- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Arpee78
senior tag
Üdv,
Adott egy Steelseries rival 100 vezetékes egér ami rendes asztali gépen (Windowsal vagy Linuxal) tökéletesen működik. Kaptam egy új Raspberry Pi-t, azt hiszem a legfrissebb verzió. Azon egy rpi-re igazított Debian van. A gondom, hogy nem érzékel minden kattintást.
Kollégámnál jól működött másik egérrel, nálam nincs tartalék egér tesztelni.
Szóval az egér jó, a Pi is jó, csak a kettő együtt nem. -
azbest
félisten
válasz
scream #41694 üzenetére
hát, ha van rákötve monitor és billentyűzet, akkor meg lehet nézni elérhetetlenségkor, hogy miért nem elérhető. Akár lefagyott, akár ip cím változott valamiért, ha dinamikusan osztott.
Utólag bedugott hdmi-n nem lesz kép alapbeállításokkal. Alapból ha nincs hdmi bedugva induláskor, akkor kompozit kimenetre vált. A config.txt-ben lehet megadni kézzel, hogy mindig a hdmi legyen az aktív és hogy pontosan milyen felbontással (mert a monitor nélkül azt sem tudja magától). Nem olyan plug&play mint egy pécén, hogy rádugod és minden automatikusan hozzáigazodna.
Ezek az opciók [link] megfelelő megadásával lehet fixen megadni a hdmi módot.
Ez péládul fullhd 60hz, ha nem néztem el a táblázatban
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=82
Ha a monitorod más felbontást tud, úgy az utolsó számot a DMT táblázatból kinézheted -
Madoc
veterán
válasz
scream #41687 üzenetére
Ugyanez van nálam is egy ugyanilyen pi-vel. Vezetékesen kapcsolódtam, Tplink switch után random elérhetetlen lett. Volt amikor pont 24 óra után de volt amikor napjában 5-6x! És csak a pi restart segített. Nekem "Home assistant os" fut rajta. És csak úgy oldódott meg hogy kikerültem a switch-et.
-
Keem1
veterán
válasz
cog777 #41691 üzenetére
"Irtam egy kicsi (python) scriptet ami pingelte a google dhcp szerveret 8.8.8.8 es amikor nem sikerult neki, akkor kiirta a datumot egy fajlba"
Ez nagyon faja kis debug solution, még akár úgy is, hogy python helyett bash script (accessibility more widely). Mehet cronba a motyó, ami azonnal loggol, ahogy a gugli DNS szervere elérhetetlen számára (DNS, nem
DHCP).
-
cog777
őstag
válasz
scream #41687 üzenetére
Nekem volt egyszer hasonlo, igaz RPi3-on es WiFi-vel. Az volt a konkluzioja a dolognak hogy driver hiba lehetett.
Irtam egy kicsi (python) scriptet ami pingelte a google dhcp szerveret 8.8.8.8 es amikor nem sikerult neki, akkor kiirta a datumot egy fajlba. Igy konnyu volt visszakeresni az idot amikor lekapcsolodott a netrol es megnezni a logokban mi tortent akkor.
Lattam a logban hogy valami halozati dolog ujraindult csak eppen nem kapcsolodott vissza a wifi halozathoz, amit amugy sima restart utan megcsinalt volna.Majdnem irtam egy masik scriptet ami pingeli a halot es ujrainditja az RPi-t hiba eseten, de aztan megvettem az RPi4-et es vezetekes netet hasznalok rajta es ez a hiba soha nem fordult elo.
Esetleg te is megnezheted a naplofajlokat abban az idoben amikor lekapcsolodik a halorol, ahogy @Fecogame javasolta. -
scream
veterán
Hali!
Nemrég érkezett meg egy új Pi 4 board (4GB RAM), amit beüzemeltem és a napokban azt produkálja, hogy egy switch-re dugva egy idő után elérhetetlen lesz (de csak az Pi4), se router újraindítás, se switch ki/bekapcs, se LAN kábel ki/bedug nem hozza vissza, csak a restart segít neki. Legfrissebb RaspberryOS fut rajta, hőfokok ~59-60 fok körül mozognak.
A Pi-n a LAN csati ledjei mennek (zöld is, narancs is), a power led és a load led is megy (piros folyamatosan, zöld néha vibrákol), de HDMI-re dugva nem ad jelet, illetve USB-s eszközt rákötve sem történik semmi.
Ugyan ebben a felállásban, a többi switch-en lévő eszköz megy, illetve volt is már rajta másik Pi 2 és Pi 4 is, mindenféle gond nélkül, ezért állok kicsit értetlenül a dolog előtt.
Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja ezt?
-
O_L_I
őstag
@ Patice: Megnéztem nem vagyok NAT-olva, ugyan az a külső IP-m mint amit a router mutat.
@ Keem1: Igen a DMZ egy jó lehetőség lenne kiszűrni a hibát. Sajnos ez a Digis router nagyon buta és nincs benne ilyen lehetőség, sőt, UPNP beállítást sem találtam ami ugyancsak megoldaná ezt a problémát.
A forwading így néz ki nálam:
-
Keem1
veterán
Nem sok tippem van, de egy lehetséges hibaforrás: csekkoltad, hogy TCP vagy UDP van-e nyitva? A legjobb az lenne, ha úgy tudnád beállítani, hogy "mindkettő".
Amit ezen felül megtehetsz még, ha DMZ-be teszed (természetesen csak ideiglenesen) a Pi IP-jét, hogy úgy vajon nyitottnak látja-e. Ha DMZ-ben sem látja nyitottnak, akkor nem a router környékén keresendő a hiba.
-
O_L_I
őstag
Sziasztok,
Kis segítséget szeretnék kérni. A napokban összedobtam egy kis házi mindenest RPI4-ből.
pihole, minidlna, transmission stb.
Amit nagyon nem tudok megoldani az az, hogy a transmission nyitottnak lássa a 51413-as portot, holott be van forwardolva a routerről a PI-re.
Bár nagyon béna a DIGI router GUI-ja a 9091-el is kipróbáltam és tuti jól csinálom a portforwardot.
Az hogy be vagy ki van kapcsolva a "Use portforwarding" látszólag nem változtat semmin.
szerintetek mi lehet itt gond? -
azbest
félisten
válasz
Gerasz #41668 üzenetére
lehet nem sokan használják az analóg jack-et manapság, hanem a hdmi-n megy át a hang a tévébe.
Nem tudom most mi az alapértelmezett, régebben külön opcióval lehetett aktiválni a magasabb minőségű analóg hang módot [audio_pwm_mode]
-
wassermann
Topikgazda
-
válasz
wassermann #41675 üzenetére
Ja hogy kifelé hanggal vezérelni... Én úgy értettem a Pi-t szeretné vezérelni a jack-en keresztül, mint a telefonos headszeteken a felvevő/léptető gomb.
-
wassermann
Topikgazda
-
válasz
wassermann #41673 üzenetére
A léptetést, a vezérlést és a hangerőt is "rá lehet keverni" a sztereo hangra,
Hogyan? -
wassermann
Topikgazda
-
Polemius
senior tag
A jumper kábel lesz az, köszi!
Egyelőre max. nyomógombot tennék rá, és praktikusabb így mint forrasztgatni.
Tényleg, létezik valami pár gombot tartalmazó panel hozzá?
Zenelejátszóként használva praktikus lenne. Vagy esetleg a jack csatlakozóval is megoldható lenne play/pause/léptetés, mint a telefonok fülesénél? -
Polemius
senior tag
Tüskesorra dugdosható vezetéket angolul milyen néven keressek vajon?
Esetleg konkrét linknek is örülök. -
Gerasz
aktív tag
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
segítség kellene, a Transmission+Flexget már nem olvassa az RSS feed-ből a könyvjelzőzött tartalmakat, szeretném kitörölni a case-t, már volt ilyen, de nem emlékszem a parancssorra és nem is találom.
-
stopperos
senior tag
válasz
0021666 #41656 üzenetére
Ilyen hőmérsékleten a PT-100/PT-1000 szenzorok szoktak menni. Hőmérséklet hatására változik az ellenállás. Ennek kiolvasására találtam is egy adafruit-os megoldást, igaz ez arduino. Nem látom akadályát, hogy raspberry-vel miért ne tudnád kiolvasni spi-n keresztül az ellenállás értékeket és azt visszaalakítani hőmérsékletté.
-
0021666
tag
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem, inkább hardver, mint szoftver kérdés.
Egy motor hengerfejhőmérsékletét kellene logolni egy kb. 10 perces járatás alatt 1-2 másodpercenként (egy repülőgépről van szó). Egy olyan kontakt hőmérőre lenne szükségem, ami képes 220 fokig mérni, és azért relatíve pontosan teszi mindezt. A gép a földön állna, a műszer pontosságát kellene megvizsgáljuk, a lézeres hőmérős megoldásokban annyira nem bízom. Létezik ilyen hőmérő modul a Pi-hez, amivel mindezt meg tudnám csinálni? A logolás részére majd utána valamit kitalálnék, programozással nincs gondom, szerintem azt összehoznám. -
-
-
Plusz ott van még az exfat fájlrendszer. Általában mindegyik op.rendszer ismeri, kezeli. A Raspberry Pi OS-en csak pár parancs a támogatás telepítése:
sudo apt install exfat-fuse
sudo apt install exfat-utils
Az is egy lehetőség, hogy a raspberry-re dugva marad a lemez, megosztod samba-val, és mint egy hálózati meghajtót eléred Windows alatt. Így dugdosás nélkül eléred Windows alól, tudod írni/olvasni/törölni. -
Troy.
addikt
Külső merevlemezt mindenképp ajánlott ext4-re formázni? Az volna a legkényelmesebb, ha Windows 10 és Raspberry OS-ra csatlakoztatva is felismerné és lehetne rá másolgatni. Egy pendrive-val kipróbáltam a megosztást Raspberry-vel és sikerült, igaz csak ext4-gyel.
-
válasz
Gerasz #41643 üzenetére
Mikori Kodi? 1-2 éve belefutottam abba, hogy a Kodi YouTube hangja rossz volt analog kimeneten, miközben HDMI-n meg jó volt. Az egyedüli megoldás a Kodi downgrade-je lett. Szerintem itt is beszélgettünk róla annó. Szóval Kodi hang beállításaiban is nézz körül, haladó módra állítva. Elég sokmindent el lehet tekergetni ott is.
-
Gerasz
aktív tag
Aktív hangfal van a Pi-ra kötve, az átalakító csak a képet adja. Próbáltam az alsamixeren hangerőt állítani, beállításokban kotorászni. Az SD csatornák és sambán a videófájlok megegyező hangerővel, jó minőségben jönnek. Próbáltam Androidos stickel is csatlakozni a tvheadendre, azon is jó volt a hang. Sajnos nincs lehetőségem a HDMI-n jövő hangot kipróbálni, de szerintem az sem lenne jó.
-
-
Gerasz
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Raspberry Pi4-em, TVheadend és Kodi fut rajta, DVB-C csatornákat néznék rajta. A Tv-m HDMI portja rossz, így VGA átalakítóval és jacken használom az RPI-t. Kodin a HD csatornák hangja recseg a hangosabb részeknél, gyakorlatilag élvezhetetlen az adás, de az SD tökéletes és a letöltött filmeknél nincs probléma. A recsegés fennáll a felvett műsoroknál is. Telefonnal kapcsolódva a Tvheadendre jó a hang, a visszajátszottak esetében is.
Van tippetek, hogy mi lehet a gond?
Köszönöm
-
-
Elég új cikk: Updated on May 18, 2021
Otthoni desktop-on (mint + opera) majd kipróbálom
-
cog777
őstag
Hat, koszi a tippet, nekem nem mukodik, es egy forum szerint sem raspberry os-en, csak Ubuntun:
error: XDG_RUNTIME_DIR not set in the environment.
libva info: VA-API version 1.4.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri/vc4_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit -
Sajnos de: [link] [link]
Hírtelen egy 6 éves hibajegyet/kérést találtam rá, de biztosan vannak régebbiek is. Valóban érthetetlen, megmagyarázhatatlan, bosszantó, ciki,... de ez van. Most próbálják nekidurálni magukat, hogy ezt az évtizedes adósságot törlesszék.
Ha van grafikus felületed, a vainfo telepítésével megnézheted mit tud jelenleg a vaapi. -
Ezt három részre kell bontani, és nem(csak) a Pi hibája.
- a GPU támogatja-e a HW-es gyorsítást ( no és persze, hogy ismeri-e azt amire szükség van(pl. VC9?).
- Az adott rendszeren holt tart a VAAPI fejlesztése (Ezen keresztül kommunikál a böngésző és a GPU)
- a desktop böngésző támogatja-e a HW-es videólejátszást. Linux alatt csak tavaly kezdték el bevezetni azt, amit Windows-on már 10 éve is tudtak a böngészők.Sok a lemaradás, de mire kijön a pi5(vagy 6) már izomból is lejátsza a CPU
-
cog777
őstag
A flag-ekkel pont bekapcsoltam a hardveres lejatszast a bongeszoben, de valami valahol gyengus. Vannak akik a bongeszot hibaztatjak abban a bizonyos forumban. Passz, en nem ertek hozza. Remelem a kovetkezo generacio jobban tudja ezt kezelni mert amugy remek kis gep. El tudom kepzelni hogy evek soran egyre bloatware-esedik a chromium es nem birja kezelni, kiszolgalni a hardware-s egysegeket a CPU erobol.
Megtalaltam a forumot.
"It's not true at all that the Pi4 can't handle 1080p youtube video.
Download the video at 1080p60 with youtube-dl, play it with omxplayer.
Zero dropped frames, very low CPU usage.
The problem is the browser. I play youtube videos all day long on my Pi4B2 with LibreELEC, never skips a beat." -
wassermann
Topikgazda
válasz
cog777 #41625 üzenetére
Sajnos, be kell látni de jelenleg még így van: csak hozzáértő pepecselés után tud megközelítően úgy működni mint egy öregebb PC!
Persze hatalmas a Raspberry Pi-t fejlesztők tábora, emiatt fényévekre van már most is a saját Desktop-ja a kezdetektől - ugyanúgy ahogy a Pi 4-es hardvere az 1-esétől, de van még mit csiszolgatni pl. a megjelenítésen is. -
cog777
őstag
válasz
wassermann #41624 üzenetére
Belefer egy RPi4 desktop teszt, amit ZeroZero-nak csinaltam?
Mivel VNC-vel vagy ssh-val kapcsolodok legtobbszor az RPi-hez, ezert a relevans reakcioidohoz fogtam egy monitort, billentyut, egeret es megneztem mit tud manapsag mint desktop. (igaz, ssd-vel)
Meglepodtem mennyire ropkodtek a weblapok Firefoxon meg a nehezebb fajtajuak is, egy kis ublocker-rel megtamogatva. Sot meg par fejlesztorendszert is kiprobaltam, hasznalok, Godot, VSCode. Remekul porogtek.
Ellenben a YT az nem volt valami fenyes.
Hogy valami nezhetot kapjak, a Chromiumban kellett megnyitnom a YT-t es enedelyezni nehany flag-et. Igy mar elfogadhato volt 720p@30Hz-en, 1080 egy picit docogosen, de 60HZ teljesen fejeltos volt.Ahogy olvastam, erdemes ezeket letolteni a youtube-dl-el es egy desktop lejatszoval lejatszani.
Szoval inkabb el tudnam kepzelni RPi-t desktopra hasznalva egy hozzabberto kezeben, (fejlesztesre, tesztelesre esetleg mint vesztartalek gep), de nem egy kezdonek.
-
wassermann
Topikgazda
Kérem ne OFF-oljuk tovább a Raspberry Pi-s topikot! ZeroZero vette már a tanácsokat. Zárjuk ezt le! A további "olcsón mit netezésre" hozzászólásokat a topik védelme érdekében törölni fogom!
Kössz a megértést, hajrá Raspberry Pi!
-
ZeroZero
csendes tag
elsem hiszem hogy van egy olyan topic ahol kapok választ
Valami ilyesmi a terv, mármint valami kis PC. Laptopot inkább nem erőltetem, aksi, illetve ha bármi tönkre megy akkor lehet cserélni az egészet. Egyenlőre nem égetően sürgős, de majd vadászok valamit. -
-
ZeroZero
csendes tag
Szuper :/
Valami asztali megoldás kellene, de akkor szerintem marad egy olcsóbb PC össze rakás.
Köszönöm a segítséget -
ZeroZero
csendes tag
Sziasztok.
A szüleimnek szeretnék egy olcsó, netezős gépet, és így ugrott be a Raspberry, mint olyan. Sima, egyszerű netezős gépnek, főleg FB, YouTube, meg hasonlókra mennyire használható? Elég erős hozzá a hardver?
Esetleg Windows, vagy Ubuntu is tudja kezelni a hardvert -
-
A raspi-configban megnéztek nekem valamit? A Localisation Options -» Keymap nektek mit csinál? Nálam csak kiírja a Terminálra, hogy
Reloading keymap. This may take a short while
Régen itt lehetett a fizikai kialakítását beállítani. Most mit csinál? -
Márton
nagyúr
válasz
jézusom #41608 üzenetére
Nézd, én ismerem a dolgokat, van S905x boxom, pi2-m, pi4-em.
Köszönöm, hogy segíteni próbálsz, de a 10-20e Ft-os androidos boxot NEM TUDJÁK a frame packed 3D-t, hiába "csak" fullhd, ahogy írod. Itt nem az a lényeg, hogy ez meg az 4k/60-at is tud már, hanem hogy megírták-e rá a 3d mvc dekódolót. -
jézusom
addikt
válasz
Márton #41604 üzenetére
Zidoo nem tudom milyen chipsetes, kint már nem kapni ezt a fajtát, amit meg igen az realtekes. A Himedia az valami megint más huawei chipset, nem tudom mit tud, meg egyáltalán vane rá coreelec. Amlogicnál tutira van coreelec és az tudja a kadenciahelyes 4k60 hdrt atmos hanggal. Tehát amlogic sem a gyári droiddal tudja, vagy ha igen nem a gyári kodival. Nálam ez a lényeg, ha neked 3d kell az meg gondolom úgyis csak fullhd. Persze amlogic vonalon is az s922 tényleg drága, de 4k-ig szerintem elég az s912 vagy s905xxx.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
madrac #41606 üzenetére
Igen, ki akartam kerülni a Pi3-on az USB keskeny keresztmetszetét, ezért vettem egy aránylag nagy és gyors Sandisk kártyát (a kártya vezérlőt is lehet tuningolni).
Nekem is TVheadend-el megy: az OSMC alatt fut a háttérben a TVheadend szerver és van helyi-kliens is rajta, ha esetleg a Pi-n akarnánk nézni. Régen így TV-ztünk, de ma már senki sem nézi, csak néha felveszek vele. A kész felvételt pedig hálózaton átmásolom máshová, hogy a kártyán mindig legyen szabad hely. -
madrac
senior tag
válasz
wassermann #41605 üzenetére
Hogy érted? Egyidejűleg 2 rögzítés is megy vele egyszerre 0 hibával a TS fájlban?
Korrigálom magam, utánanéztem, számoltam, és az jött ki, hogy egy HD adás felvétele kb. 1.7MB/sec ami nem olyan sok. SD kártyánál gondolom ez marad is, viszont külső HDD-nél x2 minimum, bár nem vennék mérget, hogy a tuner nem az egész muxot küldi át, igaz ennek jelét nem láttam.
Akkor nem tudom mi van nálam, pedig nincs nagy leterheltségű egyéb feladat. HDD persze EXT4 stb, már nagyon sok mindent végig néztem. Aztán lehet, hogy tényleg a TV jel vétele nem 100-as, én meg elcsesztem rá egy csomó időt, energiát.
Na mindegy ezt csak érdekességképp osztottam meg. Én TVHeadend-et használok konténerben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Goddess of Victory:Nikke
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Hobby elektronika
- Tőzsde és gazdaság
- PlayStation 5
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Fujifilm X
- Azonnali játékos kérdések órája
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest