- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sonarr és Radarr
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Aktív témák
-
Kicsirics77
veterán
válasz
alfa20 #42299 üzenetére
elméletileg 64-bit oprendszernek el kellene indulnia rajta,és nemcsak a gates félének
de lehet úgy jársz te is mint a munkatársam,hogy nem tudtunk a dell gépére linuxot telepíteni mert folyton lefagyott mint neked.
valami ősrégi 9.04 az felment de ugye annak meg már nincs támogatása. -
alfa20
senior tag
válasz
Kicsirics77 #42298 üzenetére
Ooo, bocsi:
Asus N55SF -
alfa20
senior tag
igen, Lubuntu 32bit-es elindult, de ott nem ismerte fel a 6 Gb-t ezért gondoltam inkább fel teszem a 64bit-es Ubit (10.04), az viszont nem indul, reggel készítettem gyorsan egy 32bites ubit (11.10) de az sem indul ugyan úgy meg áll aztán semmi.
Próbálkoztam még x84-es Mint-el is de az is feladja. -
-
alfa20
senior tag
sziasztok!
azt tudja valaki, hogy mi a baja az ubinak:
- megjött az új gépem és szeretnék rá egy ubit is, készítettem egy bootolható USB-t ami mindig megakad:
[link]-próbáltam több ubuntut, de eddig csak a lubuntu volt hajlandó elindulni, de az meg nem látta mind a 6gb-t. valakinek van ötlete?
-
3psilon
aktív tag
válasz
Nowhereman #42290 üzenetére
Ok, köszi a véleményeket!
-
Nowhereman
őstag
válasz
3psilon #42287 üzenetére
Csak is az 10.04LTS-t. Az volt nekem az eddigi legjobb oprendszereim egyike. A jelenlegi 11.10-esnek már csak a vírusokat is kellene megtanulni futtatni, hogy pont olyan x@r legyen mint a windows. Az LTS-en a kernel frissül, de a drajverek és szoftverek nem - ez orvosolható. A 11.10-es friss holmikkal van ellátva, de a kényszerérlelt csomagolást csak a katasztrofális kezelőfelület tudja feledtetni.
-
válasz
3psilon #42287 üzenetére
Az 10.04.X LTS kiforrottabb, mára már kevesebb bugot tartalmaz és stabilabbnak is mondható. Mindamellett a tárolójában található szoftverek elavultabbak, főverziókat nem szoktak frissíteni. De biztonsági frissítéseket meg egyebeket azért vissza szoktak portolni. A legtöbb közkedveltebb programnak van PPA tárolója, amiből lehet frissíteni. Ezeket a tárolókat főként a közösség tartja fent, és azért nem ajánlatos százhuszonhetet felvenni belőlük. Én úgy gondolom, hogy újoncként inkább a legfrissebb kiadással érdemes ismerkedni, hiszen akkor a későbbiekben nem lesz probléma az átszokás. Mivelhogy azóta bevezettek egy új felhasználói felületet, meg a GNOME is elég nagyot frissült.
64 bites verziót érdemes lehet már feltenni, igen, úgy tudom, hogy hamarosan ez lesz hivatalosan is az ajánlott. Mindamellett PAE kernellel 64 GB-ot is elkezelget az Ubuntu, így nem feltétlenül szükséges. -
hallari
tag
válasz
3psilon #42287 üzenetére
Szia! Nekem LTS van, 32 bites, ezt találtam a legstabilabbnak (bár van, aki szerint a legújabb is jó, nekem voltak gondjaim). 64 bitest raktam fel először, de aztán visszacseréltem, mert volt pár dolog, ami bizonytalankodott. Egyébként Kendek írta a 42245-ös kommentben, hogy 32 bit alatt is ki lehet használni a több memóriát (64 Gb-ig).
A szoftvereket és a kernelt is folyamatosan frissítik, van, hogy hetente többször is felugrik a Frissítéskezelő.
-
3psilon
aktív tag
Ahoj! Unom a Windowsomat, és kéne valami, ami nem lassul le fél év használat után. A szoftvereim 95%-a úgyis elérhető Linux alatt.
Kérdéseim:
- érdemes LTS verziót rakni vagy a legújabb a legjobb? Az LTS-hez a felhasználói szoftverek is másfél éves verziók vagy csak a kernel+driverek?
- érdemes 64 bites verziót rakni? Gondolom a 4Gb memóriához szükség van rá!Előre is köszi a segítséget.
-
hallari
tag
Örülök, hogy tetszett.
-
törölt tag
köszi a válasokat! eddig csak az obex meg az a2dp protokollokat próbáltam, azok mentek gond nélkül, de akkor ezek szerint az egérrel sem lesz gond
-
-
rybank
senior tag
Most nézem, hogy az XP-s topic-nál jóval nagyobbak vagyunk.
-
törölt tag
bluetooth egeret használ valaki? mennyire szereti az Ubuntu az ilyesmi perifériát? kezd döglődni a mostani usb-s egér, és szeretnék valami praktikusat venni helyette. a BT a beépített antenna miatt lenne jó, nem kéne bedugdosni semmit a gépbe.
-
-
Kpresenter?
Nemtom, hogy ahhoz fel kell-e tenni az egész Koffice-t...Egyébként egyik tanárom anno konzolról, PDF-ből tartott prezentációt.
-
rybank
senior tag
válasz
Kicsirics77 #42269 üzenetére
(#42270) sheratan Egyet értek. De meglévő prezentációkat kell szerkesztenem. -
törölt tag
válasz
rybank #42268 üzenetére
kicsit más megközelítéssel megteheted azt is, hogy a szövegszerkezstővel, vagy valami scribus jellegű eszközzel megcsinálod a prezentációdat, és utána pdf-be exportálod, azt is meg lehet jeleníteni bemutatóként. igaz, hogy nem lesz színes-szagos-zenélő-animált cucc, de szvsz még jobb is, ha nem az.
-
rybank
senior tag
válasz
Kicsirics77 #42267 üzenetére
Lubuntut használok. Abban nincs benne. Apró dolgok vannak benne, amik nekem remekül helyettesítik a táblázat kezelőt. A szövegszerkesztőt. Nem fapadosak annyira és önállóan vannak jelen.
Ha nincs más megoldás fent hagyom természetesen az egész Libre Office-t. Csak ez az egy program híjján teljesen tudnám helyettesíteni egy sokkal könnyebb és gyorsabb megoldással.
Talán még a viewer-el is megbarátkoznék! Csupán olyannal találkoztam ami feldobja az adott .ppt-t teljes képernyőre és annyi!
Meg nézem még a Google Docs-ot. De egy online office eléggé kényelmetlennek tünik. Hiányzik, hogy az asztalról jobb gomb megnyitással megnyíljon. -
rybank
senior tag
Szükségem lenne egy Powerpoint alternatívára. Egy külön álló szoftverre. A Libre Office prezentációs részével az egész L.O.-nak fent kell lennie. Csak egy programot akarok. A viewer nem jó. Szerkeszteni is akarok!
-
válasz
rybank #42263 üzenetére
Elvileg a ventilátorvezérlés összefügg az energiagazdálkodással... Ez talán segíthet.
Sajnos ezzel én sem foglalkoztam még, eddig szerencsére minden laposomon jól működött -
-
rybank
senior tag
Nekem az lenne a gondom, hogy eléggé melegszik a gép LXDE alatt. A ventilátor ezerrel pörög állandóan. CPU 3-4 %-on! Energiagazdálkodási probléma?
-
neverDell
tag
Van egy laptopom, rajta virtualbox. A VM-ek bridged módban használják a hálózatot, ezért a virtuális kártyákat hozzá kell rendelnem egy-egy fizikaihoz. Azt szeretném, hogy a virtuális gépeknek ne kelljen tudniuk, hogy épp wifi-n vagy etherneten kapcsolódok a routerhez.
Mit keressek a google-n, hogy ezt megoldjam?Szóval hogy felveszek két virtuális interface-t, egyet a wlan, egyet az ethernet kártyához, de az ubuntun belül csak egyetlen interface-t akarok látni, amely akkor is működik, ha az eth0 él, meg akkor is, ha az eth1.
Nekem a bridge rémlett, de úgy fest, ez nem nyerő, mert a host is kiakadt tőle...
(brctl addbr, addif... stb.) -
-
LXDE alatt hogyan nyomom ki a képernyővédőt/képernyőlekapcsolást?
Sürgős lenne, gúglival nem sok mindent találok. -
Pano
addikt
Bocs, lejárt a szerkesztés.
Annyi kérdés, hogy az új linux mint 12 lokalizált alapból, vagy külön kell megvárni a magyar változatot, mint régen?
-
Pano
addikt
hcl, neverDell, bobalazs: Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszotokat!
-
válasz
#40553216 #42251 üzenetére
Én meg nemrég csökkentettem az SSD-men a root partíció méretét 10 GB-ra. Gondoltam a /home-nak nagyobb szüksége van a 64 GB-os méretű tárolóegység maradék helyére. Még így is, hogy van egy 1 GB-os SWAP fájlom, maradt rajta több, mint négy és fél giga szabad hely. Anno a terás merevlemezeim elején 20 GB-ot hagytam rendszertelepítés címén, de most már kicsit sajnálom, mert így értékes hely marad kihasználatlanul. Viszont az átméretezés igencsak sokáig tartana és eléggé kockázatos is lenne.
-
törölt tag
Nos, én VirtualBoxban rendszeresen az alapból felajánlott 8GB-ra telepítem az Ubuntu aktuálisan következő verzióit. A Precise Pangolin dist-upgrade-je közben most fogyott el a hely, mert a csak szükséges legújabb kernel helyett fent volt vagy 5 régebbi, mintegy 1,5GB-ot foglalva.
Most a rendszerpartíció 5,4GB, ebből 1,4GB üres. Ez persze közelít az alaptelepítéshez. De a natív rendszeren 13GB a rendszerpartíció (lassan 3,5 éve), ebből még most is üres 4GB.
-
bobalazs
nagyúr
Ubuntu jó, széleskörű a támogatottsága. Gyors is, nincs nagy igénye a legújabb változatnak se. Nálam egy 6 éves laptopon jól elfutott. Csináltam neki egy 9 gigás partíciót, bőven elvan vele, fele szabad, úgy hogy a fő programok stb. fenn van rajta. Érdemes külön /home partíciót csinálni telepítéskor, alapba saját maga nem csinálja meg, neked kell majd egyénire szabott partíció állitásakor csinálnod. (azért hogy a saját dokumentumjaid, stb. megmaradjon újratelepítéskor is) ATI-NVIDIA-Intel integrált lapkák jól támogatottak. VIA driverek már más kérdés erre utólag rájöttem, mert bár van hozzá unichrome driver- a via zárt forrásokkal dolgozik, nem adja ki a forráskódot a driverekhez. Ubunturól én mondjuk Mint-re váltottam, nálam gyorsabb (12-Lisa), népszerű, és nagyjából ugyanazok a csomagok mennek rajta mint Ubuntu-n. Asztalt többfélét is választhatsz, és személyre szabhatod, ez is (többek között) nagyon tetszik benne.
-
zed01
őstag
Felraktam a 11.10-es Ubit a MATE-val. A MATE egy Gnome 2-es fork, Gnome 3-as környezetben. Semmi nem különbözteti meg a megszokott Gnome 2-es környezettől és eddig abszolút bug mentes. Tudom ajánlani azoknak akik nem tudnak megbékélni az újításokkal.
sudo add-apt-repository ppa:amanas/mate-desktop
-
neverDell
tag
Már nem tudom, mit raktam abba a 20G-ba, volt benne adatbázis, PHP keretrendszer, fejlesztőkörnyezet, gnome desktop, szóval sokminden. Én nem érzem óriásinak azt a 20G-t a mai vinyóméretek mellett.
Lefagyással én sem találkoztam még, de olyannal, hogy pl. félbeszakadt egyik-másik program, már igen.
-
válasz
neverDell #42241 üzenetére
Az adobe-s, alaptelepítésű flesspléjer nálam lazán megy. Youtube-t meg átnyomni HTML5-be.
"komplett telepítés valahogy 20GB körül volt a 10.04 esetében"
Mit pakoltál bele?Az hatalmas. Amúgy nekem is egy 30Gb-os partíción van, de nincs kihasználva.
Az utóbbi időben amúgy nekem még 3D ablakkezelő nem fagyott le. Igez, itt KDe alatt a kwin végzi ezt.
Az átleg Linuxosnak amúgy a 3D kb. csak az ablakkezelő miatt kell.
-
neverDell
tag
Ha ki akarod használni a 4G memóriát, akkor jobb a 64 bites, 32 biten picit több, mint 3G látszik, a többit elviszi a BIOS, VGA stb. ha jól emlékszem.
Viszont, ha flasht is akarsz, akkor talán még mindig jobban jársz, ha kibékülsz azzal, hogy a memóriád egy része kihasználatlanul marad, mert ismereteim szerint a 64bites flash player még mindig messze van a tökéletestől (bár lehet, hogy elavultak az információim)Hogy mennyi diszket tegyél alá, az alkalmazás függő. Nekem van olyan virtuális gépem, 64 bites ubuntuval, ami kb. 2G-n megy gond nélkül, de minimális funkcionalitással, GUI nélkül. Úgy emlékszem, a komplett telepítés valahogy 20GB körül volt a 10.04 esetében, én biztos-ami-biztos alátettem 32GB-ot, azon elvagyok.
Ati/AMD VGA-kal kapcsolatban rég nincs tapasztalatom, ezt passzolom. A linuxos 3D úgy általában nem igazán kiforrott, időnként megkergülnek a 3D-s programjai.
(compiz relative stabil) -
Nya. Azon a gépen bármelyik verzió elmegy, a sima Unity-s Ubuntu vagy a kubuntu ajánlott, de bármelyiket elbírja.
A windóznál mindenképp gyorsabb a rendszer, bootolás, és működésileg is. Az ablakok megjelenési sebessége meg álítható, ha nagyon sebesség kell, akkor meg lepusztítod róla a csicsát, és rakéta. (A tour-hoz meg, annyira azért tényleg nem gyors, max. SSD_vel)
64 bites ajánlott amúgy, a gép is megfelel hozzá.
A partícióméret attól füg, mit raksz fel hozzá. Nekem a Kubuntu full extrásan, mindennel (3gb levéllel) foglal 12Gb-ot, és ez már nagynak számít. Van egy 30Gb-os partíciója, csókolom.
Számolj mellé még (4Gb RAM esetén) egy 8Gb-os swap partíciót (elvileg a fizikai memória kétszerese illik), de igazából 4Gb is elég, meg nekem még amióta 4Gb RAM-om van, nem nagyon nyúlt a swaphez. (Most néztem, hogy a 11.10 -es KUbuntunak nagyobb a RAM fogyasztása... 1,25GB-ot eszik böngészővel... a Win7 meg két gigát
)
VGA driver, az videokártyától függ... valóban szoktak lenni anomáliák, de a legtöbb esetben azért át lehet hidalni. A 4250 meg nem egy vadiúj kártya, szerintem azt már vinni fogja az ATI driver.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni, akik már jártasabbak az Ubuntu és amúgy a linux világában.
Egyenlőre még próbálgatás szinten tettem fel anno Linux Mint-et, de nem igen használtam sokat, mert nem mélyedtem bele, nem volt rá időm, most viszont szeretnék nekivágni a dolognak.Számtalan kérdésem lenne, de a fontosabbakat tenném fel, amikre még telepítés előtt tudnom kell a választ.
Első körben akkor az #1 hsz-ben megkövetelt alap információk:Gép típusa (Desktop PC, laptop,...)
Desktop. Konfig:
AMD Athlon II X4 Quad-Core 640 3.0 GHz
4 GB Kingston DDR3 Kit
Ati Radeon HD 4250 (integrált alaplapi)Telepített Ubuntu típusa (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu)
Sima ubuntu-ban gondolkozom, de ha más javasolt, az sem gond.
Kérdéseim:
1.- Mennyire gyors az Ubuntu? Gondolok itt az ablakok és a programok felállására. Régen próbáltam, de akkor lomha volt az ablak megjelenés és a programok felállása Windowshoz képest. Stabilan futott a rendszer ez tény, de nekem fontos az, hogy -mivel sok ablakot és programot fogok kezelni, megnyitni- az villámgyorsan megjelenjen.
A hivatalos honlapon van egy túra, ha sebesség ilyen lenne berosálnék, mint ezen, de azért ennyire naív nem vagyokMeg ez egy honlap.
2.- Ehhez a konfighoz melyiket érdemesebb feltenni linux esetében: 32 vagy 64 bit? (Windowsból 64-es használok, linux esetében nem tudom mennyire kiforrott a dolog).
3.- Mennyi az ideális partíció méret neki, amin jól érzi magát? A windowst azért szeretném megtartani mellette, abból csípnék le.
4.- Hallottam régebben, hogy az integrált -meg amúgy- ATI kártyákkal akadhatnak teljesítmény gondok, ez a jelenség még mindig meg van?
Egyenlőre ennyi lenne a kérdésem, hálásan köszönöm annak, aki időt és energiát szán kérdéseim megválaszolására!
Üdv,
Pano -
-
-
RBJ
addikt
Találtam egy ubuntu alapú ost.
[link]
Live ba kipróbáltam elég komolyan összerakottnak tűnik. -
-
bobalazs
nagyúr
válasz
Kendek #42230 üzenetére
A te módszered biztos jobb- de két leírás után- a kapott hibákat hosszú lenne leírni,
ezt tűnt a legegyszerűbb megoldásnak. Nekem ez a Storage Device Manager mindent elintézett. Be ugyan nem tudtam lépni azonnal mivel nem volt home/username folderem a leírást követően. Csináltam egy username könyvtárat és beengedett.
Úgy hogy még az alap parancsokat sem ismerem, rám ne bízzanak terminálos futtatásokat egyenlőre.Másrészt szerintem teljesen eltűnt az eredeti adatok mivel a felbontásom- összes beállításom eltűnt. (de ez a legkevesebb most, friss amúgy a rendszer)
-
-
bobalazs
nagyúr
Többieknek- legegyszerűbb GUI-os /home folder stb. mozgatás leírása
még bootcd se kellett mert előbb csináltam már particiót, most csak meg kellett formáznom.
-
rybank
senior tag
Hatalmas fájdalmak árán elkészült a Custom Lubuntu CD-m. Éppen build-el. De elégedett vagyok. Örülök neki. Ettől kezdve nem kell telepítés után telepítgetni, eltávolítgatni. Minden benne van! LXDE menu editor... Skype... Minden!
Természetesen ugye full fel upgrade-elve! -
Dead Zone
tag
Nem tudom kiválasztani.De meg jelent egy adwaita nevű új téma, vgyis már rajta volt csak most már jelzi azt. Mi az a Tweak Tool?
-
-
Badman 4ever
őstag
válasz
Badman 4ever #42041 üzenetére
Még mindig a RAID-el szenvedek.
Meg tudjátok mondani nekem hogy tudom bekonfigurálni a dmraid-et?
Van két NTFS fájlrendszert tartalmazó 500 GB-os Samsung-om, egymás tükörképei (RAID 1). A cél, hogy ezeket RAID-be lássa a rendszer, ne szegregáltan, két külön meghajtóként. A két meghajtó /dev/sdb és /dev/sdc, a vezérlő Sil 3512 (elvileg ismeri a dmraid). Az még fontos, hogy a meglévő fájlrendszert nem lehet módosítani, azon vannak az adataim. -
-
Dead Zone
tag
Sziasztok, hogy tudok telepíteni egy tar.bz2-t? (Téma)
-
válasz
BigManus #42209 üzenetére
http://logout.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_42202-42202.html
Rybank az előbb, de nemtom erre gondolt-e Kendek. -
-
-
válasz
bobalazs #42199 üzenetére
A jogosultságok maximális megtartása mellett át kell helyezni az eredeti helyről az adatokat az új helyre, majd a /etc/fstab fájlba bele kell írni a dolgot.
(#42200) laca026: Már válaszoltak rá. És valóban, be kell állítani az alkalmazás indításához egy viszonylag tetszőleges gombkombinációt.
Aktív témák
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3106, 100% Akkumulátor
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Titán dizájn, Pro kamera és Galaxy AI-512GB
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3391
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest