Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- bambano: Bambanő háza tája
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
Aktív témák
-
válasz
róland
üzenetére
Hát, nekem is ment egy Mobility 9600-akármivel, csak a laptopwinyó miatt volt tetű lassú az Unity... VGA kártya részről nem volt gond. Mondjuk fogalmam nincs, milyen driver volt fent, mert az a laptop már elhalálozott.
@vilmaboy : Szerintem Intel integrált "VGA-nak látszó tárgy" esetén ne erőltesd az Unityt... LXDE jó.
-
vilmaboy
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
azért tettem lubuntut, mert azt javasolták, h ehez a géphez vagy lubuntu vagy mint lenne a jó. első linuxom. azért tettem fel, h tanuljam. át kívánnék madj térni windowsról. windowsban jó vagyok. szerelek. de ez egy más világ nekem. értem mit kéne, csak nem tudom hogyan kell... illetve csak egy részét értem. Amikor feltettem a lubuntut, akkor csak az alter akart felmenni rá. ne kérdezd miért. az is egy szívás volt mire lett grafikus felületem. már kezdem érteni miért, de sajna még nem tartok ott, hogy egy reinstall után megismételjem a driverek és a vega helyrepofozását. még nagyon az út elején járok. Azért kérdeztem a gnómót és a többit, mert van, de nem jó. és nem értettem miért van fent, ha egyszer mégsincs...

Elsőre Ubuntut akartam a fujitsura, de aztán az fel sem akart települni... igaz nem alter volt, sima. Véleményed szerint mi lenne való ezen laptopra?nem megy rengeteg screen saver sem... stb.. azokat sem értem, de majd megoldom
sokat guglizok... fele napom a tanulásra megy... -
válasz
róland
üzenetére
Ubuntu 11.10-et használsz Unityvel? Azt próbáld meg, hogy nyitsz mondjuk egy terminálemulátort, majd az ablakát megfogva a jobb képernyőszélhez húzod, ahol átméreteződik fél képernyőnyi méretűre. Aztán rántsad ki ebből a pozícióból, majd helyezd át a munkaterület-váltóra kattintva egy másik asztalra. Na aztán próbáld meg húzogatni ide-oda, ekkorra már nekem igencsak darabosan akart mozogni. Frissen megnyitott ablakokkal nem tapasztaltam a problémát, de most már Precise alatt meg egyáltalán nem.
-
neverDell
tag
válasz
Mtbsrác
üzenetére
Ahhoz, hogy USB eszközöket lásson a guest kell:
- 1 darab _nem_ opensource virtualbox (az OSE verzióból hiányzik az USB támogatás)
- a telepített virtualbox extension pack.
- a guestre telepített guest additions
- a guest menüjében, a Device->USB Devices alatt kijelölni a szükséges eszközt. Ekkor a host eldobja az eszközt és átadja a guestnek (a kettő együtt nem tudja használni ugyanazt) -
Mtbsrác
senior tag
Kérdés:
Felhúztam újra az ubit, majd telepítettem rá a Virtualboxot amit ajánlottatok a kiterjesztés pakkal együtt. Majd most már nemlátja a kívánt USB eszközt holott a linux látja. Sikerült importálnom a régi rendszeren lévő beállításokat és működik is rajta az xp de eszköz hiányában nemtudom használni amire akarnám.

Hogy tudom visszavarázsolni az eszközt?
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
én úgyérzem te nagyon is érzed a linux lényegét csak lusta vagy utána googlezni a dolgoknak

...igazából nem szükséges ide már nagy it-tudás, csak minimális hajlandóság a kereső használatához

szerintem az utolsó ubi kiadásokkal a projekt révbe ért, bátran telepitheti minden kétbites user. nem ördöngőssebb mind a windows...hehe -
MacCaine
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Itt azt írja, hogy az x1900-as szériát támogatja...
-
Azzal a régi kártyával igazából nem tudsz sok mindent tenni már Ubuntu alatt. Csakis a nyílt meghajtót tudod hozzá használni, mivel az AMD már nem nyújt hozzá támogatást.
De amúgy ha az a gondod, hogy az ablakok a mozgatásukkor darabosan követik az egeret, akkor az nem a grafikus meghajtó hibája, hanem valamilyen egyéb Compiz bug. Jómagam is tapasztaltam még Oneiric alatt mind a nyílt, mind a zárt meghajtóval és több grafikus hardverrel is. Most már Precise-t használok, ennél már régen nem találkoztam ezzel a problémával. Úgyhogy a következő Ubuntu kiadásnál már remélhetőleg megfog szűnni ez a dolog.(#42588) MacCaine: Ne telepíttesd vele, mert nem kompatibilis a hardverével az AMD-féle zárt meghajtó.
(#42587) Pano: Ha analóg összeköttetést használsz a monitorral, akkor ezen nincs mit csodálkozni. Szóval ha ez a helyzet, akkor egy jobb minőségű vezeték, de még inkább egy digitális összeköttetés létesítése lenne a megoldás (pl. DVI).
-
MacCaine
őstag
Nyiss meg te egy terminálablakot, navigálj a letöltött driverhez, és úgy indítsd el (sudo).
-
Pano
veterán
Sziasztok!
Kb 1 hete írtam, hogy felteszem az Ubuntut. Ez meg is történt, el-el voltam, ismerkedtünk viszont most már muszáj írnom, mert nem találom a megoldást és kéne a segítség.
Van egy ATI radeon x1950 kártyám és ubuntu alatt katasztrófális. Az ablak effektek akadnak, lassú az egész. Zárt illesztőprogramot nem ajánl fel hozzá (rendszerbeállítások), nem tudom mit tehetnék. Windows alatt semmi gondom a kártyával.
Próbáltam AMD honlapjáról linux drivert leszedni, de az meg hibával leáll, nem tudom feltenni (nem látom a hibaüzenetet, mert a terminál bezár kicsomagolás után).Valaki tudna segíteni?
-
MacCaine
őstag
válasz
vilmaboy
üzenetére
Ez a cikk talán kicsit megvilágosítja, mi az az ablakkezelő. Azért nem tudod elindítani, mert nincs telepítve. Azért nincs telepítve, mert lubuntut raktál fel, az meg az lxde nevű ablakkezelőt telepíti. Ha gnome-ot akarsz, akkor rakjál fel sima ubuntut, mert az az alapértelmezett. Ha meg KDE-t, akkor kubuntu. De, mint Kendek is írja, lubuntura is fel lehet pakolni bármelyik ablakkezelőt, bár túl sok értelme nincs. Csak a helyet foglalja...
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
Nem tudom, mit szeretnél pontosan? A főként GNOME-ra épülő Ubuntu telepítéséhez használd a
sudo apt-get install ubuntu-desktop
parancsot, míg a KDE-shez a
sudo apt-get install kubuntu-desktop
-ot. De a bejelentkező képernyős GNOME munkamenet inkább a gnome-shell lesz, azt indítja azzal, szal azt kell hozzá telepíteni.
De neked szerintem ezekre nincsen szükséged, különben miért is telepítettél Lubuntut? -
vilmaboy
őstag
bocsi, ha még nem megy minden pontosan... miután kikaptam
mert, amatőrizmusom kiütközött, segítenél megfejteni azt is, hogy a hiányzó komponenseket miért nem telepítette automatán, amikor a rendszert installáltam
? lubuntu alter telepítőt futtattam rajt. végig lan-on volt a gép.
Mit tehetek, hogy a hiányzó komponenseket feltegye? van erre parancs? vagy manuálisan kell összeszedni? Mit tehetek? -
válasz
vilmaboy
üzenetére
Gondolom attól, hogy a /usr/share/gnome-session/sessions könyvtárban ott vannak ezek, de a szükséges komponensek hiányoznak.
Amúgy felejtsd már el ezt a konzult, eleinte vicces volt, de már nem az. Nézz utána, hogy mi a különbség a konzul és a konzol között, amúgy pedig hívhatod nyugodtan terminálnak is.(#42579) vilmaboy: man zenity
Dialógusablakok megjelenítésére való, parancsokkal lehet vezérelni. -
vilmaboy
őstag
mitől lehet, hogy belépéskor csak lubuntu és lxde felülettel tudok belépni?
Gnome, openbox, kde-t is felajánlja , de nem tudok belépni velük... vagy visszadob login-ra, vagy nem jelenik meg semmi, fekete a képernyő.. marad a konzul.
-
törölt tag
válasz
vilmaboy
üzenetére
az apt-cache search <csomagnév> paranccsal tudsz keresni parancssorban a csomagok közt. itt a csomagnévhez elég ha részletét írod be, az ki fogja dobni. sőt, ez elvileg a rövid leírásukban is kere, szóval a "mediaplayer" kulcsszóra ki fog dobni egy rakás cuccot elvileg, aminek a nevében nincs benne, hogy mediaplayer.
én egy ideje aptitude-ot használok parancssorból, ott kicsit mások a kapcsolók a parancsokhoz, de hasonlóan működik ez is. ez remekül leszedi a kapcsolódó csomagokat is automatikusan. a synaptic én úgy tudom, hogy csak akkor, ha az adott csomag, amit le akarsz szedni, mindenképpen szükséges egy másik csomag működéséhez (tehát függőség és nem ajánlott).
-
vilmaboy
őstag
- Mit csinál pontosan a Zenity?
- Honnét lehet tudni, ha nincs grafikus felület, hogy melyik csomagot kell telepíteni hogy legyen. pl honnét tudom, hogy az intel chipsetnek és a vesa-nal mi a csomagja?
xserver-xorg-video-intel, xserver-xorg-video-vesa, ez oksa... de honnét tudom hogy ez kell nekem? van valami parancs ami megmondja, hogy mit hiányol?- Ha Synaptic csomagkezelővel telepítek valamit, akkor az ugyebár felajánlja a szükséges komponenseket is hozzá. Ez oksa.. Nade, ha uninstallálok valamit, akkor a komponenseket is leszedi? vagy ilyenkor kiadható a sudo apt-get autoclear vagy autoremove parancs és az ezeket takarítja?
-
RBJ
addikt
na az avidemux működik. már csak egy gondom van, hogy miért lett az alapértelmezett video lejátszó a vlc helyett?
-
-
-
RBJ
addikt
Tud valaki valami jó videó convertert ami a szoftverközpontban is fellelhető ?
-
vilmaboy
őstag
Most már fent

El is indult a telepítés és beindult végre a wifi is...
2 nap alatt, de mexületett... 
Most kaja... Délután este leszel? Olvasgattam a csomagokról és driverekről elég sokat. volna majd pár kérdés a fejemben...
-
válasz
neverDell
üzenetére
Egy Apache szerverrel magában nem is, de ahol már apache van, ott szokott lenni valamilyen file transzfer protokoll is, meg esetleg ssh, vagy vnc.
Az más kérdés, ki mennyire paranoid. Elég sok szolgáltatónál van sima FTP, meg mondjuk nálam is.Amúgy nemtom, én sosem foglalkoztam ilyesmivel, mármint rendszerekbe betöréssel, tehát annyira nem tudom, mit mivel lehet. Az biztos, hogy nem véletlenül emlegetik a biztonsági szakemberek, hogy minél kevesebb nyitott portod és szolgáltatásod legyen kifelé, mert minden ilyesmi sebezhetőség lehet.
@vilmaboy : Zenity fent van?
-
neverDell
tag
Nem értesz: van egy nyitott 80-as portom, rajta egy apache szerverrel.
Miben könnyítem meg a rendszeremet feltörni készülő dolgát egy egyszerű jelszóval?
(leszámítva azt az esetet, ha hozzáfér a jelszó fájlhoz _és_ egy login prompthoz)Önmagában a nyitott portnak semmi köze a jelszavakhoz, csak ezt próbálom megvilágítani.
Még ha tudsz is jelszót, tehát kitalálnod/feltörnöd sem kell, akkor sem fogsz bejutni vele, ha csak az apache áll rendelkezésedre.
Ftp egy más téma, mert ott sok esetben a rendszered usereit használod authentikációhoz.
Bár a dologhoz hozzátartozik, hogy netre én nem tennék ftp-t, max. sftp-t és ott is csak kulcspárral engednék be bárkit, nem jelszóval. -
vilmaboy
őstag
mit cseszek el?
vilmaboy@ubuntu:~/Letöltések/dell_net$ sudo sh dell_net.sh
#############################
# Dell Inspiron 1300 .. #
############################3
Asking for password to auth...
dell_net.sh: 9: zenity: not found
vilmaboy@ubuntu:~/Letöltések/dell_net$miért nem települ?
-
-
válasz
vicces
üzenetére
Mindenképpen erős jelszó kell, ha van az Internet felé nyitott port a tűzfaladon.
Nekem pl. van FTP szerverem, és pár egyéb dolog is, oda illene
Egy nyitott SSH-n ugyanazzal a userrel lehet bejelentkezni, mint a gépre, így minél nehezebb kitalálni, annál jobb.@RBJ : Ja, akkor az egy USB hangkártya, meg egy transmitter
Ebből a gép csak a hangkártyát látja gondolom, azokat meg általában ismeri a Linux. -
Boxi88
őstag
-
-
-
RBJ
addikt
Boldog, áldott karácsonyt mindenkinek!
Kaptam egy logitech wireles fejhallgatót. Problem a következő meg se mukkan. Érdekes egyből felismeri ha állítom vele a hangerőt mutatja , sőt ha a beállításokban a próbára nyomok megyen.Na megoldódott. csak feljebb kellett tennem a zene menüben a sorban, hogy melyik szóljon.
Egy jó pont megint a kubuntu nak, hogy felismer egy hardvert.
-
Nem erre értettem, de biztosan nem lesz ilyen megoldás sem benne. Igazság szerint nem a rendszerfrissítés a fő funkciója az alkalmazásnak. Leginkább úgy kapcsolódik hozzá, hogy rendszer-visszaállítás után könnyebben lehet vele naprakésszé varázsolni a rendszerünket. Szóval nem fog központi szerephez jutni, és főleg nem lesz olyan, hogy felhasználói kontroll nélkül telepítsen bármit is.
-
rybank
senior tag
Amikor beállítok egy felhasználói fiók jelszót, akkor a jelszó erősségére kérdés!
1.: Erős jelszó kell, mert interneten, hálózaton keresztül érkezőket figyelembe kell venni?
2.: Nem kell erős jelszó, csak a számítógép körül lévő emberek "ellen" kell jelszó? -
Azért ilyet egészen biztosan nem teszek bele, gyanús lenne ha egyfolytában futna a háttérben és a nettel kommunikálna.

Igazából én a legtöbbet fejlesztői kiadásokat használok, így naponta akár többször is frissítek, mert mindig van mit. Szóval az értesítés hiánya igazán nem zavar, sőt, sokkal inkább idegesítő mikor valamit gépelsz, aztán felbukkan a frissítéskezelő ablaka. -
-
vilmaboy
őstag
tettem fel egy wifi radart is... az sem talál device-ot... valamiért szerintem van.. .csak nincs bekapcsolva tuti ilyesmi a gond. feltettem egy csomagot inspironhoz, ami az fn gombokat (is) kezeli, de azzal sem tudom bekapcsolni... mennek az fn gombok, de az fn-f2 nem kapcsol wifit... legalábbis a led nem jelez vissza
-
-
vilmaboy
őstag
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
Subsystem: Dell Device 01c9
Flags: bus master, fast devsel, latency 64, IRQ 18
Memory at dfbfc000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ndiswrapper
Kernel modules: b4402:03.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.
11g Wireless LAN Controller (rev 02)
Subsystem: Dell Wireless 1370 WLAN Mini-PCI Card
Flags: bus master, fast devsel, latency 64, IRQ 10
Memory at dfbfe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Kernel modules: ssbvilmaboy@ubuntu:~$ ifup wlan0
ifup: failed to open statefile /var/run/network/ifstate: Permission denied -
viw
aktív tag
1 - Kendek, vagy aki tudja a választ: Rendszerment ki tudja váltani az Ubi 11.10 frissítéskezelőjét? vagyis h a frissítést az Rment csinálja, automatikusan.
amúgy a frissítéssel egybekötött tisztítás és a live rendszer készítés miatt nagy köszönet az appért!
2 - "szőlői felügyelet" ubin. valami hasonló megoldást keresek, mint ami a windózereken van. vagyis h a kölök, ne nézhessen meg felnőtt tartalmakat a neten. csak adott időtartamban netezhessen és mindent visszanézhessek ellenőrzéskép,h. miket művelt a géppel. létezik valami komplett csomag erre?!
neten olyan megoldást találtam,h. adjak egy zsák legót a gyereknek.
nos, nem pont erre gondoltam...3 - mostanában olyant csinál az ubi, h. minden előjel nélkül random kijelentkezik. visszajövök és minden normális. logokat nem tudom mit és hol kellene nézni, és amúgy sem értenék hozzá... van valami ötletetek ezt megoldani?
köszi ha segítetek!
-
válasz
Boxi88
üzenetére
Khm, milyen sorrendben telepítetted?
Előbb a winnyóz, utána Linux.@Vilmaboy : Grafikus felületen kellene lennie egy Networkmanager nevű cuccnak. Ha nincs, telepítsd. Ha amúgy működik a wifi, akkor látnod kell vele.
Amúgy nézd meg, az
lspci -v|more
mit mond?
Ki kell írnia a gépben levő eszközöket, és közte kell lennie a Broadcom kártyának is, valamit ott kell lennie, hogy milyen kernelmodul van hozzá betöltve. Ha ez nincs, akkor nyilván ezért nem emgy a wifi.Meg mit mond az ifup wlan0 -ra?
-
vilmaboy
őstag
válasz
vicces
üzenetére
vilmaboy@ubuntu:~$ rfkill
A(z) „rfkill” program jelenleg nincs telepítve. A következő beírásával telepítheti:
sudo apt-get install rfkill
vilmaboy@ubuntu:~$ sudo apt-get install rfkill
[sudo] password for vilmaboy:
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja? -
tropico
tag
válasz
vilmaboy
üzenetére
.Ezt próbáld ki utolsó hsz nézd. Talán segít, de nem garacia. Bocsi, de nem vagyok otthon annyira laptopban.
-
tropico
tag
válasz
vilmaboy
üzenetére
Mivel ifconfig parancs kiadásakor se látszik ezért nálad az lehet a gond, hogy:
- nem ismeri fel mint eszközt
- vagy felismeri az eszközt, de betőltéskor nem csatolja fel és ezért nem is látja és nem is kezeliAz mondjuk jó kérdés, hogy a billenytűzetet rendesen felismeri-e? A többi Fn+akármi bill.kombináció egyáltalán működik?
-
vilmaboy
őstag
azt csináltam, h feltettem a windóz xp-s broadcm drivert. most van lan... iwconfig-ra nem talál wireless eszközt...
ennek a laptopnak windowsban be kellett kapcsolni a wifi antennát ha úgytetszik. ott fn+f2 volt... nem lehet, h itt is ilyesmi a gond?

-
neverDell
tag
válasz
vilmaboy
üzenetére
Ezt ugye grafikus felület nélküli állapotban írja?
Mert valami olyan van, hogy ha desktop ubi-t használsz, akkor a grafikus felületen van valami lan-manager vagyminekhívják, amivel a hálókártyákat lehet piszkálgatni.
Addig ifconfig -a kell neki, mert a -a nélküli ifconfig csak az aktív kártyákat listázza.
Meg esetleg nem árt egy iwconfig sem, mert az meg megmutatja, hogy lát-e wifi-képes kártyát a gépeden. -
neverDell
tag
válasz
üzenetére
Meg annyiból, hogy az elméletileg támogatott Latitude-ökhöz is olyan drivert adnak, ami - bár a gépben N-es kártya van - max. 54Mbps sebességre hajlandó.
Ráadásul ez a "támogatás" is Ubuntu 10.10-re vonatkozik, ami már rég nincs sehol... Még véletlenül sem az akkor aktuális LTS-t választották... azért ehhez nagy ész kell, mit ne mondjak.
Nomeg az, hogy a gépeikbe rakott chipek többnyire vannak annyira dell-specifikusak, hogy még windows alatt is előfordul, hogy csak a dell driverével megy pl. a Bluetooth v. a wlan. -
bobalazs
nagyúr
múltkor én is így jártam, mikor wifihez szedtem le drivert- úgy elállítódott hogy nem bírtam a lan-t működésre bírni, csak mikor eltávolítottam az új wifi drivert. Aki nem ért hozzá (mint ahogy én sem) elég bonyolult tud lenni. De mit is várhat az ember pár nap használat után?!
-
MacCaine
őstag
válasz
vilmaboy
üzenetére
Na, ezexerint nem lát semmilyen hálókártyát, se lan-t, se wlan-t. Lehet, a feltelepített csomagok miatt. Szerintem próbáld ki azt, hogy leszeded, amit legutoljára felpakoltál. Terminálban: sudo apt-get remove *csomagneve*.
Aztán nem kell újraindítani (NEM windows!!!), hanem elég kilépni, belépni. Nézz még egyszer ifconfigot.
-
vilmaboy
őstag
válasz
MacCaine
üzenetére
ez így van
az lenne a legjobb. gyakorlott szerelő vagyok... windózban... de per pill linux amatőrnek is kevés vagyok úgy érzem. na... ifconfig aszt irja (most ír legalább)link encap:local loopback
inet addr:127.0.0.1 mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:host
up loopback running mtu:16436 metric:1
rx packets:864 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
tx packets:864 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:
rx bytes:66984 tx bytes: 66984 -
törölt tag
válasz
neverDell
üzenetére
nem a Dell hibája, csak annyiból, hogy a lehető legótvarabb szar wifi chip-et teszik a gépükbe. bár én úgy emlékszem, hogy szerencsére nekem ment a D630-on a wlan, fel kellett tenni hozzá a zárt drivert és kész.
vilmaboy: úgy nincs lan, hogy azt mutatja az ikonja, hogy nincs kapcsolat, vag yvan kapcsolat de nem jön semmi adat rajta, vagy nem is indul el a network-manager?
-
vilmaboy
őstag
dehogy utálom
nem szoktam feladni...
én vagyok a jobb
csak most nincs lanom... de nem értem miért... segítenél kitalálni? wlan is kéne, de előbb legalább lan lenne... (windowsos akad 4is 
-
MacCaine
őstag
válasz
vilmaboy
üzenetére
A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha valami guru odamenne, és elmutogatná a dolgokat...
Ifconfig? Ez a parancs kilistázza, hogy milyen hálózait eszközöket lát a linux. Ha látja, kilistázza, akkor nem kell hozzá driver, mert működik. Csa be kell állítani. A driveres dolgokat felejtsd el, az csak windowson van. Linuxon a kernelben van a legtöbb "driver". (Ha rosszul tudom kijavítanak úgyis...
) -
vilmaboy
őstag
na most a franko... elszállt a lan is... most akkor mi van?
nem hiszem el... srácok. segítsetek... ujraindultam. lxde-be beinditottam, de már a lan-t sem látja. visszaléptem ubuntuba. azon sincs... most akkor miért is tünt el? hozzá nyultam... természetesen van internet... -
Boxi88
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Igazad volt, ez a wubi nem teljesen jó megoldás...

Viszont megpróbáltam megint újratenni mindent... win7-et és ubuntut is, de még mindig csak a win 7 indul el!
Kérésem a következő, aki tudja, hogy lehet elérni , hogy tudja választani a 2 oprendszer között, az írja meg legyen kedves, jó szájbarágósan, mert amit a neten találtam az vagy rossz, vagy elrontok valamit...
-
vilmaboy
őstag
feltettem a broadcom-hoz felajánlott dolgait a csomagkezelőnek... de még mindig nem megy ez az istenverte.... q... wifi... ennél a alpatopnál windowsban fn+f2-re kapcsolna be,... és világítana a control led.,... de itt semmi... ennyire nem lehet nehéz. nem hiszem el... mintha még sosem láttam volna oprendszert úgy érzem magam. komolyan mondom hülyének...
-
bobalazs
nagyúr
válasz
vilmaboy
üzenetére
Telepítéshez használj Synaptic-ot, ha lehet, mivel a függőségeket is kijelöli és telepíti.
A zárt meghajtók telepítése is a menüben van; nálam épp "további illesztőprogramok" néven fut. Viszont ez általában már telepítés után felajánlja a meghajtó telepítését.
cd könyvtárnév a parancs
pl. cd /homeSynapticban a gnome-ot jelöld ki újratelepítésre, lehet egy két rész kimaradt.
-
vilmaboy
őstag
ctrl-alt-f1... belépés.. .ipconfigra azt mondja, a parancs nem található.
csamagkezelőből a synaptic csomagkezelőben van nekem gnome, llxde ilyesmi... illetve a gnome-on belül is egy csomó "kacat"... mi kell ebből. lxdeből is pár dolog fent van. akkor mi kell, h felület legyen?

terminál ablakban hogy mászok be könyvtárakba? cd könyvátnév cd /könyvtárnév nem megy
linuxban mi a parancs?Akkor is megtanulom...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
válasz
vilmaboy
üzenetére
A drivernek nincsenek exe file-jai
Linuxon nem a kiterjezstéstől futtatható valami, hanem attól, hogy engedélyezed, hogy futtatható legyen.Nya. A drivert kicsomagolod, filekezelővel jobb gomb azon, amit el akarsz indítani, és a tulajdonságoknál bepipálod, hogy futtatható.
Nyitsz egy terminált, és azt mondod neki a megfelelő helyen (ahol a futtatni akart file van), hogy ./filenév és Enter.Na akkor lefut.
Ablakkezelő telepítése : Nyitsz egy csomagkezelőt, és megkeresed a cuccot, telepítés.

Mondjuk arra a Dell-re inkább a LXDE való, mint más.Hogyan nem indul a gép, ha Openbox-on van?
@rybank : Ha nem lenne fent Gnome, nem tudná kiválasztani, ha minden igaz

@bobalazs : Khm, beállítottam, de csak nem megy :S
-
vilmaboy
őstag
Bejelentkezéskor, ha áttállítom alapból openbox-ra vagy gnome-ra, akkor miért nem indul el a gép?
-
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
Ezen a laptopomon próbálom beindítani a wifit. nem elég sajna a kábel. melóban kell a wifi... ki googleztam a dolgot.... jól gondolom, hogy per pill zárt meghajtóként kezeli a wifimet? Ezt is kigugliztam és a Rendszer → Adminisztráció → Eszközmeghajtók menüpontot-ban lehetne engedélyezni, hogy fusson a driver? Ha igen, akkor ez most hol is van pontosan? Kezdő vagyok mint tudjátok. Ezt nem találom sehol. A start menüben (nocsi. nem tudom a linuxos nevét) nekem nincs ilyesmi... Hol kell???
hogy kell? 
Leszedtem ezt a 32 bites driver
kicsomagoltam. a belsejét is kicsomagoltam, de most akkor hogyan tovább? amikor az exe fileokra kattintok, akkor társítani akarja valami progihoz, nyilván mert fogalma sincs mit akarok... elakadtam
segítsetek please... köszönöm... -
bobalazs
nagyúr
újabb fontos billentyűkombinációt tanultam ma!
(ha esetleg valaki még nem tudná-) Alt+Print Screen+K automatikusan kilépsz vele a login ablakhoz! -
válasz
bobalazs
üzenetére
http://www.szabilinux.hu/linux_doksi/node1944.htm
Bootolás közben a fsck -F (a nagy F nem véletlen) lehet rákényszeríteni, hogy lefusson.
És csak lecsatolt filerendszerre szabad használni.Amúgy ja, jogosultság gond lesz, mert a root mindenhova tud írni.
Nekem is ez a bajom most anyám gépén (otthon hagytam a laptopom
) , hogy a saját usernevem alól nem látom a winnyózos partíciókat, de anyáméval igen.
Aktív témák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Veszélyben vannak az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Path of Exile (ARPG)
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- OLED monitor topic
- Gyúrósok ide!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 240SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 Super 8GB Zalman T4 PLUS FSP 700W
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Lista frissítve (1000+ db laptop - 2025.10.07) - RTX-es GAMER laptopok + dokkolók + licencek
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

sokat guglizok... fele napom a tanulásra megy...

mert, amatőrizmusom kiütközött, segítenél megfejteni azt is, hogy a hiányzó komponenseket miért nem telepítette automatán, amikor a rendszert installáltam
? lubuntu alter telepítőt futtattam rajt. végig lan-on volt a gép.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)