- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Aktív témák
-
válasz
Babetta-X #41596 üzenetére
Ha simán az Ubunturól, akkor az Unity lesz... Na akkor ne csodálkozz, hogy tetű.
A Lubuntu kevesebb RAM használat, meg kevesebb csicsa, de sokkal több sebesség@Rybank : Azért ahol alalpból a Printscreen is hiányzik, az szerintem fapad. De ugyanakkor nagyon jól használható, nekem nagyon bejött. (Konkrétan Printscreen -t meg lehet rá csinálni, meg sok minden mást is.) Aki nem pakol ki 86 gadgetet a desktopra, az tuti szereti
-
rybank
senior tag
-
válasz
Mtbsrác #41593 üzenetére
A Virtualbox az egy másik gép
A tiédbe épített hardvereket nem fogja látni. USB-t is csak azért, mert a virtuális gépnek nincs USB csatija, ahova dugdozd a pendrive-t, meg egyebeket.
Kipróbáltad, amit küldtem?
(Nézd meg egy Everesttel a virtuális gépet, hát valószínű nem a saját hardvered fogod azon látni)
Ha a virtuális gép videokártya driverére gondolsz, akkor az van neki saját, legalábbis a Vmware-nek, azzal megy a 3D gyorsítás is.
@McCaine : problémás lejátszók eltávolít, visszarak, vagy mondjuk terminálból megnéz, hogy mit írnak ki, amikor nem jól működnek...
-
Mtbsrác
senior tag
Megint virtual boxos kérdés.
Hogy lehet rábírni a boxot hogy lássa a tv kártyát? Mert akkor nemvacakolnák a linuxos tv felvétellel hanem ott xp-be csinálnám ahol skodálaosan működik a dolog.
Esetleg nemtudni hogy milyen vidikárd driver kéne hozzá? (ezt már csak fűalatt kérdem) -
MacCaine
őstag
Elég furcsa a jelenség. A Mediaplayer (totem) első körben megnyitja, de nem játssza le a .wmv-t. Aztán kipróbáltam .avi-val, .mp4-el, .flv-vel, egyiket se játszotta le. Megpróbáltam vlc-vel is, az lejátszotta, de hang nélkül. Aztán most (fél óra múlva) megint megnéztem az egyik .avi-t, most tökéletes. Közben nem állítgattam semmit.
Szóval elég érdekesen működik...
-
-
-
-
válasz
qamu74 #41584 üzenetére
Az mindegy, mert úgyis törlődnek az adatok formázásnál.
Amúgy nekem is egy 16 GB-os pendrive-om van és azon van a telepítő. Félévente elmentem róla az adatokat, nyomatok egy indítólemez-készítő, majd visszamásolom a fájlokat. Meg persze van még pár kisebb, csak ilyesmire való pendrive-om is, azokon meg nem tárolok semmit, csak disztrókat. -
qamu74
őstag
Hi!
Megint én vagyok és megint a usb pendrájvos telepítésről szeretnék kérdezni!
Felmásolom az iso fájlt a pendrájvra és onnan fog bootolni ,vagy mi?
Még pendrájvről nem telepítettem!THX!
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
R.Attila #41580 üzenetére
A Rendszer--Beállítások--Hálózati kapcsolatok ablakban a DSL fül alatt (a Hozzáadás gombra kattintva) kell megadni a felhasználónevet és a hozzá tartozó jelszót. Az "Automatikus csatlakozás" és az "Elérhető minden felhasználónak" négyzetet célszerű kipipálni, majd "Alkalmaz". A panelikonon keresztül létrehozható, vagy bontható a kapcsolat.
-
-
R.Attila
tag
Egy gépen van egyszerre XP és Lubuntu, az XP betudja tárcsázni a netet a Lubuntu nem. Tipp?
-
válasz
Babetta-X #41574 üzenetére
Akkor arra (szerintem) tehetsz akár 64 bites Lubuntut. Igaz, 1Gb RAM-mal a virtualizálás elég felejtős (bár ha csak KRESZ progi miatt, akkor Virtualbox, és 512Mb-al elvan egy SP nélküli XP is). Az Lubuntu meg nagyon szépen megy a (32 bites) 1.7-es Pentium M-es laptopomon, 1,5Gb RAM-mal, amiből alapjáratom eszik vagy 300-at. A lényeg, hogy ne Unity vagy KDE felület legyen, mert az alapon ezsik 1Gb RAM-ot.
