- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
demerion
tag
Ez abszolút ismerős. Nekem is hasonló szokott lenni az eredmény (vagy nem én vagyok az első aki szétszed valamit és mire hozzám kerül a felesleg már hiányzik
) "gyengébb minőségű" laptopoknál ez általában bővül egy fél marék műanyag patent maradványaival is. Utoljára egy 2016os macbook pro-t szedtem szét (messze ez volt az alja mindennek eddig, pedig nem ma kezdtem), ott minden velem egy irodában dolgozó lelkére kötöttem hogy a kiszedett csavarok közelébe ne menjen mert agyvérzést kapok ha borul az egész.
Nyomtatót nálunk heti szinten ki akarja valaki dobni -
tudjátok van az amikor szétszedsz majd összeraksz valamit és marad egy marék csavarod.
szétszedtem egy nyomtatót, mert nem vette föl a papírt. 5 (öt) csavart kellett kitekerni a megfelelő mélységű bontáshoz. összeraktam, a mérleg pedig:... plusz egy csavar és egy ismeretlen fémlemez.
* annak is a jók****t, aki kitalálta a Brothernál, hogy a papírtovábbító henger fogaskereke csak akkor zárjon össze a léptető motorral, amikor betolod a papírtálcát, hogy lehessen ott egy plusz műanyag basz, ami el tud törni, ahelyett hogy fixen össze volnának kapcsolva, és örökélet meg két nap volna az élettartama.
-
KROK640
nagyúr
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #11921 üzenetére
Nos, ez nem lesz túl Ontopic, de kell valami happy story is ide :
Az előzőleg beidézett hozzászólásban megismerhettük Józsefet, most az ő szála fog folytatódni.
Szóval, miután leírtam az egészet annyira felülkerekedett rajtam a kíváncsiság, hogy felhívtam Józsefet, mégis miért hátrált ki az üzletből? Ő pedig közölte, hogy valami ismerősének a tartalék gépét kapta meg ingyen, és mivel a közeljövőben amúgyis egy új gépet akar venni, nem költene most áthidaló megoldásokra, hanem elvan a kölcsön géppel, és majd vesz újat.
Ezután (mint ismertes szenvedek a gépemmel elég a #11901 bejegyzésig visszamenni) gondoltam egyet és rákérdeztem, hogy most akkor ha neki úgysem kell az SSD-je nem tudná-e kölcsön adni? Mondta, hogy de igen, természetesen. Lebeszéltük, hogy másnap (azaz tegnap) ideadja nekem.
Tegnap aztán felhívott, hogy reggel elaludt, otthon felejtette, de ha akarom hazamegy érte (közeli falu), és akkor a városban este 6 körül tudunk talizni. Ez nekem 2 órányi extra várakozást jelenetett volna eléggé durva szélviharban, szóval mondtam neki h akkor majd ma. Ma pedig a megbeszélt időpontban, helyszínt illetően rugalmasan megjelent, kábelt is hozott az SSD mellé, és már itt van nálam az SSD. Mondta h szombatig ráér.
Szóval tudok tesztelni, és most van ide egy pozitív történetem is. -
b0bcat
addikt
válasz
bambano #12016 üzenetére
Megjött a válasz a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodától.
"Tisztelt Kérdezőnk!
A helyes írásmód: Windowszal (Magyar helyesírási szótár 577. o.). A toldalékot közvetlenül kapcsoljuk a szótőhöz, mert az utolsó betűt ejtjük, s a teljes hasonulást jelöljük.
Üdvözlettel
Dede Éva"
-
-
Syl
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #12021 üzenetére
És akkor meg majd az jön, hogy a Windows az nem operációs rendszer
Szerintem a legjobb, ha bambano közelében nem is emlegetitek ezt a Microsoft produktumot.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #12031 üzenetére
mondjuk akkora ziccert kihagyni, mint a lakotelepek internet bekotese, es a kertvarosi reszt elorebb venni a sorban, ahhoz tenyleg extrem hulyenek kell lenni
jott a Digi, aztan siman letarolta a tok szabadon ott hagyott piacot
Telekom meg a UPC meg a kerteshazakkal keccsolgetett
nalunk szemben kertes hazakban volt UPC, Telekom, Vidanet, nalunk 4 emeletesekben csak ADSL, meg a AM mikros TV
eloszor a Vidanet jott at az utca ezen felere is, 6Mbps net meg 50 TV csatorna
aztan jott a Digi, es fele aron adott 100Mbps-t meg vagy 160 TV csatornat
utana egy-ket honappal kesobb mar nagyon surgos lett a Telekom-nak is a tema...
a UPC meg "elengedte" kb, az itt sosem volt
de hogy 150+ lakast miert nem eri meg nekik elobb bekotni a szemben levo 15-16 kerteshazhoz kepest.... -
KROK640
nagyúr
válasz
bambano #11999 üzenetére
Igen, ahol a 30Mbitet tudja nyújtani a szolgáltatóaz a térség jellemzően nem kap támogatást. így könnyen lehet, hogy sokkal elamaradotabb területek beelőzik őket.
Szerintem ide is azért került optika, merta T DSL-en még a 16Mbitet sem nagyon tudta ... (miközben a UPC akár 500Mbitet is)A szolgáltató szivatásról én is tudok példákat egy Hajdúsági megyeszékhelyen
De elég ha csak Zoltán haverom korábbi lakhelyére gondolok, Kossuth utca, belváros közepe, de azért maradt a DSL1-es internetje, mert a házat közben műemlékvédetté nyilvánították amiben lakott, és erre az összes szolgáltató megtagadta a fejlesztést. A 10 méterrel arrébb meg gigabites Digi volt ...
Páros páratlan oldalra pedig a Debreceni Kandia utca a tökéletes példa, egyik oldalon panelek, Digi ősidők óta, másik oldalon régi földszintes max 2 emeletes házak, ott meg csak DSl, mindezt a belváros szívében. -
b0bcat
addikt
válasz
headhunter #12029 üzenetére
Ezt sem fogja elfogadni a kolléga, mert 2013-as a forrás.
-
headhunter
addikt
"...A Windowst magyarul [vindóz]-nak ejtjük. Ebből következik, hogy az AkH. már korábban bemutatott 216-os és 217-es szabályai értelmében a -val/-vel toldalékos alak a következő: Windowszal. Ezt az írásmódot egyébként az Osiris helyesírási kézikönyve is megerősíti.
.
.
.
Olvasónkban felmerül a kötőjeles megoldás is, és igazat kell adnunk: ez a – szabályok szerint helytelen – megoldás könnyebben olvashatóvá tenné a szóalakot: Windows-zal. Az egybeírt változatban nagyon zavaró ugyanis, hogy a szóvégi s és a toldalék z-je kerül egymás mellé. A magyar helyesírás szabályai azonban ebben az esetben nem engedik meg a kötőjeles írásformát, csak akkor, ha a szóalak végén „hangérték nélküli (ún. néma) betű van, vagy ha az utolsó kiejtett hangot betűknek bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan együttese jelöli...” [link] -
-
zhali1
csendes tag
Vagy csak írjátok egyszerűen : Windows 10-zel
-
KROK640
nagyúr
Igen, Cipruson is így volt, mert még Protaras környékén 1Mbit volt a max, addig Nicosiában akár 10Mbit is volt. Nyilván más helyeken is így van.
haverom franciaországban lakik a hegyekben (Rhone-Alpes) 24Mbites DSL van neki sok-sok éve, mert az a csúcs arrafelé.Igen, MO meg Románia nagyon jók szerintem világ szinten.
-
vince
őstag
válasz
b0bcat #12017 üzenetére
Én csak annyit fűznék hozzá a beszélgetéshez, hogy
1.) az MTA helyesírás-ellenőrzője a Windowszal szóra azt mondja, hogy helyes (feltételezem, hogy az aktuális szabályzatból dolgoznak), a Windows-zal szóra azt, hogy nem ismeri - ez azt jelenti, hogy helytelen?,
2.) a korábban hivatkozott szabályzat 12. kiadásának a 216/b pontja szerintem érvényes erre az esetre, ez alapján Windowszal tűnik helyesnek, bár szerintem sokkal logikusabb és szebb a kötőjeles írásmód,
3.) a 217/a pont így szól: "Ha az idegen írásmód szerint írt közszó vagy tulajdonnév végén hangérték nélküli (ún. néma) betű van, vagy ha az utolsó kiejtett hangot [itt szerintem kimaradt valami szó, pl.: a] betűknek bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan együttese jelöli, akkor a magyar toldalékokat mindig kötőjellel fűzzük a szó testéhez"
Ez (ismét csak szerintem) kicsit gumiszabály és akár értelmezhetem a Windows végén lévő két mássalhangzót bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan betűegyüttesnek, ami alapján a Windows-zal a befutó.
Csak zárójelben, írás közben vettem észre: a Firefox helyesírás-ellenőrzője a kötőjelest aláhúzza, a kötőjel nélkülit nem.szerk.: helyesírási hibát javítottam
-
válasz
b0bcat #12007 üzenetére
Nem kívánok állást foglalni.
Nekem megjelenésétől megvan nyomtatásban a tizenkettedik kiadás és rengeteget kell forgatnom.
Csak azért a te hozzászólásodra reagáltam, mert belinkeltél egy 2015. szeptember 1. előtti cikket. Nem néztem meg, de nem biztos, hogy mindent úgy kell írni ma is, mint akkor.
...de ez ott is van a végén.A lényeg, mindenkinek: 2015. szeptember 1-jétől, nagy változások vannak!
-
b0bcat
addikt
-
Hintalow
senior tag
Szerintem ezzel simán van esély megyeiből továbbjutni országos szintre, de még a nemzetközi indulást sem tartom esélytelennek a "teljesen értelmetlen és felesleges viták" versenyszámban
-
b0bcat
addikt
válasz
bambano #12010 üzenetére
Látom, nem tudlak meggyőzni a tévedésedről.
A "Windows" szóra a 216-os szabály vonatkozik, nem a 217-es.
Erre hivatkozott a 2014-es bejegyzés (és a szabályzat ezen része nem változott 2015-ben).
A 217-es szabály olyan szavakat hoz fel példának, amelyeknél az utolsó betűt(ke)t nem ejtjük, például:
guillotine [gijotin]
monsieur [mösziő]
Glasgow [Gleszgó]
Loire [Loár]
Peugeot [Pözsó]
Rousseau [Russzó]
Voltaire [Volter]@E.Kaufmann:
Ha a kolléga ilyen pontatlanul értelmezi a szabályokat, akkor inkább ne gondolkozzon jogászi pályán...
-
b0bcat
addikt
Megnéztem. Én ott nem látok ellentmondást a 2014-es állásfoglalással.
Idézem:
"A -val, -vel és a -vá, -vé rag a mássalhangzót jelölő nem magyar betűre vagy betűkapcsolatra végződő idegen közszavakhoz és tulajdonnevekhez úgy járul, hogy v-je teljesen hasonul az utolsó kiejtett mássalhangzóhoz, például: Balzackal, pechhel, Bachhal, Greenwichcsel, Steinbeckkel, Wellsszel, hertzcel, fixszel, fixszé, ortodoxszá, Félixszel"
Az utolsó kiejtett mássalhangzó a "z" a "Windows" esetén. Tehát a toldalék "-zal" lesz, amit kötőjel nélkül kapcsolunk hozzá.
-
Annyi lehetett, hogy oda új kiépítés volt, és akkor már olyat húznak, amihez nem kell nyúlni...
@Vakegérke : Jó, hogy nem használok Microsoft oprendszert, így ritkán kell leírnom
@Moleman : Mondjuk az kicsit dombosabb vidék, elég nehéz kábelt húzni
@bambano : Meg van olyan idióta város, ahol hiába adna a megrendelő pénzt a teljes burkolathelyreállításra, akkor sem lehet
(Lehet jobban sikerült volna a térkövezés, mint ahogy volt... nem lett volna nehéz
)
@hobizoli : Miért gond, ha kitaláljuk, hogyan kéne helyesen írni?
-
hobizoli
nagyúr
tenyleg itt kell grammar-naciskodni....?
-
b0bcat
addikt
válasz
bambano #12001 üzenetére
Ne erőlködj, már linkeltem az imént.
Helyesen úgy van, ahogyan én írtam:
"Windowszal"
https://e-nyelv.hu/2014-03-18/airwaveszel-windowszal/
"A kiejtésben z-re végződő angol szavak toldalékolásához alapul vehetjük A magyar helyesírás szabályai 216/b pontját és az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében a Windows [vindóz] szót: Windowszal a ragos alakja (1482. o.). Így az Airwaveszel forma a megfelelő."
Az általad idézett szabály itt nem állja meg a helyét.
Megnéztem az aktuális szabályt, és nem mond ellent annak, amit itt fent idéztem. 216/b pont.
-
szebe
addikt
válasz
Moleman #11987 üzenetére
" kb 4 évet kellett várni rá, hogy optikai is legyen. Miközben a szomszéd háztömbben végig ott volt.
"
Emlékszem akkoriban hogy bújtuk a Digi honlapját, ahova pontos cím szerint vezették, hol lesz FTTB.
Sok helyen előfordult amit említesz, a páros-páratlan oldalra való bekötés között sokszor teltek el hónapok (vagy évek). -
Új hozzászólás Aktív témák
lo Sokan találkoztunk már olyan ismerőssel, "üzletféllel", aki minden segítséget ingyen szeretne, és azt is...
- iPhone 14 128gb, független, vadonatúj,aktiválatlan.
- iPhone 13 128gb független
- Lenovo Ideapad 3 14ADA05 20GB RAM 256GB M.2 SSD
- Komplett számítógép // i9-10900K // 64GB RAM // GTX1650 // 240GB SSD // 1TB SSD // WiFi // BT
- 2K Szép és csendes Gamer PC - Ryzen 5/16GB DDR4/1TB NVMe/RTX 2070 Super/BeQuiet Gold/RGB/Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Xiaomi 10W töltő nem használt
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest