Új hozzászólás Aktív témák

• Van Der

csendes tag

Tisztelt Gyantusz Úr!

Á, értem már. Legalábbis nagyrészét. Szakmailag mint látható inkompetens voltam. :R
    Azért kezdtem el filózni ezeken a dolgokon, mert a mániám lett hogy ha az "elrettentő" képességeinket növelnénk, abból túl nagy baj végsősoron nem lehet, sőt kis tisztelet elkelne, ha másért már nem is.
    "Ha békét akarsz készülj a háborúra" = F-15E - szólásmondás
    Én :B mindig csiptem a Gripeneket, "nincs" azzal gond.
    22db írtam egyszer, F-22-t,Eurofightert nem említettem :P .
    F-35 - 2015ig csak van még 7-12 év... Nembaj addig rakétéból bevásárolunk :Y repülnek azok maguktól is.
    A japán export-tilalomról eddig nem értesültem. A koncepció ezekkel kapcsiban az lett VOLNA, hogy az eredeti árát félretéve használati-hulladék-érték áron kellett volna max. venni, ami olyan nagyon sok nem is lehet. A kimúlt koncepcióm másik része pedig az lett volna, hogy nyilvánvalók az említett gépek hiányosságai, ezért érdekelt hogy nagyobb létszámú légierővel ezeket ki lehet-e váltani.
    A logika az lett volna hogy, az eladó országokkal biztos tudnánk ellentételezésben is megállapodni - az ezzel kapcsolatos szükséges svéd tapasztalatok levonása után.
    (megj.ha ugyanígy ellentételeznék lehetetlen helyzetünkre való tekintettel az Adóságszolgálat éves kifizetéseit, nem szenvednénk hiányt semmiben - nem kellene lespórolni a légierőt se)
    Vmint minél több a közös katona-politikai érdekeltség, a viszonyunk is annál partneribb lehet, mindazokkal akiktől vásárolunk és később együttműködünk /Aeromacchi, IT.../
    icipicit OFF: Jelenleg nem érzem, hogy kihasználnánk politikailag (...talán jelentéktelenek vagyunk?) Sárközy elnök úr nyújtotta ritka történelmi pozíciót, hogy szorosabbra fonjuk a kapcsolatainkat Franciaországgal. Nem gondolok látványos dolgokra , de franciáknak kicsit eszükbe lehetne idézni, hogy nem is olyan nagyon rég még mi voltunk kelet Párizsa stb. Közös volt a 48-as forradalmunk ilyesmik.. Nekünk kéne valahogy kapaszkodni, hogy komolyan vegyenek minket - és nemcsak a franciákra gondolok . Én spec annak örülnék a legjobban hogyha a leépített hadiiparunkat újrahúznánk... valahogy.. (Fejlesztésekhez pedig itt-is-ott-is hozzájárulhatunk volna) Ha a gazdaságra alapozunk mostanában, akkor jóideig még nem leszünk túlságosan erős felvásárló piac, csak szemétlerakó. (A hadsereget úgysem használjuk - jóesetben- mindegy milyen csak legyen már valami- mert jelenleg nemigen sincs és 2020-ig azért nem várnék ezekkel a dógokkal)
    És pont ez az, hogy elég zavaros idők következnek , recesszió Amerikában, a gazdaság pedig mindenütt alulteljesít + környezet is mostmár korlátokat szab. /Nem kéne itt állni védtelenül 4+4+4 Gripennel, ha beköszöntene egyszercsak a jégkorszak:), vagy népvándorlás/

Ha pár évtizede megengedhettük hogy ..százas.. nagyságrendű légierőt tartsunk fenn, akkor most is illene :O hasonló szintet hozni, a jóléti társadalmak korában
    Adósságszolgálaton kersztül is ellentételeztethetnénk rengeteg dolgot, érdekes hogy hasonló csak a Gripen-kifizetések alkalmával merült fel először.

Kedves Daa-Raa!

Sok hülyeséget tényleg magyarázzam meg? A feleleteitekből látszik mi-merre.
    Bizony-bizony én nem szakdolgozatokat írok a fórumra, hanem következetesen pontatlanul fogalmazok. Ez később láthatóan többször vissza is köszön. De sz'tem ki lehetett rajta igazodni, a becses válaszaitokat megtekintve.
    Az F(/A)-18-ast tkp. csak a "közép"árkategória miatt írtam, meghát viszonyítottam a Finn légierőhöz, hogy egy ilyen típusú gépből legalább fele-annyi lehetne azért nekünk is.
    Mirage 2000-eseket valamelyik arab állam (bocs már nem emléxem hol olvastam) kb.10 millió USD-s darabáron vett /12db?/ 2 évvel ezelőtt. Egy szükséget szenvedő EU-NATO országnak (idén már) kijár ebből az árból egykis kedvezvmény is.
    A kiképző gép alatt az M346-ot értettem , gondoltam aki kicsit ért hozzá tudhatja melyik-melyik, sorrenbe is raktam, hogy kell alapvetően értelmezni. Legközelebb igykeszem jobban odafigyelni. Ha belgondolok hogy én is azt olvasom amit ti írtok...
    Érdekes ez a 100 Mil USD-s F-15 sztori ezt már mástól is hallotam, de mikor én utánaolvastam neten-wikipedián (mittudomén) ott konkrétan az SG-változatra például 60 milkót írtak "csak". A koreairól olvastam hogy 100. Dehát Japánban meg itt-ott-amott potyognak lefele, mert régiek. Gondolom a 100 millió az az ún. tip-top új ára.
    A páratlan, és egyéb furcsa számokat onnan vettem hogy spórolni akartam - ha egy bizonyos összdarabszám megvan, és egy típus fele hangárban áll, kiküldetésbe van, akkor gondoltam nincs akkora jelentősége., mennyi is lett volna vásárolva eredetileg.
    5.pontban bizonyos "vagy/vagy" kifejezésen volt a hangsúly de nem kell fennakadni rajta, mert alapvetően 2.pontban a minimális szükségletről beszéltem az 5.-ben pedig, hogy mivel erősítenék még. Bár az F/A-18 nekem sem a kedvenc típusom csak abból indultam ki, hogy mostanában én F-35-re 100 milkó körüli árat olvastam (hollandia kapcsán) és F/A-18-ról többet is láttam mint 60 millió. Ezért írtam hogy nem éri már meg, kivonandó típus és drága.
    hopsz 6.pont a csatagép az jelen esetben nálam egy minőségi jelző lett volna Mialatt az extra tulajdonságokat,manőverezhetőséget /Raphale/ értettem én (http://www.harcirepulo.hu oldalon, ha rákattintasz a Su-33ra, itt szerepel egy Szu-34 leírás csatarepülőgép címszó alatt ugyancsak :DDD A Szu-37-esről tudtam hogy prototípus , 34-35 meg kevertem, nem hittem volna. Van ilyen -kezdetben.
    A Légifölény is..., tudom mire gondolsz. Félreértelmeztem kicsit a fogalmat, szerintem is F-15. Erről beszélek :DD

Viszont ha ez a helyzet amit írtok, és a Mirage 2000 abban az árban van 120mil USD/12db
    akkor én 2018-ig csak behoznám (kb 4x árkülönbség, ha nem több - akkora értékkülönbség csak nincsen). Megj. pakisztán is kapott az USA-tól rissz-rossz F-16-kat kb.10 milkáért. /semmi sem lehetetlen/
    Az Átmeneti időszakra mi is jól lennénk velük - Bár +6 Gripennek is ugyanúgy -jobban- örülnék. De ha jól értem a kormányzat, igazából semmit sem fog tudni, és nem szándékozik venni. A földi erők alaposan le vannak gatyásodva.
    Max. valamilyen olcsó típust. Mondhattok 10 milkáért jobbat, ha gondoljátok..
    Ez a minimum . +6db Gripen is csak ijen-ojan légvédelemre elég. semmi több /gondolom ha erről beszélünk, elég a 40 millió USD alapárú Gripen/

ÜDV és Köszi, sokat tanultam , /sztem +6db Gripen teljesen OK volna, ha nem kéne óvakodnunk/

Új hozzászólás Aktív témák