Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35501) gyulank válasza Frawly (#35493) üzenetére


gyulank
addikt

Leírtam, hogy Chrome-ban működik, és a képek mappába csinál képeket. Azt is írtam, hogy Firefoxban teljes képernyős módban volt, és úgy, hogy nem jött ki semmi a jobb gombra, és nem csinált képeket a képek mappába, meg azt is, hogy a vágólapon se volt semmi, mert semmibe se lehetett beilleszteni, meg azt is, hogy nem szenvedni akarok vele, hogy hatszáz helyre kelljen menni mire elkészül egy kép. Arról nem beszélve, hogy tiszta kínlódás ablakok közt váltani, meg áthúzni dolgokat. Stúdióba ráhúzok valamit a másik panel ikonjára, megnyílik és elengedem és kész. Ott mondjuk a Gimpben arrébb tudom húzni a kis ablakot amivel állítok a képen, hogy lássam, ebben olyat nem lehet. De ugyanez van a Nautilussal is, telepítenem kellett egy Thunart, mert nem lehet benne se fájlt létrehozni, se új lapot nyitni. Az alkalmazásokról nem lehet tudni, hogy mik, mert nem lehet elolvasni, mert nem fér ki a szöveg, ha rámegyek akkor se írja ki.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#35502) Frawly válasza gyulank (#35501) üzenetére


Frawly
veterán

Ezt jól megbonyolítod. Minek egyáltalán teljes képernyős módban csinálni? A böngészős addonok tudják, hogy csak a weboldalról csinálnak képet, így nem lesz rajta a böngésző fejléce, eszköztára, egérkurzor, stb., így lényegében olyannak fog tűnni, mintha teljes képernyős módban csak a weboldal látszana. A másik, hogy rá lehet drótozni ezt billentyűkre is. Meg amit írtam technikát, GIMP-ben, hogy beállítasz 5-10 mp. késleltetési időt, addig van időd a böngészőt előszedni és teljes képernyőre rakni a kívánt oldalt és kellő pozícióba görgetni a tartalmát.

Nálam ez teljesen egyszerű, ha teljes képernyőről akarok screenshotot, csak megnyomom a PrnScr-t, arra a grim nevű (Waylandhez készült) terminálos progi van bedrótozva, ami megcsinálja a felvételt a ~/ mappámba, a fájlnév végére a dátumot is odateszi. Nincs az, hogy klikkelni kell valamire is egérrel, meg még bele kell illesztgetni akárhová is a vágólap tartalmát. Nyilván, ha csak egy progi ablakáról kell képernyőkép, meg spéci beállítások kellenek, akkor terminált kell nyitnom, meg kézzel felparamétereznem a grim-et, de ilyenre szökőévenként egyszer van szükségem. De jó helyette a scrot is, de az csak X.org-on működik, Waylanden nem fér hozzá a képernyőkimenethez.

De ahogy nézem, Ubuntun kéne lennie olyannak, hogy Gnome Screenshot, ami be van drótozva a PrnScr gombra.

Nyilván feltölteni attól még fel kell, de 600 helyre nem kéne érte menni. Meg az egyszerű megoldások előnye, hogy mennek mindenhol, mennek böngészőben, teljes képernyős módban, stb..

Az Ubuntu Studio-t nem ismerem, hogy ott hogyan oldották meg, milyen screenshotos progit használnak, az hogy van bekonfigurálva, hogy lehet elérni. Nézd meg hogy van ez ott megoldva. Így leírás alapján nem tudom elképzelni, hogy mit milyen panelra kell húzogatni, meg az mit hív meg. Az Ubuntu Studio-val is az a bajom, mint az összes specializált disztróval, hogy spéci. Ez addig jó is, amíg arra az egy spéci dologra használod, amire kitalálták, de ahogy valami általános dolog kéne, vagy fel akarsz tenni valamit, ami nincs a tárolókban, stb.., akkor el kell vele kezdeni vergődni. De ez nem csak a Studio-ra igaz, hanem az összes spéci disztróra, LibreElec, SteamOS, Kali, stb.. Jobb ezek helyett valami általános célú disztrót használni, ha valaki komolyan gondolja a linuxozást és fő rendszernek akarja használni.

(#35503) Victoryus válasza sonar (#35496) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Ami nem megy: Xvid Mpeg4
dekódolt formátum: Planar 4:2:0 YUV
Ami eddig stabilan ment: H264-mpeg4-avc
Ha felmásolom pendrive-ra akkor viszi az elsőt is gond nélkül a tv.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#35504) hcl válasza Victoryus (#35503) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hmmm... a file-ok jogosultságai ugyanazok?
Az ugyanis fura, hogy nem tudja megnyitni és dekódolni hálóról, de az kevésbé lenne az, hogy pl. más forrásból való file-oknak (vagy pl. máshol találhatóaknak) nem ugyanazok a jogai/tulaja.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35505) Victoryus válasza hcl (#35504) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Mindkettő t620-as user, t620 group. (ezzel a userrel lett az egész Xubuntu telepítve)
A minidlna meg root-ként fut, mert simán nem akarta lejátszani az usb-s eszközök tartalmát. A t620 is tagja a root csoportnak.
Plusz engedélyeznem kellett a root felhasználót, mert az meg ugye alapból nincs is. Még valamelyik fórumban írták, hogy csatoljam fel másképp a gnome-disks segítségével, mert ez így most elég furán kezeli a jogosultságokat. A poén az, hogy ezt a filmet, meg a másikat is amit gond nélkül visz, tegnap pénteken torrenteztem le, tehát ha azt nézem ugyanaz a folyamat/felhasználó hozta őket létre...

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#35506) hcl válasza Victoryus (#35505) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Akkor tényleg nem értem. Mondjuk a DLNA -t sem ismerem, de ha valamit hálóról játszol le, az ugyanaz kéne legyen, mint fizikailag a TV-be dugott eszközről... Ugyanaz az adat mászik át. Kivéve, ha maga a DLNA szerver játssza le neked a tartalmat, mert akkor ha az nem ismeri a cuccot, akkor persze, hogy nem megy a lejátszás.

Mutogatni való hater díszpinty

(#35507) Victoryus válasza Victoryus (#35505) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Végignéztem több esetet is:
ami működik:
- root és minidlna csoport beállítva a /etc/default/minidlna fájlban.
ami nem:
- root és root csoport
- t620 és t620 csoport, ezzel egyáltalán nem is látszik a minidlna a tv-n
- ha kikommentelem mindenhol a usert, akkor se megy. Akkor lenne ugye minidlna és minidlna group
Képek megosztása működik, zenék megosztása működik. Azt az egy filmet továbbra sem hajlandó mutatni se, csak a mappája látszik.
/mnt/sdb1 ha megnézem a jogokat: 40775 owner name: t620, group name t620 Az ebben levő done,incomplete,torrents mappáknak szintén 40775
A done mappában vannak a letöltött cuccok. Ott is minden mappa 40775.
Viszont ami ezekben van, ott 100644 tehát nincs execute/search by user, write by group, execute search by others
Ennek ellenére a zenék, képek mennek, a film meg nem.

Nekem ez egyáltalán nem logikus, hogy minden fájlnak a t620 a tulajdonosa, mégsem látja akkor se, ha ez a user van megadva a minidlna-nak. A tutoriálokban meg nincs is nagyon említve hasonló gubanc, de nem hiszem el, hogy mindenkinek minden egyből megy. Olyat láttam, hogy root usert javasoltak annak akinek mégse.
Tiszta friss Xubuntu telepítés volt, samba, transmission meg minidlna van rajta pluszban, nem állítgattam el rajta semmit. Hogy lehet az, hogy mégis ennyi bajom van vele? Sambán is a /mnt/sdb1 van megosztva, plusz a /home mappám.

Amit még nem értek: miért másol gyorsabban a total commander, mint a sima fájlkezelő? Felcsatoltam meghajtóként a samba megosztást. tc tartja a 6-7MB/s sebességet, fájlkezelő 2-5MB/s között ugrál. 150mbites wifi.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#35508) hcl válasza Victoryus (#35507) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"Viszont ami ezekben van, ott 100644 tehát nincs execute/search by user, write by group, execute search by others."
Próbálj meg execute-t adni rá, ki tudja, mit csinál vala a DLNA... Ha úgy se jó, akkor mehet vissza, ahogy volt.

Ha sima SMB-n keresztül éred el, akkor le lehet játszani a filmeket egy másik gépen? Nekem is úgy van megoldva a Samba, hogy nem lehet róla futtatni, semmit, csak másolni, megnézni.

Mutogatni való hater díszpinty

(#35509) Szokenesz


Szokenesz
senior tag

Üdv!

Lenne egy hanggal kapcsolatos kérdésem.
Adott egy Ubuntu 18.10 és egy integrált realtek hang. Adott 3 csatlakozó a hangkártyán, Windows alatt az Audio Managerben át lehet állítani, hogy 2 is hangkimenet legyen, erre azért lenne szükségem, mert az egyiken a hifi másikon a 2.1 lóg, erre itt van lehetőség valahol?

Remélem érthetően sikerült elmagyaráznom, mit is szeretnék. :)

(#35510) Szokenesz válasza Szokenesz (#35509) üzenetére


Szokenesz
senior tag

Tudtam, hogyha felteszem a kérdést, lesz rá megoldásom :DDD

alsa-tools-gui telepítése, majd hdajackretask-ban beállítható lett.

Ezt csak így itt hagyom már, hátha egyszer még jól jön valakinek

[ Szerkesztve ]

(#35511) Victoryus válasza hcl (#35508) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Este újratelepítettem gyorsan. Tehát Xubuntu 18 még mindig. A filmeket lementettem laptopra, majd onnan visszamásoltam. Torrnet fájlokat megadtam, szépen meg is talált mindent, seed ok. Annyi változott, hogy eddig 2 partíció volt az usb vinyón, most már csak egy, ugyanúgy ext4, ez nem befolyásolt semmit. (korábban ez a vinyó ment a tp link routerrel, és volt rajta egy cache partíció ez lett most felszámolva)

Samba rendben, onnan Win10-es laptop meg a Win8-as is meg tud nyitni mindent, filmet, zenét, képeket, plusz a telefonom is. Egy munkacsoportban vannak a gépek.
Lehet a megosztásra fájlt másolni bármelyik gépről, meg mappát létrehozni is. Maradtam a t620-as felhasználói névnél, ennek a felhasználónak a nevében használjuk. Nyilván felvettem a Sambához. A transmission done mappája, meg a /home mappa van megosztva.
A Transmission a /mnt/sdb1/ mappába dolgozik, szokásos mappáival. Seedel, rendben van.
Minidlna: most nincs beállítva neki user, tehát a minidlna szervizként? fut. Képek, zenék ok, képek a /home mappában vannak, a zenék a /mnt/sdb1/done/music mappában, filmek a /mnt/sdb1/done/ mappában.

A probléma ugyanaz: azt az egyet, amit eddig se volt hajlandó lejátszani a tv, most se. Simán sambával megnyitva megy a laptopon. Pendrive-ra másolva lejátsza a tv gond nélkül. Tegnap meg is néztük, csak jó lett volna rájönni, miért nem viszi minidlna-n keresztül.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#35512) sonar válasza Victoryus (#35511) üzenetére


sonar
addikt

Nincs annak a minidlna-nak vmi log-ja? Esetleg syslog-ban, messages-ben nincs vmi releváns infó?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#35513) Victoryus válasza sonar (#35512) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Van log file, nem jelez hibát.Syslogot nem néztem, de akkor azzal folytatom.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#35514) sonar válasza Victoryus (#35513) üzenetére


sonar
addikt

Esetleg másik dlna-s eszközzel megnézni? Csak, hogy kiderüljön, hogy ki a hunyó. A TV v a DLNA server

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#35516) cigam válasza s1999xx (#35515) üzenetére


cigam
félisten

Minidlna dekódolni? Nem (de)kódol az semmit. Csak egy mezei fájlmegosztó protokoll, mint a samba, ftp, nfs,...
Magának a DLNA-nak _lehet_ olyan funkciója, ami transzkódolásra is képes, vagyis bármilyen formátumot képes lejátszhatóvá tenni a TV számára. Ilyen pl. a plex, de minidlna nem tud ilyet.
Egyrészt a fájlnév maga lehet gond. Olyan speciális karaktert tartalmaz amit nem kezel a rendszer valamelyik komponense. Másrészt találkozhat olyan kép/hang codec kombinációval, amit DLNA-n keresztül nem képes továbbítani, viszont közvetlenül fájlként (nem a DLNA stream-be ágyazva) már felismeri dekódolja.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#35518) Frawly válasza s1999xx (#35517) üzenetére


Frawly
veterán

Ez simán lehetséges. Nem ismerem a DNLA protokollt, de lehet csak nem szereti, ha egy konténerben olyan típusú codec van, ami nem való oda. Sok lejátszó megbirkózik a nem szabványos konténer/codec párosításokkal, de a DNLA-t meg zavarja.

(#35519) gyulank válasza Frawly (#35502) üzenetére


gyulank
addikt

Nem én bonyolítom túl, hanem az Ubuntu. Én azt írtam, hogy a normális Ubuntu a rossz, mert abban nem lehet megoldani azokat, amiket Ubuntu Studio-ban simán meg lehet. Pl. fájlok húzgálása mint Windowsban egyik mappából, vagy programból a másikba, normális ablakmegjelenítés. A GNOME is, még mikor megismertem a legjobban tetszett, aztán azt is elbaszták, a Nautilus is a legjobb volt mikor megismertem, meg lehetett nyitni másik lapot, menüből át lehetett helyezni, vagy másolni a másik lapra, de át is lehetett húzni, azt is elbaszták. Ahogy fejlődik, egyre rosszabb. Én történelmi térképeket akartam, és a Stúdióban úgy van, hogy nyomok egy Print Screent oszt csá.Ha akarok, nyomok huszat, és húsz kép készül. Nem kell ugrabugrálni, meg időzítgetni. Viszont nem használhatok alatta videókártyákat. Vagyis kép van, de mondjuk az OpenGL-jét nem tudom használni, és az alaplapié régi, tehát ebből látszik, hogy ha nem fut a google earth, vagy a blender, akkor az integráltat használja. Miért is működne pont a Stúdióban? :D A rendes Ubuntu pedig ki tudja használni. Ennyi az összes minden amiben jobb a sima.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#35520) hcl válasza gyulank (#35519) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"mert abban nem lehet megoldani azokat, amiket Ubuntu Studio-ban simán meg lehet. Pl. fájlok húzgálása mint Windowsban egyik mappából, vagy programból a másikba, "
A drag&drop nálam működik, Kubuntun. Úgy az elmúlt 10 évben.

A Print Screen-es képmentés beállítható mindenen.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35521) gyulank válasza hcl (#35520) üzenetére


gyulank
addikt

Valamiért az se jött be soha. Szeretek sötét témákat használni, nem tudom, abba lehet-e. Ez megoldhatja a videókártya problémát?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#35522) hcl válasza gyulank (#35521) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Megoldhatja
Amúgy a K-n van sötét skin.

Mutogatni való hater díszpinty

(#35523) gyulank válasza hcl (#35522) üzenetére


gyulank
addikt

Azért kérdezem, mert még múltkor próbálkoztam egy RX570-el, most egy nvidia K420-al, és egyik se csinált mást a kijelzésen kívül. Valaki mondta, hogy biztos a kernel miatt, én meg nem értek hozzá, nem tudom, hogy ez a hír jelenti-e azt, hogy ami Ubuntun működik, az Studion is. Mert amúgy kiírta itt is, hogy van hozzá x.org, meg 2 nvidia driver, de hiába van akármelyiken, mert nem működik semmi, amihez kell.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#35524) Frawly válasza gyulank (#35519) üzenetére


Frawly
veterán

A sima Ubuntun is lehet mappákat húzgálni egyik ablakból a másikba. Meg minden más felületen, disztróban. A „normális ablakmegjelenítés” is elég szubjektív, kinek mi a „normális”.

Ámbátor én a rendes kétpaneles fájlkezelő híve vagyok, pl. a Double Commander Gtk-t ajánlom kipróbálásra. Sokkal kényelmesebb, sokkal többet tud, mint ha mappákat húzogatnál át ilyen intézőszerű ablakok között. Már Windowsban sem állhattam ki a soha az Intézőt, meg ezeket a mappahúzigálásokat, Total Commander vagy min. Double Commander kell oda is, hogy használható legyen. Az intézőszerű fájlkezelőket ilyen ECDL Mancikáknak csinálták, akiknek nincs sok fogalma a számítógépről, kezelőfelületekről, hogy az ilyen embereknek is legyen a gépen valami eszköz, de normális munkára nem használható.

Ubuntu Studio-n is tudsz dedikált GPU-kat használni meg GPU-váltást csinálni, de akkor rendes gyári Ubuntu kernelt tegyél fel, a Studio-ban alapból valami spéci, hekkelt low latency kernel van, amiből 1) ki van hagyva fordításkor egy csomó minden, 2) realtime low latency ütemező van benne, ami külön bezavarhat a GPU drivereknek, főleg a zártaknak. Ezeknek a low latency dolgoknak nem sok értelme van a valóságban.

Ezért is mondtam, hogy az általános disztrók mindenben jobbak. Továbbra is azt tudom tanácsolni, hogy nézz meg Studio-n mivel oldották meg a képernyőkészítést, milyen programot hív meg, annak kotord elő a konfigurációs fájlját, így ezt a megoldást át tudod ültetni sima Ubuntura is. A Studio-ban semmi olyan nincs, amit egy normál Ubuntun, Kubuntun, Manaro-n, Minten ne tudnál épp olyanra megcsinálni, hogy épp úgy működjön, úgy nézzen ki.

(#35525) hcl válasza gyulank (#35523) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az fura. Ha van fent Jockey ("További illesztőprogramok") alkalmazás, ami vagy simán a menüből, vagy a frissítéskezelőből érhető el, akkor azzal tudsz drivert felteni. Máshogy ne állj neki, mert nem lesz jó.

Amúgy amit linkelél, az ahogy néztem, annyi ami oda van írva : az Ubi Studio is normál Ubuntunak látszik.
Amúgy valamivel egyszerűbb a teljes képernyő mentését beállítani egy normál disztrón, mint a Studio drivergondjait megoldani. (Fogsz egy tetszőleges billentyűkombinációt, akár lehet az a PrintScreen is, és ráteszed azt a parancsot, amivel az általad favorizált képernyőmentő teljes képernyős képet ment. Gnome-screenshot pl. itt)

A kernel miatt persze, hogy lehet a VGA driverek hibája, mert pár dolog kell, hogy azok működjenek; általában DKMS, megfelelő modulok, stb. Viszont elvileg a Studioban (nem ismerem) is ugyanaz a kernel + stb. van, mint a simában (ez az egész lényege, az alapok ugyanazok, a körítés változik, pl. ablakkezelő, stb.).

Nem értesz hozzá -> utánanézel, és fogsz ;)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35526) dark2


dark2
tag

Kis segítség lenne szükséges újfent.
Összeraktam magamnak itthonra egy netezős, régi steames játék futtatós gépet.
Összetétel:
Athlon II X4 640 3GHz
6GB DDR2 (most épp 667-en)
Asus M2N-E lap integrált hanggal és hálókártyával
500GB merevlemez (talán WD de samsung is lehet)
Galaxy Nvidia GF7300GT 256MB
DVD-Rom és CD-RW

Szoftver: Ubuntu Mate 18.04.2

A gondjaim:
1. a "További illesztőprogramok" menüpontban eleinte nem volt semmi, majd az itteni bevezető leírás alapján felvettem a szükséges repo-t és megjelent a kártya típusa és hogy van legacy zárt és x.org-os nyílt driver. A nyílt van használatban, a zártra hiába kattintok majd alatta a "Változtatások alkalmazása" gombra, kicsi gondolkodás után mindig visszaugrik a nyíltra.
Szükségem lenne a zártra, hogy játszhassak is és ne akadozzon a youtube lejátszás (akkor se, ha a böngésző épp nem aktív ablakában zenél). Mit tehetek?

2. fura dolgot vettem észre, mikor a terminálban épp a repo felvétel miatt be kellett ütnöm a jelszavamat - terminált alatt angol lehet a billentyűzet kiosztás, mert a jelszóval lévő "y" helyett "z"-t kellett írnom. Ez valami hiba vagy beállítást kell változtatnini?

(#35527) lev258 válasza dark2 (#35526) üzenetére


lev258
veterán

UEFI-t használsz? secureboot ki van kapcsolva? Melyik sorszámú zártat próbáltad feltenni?
Ha telepítéskor a magyar nyelvet választod, akkor minden másnak is magyarnak kell lennie (a billentyűzetkiosztásnak is), persze pár csomagot még fel fog tenni a teljes "magyarításhoz".
Igazából egy AMD kártyával jobban járnál, mert valószínűleg teljesen meg fog szűnni a támogatása ennek az Nvidia kártyának, nem lesz frissebb zárt driver hozzá (ami a frissebb rendszerhez kellene).

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#35528) ubyegon2 válasza dark2 (#35526) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

2.-höz [link]

(#35529) peterattila


peterattila
aktív tag

Kellemetlen élményem volt ma, ebben kérek infót. Gparted-et használva egy külső merevlemezre leválasztásra kattintottam, mire a Xubuntu csontra fagyott. Évek óta nem tapasztaltam ilyet egyik rendszeresen se (hol van már a win9x :)). Hogyan tudom megnézni, hogy mi volt a probléma? Mindenesetre ez döbbenetes élmény volt linux alatt :W. A csontra fagyáson azt értem, hogy minden megállt, semmi reakció, vártam percekig, majd reset.

(#35530) peterattila válasza peterattila (#35529) üzenetére


peterattila
aktív tag

dmesg ilyenek súg nekem:
[ 64.920017] usb 2-2: new high-speed USB device number 4 using ehci-pci
[ 65.078337] usb 2-2: New USB device found, idVendor=0480, idProduct=a202
[ 65.078339] usb 2-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 65.078341] usb 2-2: Product: External USB 3.0
[ 65.078342] usb 2-2: Manufacturer: TOSHIBA
[ 65.078344] usb 2-2: SerialNumber: 20150617002893C
[ 65.078620] usb-storage 2-2:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 65.078787] scsi host7: usb-storage 2-2:1.0
[ 67.942526] scsi 7:0:0:0: Direct-Access TOSHIBA External USB 3.0 5438 PQ: 0 ANSI: 6
[ 67.942887] sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg5 type 0
[ 67.944745] sd 7:0:0:0: [sdf] 1953525164 512-byte logical blocks: (1.00 TB/932 GiB)
[ 67.945494] sd 7:0:0:0: [sdf] Write Protect is off
[ 67.945497] sd 7:0:0:0: [sdf] Mode Sense: 23 00 00 00
[ 67.946243] sd 7:0:0:0: [sdf] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 67.963004] sdf: sdf1
[ 67.966748] sd 7:0:0:0: [sdf] Attached SCSI disk
[ 114.010144] sd 7:0:0:0: [sdf] Synchronizing SCSI cache
[ 115.233900] blk_partition_remap: fail for partition 1
[ 115.233904] blk_partition_remap: fail for partition 1
[ 115.233906] Buffer I/O error on dev sdf1, logical block 0, async page read
[ 115.280473] usb 2-2: USB disconnect, device number 4
[ 252.236508] usb 10-2: new SuperSpeed USB device number 3 using xhci_hcd
[ 252.264501] usb 10-2: New USB device found, idVendor=0480, idProduct=a202
[ 252.264504] usb 10-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 252.264506] usb 10-2: Product: External USB 3.0
[ 252.264508] usb 10-2: Manufacturer: TOSHIBA
[ 252.264510] usb 10-2: SerialNumber: 20150617002893C
[ 252.265030] usb-storage 10-2:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 252.265141] scsi host7: usb-storage 10-2:1.0
[ 255.199630] scsi 7:0:0:0: Direct-Access TOSHIBA External USB 3.0 5438 PQ: 0 ANSI: 6
[ 255.199945] sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg5 type 0
[ 255.202065] sd 7:0:0:0: [sdf] 1953525164 512-byte logical blocks: (1.00 TB/932 GiB)
[ 255.202373] sd 7:0:0:0: [sdf] Write Protect is off
[ 255.202375] sd 7:0:0:0: [sdf] Mode Sense: 23 00 00 00
[ 255.202684] sd 7:0:0:0: [sdf] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 255.208986] sdf: sdf1
[ 255.211299] sd 7:0:0:0: [sdf] Attached SCSI disk
[ 437.791627] perf: interrupt took too long (2511 > 2500), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 79500
[ 518.259618] perf: interrupt took too long (3139 > 3138), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 63500
[ 682.415859] perf: interrupt took too long (3926 > 3923), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50750

(#35531) hcl válasza peterattila (#35529) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Csontra fagyást általában (amennyire tudom és tapasztaltam) hardver okoz, ritkábban driver, de akkor meg az okozza a hw rendellenes működését :D
A dmesg csak az aktuális boot adatait mutatja. Azzal max. úgy tudod elkapni, hogy watch -n1 dmesg|tail , de akkor sem biztos, hogy látod, mi történt... Logokat kéne megtúrni, de hardverhiba esetén abban sem szokott lenni sok minden.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35532) dark2 válasza lev258 (#35527) üzenetére


dark2
tag

ubyegon2: köszönöm szépen, ki fogom próbálni! Bár most kb 2 hétig nem lesz kézközelben ez a gép...

Szóval: ez az alaplap nem tud UEFI-t, ez öreg ahhoz, secureboot nincs. (Win7 van az ubuntu mellett, annál nincs gondom, megy a youtube rendesen, nvidia driver fenn...)
A zártból a 304.137-et ajánlja, de nem teszi fel. Továbbra sem, pedig már állítottam a gépen, kivettem a ramokból, hátha nem szeretik egymást és az alaplapi hangkártya helyett betettem egy PCI-os CMI8738-ast.

Visszatérve a videókártyára: persze, értem én, hogy az nvidia nem támogat már ilyen öreg, tízéves kártyákat (ha nem több) és a linux se támogatja a régi drivereket, de ha nem is játszok, netezni azért még engedhetne. Tegyek fel régebbi ubuntut? A 14.04.5 támogatása nemsoká lejár, a 16.04.5 még tovább bírja.

Amit ma próbáltam:
- A CMI8738 ment egyből, mikor a gépbe raktam, sőt a youtube akadások is picikké váltak, tizedmásodpercesekre - de továbbra sem olyankor, mikor a vinyó aktivitásjelzője felvillan.
- Kivettem 2 ramot, csak 2x2GB kingston maradt benn, amik korábban is benne voltak (igaz, régebben 4x2GB volt benne). Most auto-n 800MHz-re állt az órajele.
- Dugtam a gépre egy pendrive-t, elindítottam egy avi-t, megnyílt a VLC, a lejátszás nem indult el, semmire nem regált a gép, csak az egeret tudtam ide-oda mozgatni... (Ekkor még lehet, hogy benn volt a másik két ram is.)
- Elindítottam zenét a rhythmbox-on, ment is, de ha a jobb felső sarokban az "X"-xel kinyomtam az ablakot, a zene ment tovább. Csak úgy lehet rendesen kilépni belőle, hogy a tálcaikonon jobb gomb -> leállítás és kilépés?

Ennyi ma estére fáradtan elég is volt, már nem babrálok ma vele, visszajöttem win7-re, itt nincs semmi gond. Nem adom fel, de csak kb 2 hét múlva tudom újra próbálni.
Régebbi linuxxal menne rendben? Mert a "rendes" gépemen (amiben frissebb hardver van, de az se a legújabb, csak a videókártya) a LAthronos féle 14.04.5-tel szépen megvan.

(#35533) lev258 válasza dark2 (#35532) üzenetére


lev258
veterán

Arra gyanakszom, hogy a 18.04.2-höz már nem jó a driver. Valószínűleg a 18.04.1-hez is már speciáis (egyedi) patch-et kapott, mivel 2017-ben lett kiadva (a kernel és xorg verziók lényegesek a zárt működése szempontjából). Szóval igen, régebbi rendszerekkel még egy ideig működhet, de hosszú távon érezni fogod a hátrányait.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#35534) dark2 válasza lev258 (#35533) üzenetére


dark2
tag

Köszi a véleményt.

Ha a másik oldalról nézzük a problémát: tudható, hogy ez az új 18.04.2 és az utánajövő frissítések milyen videókártyát igényelnének a problémamentes működéshez? AMD/Nvidia? Mennyire friss szériából lenne jó? Nvidiából vagyok kicsit jobban képben, mondjuk GTX6XX-GTX7XXek? Vagy még frissebb, az ezres széria? Mivel ez a lap nem UEFI-s, sajnos lehet, hogy az igazán új kártyákkal nem boldogul, legutoljára GTX650 és 650Ti volt benne.

(#35535) lev258 válasza dark2 (#35534) üzenetére


lev258
veterán

Korábban már azért javasoltam az AMD-t, mert annak a nyílt driver támogatása nagyon jó és még sokáig rendelkezésre fog állni.
Ha Nvidia-t akarsz, akkor megnézném a honlapjukon, melyik driver verzió támogatja a választott kártyát és mikor adták ki az utolsó drivert belőle.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#35536) Frawly válasza dark2 (#35534) üzenetére


Frawly
veterán

Az nem baj, ha nem UEFI-s a gép, persze attól még nem biztos, hogy az adott kártya megy benne, de ha nem megy, az semmiképp nem az UEFI-vel lesz összefüggésben.

De ha még nem vetted meg a videókártyát és mindenképp Linuxhoz lesz, AMD kártyát vegyél, annak jobb a drivere, nem kell külön zárt driverrel szívni, ami után meg kernelt frissíteni nem lehet. Ez nem csak az Ubuntura igaz, hanem mindegyik Linuxra. Az AMD kártyákhoz ott van a kernelben a nyílt amdgpu KMS driver, és a mesa csomag is rendesen támogatja. Semmilyen zárt drivert nem kell neki, mint az NV kártyáknak. Persze elméletileg az NV-khez is van nyílt kernel driver, de az vagy jól megy, vagy nem, ha megy is, általában elég gyatra teljesítménnyel a zárt driverhez képest.

Nem kizárt, hogy idővel az NV is összeszedi magát és rendesen nyílt forráskóddal segíti az opensource fejlesztőket, de hogy ez mikorra következik be, nem látni előre. Tippre nem egyhamar.

[ Szerkesztve ]

(#35537) Ablakos


Ablakos
őstag

Hyper-v alatt próbálkoztam 18.04.02 LTS server telepítéssel. Fix ip címet (subnet, nameserver stb) állítottam be, aminek az eredménye egy csodálatos reboot. (Kezdhetem újból az egész telepítést. DHCP beállítással tovább megy a telepítő, de ez így nagyon nem kerek.)
Van valakinek tapasztalata, milyen hyper-v beállításokkal lehet telepíteni? (jelenleg 6 virtual cpu, 4gb ram, 2x 128GB lemez terület)

(#35538) hcl válasza Ablakos (#35537) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nemrég Lubuntut, 18.04-et tettem Hyper-V-re. Csont nélkül ment, a Hyper-V -n sem állítgattam semmit. A szerver egszerűbb elvileg, nincs ablakkezelő pl.
Nem hinném, hogy a háló okozná a rebootot...

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35539) Ablakos válasza hcl (#35538) üzenetére


Ablakos
őstag

Megtaláltam a hülyeségem. A search domain nevet elírtam (többször is :((( ) és erre kernel pánic a jutalom.
Köszi.

(#35540) peterattila válasza hcl (#35531) üzenetére


peterattila
aktív tag

Köszi. Remélem nem haldoklik a külső 1 terrás vinyóm, majd figyelem a viselkedését.

(#35541) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Visszatérve a minidlna furcsaságára: ha átnevezem a mappát, meg a fájlt valami egyszerűbbre, akkor már látja a tv, le is játsza. Így viszont a torrent nem látja.
Tegnap is két filmből 1 simán ment letöltés után, a másik mappáját átneveztem, utána ment. Azt írja a tv, hogy nem talál media fájlt, amikor nem tudja lejátszani. Pedig ott van.
A két mappa nevében én nem látok semmi extra eltérést, több pont, kötőjel, kisbetű nagybetű van mindkettőben. Ugyanúgy a transmission hozza őket létre...

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#35542) cigam válasza peterattila (#35540) üzenetére


cigam
félisten

Nézz rá HDsentinel-el.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#35543) hcl válasza Ablakos (#35539) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Azért az is wtf!!! Ilyentől sok mindent csinálhatna, de kernelpánikot, azt nem.

@peterattila : Ha más OS-sel jó, vagy más gépre dugva jó, akkor inkább bugzik valami. Volt már dolgom sokféle USB winyóval, mindenféle hibákkal, de az OS nem fagyott egytől sem.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35544) Ablakos válasza hcl (#35543) üzenetére


Ablakos
őstag

Picit olvasgattam, a szerver telepítője (a végigbökdösött next kivételével :U ) elég ócska. Vagyis mindent ssh-zva kell előkészíteni. (pl. teljes zfs támogatás miatt)

(#35545) cigam válasza hcl (#35543) üzenetére


cigam
félisten

Hogyan választod szét, hogy az OS fagy, vagy a gép?
N+1 oka lehet. Ugyanabba az aljzatba dugtad? Nem lehet ugyanazt a mozdulatot lemodellezni. Lehet egy apró érintkezési hiba/zárlat, amit 10-ből 10-szer nem tudsz reprodukálni, de 100ból egy alkalommal talán sikerül.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#35546) hcl válasza cigam (#35545) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Sehogyan... Inkább tapasztalati úton tudom ezeket, mert azokat az apróságokat, amik totál fagyáshoz vezethetnek, nem nagyon tudod lekövetni. De szinte mindig hw hiba, szoftverhiba esetén inkább kernelpánik/kék halál szokott lenni.

Ilyen keményre fagyást legutóbb egy Marvell hálókártya drivere okozott nekem Xen kernel esetén. Minden mással ment, azzal nem. Amint forgalom volt a gép felé, megállt, mint a szög. Logokban semmi.

Az "érintkezési rövidzárlat" megint túl ritka. Pláne USB esetén. Akkor már inkább az, hogy meglököd az alaplapot a házban, amikor bedugod, és ha valamelyik fólia (vagy forrasztás az egyik BGA alatt) nem tökéletes, akkor lehet érintkezési hiba, de az is olyan, hogy ha már ilyen van, akkor más esetben is fagyna tőle...
Nyilván peterattila egy esetet írt le, de azt már neki kell észrevenni, ha gyakrabban van ilyesmi.

@ablakos : 16.04 szerver van a NAS-omon, simán települt...

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35547) Pano


Pano
addikt

Sziasztok!

Van egy HP Probook 440 G3 (i5-6200 verzió, 8GB ram, ssd) notebookom, ezen használok/használnék Kubuntu 18.04.2 disztrót. A problémám az akkuidő: Windows alatt minden körülmények között kihozom belőle az 5 és fél, 6 órát, de itt örülök, ha megvan 3 óra mérsékelt használat mellett.
Ha felteszem a TLP-t javul a dolog, de akkor meg iszonyat belassul az egész teljesítmény, ami szintén nem oké.
TLP konfig fájljában néztem, hogy vannak energia profilok, de nem igen tudom melyikkel mi érhető el: performance, balance_performance, default, balance_power, power.
Elnevezésből nagyjából sejthető, de nem igen tudom melyik lenne az ideális.

(#35548) lev258 válasza Pano (#35547) üzenetére


lev258
veterán

Én kipróbálnám frissebb kernellel. Nem tudom, hogy áll most a dolog, de korábban voltak bajok a megfelelő alacsony fogyasztású állapotok támogatásával.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#35549) hcl válasza Pano (#35547) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Powertop esetleg.
Én is most próbáltam ki, az auto-tune kb. mindent bekapcsolt akkuról működve. 1:38-at ír akkus üzemidőre (kis akkus T430, 50%-ra amortizálódott 6 cellás akkuval).

@lev258 : Most néztem, nekem a pcie_aspm paraméter be volt kapcsolva gyárilag.
grep ASPM /boot/config-kernelverziója

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35550) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

OpenLdap szolgáltatást akarom kipróbálni. Feltelepítettem: sudo apt install slapd ldap-utils, sudo dpkg-reconfigure slapd
Próbáltam hozzá feltenni webes klienst: apt-get install phpldapadmin
Konfiguráció: sudo nano /etc/phpldapadmin/config.php
Ha a kliensen belépek akkor php hibát jelez.
Ha a Gosa-t próbálom az se megy, az első lépésig jut, amikor a /tmp/gosa.auth fájlt létre kell hozni meg beleírni amit generál. Beleírtam, nem megy tovább, nem ír semmi hibát.
Apache, meg php 7.2.15 egyébként rendben üzemel...

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.