Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10414) KROK640


KROK640
veterán

Na srácok, van egy nem gyenge storym ismét.

Nem, nem Zoltán alkotott, sőt, ő szombaton kifejezetten kellemes csalódást okozott, amikor levittem hozzá az 1TB-os HDD-t. Azt tereveztem, hogy a beszerelés és teljes telepítés is rám marad, eleve így is terveztem. Erre megköszönte és közölte, hogy a beszerelést és a telepítést bízzam rá (azóta nem hallottam felőle, szal vagy neki se állt még, vagy sikerült neki gond nélkül, bár ezutóbbira nem mernék megesküdni)

Hanem most a másik a szomszéd Miki storyja vált ide említésre méltóvá. :
Na most azt rólam tudni kell, hogy imádok gépet bütykölni (pláne ha nem az enyém :D ) főleg ha ebből jut is némi pénz, szóval általában bármilyen gépes felkérésre szeretek igent mondani, még akkor is, ha esetleg sejtem, hogy nem lesz egyszerű menet. Bár ez kifejezetten annak tűnt.
Szóval emberünk említette, hogy gépet akar venni (talán említettem is itt a topicban) majd többszörös keretmódosítás után, szóbakerült hogy megveszi az eladó sorba kerülő gépemet, de végül egy másik gép megvétele mellett döntött, és megkért, hogy kísérjem el. Elkísérem megveszi, otthon összedugja, némi sör-csoki magamhoz vétele közben eloldalgok... ugyan mi baj lehet?

így jutottunk el a vasárnap délutánhoz (2021 január 3). 15:45kor indultunk, és elmentünk a szomszédos kis városba, ahol némi várakozás után megjött az eladó (aki egyébként nagyon kedves és rendes arcnak tűnt) kipróbálási lehetőség nélkül átvettük a gépet, kifizette és elmentünk haza.

A gép egyébként egy Athlon FX6300, 14GB RAM, GeForce 1050 2GB, 500GB HDD, valami legfapadosabb alaplap (még a régi kék hátteres, sárga feliratos piros menücsíkos karakteres award biossal), és egy "power supply" márkájú 600W-osnak mondott filléres hatású táp. A 14GB RAM nem elírás 3×4+2GB formában volt benne. Mindenki döntse el, hogy 50-ért mekkora vétel volt ez, én azt mondtam neki h enyniért megkapta volna a gépemet. Erre azt mondta h de én csak lap+proci+RAM kombót adnék (I3 4330, Giga B85M lap, 16GB RAM), mondtam neki h de beszereltem volna a régi gépházába winyójával, (1st gen I3) és ennyiért összerakva, telepítve "kulcsrakész" megkapta volna.

A gép összerakásakor ért minket egy pár váratlan meglepetés a monitoron VGA kiment volt, a VGA-n meg olyan nem, szóval első körben az integrált VGAval kellett felállítani a gépet. Ekkor még nem sejtettem, hogy a megpróbáltatások csak most kezdődnek : volt rajta egy irgalmatlanul lassú win10.. .de ez mind nincs semmi, ugyanis hamar kitlaálta h mégis legyen már a HD3100-tól valami értelmesebb kártya gépben, tegyük már be a régi gépből a HD6670-et. Ekkor tapasztaltam meg azt is, hogy a gépben az egyetlen értelmes komponens a GTX1050 a lehető legfapadosabb 2GB-os 1 ventis non OC kivitel. Majd ezután, hogy jajj akkor kéne a régi gépéből az SSD (128-as, nem a rendszernek van, hanem a játékoknak, mivel valamiért nem lehet rá oprendszert tenni), meg ha már ott vagyunk tegyük át a 320-as winyót is. Eddigre megszületett az igény, hogy a régi Win7-es 320-as winyós és a lelassult új Win10-es rendszer helyett kellene egy értelmes Win10 ... (pláne mert random crashek voltak mindkét rendszer alatt, reméltem h a Win10 ismeretlen múltja miatt a Win7 pedig a durva HW változásokat nem bírja, de valahol lelkem mélyén éreztem, hogy nem lesz ez ilyen egyszerű...
Megmagyarázhatatlan okokból a pendriveról nem volt hajlandó bootoni a gép, sőt a vele kapott ODD-ről sem, így az előző gépéből lehetett átrakni az ODD-t, szóval lehetett még egysezr (már harmadjára) is szerelni.
Ezután jajj az 500-as winyót vegyem már ketté, ok. Na aztán akkor felkéne rakni a Win7-et, sajnos a telepítő érdekes dolgokat művelt, (hibaüzenet, fagyás), végül a régi döglődő Win7el valamivel hajnali negyed egy után(!) otthagytam azzal, hogy holnap majd folytatjuk a dolgot. Ekkor jeleztem neki, hogy remélem tudja, hogy nem ingyen gondolom a dolgot, de azt mondta h ok, majd rendezzük valahogy (ez a mondat sosem jelent jót).

Másnapra (hétfő) kitalálta, hogy vegyünk VGA átalakítót. Végülis javaslatomra HDMI to VGA átalakítót vettünk, persze ez sem volt egyszerű, mert találkoztunk a városba (persze szakadt az eső), és az elsőnek megcélzott számtech bolt, annak ellenére, hogy nyitva kellett volna, hogy legyen, bizony zárva volt, így mehettünk az amúgy ellenkező irányba lévő eléggé messzi másikba ami legközelebb volt. Sebaj, átalakító beszerezve, go haza. Persze otthon némi bonyodalom, majd megpróbáltam berúgni a kedvencünket a War Thundert, de sajnos elavult driverre hivatkozva nem lehetett, szenvedtem, mint ló a gödörben, már a 950-esem gyári CDjéről is megpróbáltam drivert varázsolni rá, a NVidia szerver regisztrálni nem engedett stb, nem részletezem hatalmas szívás volt. Közben rejtélyes lassulás és hibaüzenetek szegélyezték a munkámat, észrevettem hogy az USB portoknak a nagy része nem megy valamiért, próbáltam a hw cserés Win7re fogni, de valahol ilyenkor az embernek már óhatatlanul megjelenik a gondolat, ez a gép bizony betegeskedik. Végül sikerült neki megtákolnom, kapott egy új Win7et is, de éreztem, hogy lehetne jobb is, végül este 22:30kor hagytam ott, azzal, hogyha megjön az új VGA-ja akkor úgyis lesz még egy kis munka meg rendezünk mindent. Bár azt is mondta h olyan régen rendelte, hogy már lassan le is tett róla, pedig előre kifizette.

Rendelt még 2020 dec elején (dec 4) egy 1060-as VGA-t, állítása szerint 4GB-osat, szerintem csak 3 és 6GBos létezik belőle, felhívtam a figyelmét erre, közölte, hogy ő akkor is 4GBosat rendelt, higyjem el. Kínából valami oldalról. Gondoltam biztos valami kínai különkiadás lehet.

kedd reggel, na mivel indult? Egy futárral (egyszer alhattam volna tovább, egyből reggel 8:01kor meg kell jönnie egy futárnak), hogy hozott nekem egy csomagot. Leértem, semmit se kellett aláírjak, a csomag ott volt hagyva akkor látom nem is nekem jött, hanem neki. "Talán a VGA lesz", gondoltam és bekopogtam majd átadtam neki.

Tényleg a VGA volt, már a doboza érdekes volt, mivel csak annyi volt ráírva, hogy NVidia GeForce Series, meg Win10, de egyébként akár GeF2MX200 is lehetett volna benne, ugyanis semmi nem utalt rá, hogy mégis melyik GeForce melyik modelljét fogja takarni a doboz. Kinyitás után egy dupla ventis noname 4GB-os GTX1050Ti állt előttem. Miki meg még örült is, jajj na ugye, hogy 4GB-os és nem 3??? Mondom neki, de ez 1050Ti te szerencsétlen, nem 1060... Nem baj, mondja az még erősebb is meg jobb, mert TI, a lényeg, hogy itt van, jajj van rajta VGA kimenet is, szereljük be nosza. Nem szóltam, szereltem. Képet persze első körben ez sem adott, némi variálás (HDMI csatlakozó VGAvá konvertálásnak bevetésével) után megkellett kűzdjek a VGAval, ugyanis a saját gyári lemezén lévő drivert sem fogadta, úgyhogy Win7 szépen újrahúz, porbléma fent áll. Persze ott virít a nagy WIN10 felirat a dobozon, de a driver CD-n lehet Win7 64 bitet is választani... végül akkor jöhet a Win10, de ne tiszta telepítés legyen kérte, hanem frissítsem a friss Win7et, mert felkerült már 1-2 program. Na Win10 felment, VGA driver simán felment, War Thunder nem jó. Javasoltam neki a War Thunder újratelepítést és hátrahagytam. Ezt a VGA-t állítása szerint 35 ezerért vette, ha ezt és amit eddig a gépre költött összeget nézzük, akkor 10100-as I3-as, alaplappal, 16GB RAMmal és egy 2TB-os HDDvel kijött volna, vadi újan, igaz VGA nélkül, de fölös kacatjai sem maradtak volna.

Azt beszéltük, hogy az 1050-es VGA-t ami a 2GBos 1 ventis elviszem, megnézem a gépemben, aztán ha arra érdemesnek látom, akkor levonva a munkadíjjamat, megveszem tőle.

Szerdára (azaz mára) kiderült, hogy a 4GB-os 1050Tivel sehogy nem indul el a WT, szóval kora délután nála kezdtem. Gyanút fogtam, hogy mi van ha más játék sem megy? és mentek, egészen addig amíg a grafikát magasra nem állítottam. Akkor sorra hasaltak el a játékok, de a 3D Mark 11 már az első tesztnél kidobott mindenféle hibaüzenettel. (mivel a gép amúgyis betegecskének tűnik így a dolog egyértelműen nem állapítható meg). Végül visszaraktuk a 2GB-os 1050-est, így legalább lehetett vele játszani. Közben kaptam egy 50cm-s pizzát (isteni), egy üveg Hubertust meg egy üveg pezsgőt. Abban maradtunk h most ennyit tudott adni, és mivel kell neki a 2GBos 1050 ezért egyelőre nem kapom meg, viszont majd holnap elviszem letesztelni a 4GBásat (hátha csak a tápja miatt nem röfög neki, és nálam jól üzemel majd, akkor viszont ajánlatot is teszek rá).

Szóval félig-meddig elégedetten távoztam, és elkezdtem megírni ezt a storyt, amikor átszólt, hogy gáz van : belázasodott és eléggé szarul van, csak gondolta szól, holnap meg csináltat egy (Covid-19) tesztet. nem kell matekzseninek lennem, hogy megmondjam, túl sok időt töltöttem vele együtt az elmúlt 4 napban. Megmondom őszintén, most azért beparáztam.
Ha ne adj isten pozitiv lesz, akkor főleg ...

[ Szerkesztve ]

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.