- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Aktív témák
-
vilmaboy
őstag
válasz
Kendek #42699 üzenetére
vilmaboy@ubuntu:~$ sudo apt-get autoremove gnome
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
gnome
0 frissített, 0 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 0 nem frissített.
E művelet után 57,3 kB lemez-terület szabadul fel.
Folytatni akarod [Y/n]? y
(Adatbázis olvasása ... 196378 files and directories currently installed.)
Eltávolítás: gnome ...ez most azt jelentené, hogy 57,3 kb anyagot szedett le?
kb 400 megát pakolt fel
szeretném cakker pakker mindenestül leszedni amit felpakolt
-
-
vilmaboy
őstag
synapic csomagkezelővel, ha telepítek valamit és kapcsol hozzá xy darab dolgot... azt uninstallkor miért nem szedi le. Feltettem pl a gnómot. mittom én.. 300 cuccot mellé tett. Ha szeretném leszedni, akkor miért nem szedi le azokat is... hogy kell csinálni, h a vele települt dolgokat is leszedje?
-
Siriusb
veterán
válasz
#16820480 #42678 üzenetére
Gnome-shellel jártam úgy, hogy beállítottam automatikusan ne csatolja a fényképezőt, mert a digikam csak úgy tudott róla beolvasni, ha nem volt felcsatolva.
Visszatértem a gThumb-hoz, gnome-shell is elköszönt, helyette Openbox van, és most nem találom, hol lehetne az automatikus csatolást visszaállítani. Azt hiszem, ki kell törölnöm a gnome konfig fájljait, remélhetőleg visszaáll az alap állapotra. -
rybank
senior tag
Kipróbáltam az Ubuntu alapú Joli OS-t. Úgyérzem a 10.04.3 LTS-re épül. Villám boot jellemzi ( kb. 5s az asztalig) és persze a Cloud. A memóriát zabálja, de ez nem érződik a sebességén. Sajnos külön Ubuntu-s szoftvereket tárolókból nehéz rá rakni. Nem ismeri a disztribúciót.
Rossz pont, hogy félig angol és hogy nem tudtam energiagazdálkodást varázsolni rá. (Jupiter-Indicator valószínű régi neki a kernel valami 2.6 körüli)
Jó pont a panelba integrált google kereső és az egykattintásos alkalmazás hozzáadás, plusz az okostelefon, tablet jellegű asztal. Ezek nagyon meggyőztek.
Nem próbáltam, de valószínűleg az asztalra nem lehet varázsolni saját custom weboldalakat.
Cloud: integrált facebook és sok közösségi oldal, plusz rengeteg webes alkalmazás: pl.: a google docs, vagy az office web apps. (Angry Birds)
Minden beállítható rajta, de az óvatlan kezek elől el van rejtve. Természetesen Synaptic-al telepíthetők egyéb programok is!
Kezdőknek készült, de nem kiforrott! Érzésem szerint félkész az egész. Mégis tetszik az elgondolás és a megvalósítás! Alternatívája a Chrome OS. -
válasz
vilmaboy #42691 üzenetére
A /etc/shadow fájlban helyet kapó titkosított jelszavak lesznek azok szerintem. Mondjuk bejelentkezéskor használod, ez alapján állapítja meg a rendszer, hogy helyes jelszót adtál meg.
Lehet, hogy nincs telepítve a csomagja, de valószínűbb, hogy elavult módszer és nem kompatibilis a rendszerrel. Ha elárulod, hogy pontosan mit szeretnél, akkor esetleg tudok segíteni benne. Miből szeretnél és milyen bootcd-t csinálni?
Amúgy én azt tudnám javasolni, hogy ne könyveket olvasgass, hanem amikor felvetődik benned egy kérdés, akkor keress rá a neten, mert biztos, hogy számos helyen foglalkoznak vele és megleled a választ. Én nem tanulmányoztam egyetlen könyvet sem, mégis egész jól megértettem dolgokat. -
vilmaboy
őstag
Hali... Tanulgatok és olvasgatok, de 1-2 dolog nem működik vagy nem értek..
Mik azok az árnyékjelszavak? Hogy használjuk és mire jók?
Mkboot és/vagy mkbookdisk parancs nem létezik. miért?
vilmaboy@ubuntu:/$ mkboot
mkboot: a parancs nem található
vilmaboy@ubuntu:/$ mkbootdisk
mkbootdisk: a parancs nem találhatóhogy kell kiadni terminálból, h csináljon bootcd-t?
Én így próbáltam:
vilmaboy@ubuntu:~$ uname -r
3.0.0-14-generic
vilmaboy@ubuntu:~$ mkboot 3.0.0-14-generic
mkboot: a parancs nem található
vilmaboy@ubuntu:~$ mkbootdisk 3.0.0-14-generic
mkbootdisk: a parancs nem található -
Richter36
őstag
Sziasztok!
Van egy genius webkamerám, a csííz felismeri és ad képet is rendesen, viszont a skypenál csak fekete kép van. Az eszköz látszik a skype beállításokban, csak képet nem ad.
Találtam egy ilyen parancsot amivel működik is, de nem akarom mindig így indítani a skype-ot:
bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib32/libv4l/v4l1compat.so skype'Van erre valami megoldás?
-
esde
tag
Üdv
Próbálok dvd képfilet írni Gnome-al de mindig azt írja: "unable to INQUIRY: Input/output error".
Próbáltam Braseroval szintén nem tudta kiírni. A dvd meghajtó jó, beolvasni tud. Tudna valaki segíteni? -
válasz
#16820480 #42681 üzenetére
Gphoto, vagy Shotwell nem működik vele? Én csak ezeket találtam. A manualjában meg csak a Pictbridge-ről van szó.
Manualban még ennyi volt :
Cannot transfer images to a computer.
It may be possible to solve the problem when the camera is connected to a computer via
cable by reducing the transfer speed.
• Press the Play button to enter Playback mode. Then press and hold the MENU button
and press the UP and Func/SET buttons together. In the screen that appears, press the <>
buttons to choose [B] and press the Func/SET button. -
-
-
-
válasz
rybank #42663 üzenetére
Milyen módban próbáltad?
A legtöbb fényképezőgép meghajtóként mass storage device, mint egy pendrive. De az újabbakon amiket távvezérelni lehet USB-n (sok kompakt is főleg Panasonicok), már külön driver kell, ha vezérlős módban dugod rá.
Át kell nyomni tárolóeszközre a defaultot, vagy egyszerűen csak képnéző módban dugni be, és akkor a legtöbbet felismeri. -
vilmaboy
őstag
Erre a laptopra-ra mehetne win7 mellé Ubuntu Gnómmal felülettel? 30-40 gigát szánnék rá, max 60at.
-
esde
tag
Üdv
Épp telepíteném az ubuntut, és ahogy írják hivatalos oldalon ha előkészített partícióm van (15gb) akkor válasszam a "Irányított - a legnagyobb összefüggő szabad helyre" opciót. Így is tettem, amire azt írja: "Valószínű ok: a kiválasztott meghajtó vagy szabad hely túl kicsi az automatikus particionáláshoz." Nos a 15 elég kell legyen, régen ezen a partíción volt egy ubuntu. De miért írja hogy a kiválasztott meghajtó? Nem lett kiválasztva még semmi. Sürgős lenne ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #42659 üzenetére
Ahh, bios szinten volt letiltva a kézi fényerő állítás, automatára volt állítva, de az meg nem csinált semmit, még Win7 alatt sem. Komoly ez a Samsung cég...
Amúgy van lehetőség háttérbeni frissítésre Ubinál? Az kellene, hogy böngésző, flash plugin, ilyenek frissüljenek kérdés nélkül, de pl. kernel ne, mert abból az lenne, hogy a grubot elborítanák a kernel bejegyzések.
Keresgéltem googleben, de valahogy nem érti, mit akarok. -
tropico
tag
válasz
vilmaboy #42660 üzenetére
Konkrétan ezt amit írtál nem ismerem, de Pere László könyveire keress rá. Több szinten is írt könyvet a linux használatáról. Nem szájbarágós, de alapos. Asszem a Kiskapu kiadó adta ki. Friss anyagot szinte csak a neten találsz többnyire angolul, de alapozni sztem Pere könyvek is nagyon jók.
-
törölt tag
válasz
rybank #42662 üzenetére
lehet, hogy majd megpróbálom, csak azt hittem, hogy ez talán jobban fog működni. igazából az nem érdekel, hogy mennyi memóriát eszik, mertvan 1GB a gépben, inkább az az rdekes, hogy a procit, meg az alacsony fordulatszámú vinyót hogy viseli. de az az érzésem, hogy ha legközelebb újítunk, akkor majd kapnak egy olyan gépet, amire felmegy egy kubuntu is, azzal kevesebb gondom lesz.
-
rybank
senior tag
válasz
#16820480 #42661 üzenetére
Namármost, az első pont: A Xubuntu a funkciók és erőforrások használata közötti egyensúlyra törekszik. Annyival könnyebb a Gnome-nál, amennyivel kevesebbet tud. Célja nem a minimalizmus és nem a régi gépeken való száguldás!
A minimalizmus és régi gépeken történő bevetésre az LXDE alapú Lubuntu van. A fejlesztők szerint pII 266Mhz 128Mb RAM-on elfoadhatóan fut. Egy atomon 512 Mb RAM-al több, mint gyors.A Chrome nekem Lubuntu alatt szarakodott. Alapból a Chromium-ot szállítja. Ami kis különbséggel ugyanaz, mint a Chrome. ( Auto update, Flash hiány)
A paneljével semmi baj. Simán lehet hozzáadni parancsikonokat.
Utóiratként. A Lubuntu tényleg fapad, habár kielégítő a tudása! Alapesetben 100MB-ot és az alatt eszik.
Nálam SSD-vel az alap boot idő 15 mp. Egy kernel fordítással ez 40%-al csökkenthető. Ha lesz időm bevetem azt is.
-
törölt tag
lehet, hogy valamit én csinálok rosszul, de ez a xubuntu hihetetlenül nehézkes rendszer egy alap gnome-hoz képest
feltettem a szüleim gépére, mert gondoltam, hogy a régebbi atomos cuccon talán jobban fut majd, mint a gnome, de egyrészt nem igazán érezhető a különbség, másrészt meg olyan alap dolgok alig mentek, hogy mondjuk egy skype-ot vagy chrome-ot feltenni. letöltöm a deb fájlt, de a szoftverközpont azt mondja rá, hogy "hiba, a fájlt ne mlehet megnyitni". oké, próbáljuk gdebi-vel, de azzal is ugyanez. akkor terminálban dpkg-val. na, ott végre kinyögte, hogy függőségi problémái vannak. oké, akkor előbb apt-get függőségek, aztán dpkg -i... nade ez tényleg így kell menjen? kb 2 éve nincs semmilyen problémám, mert fájlból telepítéskor is simán megnézi és leszedi a függőségeket az ubuntu.
az alső launcherre nem tudok rendesen indítót hozzáadni, mert ilyenkor létrehoz egy üres parancsikont, aztán írjam be kézzel, hogy mi a program indítóparancsa.
a legutóbbi jóság, hogy anyukám Canon fényképezőjét rádugva nem csinál semmit. sem mass storage, se kép, se hang. érdekes, hogy 10.10 alatt simán felcsatolta és felkínálta a megnyitást shotwell-ben.szóval remek, hogy kisebb erőforrásigény, meg hasonlók, de ezt így hogy hagyjam ott a szüleimnek, akik nem fogják tudni kezelni, ha minden apróságért (amik eddig tökéletesen mentek) hegeszteni kell...?
nagy csalódás.
-
vilmaboy
őstag
Előző kérdésemhez kapcsolódóan... Marcel Gagné: Linux Rendszerfelügyelet című könyvét ismeri e valaki, javasoljátok e? Hazsnos e... Esetleg megvan e valakinek, aki tud róla pár szót mondani...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy Atomos netbooknál kellene fényerőt állítani 10.04.3 LTS alatt. Alapból nem lehet, valahol félgőzön megy a háttérvilágítás.
Most hozzáadtam a grub indító opciókhoz ezeket:
acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor nomodeset, majd csináétam egy grub frissítést.
Ezek után most max fényerővel megy a kijelző, mindig.
Szóval az kellene, hogy lehessen FN billentyűkkel állítani a fényerőt. Más funkciók mennek az FN gombbal. Samsung N310
-
vilmaboy
őstag
tudtok mondani valami szakirodalmat, amiben találok leírást az alap Ubuntu dolgokról? Amiket találtam az "túl kezdő" anyag volt. Inkább az olyasmik érdekelnének, hogy a csomagokat hogy kell rendesen kezelni konzolból, milyen kiadható parancsok vannak, memória kontorl lehetőségek, port kontrol, hibakeresés, naplófile-ok, mi mit csinál... stb stb... ami már talán haladóbb oprendszer anyag, de inkább kezdő-betanító szemmel nézve. a mélyvízhez még messze vagyok, de úszni úgy érzem tudok már úszogumival... alapozva a windózos gyakorlatra, tudom mit akarok, csak azt nem, hogy hogyan
-
-
Laybee
őstag
Én kipróbáltam a Wheezy-t, szép és jó, csak a flash ami szaggatt nagyon. Itt hol van, mint az ubinál a zárt meghajtó telepítése. Nvidia drivert szeretném felrakni, biztos az a baja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian alapból telepíthető KDE-vel, csak telepítéskor alternatív ablakkezelő opciót kell kiválasztani a lemez bootmenüjében.
Viszont nem javaslom az alap squeeze-t KDE-vel, mert a benne lévő KDE verzió eszméletlen bugos, frissíteni kell a a wheezy (testing) ágra, akkor frissül a KDE is, azzal már semmi gond.RBJ: netinstallos iso-t tölts le, és a fenti módon, így telepítés közben letölti a KDE csomagjait.
-
válasz
CPT.Pirk #42649 üzenetére
Akkor ez Ubi specialitás, hogy használja az, amelyik kitalálta... OK, anyámnál sincs, mert kiirtottam
Kinézet meg úgyis változtatható, az LTS nekem azért szimpi, mert nem nyafog állandóan, hogy van új.
@RBJ : Régebi gépekre azért nem ajánlanám
Debiant meg nem hiszem, hogy kapsz KDE-vel, de rá lehet rakni egyszerűen.
-
RBJ
addikt
Én úgy rákaptam a Kubuntu ra, hogy semmire nem cserélném le. Mondjuk még debian on kde s en nem gondolkoztam. ha jól tudom stabilabb mint a kubuntu.
A tárolói hasonlóak mint a kubuntu nak?Honnan tudok debiant kde felülettel letölteni ?
-
-
neverDell
tag
Annyira más tervei voltak, hogy pl. a supportot igen gyorsan megszüntették...
Amennyire szerettem régen az Oracle cuccait (főként adatbázis környékén szerettem velük dolgozni, bármennyi gond is volt vele), mostanában kb. hasonló mértékben kezdem megutálni a társulatot. Lásd openoffice, java, valamit már a virtualbox-szal is kavarnak, hogy fizetőssé tegyék bizonyos alkatrészeit stb. -
Pano
addikt
válasz
Kendek #42589 üzenetére
Nem analóg összeköttetés, DVI-al van összekötve már évek óta. Ha csak darabos lenne, az nem lenne gond, na de hogy az ikonok elmosódnak, meg ha az empathy ablakot leteszem majd írnak, vissza hozom az ablakot és totál el vannak mosódva a karakterek, kicsit sok :S
Próbáltam Unity 2D-ben használni, de az ikon elmosódás ott is jelen van. Szerintem ez -támogatott kártya ide-vagy oda- nem normális.
@(#42588) MacCaine: Köszi, ezt kipróbálom
-
Sanya
nagyúr
válasz
neverDell #42645 üzenetére
Amikor a SUN-t megvette az Oracle, akkor az Openoffice-szal más tervei voltak, mint anno SUNnak s ez rengeteg fejlesztőnek nem tetszett.
Emiatt átpártoltak s a meglévő forráskódot a nagyjából openoffice fejlesztők egy másik vonalon vitték tovább, ezt libreoffice-nak hívnak.
természetesen egyik s másik is átvehet a másiktól fejlesztéseket, hiszen mindkettő szabadszoftver liszensz alás esnek. -
-
válasz
vilmaboy #42636 üzenetére
Használd azt, ami bejön
Mondjuk a Koffice fele olyan jó sincs, mint a Libre/Openofffice.ACDsee-t meg igazából nem váltja ki rendesen szerintem semmi. Gwenview képnézegetésre jó, meg átméretezni/stb (fel kell hozzá tenni a kipi-plugins csomagot, akkor lesz benne minden), de olyat nem lehet vele, mint az ACDsee-vel, hogy az aktuális kép színeit egy kattintással húzkodod, vagy vághatod a képet -> azaz végülis lehet, mert jobbkatt a képen, megnyitás mással -> Gimp, nyílik a Gimp, megcsinálod amit kell, mentés, Gimp bezár.
Mondjuk képkezelésre még ott a Darktable, amivel lehet képeket módosítani is, de az annyira katalogizálásra van kihegyezve, hogy elment tőle a kedvem.
-
MacCaine
őstag
válasz
A K-s dolgok általában KDE specifikus programok, és elképzelhető, hogy egy csomó KDE-s dolgot felrak még magán a szoftveren kívül. Inkább olyat válogass, ami nem KDE-s.
Az openoffice.org nemtom, mennyire frissül, a legutolsó infóm az az, hogy mióta visszakerült (
nem tudom követni) a Sun-hoz (
), nem foglalkoznak vele. Lényeg, hogy Libre office néven fejleszti tovább a közösség az openoffice-t. Érdemes inkább azt használni.
Képkezelés: ezeregy lehetőség van...
Mp3: én rythmboxot használok, de ez is ízlés kérdése, van aki az Amarok-ra esküszik.
Letöltésvezérlő: passz, olyat nem használok.
Képszerkesztés: gimp tökéletes választás. Minimális hiányosságai vannak, ha nem akarod profi DTP-re használni, akkor teljesen jó.
CD írás: Brasero. -
válasz
Én LibreOffice-t használok, hivatalosan is azt szállítja az Ubuntu.
Zenehallgatásra pedig Audacioust, az is egy Winamp klón, bár az újabb verzióinál már nem az az alapértelmezett felület.
Letöltésvezérlőre nincsen szükségem, a böngészővel letudok tölteni minden.
Esetleg a dvdrip és az acidrip érdekelhet, én ilyesmit nem használok. -
törölt tag
válasz
szövegszerkesztésre ott a libreoffice, vagy ha csak egyszerűbb kell, akkor abiword meg gnumeric (igaz ez csak a szöveg és táblázatszerekesztő).
képekhez szerintem gthumb, vagy gwenview.
mp3-ra van rengeteg. az a helyzet, hogy a legtöbb az inkább hasonlít a az ilyen itunes/wmp jellegű music library adatbázisra építő lejátszókra. ha mindenképpen winamp klón kell, akkor audacious vagy aqualung, ha képes vagy kicsit elvonatkoztatni, akkor clementine, banshee.
képszerkezstésre gimp az egyértelmű.
cdíráshoz vagy k3b, vagy brasero.arra érdemes figyelni, hogy ezek egy része KDE alá készített program (koffice, gwenview, juk, kget, k3b), szóval függőségeknél le fogja hozzá tölteni a fél KDE asztalt is, ha eleve ninc smég fent a gépeden. érdemesebb ezért olyat választani, ami a te asztalkörnyezetedbe illik (szerencsére ebből nagyjából kettő választás van: vagy GTK+ (gnome, xfce, lxde), vagy Qt (KDE)).
-
viw
aktív tag
válasz
- ltt lehet válogatni, igaz angol oldal,
én ezeket használom:
- libre office,
- gthumb,
- rhytmobox,
- uget,
- ...
- brasero
- ... -
vilmaboy
őstag
Jó reggelt!
Melyik való nekem? melyiket használjam? Pár programot kinéztem a windózos progijaim helyett. Ezeket találtam. Melyiket használjam közülük? Ha esetleg van ami sokkal beváltabb ezeknél, vagy valamelyik nagyon ratyi a listából, akkor szívesen hallgatnék a jó szóra. (zárójelben amit windowsban használtam)
- Office: Koffice, Openoffice.Org (office 2010)
- Képkezelés: Xv, PixiePlus, KuickShow (acdsee)
- Mp3: Xmms, Juk (winamp)
- Letöltésvezérlő: Kget (internet download manager)
- képeszerkesztés: Gimp (photoshop)
- Cd írás: K3b (Nero)Kellene még egy dvd ripper is.. Jó lenne ha ezek magyar nyelvűek lennének... Válaszokat, javaslatokat előre is köszi.
-
Az nem másik disztró, csak egy másik ablakkezelő.
De a meglevő Ubidra is felrakhatod,a Unity mellé, és bejelentkezéskor választhatsz, mit akarsz éppen használni. Próbáld ki, megéri.@Cpt. Pirk : Azt hittem, ezen már túl vagy, azért nem mondtam
Én is szeretem ezeket a kikapcsolhatatlan dolgokat...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
10.04LTS - Wifi kapcsolódásnál ugye kéri a kulcstartó jelszót.
Jobb egérgomb a hálózati ikonra -> Kapcsolatok szerkesztése -> Vezeték nélküli -> Szerkesztés -> Elérhető minden felhasználónakhoz egy pipa és kész is.
Ezt megcsinálni úgy, hogy a jövőbeni wifi kapcsolatokhoz ne kelljen kézzel beállítani, azt lehet?
Akinek csinálom a gépet, az ezt nem fogja tudni megcsinálni magától, én meg nem leszek kéznél.
-
válasz
Mtbsrác #42620 üzenetére
Te nemtom, én Vmware-vel szórakozok, de azon csont nélkül megy az USB támogatás...
@viw : Általában ilyen öreg gépekben a winyó az, ami lassít, meg maga a rendszerbusz.
Anyám képe hasonló, de egymagos AthlonXP 2600+, amíg IDE winyó volt benne, addig rém tetű volt, satával már jobb, de a 200MHz-es rendszerbusszal nem lehet mit kezdeni.Hagyd el róla az Unityt, tegyél fel egy Lubuntut, és frankó lesz.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
neverDell #42595 üzenetére
Naszóval!
Virtualbox-4.1_4.1.6-74713~Ubuntu~natty_i386 ez a főprogi,
Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-4.1.6-74713 ez van mellé felpakolva
és nem látja így az eszközt.
Eddig totálisan ugyanezzel a telepítéssel az előző rendszeren ment és most nemmegy.
A mikéntjét nemtudom.Azt írja ki hogy nincs elérhető eszköz!
Ui.:
Azt az eszközt csak virtualboxal használnám linuxal NEM!Az a baj hogy semmilyen USB eszközt nemlát! Pendrive-ot se semmit.
Multkori sema telepítésnél kiterjesztés telepítése nélkül látta legalább a m3 lejátszót
de most azt se.Vki help pls.
-
vilmaboy
őstag
válasz
MacCaine #42617 üzenetére
Az altenative telepítőnél nem volt nekem kipróbálás mód... ha a sima telepítőt leszedem és arról bootolok,, az nem lesz baj nekem ugye? nem cseszem szét a rendszerem, hogy "nem ugyanarról a telepítőről" bootoltam... gondolom hogy nem, de jobb kérdezni... mint elszúrni.
-
Ha nem úgy lassú, hogy mondjuk megnyitsz egy alkalmazást és csak sokára nyílik meg, hanem úgy, hogy mozgatod az ablakát és nem azonnal reagálva követi (vagy lassan nagyítja teljes képernyőre), akkor az a GPU-val van összefüggésben. De nem a hardver lehet gyenge, hanem a szoftver. Egyrészről az új Compiz még nincs annyira kiforrott mint a régi, másrészről pl. AMD-nél a nyílt meghajtóval lassabb mint fglrxvel (de annál is ki kell kapcsolni az OpenGL-nél a VBlank jelre szinkronizálást, mert akkor annál is lassú).
Érdemes kikapcsolni pl. a Unitynál az aktív elmosást (a passzív sem sokkal jobb), mert az elég erőforrás igényes.(#42612) MacCaine: Nincs megoldás, nem lehet 9.04-es kiadástól felfele Ubuntura telepíteni a 9.3-as Catalystot. A 9.4-estől felfele pedig csak a HD szériásokat támogatja, ez van, meg a nyílt meghajtó.
(#42615) vilmaboy: Én nem javaslok vírusirtót, eléggé felesleges. De azt sem javasolnám, hogy a jelszókérést kiiktasd, mert az viszont a saját érdekedet szolgálja, hogy kéri. Ha fullosan telepítetted a nyelvi támogatást, akkor annyi, ami angol maradt az nincs lefordítva.
-
vilmaboy
őstag
Az hogy a rendszernek cska egy része magyar nyelvű, az az én hibám, vagy nincs még kész a teljes fordítás?
Azt be lehet állítani, hogy ha belépek a csomagkezelőbe, akkor ne kérje a jelszót minden egyes alkalommal?
Vírusírtót mit javasoltok? Szükség van rá? Vagy van beépített hatékony védelem? Tűzfal stb...
-
-
vilmaboy
őstag
őőőőőőőőő.
tehát a telepítő cd-ről (esetemben pendrive) bootoljak be és indítsam el úgy, hogy az ubuntu kipróbálása és ott particionáljak? jól értem? vagy nem értem???
-
válasz
Kendek #42606 üzenetére
Nekem kép se nagyon volt, nemtom, hogy hiányzott-e neki valami, vagy mi oka lehetett...
Lubuntu van az adott gépen, az LXDE tökéletes rajta, az Unity meg még a képet sem tudja rendesen kirajzolni rajta.
Jut eszembe, mondjuk lehet több videoramot kellene neki adni, ezt még kipróbálom...
Különben a 3D effekteket kapásból ki is lőném róla. -
Nekem a Wind U100-as típusú netbookomban (még az Atomkorszak kezdeti időszakából származó) GMA 950 van és legalábbis azzal a kicsiny képernyővel egész szépen viszi a Unityt. Nem is a sebességgel van a gond a régebbi GPU-knál sem, hanem funkcionális hiányosságokkal (OpenGL kiterjesztések ismeretének hiánya). Amúgy meg nem kell neki erős 3D képességekkel megáldott hardver.
(#42605) vilmaboy: Ha rendszerpartíciókat akarsz átméretezni, akkor azt egy másik rendszerről teheted meg, ilyenkor egy Live-ot szoktunk indítani (csak ugye nem tudom, hogy neked az elindul-e, esetleg valamilyen opciókkal).
-
vilmaboy
őstag
lxde-t tettem fel javaslatra,. ahogy nézem ez kíméli a video teljesítményt...
particionálással kapcsolatban: feltettem a Gparted-et. ez hasonlít ahoz amit windowsban szoktam használni az easeus partition managgerre. namost.. ott ugy (winben) megcsinálom amit akarok, aszt apply és rebootkor megcsinálja. na itt le akarja választani a kötetet, ami nyilván nem lehetséges, mert arról megy az op. hogy szedjem ketté a winyót? hogy kell ez linuxban?
-
-
válasz
vilmaboy #42599 üzenetére
A Lubuntu jó választás, az Ubuntu Unityvel azért kicsit döcögősen menne már rajta. Ha egyáltalán kompatibilis vele, GMA 950-el még megy, de az az alja Intelnél.
Amúgy azzal ne törődj, hogy kilehet a bejelentkező képernyőnél választani ezeket a dolgokat, hagyjad nyugodtan alapértelmezetten és ne állítsad el róla. Akkor lehetne elindítani őket, ha telepítve lenne mögéjük az amit indítanának.(#42601) MacCaine: Ha nekem nem hiszel, akkor nézzed már meg a kiadás dátumát, 2009 márciusa. Az X.Org-ból már 7.6-ot használ a rendszer, kernelből meg bőven frissebbet mint amit még támogat. Szóval már eleve, hogy a kernelmodult nem fordítaná be.
Ubuntu 9.04-en játszottak még anno olyat, hogy az X-et fejtegették vissza hozzá, hogy működjön vele...
Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Eredeti játékok OFF topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Home server / házi szerver építése
- Bittorrent topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- További aktív témák...
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 32GB 512GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest