- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordOLOG Szféra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
Ha a 2.6.38-as kernelt telepítette, akkor a 2.6.37-est egészen biztosan nem törölte le. Elavult Ubuntu verziókat töröl automatikusan. Tehát ha mondjuk a 2.6.38-12 után települt a 2.6.38-13, akkor a 12-est leszedi. Ha kiadásfrissítést végzel, akkor mondjuk a 2.6.35-42-es kernel után települ a 2.6.38-24 és meghagyja a legutolsó 2.6.35-öst.
Alapból gyanús, hogy a 2.6.37-est nem törölhette sehogyan sem, mivel egyetlen Ubuntu kiadás sem szállította sosem azt. -
tropico
tag
A 2.6.38-as volt az utolsó amibe benne volt és a 3.2-es lesz az első stable amibe újra benne lesz. Bocsi, de 3 napja lett ez bejelentve jelenleg gondolom a tesztelése folyik. Szerintem a következő ubuntu kiadásban benne lesz vagy frissítésként fog érkezni korábban.
-
tropico
tag
Nem tudom, hogy az ubuntudon melyik kernel van, de ez szerint már belerakták.
-
aag
őstag
válasz
tropico #41888 üzenetére
Köszi, ezt a cikket számtalan helyen olvashatjuk. Úgytűnik átvették sokan. Nekem a konkrét megoldás kellene. Például hogyan kell pecselni a valóságban, meg ilyesmi. Persze ha lehet, szívesen elkerülném a pecselést. Az érdekelne leginkább, hogy melyik az a Linus Torvalds által kiadott kernel, ami már mentes ettől a hibától. Illetve az, hogy pontosan hogyan kell felraknom a jelenlegi 11.10-es Xubuntumra.
-
tropico
tag
-
válasz
rybank #41882 üzenetére
Én ez alapján csináltam :
http://www.howtoforge.com/kernel_compilation_ubuntu_p2Annyi különbséggel, hogy
- előtte fel kell tenni a kernel-package és a fakeroot csomagot
- A szoftverközpontból (na jó, Synaptic) tettem fel Ubuntu patches kernel forrást (mással ha le is fordult, nem bootolt be)
- nem make menuconfig -ot használtam, hanem xconfigot (ez grafikus)
- 2 napi hideg élelem a konfiguráláshozmeg az lspci -v intenzív használata
De egyébként csak ha nagyon ráérsz, gyorsulást nem hiszem, hogy észre fogsz venni.
@aag : Nem tudok, mivel az öreg HP-m nem megy akkuról, ilyesmivel nem foglalkoztam. Az APM működésre bírása (hogy ki lehessen kapcsolni pl. a gépet
) sokkal jobb lenne
-
válasz
rybank #41868 üzenetére
Hú de jól lemaradtam itt a témákról.
A Linux kernele ugye nyílt forrású. Ez azt jelenti, hogy leszedheted magadnak a forrást, és akár te is lefordíthatod magadnak, mint egy bármilyen programot, persze a saját igényeidhez alakítva. Gyorsabb nem lesz olyan hű de nagyon egy amúgy erős gépen, inkább csak adott feladathoz lehet optimalizálni. Ha van valami speckó hardvered, akkor pl. beleteheted a driverét a kernelbe, stb.
(Linux alatt alapból azért nem kell driver a legtöbb dologhoz, mert a kernel tartalmazza, vagy befordítva, vagy modulban.)
A legtöbb gépen tök felesleges kernelt fordítani, mert macera, és a gyári teljesen jól működik -> frissítéseket meg kapod hozzá, nem kell neked mindig beletenni az újabb dolgokat. (Az asztalimon nekem sem sok haszna lenne pl.)
Én azért akartam a HP laptopomra sajátot, mert az egy Pentium 3, 256Mb RAM-mel, és öreg winyóval. Ezen a Lubuntu is nagyon döcög, pl. egy Blackbox/Fluxbox ablakkezelővel is. Pl. Youtube el lehet felejteni (és pl. szeptemberben majdnem végig ez volt az egyetlen gépem). Szóval ezen minden lehető eszközzel kéne gyorsítani. Korábban már próbálkoztam fordítással, 1-2 évente rám jön
, de nem nagyon sikerült, most gondoltam ráérek, lássuk.
Közben kiderítettem, hogy volt e téren fejlődés, a kernel-package csomagot kell feltenni, és az szépen alkot telepíthető Debian csomagokat a lefordított kernelből -> ha elrontod, sem lesz baj, mert a GRUB-ban kiválasztod a gyárit, és bootol azzal, lehet újra próbálkozni.
