Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35651) peterattila válasza ubyegon2 (#35650) üzenetére


peterattila
aktív tag

3 hdd dolgozik, 1-1 ssd pedig linux és win10. Bár a win10-et lehet le is húzom, lassan egy hónapja csak áramot kap, de nem használom. Ez árt egyébként egy ssd-nek?
Transmission dolgozik, de ezt legfeljebb úja lövöm. NFS megosztás van, ezt majd kimentem. Maga a gép ma már klasszikus :). P45 chipset, Q9550 proci, 8 gb ram, a vga új csak, az egy RX560. Erre a gépre az xfce szépen muzsikált, de tetszik a cinnemon is. KDE és Gnome nem jön be. Az OSX felülete viszont nagyon tetszik, lehet pluginekkel majd azt próbálom belőnni. Hackintosh már rég nincs a gépemen :O .

(#35652) ubyegon2 válasza peterattila (#35651) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az SSD ha sokáig nincs áram alatt, előfordulhat, hogy az adatok eltűnnek róla, ha fel van csatolva, az nem árt neki, magának az eszköznek persze az sem, ha lehúzod.

A Cinnamon nagyon nem OSX kinézetű, de dock felrakásával és skinezessel át tudod alakítani, de akár kipróbálhatod az Elementary OS-t, az totál OSX kinézetre van csinálva, Ubuntu alapon. A kezelhetősége azért nyomában sincs a Cinnamonnak. ;)

(#35653) peterattila


peterattila
aktív tag

Még szeretnék vlamit kérdezni. Van nfs megosztás a gépen, ami a belső vinyókkal dolgozik. Viszont van egy külső kdd is, amit ritkán használok. Az /etc/exports tarlamaz erre mutató sort is, ami gond, ha nincs csatolva éppen a vinyó. Hogyan tudom intelligensé tenni a megosztást? Tehát ha nincs külső vinyó, akkor az nfs ne dőljön a kardjába, ossza meg csak a belső tartalmakat, ha viszont van külső lemez is, vegye észre és csatolja azokat is. Köszi :))

(#35654) ubyegon2 válasza peterattila (#35653) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

nofail - Csatoljuk fel az eszközt, ha elérhető, de ne vegyünk róla tudomást, ha nem az. Ezzel kiküszöbölhetők a hibaüzenetek, ha hordozható eszközről indítjuk a rendszert.

A fenti opciót kell beírni a mount opciókhoz. FSTAB-nél legalábbis ezt kell használni, remélem hálózat esetén is jó ez.

[ Szerkesztve ]

(#35655) peterattila válasza ubyegon2 (#35654) üzenetére


peterattila
aktív tag

Ez be is van írva, maga a rendszer működik is, csak az nfs hal le, ha nincs külső eszköz és hivatkozás van rá az exports fájlban :((( .

(#35656) cigam válasza ubyegon2 (#35652) üzenetére


cigam
félisten

Az SSD ha sokáig nincs áram alatt, előfordulhat, hogy az adatok eltűnnek róla :F
De csak ha Mint Cinamon van rajt. ;]

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#35657) ubyegon2 válasza cigam (#35656) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Sejtettem, hogy szkeptikusak lesztek, de régebben tényleg ezt olvastam az SSD-ről, lehet ez is csak urban legend. Nekem még nem tűnt el róla Mint Cinamon. :N
Nem a DRAM-mal kevertem persze....annyira zöld még én sem vagyok. ;]

[ Szerkesztve ]

(#35658) cigam válasza ubyegon2 (#35657) üzenetére


cigam
félisten

Ez nem szkepticizmus. Ez logika, és fizika. Képzeld pl. hogy az a rengeteg Windows-al, Linuxal, ... előtelepített gép, ami kijön a gyárakból, hány napig, hónapig (évekig?) dekkol a raktárakban anélkül, hogy bekapcsolnák. Még sincs semmi bajuk amikor bekapcsolod.
De ugyanez igaz a hordozható SSD-kre. Ott pl. melyik eszköz leírásában hívják fel a figyelmet arra, hogy hetente legalább 1órára dugd rá a gépre? De ugyanilyen flash chip-pek vannak a telefonokban memóriakártyákban,... Azok sem vesztik el az adatokat miután lemerült a telefon, vagy hónapokig a fiók mélyén tartod őket, távol minden elektronikától.

Szóval ez vagy városi legenda, vagy te vagy a cikk írója félreolvasta/értette.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#35659) hcl válasza ubyegon2 (#35657) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Valóan csökken a töltés mennyisége a flash chipekben, ha nincs néha újraírva.
Na most ennek az időtartamaannyi, hogy ha magára hagyod, mire elővennéd, már nincs mibe bekötni, mert elavult a csatolófelület :D Na jó, ilyen bő 10 évet láttam én is. S akkor sem úgy nézne ki, hogy eltűnik a cucc, hanem elkezdenek bithibák lenni, egyre több.

Mutogatni való hater díszpinty

(#35660) ubyegon2 válasza hcl (#35659) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

&(#35658) cigam

Biztosan igazatok van, aki írta, az volt marha. Persze nem azt írta, hogy hetek alatt történik ez meg, én se erre gondoltam.
10 év múlva érdemes lenne megnézni a mai belépő szintű SSD-t, ami nincs áram alatt addig.

Külső SSD is egy fura madár, mert valami oknál fogva 5x annyiba kerül, mint az azonos méretű 2.5"-ös. Vajh miért?

Az előretelepített laptopok nincsenek olyan sokáig raktáron, hogy elpárologjon róluk az oprendszer, fent említettek miatt. Amúgy ezekből ki van szedve ilyenkor az akksi?

Ez logika, és fizika.

Logika a mai hardverek működésében? Az fasza.......... köszönöm nektek a sok hasznos infót. :D

Tudtok olyanról, aki telót 10 évig akksi nélkül fiókban tart? Mégha abban sem ugyanazok a vacak flash alapú memók vannak is?

[ Szerkesztve ]

(#35661) hcl válasza ubyegon2 (#35660) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Rádugott akkuval vannak tárolva, kaptam már úgy Dell gépet melóhelyen, hogy túlmerült akkut villogott kibontás után. Az se egy hétig állt, kikapcsolt lapos hónapok alatt szívja le...

Külső SSD ugyanazért drágább,mint a külső winyó : több van ráírva. Fogsz egy SATA SSD, meg egy USB ház, és van egy külső SSD-d.

A home szerveremen pl. IDE buszos SSD van, egy 800Ft-os ebay-es USB átalakítóval :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35662) ubyegon2 válasza hcl (#35661) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Rádugott akkuval vannak tárolva

Ezt nem tudtam, köszi! Nem értek hozzá, de fogadni mernék, hogy ez sem véletlen. ;) Ennyire a gyártók sem barmok.

Fogsz egy SATA SSD, meg egy USB ház, és van egy külső SSD-d. ;]

Épp ilyet csináltam nemrég, mikor egy qrva drága pendrive-om kampeca lett. 12eft egy használt 250GB-os 850 EVO meg egy 1500ft-os külső ház. A külső HDD szerintem a leggyagyibb meghajtót tartalmazza, ez külső SSD esetén nem annyira jellemző. Legalábbis amiről tesztet láttam, az nem ilyen volt.

Ja, ha már strapabírás......TLC anno, QLC most, van különbség?

[ Szerkesztve ]

(#35663) hcl válasza ubyegon2 (#35662) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nemtom, amit én eddig szedtem szét gyári USB winyót, abban pl. WD Passport esetén rendes WD (talán green?) winyó volt, módosított elektronikával (tehát nem szórakoznak külön elektronikával, olyan van rajta, amire rá van építve az USB csati, nincs SATA, bár a tesztpontjai azon megvannak, be lehet kötni :D ). Nem éri meg külön külső eszközbe gyártani drive-t, a meglevőkből szoktak válogatni (gondolom a szoftvere is más, mert USB-n másképp kel optimalizálni az adatforgalmat, nem nagyon cachelni, stb).

TLC, QLC ... biztos van különbség, de valós esetben nem hiszem, hogy sokat számít.

Mutogatni való hater díszpinty

(#35664) cigam válasza ubyegon2 (#35662) üzenetére


cigam
félisten

No és az asztali gépek, amik nem akkumulátorról mennek?! Ne már!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#35665) ubyegon2 válasza cigam (#35664) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Teljesen értelmetlen erről vitázni, mert amúgy sem jellemző SSD-vel szerelt asztali gép, de olyan, tutira nincs, ami kb 5+ évet állt volna raktárban . Így, mivel nem létező dologról írsz, te nyertél! :R

(#35663) hcl

Felesleges lenne külön gyártani mást, ha ott a WD Green, így lehet eladni csak értelmes áron, gyártói oldalról persze. Annál vacakabb nem is kell.

SLC-t akartam írni az előbb, azért van némi különbség SLC .......QLC között.

[ Szerkesztve ]

(#35666) Frawly válasza ubyegon2 (#35652) üzenetére


Frawly
veterán

Egyetértek. SSD-t nem szabad lehuzigálni, pont emiatt, amit írsz. Meg egyébként sem fogyaszt sokat, csúcsterhelésen 1-3W-ot, de ha idle-ben van, lemegy energiatakarékos módba, vagy HIPM, vagy DIPM, vagy APM, vagy hasonló protokollt használva, és onnantól ilyen ~0,05W áramot eszik, ami szinte mérési hibahatár, egy laptop esetében sem nagyon mutatható ki az akkuidőn, nem hogy asztali gépnél a tényleges fogyasztáson.

Az SSD könnyen fogyaszt keveset, nincs mozgó alkatrész, nem kell semmit felpörgetnie, ilyen energiatakarékos alvó módban is azonnal felébred, a felhasználó nem is érzékeli lag-ként, annyira azonnali. Csak onnan venni észre, hogy aludt az SSD, hogy ez az energiatakarékos állapot nem számít bele a SMART által mért üzemidőben. A legtöbb SSD-nél az üzemidő csak kb. fele szokott lenni a tényleges használati időtartamnak, az én 2 éves SSD-men pl. 0,25 évnyi üzemóra van regisztrálva és napi fél napokat megy (a géppel együtt), ez azt jelenti, hogy az idő 75%-ban csak alszik.

Illetve a formázott fájlrendszert csak EGYSZER kell chown-olni, többet nem kell vele foglalkozni akkor sem, ha másik rendszerrel használja az ember. Csak újraformázáskor fog újra előjönni.

A TLC-QLC között nincs nagyon tényleges terhelésbeli különbség. Vagyis egy cellára vetítve van, de pl. sima QLC-s SSD nincs, és nem is lesz, az összes ilyen modell eleve 3D QLC-vel indult, a planár QLC fázis kimaradt, ellentétben anno a TLC-vel.

Amennyivel kevésbé strapabíró a QLC NAND egy cellája, annyival olcsóbb is, így egy QLC-s meghajtó ugyanannyi pénzért nagyobbra legyártható, a nagy tárterületnél meg ugyanaz az írás több cella között oszlik meg, így lényegében az SSD strapabírósága nem változik.

A TLC és QLC között leginkább a NAND sebessége különbözik csak, ez is csak akkor jön ki, ha kifogy az SLC/MLC cache, és a QLC NAND tényleges sebességével dolgozik az SSD, ekkor van az a rettegett belassulás, amire az utóbbi időben az SSD-s topikban panaszkodnak, meg ezért volt neked is a rossz tapasztalatod az UV500-zal. De ilyen ritkán van, tipikusan nagy fájlmásolásokkor.

[ Szerkesztve ]

(#35667) ubyegon2 válasza Frawly (#35666) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszönöm ezt az igen szakmai leírást, biztos nem pont ilyeneket olvastam erről, de ezek szerint jól rémlett a dolog. 😉
Különösen szeretem ezeket a mélyszakmai szintű leírásaidat, mert időnként relatíve egész sokat kezdek megérteni belőlük!
Laikusként pár év alatt párszáz órát tutira olvastam az SSD-ről, de mindig tudsz olyan részletet, ami új nekem is nagyon. És hát valljuk be őszintén, sokaknak még több infó számít újdonságnak SSD ügyben. 🙂
Ja igen, az SLC azért anno jóval strapabíróbb volt, mint most a Q osztály, nem? Köztudatban ez él, persze hatékonyság, kapacitás stb., az tiszta, miként változott.
Ha nem is ugyanaz a párhuzam, de ezzel utaltam a HDD-nél lévő minőségbeli különbségre egy előbbi hsz-ben, WD Green vs WD Black......

[ Szerkesztve ]

(#35668) hcl válasza ubyegon2 (#35665) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem jelemzőőőő?
Nemtom, a legtöbb gyártónál olyat rendelsz, amilyet szeretnél, tehát kérheted az asztalit is SSD-vel, HDD-vel, amit akarsz. Itt pl. bekattintod, hogy SSD-vel akarod, és azt hozza, amihez rendelhető. (Elég maradi a Döll, hogy még mindig default HDD-vel szállítja...) Alkatrészekből összeválogatott dektopba meg azt vesz Pistike, amit akar.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35669) Frawly válasza ubyegon2 (#35667) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, az SLC-hez képest a 3D QLC jóval kevésbé strapabíróbb. De az SLC-s korszakban ilyen 32-64 gigás SSD-k voltak. A mostani QLC-s SSD-k meg 1024 gigásak legalább. Ugyanaz az írásmennyiség 16-32-ször annyi cella között oszlik meg jelenleg, meg azóta a wear leveling, garbage collection is sokat fejlődött.

Abban igazad van, hogy a köztudatban az maradt meg, hogy egy 10 éves cikkből, hogy az SLC cella bír 100 ezer írásciklust, egy TLC csak ezret. Közben viszont a 3D TLC is 10 ezer körül lehet. Ha nem nagyon spéci felhasználás, a 3D QLC-t sem írja szét egy átlag felhasználó.

Ami változott sokat, az a NAND sebessége, de nem a tényleges sebesség. Az SLC NAND gyors, mert csak két jelszintet kell megkülönböztetni (1 bites NAND), ezt könnyebb és gyorsabb megbízhatóan kiolvasni, mivel nagy a jelszintek közötti különbség. Egy 2 bites MLC NAND-nál már 4 jelszint van, csökken közöttük a jelszintkülönbség, már nehezebb kiolvasni az értéket egy ilyen cellából, tovább tart. Egy 3 bites TLC-nél már 8 jelszint, a 4 bites QLC-nél 16 jelszint lesz, ezek pontos megkülönböztetése kiolvasás során egyre nehezebb.

De a QLC NAND-ot is lehet SLC, MLC, TLC-ként használni, csak a vezérlőt kell máshogy programozni, hogy eltérő jelszinteket tároljon bennük. Ezzel növekszik a strapabíróság és a sebesség is, viszont a tárhely „összemegy”.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy SLC-s SSD-n hiába volt gyorsabb a NAND, a vezérlők, a SATA2 interface, amin keresztül üzemeltek, lassabb volt, illetve DRAM cache is kevesebb volt rajtuk, illetve normális garbage collection, illetve a korai modelleknél TRIM hiányában további belassulás volt. Másik oldalról meg egy lassabb TLC-QLC NAND sebessége cache-eléssel javítható, lassúsága tompítható.

Ez egy elég soktényezős játék, nem lehet megítélni csak a NAND alapján.

Ez a 100 ezer írásciklusú SLC NAND megint csak egy szélsőséges maximum érték volt a legprémiumabb modellnél. Az SLC NAND-ok sem voltak egyformák, nem bírt azok közül sem mind 100 ezer írásciklust. Nagyon függ milyen gyártástechnológiával készültek, mennyire jól sikerült sorozatban jöttek ki. TLC és TLC NAND között megint csak nagy különbség van, egy jobb minőségű Samsung 3D TLC V-NAND sokkal több írást bír, sokkal gyorsabb, mint az Adata SU650-re rakott, Microntól kiselejtezett 3D TLC NAND.

[ Szerkesztve ]

(#35670) ubyegon2 válasza Frawly (#35669) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

De a QLC NAND-ot is lehet SLC, MLC, TLC-ként használni, csak a vezérlőt kell máshogy programozni, hogy eltérő jelszinteket tároljon bennük. Ezzel növekszik a strapabíróság és a sebesség is, viszont a tárhely „összemegy”.

Ez teljesen új nekem, bár néha a Flash SSD topikban is irkáltál erre utaló infókat. Ezt is köszi, ma is tanultam valami hasznosat az SSD-kről. :R

Valóban elég sokat változott a tartósság megítélése az utóbbi 5 évben, ezért nem is nagyon ellenőrizget, optimalizálgat már senki annyira az SSD-re telepítés után.

(#35668) hcl

Rendelni lehet, ez tiszta, de nem pont erről volt szó és maguktól a nagykerek csak úgy raktárra jellemzően nem rendelnek SSD-s desktopot. Legalábbis utóbbi másfél évben nem nagyon láttam ilyet, bár lehet nem azokra a nagykerekre volt rálátásom.
AMúgy gondolom azért nem szórják SSD-vel a desktop gépeket, mert különben senki nem venné meg a millió felhalmozott 5400-as HDD-ket, de így gépbe csomagolva még el lehet adni. ;)

[ Szerkesztve ]

(#35671) Cirbolya_sen


Cirbolya_sen
aktív tag

Sziasztok, a következő problémám, ha jól látom, mintha nem töltené be a VGA drivert a rendszerem, és így a video lejátszás, és a böngészés gördítés is szaggat.

cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ inxi -G
Graphics: Card: Intel Device 5a85
Display Server: N/A drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
tty size: 80x24 Advanced Data: N/A out of X
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ inxi -Fxxx
System: Host: cirbolya-GB-Mint Kernel: 4.15.0-47-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.3.0
Console: tty 0 dm: lightdm Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: Device: desktop Mobo: GIGABYTE model: MZAPLBP-00 v: 1.x serial: N/A
UEFI: American Megatrends v: F8 date: 01/18/2018
CPU: Quad core Intel Celeron J3455 (-MCP-) arch: N/A cache: 1024 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 11980
clock speeds: min/max: 800/2300 MHz 1: 2195 MHz 2: 2217 MHz
3: 2196 MHz 4: 2196 MHz
Graphics: Card: Intel Device 5a85 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:5a85
Display Server: N/A drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
tty size: 80x24 Advanced Data: N/A out of X
Audio: Card Intel Celeron N3350/Pentium N4200/Atom E3900 Series Audio Cluster
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:0e.0 chip-ID: 8086:5a98
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-47-generic
Network: Card-1: Intel Dual Band Wireless-AC 3168NGW [Stone Peak]
driver: iwlwifi bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 8086:24fb
IF: wlp1s0 state: down mac: 18:1d:ea:65:9e:51
Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000
bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: b4:2e:99:23:b6:73
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (21.7% used)
ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_SV300S3 size: 120.0GB
serial: 50026B774A0308DA
Partition: ID-1: / size: 110G used: 25G (24%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 46.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 255 Uptime: 19:39 Memory: 2926.4/7799.6MB
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
Client: Shell (bash 4.4.191 running in tty 0) inxi: 2.3.56
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$

Cirbolya_sentinel

(#35672) ubyegon2 válasza Cirbolya_sen (#35671) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem tudom most megnézni az Inteles gépet, de így elsőre szerintem fel kéne raknod az i965-va-driver és a xserver-xorg-video-intel csomagokat és nézzünk egy vainfo kimenetet utána (lehet, hogy azt is fel kell raknod).

[ Szerkesztve ]

(#35673) Cirbolya_sen válasza ubyegon2 (#35672) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

megtörtént, a kimenet a következő lett:
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo apt-get install i965-va-driver
[sudo] password for cirbi:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
kde-l10n-engb kde-l10n-hu
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
Suggested packages:
i965-va-driver-shaders
The following NEW packages will be installed:
i965-va-driver
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 925 kB of archives.
After this operation, 8.156 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/universe amd64 i965-va-driver amd64 2.1.0-0ubuntu1 [925 kB]
Fetched 925 kB in 0s (3.118 kB/s)
Selecting previously unselected package i965-va-driver:amd64.
(Reading database ... 350010 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../i965-va-driver_2.1.0-0ubuntu1_amd64.deb ...
Unpacking i965-va-driver:amd64 (2.1.0-0ubuntu1) ...
Setting up i965-va-driver:amd64 (2.1.0-0ubuntu1) ...
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
xserver-xorg-video-intel is already the newest version (2:2.99.917+git20171229-1).
The following packages were automatically installed and are no longer required:
kde-l10n-engb kde-l10n-hu
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ vainfo

Command 'vainfo' not found, but can be installed with:

sudo apt install vainfo

cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ sudo apt-get install vainfo
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
kde-l10n-engb kde-l10n-hu
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
The following NEW packages will be installed:
vainfo
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 9.884 B of archives.
After this operation, 39,9 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/universe amd64 vainfo amd64 2.1.0+ds1-1 [9.884 B]
Fetched 9.884 B in 0s (124 kB/s)
Selecting previously unselected package vainfo.
(Reading database ... 350016 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../vainfo_2.1.0+ds1-1_amd64.deb ...
Unpacking vainfo (2.1.0+ds1-1) ...
Setting up vainfo (2.1.0+ds1-1) ...
Processing triggers for man-db (2.8.3-2ubuntu0.1) ...
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$ vainfo
error: can't connect to X server!
libva info: VA-API version 1.1.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_1
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.1 (libva 2.1.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Broxton - 2.1.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264MultiviewHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileH264MultiviewHigh : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointEncSlice
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointEncPicture
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
cirbi@cirbolya-GB-Mint:~$

[ Szerkesztve ]

Cirbolya_sentinel

(#35674) ubyegon2 válasza Cirbolya_sen (#35673) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

i965-va-driver-shaders

Ezt uninstallozni kéne, mert a shader nélkülivel ütik egymást, elképzelhető....és utána nézzük meg.

Marhaságot írok, inkább ezt tedd fel, a i965-va-driver-t szedd le!

sudo apt autoremove-ot is futtasd le.

xserver-xorg-video-intel meg már fenn volt.

Ami a képen van, abból fenn van minden, kivéve persze ami nem Inteles:

[ Szerkesztve ]

(#35675) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#35674) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Itt az Intel weboldala ír egy hasonló problémáról és megoldása is van.

Compute offload to Intel(R) Graphics Technology when X server is up and running on a Linux machine

ha működik.....de egy próbát megér!

[ Szerkesztve ]

(#35676) Cirbolya_sen válasza ubyegon2 (#35674) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

ami nincs fönn, az 18.04-es verzió, amit írtál felraktam. Az xservert újra kell indítani?

szerk: ok, olvasom az intel oldalát is :K

oops, ez ennyire régi? published on August 5, 2014 Ubuntu 12.04 (Intel® 64)

ennek ellenére megpróbáljam?

[ Szerkesztve ]

Cirbolya_sentinel

(#35677) ubyegon2 válasza Cirbolya_sen (#35676) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem ilyenkor célszerű ki/belépni vagy újraindítani.
Sok esetben működik régebbi leírás is, xorg meg igen régi dolog már, bajt nem csinálsz vele. Ha nem áll helyre a xorg, úgyis egyszerűbb újratelepíteni.
A /home-ban lévő konfig fájlokat előtte célszerű menteni.

Ja és a 18.04. verziót is rakd fel, nem tudom, hogyan tűnhetett el nálad a xorg.....

Sajna mobilon ennél több okosságot nem tudok írni! 😐

[ Szerkesztve ]

(#35678) Cirbolya_sen válasza ubyegon2 (#35677) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

újratelepítettem a xorg-ot, meg amit javasoltál, majd újraindítás is volt, most jónak látszik, ha megint rosszalkodna, marat a Mint újratelepítése.

[ Szerkesztve ]

Cirbolya_sentinel

(#35679) ubyegon2 válasza Cirbolya_sen (#35678) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ok nélkül nem tünik el a xorg, gyanítom, hogy újra ugyanazt nem fogod végrehajtani a rendszeren, ami most megzavarta. 😉
Ha mégis, akkor tényleg a reinstall marad.

(#35680) Frawly válasza ubyegon2 (#35670) üzenetére


Frawly
veterán

Örülök, hogy tudtam újdonságot írni. Anno engem is meglepett, hogy NAND-ot lehet logikailag akármilyen módban használni. Sok TLC-QLC SSD-n az SLC, MLC cache ugyanabban a NAND-ban foglal helyet, csak a vezérlő más módban használja őket. A cache nem külön chipben van.

Vagy pl. az Adata az SP920-nál, meg a Crucial a BX100-nál lépte meg, hogy gyenge minőségű TLC NAND-ot használ ezeken az SSD-ken MLC módban. A kiselejtezett TLC NAND arra nem volt jó, hogy stabilan 8 jelszinttel használja a vezérlő, de az MLC 4 jelszintjével lazán lehet ezeket használni, a könnyebb kiolvasást nem zavarják a NAND gyengeségei. A felhasználó meg azt hiszi, hogy ha MLC-t vett, akkor az mennyivel strapabíróbb.

Egyetértek, az SSD optimalizálgatásának sincs értelme. Linuxon a SATA vezérlővel nincs gond (mint anno WinXP-nél volt), meg a partícióeltolást sem bökik el a linuxos particionálóprogik (1024K-val particionálnak alapból). Ubuntu-alapú disztrókon meg a fstrim systemd service-nak alapból be kell lennie kapcsolva. Semmilyen más hekkelés nem kell, nem kell discard, nem kell noatime, meg semmilyen más trükk, mint a /var, böngészőcache, swap, meg egyebek HDD-re és RAM-ba áttétele. Már az eleve egy kímélés egy SSD-nek, ha Windows helyett Linuxot használnak rajta, a Linux majdnem egy nagyságrenddel kevesebbet ír rá ugyanannál az átlag felhasználásnál.

(#35681) peterattila


peterattila
aktív tag

Gondolkozom platform váltásban. Ami nekem kielégítő lenne, az AMD Athlon 200ge, 2 mag, 4 szál. Ehhez GA B450m DS3H lap. Nekem torrent, netezés, nfs szerverre bőven elég lenne. Ennek van esetleg linuxos problémája vagy no para?

(#35682) ubyegon2 válasza peterattila (#35681) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A szokásos nfs problémádat leszámítva nem várható más gond, itt van is phoronix teszt a CPU-ról, de szerencsére van egy magyar írás is!

(#35683) ubyegon2 válasza Frawly (#35680) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mindig tudsz újdonságokat írni, ha SSD-ről van szó,, pár év kihagyás után kicsit jobban érdekelnek az SSD-k megint és ez az érdeklődés csak hasznomra szokott válni SSD vásárlásnál. ;)

Hogy rákattantak a gyártók ezekre a NAND-okkal való trükközésekre, de végül is ez a felhasználóknak is jó, mert ezek nélkül nem lenne ennyire elterjedt az SSD használata, nem lennének a filléres belépő szintű tipusok! 6-7eft-ért már régebbi gépek alá is rakhat bárki egy belépő 120GB-os SSD-t! :)

Egyetértek, az SSD optimalizálgatásának sincs értelme.

Ez azért kicsit elszomorít, mert anno nagyon ráfeküdtem erre a témára és mindent ki is próbáltam, most meg már csak beszereltem a HP8570p-be a 860 EVO-t és hadd fusson rajta a Win. ;] (majd ha fagy)

Egyedül ez a discard - fstrim, ami disztró vonalanként is másként van preferálva, de ha mindkettő aktív, akkor se lesz gond.

A pendrive-ként használt 850 EVO-val is nagyon meg vagyok elégedve, kár, hogy kellett rajta csinálni egy NTFS részt is a 4+gigás filmeknek, mert erre ugye korlátozott az írási sebesség, de még a smart TV is sokkal gyorsabban dolgozik róla, mint Penről. A Sharp is imádja a Kínai cuccokat. :DDD

(#35684) Dhampir válasza ubyegon2 (#35683) üzenetére


Dhampir
félisten

Milyen jópofa pofa lettél. :DDD

(#35685) ubyegon2 válasza Dhampir (#35684) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szegény pofátl a Kezdőben is dícsérték nagyon. 😂

[ Szerkesztve ]

(#35686) legendary


legendary
tag

Hi mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Samsung SyncMaster 943N típusú monitorom és linux alatt csak 1024x768-as felbontást tudok beállítani a natív 1280x1024-helyett.
Ha valakinek lenne valami megoldása hogy hogyan tudnám a natív (1280x1024) felbontást beállítani azt megköszönném. :)

"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."

(#35687) Dhampir válasza ubyegon2 (#35685) üzenetére


Dhampir
félisten

Megriadtak a bújtatott nindzsa dobócsillagtól. :D

(#35688) cigam válasza legendary (#35686) üzenetére


cigam
félisten

No és milyen HW-en fut(chipset, VGA), a melyik verzió?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#35689) hcl válasza legendary (#35686) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Milyen a VGA kábeled?
Vannak esetek, amikor a windóz butább, és rá lehet venni EDID nélkül is a nagyobb felbontásokra (ilyenkor csak a szabványosabb felbontásokat engedi, aztán vagy lesz kép, vagy nem), de az X általában nem enged ilyet.
Ha a kábeled az egyszerűbb fajta, és nincsenek benne az EDID-hez szükséges pinek, csak a 3 szín, 3 föld, 2 szinkron, akkor az X konfigot kell megtúrni, és ré lehet erőszakolni a felbontást.
Ha minden lába megvan, akkor a VGA driverrel lehet gond többek között.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#35690) Frawly válasza ubyegon2 (#35683) üzenetére


Frawly
veterán

A discardos disztrókban sem kell neked foglalkozni a TRIM-mel, mert a telepítő vagy az fstabgen script eleve beleteszi minden támogatott partícióhoz a discard mount paramétert. Így vagy úgy valamilyen TRIM-megoldás mindig menni fog.

Igazából már régen is felesleges volt az optimalizálgatás, csak az SSD-k őskorában még újdonság volt, és féltek az emberek, mert a gyártók által hirdetett 10-100 ezer újraírási ciklus per cella meghökkentően kevésnek tűnt. Közben meg olyan rengeteg, hogy csak nagyon speciális felhasználással lehet elérni.

Szerintem is jó, hogy vannak ezek a 6-7 ezer forintos SSD-k. Nem nagy számok, nagy másoláskor pl. belassulnak, de pl. a boot, programok betöltődése ugyanolyan pattogós, és nem kell a recegő HDD-re várni, míg nagy seekidőkkel darálgat. Bár az még mindig baj, hogy sok embernek, aki még csak az első SSD-jét veszi, még mindig nagyon misztikus dolog, meg úgy képzelik, hogy beteszik az SSD-t, és akkor végig 500+ meg 3000 MB/sec-kel fog repeszteni.

(#35691) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Megjelent az Ubuntu 19.04 (Disco Dingo)

Lehet majd én is felpróbálom. :)

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#35693) Formaster


Formaster
addikt

Az mitől lehet, hogy egy gigabites integrált hálókártya csak 100Mbites módban megy? Ubuntu 18.04 szerver. :R

(#35694) hcl válasza Formaster (#35693) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

A másik oldal tudja a igát?

Mutogatni való hater díszpinty

(#35695) zoltanz válasza Formaster (#35693) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Ha kábeles, ki van mérve a kábel ellenállása rendbe? Esetleg újra krimpelni.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#35696) Formaster válasza zoltanz (#35695) üzenetére


Formaster
addikt

Köszi a választ srácok, igen kivolt mérve, de megtört valahol. :R

(#35697) hcl válasza Formaster (#35696) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nabasszus.
Én ezt még semmilyen kábellel nem tudtam elérni!

Mutogatni való hater díszpinty

(#35698) sonar válasza hcl (#35697) üzenetére


sonar
addikt

Én is tapasztaltam már hasonlót.
Nálunk, mondjuk a gyenge minőségű krimpelés szokott hasonlót produkálni.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#35699) hcl válasza sonar (#35698) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nekem eddig, ha baja volt a kábelnek, akkor nem ment. Gigás háló van itthon, semmi nem lassabb kábel miatt. Mondjuk melóban, ahol még kellett kábelt gyártani, meg még nem volt divat a GbE, az is igaz, a 100-as meg nem érzékeny.

Mutogatni való hater díszpinty

(#35700) sonar válasza hcl (#35699) üzenetére


sonar
addikt

Nálunk melóban van saccra 1500 végpont. És switch monitorozással szoktuk kiszűrni, hogy bizonyos linkek többet mennek 100-on, mint 1000-en. Aztán ha lemegyek és megnézem akkor látom, hogy vagy nem lett belenyomva minden ér koppanásig vagy csak az erek vannak a dugóban.
Szívatós tud lenni az biztos.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.