- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Üdv. Kollégák segítséget szeretnék kérni. Pi4 + Raspbian és jack-en vagy BT-on szeretnék hangot(tökmind1 csak valamelyik menjen). Letöltöttem valami ALSA mixer gui-t, de nagyon nem látom sehol és alap esetben csak a HDMI-vel rákötött TV-n van. Tudnátok segíteni?
-
cpt rodgi
tag
-
Bali27
addikt
Sziasztok!
Előttem már láttam hogy a HBO-val meggyűlt néhányótoknak a gondja.
Az lenne a kérdés hogy 2 Gb-os Pi4-el Tv-re ki lehet -e tenni, és mi a legegyszerűbb módja neki. -
0519
senior tag
válasz
wassermann #43787 üzenetére
Az a rész nem világos számomra, hogy az op rendszer és a raspi-config program mit kellene lásson, ha nincs hw eszköz és driver program.
-
_q
addikt
Manapság honnnan lehet raspberry-t rendelni? Se pi4, se zero 2 w nincs sehol, illetve 1 éves várólistát láttam külföldi oldalakon.
-
cpt rodgi
tag
válasz
wassermann #43779 üzenetére
van esetleg 5 let h miert nem csinálja a dolgát?
-
pungora96
tag
Sziasztok!
Debian 11-re épülő dietpi-re telepített kodinál tapasztaltatok szaggatást pörgetés vagy megállítás után? A 8.2.2 verzióban kifelejtették a scriptből a mesa driver telepítését, ezért kézzel kellett. Néztem, hogy nem a legfrissebb települ (20-as verzió), de már van 22-es is, csak azt fordítani kell forráskódból, ami elég körülményes. Van valakinek ezzel esetleg tapasztalata? Vagy nem a mesa driver lenne a ludas? Még pulseaudio-t raktam fel, az is okozhat gondot? Debian 10-nél semmi gond nem volt. Esetleg még magára a kodira tudok gondolni, hogy a drm prime dekóder amit most vezettek be, de nem láttam rá panaszt fórumon. -
cpt rodgi
tag
sziasztok!
próbáltam összedobni egy airplay zero-w t
ami nem megy, es 2 napja szenvedek:
hiába
sudo nano /boot/config.txtmajd bemásolt:
"dtoverlay=pwm-2chan,pin=12,func=4,pin2=13,func2=4"
ijraindit , fejem tetejére all, nem lesz a
sudo raspi-config
menuben a jack out, es hang se jön ki.megepitve: [kép]
sudo raspi-config audio: [kép]
sudo nano /boot/config.txt: [kép]
alsamixer: [kép](ha szamit , a pi-t külföldön vettem, par hettel ezelőtt. azóta nem lehet kapni, tehát utolsók egyike. es nem pi-2w hanem sima!)
köszönöm!
-
Vegyesek a tapasztalatok. 1-1 beállítás lementése percekig tart(most lemértem 2perc 59mp!!!) Nem az a baj, hogy ennyi ideig tart, hanem hogy ezalatt nem lehet használni a WEB-es felületet. Igencsak türelmesnek kell lenned, míg elvégzed az első pár beállítást.
Viszont amikor minden be van állítva, teszi a dolgát. Csak a nagyon lustáknak ajánlott. Pl. a leírásom alapján beállítva ugyanezeket tudja, igaz nem mindig lehet GUI-n csettintgetni, de megvannak a maga korlátai pl. az ftp szolgáltatás (számomra) furán működik. (Első körben kell lépned az /ftp mappába, és csak ezután tudsz írni olvasni, attól függően hogy mihez van jogod.
Az exFAT fájlrendszert valamiért nem kezeli, ezért az fstab-ot kézzel kell szerkeszteni, hogy adott user/csoport nevében, adott jogosultságokkal csatolja fel. Még ennek ellenére is pampog bizonyos beállításokkor a WEB-es felület, hogy nem képes módosítani a jogosultságot/tulajdonost.
Fut rajta Docker, azon belül a portainer, qbittorrent, és pihole. Natív szolgáltatásként be van kapcsolva az rsync, ftp, samba szerver, és fut a flash memory (csökkenti az SD kártyára történő írások számát ) meg a fail2ban. -
0519
senior tag
válasz
cinemazealot #43769 üzenetére
Megjegyzés: RPi Zero 2 W alkalmas ezekre (kivéve Libreelec) és újonnan, boltból beszerezhető.
-
Ad@m
tag
Nekem egy Pi4 van 4Gb rammal, komoly probalkozasok utan sem sikerult 2GB fole vinnem a ram hasznalatat, a cpu hamarabb elfogy, talan csak akkor tudom elkepzelni hogy szukseged lehet a 8gbos verziora ha valami adatbazisigenyes dolgot csinalsz, de arra nem a legjobb egy pi amugy sem (ha mar csak 8gb ba fer bele az adatbazisod)
-
cinemazealot
addikt
Mit szeretnél "gyakorolni"?
- Média lejátszó (pl. KODI-t futtató LibreELEC) telepítését? Arra nem szükséges Pi4, elég Pi3 vagy akár Pi2 is.
- Linux alapú rendszer telepítését és konfigurálását, testre szabását? Arra bármilyen levetett PC alapú netbook alkalmas lehet.
- GPIO programozhatóságát? Arra is elegendő a régebbi Pi3 vagy Pi2.Akár egy használt Pi2/Pi3, akár levetett netbook mellett döntesz, olcsóbban kijöhetsz, mint bármelyik Pi4-gyel.
-
Imy
veterán
Semmi problémába nem ütköztem, csak szeretnék beszerezni egyet gyakorlás céljából.
Nem tudom mire használnám, konkrét projekt nincs kilátásban. Csak a jövőre gondolva lehet a 8Gb-os jobban megérné mint a 4Gb, hátha szükség lenne rá. Mennyi a különbség a két verzió között árban? -
Imy
veterán
Gondolkodok egy raspberry pi beszerzésén. Kezdőként melyik verziót lenne érdemes megvenni? 4-es 8Gb RAM-mal? 4Gb lehet korlátokba ütközhet.
Illetve hol érdemes? Aliexpress vagy más megbízható forrás? -
válasz
wassermann #43757 üzenetére
Köszönöm!
Ezek azok a dolgok (a jó hangminőség és az órajel kapcsolata), amelyekre soha a büdös életben nem gondoltam volna!
MaCS
-
wassermann
Topikgazda
válasz
wassermann #43756 üzenetére
De ha a Pi órajelét a config.txt-ben fix-re állítod, hogy ne változtassa, ki lehet ezt küszöbölni!
-
Tényleg nem vagyok egy audiofil alkat, a füleim is főleg dekorációs célt szolgálnak, de a RPI hangminősége még az engedélyezett jobb minőségben sem az, amivel a hifit etetni szeretném. Annál egy fokkal azért jobb hangminőséget szeretnék.
A feleségem meg ráadásul állítólag még hall is, és előfordulhat, hogy a következő tíz évben vendégeket is fogadunk...
MaCS
-
válasz
MaCS_70 #43744 üzenetére
Nem tudom, attól függ.
- ha olyan a doboza, akkor a ráültethető hangkártya nem opció.
- Nem tudom mennyire zavarja a HDMI extratort, hogy nincs rádugva a TV
- Miért nem jó a gyári analóg kimenet? A copfig.txt-ben is lehet javítani a minőségén. -
Ma van a nemzetközi PI nap (3.14), remélem lesz valami újdonság
-
bwin.party
aktív tag
Szia!
Ma erőt vettem magamon és full reset után a samba megosztás sikerült. Illetve a Transmission is teszi a dolgát, a seedelesnél látom majd bajok lesznek vele. Mindkettőt leírás alapján csináltam, nem volt gond utána. Most a Nextcloudot bütyköltem fel, ez alapján.
Annyit csináltam, hogy a régi telepítő elérése helyett a 23-ast töltöttem le és vittem végig a folyamatot. Ha a böngészőből szeretném befejezni a telepítést arra már hibát ír.Not Found
The requested URL was not found on this server.
Apache/2.4.52 (Raspbian) Server at 192.168.0.199 Port 80
Az lehet gond, hogy a régi leírás után valami megváltozott és ez miatt volt hülyeség úgy telepíteni, hogy a verziószámot 15-ről kiválasztottam 23-ra telepítettem fel? -
Átlagos fül számára, hangnak erősítőbe befelé, 10e Ft nagyságrendig milyen megoldást javasoltok?
Akár rendes analóg hangkimenet, akár optikai digitális szóba jöhet.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
bwin.party #43733 üzenetére
Akkor valamit kihagytál mert a leírással nincs semmi gond.
A megosztott mappának milyen jogosultságai vannak a fájlrendszerben? (ls -al kimenete)
Hogyan van felcsatolva alá a külső meghajtó?(fstab sora)
Egy online szövegmegosztóra töltsd fel az smb.conf tartalmát.
Pingelni tudod? Vagy meg is jelenik a hálózat listában az intézőben?
Windows-on használsz plusz biztonsági programot ami biztonságot/tűzfalat is piszkálja, vagy sajátot állít be? -
akipapi
tag
válasz
Sweet Lou 6 #43736 üzenetére
Köszönöm, sikerült nekem is.
-
golya87
őstag
Valószínüleg velem van a gond, mert nem találom, de a másik ARM SBC-s topik már megszűnt?
-
kutga
félisten
válasz
bwin.party #43733 üzenetére
A path nem jó így. \\(raspberry pi ip címe)\(megosztott mappa neve) kell legyen. Zárójelek nélkül persze.
-
akipapi
tag
Sziasztok!
Raspberry Pi 4-en fut natívan Adguard Home Version: v0.102.0 nálam. Hogy tudom frissíteni újabb verzióra? Próbáltam keresni, de nem igazán találtam olyan leírást ami működött is.
Előre is köszönöm. -
bwin.party
aktív tag
-
kutga
félisten
válasz
bwin.party #43728 üzenetére
Nálam így működik.
-
bwin.party
aktív tag
válasz
bwin.party #43730 üzenetére
A Windowsos hitelesítés miatt én feladom ezt a dolgot, bármit csinálok nem működik.
-
bwin.party
aktív tag
válasz
wassermann #43729 üzenetére
Köszönöm, vissza olvasok!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bwin.party #43728 üzenetére
Talán az eltérő Samba verzió okozhatja. Jobb felül keress ebben a topikban a Samba-ra, volt ilyesmiről szó korábban.
-
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
Új sd kártyáról fut a Rasbian OS, de a Sambával megakadtam. Cigam leírásából hoznám létre a megosztást, de a Windows csak hitelesítést kér. Hogyan lehet elkerülni, hogy simán engedjen be?
Köszönöm.
-
mesger82
tag
válasz
body007 #43726 üzenetére
Találtam egy kompromisszumos megoldást. Kipróbáltam a PrimeOS-t. Alapból van rajta Play áruház, nem kell mókolni. Még tesztelgetem, de tetszik. Eddig nem produkált hibát a HBO Max (szép képe van, nem alacsony felbontás)és a Youtube sem gond neki (1080p-ben gond nélkül fut). Cserébe ablakanimációkor csinálja ezt a képhibát. Minden alkalmazást ablakban nyit meg, de ha egyből teljes képernyőre nyitod, nincs gond. Kikapcsoltam az ablakanimációt, de nem változott semmi... Még próbálgatom, de úgy néz ki jó lesz.
-
válasz
mesger82 #43724 üzenetére
Egy ideig én is próbálkoztam android az rpi-n projecttel - de beláttam, h jobb ha elengedem.
Egy otthoni youtube kioszk lett volna a cél, h szóljon a zene valamiről - de inkább vettem egy android box-ot (arra is fel lehet hack-elni a vanced-et meg van ott smarttube is) azóta jobban alszom
-
mesger82
tag
Kipróbáltam, hogy az előző LineageOS (18.1, android 11) raktam fel, azzal meg szaggat. Ha letöltöm a filmet, kb 480p-be tölti le és akkor is szaggat...
Megnéztem annak is a config.txt-jét, ott a #camera sor alatt volt egy gpu_mem=128 sor, azt átírtam 256, 512-re, de semmi. Csinaltam azt is, hogy kitöröltem beraktam egy 'include extraconfig.txt'-t, létre hoztam ezt a filet és beleírtam a gpu_mem sort. De az se működött.
A 19.0-ás verziónál se segített. 1024-re írva el sem indult...
-
mesger82
tag
Annyit csináltam, hogy csináltam egy Rpi OS-t és azon keresztül megnéztem a config.txt-et.
Nem találtam benne erre vonatkozó sort. Csak annyit kell tennem, hogy létrehozok egy új sort?
Pl:
gpu_mem_512 -
mesger82
tag
válasz
atiska007 #43721 üzenetére
A BiTGApps telepítése után a play áruházból telepítettem a HBO Max-ot. Verziószám: 52.10.0.91
Se Putty-n se WinSCP-n nem tudok rá csatlakozni. A leírásban van hozzá SSH-val kapcsolatos leírás, ott azt írja hogy nincs user accountja. Valamit ír a developer options-ban. de arra nem jöttem rá, hogy ott mit kell csinálni. Hogy tudok Putty-val vagy WinSCP-vel csatlakozni rá?
Van valami különbség az áruházból letöltött verzió és pl az apkpure.com-ról letöltött változat között?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
mesger82 #43717 üzenetére
Én arra gyanakodnék, hogy túl kicsi a GPU-nak kiosztott video memória. Nincs telepített Androidos rendszerem, de Linux-nál asszem ez a parancs "'vcgetcmd get_mem gpu" a memória pillanatnyi méretének a kiiratására. Ha 128MB-nál kisebb értéket ad vissza válaszul a parancs, a config.txt-ben néznék körül, hogyan lehet nagyobbat adni neki induláskor (pl. 256MB).
-
mesger82
tag
válasz
atiska007 #43718 üzenetére
LineageOS 19.0 - KonstaKANG (Android 12)
De van egy másik változat is:
-
mesger82
tag
Üdv!
Valaki használ Rpi4-en linageos-el HBO MAX-ot? Mobilon, PC-n (Brave böngészővel) tökéletesen fut, viszont Rpi-n vannak gondok.
Adott egy Rpi4/8GB, Linageos 19-el (Android 12), amire feltelepítettem a HBO Max alkalmazását. A gond az, hogy van amikor 2-3 sorozatrész után vagy 1-2 film átlépés után, de van, hogy már első lejátszáskor remeg a kép vagy zöld, piros, kék becsíkozódások jelennek meg lejátszáskor teljes képernyőnél. Ha előhozom az épp futó alkalmazásokat, akkor kisablakban folytatódik a lejátszás, de megszűnik ez a jelenség. Mitől lehet? Újraindításnál ez vagy elmúlik 2-3 video lejátszás elejéig vagy már az első lejátszásnál csinálja...
A TV egy Samsung H6400, cseréltem már HDMI kábelt is. 32 GB-os kártyán van. Azt is csináltam, hogy az alap 8GB-os particiót megnöveltem a kártya maradék formázatlan területére is (ezt telepitő videoban ajánlották is). Ha ezt csinálja, akkor előfordul, hogy youtubera átlépve is csinálja lejátszáskor. A válaszotok előre is köszi.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
sztanozs #43713 üzenetére
Köszi. Ezt találtam az integrációk között: Mullvad VPN. Ez lenne az?
-
-ZeeZee-
senior tag
RPi4-re feltettem a HA-t így gyakorlásnak. Tettem mellé OpenVPN-t, RPiMonitort. Viszont a HA-ban rájöttem, hogy a Dockeres verzió butított, a Supervized viszont nem megy fel így. Ezért a komplett rendszert HASS-ra kellene cserélnem. Van mód VPN szervert telepíteni HASS mellett? Lehetne routerre is tenni, de nem akarok minden forgalmat azon a VPN kapcsolaton keresztül küldeni, csak néha jó lenne kívülről belépni a belső hálóra. Van erre megoldás?
Szerk: a link lemaradt... -
-
golya87
őstag
Pi napra szerintetek várható valami? Vagy idénre le van tudva a W2 és PiOS x64-gyel?
-
Shummo
senior tag
válasz
Steven #43702 üzenetére
Ahogy azt írtam is, nekem nem serviceként fut (nem nox).
Desktop verziót használok.És így indul autómatikusan:
sudo nano /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostartnem serviceként.
A desktop verzió pedig kell, mert van benne RSS + kereső funkció., ami a WEB UIba nincsMIndenesetre köszönöm
-
-
Shummo
senior tag
sziasztok. Valaki tudna segiteni abban, hogy a rASpberry Pi -4 re kötött + HDD-n a Qbittorent a letöltött új fájlokat jó permissionnal hozza látre?
Rendszer SSDn, a Qbittorent desktop verziót használom (nem a NOX)
az új fájl "rw----r--" jön létre.
az OWNER az a pi:pi, plusz az alábbi parancsoat futtattam:sudo chown -R pi:pi /nas
sudo find /nas -type d -exec chmod 775 {} \;
sudo find /nas -type f -exec chmod 775 {} \;
+ a SETFACL paranncsal hozzáadtam egy +usert is akit NFS kapcsolat esetén használok.A letöltési mappa essetében el tudtam érni hogy a default group jogok szintén rw legyen.
De hiábasetfacl -d -m g::rwx /nas/downloads
parancs. Mégse lesz az alapértelmezett az X is.
Szóval most rw-rw-r-- jön létre a fájl.+ Ami érdekes, ha én hozok létre egy fájl mondjuk a Windwoson belül a + userrel, akkor az rwxrw-r-- joggal jön létre.
Esetleg valaki tudna segíteni, hogy oldható meg, hogy az alap a chmod 770 vagy 775 legyen?
Vagy legalább a User(group) legyen RWX.
Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest