Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35666) Frawly válasza ubyegon2 (#35652) üzenetére


Frawly
veterán

Egyetértek. SSD-t nem szabad lehuzigálni, pont emiatt, amit írsz. Meg egyébként sem fogyaszt sokat, csúcsterhelésen 1-3W-ot, de ha idle-ben van, lemegy energiatakarékos módba, vagy HIPM, vagy DIPM, vagy APM, vagy hasonló protokollt használva, és onnantól ilyen ~0,05W áramot eszik, ami szinte mérési hibahatár, egy laptop esetében sem nagyon mutatható ki az akkuidőn, nem hogy asztali gépnél a tényleges fogyasztáson.

Az SSD könnyen fogyaszt keveset, nincs mozgó alkatrész, nem kell semmit felpörgetnie, ilyen energiatakarékos alvó módban is azonnal felébred, a felhasználó nem is érzékeli lag-ként, annyira azonnali. Csak onnan venni észre, hogy aludt az SSD, hogy ez az energiatakarékos állapot nem számít bele a SMART által mért üzemidőben. A legtöbb SSD-nél az üzemidő csak kb. fele szokott lenni a tényleges használati időtartamnak, az én 2 éves SSD-men pl. 0,25 évnyi üzemóra van regisztrálva és napi fél napokat megy (a géppel együtt), ez azt jelenti, hogy az idő 75%-ban csak alszik.

Illetve a formázott fájlrendszert csak EGYSZER kell chown-olni, többet nem kell vele foglalkozni akkor sem, ha másik rendszerrel használja az ember. Csak újraformázáskor fog újra előjönni.

A TLC-QLC között nincs nagyon tényleges terhelésbeli különbség. Vagyis egy cellára vetítve van, de pl. sima QLC-s SSD nincs, és nem is lesz, az összes ilyen modell eleve 3D QLC-vel indult, a planár QLC fázis kimaradt, ellentétben anno a TLC-vel.

Amennyivel kevésbé strapabíró a QLC NAND egy cellája, annyival olcsóbb is, így egy QLC-s meghajtó ugyanannyi pénzért nagyobbra legyártható, a nagy tárterületnél meg ugyanaz az írás több cella között oszlik meg, így lényegében az SSD strapabírósága nem változik.

A TLC és QLC között leginkább a NAND sebessége különbözik csak, ez is csak akkor jön ki, ha kifogy az SLC/MLC cache, és a QLC NAND tényleges sebességével dolgozik az SSD, ekkor van az a rettegett belassulás, amire az utóbbi időben az SSD-s topikban panaszkodnak, meg ezért volt neked is a rossz tapasztalatod az UV500-zal. De ilyen ritkán van, tipikusan nagy fájlmásolásokkor.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.