- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Tutti Georg: A Microsoft 2025. augusztusi biztonsági frissítései hibásak
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DraXoN: Utolsó 2011-3
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- eBay-es kütyük kis pénzért
- LOGOUT - ezmiez?
Aktív témák
-
-
vilmaboy
őstag
izé... Asus F3SC-re mehet az Ubuntu unityvel ugye? nem gyík hozzá? nem kell már oda lubuntu... /bocsi, de linkek erről a terminálról nem mennek.../
-
-
vilmaboy
őstag
válasz
CPT.Pirk #42984 üzenetére
ha ez az elmélet jogos, akkor miért indul úgy a gépem, hogy megkérdi boot időben, h win vagy Ubuntu-t szeretnék indítani? Majd indítás után rákérdez, h milyen módban futtatom az Ubi-t. Normál vagy hibakereső stb... Ha virtuál gépről menne, akkor ez nem lenne ha jól sejtem. Vagy Igen?
Ha ez így van ahogy írtad, akkor szétkapom a rendszert és bootolok cd-ről vagy usb-ről és teszem fel máris normál installal... Plusz azt hittem telepítéskor átformázza magát ext-re ntfsről...
Szóval akkor marad a cd-ről való format majd reinstall? Mondjuk ez megmagyarázná, h mitől lassú...
-
szoke12
őstag
Egyébként most nézem, hogy jóval lejjebb ment a cpu. most kb 40-50%
-
szoke12
őstag
válasz
Nowhereman #42986 üzenetére
hogy nem támogatott? régi, v mi?
hogy cseréljem?
nem vok annyira ismeretes. a 10.04LTS az mi? másik verzió? -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #42983 üzenetére
Mert win alatt wubival egy fájlba települt az ntfs-es vinyódon, amit ő egy kvázi virtuális számítógépként kezel. Ez a módszer azért jó, mert így a rendszer szétbombázása nélkül ki tudod próbálni és bármikor nyom nélkül uninstallálhatod. Ellenben így nem annyira gyors, mint rendes telepítéskor.
Amit te szerettél volna, ahhoz kellene csinálni egy 10-15G és egy 1G körüli partíciót a vinyón, bebootolni a lemezről, majd telepítéskor a nagyobbat a neked tetsző fájlrendszerrel csatolni "/"-nek, a másikat meg swapnak használni. Ezek után Linux alatt csak fel kell csatolni a partíciót, win alatt meg kell egy driver, hogy tudja kezelni az adott fájlrendszert, azt találsz googleben.
-
vilmaboy
őstag
Hali!
Volna egy olyan gondom, hogy amikor az ubuntu 11.10et telepítettem, akor azt win7mellé tettem egy külön 30gigás ntfs part.-ra, win alól indítva a telepítést.
A particióból, amin az Ubi van, windows alatt nem látom a linuxos könyvtárfámat total commanderrel, csak a telepítőfileokat amiből települt. Linux alól viszont nem látom a telepítőket, csak a linuxos könyvtárfámat. A filerendszer meglepődésemre nem ment átt ext2-3-4-re, hanem telepítés után is ntfs maradt...most akkor miért nem látom egyik alól sem ugyanazt a tartalmat, mint a másik alól?
-
-
szoke12
őstag
Köszi a gyors választ!
Ezt a htop-ot már meg tudtam csinálni. Most kicsit büszke is vagyok magamra.
A linuxot magamtól tanulgatom, meg itt olvasgatok. És nincs is túl sok időm rá.
Nézzétek el ezt nekem.
A flashblockot is leszedtem. Egyébként nincs ilyen Chromon is?
Lehet hogy a flash ette, mert megint jobb lett.
Kösz még1szer -
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy bármit elindítok, a proci egyből felugrik 95-100%-ra és ott is marad. (Pl: Firefox, Open Office, vagy bármi)
Az egész gép belassul.
Nem túl régóta kezdte és mostmár elég idegesítő.
Win alatt nem volt ilyen.
(Disztrib: Ubuntu 10.10
Gép: 1.8 GHz; 1 Gb ram; 40 Gb vinyó; 256 VGA)
Ha bárki tud vmit, segítsen!
Előre is köszi! -
jochen
csendes tag
Sziasztok, ebben az uj évben...A MATE- desktopot hogy tudom feltelepiteni? 10.10-ES Maverick van a gépen.
-
-
Pano
addikt
BUÉK mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, hogy tud valaki ajánlani nekem szakirodalmat (könyvet, bővebb tutorialokat, leírásokat magyarul), amikből meg lehet tanulni kb egy haladó szinten a Linux kezelését, rejtelmeit, konzol kezelést, felépítését stb stb.
Tehát ajánlott irodalom kell, amit ismertek és megfelelő. Ubu (debian) részre legyen inkább kihegyezve a dolog, vagy nem tudom miként működhet a tanulási folyamat.
Előre is köszi! -
-
bsanya
aktív tag
Az Új Év első legjobb dolga: Nem kell többé Winfos!!!
(Mondjuk, ehhez még össze kellene lőnöm a Kubuntu-val a Wifis scannerem, és a Samsung Kies software-t)
B.Ú.É.K!!!!!!!! -
Nagytalp
senior tag
Boldog új évet mindenkinek!
Már csak 4 hónap az LTS!
-
válasz
Peter Kiss #42955 üzenetére
Ha van belőle .deb csomag akkor nem nehéz, de olyat nem láttam most így hirtelen...
Letölt-lefordít... Van hozzá install guide, de nem mertem belenézni
Na mentem partizni, mindenkinek boldogat -
Stirlitz
senior tag
válasz
Peter Kiss #42955 üzenetére
Fantasztikusak vagytok itt, hogy még most is a problémákkal foglalkoztok! Kívánok minden fórum lakónak boldog új évet! A legjobb fórum volt ez egész évben, jó arcok vagytok!
-
Peter Kiss
őstag
Server 10.04.3-ra hogyan pakolok fel PHP 5.4 RC akárhányast?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én csináltam ramdisket Debia alatt a rókának, és oda cachel, így villámgyors az indulás minden bekapcsoláskor, mert ugye leállításkor magától törlődik.
Am. te is kde-s vagy, hogy lehet rávenni, hogy mindenhol az Iceweaselt(Ffox) indítsa a konqueror helyett? Már elég rég keresem a megoldást, de a linkekre kattintva még mindig konqueror nylik meg, az meg elvileg 3.6-os Ffox alapú és egy halom bug.
-
válasz
neverDell #42950 üzenetére
RAM-ba egyszerű lenne cachelni, de nem akarom feleslegesen zabáltatni vele.
(FF-ban egy opció.) Igaz, nem szokott kifutni a ramból, de attól még minek
Böngészés közben nekem szokott lenni winyóaktivitás.
A thumbnail készítés más eszközre 8akár ramdisk) rakása lenne frankó, mert sok képpel dolgozok, és egy nagyobb könyvtárra rányomva hogy "előnézet", hát rendesen reszeli a winyót. Nem mellesleg eszi a helyet, és feleslegesen, mert mindent eltárol. Ha meg automata ürítésre rakom, akkor meg minden alkalommal újraépíti a thumbnaileket -> lassú.Mount téma : érteni. Kérdés, akkor hogyan kell meghívni a mountot ehhez... man mount
-
neverDell
tag
Ha van elég memória a gépedben, akkor e célra inkább ramdisket kellene használni - bár nem tudom, hogyan lehetne elkülöníteni linuxos eszközökkel a pici és a nagyobb méretű fájlokat... Bár a dologhoz hozzátartozik, hogy amekkora terhelés a böngésző jelent a diszk számára, az a gyakorlatban elhanyagolható, mivel az írást is cache-eli a rendszer - amit pl. pendrive esetében többnyire nem tesz meg, hogy gyorsan eltávolítható legyen az eszköz.
-
-
-
zed01
őstag
Boldog Új Évet!
-
vilmaboy
őstag
srácok. kéne egy konverter. aviból mp3-ba... windowsban a free file convertert használtam. az tudott mindenből mindent... tudtok javasolni valamit?
-
válasz
Kendek #42939 üzenetére
Fstabot már próbáltam, de nem volt hajlandó. Boot közben közli, hogy nem létezik az eszköz ( /de/sdb1) Mondjuk lehet én voltam a béna, de nem úgy tűnt :S
Én is úgy voltam vele, hogy esetleg lassabb lesz, de böngészés közben nem érezni, és nem terheli feleslegesen a winyót. (Talán gyorsabb az elérési idő, nem néztem utána a várható hatásoknak.)
A pendrive úgyis kukás, én javítottam meg, de nem sikerült 100%-osra, az én gépem felismeri, jól működik, de _semmi_ más nem :S (Van már pár halálból feltámasztott pendrive-om, de eddig mind vagy jó lett, vagy nem) Szóval nem lesz kár érte.
A thumbnail készítés, meg a FF cache meg pont azok a dolgok, amik indokolatlanul sok kis file-t csinálnak, elvannak azok ott, és pl. a FF ha nincs meg az eszköz, simán visszaáll az alapételmezett cache-re.
-
-
Terminálban sem lett volna ez nehéz, de nem baj, nem az a lényeg, mivel csinálja az ember
Mai hülye kérdés. Cache könyvtár mozgatás.
Átpakoltam a Firefox cache-ét egy pendrive-ra, amit más gép úgysem ismer fel, csak az enyém... Egész jól működik,mondjuk néha elég lassan tölt le oldalakat, de nem vagyok benne biztos, hogy ez az oka (mások viszont nagyon gyorsan bejönnek akkor is, ha nem voltak eddig a cache-ben, tehát hálózati oka is lehet).Szeretném a KDE filebrowserének (Dolphin/Konqueror) a thumbnail cache-ét is átpakolni, de nemtom hol lehet konfigolni? Gúgliban 1000 helyen leírják, hol van a cache, de azt meg magamtól is megtaláltam
-
qamu74
őstag
BUÉK
-
-
MacCaine
őstag
Kockulást lassan hagyjátok abba, és kezdjetek készülődni az esti bulira!
Boldogulj!-évet kívánok mindenkinek!
-
Pano
addikt
Uhh. Ööö
Még konzol terén totál kezdő vagyok.
Csak terminálban lehetséges?Update: Már találtam egy szoftvert ennek kezelésére, most hogy már tudom mi a neve
Köszi!
Ezzel a lépéssel megállapodtam, megtaláltam a nekem való disztrót. Megszerettem, gyors, mint az istennyila, van minden, nincsen semmi probléma, megvan minden.
-
-
leslieke
Jómunkásember
Sziasztok!
Használ el valaki SSD-t Ubuntu alatt? Megy-e a Trim vagy inkább olyat érdemesebb venni, amiben van Garbage Collector?
Köszönöm.
-
zed01
őstag
válasz
Nowhereman #42921 üzenetére
A Gnome 3 eleve több rendszererőforrást kér, mint a Gnome 2. És ezzel az a baj, hogy a Gnome 2-nek leállították a fejlesztését, ami azt jelenti hogy váltasz valami más ablakkezelőre, vagy lemaradsz a fejlesztésekről ha a Gnome-nál maradsz. Persze ha még a Gnome 3-ra rájön az amúgy is rendszerigényes Unity, akkor azzal már egy gyengébb gépekkel gond szokott lenni.
Amúgy tudom ajánlani a MATE Desktopot, ami egy Gnome 2-es fork Gnome 3-as környezetben.
-
Pano
addikt
Hali!
Első körben: BUÉK
Szeretnék kérdezni, hátha tudjátok a megoldást, amiben biztos vagyok.
Xubuntura vonatkoznak.
1.- Bootolásnál a rendszer választóban szereplő elemek sorrendjét lehet változtatni? Régen valahogy megoldottam még ubi alatt, de már nem emlékszem hogyan és nem találok rá opciót. Ugyanis más is használja a gépet, aki nagyon kezdő felhasználó és azt szeretném, ha a Windows 7 lenne az első helyen és a megadott időintervallumban azt is indítaná automatikusan.
2.- Hogyan tudok programot xubuntu alatt kihelyezni az asztalra, vagy az alsó indító pultra?
Előre is köszi.
Pano
-
válasz
Nowhereman #42921 üzenetére
Nemtom miből gondolod, hogy a Unity nekem bejön
KDE-t használok, pont elég volt annyi Unity, ami az egyik laptopomon volt.
Ennek ellenére szerintem egy 512Mb-os gépre LXDE illik én azt tennék rá... OK, lehet Gnome2 is, nem vitatkozom. Csak azért szoktam LXDE-t javasolni, mert messze az eszi a legkevesebb erőforrást.
A KDE-ből meg érdemes kiirtani az Akonadit, és a többi felesleget. -
Nowhereman
őstag
"Csak hogy a fullcsicsa ablakkezelők alapból nem valók 512Mb-ra meg integrált vezérlőre" - a hulladék nem való sehova, csak a szemétdombra, csak az ubuntu erőszakolja az asztalra, persze, hogy sokan undorral fordulnak el tőle. Hiába kivételes érzék kell ahhoz, hogy a 11-esből öngólt lehessen lőni, a Cannonical meg éppen most mutatja meg, hogyan kell.
Nekem az LTS Gnome2+Compíz fullextrázva pöcre megy az i945-ön, a 720-as video nem szaggat, mikor a hengert forgatom - a Unity meg nem csicsa miatt lassú, hanem valami színvonalú szoftver, mint ami Redmond egyik szennyvízcsatornájából szokott kifolyni. Funkcionalitása, személyre szabhatósága, stabilitása és sebessége a még DOS-ra feltelepíthető Windowsok nívóját is gyakran csak alulról nyaldoss. A legkevésbé sem csodálom, hogy sokan Xfce-hez, meg az LXDE-hez pártolnak át vagy visszatérnek a KDE-re, és többnyire nem is a gyenge hardver miatt...
A Linux arról szól, hogy a szabad felhasználó szabadon választ a szabad szoftverek közt. A gnome2 pedig a desktopon hozta ezt az életérzést - el lehetett ereszteni a fantáziát a desktop személyes ízlésre szabásakor. Ha van más disztro, amely hozza az eddig megszokott a kényelmet, akkor azt fogom választani. -
-
Meggyőztetek
-
-
vilmaboy
őstag
mert így azt szedem le ami már bevált...
-
rybank
senior tag
válasz
vilmaboy #42906 üzenetére
Winamp szerű volt régen az Audacious. Nem tudom ma van-e olyan skinje.
Youtube-ról én egy Chrome kiegészítőt használok. Ha az jó bedobom. Végtelem számú zenét tölthetsz le. Egy lista a DJ szoftverekről. A Mixxx-el kezd.
A Wine fog Windows-os programokat futtatni. A Wihe HQ-ra keresve meglesheted, hogy melyik app, hogyan fut.Más:Túl vagyok az első kernel fordításon. Nehéz volt. Fájdalmas. És nem működik. Később újrapróbálkozom. Kevesebb dolgot veszek ki.
-
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
Kéne 1-2 progi nekem. kéne ubuntu alá egy winamp szerű mp3 lejátszó, valami amivel youtube-ról tudok letölteni videót és mp3-at (internet download manager???), valami dj progi szerűség.
Hogy hívjűk a progit, amivel windowsos programokat lehet futtatni linux alatt?
-
PuMbA
titán
válasz
bandras0226 #42897 üzenetére
Így mennie kell (ha van kedved szórakozni
):
1. ezt leszeded
2. Terminálba odanavigálsz, ahova tetted ezt a fájlt
3. Terminálba kiadod ezeket a parancsokat:
tar xvf compat-wireless-2.6.38.2-2.tar.bz2
cd compat-wireless-2.6.38.2-2
./scripts/driver-select ath9k_htc
sudo make
sudo make install
sudo ifconfig wlan%d (ezzel lenézed a MAC címet, a végén nem biztos, hogy wlan%d van lehet, hogy wlan0)
4. sudo gedit /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules:
Beírod ezt( a MAC címet a sajátodéra cserélve):# USB device 0x0cf3:0x9271 (usb)
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="54:e6:fc:94:91:35", ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="wlan*", NAME="wlan25. sudo modprobe ath9k_htc
És csatlakoztatod a Wifit (azt is írják, hogy az 1.2-es fw kell hozzá a /lib/firmware-be).
-
válasz
bandras0226 #42897 üzenetére
Ilyesmit néztél, hogy esetleg működik-e a driver?
lspci -v ?@Nowhereman : Nem mondtam, hogy Unityzd össze... Csak hogy a fullcsicsa ablakkezelők alapból nem valók 512Mb-ra meg integrált vezérlőre.
Oda való az LXDE, ami nekem is bejön.
Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti játékok OFF topik
- Az AI megeszi a szoftverpiacot?
- Lenovo Legion Go: a legsokoldalúbb kézikonzol
- Az Xbox égisze alatt oldaná meg a PC-s játékosok legnagyobb gondját a Microsoft
- Horgász topik
- ZIDOO médialejátszók
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- Ubiquiti hálózati eszközök
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3145
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3004
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 5510 - i5-10G I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest