- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
félisten
válasz
cog777 #48190 üzenetére
+1
Beállítod subnet routerként, és kényelmesen eléred az alhálózatod.
-
turho
addikt
válasz
cog777 #46896 üzenetére
Valami nekem azt súgja, hogy működő trim-mel egészségesebb lenne...bár ahhoz parancssorozni is kell, ha igaz.
Tényleg, srácok, ha csak egy volumio van fenn a Pi-n, akkor azalatt hogyan van nekem terminal-om? Az eszközre kötött 10 collos monitort lesném.
(Nem írom le mindig, de bocs, inuxban, Pi-ben ultrakezdő 50 éves vagyok).tulajdonképpen mindennek örülök, ami előbbre visz.
-
cog777
őstag
válasz
cog777 #46822 üzenetére
Kozben megkaptam a megerositest hogy Godot 4 mukodik RPi5 alatt is Opengl 3.x-et hasznalva..
-
azbest
félisten
válasz
cog777 #46776 üzenetére
Van alapból addon telepítve ami h264 max 30 fps változatot választ ki lejátszáskor. Magasabb felbontáson, 60 fps-sen nem ilyen rózsás a helyzet azt hiszem. Meg ugye, ha nem csak egy teljes képernyős youtube megy, hanem ablakban van meg esetleg mellette mást is csinálna...
-
azbest
félisten
válasz
cog777 #46697 üzenetére
Ez több sebből is vérzik. Egyrészt az mac. Másrészt semmi értelme a buffert lemezre kiírni lejátszáskor, max kevés memóriával lehetne bármi értelme, meg nagyon lassú internettel. A tesztekben most 8GB ramosakat használnak. De mégha valamit ki is ír, az sehogyan sem kéne, hogy befolyásolja a lejátszást.
Ha a képernyő rajzolás akadozik az állítólagos sd kártya írás miatt, az már önmagában akkora baklövés, hogy valaki már botrányt csinált volna belőle.
Azért szaggat a videó, mert pixelenként kirajzolni a képet, pláne a folyton változó videónál, az nagyon prociigényes. Plusz a gpu pixelenkénti rajzolási teljesítménye sem elég erős, évtizedek óta nem így rajzolják a desktop grafikus felületet, hanem a gpu hardveres gyorsítással teszi ki a bufferből. Ez hiányzik. Ezért működik jól az opengl es alapú kodi alól a videolejátszás, mert az a 3d módot használja és a gpu egyben rakosgatja a nagy mennyiségű kép adatot. Nem pedig pixelenként utasítja a processzor. A pi1-en is ment simán úgy a videólejátszás, kodival, omxplayerrel.
VPN szervernek viszont jó lehet
van mostmár harveres gyorsítás a titkosításhoz, amit a vpn-hez is talán ki tudnak használni, így nem szűk keresztmetszet a proci a titkosított átviteli sebességhez.
-
azbest
félisten
válasz
cog777 #46674 üzenetére
youtubera visszatérve... már csak h265 hardveres dekódolás van, kivették a h264-et a pi5 -ből mondván úgyis elbírja nyers erőből a proci. Nesze neked fogyasztás. [link]
Szóval azon a bemutatón a video dekódolása (avc1 = h264) is procierőből ment, mert már csak hevc h265 ami hardveres. Youtube meg avc h264, vp9 és av1 (nem avc) formátumokat tol.
-
azbest
félisten
válasz
cog777 #46670 üzenetére
"rendben" 10% képkockadobás
Másik részen, amikor két youtube megy ablakban, akkor 50% képkockadobást látszik 720p@30Hz videóval is.
#46672 Aryes
a broadcom nem adja ki a belső dolgaikat. A régebben beharangozott driver és közvetlen elérés is csak egy wrapper réteg volt. Sokminden van, amit az alapítványosok broadcomos embereik és kapcsolataik által elérnek így is. De X-et írni még az nvidia/amd gpu-knál is nagy kihívás és meg sem közelíti a zártat. A zártat meg nem csinálja meg a broadcom linuxra. -
Undoroid
őstag
válasz
cog777 #46425 üzenetére
Köszönöm az információkat, rajta vagyok a dolgon!
Annyi beállítás, jogosultság, stb...van, hogy elveszek közöttük.
Mivel cigam úr válasza számomra sokkal alaposabb, így megint az Ő írását fogom felhasználni!
* * *
Na ez a részletes leírás nem semmi! Hatalmas segítség ez a kezdők számára!
Át kell olvasnom párszor, hogy megértsem!
Nekem majd olyan beállításokat kell találnom, hogy a következőket 'tudja' ez a pici Raspberry:
- hálózati tároló olyan adatokra, amik itthon keletkeznek (fényképek, Arduino programfile-ok, kapcsolási rajzok, stb...)
- kizárólag a 'belső hálózatomon' szeretném megosztani ezeket, akár több gépen is (gépváltást tervezek és nem akarok minden ilyen adatot másolgatni, keresgélni.)
- esetleg, ha van erre a dologra valami speciális megoldás, akkor a tápfesz alacsony szintre esésekor (5V alatt valahol) a Pi biztonságosan kikapcsolna a további hibák és fekete képek elkerülése érdekében, de még a tápkör BMS-e végső lekapcsolása előtt! A PI nyilván figyeli a megfelelő betápot (kicsi, sárga villámjel) és ezt talán fel lehetne használni erre.
-
ravensky13
tag
válasz
cog777 #46224 üzenetére
Gyakorlatilag be tudsz húzni kis dobozkákat amik bizonyos dolgokat el tudnak végezni, és rengeteg plugin van hozzá, szóval új dobozkák/komponensek is letölthetők (így a mysql plugin is).
Például teszem azt adott egy esp+hőmérő ami küld percenkét egy hőmérési adatot mqtt-n. A nodereden behúzol egy mqtt receiver komponenst, kikonfigurálod hogy milyen útvonalon várja az üzeneteket és annyi. Után mondjuk behúzhatsz egy serial port komponenst, a kettőt összekötöd és már kész is van. Ha jön egy mqtt üzenet, akkor azt a nodered fogadja, majd tovább kiküldi a PI soros portján.Ezt persze lehet csűrni csavarni. Pl van még "function" dobozka. Ez eléggé univerzális. Gyakorlatilag bármilyen függvényt bele tudsz programozni (sajnos ez javascript). És mondjuk tudsz olyat vele csinálni hogy mqtt receive doboz, onnan link a saját függvény dobozba, ami csekkolja, hogy az adott hőmérséklet kisebb v nagyobb pl 24-nél. Kelleni fog még egy gpio dobozka a végére, és pl meg tudod vele oldani azt, hogy ha 24C-nál nagyobb a hőmérséklet világítson egy kis LED, ha alacsonyabb akkor meg ne.
Rengeteg lehetőség van benne, viszon rengeteg már eleve kész komponens is van. Minimális programozással és tudással brutál jó dolgokat lehet belőle kihozni...
És még valami (nem, ez nem apple keynote). Régebben foglalkoztam egy szintén esp alapú home automation kütyüvel, ami pl tud ledszalagot dimmelni, és udp-n kapja az utasításokat. Közben felgyorsult az idő és kissé elhanyagoltam ez a projektet, viszon itt van pl a tasmota. Ugyanezt megoldja viszont mqtt-n kommunikál. Itt az volt a probléma, hogy néhány kütyü mqtt-s, néhány meg mezei UDP üzenetekre hallgat. És a nodered ezt megoldotta. Mert van neki tcp, udp sender/receiver komponensei is. Szóval most mindent tudok mqtt-vel irányítani, mivel a telefontól elbattyog a noderedig az mqtt üzenet, utána a noderedben megvan a logika hogy most kinek megy tovább mqtt üzi, és kinek kell konvertálni az üzenetet udp-re. Gyakorlatilag egy platformra sikerült hozni mindent
Bocsánat, ez hosszúra sikeredett
-
UberMutant
őstag
-
Blue@X
senior tag
válasz
cog777 #45278 üzenetére
Köszi a tippet! Megnéztem és a legújabb firmware van rajta, viszont mikor csatlakoztatom az SSD-t, rajta a PI OS Lite-al, akkor elsőre elkezdi resize-ni a root fs, és utána dob egy ilyen hibát:
22.224901] FAT-fs (sda1) : Directory bread(block 2073) failed
22.227581) FAT-fs (sdal): Directory bread(block 2074) failed
22.230236] FAT-fs (sda1): Directory bread(block 2075) failed
[
22.2329801 FAT-fs (sdal): Directory bread(block 19156) failed
[
22.2356671 FAT-fs (sda1): Directory bread(block 19157) failed
[
22.238341) FAT-fs (sda1): Directory bread(block 19158) failed
22.241036] FAT-fs (sda1): Directory bread(block 19159) failed
/usr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 64: /usr/bin/mount: Input/output error rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 65: rusr/bin/mount: Input/output error rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 66: tr: command not found rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 67: fdisk: command not found rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 80: /usr/bin/mount: Input/output error rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 81: /usr/bin/mount: Input/output error rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 251: /us/bin/whiptail: Input/output error /usr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 252: sleep: command not found rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 4: umount: command not found rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 5: /usr/bin/mount: Input/output error rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 6: rusr/bin/sync: Input/output error rusr/lib/raspberrypi-sys-mods/firstboot: line 15: reboot: command not found usr/lib/raspberrypi-sus-mods/firstboot: line 16: sleep: command not found
22.328179] Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init? exitcode=0×00000000
22.3311251 CPU: 2 PID: 1 Comm: firstboot Not tainted 5.15.61-08* #1579
22.334072] Hardware name: Raspberry Pi 4 Model B Reu 1.4 (DT)
22.337064] Call trace:
22.3400511 dump_backtrace+0x0/0x168
22.343095] show_stack+0x20/0×30
22.346141] dump_stack_lul+0x8c/Oxb8
22.349216]
22.352296]
dump_stack+0x18/0x34
panic+0x12c/0×324
22.3553831
complete_and_exit+0x0/0x30
22.358508] do group_exit+0x4c/Oxa8
22.361650]
_wake_up_parent+0x0/0x38
22.3648091
invoke_syscall+0x4c/0x110
22.367995)
elO_suc_common.constprop.3*0xfc/0x120
22.321216]
do_e10_suc+0x2c/0x90
22.3744571
e10_suc+0x24/0x60
22.377713] e10t_64_sync _handler +0x90/0xb8
22.3809951 e10t_69_sync+0x1a0/0x1a4
22.384296] SMP: stopping secondary CPUs
22.387615] Kernel Offset: 0x2166600000 from Oxffffffc008000000
22.390986] PHYS_OFFSET: 0x0
22.394364] CPU features: 0x200004f1, 00000846
22.39?789] Memory Limit: none
22.401229]
---[ end Kernel panic - not suncing: Attempted to kill init! exitcode=0x00000000 JEz lehet az általad írt nem konfigurált quirks beállítás miatt?
-
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
cog777 #45196 üzenetére
Minek is "amúgy"?
DIY/Cs(ináld-)M(agad) Rpi 5 -na jó:4,5- recept, annak, aki türelmetlen:
Egy méterre kapható/vágott alulemez hűtő és egy régi VGA kártya ventivel megvan 2,5 GHz-nek a hűtés, +Yt, + gugli(kulcs-szavak kb: RPi, overclock)....de szinte biztos, hogy a VGA hűtőborda is jó rá.
...
-
-
atesss
addikt
válasz
cog777 #45074 üzenetére
Ja végül is ennél az SSH akár elegendő csak a belső hálóról.
De van a belső hálóban - egyelőre egy - másik eszköz (egy RPI4) amin van cloud-os RealVNC már belőve. És akkor onnan lehetne tovább, onnan SSH-zni.
Bár annyi a hátrány, hogy kvázi a nyitvatartási időben(egy szabadulószobáról van szó) azon a PI-n egy TV-n egy videó fut folyamatosan. Tervezett update-et nyilván úgysem ekkor csinálnék, de egy hiba esetén meg akár pont akkor lehet (illetve épp előtte derülhet ki) hiba a WAV-lejátszóssal is. És ekkor a TV-nek a képét nem kéne birizgálnom, mert látják...A RealVNC elvileg tud létrehozni Virtual Desktop-okat. Ami csak a VNC számára látható, de amúgy ugyanolyan funkcionalitású, ugyanazzal a userrel és jogaival fut. Asszem. És egy 4-es Pi-nek már simán el kellene bírnia.
Annó olyan 2-3 éve ezt már egyszer próbáltam beállítani. Valamennyire sikerült is, de valami még nem volt megfelelő. Asszem ennek utánanézek és lehet nekifutok még egyszer.Hát, én GUI-t akartam volna rakni a 2-es Pi-re is igazából. Csak a terv az hogy csak akkor használom a GUI-t ha nagyon kell. És ez rajta az esetleges VNC-re is igaz. Hát igen hogy nem lenne gyors az tuti...
Docker: Köszi, abszolút érdekel meg kellene is majd, de ennek most nem állnék neki szerintem.
-
atesss
addikt
válasz
cog777 #45072 üzenetére
Azért jó lenne még egy SSH server (távolról WAV file csere, esetleg Python scriptfájl csere), VNC távoli asztal (mondjuk itt egyelőre nemtom igazából mire is kell konkrétan, de még jól jöhet, meg megszoktam), stb.
"Esetleg csinalnek egy telepitoszkriptet, ami minden fuggoseget telepit"
Az ötlet jó, sőt előremutató. Csak még nem annyira csináltam konkrétan ilyet, és most nem biztos hogy lesz sok fölös időm kikísérletezni.
Aztán ez most lehet hirtelen előítélet miatt is, de egy teljesen más projektben most hasonlót csinálok, és baromira unom... (a régi programozó ESP8266 C/C++-os platformio-os kódját írnám csere-modulokra, de az istennek nem fordul még mindig le a kb. 8. hiányzó függőség levadászása után se.)
De ok, akkor nekiállok, aztán meglátjuk fut-e a Lite-on könnyen...Docker: ez nekem is eszembe jutott. De sajnos még nem értek hozzá.
Illetve a konténerezés mekkora plusz erőforrást eszik, egy ilyen régi lassú HW-en ?
Amint lesz egy kis fölös időm mindenképp neki akarok állni tanulni Docker-t. Egy munkához már jó lett volna pont nemrég külföldön. De nem tudtam megoldani jól, legalábbis gyorsan nem. Egy eléggé "Windows-ellenes" tulaj kamerarendszeréhez( [link] )
-
BestofJAVA
tag
válasz
cog777 #44975 üzenetére
Mind megtörtént, és a gondolatmenetedből kifelejted a fogyasztóvédelmet. Az utóbbiban nem szorulok tanácsra. Csak nem képzeled, hogy én vagyok a hibás, ha félkész hardvert adnak el, ami nemcsak bizonyos szoftvereket, de rá való operációs rendszert sem futtat?
Szerintem barátkozz meg azzal, hogy ebben a történetben abszolút nem én vagyok a ludas. Felébredt a gyűlölet benned, de ok nélkül. Magadnak persze nem ezt kívánnád.
Azt kell megvizsgálni, hogy adakozni akartam-e ellenszolgáltatás nélkül valami gyárnak. Mit kaptam? Egy rusnya macskát, egy rusnya kutyát. A tét nem az, hogy visszaadják-e a pénzemet. A tét az, hogy mennyi bánatpénzt fizetnek. Ugyanis ígéretet is eladtak. És rabolták az időmet.
Az időm pedig többet ér, mint a Linux. Sokkal.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cog777 #43614 üzenetére
Ez nagyon tetszik.
Feltűnt viszont, hogy itt folyamatosan offolunk, ezért mivel a PH!-n nem volt témába vágó (pixel art, 2D pixel grafikával foglalkozó) topic, nyitottam egyet! Ha van rá igény, folytassuk ott a diskurzust!
-
válasz
cog777 #43347 üzenetére
Szerintem egyszerűen fixálja az első HDMI kimenet felbontását/frissítését. Nem a rádugott monitortól kérdezi meg a lehetőségeket. Elképzelhető hogy valami brutál nagyra állít be mindent ha nincs rádugva monitor (headless resolution)
Ha nincs benne ez a sor, mekkora felbontást/frissítést állít be? -
-
válasz
cog777 #43043 üzenetére
DB meghalt gondolom újra kell raknom teljesen
ma már nem esek neki majd csak holnap .
Köszönöm a helpet..
Annyi még hogy hütésel használom a pi-t tuningolva 35-45 között van ahőmérséglet.
restart után mindig bebugzik az file system...
ez a tuning miatt van vagy szarul kezeli a 2tb hdd-t? ötlet?Ha nem indíttom újra akkor akár hetekig elvan... rebootot nem szereti
-
lanszelot
addikt
válasz
cog777 #42848 üzenetére
A fordulatszám az OS -től is függ, ha jól emlékszem a twitter OS alánlja fel, hogy kapcsold be.
/nem biztos, kb 8 OS-t dobtam fel par napja/
Hallani is lehetett hogy fullon teker.
Windows-ban is beállíthatod, hogy ne állítgassa fullon pörögjön Felül írja az alaplapi beállítást.ice tower csak akkor kell ha húzod, azt nem akarom.
Szép 2 napig, utána meg a helyet foglalja
Én a pici méretet preferálom.Sikerült valakinek megtalálni a Nov8-án kiadott új RPi OS-t?
-
lanszelot
addikt
válasz
cog777 #42843 üzenetére
Nem tudom, nem vagyok szaki, de nem lehet, hogy RPi OS vissza veszi a procit, ha túlzottan melegszik?
Nem RPi OS-el melegedett. DietPi -t dobtam fel, és az install alatt el kezdett villogni a hőmérő, forró is volt, rátoltam, és egy perc alatt lehúzta, hogy hűvös volt a ház.
Tény, hogy Twister Os en is max 58 fokot produkált, de rá kapcsoltam, és lehúzta 40-re
Nem állítottam be a fordulatszám szabályzást, így maxon pörög /twister os -en be kell, mert alapból off/De az tuti, hogy ha valaki szórakozni veszi, kell rá. Mert nem csak RPi OS létezik, és miért ne próbálnám ki mind? Ezért vettem, szórakozni.
Volt aki írta, hogy a hütő forrasztgatással kukázta a RPi-t, hát ezt se forrasztani nem kell, se érteni hozzá, és a 40 láb is ott marad szabadon.
Vannak OS-ek ahol be van kapcsolva a fordulatszám, pl Ubuntu Mate, és igen, ott le is lassul, tehát működik a fordulatszám szabályzója is.
Oldalt beszív, lefele fújja a levegőt, elég komolyan. Tehát a tetejét is be lehet fedni, ha vki akarja, csak oldalt kell neki lyuk, a videón jól látni hol, mekkora.
Szerintem jól is néz ki, csak ajánlani tudom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cog777 #42676 üzenetére
Közben már fel is raktam a qtcreator meg a qt5-default csomagokat, beállítottam a KIT-nél a QT típusát és le is fordult az üres ablak. Ma beteszem alá a rádió kódot és ki is próbálom, de a joystickok még nem érkeztek meg. Mondjuk van valami külön joystick kezelő dolog a QT-ben, majd meglátjuk mire megyek vele.
Pythonnal ismerkedni egyszerűen nincs időm. Az utóbbi pár évben tisztán hw fejlesztőként dolgoztunk, csak néha beesik olyan meló is, ahová kellene user interaction és akkor vehetem elő a berozsdásodott programozói ismereteimet.
Egyébként vicces, hogy a QT Creatorból már rég nincs új 32 bites verzió, a PI-re meg még mindig nincs 64 bites (nem béta) OS. Persze a régebbi Creator és 5.11-es QT is tökéletes nekem erre a feladatra, de igazán beléphetne már a PI a 64 bit világába.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cog777 #42673 üzenetére
Régebben C/C++ programozó voltam, QT Creator alatt dolgoztunk csak nem Rpi-re fejlesztettünk, hanem másik ARM-es kínai cuccra, arra külön lefordított és felmásolt QT-t használtunk.
Pythonnal csak annyi tapasztalatom van, hogy pár soros nagyon egyszerű szkripteket már használtam a terminálban, de semmi több. Néztem a PySimple dolgokat, de elég barátságtalannak tűnt meg a végeredmény se nagyon tetszett.
Igaz nem kell sok minden, egy ablak lenne az egész program pár gombbal (de annak igényesnek kell lennie, hogy aztán meg is rendeljék nagyobb számban
), egyszerűbb kiírásokkal meg inifájl kezeléssel, a háttérben pedig SPI-s rádió adóvevő és vezetékes vagy BT-s joystick kezeléssel. - az SPI-s rádió kezeléséhez már van C++ forrásom.
Szóval azt mondod, hogy a legjobb megoldás, ha a QT Creator a PI-n fut, én meg távoli asztalról lépek be rá ssh-n és úgy vagy helyileg a PI-n dolgozom?
-
lanszelot
addikt
válasz
cog777 #42441 üzenetére
rgb semmiképp, utálom a felesleges divat dolgokat.
PWM sokkal fontosabb.
Megrendeltem ezt, már csak heatsink kellene alá, de sehol se találok normálisat. -
válasz
cog777 #41960 üzenetére
Köszi a kimerítő válaszokat neked is, meg mindenki másnak!
Tehát akkor az I/O fogja vissza főként, jól gondoltam. Köszi!
Tesztekkel ne fáradj, az érveid alapján elhiszem, hogy jól teljesít. Valószínűleg én is veszek majd a Pi mellé egy ssd-t. Mondjuk a fagyásokat nem tudom ez megoldaná-e.
azbest: próbáltam állítani a dolgokon, bár a színeken pont nem. Majd kipróbálom akkor, köszönöm. A tv fps-ét meg elvileg automatikusan állítja már a pi, meg ami sokat segített, az a rendes képfrissítés beállítása (50 Hz, a TV valamiért mindig 60 Hz volt). Így is van benne.egy érezhető akadás. Ha a képernyő kis részlete frissül, pl egy arc mozog, nincs gond. Viszont ha a teljes háttér oldalra pásztázik, vagy egy felülnézeti drónfelvétel van a tájról, eléggé darabosan frissül minden... Elvileg az FPS és a hz stimmel.
Az oprendszer cserével meg igen, tapasztaltam, hogy a legtöbb hardver nem megy, voidon is mindent kézzel kellett beállítani, de ez benne van a pakliban. Csak stabil legyen.
wassermann: köszi! Ez nagyon érdekes! Írtad, hogy szándékosan van visszafogva az sd. Ha overclockolom, az inkább a kártyának tesz rosszat, vagy a pinek?
--
Egyébként már jó ideje kint a Pi4. Van értelme várni az új verzióra, vagy nem érdemes, mert a mostaniakból is alig van készlet?
-
scream
veterán
válasz
cog777 #41691 üzenetére
Hm, most felraktam egy 64bit-es rendszert, illetve nem raktam fel uwf-et és fail2ban-t, így egyelőre gond nélkül üzemel.
Ha a 64bit javította meg esetleg (másik LAN driver esetleg?) akkor szerencsém van, ha a firewall és/vagy a fail2ban volt a ludas akkor én vagyok a béna és valamit rosszul konfigoltam benne/bennük.
-
Keem1
veterán
válasz
cog777 #41691 üzenetére
"Irtam egy kicsi (python) scriptet ami pingelte a google dhcp szerveret 8.8.8.8 es amikor nem sikerult neki, akkor kiirta a datumot egy fajlba"
Ez nagyon faja kis debug solution, még akár úgy is, hogy python helyett bash script (accessibility more widely). Mehet cronba a motyó, ami azonnal loggol, ahogy a gugli DNS szervere elérhetetlen számára (DNS, nem
DHCP).
-
wassermann
Topikgazda
válasz
cog777 #41625 üzenetére
Sajnos, be kell látni de jelenleg még így van: csak hozzáértő pepecselés után tud megközelítően úgy működni mint egy öregebb PC!
Persze hatalmas a Raspberry Pi-t fejlesztők tábora, emiatt fényévekre van már most is a saját Desktop-ja a kezdetektől - ugyanúgy ahogy a Pi 4-es hardvere az 1-esétől, de van még mit csiszolgatni pl. a megjelenítésen is. -
-
-
_q
addikt
válasz
cog777 #40367 üzenetére
Én tavasz óta használom SD kártya nélkül HDD majd SSD USB boot-al. Tavasszal még 'critical' update beállítás kellett úgy emlékszek, hogy menjen. Azóta újratelepítettem mindent és a szeptemberi frissítéssel már a stabil USB bootloadert használja a rendszer. A béta lehetett talán tényleg az oka, de hamarosan kiderül, ha még se menne. Szerencsére lehetőség van a hiba feltárásra
-
-
_q
addikt
válasz
cog777 #40361 üzenetére
Folyamatosan maxon terhelve 260mA-t tud fogyasztni az ESP (főleg a wifi sokat dob rajta), tehát ezt se lehet kizárni teljesen. Nem tudom a Pi mennyi áramot tud leadni USB3.0-ról, de eltudom képzelni hogy hiába van 2db USB3.0, a fogyasztás nem külön-külön értendő, hanem vagy egy adott áram ami 2 portra oszlik. Ha egyik porton van 2.5" HDD vagy SSD, akkor már a másik portra kevés jut (akár <260mA, de konkrét értéket nem tudok csak brainstormingolok). Viszont USB2.0 a kommunikáció jellege miatt másik buszon lehet, külön áramértékkel. Csak tippelek, de ha esetleg nem sikerül a kábellel megoldani, akkor ez is lehet esetleg még egy tipp.
Az biztos, hogy az USB boot nem bugos, 2.5" HDD-t kitud szolgálni a Pi4 és bootol is róla hibamentesen. Remélem sikerül -
bacsomarton
tag
válasz
cog777 #40347 üzenetére
Lehet, hogy a kábellel lesz gond. Én nemrég vettem egy szettet egy kifejezetten málnás boltból. A 2.0-ás portokon keresztül ment minden, de a 3.0-ás portok nem működtek. Viszont ez az oldal segített:
STICKY: If you have a Raspberry Pi 4 and are getting bad speeds transferring data to/from USB3.0 SSDs, read this - Raspberry Pi Forums
A cmdline.txt -t kiegészítve minden helyrejött. -
cog777
őstag
válasz
cog777 #40344 üzenetére
A boot sorrend megfelelo, ha sd kartyarol inditom a rendszert. 0xf41. eeprom szeptember 3-as verzio, tehat friss.
Csalodott vagyok, valami lehet az usb3 port kezelesevel, mert lsusb eloszor nem ismerte fel az usb-s A-DATA ssd-t. USB2-be csatlakoztatva egybol kilistazta, majd USB 3-ba visszarakva egy ido utan feltunt.
Mintha valami kesleltetese lenne az USB3-nakes ezert akarja az sd kartyat.
Valami otlet?
Ha nincs, megprobalom legyalulni az ssd-t es ujratelepiteni.
-
Archttila
veterán
válasz
cog777 #39853 üzenetére
Ha mar szoba hoztad a forditast: szerinted Arch (ARM) alatt le lehetne Wayland supporttal forgatni az aktualis Firefox forrast? Jo lenne, mert Sway wm-et hasznalok.
Esetleg ha van olyan aki tudja vagy megcsinalta, az dobjon mar ram egy privit. Gondolom kell neki egy vagy tobb flag amivel beleforgatja a Wayland-hez szukseges fajlokat. -
wopi
aktív tag
válasz
cog777 #39819 üzenetére
Igen, a docknak van saját tápja.
Jelenleg úgy, hogy a torrent kliens nem csinál semmit, nem tölt sem le, sem fel, így nézünk ki. Ez egészségesnek tűnik?
-
rikko
csendes tag
válasz
cog777 #39475 üzenetére
HATALMAS KÖSZÖNET!!!
A winSCP nevű programot letöltve jól működik ahogy kell. Ha ezt tudtam volna régebben, akkor nem is vacakoltam volna a samba-val, mert így csak engedélyeznem kell az ssh-t aztán pakolhatom rá macska üzemmódban (tehát elég egérrel kattintgatni, nem kell parancssorozni) a dolgokat.
Elnézve a dolgokat szerintem szinte biztos, hogy a win10 a ludas, csak azt nem tudom, hogy hogy lehetne, minden biztonsági cuccát kilőni, mert szerintem akkor elérné.
-
_q
addikt
válasz
cog777 #39296 üzenetére
Oda kell figyelni ezek szerint minden rendszer újratelepítésnél, hogy a konfigban át legyen rakva stabilra, mert akkor nekem is megy.
(#39297) sztanozs
Nekem az USB boot miatt stabilra volt rakva a bootlooder konfigban még május körül, ennek ellenére most hogy újratettem az augusztusi Rasbian OS-t, megint critical volt, mivel ez az operációs rendszerből jön, már mint a konfig. Tehát szerintem minden rendszer újrahúzásnál át kell írni ha valaki up to date stabil verziót szeretne használni, különben csak letölti a frissítést de nem települ.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Kicsit később jelenik meg a Heroes of Might and Magic: Olden Era
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ashes of Creation (MMO)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Path of Exile (ARPG)
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Gamer pc 1080p
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest