Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ricshard444: iPhone 17 Pro Max - Kedves téglám
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Meggyi001: Kuponok....
- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- Rap, Hip-hop 90'
- 
			  LOGOUT Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről: 
 A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
- 

golya87 őstag Hasra azt mondanám, hogy a kártya/táp/kábel döglődik. De a minden nap ugyanakkor történő crash miatt elvetném. 
 Random google találat kevés GPU memóriát említ.
 LibreELEC fórumon nyitnék erre egy témát.
- 

golya87 őstag Értő olvasás.  Ebben a crashlog-ban mi van? /storage/.kodi/temp/kodi_crashlog_20210427112741.logApr 27 11:26:54 nappaliLibreELEC kernel: vchiq: 0: ignoring ERROR from callback to service 5004Apr 27 11:27:41 nappaliLibreELEC kodi.sh[324]: Segmentation fault (core dumped)Apr 27 11:27:59 nappaliLibreELEC kodi.sh[324]: Crash report available at /storage/.kodi/temp/kodi_crashlog_20210427112741.logApr 27 11:27:59 nappaliLibreELEC systemd[1]: kodi.service: Main process exited, code=exited, status=139/n/aApr 27 11:27:59 nappaliLibreELEC systemd[1]: kodi.service: Failed with result 'exit-code'.Apr 27 11:28:01 nappaliLibreELEC systemd[1]: kodi.service: Service RestartSec=2s expired, scheduling restart.Apr 27 11:28:01 nappaliLibreELEC systemd[1]: kodi.service: Scheduled restart job, restart counter is at 1.
- 

Tarokk79 aktív tag válasz  Fecogame

üzenetére Fecogame

üzenetéreTávoli az RPI, a backup mentéseket rsync-eztem rá, és most le is csatlakozott a HDD a hépről. Nem látom az sudo fdisk -l paranccsal sem. Pont ezt futtatam: sudo smartctl -t long /dev/sda1. A short teszt már adott hibát: "failed in segment". Majd valamelyik nap kimegyek hozzá, és rárakom egy Windows-os gépre. Már lelkileg készülök rá, hogy kell majd vennem valami ilyet helyette.
- 

solti senior tag Sziasztok! teljesen tanácstalan vagyok: libreelec-em újraindul minden nap 11:28-kor délelőtt. Nem zavarna, ha ez nem kapcsolná be a tv-t és erősítőt, de mivel megteszi, így nincs jó hatással az egészségemre  (vagy átkapcsol, ha éppen mást nézünk...) (vagy átkapcsol, ha éppen mást nézünk...)
 Kodi logokban és crash logokban nem találom, hogy mi a franc csinálhatja. Cron szintén üres bár mivel generál crashlogot, valami összeomlik ilyenkor. Hogy lehet kideríteni hogy mi? Valami ötlet? tapasztalt valaki hasonlót?
 http://ix.io/3fcS
- 

Tarokk79 aktív tag Sziasztok, A felcsatolt HDD-n az rsync elkezdte a következő hibát adni: failed: Input/output error (5)
 Felléptem az RPI-re és azls -laparancsra a következőt kapom:-????????? ? ? ? ? ? P1000749.jpg
 Azrm -rf *meg:rm: cannot remove 'P1000779.jpg': Input/output error
 Egyelőre pár fájl egy könyvtárban.
 Mit futassak, hogy megálássam mi a gond?Előre is kösz! 
- 

cibere11 tag Üdv! 
 Rendeltem egy xiaomi themperature sensort.Bluetoothon kapcsolódik a telefonhoz.Kérdés hogy pi-vel vagy nélküle meg tudom e nézni távolról mobilnetről a szenzor adatait.Köszönöm.  
- 

I02S3F addikt A válaszokat köszönöm! 
- 

- 

I02S3F addikt Sziasztok! Feladat:pi-be való microsd kártyára image (.img) felvitele img writer-el.Kérdés: Maga a pi tud üzemelni kártyaolvasóként? Tehát egy működő win kliens-hez csatlakoztatom mondjuk usb kábellel, meg mondjuk kap tápot vagy anélkül?vagy csak kártyaolvasóval abszolválható a feladat? Nagyon butának érzem magam!Előbb kérdeztem, aztán google-ztam. Ha a hivatalos dokumentáció ezt nem említi, akkor valószínűleg nem lehet!   
- 

vpleft tag Na, örülök, hogy meg lett a gond. Milyen jó is ilyenekkel órákat szívni...  Arch wikin írják azt is, hogy lehet "elmenteni" ezeket. Próbáltad udev rule-al? nano /etc/udev/rules.d/69-hdparm.rulesACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTRS{queue/rotational}=="1", RUN+="/usr/bin/hdparm -B 255 -S 240 /dev/%k"
 Ez ha jól értelmezem, minden hdd-re vonatkozik. (queue/rotational)
 Persze a cron is megoldás lehet.
- 

Keem1 veterán Egyébként az eredeti probléma is körvonalazódik, ami miatt egyáltalán írtam. 
 Az van, hogy ennél a diszknél az APM reboot után visszaáll 90-re, így kb. semmibe veszi a spindown time-ot.
 Ha beállítom 255-re (off), akkor szépen a spindown time szerint leállítja a lemezt, ami most 20 perc és szerintem tökéletes is.Ha jobb megoldást nem találok rá, akkor a cronba beteszem (@reboot) a -B 255 -S 240 paraméterekkel a hdparm parancsot. Az a vicc, hogy a 2 terás diszk is ugyanez, csak 1 helyett 2 TB. És annál szépen megmarad az APM 128-on. 
- 

Keem1 veterán válasz  pungora96

üzenetére pungora96

üzenetéreNekem szerencsére ilyen problémám nincs, a device-ok átrendezése szívatott meg, de rendesen. 
 Már megy.Fene tudta, hogy még egy HDD össze fog kutyulni mindent. 
 Az van, hogy most pár hétig Plexen hosztolok a sógoroméknak, és már az a 700 GB-nyi film nem fért fel a 2 terásra  
 Ha ez lement, akkor az egyterás nem kell hogy a Pi-n legyen.
- 

madrac senior tag Elegem lett az ősrégi TVHeadend-ből így forgattam egy legfrissebbet Raspbian és Zero w alatt. Ha valakinek igénye van rá megtudom osztani .deb formában. 
- 

pungora96 tag Nekem is pont ugyanez volt mostanában. Én ha kikapcsoltam a hdparm mindenféle opcióját (0 és 255 értékek), akkor nekem folyamatosan ment. Én a hd-idle-el oldottam meg. Beállítottam, hogy 20 perc után állítsa le a hdd-t ha idleben van. Be lehet állítani, hogy logoljon is, írja mikor állította le utolján. Figyeltem is és nekem jól működött. 
- 

Keem1 veterán válasz  vpleft

üzenetére vpleft

üzenetéreJó oké, én asszem feladom.   
 Nem tudom, hogy mi, de szerintem a plusz HDD csatlakoztatása összekuszálta a dolgokat.
 A /dev/sdc már az SSD... Én ma egész nap az SSD-n próbáltam spindown-t állítgatni, nem az 1 TB-s HDD-n  Már működik. Viszont egyáltalán nem örülök ennek a kutyulásnak. SSD: sda -> sdc 
 2TB HDD: sdb->sda
 1TB HDD: ... -> sdb
- 

Keem1 veterán Az én szerkesztési időm is lejárt... 
 Szóval -B 255 és -S 0, tehát mindkét feature disabled, mégis leáll.Lemértem. 10 másodperc után leáll, majd újra fel, aztán kb. 40-50 sec múlva "végleg" leáll...a következő diszkhez fordulásig, természetesen. Aztán ha felélesztem, kezdődik ugyanez elölről. Asszem a rack lesz a ludas... Windows alatt ugyan kicsit tovább tart, de szintén 1 percen belül leáll a lemez. 
 Nem lehet valahogy ezt a hülye vezérlőt felülbírálni vajon? Gr...  
- 

vpleft tag válasz  vpleft

üzenetére vpleft

üzenetére(A szerkesztési idő lejárt) 
 Itt az arch wiki-n is írják, hogy a 128-nál alacsonyabb apm leállíthatja a hdd-t még a beállított spindown előtt is. Akár beállíthatod a 256-ot is apm level-nek és emellé egy spindown timeout-ot, és akkor nem fog energiatakarékosan menni, viszont a spindown leállítja később. Vagy leveszed 128-ra az apm-et, a timeout-ot kikapcsolod, és hagyod, hogy pörögjön egész nap, amennyire tud, energiatakarékosan.
- 

Keem1 veterán válasz  vpleft

üzenetére vpleft

üzenetéreAnnyit nyertem vele, hogy már kb. percben mérhető idő után állítja le, de a hdparm active-nak látja  Folyamatosan, 10 perc után is, de a lemez már leállt (ráteszem a tenyerem, nem pörög). Folyamatosan, 10 perc után is, de a lemez már leállt (ráteszem a tenyerem, nem pörög).
 Nem mértem le, de tippre 1-2 perc lehet. Lehet hogy nem a hdparm állítja le... De ha nem, akkor vajon mi?Jobban zavar, hogy nincs ráhatásom, nem tudom befolyásolni. 
- 

Keem1 veterán Srácok, most pár napig a Pi-re van kötve egy táp nélküli, szóló USB házas HDD (a jó kis 1 TB SSD + 2 TB HDD tápos kétlemezes motyómon kívül). 
 Ebben ugyanaz a típusú 2,5"-os WD Blue van, mint a RAID házban, csak 2 helyett 1 TB.
 A probléma az, hogy ha épp nincs copy vagy bármi, kerek 19 másodperc alatt leállítja a diszket. Mivel eddig is Pi-re volt kötve, van egy fasza kis 43 ezres spin count-ja 
 Sehogy nem jövök rá, hogy tudnám hosszabbra állítani.
 A HDD az enyém, csak még a kezdetekkor használtam a Pi-vel, manapság már inkább csak USB backup diszk a fő rendeltetése. De ha Pi-re kötöm, nem szeretném megölni a rengeteg spin up/down-nal.
 Nem tudom, számít-e, de ezen a diszken exFAT fs van, az állandónak számító SSD-n és HDD-n ext4.Mutatom a státuszokat: # Van egy ilyen csekkom: 
 sudo hdparm -B /dev/sdc
 /dev/sdc:
 APM_level = 96# Próbálkoztam ezzel: 
 sudo hdparm -S 120 /dev/sdc# Ezt nem piszkáltam, de ennek jónak kéne lennie szerintem 
 nano /etc/apm/event.d/20hdparmhdparm
 #...
 APMD_SPINDOWN=120
 #...# De ~19 sec után: 
 /dev/sdc:
 drive state is: standby# És még ezzel is próbálkoztam: 
 sudo hdparm -S 0 /dev/sdc
 /dev/sdc:
 setting standby to 0 (off)# ... leáll 
 sudo hdparm -C /dev/sdc
 /dev/sdc:
 drive state is: standbySzerintetek mit hagyhatok figyelmen kívül? 
- 

Shummo senior tag Erre esetleg valakinek nincs ötlete: [41459] ?   
- 

solti senior tag válasz  tomboy1000

üzenetére tomboy1000

üzenetérevan keymap editor, bármelyik gombra programozhatsz bármit. Nekem is lg van, de a visszalepes működik, csak a context menuhoz kell a stop-play kombó... 
- 

tomboy1000 tag Sziasztok! RPI 3 b+-on librelecet hasznalok ,amit a (CEC)hdmi kabelen keresztul az LG tv taviiranyitojaval tudok vezerelni. A fontosabb dolgokat tudom igy iranyitani,viszont egy fontos dolog hianyzik a visszalepes lehetosege. Van lehetoseg ennek szerkesztesere,vagy beallitasara? 
- 

Polemius senior tag Sziasztok! RPI vásárlást fontolgatok, és felmerült bennem a kérdés, hogy a nagy méretű hűtőbordák, mint ez vagy ez, illetve a full fém házak nem rontják-e le a wifi-t és bluetooth-t? 
 Aktív hűtés nélküli megoldást szeretnék, de a wireless kapcsolat fontos lenne.A másik, hogy mekkora kapacitású kártyát érdemes venni? Az alap Raspberrian mekkora helyet igényel? És honnan érdemes RPI-t rendelni? Honnan a legkedvezőbb? 
- 

golya87 őstag válasz  baratka87

üzenetére baratka87

üzenetéreSzia! Nekem 4-esen megy szépen a fenti kombó. Sandisk Extreme-en. 
 Magyar garancia ha kell, akkor mondjuk MálnaPC (árukereső a barátod), Brexit előtt Pimoroni-t mondtam volna, de mostmár bizonytalan vagyok a külföldi beszerzést illetően.
 Rendszernek természetesen Raspbian.
 Nem kell ventis ház, elég a korábban már sokszor linkelt "bordaház".
- 

baratka87 tag Sziasztok! Szeretnék venni egy Raspberry Pi4-et 2 dologra kellene: -Torrentezés(max 3-5 futtatott torrent egyszerre, csak ami otthonra kell) 
 -PLEX, konvertálásra nincs szükség, ami 4k azt csak a 4k-s TV-n játszom le, amúgy is ritkán töltök 4k-t, inkább 1080p, egyszerre maximum 2 lejátszás lesz(az is évente 1 hét, amikor vendégeim vannak)Ezekre elég a 2gb-os vagy kell a 4? Vagy inkább a 8? 
 Elég egy SD kártya a rendszernek(ha elég melyiket éri meg?)? Vagy kellene SSD külső merevelemzként?
 Honnan érdemes rendelni?
 Melyik oprendszer lesz erre megfelelő? Ubuntu mate felesleges?
 szerk.: Ventillátoros házat érdemes venni?Előre is köszönöm a segítséget. Üdv, István 
- 

pungora96 tag válasz  wassermann

üzenetére wassermann

üzenetéreAz valami pillanatnyi bug lehetett vagy nem tudom, hogy a pulseaudio sound server jelent meg. Az lett a megoldás, hogy a kodit átraktam nem root userre és a pulseaudiot is onnan futtattam. A pulseaudio nem szereti a root felhasználót annyira. A bluetoothctl-ben össze kell párosítani, aztán már nem fog semmiféle hibát dobálni csatlakozásnál sem. Be lehet állítani a pulseaudio config fájljában, ha egy trusted párosított eszközt érzékel akkor automatikusan csatlakozzon. A kodiban megjelenik 3 féle pulseaudio opció ebből az elsőt kell választani, a másik kettő hdmi-re, 3.5 csatlakozóra irányítja a hangot. 
 Ez az a kis cucc: [link]
- 

Shummo senior tag Sziasztok. Valaki esetleg már hallom ilyenről: Konfig: RPI4 + SSDn a rendszer USB3 tokban (quirkssel megoldva a stabil kapcsolat) 
 + USB3-n van egy 1TB HDD mellette plusz táppal falból.Amikor ezt így össze raktam akkor írás ment 80-90 MB/s olvasás pedig 110 MB/s körül, amikor gigabiten másolok hálózaton egy másik gép SSDjére/ről. (SSD/HDD esetén is) Aztán most nem, tudom hogy, de azt vettem észre, hogy írás maradt ahogy volt 80+, de olvasás nem bír 50+t elérni.... Ami vicces, mert a SSD-ről ugyan úgy megy a dolog (80+/100+). HDD azonban már csak (80+/50). 
 Még sose tapasztaltam olyat, hogy kevesebb legyen az olvasási tempo mint az írás...  
 A próbálkozásaim zsákutcába fulladtak. Esetleg tudtok valami támpontot nyújtani merre kezdjem a kutakodást?
- 

válasz  wassermann

üzenetére wassermann

üzenetéreÉrdekes lenne, ha ez tényleg így lenne. 
- 

wassermann Topikgazda "Még következő lehetőség, hogy nagy kártyát vagy pendriveot használsz. Ha 16GB kell, akkor 128GB-t teszel bele. Ha van rá lehetősége, akkor a kártya (pendrive) saját vezérlő szoftvere elosztja az írásokat a teljes felületen, hogy kímélje az egyes cellákat." Nénány éve írogattunk arról, hogy a drágább vagy ipari felhasználásra készült "élettartam garanciás" SD-kártyák (pl. Sandisk) is valőszínűleg ezt csinálják: veszel egy 32GB-s kártyát és belül lehet, hogy a vezérlője 512GB-vel gazdálkodik, csak te ezt kívülről nem látod 
- 

0519 senior tag 
- 

0519 senior tag válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreMég következő lehetőség, hogy nagy kártyát vagy pendriveot használsz. Ha 16GB kell, akkor 128GB-t teszel bele. 
 Ha van rá lehetősége, akkor a kártya (pendrive) saját vezérlő szoftvere elosztja az írásokat a teljes felületen, hogy kímélje az egyes cellákat.
- 

Pubihun újonc Sziasztok! Egy Raspberry PI 3 Model B-t használtam eddig egy régebbi (kb 10 éves) Samsung TV-n. Hibátlanul működött a tv távirányítójával a Kodi. Most ezt a Pi3-at áttettem egy új LG TV-re, de sajnos nem tudom irányítani a tv távirányítójával a Kodi-t. Már próbálkoztam a Simplink (HDMI-CEC) ki- és újra bekapcsolásával, de egyelőre ez nem oldotta meg a problémát. A raspberrybe a telefonra feltelepített Kore appal sem tudok felcsatlakozni, mert ugye még a wifi sincs beállítva. Picit sakk-matt szitunak élem meg a helyzetet. Esetleg tudnátok segíteni hogy milyen úton haladjak tovább? 
 A Tv egy 32"-os LM6300PLA SMART LED típusú tv, ha ez fontos infó lenne.Előre is köszönöm a segítségeteket! 
 Üdv, Gábor
- 

Shade45 senior tag válasz  mesger82

üzenetére mesger82

üzenetéreLehetséges párosítani, nem kell hozzá semmi extra, a Libreelec bluetooth menüpontban tudod párosítani az eszközzel. 
 Ha ezzel megvagy, az audio kimenetet át kell állítani bluetoothra (ha jól emlékszem a "Rendszer" menüpontban ), ezzel készen is vagy. ), ezzel készen is vagy.
 Hangerőt videók közben a hangbeállítások alatt tudsz állatani, "hang erősítés" címszó alatt.
- 

jézusom addikt válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreWestern Digital Purple kártya? Én cctv-hez purple hddket használok, egy sem halt még be. Sd kártyájukat ugyan nem használtam, de lehet hogy veszek. 
- 

mesger82 csendes tag Sziasztok, Adott egy RPi 4B + Libreelec valamint egy LYPERTEK TEVI bluetoot fülhallgató. Letséges, hogy a fülhalgatón hallgassam a filmeket, sorozatokat? Mind a kettő tudja a BT5-öt... de, hiába próbálom párositani, nem tudom. Lehetséges, ha igen hogyan lehet? Kell hozzá add-on vagy bele kell nyúlni valamelyik fájlba? Segítségeteket előre is köszönöm. 
- 

Írtam egy cikket a rTorrent + ruTorrent telepítéséről és beállításáról a blogomba  Install and Configure ruTorrent on Raspberry Pi Remélem másnak is hasznos lesz és nem csak magamnak dokumentálok ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)    
- 

pungora96 tag Sziasztok! 
 Dietpi-vel összepárosítottam egy bluetooth átjátszót ami receiwer üzemmódban. Hogy működjön a pulseaudio-t (pulseaudio pulseaudio-module-bluetooth) is fel kellett telepíteni. Indításkor automatikusan indul a kodi. Azt szeretném elérni, hogy a hangkimeneteknél megjelenjen a pulseaudio sound server. Ezt egyszer sikerült elérnem, de kellett egy reboot és utána eltűnt és többet nem tudtam előhozni.
 Valaki tudna ebben segíteni?
- 

cog777 őstag Ha nem SSD akkor emmc? Olcsobb mint az SSD. A mi termekunkben is emmc van, evekig megy pedig gyepalva van. Igaz, nem RPi es nem ez az emmc.  
- 

durkonorbi tag Köszönöm a tanácsokat, tippeket! 
 A program egy grafikus megjelenítést és loggolást vegző program, sajnos ennél mélyebben nem tudom, erre a részére nincs túl sok rálátásom - inkább csak a működés közbeni hardveres anomáliákkal szembesülök... 
 A sandisk extreme pro tippet köszönöm, megnézzük!
- 

g.gergo senior tag válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreNekem a Sandisk Extreme Pro vált be, anno innen [link] rendeltem. Nagyon sok írás ment bele, és még mindig hibátlanul működik, de váltottam ssd-re. 
- 

üzenetére durkonorbi

üzenetéreFeltételezem ez vmi céges projekt. Egy lehetőség az ipari SD kártya használata. Feltétlen SLC kártyát válassz! 
 Zsebbe nyúlós a dolog, de a leállás és mérnökóra is az.
 Inkább egyszer drágábbat, mint többször olcsót.
- 

válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreEgy nem általam írt software fut rajta Célszerű lehet tmpfs-be rakni az ezen program által írt tmp fájlokat, valószínűleg azzal lesz a gond. Egyébként melyik ez a program, ha szabad tudni?  
- 

durkonorbi tag válasz  wassermann

üzenetére wassermann

üzenetéreEgy nem általam írt software fut rajta, a ""Ott valami szoftveres "túlsokírás-gubanc" lehet! stimmel, de megkerülhetetlen (spec. működéséből adódóan sokat ír/olvas a drive-on, ez - is- a dolga)... sajnos az ssd tényleg nem fér be jelenleg, "kész helye van" a rendszernek... de azért megnézem majd mégegyszer, hátha be lehetne valahogy gyömöszölni  ... ...Ami bevált neked micro SD az milyen márka/típus, ha lehet tudni (és még kapni  ) ? ) ?
- 

wassermann Topikgazda válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreOtt valami szoftveres "túlsokírás-gubanc" lehet! Nekem évek óta van benne egy márkásabb micro-SD és semmi baja, pedig leállítani is csak úgy szoktam, hogy egyszerűen kihúzom, ami nem biztos hogy egészséges. 
- 

válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreUSB-s M2 SSD? 
- 

válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreAkkor előbb arra kellene rájönni, hogy miért nyírja ki őket  Túl sok írás? Mit futtatsz a Raspberry-den? Túl sok írás? Mit futtatsz a Raspberry-den?
- 

válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreEgy ssd legfeljebb akkora mint a pi maga, hogy lehet helyhiány? 
- 

válasz  durkonorbi

üzenetére durkonorbi

üzenetéreMiért nem MicroSD kártyáról üzemelteted? 
- 

üzenetére durkonorbi

üzenetéreAzt javaslom állj át ssd-re. Jobban bírják a folyamatos, állandó írást, mint egy pendrive. 
 Egy 128GB ssd nem (sokkal) drágább, mint egy pendrive és nem fogod elhasználni.USB->SATA átalakítóval lehet rákötni a Pi-re. 
- 

durkonorbi tag Sziasztok, 
 szeretnék egy kis segítséget kérni, RASPI 3 pendrive-ról működtetve szépen lassan megeszi a pendrivokat... van esetleg olyan pendrive típus (16-33 GB vagy ettől fölfele), ami már nektek tartósan bevált?
- 

Murdock1981 tag Üdv! Adott egy rpi3b+ raspbian lite sd kártyán plussz egy 2 TB külső hdd fstabban UUID-vel felcsatolva. Az a problémám, hogy néha lecsatolja a meghajtót. Újra indítva vagy a sudo mount - a paranccsal rögvest visszacsatolja. Hogy lehetne megoldani, hogy ne csatolja le a meghajtót? 
- 

- 

xPx csendes tag Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek. Random lehalt a plex szerverem. Nem vagyok egy linux zseni, általában kis kereséssel meg tudtam eddig oldani a problémákat, viszont ez most megfeküdte a gyomromat. Annyit találtam csak, hogy lehet a hozzáféréssel van probléma, adtam neki, újraindítottam, de nem használt. Egyáltalán nem megy a plex, státusz futtatása után ezt dobja fel: sudo service plexmediaserver status● plexmediaserver.service - Plex Media ServerLoaded: loaded (/lib/systemd/system/plexmediaserver.service; enabled; vendorActive: failed (Result: exit-code) since Sun 2021-04-18 08:41:10 CEST; 1min 5Process: 1431 ExecStartPre=/bin/sh -c /usr/bin/test -d "${PLEX_MEDIA_SERVER_APProcess: 1433 ExecStart=/bin/sh -c export PLEX_MEDIA_SERVER_INFO_VENDOR="$(grMain PID: 1433 (code=exited, status=255/EXCEPTION)ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: plexmediaserver.service: Service RestartSec=5s eápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: plexmediaserver.service: Scheduled restart job,ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: Stopped Plex Media Server.ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: plexmediaserver.service: Start request repeatedápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: plexmediaserver.service: Failed with result 'exiápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: Failed to start Plex Media Server.lines 1-13/13 (END)...skipping...● plexmediaserver.service - Plex Media ServerLoaded: loaded (/lib/systemd/system/plexmediaserver.service; enabled; vendor preset: enabled)Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2021-04-18 08:41:10 CEST; 1min 50s agoProcess: 1431 ExecStartPre=/bin/sh -c /usr/bin/test -d "${PLEX_MEDIA_SERVER_APPLICATION_SUPPORT_DIR}" || /bin/mkdir -p "${PLEX_MEDIA_SERVER_APPLICATION_SUPPORT_DIR}" (code=exited, status=0/SUCCESS)Process: 1433 ExecStart=/bin/sh -c export PLEX_MEDIA_SERVER_INFO_VENDOR="$(grep ^NAME= /etc/os-release | awk -F= "{print \$2}" | tr -d \" )"; export PLEX_MEDIA_SERVER_INFO_DEVICE="PC"; export PLEMain PID: 1433 (code=exited, status=255/EXCEPTION)ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: plexmediaserver.service: Service RestartSec=5s expired, scheduling restart.ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: plexmediaserver.service: Scheduled restart job, restart counter is at 3.ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: Stopped Plex Media Server.ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: plexmediaserver.service: Start request repeated too quickly.ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: plexmediaserver.service: Failed with result 'exit-code'.ápr 18 08:41:10 rpi systemd[1]: Failed to start Plex Media Server.
- 

válasz  Kenderice

üzenetére Kenderice

üzenetéreEzeket eléred web-es felületen - mondjuk az ftp-t nem tudom minek, annak a címét a kliensen beírod ott meg megjelenik a tartalma  (pl. az általad említett programba) (pl. az általad említett programba)
 A telepítés mondjuk konzolos lesz - de nem a pi-n kell pötyörészni hanem ssh-n belépve egy win-es gépen is akár
- 

Kenderice senior tag válasz  body007

üzenetére body007

üzenetéreAz a gond a terminálos üzemeltetéshez nem nagyon értek. 
 Nem hinném, hogy be tudnék konfigolni egy 3-4 felhasználós ftp szervert parancssorból.
 Még azt sem tudnám beállítani, hogy restart esetén milyen programok induljanak el.A lényeg, hogy távoli eléréskor legyen az FTP szervernek valami GUI-ja mint mondjuk ahogy a 
 filezilla-nak is van.
 A torrentre jó a transmission, azt jól ismerem.
- 

Kenderice senior tag Sziasztok. 
 Pi2-re tudtok valamilyen rendszert javasolni?
 Torrent letöltés lenne és FTP szerver.
 Egy laptop HDD lenne rajta háttértárként USB-SATA átalakítóval (vagy ha a táp nem bírja el akkor egy USB hub saját táppal).
 Köszönöm.
- 

Írtam egy rövid cikket a blogomra a RPI-Monitor telepítéséről és beállításáról, hátha másnak is hasznára válik  
- 

vpleft tag válasz  oOKitsuneOo

üzenetére oOKitsuneOo

üzenetéreHali! 
 Tipp: Ejts meg egy force fsck-t, hátha az segít:sudo touch /forcefsck && sudo reboot
- 

Archttila veterán És tényleg!   Persze indulni nem indul: ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)  pi@raspberrypi:~/Downloads/MiUnlockTool/bin $ java -jar MiUnlockTool.jarException in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: javafx/application/Applicationat java.base/java.lang.ClassLoader.defineClass1(Native Method)at java.base/java.lang.ClassLoader.defineClass(ClassLoader.java:1017)at java.base/java.security.SecureClassLoader.defineClass(SecureClassLoader.java:174)at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.defineClass(BuiltinClassLoader.java:800)at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.findClassOnClassPathOrNull(BuiltinClassLoader.java:698)at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClassOrNull(BuiltinClassLoader.java:621)at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:579)at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:522)at com.xiaomitool.miunlock.Main.main(SourceFile:46)Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: javafx.application.Applicationat java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:581)at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:522)... 10 moreEzt találtam neten mint lehetséges megoldást java -jar --module-path /usr/share/openjfx/lib --add-modules javafx.controls MiUnlockTool.jarde sajnos nem segített Exception in Application start methodException in thread "main" java.lang.RuntimeException: Exception in Application start methodat javafx.graphics/com.sun.javafx.application.LauncherImpl.launchApplication1(LauncherImpl.java:900)at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.LauncherImpl.lambda$launchApplication$2(LauncherImpl.java:195)at java.base/java.lang.Thread.run(Thread.java:834)Caused by: java.lang.NoClassDefFoundError: javafx/fxml/FXMLLoaderat com.xiaomitool.miunlock.a.start(SourceFile:28)at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.LauncherImpl.lambda$launchApplication1$9(LauncherImpl.java:846)at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.PlatformImpl.lambda$runAndWait$12(PlatformImpl.java:455)at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.PlatformImpl.lambda$runLater$10(PlatformImpl.java:428)at java.base/java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.PlatformImpl.lambda$runLater$11(PlatformImpl.java:427)at javafx.graphics/com.sun.glass.ui.InvokeLaterDispatcher$Future.run(InvokeLaterDispatcher.java:96)at javafx.graphics/com.sun.glass.ui.gtk.GtkApplication._runLoop(Native Method)at javafx.graphics/com.sun.glass.ui.gtk.GtkApplication.lambda$runLoop$11(GtkApplication.java:277)... 1 moreCaused by: java.lang.ClassNotFoundException: javafx.fxml.FXMLLoaderat java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:581)at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:522)... 10 more
- 

válasz  Archttila

üzenetére Archttila

üzenetéreAz egyik sorban feketével van írva a java szó, a másikban pirossal, az utolsóban meg kékkel az egész sor, biztos ez zavarta össze.  Viccen kívül: sok éve részben az ilyen, halandó ember által kinyomozhatatlan anomáliák miatt hagytam abba a Linux-szal való kísérletezést mint otthoni platform.  
- 

Archttila veterán Urak, azért bedbiggyeszteném a tegnapi Arch vs Java issue-t, hátha tudtok rá mondani valami okosat:    $ > uname -aLinux rpi4 5.10.27-2-ARCH #1 SMP Fri Apr 9 21:04:16 UTC 2021 armv7l GNU/Linux$ > echo $JAVA_HOME/usr/lib/jvm/java-11-openjdk-armhf/bin/java$ > java -versionopenjdk version "11.0.10" 2021-01-19OpenJDK Runtime Environment (build 11.0.10+9)OpenJDK Server VM (build 11.0.10+9, mixed mode)$ > sudo ./MiUnlockTool.shERROR: JAVA_HOME is set to an invalid directory: /usr/lib/jvm/java-11-openjdk-armhf/bin/javaPlease set the JAVA_HOME variable in your environment to match thelocation of your Java installation.$ > cat /etc/environmentMOZ_ENABLE_WAYLAND=1#XDG_CURRENT_DESKTOP=sway#LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1JAVA_HOME="/usr/lib/jvm/java-11-openjdk-armhf/bin/java"
- 

válasz  oOKitsuneOo

üzenetére oOKitsuneOo

üzenetéreNem cseréltél véletlen kábelt azóta? :) Amikor az enyémet UASP támogatású kábelre cseréltem, akkor írt ki ilyen hibát. 
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP280 MiniTower (i5-4590, 8GB RAM, 1GB VGA, 250GB NVMe, 750GB HDD, 22" FULL HD LED monitor, stb.)
- HP Elite 8000 SFF Q6600 8GB DDR3 128GB SSD 500GB HDD HD4500
- HP Elite 8300 SFF i5-3470 8GB DDR3 128GB SSD 500GB HDD HD2500
- HP Pro 6300 i5-3470 8GB DDR3 240GB SSD 500GB HDD
- 2017 CTO iMac 27" 5K - i7 4,2 GHz, 32 GB RAM, 512 GB SSD, Radeon Pro 580, Magic Mouse+ Numpad Keyb.
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Graphite 1ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3740
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3694
- Eladó egy Gigabyte GA-H55-UD3H ATX alaplap
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)