Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:15

LOGOUT.hu

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23101) NoLF válasza jookomak (#23096) üzenetére


NoLF
addikt

néha nincs jobb, mint egy jó lager, főleg, ha lagert akarsz inni :D

akkor meg még a nem túl jó lager is jobb, mint egy pohár szóda :DD

The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people

(#23102) Dilikutya válasza looser (#23099) üzenetére


Dilikutya
félisten

Jellemzően a craft lager nem tud olyan ár/érték arányt hozni, mint egy jobb cseh vagy német nagyüzemi. Bár lehet azok se klasszikus Heineken méretű nagyüzemek. Mindenesetre ami craft magyar lagert ittam, ízben sem hozta egy jó cseh szintjét. Kivéve:

Aranyhegyi Világos
Jožin Z Bažin

Ezek zseniálisak, a fesztiválos árukat sem sajnálom, bármikor innám mindkettőt. Kár hogy a Jožin Z Bažin-hoz csak egy évben volt szerencsém pár napig, de nem igazán megy a felejtés. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#23103) [CsuCsu] válasza looser (#23099) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A szupermarketes sorospolcon is vannak ertelmezheto sorok. A nagy reszuk valoban nem az, de tobbnyire van ertelem egy nagyobb Spar / Auchan polcain. Egyebkent akkor nyilvanitok velemenyt, ha megkerdeznek. Fent megkerdeztek, mi a velemeny arrol a sorrol. Valaszoltam is, hogy nem erdemes foglalkozni vele, es megjegyeztem hogy a szep csomagolas nagyon megteveszto tud lenni a belgak eseten.

Ha en minden elerheto sort kiprobalnek, amit meg nem ittam, mar reg uj majra varnek a listan. Nagyon gyorsan jonnek az uj sorok, egyszeruen nem lehet tartani. Szelektiv kell legyek. Igy is van 200 uveg sorom, amit inkabb lejjebb szeretnek tornaszni, mint sem feljebb.

(#23104) looser válasza Dilikutya (#23102) üzenetére


looser
addikt

Az elsőt nem ismerem, de keresni fogom, köszi! Nem helyi nálatok ez a sör? A Jozint meg mintha beszéltük volna nemrég, Kővári mester főzte az egyik (utolsó?) Főzdefesztre. Tényleg jó volt. Szerintem még az Ogre is igen jó a hazai kisüzemiek közül.

(#23103) [CsuCsu]: hirtelen összezavarodtam, azt hittem, a Marston's EPA-ból indult a dolog (amire 3,25-öt adtam) de most látom csak, hogy az Abbaye de Vauclair Impériale-ról van szó. Erre egyébként 3,5-öt adtam; nekem pl. pont egy relatív kommersz belga a kedvencem, a Corsendonk Agnus Dei. Más. Ha jól emlékszem, te pont nem kommersz (árú) sörökből raktad össze azt a tekintélyes mennyiséget, nem? Ezzel csak arra reflektálok, immár kimondva (bár a camembert-es példával már akartam jelezni), hogy nem lehet tudni, ki mennyit tud szánni erre a hobbira (életmódra, érzésre, kattanásra...) és ezért, csakis ezért javaslom, hogy kóstolgasson. Jól néz ki az a belga, nem túl jó, ebben az árban vannak jobbak, mégis azt gondolom, mehet bátran a Leffe, Grimbergen, Mort Subite (talán ezeket mind a Borsodi karolta fel?...) mert ezzel is szélesedik a nézőpont. Nagyanyádnak is igazat kell adjak, de nálam a "minden szar, ami szembejön" annak a léce alacsonyabban van :)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23105) proci985 válasza looser (#23099) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Mikkellertol az American Dream (a glutenes) siman az egyik legjobb lager amit valaha ittam es arban kb a Dead Pony Club kornyeken van.

az a belga tolem egyebkent 3.75ot kapott, de nekem bejon a frissen kaszalt tavaszi ret karakter farmhouse saisonoknal :)

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#23106) [CsuCsu] válasza looser (#23104) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A tekintelyes mennyisegembol nem ajanlok sort szinte senkinek, mert ugysem tudja beszerezni, boltban nem is kaphatoak, meg joreszuk mocsok draga. Szoval ezt nem erdemes ide keverni.

A La Trappe, Rochefort, Westmalle, stb viszont nagyon konnyen beszerezheto, nem kifejezetten draga, es korbehugyozza a Leffe, Grimbergen, Piraat, stb soroket. A Mort Subite pedig a lambic teren ugyanaz, ami az Arany Aszok a lager teruleten, ezert nem ajanlom. Sok koze nincsen egy valodi kriek-hez. Meg lehet inni, csak a helyen kell kezelni.

(#23107) looser válasza [CsuCsu] (#23106) üzenetére


looser
addikt

Ne haragudj, őszintén sajnálom, ezzel nem akartalak bántani vagy trollkodni, bírálni a gyűjteményed, a szenvedélyed. Úgy érzem, itt érhettük félre egymást, mivel továbbra is 500 Ft alatti sörökről van szó. Ez egy 800ft/0.75l-es darab, ezért sorolom ide. A teáltalad említettek 2x ennyibe kerülnek és valóban jobbak, de nem ugyanaz az árkategória. Továbbra is azt gondolom, hogy nyugodtan próbálja ki az összes LIDLIS hétfőtől kapható sört (Green Zone és Tropical Swinger ipákat mindenképp) mert ízvilágban már iránymutató tud lenni és bevezetésnek, rákattanásnak is kiválóak, szerintem. Ahogy a hatos pakkot is ajánlom, a Bornem Dubbel, Tripel és a GD 9000 szerintem különösen jók.
:R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23108) #49155328 válasza looser (#23107) üzenetére


#49155328
törölt tag

Végigkóstolgatom a készletet. Igazából nekem a sör az legyen jó keserű és ennyi.
Ittam már ilyen drága löttyöket de egyszerűen nem fogadja be az ízlelőbimbóm. ;]

(#23109) looser válasza #49155328 (#23108) üzenetére


looser
addikt

Most komolyan? Ennyi? Szívünket, lelkünket kivitázzuk a topictárssal és akkor neked csak annyi kell, hogy keserű legyen? Ide se jövök többet... :D No offense, csak a kávés topicban úgy tűnt, ennél valamivel komplexebb az ízlésed. Elképesztő mélységek és magasságok vannak itt is, sőt. A topic közönsége pedig eléggé változatos, de biztosan tudnak ajánlani neked. A belgát mindenesetre nem ajánlom, nem keserű, inkább édes, de a Pilsner Urquell-t igen meg a Green Zone ipát is. A német lagerek is keserűbbek, a DAB, Radeberger, Warsteiner gyakran kapható. Hajrá, izgalmas világ ez :)

szerk.: ez jött szembe fb-n, még jó, hogy nem zengtem ódákat a lágerekről :D Valahol ijesztő...

[ Szerkesztve ]

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23110) jookomak válasza looser (#23109) üzenetére


jookomak
őstag

Mindenre van megoldás. Mikkeller 1000 ibu ;]

(#23111) looser válasza jookomak (#23110) üzenetére


looser
addikt

Bakker, tényleg :D Akkor együtt voltunk Csakában? Jók voltak ezek a "zár a csaka, át a hopába" esték... Bár én nem bírtam sokáig, általában 9-kor már hazafelé mentem, nem másik vendéglátóipari egységbe :D
Arra emlékszem határozottan, hogy annyira sűrű, tömény valami volt, de mégis malátásan édes, szóval nem csak agyzsibbasztóan keserű volt, hanem szirupos is egyben. Zseniális. Az a két deci eltartott vagy fél óráig. Az első RIS élményem, az Angry Beast hasonló volt, el sem hittem, hogy ilyen csoda létezik.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23112) NoLF


NoLF
addikt

Ok, f@ck this day...

The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people

(#23113) looser válasza NoLF (#23112) üzenetére


looser
addikt

Nekem nagyon ízlett :)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23114) koxx


koxx
MODERÁTOR

Amundsen - Dessert In A Can - Peanut Butter Caramel Crisp Jam Doughnut

Ez egy elég komoly tétel volt. Illata, íze olyan mintha Baileyst innál, alkohol nem érződik, szénsav is minimális, hab 0. Lecsengése durván mogyorós-karamellás-barack dzsemes. Kicsit talán lehetne sziruposabb, de így is kiváló sör. Keserű íz abszolút nincs. Inkább karácsonyra, hideg időszakra való sör, nyárra grill mellé nem annyira, bár ki tudja :)

[ Szerkesztve ]

(#23115) #49155328 válasza looser (#23109) üzenetére


#49155328
törölt tag

Na jó annyira nem. :DDD
Viszont ár arány alkoholfok érdekében előnyben részesítem a Cseh, Német söröket.
A kávéval is a közép árfolyamon mozgok. :))

Van itt Fehérváron a Beerálló ott sokat szoktunk kóstolni mindenféle sört, de sokszor nem értem miért kerül annyiba, mert annyit nem ad hozzá.
Ez van nekem az 1500 forintos bor is olyan mint a 10000 forintos.
Apámmal ezzen sokszor össze is kapunk mikor leszólom a bort amit iszunk. ;]

(#23116) Aranypatkány


Aranypatkány
tag

Szarvasi kotyogós - kávés dark ale. (vagy stout?)

Meglepően finom. Inkább édes, cappucinós mintsem kesernyés, erős. Sparban 400 forint, ennyiért nagyon jó vétel! Kicsit olyan mint a BYM Luckies.

(#23117) L4D1K válasza Aranypatkány (#23116) üzenetére


L4D1K
őstag

Azért a Luckies-tól erősen messze, bár az sem volt túl jó eresztés.

Ebben a kategóriában / árban szerintem a Legenda - Dublin Memory egy nagyon jó alternatíva.

# ANTAL Tuning #

(#23118) Aranypatkány válasza L4D1K (#23117) üzenetére


Aranypatkány
tag

Baszki persze hogy messze, de amaz nem is 400 forint.

(#23119) looser


looser
addikt

Megvan a májusi Főzdefeszt programja!

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23120) Freddycom válasza looser (#23119) üzenetére


Freddycom
őstag

A 2011-es? :D

(#23121) koxx válasza looser (#23119) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Főzdefeszt Program!
2011.05.03. 12:31

Ez már régi kicsit, nem? :)

(#23122) looser


looser
addikt

Engem mindenki komolyan vesz :'(

Szeretem ilyesmikkel feldobni a beszélgetést :) Kerestem a minap egy filmet, amiről valakivel leveleztem pár éve és a "soul" szóra kerestem rá (Southbound a címe egyébként, meglehetősen alulértékelt horror, szerintem) és a kereséskor feljött egy szintén 10 évvel ezelőtti levelezés, akivel váltottunk pár szót és úgy tűnt, ő is örült. Na ezért csinálom :D
:R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23123) olloczky


olloczky
senior tag

A lidlös akcióban vettem pár sört. Eddig a Budapest meggyese és a Szentandrási Laza morál csúszott le. A meggyes eléggé lightos volt szerintem, bár nem is az én világom :D A laza morál kifejezetten ízlett, bár session ipa létére eléggé megborult a komló benne.

A többit majd a napokban megkóstolom :)

Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

(#23124) Dorian válasza olloczky (#23123) üzenetére


Dorian
félisten

Nekem kifejezetten tetszik, hogy erősebben komlós, veszek még.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#23125) koxx válasza olloczky (#23123) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

A Pyynikin Pacific Pale Ale kifejezetten ízlett annak ellenére, hogy nem szeretem az ipákat vagy bármi olyat ami nagyon keserű. Nálam ezek rendszerint a csapban végzik, de ezt megittam.

(#23126) looser


looser
addikt

Én is vettem mindegyikből (IPA - Italian Pale Ale :D -> ilyen is van!) de még nem mertem inni, mert szombaton oltottak be az elsővel. Még egy hetet várok.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23127) NoLF


NoLF
addikt

Na vegre kisutott :)

The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people

(#23128) L4D1K válasza NoLF (#23127) üzenetére


L4D1K
őstag

Cép.

Na úgy néz ki a beerselectionben lesz fixen BYM, csapolva is.

# ANTAL Tuning #

(#23129) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Dugges Very Vanilla - Scandinavian Pasty Stout (Imperial / Double)

Illatra vanilia es melasz. Izre vanilia, porkolt malata, kave, etcsokolade, sotet gyumolcs, melasz es bourbon. Lecsengesre vanilia, melasz.

Vanilias kifli, dio helyett nemi alkoholos likorrel feldobva. Szajban kisse olajos es ugy egy deci utan kifejezetten arra emlekeztet, mint amikor az ember teleeszi magat vaniliaskiflivel, es a vanilia a cukorral finom retegben felrakodik az ember nyelvere. Alkoholt nemileg elfedi, de 15%on csodak nincsenek. Cserebe borszeruen szeles teste van.

Nagyon ajanlott. A 15! ("saffron bun") talan egy fokkal jobb, de ez lehet a koncepcio miatt is, mert erre tenyleg nem szamitottam.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#23130) proci985 válasza proci985 (#19908) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Lervig Paragon (2019) Barley wine

Fekete test, nemi habbal. Illatra erett fahordo, mazsola, fuge, bourbon. Izre fahordo, mazsola, fuge, bourbon, karamella es vanilla.

A tavalyi kiadashoz kepest amit elveszt a reszletessegen, azt boven visszahozza a fokuszaltsagan. Felreertes ne essek, borszeruen szeles es minden osszetevoje harmonikus es reszletes, ugyanakkor javitottak a 18as kiadas apro hibajat a neha tul sok mentaval.

Nagyon ajanlott. A stilusbol kb ez a maximum ami kihozhato jelenleg.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#23131) [CsuCsu] válasza proci985 (#23130) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A maximumtol messze van szerintem, de a konnyen elerhetoek kozott siman a legjobbak kozott van. De ezt mar kiveseztuk. :DDD

(#23132) Aranypatkány


Aranypatkány
tag

A HBB már csatlakozott is az elmebajhoz.....kár értük. :(((

(#23133) koxx válasza Aranypatkány (#23132) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Miről van szó?

(#23134) looser


looser
addikt

Greene King "IPA" borzasztó. Ittam már 3,x abv angol ale-t, amitől leeset a hajam, annyira jól kiegyensúlyozott sör volt, de ez sokmindent alulmúl. Apró kesernyével meghintett vizes sörjellegű folyadék. Hát Csucsu, tényleg nem kell mindent megvenni, ami szembejön 😣

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#23135) [CsuCsu] válasza looser (#23134) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A Greene King az kb itteni Arany Aszok :))

(#23136) Aranypatkány válasza koxx (#23133) üzenetére


Aranypatkány
tag

Arról, hogy a nyugdíjasokon (hehehe) és az egészségügyi dolgozókon kívül kb. alig lesz vendégük........

(#23137) Aranypatkány


Aranypatkány
tag

Pyynikin Pacific Pale Ale - mint egy lájtos west coast ipa. Nem rossz, kicsit malátásabb a kelleténél talán, de jól csúszik.

(#23138) olloczky


olloczky
senior tag

A lidl-ös sörökből azóta megkóstoltam az elixbeer vörös ipa-ját. Hát nekem ez volt a csapba kiöntős kategória (de azért megittam ) nekem nagyon egy vizezett, minden testességet vagy karakterességet nélkülöző valami volt.. nem ajánlom.

Viszont! Tegnap elmentünk a Bem rakparton lévő belga sörözőbe. Na ott aztán megkóstoltam 3 féle sört is.

1. [link] Green killer IPA - minden egyes kortyolásnál egy kellemes, laza IPA tapasztalható különleges ízek nélkül. Viszont lenyelés után 2-3 mp-cel egy nagyon durván keserű íz jön elő. Furcsa tapasztalás, nem tudom hogy sikerült ezt így megcsinálniuk de egész finom volt

2. [link] Chouffe Soleil - egy tök egyszerű ale, a kellemes tavaszi időben jól csúszott

3. [kép] Gouden Carolus. Most google-ben / untappden keresve nem találom azt amit itt adtak. "Imperial Pale IPA" néven futott, csapolva. Néztem is, hogy na itt aztán minden van. De nagyon finom volt!! A hab az maga a tökély, ízében nagyon egyedi volt alig bírtam rájönni, kb a felénél jártam, amikor azt hiszem a karamellt véltem felfedezni.

Kérdés: amúgy az imperial mit jelöl? Eddig mindig csak stout-oknál láttam. Hogy kerülhet IPA-hoz? Tippem, hogy az imperial sör, több malátából készül?

A hely nagyon ajánlott amúgy, kb 50-60 féle sörük van.

[ Szerkesztve ]

Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

(#23139) proci985 válasza olloczky (#23138) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

az a gouden carolus imperial blond a hopsinjoor lehetett.

belga ipak jellemzoen nem annyira erdekesek (jok). quad / double vonal jellemzeon jobb (rochefort, trappe, chimay, gouden carolus), ha szereted a savat akkor az oude geuze (vagy mas oude) szinten remek.

az a belga 10+ eve ott van, jo hely ;)

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#23140) koxx válasza proci985 (#23139) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

‘96 ota :DDD regebben sokat jartunk oda, de eleg draga hely

(#23141) odani


odani
tag

Üdv!

Érdeklődnék, a kedves fórumtársak tudnak-e olyan kereskedelmi egységet, ahol a következő sörökből tálcás kiszerelésben is lehet vásárolni:

Paulaner Hell
Lobkowicz Ale
Erdinger Weissbier
+egy kiváló barna, amit ajánlotok :R

Köszi előre is!

(#23142) csabulaxi válasza odani (#23141) üzenetére


csabulaxi
senior tag

Metro?

[ Szerkesztve ]

"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."

(#23143) #49155328 válasza csabulaxi (#23142) üzenetére


#49155328
törölt tag

A Metróban se Lobkowicz Ale se Paulaner Hell nincs. :(

[ Szerkesztve ]

(#23144) csabulaxi válasza #49155328 (#23143) üzenetére


csabulaxi
senior tag

A képen az nem az a lobkowicz?

[ Szerkesztve ]

"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."

(#23145) Freddycom


Freddycom
őstag

Intersparban állandó kínálatban a Dealbreaker.

(#23146) #49155328 válasza csabulaxi (#23144) üzenetére


#49155328
törölt tag

De Lobkowicz csak nem az Ale hanem a Láger.

(#23147) odani


odani
tag

Köszönöm a hozzászólásokat! Paulanerért úgy látom, Sparba kell mennem, és ha már ott járok, akkor legalább némi Ottakringer is kerül majd a kosárba. Alapvetően a jó belgákat szeretem, de most ivósörökre vadászom. :))

(#23148) Beni97 válasza Freddycom (#23145) üzenetére


Beni97
őstag

Sziasztok.
Pont most akartam rákérdezni, hogy mennyire jók ezek a sörök? Mostanában nem nagyon voltam spar-ba, így a kézműves kínálatot nem vágom (gondolom Monyo még mindig van).
Viszont a fordászat is a sparba van ahova holnap megyek, és ha már ott vagyok feltankolok és a szórólapban megláttam ezeket a söröket.
Megérősek és sok pénzt hagyjak ott vagy nézegessek más fajtákat? :D

(#23149) [CsuCsu] válasza Beni97 (#23148) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Az Erdinger az egy oke buza, a tobbi inkabb elmegy kategoria, ha az arat nem nezzuk. Chimay meg jo. Guinness tularazott. A kerdes inkabb az, mennyit vagy hajlando szanni egy doboz/uveg sorre, iletve milyen tipusut kedvelsz?

(#23150) Beni97 válasza [CsuCsu] (#23149) üzenetére


Beni97
őstag

1000 ft/db úgy max nálam, ha újat próbálok. A típus az általában mindegy. Pl a Stout-ra mondanám, hogy annyira nem nyerte el a tetszésemet, de ha látok olyan sört egy olyan főzdétől akkor megpróbálom és adok neki egy esélyt, hiába stout.

Ezekkel is csak próbát tennék, ha ilyen is-is vélemények vannak, szóval ha lesz itt nálunk a sparba, akkor veszek 1-1 darabot + több olyat amit ismerek és bevált (pl delirium-nak örülnék).
Viszont ha nem annyira jók, akkor nem költök rájuk, veszek más fajtát amit még nem ittam.
Ellenben ha jók a vélemények akkor többet is veszek, és csak ezekből a fajtákból.

Viszont akkor az Erdinger-el és a Chimay-al majd teszek egy próbát.

:R :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.