-
válasz
Babetta-X #41572 üzenetére
Ha nem egy ősrégi gépről van szó és van benne olyan 2 GB RAM amit tervezel bővíteni, akkor mehet fel a 64 bites is. Ha nézel teszteket, akkor kiderül, hogy a 32 bites PAE-vel is lassabb bizonyos számításokban mint a 64 bites. De ha elég kevés RAM-od van, akkor nem ajánlom, mert inkább csak lassítja mint gyorsítja a rendszer futását.
Windowsos alkalmazások futtatására ott a Wine, de éppenséggel a hivatalos KRESZ tesztes progi az nem fut jól (grafikai hibák jelentkeznek), annak idején próbáltam. Viszont VirtualBoxban telepíthetsz nyugodtan (bár leginkább illegálisan) XP-t, és akkor azon rendben elfutkos. -
Babetta-X
senior tag
válasz
qamu74 #41571 üzenetére
A64-es gépre megéri amúgy 64bites ubuntut telepíteni, vagy inkább 32bitest tegyek fel? Régen feltettem bátran a 64 bitest, de most hosszabb távra tervezek
Googlen nézegettem a témát és megoszlóak a vélemények, kíváncsi vagyok ti mit mondtok.
Vannak amúgy ubuntu alá jó windows xp emulátorok? Tudtommal igen, de ezek megfelelően működnek is?( max 1-2 programról lenne szó amit így szeretnék futtatni, pl. kresz gyakorlás ilyesmi)
-
qamu74
őstag
Pendrajvról hogyan kell telepíteni, mert a dvd-íróm beszart(Pioneer
)?
Thx! -
-
RBJ
addikt
Na találtam a nyomtatóhoz 64 bit drivert. rpm állomány. Ezt hogyan kell telepíteni?
-
válasz
Mtbsrác #41559 üzenetére
Az, hogy honnan kapja a jelet, nem jelent semmit. A Tvtime-al frekvenciatábla kérdése is lehet, meg PAL normáé.
Felvenni szerintem igazán egyszerű program nincs Linuxra. OK, a Kdenlive meg a Cinelerra tud felvenni, de ezek komplett videovágók.
Igazából VLC-vel is lehet felvenni, meg Mencoderrel, de utóbbi parancssoros. Ennek a frontendje az mtvcgui, de gyakorlatilag ott is te állítgatod be a parancssori opciókat, meg van pár extra szolgáltatása (időzít).Nekem most olyan megoldásom van, hogy írtam pár scriptet, ami mindegyik más adót vesz fel, szépen terminálból elindítom, és csók. (Ha gondolod odaadom.)
(Amit továbbra sem értek, hogy 10.04 alatt semmi gond nem volt a sebességgel, de 11.10-en bűn lassú a kódolás... OK, tud 25fps-sel kódolni, de nem értem, mi baja.)Mondjuk ez is eléggé hiányzik a Linuxból, egy olyan felvevő, amivel maceramentesen lehet rögzíteni (A MythTV kicsit azért durvább cucc.)
-
R.Attila
tag
Sziasztok! Ha egy megosztott HDD-nek leformázom azt a részét amin xp-van és utána rakom fel a Lubuntu-t akkor a többi partíció fájljait tudja majd kezelni a Lubuntu?(Képek, Videók ilyesmik)
-
rtom
senior tag
Szevasztok! Most olvastam, hogya Wunderlist névre hallgató todo-lista linuxos verziót is kapott, fel akartam telepíteni, de a szoftverközpont fizettetni akar érte, pedig ingyenes, de még csak regisztrálni sem akarok fizetős oldalon, így letöltöttem de nem indul, a binárisra azt mondja terminálban, hogy nem futtatható, pedig thunar szerint be van pipálva, chmod-dal pedig már 777-et is kapott, de így sem megy
-
Mtbsrác
senior tag
Működik mostmár! Köszi mind2nek.
Újra kellett csak indítani a gépet és máris megy.
Olvastatom most ki az adatokat belőle.Viszont olyat kérdeznék hogy milyen progit ajánlotok amivel fellehet venni tv-ből műsort TV kártyával.
Egyszerü telepítős cuccot kérnékTVTime-al csak nézni tudok pár csatit de az se találja meg mindet IGAZ videoból ment át rá eddig a jel. Majd rákötöm közvetlen a gépre és meglátom mi lesz a vége.
-
szoke12
őstag
Csak most frissítettem az ubit, 11.4-re. A10.10 kinézetre jobban tetszett(ikonok, panelek) hol tudom a megjelenését visszaállítani?
-
-
-
RBJ
addikt
milyen paranccsal lehet terminalban autoshutdown funkciót elérni?
Kubuntun a kshutdown jól működik? Ha jól emlékszem ubin nem ment rendesen. -
Mtbsrác
senior tag
válasz
Kendek #41543 üzenetére
Telepítettem a kiterjesztést is de ezzel az üzivel fogad.
Az USB alrendszerhez történő hozzáférés sikertelen.
A VirtualBox jelenleg nem férhet hozzá az USB eszközökhöz. Ezen változtathatsz, ha a felhasználód hozzáadod a 'vboxusers' csoporthoz. Részletes magyarázatért nézd meg a Felhasználói kézikönyvet.Eredmény kód:
NS_ERROR_FAILURE (0x00004005)
Komponens:
Host
Interfész:
IHost {dab4a2b8-c735-4f08-94fc-9bec84182e2f}
Callee:
IMachine {5eaa9319-62fc-4b0a-843c-0cb1940f8a91}VMware-val nem is foglalkoztam tovább amúgy.
Nemtelepült azt hagytam is. -
RBJ
addikt
A linux mint icon jait rá lehet szerintetek tolni kubuntura. konkrétan nekem a zöld mappa ikonjai tetszenek. nem fekszik a kde kék sége.
-
válasz
Mtbsrác #41542 üzenetére
Adj neki kiterjesztést (.vbox-extpack), majd a Fájl -> Beállítások -> Kiterjesztőknél telepítsed.
Amúgy a letöltött VMware fájlt meg futtatni kellene. De sok értelme nincsen, mert az csak a lejátszója, létre nem tudnál vele hozni virtuális gépet. A teljes verzió pedig fizetős, ezért is jobb a VirtualBox. -
Mtbsrác
senior tag
VMware-Player-4.0.1-528992.i386.bundle
Ezt a verziót nemengedi teleőpíteni mert:
Ellenőrizze, hogy nem egy bináris fájlt próbált megnyitni.
Válasszon másik karakterkódolást a menüből, és próbálja újra.Esetleg kérhetek egy közvetlen linket ahonnét leszedhetem a működő verziót.
11.04-es ubi. -
válasz
Mtbsrác #41537 üzenetére
Szerintem telepítsed a rendes VirtualBoxot, hozzá pedig az Extension Packot, ami kell az USB-s mókához.
-
-
RBJ
addikt
Kubuntura tud valaki a suse hez való theme t. vagy ahhoz hasonlót.
-
Mtbsrác
senior tag
Szoftverközpont csak ezt ajánlotta fel!
Kendek:
Akkor az mp3 lejátszót se lehetne csatolni sztem, azt engedi és működik is.
De attól függetlenül tényleg lehet hogy nemenged mást.hcl:
Ezt: VMware View Open Client allows users to connect to desktops on a VMware View Connection Server 4.5.0-297975+dfsg-3 (vmware-view-open-client)
vagy ezt telepítsem:
The Open Virtual Machine Tools (open-vm-tools) 2011.03.28-387002-0ubuntu1.1 (open-vm-toolbox)Feltünően kicsi a méretük ezeknek amit leakarna tölteni.
(Szoftkp ajánlásával, németre kp-ra van állítva hozáteszem de a lényegtelen)
Másik dolog hogy a hangkártyát se akarja megtalálni.
-
-
-
rybank
senior tag
Futtatás menüből szeretnék weboldalt indítani paranccsal. Nem tudom lehet-e, ill. hogyan kell!
(Utána bedobálnám a menübe a weboldalakat Menu Editorral! Onnan meg a panelra tudnám rögzíteni őket.)(#41533) szaszayanou Kendek már kielégítő választ adott neki!
-
-
-
Mtbsrác
senior tag
Olyat kérdeznék hogy VirtualBoxOSE-ben bekapcsolok beállításokban egy USB-s eszközt(momentán időjárás állomást). De miután elindul a virtuális meghajtó és benne egy xp ott, annak az ablakában eszközöknél ki van satírozva a jelölőnégyzete hogy nemtudja vagy nem akarja kezelni. Így olvasni se tudja. Hangkártyákkal szintúgy ez a szitu.
Másik megoldás pedig ennek az eszköznek linux alatt root jogot adni akkor olvasná.
Puppylinux alatt működik mert ott minden root joggal van felvértezve. -
Na akkor kernelfordítás next round : gyári kernel konfiggal egy szűzet lefordítunk... Majd éjjel lemegy...
-
csibor
addikt
Acer 5742ZG. Ububntu 11.04. Problémám akadt a HDMI kimenettel, kép szépen kimegy a LG 32" tv-re, de a hang nem
Hangkezelőben átállítom de néma marad. HDMI kábel idáig tökéletesen együttműködött 1 HD3870-el.
-
-
-
róland
veterán
Miért van, hogy a legutóbbi kernelfrissítés óta elfelejti a wifi jelszavát az Ubuntu?
-
rybank
senior tag
válasz
hallari #41517 üzenetére
Nekem ezt Wubi alatt csinálta. Normális telepítés után soha nem jött elő. Sőt A HD képességet is jól ki vannak használva. Zártal, nyitottal egyaránt.
Más: Egyszerűen nincs értelme hibernálni a gépemet. 23 másodperc alatt feláll a használatra kész rendszer. A BIOS-al együtt! -
-
Atapi
senior tag
-
válasz
Kendek #41507 üzenetére
Ezt értettem, csak nem voltam benne biztos, hogy jól dekódolom a "vezérlő" fogalmát... (ezek szerint igen)
Most fordul kicsit több befordított dologgal, de amúgy eddig is benne volt a generic pata support, az ata_piix, és hasonlók (i440bx, azt az ólajtó is kezeli kb.).
A .config-os mókát meg köszi, ha nem fog menni, kipróbálom úgy, mert ugye a többi kernellel megy. -
Babetta-X
senior tag
Köszönöm mindenkinek a választ! Amúgy SATA.s a gép, nem szórakozgatok ide kábellel már szerencsére
Az a gond, hogy azért nem biztos, hogy át tudom alakítani, mert gondolom ahhoz az adatokat le kéne menteni róla, ami tárterület hiányában (2db 4gb-s pendrive) elég nehézkes, legfeljebb ha tudok kölcsönkérni hordozható usb-s winchestert. -
hallari
tag
válasz
Babetta-X #41500 üzenetére
Szia! Én anyám gépére raktam Ubit (2.4 Celeron, 2*512 ram, Radeon 9200) pont a sebesség miatt, de sajnos nem lett gyorsabb. Youtube-on és Indavideo-n szoktam lemérni, meg a rendszerelemzőn nézem a proci terhelést (folyamatosan be van kapcsolva és xp alatt is így volt).
Ha dual-booton hagyod, hogy az ntfs-t is lássa, akkor ez nem lassítja (egy ideig így használtam azt a gépet, úgyhogy tudom). -
A nevén nevezi, neked kell tudnod, hogy milyen hardvered van és az hogyan van beállítva. AHCI-hez nyilván kell az AHCI SATA támogatás, meg ott az általános Generic ATA támogatás, az mindenképpen kell. De vannak specifikus megnevezések is, pl. VIA SATA support vagy AMD/NVIDIA PATA support. Ha ilyenen lóg a háttértároló egység, akkor amennyiben modulba van rakva a vezérlőszoftver, nem tudja betölteni azt, mert nélküle nem kezeli az eszközt.
A legjobb ha a /usr/src/linux-headers* könyvtárból kimásolod az egyik működő kernel .config fájlját és abból indulsz ki konfigurálásnál. Ezek az általános kernelek úgy vannak alapból beállítva, hogy mindenféle támogatott hardveren elinduljanak. -
válasz
Babetta-X #41502 üzenetére
Akkor alakítsd át (én mondjuk még nem mertem, előbb akarok majd egy kölcsön winyót, amire backupolok).
Az IDE (ha arra gondolsz) vezérlő is bele van forgatva (öreg gép, IDE-s).@kendek : A vezérlőt pontosan hogy jelzi a konfiguráló? Gconfiggal csináltam amúgy, de aminek köze volt az ext4-hez, az minden bele van forgatva, szóval nem tudom, mi az, amit nem teszek bele :S .
-
qamu74
őstag
Sziasztok!
Most kipróbálom a kubuntu 12,04 alfát, a xubuntut már kipróbáltam.
Addig jutottam, hogy a telepítéskor mindig összeomlott a telepítés!
Új a xubuntuban, hogy ő is telepítő varázslót kapott, mint az ubi,kubi. -
floatr
veterán
válasz
Babetta-X #41500 üzenetére
Ha van win7-ed, akkor nem feltétlenül ajánlom, hogy a kedvéért kidobd
Egyébként sok mindentől függ, hogy gyorsabb lesz-e. Először is függ a grafikus környezettől:
- LXDE villámgyors de kissé fapad
- XFCE szintén gyorsabb darab, de itt is akadhat kivetnivalód a képességeivel kapcsolatban
- KDE4 full csicsa, és még gyors is, bár drivere válogatja, hogy mit sikerül kihozni belőle
- Unity vegyes vélemények, vegyes tapasztalatok -- nálam egy újabb ATI-s gépen nem okoz problémákat, és bár korszerű külsőt kapott, többek közt gnome3 miatt vannak hiányosságai
- Gnome Shell -- na erről majd nyilatkozik más, nekem nem tetszett, így nem piszkáltam -- elég háklis a driverekreAz NV drivereiről érdemes pár dolgot tudni. Első körben az, hogy a nyitott driver nem egy nagy bajnok, de eldöcög. A zárt driver is rosszabb eredményeket produkál mint win alatt, de lényegesen előrébb van vele az ember.
A szoftvereket gcc-vel forgatják, ami eddigi tapasztalataim szerint 10-30%-os sebességhátrányt okozott úgy a linuxos berkekben általában. Hogy most ezzel mit sikerült kezdeniük, már nem tudom követni.
Az ntfs-el kapcsolatban: a bubit célszerű ext4-es partícióra tenni. Látni fogja az ntfs-t, de az aktuális ntfs-3g teljesítménye messze elmarad a windowsétól, és az ext4-es partíciókat is látványosan gyorsabban tudja kezelni.
FYI idehaza az uccsó gépről is kivágtam a wint, pár kisebb-nagyobb malőrje miatt, és kubuntut raktam a helyére. 7600GT-s kari van benne, az egyetlen ami a családnak szembeszökő különbség, az a flash teljesítménye (rosszabb), de az XP-hez képest fellélegzés, megnyugvás. A legtöbb alapszoftver a kornak megfelelően jóval cizelláltabb, mint amit az XP alatt használgattam.
(#41502) Babetta-X akkor meg gyaluld le a francba, ne kelljen szívni az ntfs-el.
-
válasz
Kendek #41499 üzenetére
Nem hinném, de megnézem...
(Mit keressek? Rootfs-t, vagy az ext4-re gondolsz? Utóbbi bele lett fordítva...)@Babetta-X : NTFS-t jól kezeli a Linux, nem sokat vesztesz sebességben, viszont mind a képtszoprendszerről eléred az adataidat, ez pedig kényelmes..
A Win7-nél meg persze, hogy gyorsabb lesz
Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Flint 2 OFF topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Okos Otthon / Smart Home
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! GigaByte H610M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Kolink Observatory RGB 800W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2253,95% Akkumulátor
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961)
- iKing.Hu - Motorola G86 5G Dark Blue Használt, karcmentes állapotban 8 GB RAM / 256 GB tárhely
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest