- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
Aktív témák
-
válasz
vilmaboy #43295 üzenetére
Én azért is írtam, hogy nincsen általános módszer, mert nem csak ilyen források lehetnek ezekben a fájlokban, hanem bármilyen formátumú cucc, lehet, hogy csak egy telepítőszkriptet kell futtatni és annyi (pl. install.sh). Ez egy olyan tömörített csomag mint például a zip, teljesen általános és sok mindent lehet vele becsomagolni.
De az igaz, hogy amit fordítani kell, az általában ./configure, make és sudo make install hármasból jön össze, de nem minden esetben (elég ennyi). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pont ezeket szokták leírni a kendek által említett fájlban. A kellő függőségeket meg kiírja a make miközben próbálja fordítani, felteszed ami kell, majd újra make és megy tovább. Igaz ha sok dolog kell hozzá, akkor elég pepecselős. Azt nem tudom, hogy előre hogy kell megnézni a függőségeket, ha pl. a mellékelt readmeben nem szerepelnek.
-
válasz
Általában ./configure és make install.
Kivéve, amikor nem.Tényleg el kell olvasni az instrukciókat amikor letöltöd, illetve ha a kicsomagolt cuccban van valami leírás, akkor azt.
Mondjuk én legutóbb mplayert fordítottam a 11.10 -re, hogy legyen vdpau support.
Simán a ./configure ugye ilyenkor nem elég, mert állítgatni is kellett, hogy pl. ./configure --enable-gui --enable-radio (nemtomminek, mikor nem is hallgatok rádiót a TV tuneren) meg ki is kellett még valamit lőni belőle, mert volt valami kínja és nem fordult le elsőre.
-
kilozsul
aktív tag
Sziasztok!
Olyan problémával találkoztam, hogy egy samba-megosztásra másolva a nagyobb fájlokat csak 4 gigás méretig másolja át. Tehát ha egy 7 gigás fájlt kezdek el másolni, akkor egy idő után megszakad (de hibát nem ír, olyan mintha rendben befejezte volna), a célterületen pedig ott figyel egy 3,9 gigás fájl...
A fájlrendszer ext3-on van, smb conf-ban nem emlékszem, hogy lett volna ilyen beállítás.
Tudnátok segíteni, hogy ez mitől lehet? Előre is köszi!
-
vilmaboy
őstag
Srácok.. valaki legyen szíves és tanítason meg tar.gz-t telepíteni. én mindíg lehasalok vele... Legutóbb a serviio nevü dnla progit akartam volna telepíteni a tévémhez. (samsung 32d5000)... kicsomagolom a tar.gz-t... ./config-ra semmi... make semmi. make install semmi... mindíg lehasalok ha nem deb valami
pls help mí valaki...
-
-
szoke12
őstag
Srácok!
Tegnap átírtam a GRUB TIMEOUT-ot 10-ről 1-re ....
De ma reggel megint elszámolt 10-ig.
És most nézem megint azt a file-t de már az 1 van ott.
Rosszat írtam át? -
-
Mtbsrác
senior tag
Olyat kérdeznék hogy hogyan lehet a mobil netet elindítani az ubuntu alatt?
Erre eddig nemjöttem még rá. Egy T-mobilos ZTE vmi stick van nálam, amivel kitudnám próbálni. Látja a gép az eszközt azt ennyi. Működtetésére a szimpla agyammal nemjöttem rá -
válasz
Nowhereman #43279 üzenetére
Na igen, ez nekem is megfordult a fejemben
Köszi a tippet!
@bsanya : Ha grafikus felületen kell root jogú filekezelő, akkor gksu -val indítsd.
Amúgy én is simán használom a su-t, ha nem csak egy dolgot kell lefuttatni rootként, de az idő nagy részében sima user vagyok a gépemen.
Meg persze su-val odafigyelni. Konfigfile-okról módosítás előtt backup. -
Nowhereman
őstag
Tegyük hozzá, a Wine se futtatja le azokat a fájlokat, amiknek nincs futtathatóra állítva az atributuma, és a Wine csak a saját kis portáján tevékenykedik - azaz rootkittelni max a Wine-t tudná. Ha meg valaki képes mondjuk egy .zip fájlt futtathatóvá tenni, attól júzertől szerintem nyugodtan meg lehet kérdezni a saját felhasználói nevét és a jelszavát...
rkhunter+chkrootkit lenne a helyes kifejezés....
különben érdekes, hogy mennyire szeretnek elfeledkezni a leginkább hatékony fajtáról: férgekről...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bsanya #43275 üzenetére
Pl. mert a feladatok nagy részének elvégzéséhez nem kell root. Meg hogy ne add ki véletlen a gyökérben az "rm -rf" parancsot.
Programod nem tudom miért kér rootot, ahogy a csatolt mappának sem kell, ha rendesen csatolod, akkor nem kér root jogokat a beleíráshoz.
viw: preload a boot idején is segít, tedd fel a csomagot, csinálj pár bootolást, aztán meglátod elért-e valamit.
-
viw
aktív tag
válasz
sh4d0w #43274 üzenetére
persze! úgy értetem,h. én vagyok a kevés, nem az írás a rossz.
mire jó a prelink és a preload?
utóbbiról azt találtam,h. betölti a memóriába a gyakran használt dolgokat. ez azt jelenti,h. ha sokat használom pl. a libre office-t akkor gyorsabban elindul majd egy idő után?!
előbbiről értelmes dolgot nem tudtam leszűrni... -
bsanya
aktív tag
Milyen paranccsal/beállítással tudnám magam rendszergazdai jogosultságokhoz juttatni?
Gondolok itt arra, hogy ha egyszer bejelentkezek a rendszerbe, akkor ne kelljen utána még 10* megadni a jelszavam egyes programok indulásakor illetve mappákhoz való hozzáférésnél...
Más felhasználó nincs a gépemen, ezért nem is értem a dolgot.
Kubuntu 11.10Köszönöm
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #43263 üzenetére
Itt elég jól összefoglalta a szerző. A Takedown blogon írtam a védekezés módszereiről is.
-
-
szoke12
őstag
Hát egy érdekes cikk: [link]
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nowhereman #43256 üzenetére
Igazából csak keresem egy gyors linket, amit tudok mutatni, nekem laikusnak elég volt az a pár szakszó, amit láttam benne, nem olvastam el az írást magát.
-
-
Nowhereman
őstag
válasz
CPT.Pirk #43232 üzenetére
Érdemes azért elolvasni kinek az alkalmazottja. Röhejes. Lehet, hogy vírusírtásban utazik, de ha Linuxot használna is, akkor hallott volna olyanról, mint a futtatható attributum - ami pl nincs az azonos védettségűnek nyilvánított NT-ben, a további marhaságokat meg nem is sorolom...
Inkább a White-Hat-ek elemzésének hiszek, igaz, azt nem tenné egy vírusirtógyáros se a reklámjába...
-
-
-
-
-
MacCaine
őstag
-
-
Eastman
addikt
Ubuntu 9.10 a rendszer és az a gondom, hogy a felhasználóm asztaláról eltűnt az összes ikon. A Nautilus sem indul el, csak sudo paranccsal a root-é. Onnan viszont elérhető és látható a felhasználóm asztalán lévő összes fájl.
Van tippetek a megoldásra?
-
vilmaboy
őstag
nahh... sudo vilmaboy let's go home
Otthonról re...
-
válasz
vilmaboy #43233 üzenetére
Unokatestvéremék P3-asát csinálom most. P3, 1100MHz-re húzva, 450Mb RAM-mal.
XP SP3 olyan tetű rajta, hogy hihetetlen. Lubuntu Live CD-ről meg simán megy, gyorsabb, mint a winnyóz...
Mondjuk felesleges nekik Linux, mert általában a hardvert teszik tönkre, de kiakadnának, ha nem lehetne széttúrni az oprendszert is... :S -
vilmaboy
őstag
válasz
MacCaine #43231 üzenetére
értem... nem tudom milyen cipőben járt 10 éve a linux, de jelenlegi helyzetben én javaslom több "gyengébb" géppel rendelkező páciensemnek, hogy tegyen linuxot. Ne szórakozzon win7el. pláne azok, akik csak neteznek meg facebookoznak... max fényképeket tárolnak. Amint beletanulok kicsit terjeszteni fogom... Én magam sajnálom, hogy nem ismertem meg előbb a linuxot... ez egy nagyon összetett, néha varázslást igénylő (alap felhasználásnál nem), de baromi jó dolog... szerintem...Én élvezem minden percét a tanulásának...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #43229 üzenetére
Elég hosszú magyarázata van, de egy gyak. példa (konyhanyelven), semmi nem tud lefutni, még a háttérben sem, amit nem te indítasz el. Nincs pl. Windowsos értelembe vett autorun sem.
Persze lehet kártevőt csinálni Linux alá is, de ennek sikerességét (helyesebben sikertelenségét) jelzi, hogy még egy nevet se tudunk mondani fejből, hogy "na ez a vírus terjed Linuxon".
Ezt a cikket olvasd el: [link]
MacCaine: vedd ide a szervereket is, oda biztosan lenne (tuti van) ok vírust írni.
-
MacCaine
őstag
válasz
vilmaboy #43229 üzenetére
Azért, mert egyrészt nem éri meg. Kb. a számítógépek 1%-án van linux, ha ha összeset megfertőzné, sem keltene túl nagy feltűnést.
A másik, főbb ok meg az, hogy nagyságrendekkel nehezebb adminisztrátori jogokkal futtatni programot linuxon. Ergo nem tud csak úgy települni semmi a felhasználó tudta nélkül.
-
vilmaboy
őstag
Tegnap valahol olvasgattam a linuxról és a vírusokról egy cikket... de én még mindíg nem vágom...értem, hogy egy baromi dinamikusan pláne gyorsan fejlődő és mindenféle biztonsági rést "azonnal" lereagáló oprendszer a linux, de miért nincsenek vírusok? Mindenhol létezik idióta ember... itt miért nincs vírus?
-
vilmaboy
őstag
gksu és sudo közt annyi, hogy gksu-val grafikus alkalmazást indítunk?
-
>-48-<
aktív tag
válasz
vilmaboy #43223 üzenetére
Megnézted amit linkeltem? (Bár mintha említetted volna hogy nem mennek melóban a linkek...)
Merthogy pont az a lényeg, hogy nem segítettél, hanem félretájékoztattál.No offense.
Grafikus felületen ugyanis nem tanácsos sudo-val root jogosultságot kieszközölni, arra ott a gksu parancs. -
vilmaboy
őstag
Up egy kicsit #43208-ra
köszi
-
(Bundás)
addikt
Sziasztok!
Még mindig problémáim vannak USB rack-re való installálással kapcsolatban (nem sok időm volt foglalkozni vele eddig).
Találtam egy leírást, ami már 2008-as, és egy-két dolog már nem ugyanaz mint a szintén nem mai 10.x-es telepítőmhöz viszonyítva.
A telepítés felment, rendszerbetöltőnek a telepítés közben a /dev/sdb lett kiválasztva (már alapból is ez volt).
Gépbe teszteléskor viszont error hd0,1 out of disk fogadott. A leírás szerint a telepített boot/grub könyvárban kellett volna lennie egy menu.lst fájlnak, ahol át kellett volna írni az összes hd0,1 bejegyzét hd0,0-ra. Ezt a grub.cfg-ben találtam meg, amit meg is tettem.
A leírás szerinti # groot=(hd1,0)” részt nem találtam meg egy fájlban sem, csak úgy mint device.map fájlt, ahol a hd0 útvonalát /dev/sdb-re kellett volna állítani.
A grub.cfg-ben található hd bejegyzéseket átírva, szintén ugyanaz a hibaüzenetet kaptam bootoláskor.Valami ötlet, tuti tipp amivel feltudnám telepíteni USB rack-re az Ubuntut, esetleg kijavítani eme hibaüzenetet? Indítólemezként már használtam a rack-et, de sok idő mire (feleslegesen) betölti a telepítő részt és kiválasztom az Ubuntu tesztelése részt...
Köszi
-
vilmaboy
őstag
válasz
szoke12 #43214 üzenetére
ha érdekel van egy szakirodalmam, ami ugyan 2004ben íródott és sok dolog már elavult benne, viszont nem fizetős, hanem ebook... én is abból nyúlok sok alap dolgot. dobj egy priviben emil cimet ha érdekel. Amúgy Marcel Gagné linux rendszerfelügyelet című könyve. A másik az sajna csak rendelhető pl a kiskapu.hu-n vagy az ipon.hu-n /most akciós/ 800Ft körül van... Neve a Válts Linuxra - Búcsú a kékhaláltól... ha windózban jó avgy, akkor a könyv eleje baromi uncsi, de érdemes átolvasni, mert visszaköszönnek az alapok, mint pl a linux filestruktúrája stb... Most épen a KDE felületet tanulgatom belőle... van bent pár érdekes dolog, de ez inkább valóban alap dolgokról szól... de ettől még ahsznos. pláne 800Ft-ért
-
vilmaboy
őstag
Az első hozzászólásom ubuntuvan, amiben nem kérdeztem, hanem segítettem
Ez csakis a ti érdemetek.. Tőletek tanulok mindent
Leszámítva azt a 400 és 530 oldalas könyvet amit megrendeltem és olvasok...
-
Siriusb
veterán
válasz
szoke12 #43207 üzenetére
Több annál. Tartalmaz sok-sok csomagot, melyeket mindenféle helyzetben fel tudsz használni, grub helyreállítás, törölt partíciók, fájlok helyreállítása stb. Előnye, hogy nem csak egy konzolt kapsz, hanem egy xfce grafikus felületen is tudsz tevékenykedni, így használni is alkalmazásokat grafikus felülettel, pl. gparted.
Sőt még bizonyos windows-os (sicc...) eseteknél is használható. -
szoke12
őstag
na végre. Sikerült!!!
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Sokat tanulok tőletek. És elnézést, ha sokat kérdezősködök. de hát tényleg az alapokról indulok. Meg fenn van már a mc egy ideje, de nem ismerem (még), úgyhogy nautilus lett belőle. -
MacCaine
őstag
válasz
szoke12 #43209 üzenetére
Legjobb karakteres szerkesztő, vi.
(Esetleg a Vi Improved, azaz vim. Színes, szagos, egyszerűbben használható. Repoban fenn van, bár úgy rémlik, nekem alapból felrakta.)
-
válasz
szoke12 #43209 üzenetére
Terminálban a Midnight Commanderrel tudod (olyan, mint a Norton Commander volt). (Az mc parancsra indul, azaz neked sudo mc . Ha azt mondja, hogy nincs telepítve, akkor sudo apt-get install mc.)
Grafikuson úgy tudod szerkeszteni, hogy grafikus felületen nyitsz egy terminált, és gksu nautilus. Innentől kezdve van egy ablakod, amivel rendszergazdai módban fileböngészhetsz, és onnan megnyitva tudod szerkeszteni.
De ésszel! -
vilmaboy
őstag
Szép napot
Volna egy olyan problémám, hogy feltettem ubuntu alá a gnome-ot sudo apt-get insall gnome parancsal, ha jól emléxem. megy is a felület franyán. nade....
előfordul párszor, gnome-nál nem is ritkán, hogy ha zárolódika képernyő, akkor az ébresztéskor nem áll normálisan helyre a desktop. pl nincs meü sáv. unity esetén soxor csikos a képernyő.
Unityből a sima felületet használom nem a 2d-t, gnomeból is... tutkora valami video driver probléma, vagy beállítás, csak azt nem vágom, h miért ilyenkor produkálja csak. Mit nézzek meg? van vaalm ilog file ami naplózza ezeket a hibákat és az okozójukat?
Hol kutakodjak?
-
-
Siriusb
veterán
válasz
szoke12 #43197 üzenetére
Alternatíva: SystemRescueCd
-
Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Eladó szinte karcmentes Samsung S21FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest