. Amúgy nekem is jobban tetszik az 550D képe egy kicsit, mint a GH1-é. De standard képprofillal lehúzod a kontrasztot, és a szaturációt teljesen, főleg rekeszelve Helios-al brutálisan flat képet kapok, elég sok játéktér van színváltoztatásra is.

(#1533) EkSYS


EkSYS
senior tag

Digic6, Canon 700D, Sl1, ma este

LINK

Mik jönnek még..

Ad2. azt olvastátok hogy az LG csinál valami iPhone5-6-7 agyonverő alázó telefont ami 60p-t tud FHD-ben és 30-at UHD-ben !!! (Mobilaréna)
Basszus!!

Eki - az eredeti

(#1534) MIFtIli válasza EkSYS (#1533) üzenetére


MIFtIli
aktív tag

hány gépet adnak még ki ugyanazzal a szenzorral?...

(#1535) papaya válasza EkSYS (#1533) üzenetére


papaya
senior tag

na erre kiváncsi leszek, ezt írják a 700D-ről:

When shooting in Live View mode, the Hybrid CMOS AF system enables speedy and accurate autofocus for photos and video.

nem hinném, hogy megoldották a szuper AF-t, majd a belépő kategóriába rakják bele, de remélem meglepnek ... :K

(#1536) kiskornel válasza MIFtIli (#1534) üzenetére


kiskornel
addikt

Hybrid szenzor, vagyis a fókusz bele van építve. Ha a fókuszt fejlesztették (Hybrid AF II), márpedig igen, akkor nem lehet ua. a szenzor. De ezt csak a logika mondatja velem. :U [link]

Az igaz, hogy most már igazán adhatnának valmit a fotósoknak is, mert eddig csak a videó részen fejlesztettek... bár ez itt a videos totyik, lehet rossz helyre írtam. :DDD

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

(#1537) cOxeR válasza kiskornel (#1536) üzenetére


cOxeR
Ármester

:DDD lehetséges. :))

(#1538) MIFtIli válasza kiskornel (#1536) üzenetére


MIFtIli
aktív tag

Itt azt írja, ugyanaz a szenzor. link

[ Szerkesztve ]

(#1539) kiskornel válasza MIFtIli (#1538) üzenetére


kiskornel
addikt

A 18Mpx az stimmel... :DD

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

(#1540) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Egy barátom épp ezen vacilál. Használtan szerintetek videózásra GH1(természetesen hekkel), vagy 600D?

(#1541) .DLL válasza kiskornel (#1539) üzenetére


.DLL
veterán

Szerintem ez alatt azt kell érteni, én legalábbis arra tippelek, hogy sem a gyártástechnológia, sem a huzalozás, sem a képalkotásban résztvevő fotodiódák, sem a mikrolencsék nem változtak. Különben nagy mellénnyel hirdetnék, hogy itt-meg-itt nagy előrelépés történt (dinamikában rá is férne).

(P.H.)

(#1542) kiskornel válasza .DLL (#1541) üzenetére


kiskornel
addikt

Videozashoz nem kell dinamika. Ott ugyis csak 4 (esetleg 5) Fé látszik a képen... hisz nem RAW-ot rögzít, hanem feldolgozott állományt (kvázi jpg)... ahhoz meg bőven elég a 12Fé...Próbáld meg 1x azt a 12Fé-t 1 képbe összenyomni. A csúnya túlhúzott HDR kutya f@xa hozzá képest.

Meg aztán nem értem, ki akar 8Fé-t visszahúzni... Mellesleg megaszonták nekem a fotós totyikban... mert ugye, ha visszahúzom a képen az árnyékokat, akkor alaposan lecsökken a kontraszt... Erre azt írták, hogy erőtlen az utófeldolgozásom. Na bumm.

De szerintem csorognak lefelé a cuccokba épített technikák. A zászlóshajóról kevés az info (1Dx), de azért az nem semmi, és ezt egy Nikonos írta, akit felkértek tesztelni. Majd otthonról küldök egy linket, most a munkahelyemen nincs a kedvenceim közt... Canon híres arról, hogy mindig 1-1 kifejlesztett technikát egy kategóriával lejjebbi új vázakba is berak (remélem érthetően fogalmaztam... ma valahogy fogalmazásgátlós napom van) :DDD

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

(#1543) cOxeR válasza kiskornel (#1542) üzenetére


cOxeR
Ármester

Azért ez nem így van, hogy nem kell a dinamika...
pl egy tipikus példa: Blackmagic Cinema Camera
2.5K digital film camera with super wide 13 stops of dynamic range
rögzítési forma: 12-bit DNG files
Van jelentősége.

(#1544) k1csi válasza kiskornel (#1542) üzenetére


k1csi
senior tag

Hidd el van olyan helyzet, hogy kell a dinamika. Nyilván nem akkor amikor olyan a histogram, hogy egy keskeny púp van csak.
Ezért is nagyon kedveltek pl. a GH2-n a NOSTALGIC meg a SMOOTH módok.
Amikor nagyon erőteljesen világos meg árnyékos részek is vannak, akkor kénytelen vagy ezt használni, ha az árnyékos részeken is szeretnél részletet.
És mivel a videó tényleg hasonlatos a JPG-re abban, hogy utólag kevés tered van korrekcióra, már a felvételkor figyelni kell errre, hogy mit állítasz be.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#1545) kiskornel válasza k1csi (#1544) üzenetére


kiskornel
addikt

Jpg-ből kiindulva, max 6Fé az, ami még nem nyújt csúnya túlhúzott HDR hatást... de már az is kontraszttalan lesz a hozzáértők számára.

Eddig még 1 helyen láttam, hogy valaki meg akarta mutatni, miért jó a még a 12Fé-nél is nagyobb dinamika. Az illető egy Nikonos volt, pro állományú, és a családját fényképezte nappal szembe (persze a napon mért fényt), és visszahúzta a sötét alakokat, majd leméretezte az egészet 800x600-ra és itt mutogatta a neten, hogy mennyire jó. Persze nekem egyből az jött le, hogy ez a faszi ezek szerint nem tud fotózni.

(#1543) cOxeR: [link] :DDD

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

(#1546) cOxeR válasza kiskornel (#1545) üzenetére


cOxeR
Ármester

Értem-értem... szezon végén veszek egy ilyet.... :DDD
Mondjuk aki ezt a rahedli gombot, tudja nem véletlenül benyomni... :U :D

(#1547) narumon válasza kiskornel (#1542) üzenetére


narumon
őstag

Hát tudtommel meg pont, hogy videózáshoz kell igazából a dinamika. A jobb kamerák ezzel versenyeznek. A RED meg Arri ebből a csúcs tudtommal a 13.5-14 körüli dinamikával. A DSLR-ek és az "olcsó" kamerák ennek a nyomában sincsenek.

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1548) narumon válasza kiskornel (#1545) üzenetére


narumon
őstag

Szerintem te valamit összekversz. A dinamika nem azért van, hogy elbaszd a gépet, hanem, hogy a nehéz helyzetekben is kisegítsen. A filmes kamerák pl ezzel járnak lényegesen a digitális előtt (amit mostanában sikerült utolérni), ettől jó a kép. Nem tök elbaszott HDR-re kell gondolni...

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#1549) .DLL


.DLL
veterán

Így van, nem HRD mejelenítésről van szó, hanem arról, hogy már felvételkor a lehető legtöbb részletet rögzítsük. Természetesen valamely nagy dinamikaátfogású képproofil és LUT segítségével (pl. a Technicolortól a Cinestyle) És nem azt mondom, hogy amatőr felhasználásra ne lenne elég 12 Fé, de ezen illene már fejleszteni. A D5100 szenzora az alsóbb tartományokban tényleg szebben dolgozik (K1csi szokta volt gyakran emlegetni).

(P.H.)

(#1550) EkSYS válasza papaya (#1535) üzenetére


EkSYS
senior tag

állítólag fejleszt a Canon egy csak videós szenzort dslr szerű gépekbe. High-end. Kb 2014-re lesz meg.
Azt írták a dinamikája vagy 15x jobb mint a mostaniak.

Addig meg kiszúrják a szemünk a 7D mkII-vel 70D és tsi.-val. :)

Szerintem a Cinema Black egy bazi jó cucc, csak hát FHD-ről majd anno mindenki UHD-ra fog ugrani. kinek kell majd a 2.5K??

Eki - az eredeti

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.