A lényeg, hogy kidobáltam azokat a dolgokat, amik úgy sincsenek a gépben (PCIE, NVIDIA+ATI VGA driverek, felesleges hangkártya driverek, SATA cuccok, rakat flashchip driver, TV tuner driverek, stb felesleges dolgok,amiket nem használna soha. Meg beállítottam, hogy preemtív legyen.
Persze ez sokadik próbálkozásra jött csak össze (szegény vasnak egy fordítás fél nap volt)
Most a saját fordításúval érezhetően gyorsabb egy kicsit, mint a gyárival, és valamivel kevesebb ramot is eszik.
-
tropico
tag
válasz
kiskaktusz #41878 üzenetére
Most Win7 indul?
-
hallari
tag
válasz
kiskaktusz #41878 üzenetére
Azt hiszem az nem jó sorrend. Először kell a win, utána ubi. Az ubi ugyanis tekintettel van a hdd-n a többi rendszerre, míg a win nincs, és simán letöröl minden mást. A grub-ot (indítómenü) is csak az ubi rakja föl.
-
kiskaktusz
addikt
láttam már 1 gépen 4 rendszert is, de leginkább csak 2-t..
gondoltam, amíg tanulgatom a kubuntu-t, feldobok 1 win7-et is, hogy teljes értékűen tudjak használni 1 oprendszert... szépen fel is ment, de bootolás előtt nem tudok választani rendszert
biosban nézegettem megoldást rá, de sajnos nincs annyi lehetőség, mint 1 PCn... rákérdezek a dell notis fórumban, hátha tud valaki valami megoldást, ha ti nem
-
rybank
senior tag
válasz
kiskaktusz #41874 üzenetére
A terminált a Windowsnál parancssor-nak hívják.
#41875) Dead Zone Jelszó kezelő rendszer, hozzáférések kezelése.Más: Na nagyon ráizgultam erre a kernel fordításra! Még többet ki lehet aknázni a rendszerből. Ma már nem kezdek neki.
-
Dead Zone
tag
Mi az a KDE Wallet Service?
-
rybank
senior tag
válasz
Kendek #41872 üzenetére
Kiegészítem Kendek kolegát azzal, hogy optimálisan van beállítvan a rendszer. Ha akarsz valamit és root jog kell hozzá könnyel el tudod érni. Azonosítod magad jelszóval.
Alapértelmezetten viszont nincs szükség ilyen komoly jogosultságra, több a kár, mint a haszon belőle. És a jogosultságok a biztonság egyik alap pillére. -
válasz
kiskaktusz #41862 üzenetére
Felejtsd már el ezt a rootolásos témát. Ha mindenáron Androidhoz akarod hasonlítani az Ubuntut, akkor is ez már rootolva van. A sudo használatával teljes hozzáférésed van a rendszerhez.
-
rybank
senior tag
válasz
kiskaktusz #41867 üzenetére
KDE-nél nem tudom mi van. De Gnome alatt van szoftverközpont. Onnan kell telepíteni. A hanggal mi a bajod? A flash felvarázsolása lehet nehéz lesz elsőre: itt nézd meg. Bőven lehet, hogy nem jó megoldás. Google-n keresztül kutakodj tovább! És ez az alapértelmezett, bármi bajod van. Beírod Google-be.
Itt nem lesz Eszközkezelő. Alapértelmezetten minden működik. Driverek nem kellenek. Egy KDE-ben jártas kolega megmondja, hogyan aktiváld a zárt drivereket, ha vannak.
Valamiféle Language Selector-t kell keresned a beállítások között. De alapból fel kellett volna dobnia, hogy "hiányos a nyelvi támogatás".(#41870) MacCaine Nagyon szépen köszönöm! Ezt most kipróbálom!
-
MacCaine
őstag
-
MacCaine
őstag
válasz
kiskaktusz #41867 üzenetére
Nincs hang?
VLC: terminálba írd be, hogy "sudo apt-get install vlc"
Window$-szerű eszközkezelő nincs (pontosabban nem tudok róla). Menüben Rendszer / Adminisztráció / Rendszerteszt valami hasonló. Illetve terminálban írd be, hogy "lspci", ez kilistázza a felismert hardvereket.
Nyelv: Rendszer / Adminisztráció / Nyelvi támogatásnál tudsz hozzáadni nyelveket.
Ezek mondjuk Gnome-os elérési utak, de KDE-n is valami hasonló helyen keresgélj.
Itt van egy leírás az Operás Flash-re.
-
kiskaktusz
addikt
sok dolgot nem értek még...
1 driveer a hangkártyámra minden esetre kéne
meg 1 VLC ami jó kubuntura, mert nem találok, vagy csak túl sok mindent akarok egyszerre
adobe honlapján olvastam, hogy a flash ubuntu alatt csak firefox és chrome böngészők támogatottak :/ operára nem tud valaki valami megoldást?
van valami felület, amiben látom az eszközeim? hogy drivert tudjak letölteni hozzá... gondolok itt pl a sima wines eszközkezelőre, vagy aida64-re
illetve valami nyelv pack kéne, mert oké, beszélek angolul, de 1 új rendszert azért az anyanyelvemen ismernék meg
-
tropico
tag
válasz
"még nem áll módomban rootolni a rendszert" de jogodban áll
Alapértelmezetten User jogokkal használod a rendszert és ez így van jól. Root-ként nem használjuk a rendszert soha. Nem is kell. napi használatra jó az alapbeállítás. Frissítéshez ill. programtelepítéshez, karbantartáshoz kell root jog, ha napi használatról beszélünk.
-
Dead Zone
tag
Ha felteszem a Kubuntu-t, akkor tudok letölteni az Ubuntu szoftver központból?
-
válasz
Azt kb. úgy képzeld el mint a Windowsban az UAC -ot. Ha valami drivert, csomagot telepítesz stb...
-
kiskaktusz
addikt
még nem áll módomban rootolni a rendszert, de miben korlátoz most engem a root nélküli rendszer? azt látom, hogy a driverek aktiválásánál kell rendszerjelszó...
-
tropico
tag
válasz
Dead Zone #41859 üzenetére
LTS az egy olyan kiadás amit cégeknek szántak, ott ugyebár kizáró ok a 6havi verzióváltás. LTS-be csak kiforrott programok kerulnek bele ezálltal stabilabb is.
64-bites rendszert ne rakd fel szinte minden program 32bitre készül és azt fordítják 64bitesre. Nem jobb csak szívás van vele.
-
Dead Zone
tag
válasz
kiskaktusz #41856 üzenetére
Grat. legalább neked sikerült.
-
kiskaktusz
addikt
jelentem kubiról vagyok
egyelőre nagyon tetszik s hasonló az androidhoz (vagy inkább az android ehhez) a minden logikus, a wifit is azonnal be tudtam állítani
az usb-s egér nem megy éppen jól, de 1 usb driverrel orvosolható a probléma
köszi mindent mindenkinek!
szerintem fel fogok még tűnni
-
Dead Zone
tag
válasz
tropico #41852 üzenetére
Abból indult hogy kaptam win-en egy avst gyilkos vírust,minden elveszett.
Ezért Linux,Böngészem a youtube-ot compiz fusion és hasonlók ezért ubuntu mert sokan használják,sok a tapasztalat,az enyém gnome-os,és a compiz beállító segéd valami mindig kinyírja a rendszert.Mindig ütközik valami a Gnome-al.Ezért KDE,de azt hiába telepítettem nem bírt előtérbe jönni és maradt valamiért a Gnome,de alapesetben hagytam volna a fenébe,de valamiért most az egóm győzött.Úgy hogy ha bele döglök is de Kubuntunak kell rajta lenni. -
Dead Zone
tag
válasz
Dead Zone #41846 üzenetére
Ja a Gparted-ben vagyok jelenleg,instrukciók?
És akkor most mit tehetek?
Persze.kubuntu-11.10-desktop-amd64.iso
De hamár el rontottam valamit?Hogy bírom a pendrive partíciós dolgait ki nullázni?
Mert már töröltem és ahhozz kellene instrukció hogy mihez igazítsam például? -
-
-
tropico
tag
BootoláskorGépindításkor ki lehet választani elvileg honnan bootoljon asszem F11 vagy F12. így se indul?"Ja és melyik USB-...-tal kellene indulnia?" egyikkel se asszem HDD-nek látja
-
Dead Zone
tag
Még mindig az lenne a kérdésem,hogy miért nem indul pendrive-ról?
Már sikerült a pendrive-ot megcsinálni(sehol se írták a sugo.ubuntu.hu-n hogy formázzam Fat16-ba).A boot lehetőség USB-ZIP/USB-LS ; USB-CD ROM ; USB-FDD,egyikkel se indul.
Mi lehet a baj?Sőt annak is örülnék ha felbírnám működni a KDE-t az Ubuntu-ra.De ami van a szoftver központban az a Kubuntu Plasma .....Deskstop/Netbook full az felmegy,de nem bírom választani a környezetet (a súgó 10.10-ig megy,11.11-re nem lehet?).
-
-
válasz
kiskaktusz #41828 üzenetére
nm
-
-
tropico
tag
válasz
Babetta-X #41812 üzenetére
Pen-re tedd fel a kiválasztott linuxodat és tudod úgy használni mintha a HDD-re raktad volna fel. Nem tesz különbséget a rendszer Pen és HDD között. De ne valami nagy linuxot rakjál rá .
LinuxMint 9 kezdetnek jó.
"akkor ez mennyivel lassítja a boot folyamatot?" Ez gépfüggő és linuxfüggő, de sztem 10-15mp a login képernyő (nálam pl 2mp a külőnbség a HDD javára)
Ahhoz hogy penről bootoljon , ahhoz a bios-od is be kell állítani a sorrendet, hogy ott keressen először oprendszert.
-
válasz
kiskaktusz #41823 üzenetére
Hogyan írod ki lemezre a Kubi-t? Lemezképként kell kiírni, hogy elinduljon, simán adatlemezként nem lesz jó.
-
kiskaktusz
addikt
nero 6.0 win xp sp2ről -konkrétan semmi extrát nem csinálok vele, de az eddig win biztonsági másolatok és a tört xp is bootolható lett a sima írással. itt kell valami extra beállítás?
egyébként a cd képet daemon toolsba illesztve sem akarja a win alól elindítani a "telepítési segítséget"
-
válasz
kiskaktusz #41823 üzenetére
Nem tud bebootolni CD-ről. Mivel írod, és hogyan?
(Bocs, dupla...)
-
-
kiskaktusz
addikt
valaki tudna esetleg segíteni? az alternatív sem jó, vagy csak kurva nagy user errort követek el.
bootolási sorrend: usb, odd, hdd és a többi...
bootképernyő: bios, balfelső sarokban 1 "_" jel villog, win7 kezdőképrnyő
az eddigi (win) telepítőim mindig írtak valami információt, hogy ha akarok valamit cisnálni, nyomjak x, vagy bármely billentyűt. most semmi.
mit nem veszek észre, mit cisnálok rosszul?
vagy esetleg 1 biztos bootolható grafikus ubuntu valkinek, amit leszedhetnék? az eddigi 4 kubuntu nem akar működni :/
-
-
-
válasz
kiskaktusz #41814 üzenetére
Ja, csak azért írtam, hogy valószínű a gépnek van valami eltérése a szabványoktól, és azért nem ment, csak alternatív telepítővel.
-
hallari
tag
válasz
Babetta-X #41812 üzenetére
A múltkor volt itt egy beszélgetés, hogy valaki lassúnak tartotta a hdd-jét 25 Mb/sec miatt. Én rámértem az enyémre, és nekem is kb. ennyi jött ki (SATA) átlagban. Az elméleti max. ~ 100 Mb/sec. Ehhez képest ha pendrive-ról másolok, akkor (ha jól emlékszem) ~10 Mb/sec. Nyilván függ attól is, hogy hányszor kell sok kis fájlhoz nyúlni, meg hogy 2.0-ásban legyen, ne 1.1-esben.
-
Babetta-X
senior tag
Lubuntu vagy bármilyen más normális grafikus Linux esetén van esélyem azt eljátszani, hogy ne winyóra telepítsem, hanem egy 4 vagy 10gb-s pendriveról bootoljon állandó jelleggel? És ha igen (Márpedig ha Zipiten és hasonló kézikütyükön lehet, gondolom pc-n is), akkor ez mennyivel lassítja a boot folyamatot?
-
válasz
kiskaktusz #41810 üzenetére
Telepítő=Live CD.
Semmi, Live letöltve 2x, nem megy, alternatív, az megy.
De az a gép valami elfajzott (HP Onibook XE3), mert ugye ACPI-t nem tud, Apm-et igen -> ACPI-s kernellel nem kapcsol le poweroff-ra. Most került rá APM-es kernel, azzal se :S
Mondjuk ez a legnagyobb bajom, mert korához képest tök használható. Windózból a 2000 az utolsó, ami megy rajta... -
-
Thusor
őstag
-
válasz
kiskaktusz #41804 üzenetére
Nekem utoljára a Pentium3-as HP laptopon kellett az alternatív telepítő, mert nem bootolt be rajta... de az azért 12 éves gép...
Próba alternatívval, az remélem, menni fog. -
kiskaktusz
addikt
sem pendriveról, sem írt dvdről nem sikerült működésre bírnom a kubuntut... sem az asztalin xp-n, sem notin win7nél...
ez azt írja, hogy alternatív telepítő segíthet, ha a live nem indul...
érdekes egyébként, mert a bottsorrend jó és a dvdírómmal sincsenek gondok, mert a saját írt xp, win7 biztonsági másolata elindul bootolásnál és az eredeti is, emellett 1 régi tört is elindult...
kíváncsi vagyok erre az alternatív telepítőre...
-
-
Aktív témák
Hirdetés
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Melyik tápegységet vegyem?
- BMW topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen routert?
- Star Trek
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Seagate Exos X18 16TB SAS merevlemez
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Csere-Beszámítás! Garancia! Steam Deck OLED 1TB Kézikonzol!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest