- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
golya87
őstag
válasz
azbest #41999 üzenetére
Feltette automatikus először a frissítéskor az OSMC, gondoltam kipróbálom. Az oldalán azt írták, hogy csak be kell jelentkezni, nem kell API kulcs. A régihez van kulcsom, de így én már nem kísérletezek ezzel. Már most megy a Win32DiskImg, tükrözi a másik Pi rendszerét. Ilyenkor bánom, hogy még nem hoztam össze az nfs-ről futtatást.
Sajnos engem ez a bő egy éve tartó bénázás a négyessel, a Youtube kliens köhögése egyre inkább valami dobozos médiajátékos megoldás felé terel. -
-
golya87
őstag
Kijött az új STABLE Osmc a napokban, gondoltam én is felülök a vonatra, sajnos roller lett belőle...
Az ok, hogy a frissítés nem ment. De utána az OSMC telepítővel beállított wifi nem akaródzott kapcsolódni. A következő próbálkozásra már a beállításokat is megjegyezte, egy darabig. Elkezdtem felvenni a forrásokat, szkennelni a sorozatokat, filmeket, készült az adatbázis. Ott is hagytam TV-t lekapcsoltam. Este a Pi fekete, SSH, reboot. Wifi ismét csak késve csatlakozik, a forrásbeállításokat elfelejtette. Sebaj, majd később megcsinálom, nézzünk csak szimplán a fájlok közül. Indít, kék fejecske, crash. Reboot, ok, próbáljuk ki az új YouTube klienst a Tubed-et. Quota exceeded hiba...
A kártya (SanDisk Ultra) döglődik, vagy a SW (is) ekkora fosch?
Tegnap még szépen ment a Leia alapú OSMC. -
cog777
őstag
ja, ja, azt is hasznalom, a Visual Studio Code tud tavoli ssh-t, eleg jo ficsor. De van par grafikus programom ami nem tamogatja, azokat GUI-val hasznalom.
Meg igy is teljesen jol mukodik.
(En hulyesegem, de par programozoi GUI-s cuccot futtatok RPi-n, amit a sajat gepen is tudnek, de valahogy jobb erzes a tavoli, semmit nem fogyaszto, atomstabil rpi-n futtatnimint a neha fagyo laposon.)
-
cog777
őstag
A helyzet ugy hozta, hogy nehany hetet par orszaggal odebb kell hogy toltsek mint a raspberry pi 4-em.
Kiprobaltam tobb jol bevalt VNC-t, de mind eleg lassu volt sajnos ekkora tavolsagnal: RealVNC, AnyDesk.
Emlekeztem hogy a NoMachine jo teljesitmenyt nyujtott, de magas CPU hasznalattal, igy gyorsan feltettem az rpi-re.
Amikor atraktam a video kodolast a szerveren MJPEG-re, akkor csokkent le a CPU hasznalat szamomra elfogadhato szintre, legalabb nem ette meg a fele teljesitmenyt. Utanaolvasva, valoszinuleg nem tamogatja a h264 GPU kodolast.Igy azt kell hogy mondjam, a Dania - M.o tavolsagot eleg jol megoldja a NoMachine, szinte folyamatos kepfrissitessel, akar meg dolgozni is lehetne rajta.
-
-FLY->
őstag
Sziasztok!
[Ez] a ház megfelelően hűti a 4B-t? Shop-ok közül melyik az ajánlott, ahol mondjuk tudják mi az a garancia, stb
?
-
-
-
azbest
félisten
válasz
vpanangin #41983 üzenetére
Kihúz-bedug. Talán rosszul ismeri fel a képernyőt.
A config.txt-ben hdmi_drive=2 -vel felül tudod bírálni a módothdmi-re.
De mielőtt elkezded hekkelni, érdemes lekérdezni, hogy most milyen módban van.
tvservice -s
displays the current HDMI status, including mode and resolution [link] -
vpanangin
senior tag
Helló mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni!
Július elején egy Pi 4-en OS frissítés után megszűnt a hang a HDMI-vel összekötött monitoron. Mi történhetett? Másfél évig jó volt.
Előre is köszönöm válaszaitokat.
-
tgco78
újonc
Sziasztok!
Nemrég újítottam be egy 4-es PI-t és néhány kérdésre még keresem a választ:
Valamiért minden induláskor lekapcsolja a rákötött HDD-t, ami nem igazán egészséges a merevlemeznek. Ki lehet valahogy küszöbölni ezt? Mindig összerezzenek a fej hangos koppanásakor.
Feltettem egy Plex-et, de a HD filmek valamiért egy idő után elkezdenek akadni. Folyamatosan cache-el. A PI3-nál is ugyanezt tapasztaltam, de betudtam annak, hogy kevés a vas. De a 4-esnél talán már nem kellene neki, pont ez miatt frissítettem 3-asról. Vagy nem használja ki a HW-s támogatást? Be kell ezt külön állítani?
Nagyon köszönöm a segítségeteket.
-
ReFleXx
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #41972 üzenetére
ez egy service? enable-ra van rakva?
-
Ferycomp
csendes tag
Sziasztok
Segítséget, tanácsot kérnék.Van egy Rpi 4-em, ráraktam az Rpi monitort még régebben.
Tökéletesen működött, csináltam egy updatet a raspberryn, azóta az rpi monitor kb 1-2 naponta leáll.
A service az fut "active (running)" csak a böngészőben nem lehet elérni a :8888 porton keresztül.
Már kb 2-3 hete szenvedek vele, és semmire sem jutok. Csak a service rpimonitor restart segít, semmi más.
Naponta, kétnaponta meg nem látom értelmét újraindítgatni.
Valaki találkozott már ilyennel? Tudna segíteni? Tanácstalan vagyok...
Köszi -
Na, vettem egy új SD kártyát és gondoltam kipróbálom megint a raspbian lite-ot. Kapott SD overclockot, zramot (nem szkripttel mondjuk, hanem saját konfig), illetve levettem a vm.swappiness-t 10-re, hogy csak legvégső esetben nyúljon amúgy is a zramhoz. Így tényleg egész gyors a cucc. Csak a stabil 39-40 fokról hirtelen 50 fokos lett.
Köszi a tippeket!
-
válasz
wassermann #41965 üzenetére
Rendben, köszi. Írod az eredeti posztban, hogy mentsek imaget. Erre mi szükség van? Még ha balul sülne is el, berakom pc-be a kártyát és visszaírom, nem?
-
válasz
cog777 #41960 üzenetére
Köszi a kimerítő válaszokat neked is, meg mindenki másnak!
Tehát akkor az I/O fogja vissza főként, jól gondoltam. Köszi!
Tesztekkel ne fáradj, az érveid alapján elhiszem, hogy jól teljesít. Valószínűleg én is veszek majd a Pi mellé egy ssd-t. Mondjuk a fagyásokat nem tudom ez megoldaná-e.
azbest: próbáltam állítani a dolgokon, bár a színeken pont nem. Majd kipróbálom akkor, köszönöm. A tv fps-ét meg elvileg automatikusan állítja már a pi, meg ami sokat segített, az a rendes képfrissítés beállítása (50 Hz, a TV valamiért mindig 60 Hz volt). Így is van benne.egy érezhető akadás. Ha a képernyő kis részlete frissül, pl egy arc mozog, nincs gond. Viszont ha a teljes háttér oldalra pásztázik, vagy egy felülnézeti drónfelvétel van a tájról, eléggé darabosan frissül minden... Elvileg az FPS és a hz stimmel.
Az oprendszer cserével meg igen, tapasztaltam, hogy a legtöbb hardver nem megy, voidon is mindent kézzel kellett beállítani, de ez benne van a pakliban. Csak stabil legyen.
wassermann: köszi! Ez nagyon érdekes! Írtad, hogy szándékosan van visszafogva az sd. Ha overclockolom, az inkább a kártyának tesz rosszat, vagy a pinek?
--
Egyébként már jó ideje kint a Pi4. Van értelme várni az új verzióra, vagy nem érdemes, mert a mostaniakból is alig van készlet?
-
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #41959 üzenetére
Videójátszás kapcsán, ha nem előre összekonfigolt libreelec a rendszer, hanem utólag rendes linuxra feltett kodi, akkor sokan elfelejtik jól beállítani a gpu ram mennyiségét. (112-256 közt ajánlott fullhd-nál, pi4 külön történet, ott több is kellhet).
A kimosott színek lehetnek azért, mert nem ugyanarra a módra van állítvba a megjelenítő és a raspi. 0..255 vs 16..235 értéktartomány a színösszetevőknél. A tévék sokszor alapból az utóbbit használják. De a pi-nél lehet akár kézzel is váltogatni sokféle mód közt a config.txt-ben. A tévé meg lehet pc módra kell legyen állítva hogy teljes színteret mutasson.
Az oldalazó mozgásoknál "akadozás" az szerintem abból lehet normál filmeknél, hogy 24fps körüliek, míg a megjelenítő 60-nal megy. Ha a képernyő tud filmes frissítéseket is, kodiban be lehet kapcsolni a kadenciahelyes lejátszást, hogy a filmmel egyezőre próbálja váltani a tévét.
Ha másra cseréled az oprendszert, mint a hivatalos, akkor lehet kimaradnak hw függő dolgok belőle. Bár a legtöbb funkció valsz akkor is működik.
Olyat is lehet ám, hogy a rendszer ne az sd kártyáról fusson. Hanem usb-ről. Akár egy pendrive vagy ssd. A régi piken is megoldható, max a boot van a kártyán, vagy még az sem, hanem csak az az egy file, amiből betölti a friss fw-t bootkor a régifajta board. Usb-ről valsz gyorsabban fut a rendszer .
-
cog777
őstag
válasz
Mr Dini #41959 üzenetére
En a lassulasokat az SD kartyanak es annak kezelesenek tudnam be. Egyszeruen tul lassu, egy RPi0W-nel hasznalom es ha kiadom az apt parancsokat akkor az megfog mindent.
Az SD kartya borzasztoan kezeli a parhuzamos es random IO muveleteket.Egy idoben az RPI4-en is SD kartyat hasznaltam es tudtam valamit optimalizalni az SD kartya hasznalaton. Az a cel hogy a leheto legkisebb IO mulvelet legyen a memoria es az SD kartya kozott. Pl:
ramba helyezett es tomoritett /tmp, bongeszo cache, bongeszo profil (neha szinkronizalassal a home-ba), tomoritett virtualis diszk ahova a swap-pot tettem.
stb.Igy tenyleg valamit javult, meg GUI-t is tudtam futtatni, persze nem volt sebessegbajnok.
Aztan vettem egy SSD-t es a komplett rendszert raraktam. Eg es fold a kulonbseg, igy mar lehet hasznalni akar desktopkent is.
A kodira es a tobbire a tobbiek majd reagalnak, nekem nincs tapasztalatom. Passziv borda eleg.
Ha erdekel valami teszt akkor lefuttathatom neked pl halozati vagy SSD teszt. -
Ha már így felmerült bennem a raspberry téma, gondolkoztam, hogy tanácsot kérek egy elég régi problémámmal kapcsolatban. A Pi-s pályafutásom egy Pi2 megvételével kezdtem kb 5 éve. Akkoriban 12k volt, ahhoz képest egész ígéretes volt a hw és rengeteg tervem volt vele, hogy majd milyen jó lesz mindenes házi szervernek. Ami a giga ramba belefér.
Eleinte raspbiannal használtam, akkor még bőven nem a buster érában, de GUI-val szinte használhatatlanul lassú volt. Megszabadultam tőle, gondoltam jó lesz ssh-n is nekem, csak menjen minden akkor headless. Hát így is alulteljesített a vártnál. Komolyan mondom, az armv5-ös jóval gyengébb nasom is valahogy jobb felhasználói élményt szolgáltatott ssh-n, mint a pi. Az apt pl jellemzően fél órákat frissített legalább, ha volt kb 50 csomag, amire jött update. Akkor még nem gondolkoztam más disztróban, mint a raspbian meg nem is nagyon mondták egyiket sem stabilnak.
Végül feladtam a szerver elképzelést és média center lett belőle. Annak egész jó volt eleinte openeleccel, majd libreeleccel, de itt is voltak furcsa fagyások, amiket raspbian alatt is tapasztaltam, hogy egyik pillanatban minden rendben a rendszer válaszidejével, aztán meg csonttá fagy a gui és csak a teljes restart segít. Még a watchdog sem. Érdekesség, hogy ilyenkor az ssh általában elérhető, meg nem látok memleaket, vagy akármi más okozót. Ebből feltételezem, hogy valószínűleg a szoftverrel van a gond.
Aztán az évek során maradt tv okosító, de nem mondhatnám, hogy ezt a feladatát is tökéletesen ellátta. Mostmár egyre többet fagy, meg minden baja van. Nem tudom kideríteni miért. Syslogban semmi nincs.
Tápot, sd-t direkt vettem bele, hátha megoldja a dolgokat, nem segített semmit. Kábelt is cseréltem. Valahogy mindig az volt az érzésem, hogy lehet rossz boardot fogtam ki.
Ami még fura volt, hogy a kodival lejátszott 1080p anyagok minősége sem volt valami meggyőző, sőt. A színek fakók voltak, az élek erősen levágottak és talán váltottsorosságnak hívják a jelenséget, amikor pl egy panorámát pásztázott a kamera, az egész média kicsit akadozott a háttérben a gördülékeny megjelenítés helyett. De pl a plex addon blurje is inkább 16 bites pocsolyáknak tűnt, pedig azért egy arm eszköznek sem kéne gondot okozzon egyetlen kép rajzolása a domináns színekből ...
Ok, hogy olcsó volt, de sok tv-nek még ennél is gyengébb hardvere van, mégis milyen jól megy médiacenternek, meg kodinak. Nem értem.
Úgy gondoltam, itt lenne az ideje egy nyugdíjazásnak. Gondolkoztam a Pi 4-ben, de ha belefektetnék, szeretnék előtte meggyőződni, hogy van értelme, mivel főleg a 8 GB-s verziónak azért már van egy ára. Az alá, meg nem mennék. Volt már tapasztalatom Pi4-gyel raspbiannal és meg kell mondjam, itt sem volt valami gyors a rendszer. Alig tapasztaltam különbséget pl apt telepítéskor. Pedig egy class 10-es U1-es fene tudja milyen ígéretes Sandisk SD kártyával volt meghajtva.
Ugyanezt tapasztaltam most a Pi Zeroval is, ahogy írtam, hogy raspbiannal kb használhatatlan a rendszer, de érdekes módon hihetetlen jól fut egy rendesen összerakott, lightweight rendszerrel.
Ezért gondolom, hogy inkább szoftveresen vannak gondjai a pinek. Mennyire lenne használható mondjuk egy fedorával? Ha rakok rá kodit, akkor menni fog a hardveres gyorsítás (ahol kell,.mert tudom, hogy a pi4 már sokszor cpu erőből megoldja a h264-et) nem csak médiacenter os alól is?
Kell-e gondolnom hőpasztára, vagy bordára a cpu-n? Esetleg aktív hűtésre?
Amúgy nem lenne nagy igényem, sok mikroszervíz futna, mint postgresql, redis, tucat rust http api, pár szenzor, freeradius, fájlszerver, DLNA szerver (nem transzkódos) stb. Illetve néha esetleg android rom buildelésre lenne használva.
Annyira sok helyen olvasom, hogy egyesek majdnem kihajtják vele a gigabites netet torrenten meg stb, nekem nem sikerült rájönnöm arra sem, hogy miért ilyen lassú az apt.
Mi a titok? Külső SSD-re rakott system fájlok?
Köszi!
-
azbest
félisten
Érdekességképpen a Pi4 dolgozik az egyik 3d képkeret belsejében is [link]
-
válasz
azbest #41955 üzenetére
Köszi, de szerintem marad a void, ha már ennyit szenvedtem vele. Meg nem vagyok egy nagy debian fan, plusz a rolling release otthoni használatra szerintem jobb, mint az ezeréves csomagok.
Ennek a setupnak annyi hátránya van, hogy mindent kézzel kell felszenvedni rá. A Bluetooth is 2 óra volt kb, mire összejött.
-
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #41954 üzenetére
múltkorában próbáltam volna friss raspbian light verzióval használni kicsit az egyik régi pi1-est, hogy rákössem a régi pi kamerámat. Kegyetlenül belassult és a ram is szűkös volt. Az utóbbi 6 évben valószínűleg sokat hízhattak a binárisok, ahogy folymatosan fejlesztik, bővítik őket. Ahogy egy mai desktop linux is döcögősebben fut ugyanazon a vason, mint amin 6 évvel ezelőtt még pörgősnek tűnt az akkori verzió.
Amúgy a 32 bitesen a userspace csomagok armv6-ra vannak buildelve, hiszen így tud futni ugyanaz a rendszer bármelyik pi-n. A kernelből van különböző változat a különböző pi-kre.
Régen, sok sok éve volt már olyan kernel bug, ami nagy loadot okozott kis cpu használat mellett, de nem látok most ilyen hibajegyet.
Az egyik használatban lévő pi-esemen még a kettővel ezelőtti os verzió fut. Esetleg tégy egy próbát a legutolsó jessievel [link]
A csomagok azóta frissültek, apt frissítés biztos sokat fel tud updatelni. De rendszer szinten valsz még nincs csomó olyan változtatás benne, ami a régi pi1-eseken csak teljesítményt ront. -
Köszönöm, azóta megoldottam!
wassermann: Sajnos nem fogom tudni kipróbálni a tesztet, mivel legyalultam azóta a raspberry ost és jelenleg void linux fut a ketyerén. Pár parancsot át kellene írnom. Lehet majd megteszem egy unalmas órában.
azbest: Gondolkodtam a javaslatodon, hogy valószínűleg a kicsit nagyobb teljesítményű Pi-k közt is van OTG képes, de arra jutottam, hogy ott meg az áram felvétel is nagyobb. Nekem meg az a fő szempont, hogy ne kelljen külön tápolni. Sajnos a router USB-je nem igen tudna elbírni egy rendes méretű rpivel.
--
Nem akartam elhinni, hogy a pi zero ennyire használhatatlanul lassú néhány esetben, pláne ugye a stubbys dns feloldás 2 másodpercben elêg meredek volt. Oké, hogy karcsú a hardver, de már egy mezei apt installra, ami felrakja az mc-t és a függőségeit, fél órát kell várni?
Gyanús volt, hogy akkor ennyit tud a hw, pedig mondom, alig volt kihasználva htop szerint. Ennek ellenére pusztán elvetemültségből nekiálltam portolni direkt a zerora egy Void Linuxot, ami pont megfelelt az igényeimnek, mert volt glibc-s buildje, volt direkt armv6-ra fordított image és a rootfs nagyon minimális frissen telepítve. Beletelt kis időbe, míg sikerült direkt a pi zerohoz írni egy patch setet, illetve mire a wifit működésre bírtam, de bebootolt.
Hát már első érzésre is jóval használhatóbb a rendszer, mint a raspbian. A rootfs kezdetben 32 MB volt. Fel akartam rakni a pihole-t, de meglepődve tapasztaltam, hogy nincsen manuális telepítési instrukciójuk, így órákat kellett arra szánnom, hogy a telepítő szkriptből kihámozzam milyen fájlok kellenek a pihole elindulásához, amiket szépen egyesével létrehoztam. Ez arra is jó volt, hogy ráébredjek, mennyi béna döntés van security szempontjából az alap telepítő szkriptben. Végül elindult a pihole mindenestül, végül a stubby került fel kíváncsiságból, ami nagy meglepetésemre a raspbiannal azonos módon felkonfigolva 100 ms alatt oldott fel mindent.
Elgondolkoztam, hogy ez hogy a fenébe lehetséges, végül azt a következtetést vontam le, hogy raspberry os liteból csak egy univerzális verzió van 32 bitre, ami nem az armv6-os CPU-ra van optimalizálva teljesen. Míg a void minden csomagja, beleértve a stubbyt is, erre az architektúrára volt lefordítva.
Utoljára pedig fel akartam rakni egy doh klienst is, ami a cloudflared lett. Kíváncsi voltam, hogy ő hogy teljesít és meg kell mondjam, pár tizeddel gyorsabb, mint a stubby. Sajnos nem volt megfelelő armv6 buildjük, ami a githubon volt, az fel se ment "invalid instruction" hibával elszállva. Szóval ezt is kézzel forgattam le egy másik arm vps-en jó pár optimalizációval.
Szóval elképesztő használható ez a kicsi pi is. Azóta raktam rá librespotot is és Bluetooth spotify lejátszónak is van használva, meg egy apró postgresql adatbázist és freeradiust. Minden gyönyörűen működik és alig megy a load avg 0.10 fölé. A RAM használat meg 89 MB per pillanat. Szerintem megtalaláltam a tökéletes megoldást.
Amit viszont nem értek, hogy látszólag nem igen van hasonló próbálkozás, sőt alig van közvetlenül armv6-ra elérhető disztró. Talán ubuntu, vagy arch, ezekre nem néztem rá. De mondjuk ezek egyike sem igazán lightweight. Fura, hogy ennyire el lenne hanyagolva a pi zero és első generációs pi támogatás? Vagy mi ennek az oka?
-
válasz
Mr Dini #41941 üzenetére
Bár sok új dolog nincs benne, de legalább magyarul van: Így óvd az SD kártyád
-
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Ki milyen stabil OS-t használ PI-hez ami stabil és lehetőleg 64bites?
Problémám nem oldódott meg, dietpi64-es sajnos eléggé döcög a PI400-on, és valahogy működésre akarom Docker alatt bírni az arm64-es volumio-t.
Amiket találtam:
- Raspbian OS 64 : ez még nem stabil, próbáljam ezzel?
- Ubuntu Server valami stabil 20.XX verziós
- Debian valamelyik image
- Manjaro/Fedora: mondjuk őlet annyira nem ismerem, de Linux parancsok mindenhol vannak.Segítséget előre is köszi.
-
-
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #41944 üzenetére
tls- hez nem kéne valami hardveres titkosítás támogatás a prociba? Így nyers erővel lehet ennyi. Azt viszont nem tudom, hogy a megfelelő támogatás elérhető-e az újabb soc-jaik valamelyikével. [link]
Egyébként az A modeleken is közvetlenül a broadcom chip egyetlen usb-je van kivezetve, mint ahogy a zero-nál. Sőt, a pi4 B modeleknél a tápbemenet azt hiszem a broadcom soc usb kivezetése is egyben. Szóval elvileg azoknál is megoldható az otg
-
válasz
azbest #41943 üzenetére
Köszi a választ!
1. Egyrészt azért választottam a zerot, mert ilyenem még nem volt. És igen, kicsi a fogyasztása. Illetve ami érdekes benne, az az OTG támogatás. A mikrotik routeremen van egy USB 2.0 port, azt rákötöttem a Pi Zero belső micro USB portjára, majd módosítottam a kernel init konfigját, hogy induljon, mint RNDIS eszköz. Így a router USB-n felismeri és be tudtam emelni egyetlen micro USB kábel segítségevel a Pi-t a hálózatba, plusz tölt is ugyanazzal a kábellel. Így a ping is kevesebb, mint 1 ms a router és a Pi közt, szóval nincs vele gondom. Meg 8 euróért nem kapok sehol pi4-et.
Ami viszont meglepett, hogy elég nagy input lag volt SSH-n, miután felraktam a raspbiant, pedig szűz telepítésről volt szó. GUI sem fut, full headless az egész és a light verziót raktam fel. Szerencsére ez "magától" elmúlt valahogy.
2. A video kimenetet már ismerem a pi4/pi2-ről, de sajnos ez itt nem pálya, ahogy írtam is, teljesen headless a rendszer. Még átalakítóm sincsen displayhez, csak egy micro USB kábel, meg egy SD kártya. A syslog viszont jó tipp, köszönöm. Egyelőre minden rendben van szerinte!
3. Nem tudom eldönteni, hogy mi okozhatja, maga az egyetlen processzormag alig van állandóan kihasználva a htop szerint. És csak az apt futott meg a htop, semmi más a stock rendszer processzein kívül. De csináltam egy dd tesztet cache nélkül és valószínűleg tényleg I/O bottleneck lesz. Jó, ha 2 MB/s-t tud, ami elég karcsú.
4. Hatalmas ötlet felcsatolni a /var/log-ot tmpfs-nek. Én is ezt fogom csinálni szerintem.
Egyébként felraktam a pihole -> stubby -> quad9 (DNS over TLS) triót és elég siralmasan teljesít, egy nem gyorsítótárazott kérés feloldása van hogy 730 ms, de általában 1-2 sec között van.
Olvastam pár helyen, hogy ez többek közt a Raspberry Pi OS/raspbian optimalizálatlansága miatt is lehet, de nem hiszem. Mindenesetre most kipróbálok egy Alpinet, illetve lecserélem a stubbyt unboundra. Van esetleg valami más lightweight os, ami megy headless és mondjuk nem musl-t, hanem glibc-t használ? Meg mondjuk nem debian alapú, hanem valami rolling release.
-
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #41941 üzenetére
1, igen ez még az 1 magos armv6, csak felhúzták az órajelét kicsit. Ha nagyobb igényeid vannak lehet inkább Pi 3 Model A+ vagy compute module 4 + valami mini hordozó board kellene neked. Kivéve, ha a fogyasztást nagyon minimumon kell tartani. De ha hálózati kiszolgálónak akarod, akkor nem is értem miért nem egy lan csatlakozós fajtát választottál, lehet a legkisebb pi4 B model lenne a legegyszerűbb.
2. ha jól setjem a video kimeneten az is jelzi egy ikonnal, ha kevés az áram. De lehet logokba is beír panaszt valami, ha kevés. A hivatalos rendszerrel esélyesebb, mint más oprendszerrel.
3. lehet csak lassú szegény egy szál kezeléssel? Nem hinném, hogy ebből csak így sd kártya problémára lehetne következtetni. Meg kell nézni mik futnak, logokat ellenőrizni. Lehet szimplán csak ennyi a terhelés, több dolog is fut.
4. teljesen általános linuxos leírások is jók lehetnek, ebben szerintem nincs pi specifikus dolog. De vannak régebbről leírások pi kapcsán is [link]
5 - pasz
melyik sd kártyára meg, ha túl sokat ír rá, akkor el fog dögleni előbb utóbb. Lehet kapni slc vagy mlc ipari sd kártyákat, amelyek jobban bírják a kiképzést és esetleg még írás terhelés eloszlatást is csinálnak, mint az ssd-k. A pi-ken az sd slot nem tudja kihasznáni a nagy sebességű módokat, szóval kb bármelyik class10es kártya már elmegy, sokkal nem lehet gyorsabb egy nagy sebességű kártya sem a pi miatt. Zero-val meg pláne.
-
Ja és még valami! Melyik SD kártya ajánlott rendszer alá? 16 GB bőven elég lesz, meg nem kell nagyon gyors, viszont írva néha lesz bőven. Szempont lenne, hogy a mediamarkt rendelkezzen vele, amúgy nincs nagy igényem.
-
Üdv!
Vettem egy Pi Zero W-t, ami helyi DNS szervernek, illetve radius szervernek lesz használva. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
1. Jól látom, hogy a Pi Zero W még csak ARMv6, tehát arm64-es oprendszerre ne is álmodjak?
2. Ezen a Pi-n nincsen power led, hol tudom megnézni, hogy elegendő áramot kap-e usb-n?
3. Jelenleg egy nagyon régi sd kártya van benne... Ha azt látom, hogy a CPU alig van kihasználva htop szerint (7-8%), de a loadavg durván nagy (2.63 az utolsó 30 percben), akkor valószínűleg a kártya haldoklik?
4. Nincs valami leírás ami szépen végigvezet a logolás letiltáson, meg mindenen, ami esetleg gyilkolhatja az SD kártyát?
5. Jól látom, hogy Alpine Linuxhoz nincs hivatalos pihole?Köszi!
-
stigma
addikt
válasz
oOKitsuneOo #41939 üzenetére
Hát nemtudom de az abates314/volumio konténer esetén a tagnél armv7 van megadva ami nem jó szerintem mert rpi 400 az armv8.
Rendszert megnézem mi van fenn mert azt nem is csekkoltam.
Köszi. -
-
stigma
addikt
Hi. Közben én is kérdeznék, mert ismerösöm keresett meg hasonló problémával.
Adott egy RPI400, melyre próbálok docker-ben Volumio-t tenni. Mivel haveromnak nem csak a volumio kell, ezért első körben próbálkoztam rasbian/dietpi + dockerel, de elhasaltam sajnos.
Leszed én is az image-t amit mondtál: abates314/volumio
Mivel nincsenek paraméterek a leírásban,ezért ezzel próbálkozom, de sajnos hibára fut:
Rpi Ip-je : 192.168.1.10
docker run --restart=always -d --name volumio \
-e HOST=http://192.168.1.10:3000 \
-p 3000:3000 \
-v ${ideíromazenekönyvtárat}:/var/lib/mpd/music/:ro \
-v ${ideaVolumioDatamappát}:/data \
--device /dev/snd \
abates314/volumio #ezt cseréltem ki a jbonjean/volumio helyettPortainer-ben az alábbi hibaüzenetet kapom: standard_init_linux.go 228
Portainer-ben a konténer ,,running" sátuszban van , de logban folyamatosan ezt dobálja.
Tudtommal a RPI400 az Rpi4-re épül, gondolom ugyanaz az ARM64-es architektúra.
Esetleg ötleted van erre?
Segítséged előre is köszi. -
weinmaker
őstag
Egyetértek. Amúgy is teljesen összeállt a rendszer a dietpivel. Ma tettem fel ssd-re. Kodi, qbittorrent, minden megy tökéletesen, nekem így jó végül is. Szóval elengedtem innentől a dolgot nem gyötörlek benneteket a hülyeségeimmel. Mondjuk cirka 2 hét alatt jó sok minden t kipróbáltam.
-
weinmaker
őstag
-
-
DEGU83
tag
Sziasztok, mxlinuxot próbálta már valaki pi-re? Tapasztalatok?
-
weinmaker
őstag
Ez egy marha jó kérdés. Azért erőltettem volna a volumiot, mert azt kifejezetten hifire-zenére hegyezték ki. Jól is szól, jó a kezelői felülete. A kodi nagyon jó, de ott pl a maximum bitráta 384, aminél vannak magasabb felbontású DSD zenéim, amit a volumio pl. patentül kezel. A dietpi-kodi-qbittorrent rendszer mondhatni tökéletes. Minden megy rajta amit szeretnék, maximum nem fullos minőségben (zene). A volumioval fogok még szórakozni, hogy miért akadozik az airplay, és fel tudom-e tenni alá a qbittorentet, mert végül is az lenne a tökéletes megoldás, mivel filmre ott van az androidos boxom. Most végigjártam sok mindent, kipróbáltam sokmindent, és ezek amik jók (legalábbis nekem).
-
-
0519
senior tag
Én zenehallgatásra moode audio-t használok. [link]
Nem telepítettem mellé semmit, de bármit lehetne. Van ssh elérés, apt és sudo.
-
weinmaker
őstag
Na bezárult a kör. A legjobb lenne ha valaki csinálna egy olyan volumio image-t amiben benne van qbittorrent.
Ennek hiányában marad a dietpi kodival és azon a qbittorrent.
Sajnos a docker-portraineres megoldás sem jött össze, mert nem volt arm image, csak x86 és nem tudtuk életre kelteni. De ha valakinek van egyéb jó ötlete azt szívesen meghallgatom. -
-
elmo
aktív tag
Ismét bekapcsolódom kicsit az írásba, mivel látom másnál is történnek furcsa dolgok torrent ügyben.
Mivel többen írtátok, hogy a QBitTorrent gyorsabban tölt, mint a Transmission, ezért amikor anno megjött a 4-es PI, kipróbáltam a -nox verziót (mivel a grafikus rész nem érdekelt, a böngészős elérést preferálom). Sajnos azonban sehogy sem tudtam rábírni, hogy működjön a letöltés. A router-en megvan a port forward, ugyanazt a port-ot adtam meg a QBT beállításaiban, mint amit a Tr. használ (az egyelőre nem volt telepítve, így be sem kavarhatott). Nem töltött le semmit. (Írás jog megvolt.)
Ezután leszedtem a QBT-nox-ot, majd fel a Tr-daemon-t. Működik.
Fura, nem? Lehet, hogy a Digi kavar bele, a Tr. jobban titkosítja a forgalmat, így azt nem szűrik/ korlátozzák?
-
A kernel(verzió), a hozzá készített driverek, hogy a kernel és a programok milyen paraméterekkel lett lefordítva. Mennyit tököltek a készítők azzal, hogy pl. a config.txt-ben leírtakat figyelembe vegyék.
Amúgy leírtad a lényeget: Nem mindegy hogy csak elindul egy program, vagy ki van polírozva, hogy optimálisan fusson. -
0519
senior tag
Amíg vki nem készít egy hiteles, alapos összehasonlító tesztet a rendszerek összevetésére, addig én nem hiszek abban, hogy bárki is optimalizálna.
Szerintem senki sem optimalizál, csak futtathatóvá teszi a linuxot a pi-n. A boot során betöltött fájlok (fat partíció) azonosak. Utána mi számít még? -
weinmaker
őstag
Érdekes ez a qbittorrent. Windowson pikk-pakk lehúzta a torrentet, ugyanezt a dietpi-n, csak alig-alig tölti. Ez miért van, nem értem.
-
ReFleXx
addikt
ubuntu a megszokas miatt, regota hasznaltam mar es egy ubuntus vpsrol hoztam at dolgokat a pire.
docker mar adott volt mas miatt, meg amugy is minimalis a "veszteseg" rajta keresztul futtatni, de tehetek egy probat.
raspbiannal jobban jarnek vagy mi a legjobban optimizalt pi4re?
qbt verzio legfrissebb, talan 4.3.6 igy fejbol.
halozatot anno teszteltem speedtest-el es rendben volt. -
válasz
ReFleXx #41910 üzenetére
Ez erősen függ magának a programnak a verziójától, és a futtató környezettől. Pl. miért nem próbálod ki natívan futtatni a qbittorrentet? Nem mellesleg miért ubuntu? Nem hinném, hogy annyira optimalizált rendszert tudnak összehozni, mint az alapítvány. Ugyanakkor a szokásos köröket (USB/hálózat sebességteszt) kipróbálhatod, hátha kiderül mitől lassú.
-
ReFleXx
addikt
multkoriban leturtam a libreelecet a pi4rol es feldobtam egy ubuntu servert.
ezuttal dockerbol raktam fel a qbittorrentet es most azt tapasztaltam hogy a letoltesi sebessegem a felere esett (40-50MB/s-rol 20-25re).
Fut meg plex server containerben meg par apro app de semmi komoly ami terhelne a procit es nem hasznalja mas IO-ra a rakotott usb hddt.
Szerintetek lehet ezen meg finomitani hogy gyorsabb letoltest erjek el vagy az LE alatt levo qbt tenyleg ennyire gyorsabb? -
weinmaker
őstag
Na egyelőre mindent megcsináltam. Megformáztam a pendrájvot a dietpi drive manager-el ext4-re, és adtam neki egy usb64 nevet (mert g4gigás
). Átírtam az smb.cfg-ben a nevet, újraindítás, és voilá! Megy a másolás, megy a torrent. Igazából így már totál király a rendszer. Most már csak a móka kedvéért kell kipróbálnom, hogy megy-e a portainerben a volumio. Ha nem, akkor sincs baj, mert a kodi is elég jó. De azért csak izgat, hogy az is menjen.
Köszi az ötleteket és a segítséget. Bocsi, hogy ilyen sokat írtam manapság.
-
-
weinmaker
őstag
Azért megint hullik a hajam. A samba megosztott könyvtárból tudok a windows felé fájlt másolni, de a windowsból nem engedi. Hiába állítom át a raspberryn a mappa jogosultságát a fájlmenedzserben, kiírja, hogy az almappákra is, leokézom, és nem marad úgy. Gondolom ezért nem tud a torrent sem írni rá, bár lehet azzal még más is van. Az smb.conf fájlban is átírtam a jogosultságot 0775-re, de hiába.
-
weinmaker
őstag
-
-
weinmaker
őstag
Bocsi igazad van! Szóval van a dietpi, amin az összes program a saját telepítőjével lett feltéve. Kivétel a volumio, mert az a portainerben van (de az nem is megy). Rájöttem, hogy a mount kérdés hülyeség, mert valóban felmountolja az usb meghajtót, ha már be van dugva induláskor. Most még azt kell elérnem, hogy a qbittorrent töltsön le. Ha jól sejtem ez daemon, mert csak böngészőből tudom elérni (a sima raspbianon ott volt grafikus felülete, és onnan lehetett indítani.). