Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1435) sellerbuyer válasza MIFtIli (#1412) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Az Avid lefoglalja a géped erőforrásait igen durván és a háttérben is futtat dolgokat, amikre kb. semmi szükséged, de legalább foglalják az erőforrásokat. Rendben van, hogy szabályos az lenne, ha a vágógépen semmilyen más proggit nem akarnál futtatni, de hát a gyakorlatban ez egyszerűen elkerülhetetlen.

A Premiere-t azért istenítik, mert nagyon sok tévénél azt használják. Ettől függetlenül az egyik legrosszabbul használható, legbénább, legkevésbé felhasználóbarát vágó. A Premiere egy nagy nulla kb., csak elterjedtsége, ismertsége miatt istenítik és ennyi. Az Adobe programok közötti átjárhatóság jó, mindenképpen a Premiere mellett szól, de nem mindenható.

Kipróbáltam már többször (több, frissebb verzióban), hosszabb távon az összes vágóproggit, tényleg a leggagyibbaktól haladva felfelé az Avid-ig. Számomra az Edius a legjobb minden szempontból. Erőforrás igénye még épp ott van, hogy mást is tudsz a vágógépen használni (annak ellenére, hogy nem javasolt), ami nagyban (nagyon nagyban) megkönnyíti a munkát.

Az Edius kezelhetőség szempontjából messze felülmúlja társait, különböző apró, felhasználóbarát megoldásokkal. Emellett az sem elhanyagolandó, hogy gyakorlatilag bármilyen formátumot tudsz egy adott projekten belül használni rugalmasan, nem csak a projektnek megfelelő formátumú forrásanyagot. Úgy fogalmaznék, hogy az Avid a legprofibb PC-s vágó, de az Edius a leghasználhatóbb nem "ipari" környezetben, kreatív munkára. Az Edius saját DV codec-je díjnyertes, a világ legjobb minőségű codec-je. Innentől kezdve pedig professzionális felhasználásra igencsak javasolt.

Egyébként az is számít a megítélésnél, hogy kreatív, vagy iparos munkáról van-e szó (tehát mihez használod a szoftvert). Láttam már olyan televíziós (iparos) vágót, aki konkrétan zongorázott a billentyűzeten a Premiere-ben, mivel az összes bill. kombinációt fejből vágta, hiszen napi szinten sok-sok órában használta a proggit. Na hát az ilyennek jó a Premiere, de ha elé tennél egy másik proggit, kb. meghalna, mert ő gépiesen vág. Kreatív munkához teljesen más, sokkal kezelhetőbb és sokkal-sokkal rugalmasabb szoftver kell megítélésem szerint. A Premiere ilyen téren egy hatalmas nulla, brutál nagy szívás. Persze ha nem ismersz mást, akkor jónak ítéled, mert fogalmad nincs róla, hogy van sokkal jobb.

Kb. olyan ez egyébként, mint a PC és a MAC esete, ha kreatív videós alkalmazásról van szó. A MAC messze jobb (lásd pl.: Final Cut Pro), de ha megkérdezel bárkit, úgyis a PC-re fog szavazni és mondjuk a Premiere-re, mert azt ismeri, arról tudja, hogy elterjedt, tehát csakis az lehet a jobb. Elég nevetséges, de ez van, ilyenek az emberek, még azok is, akik szakembereknek vallják magukat. :(

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.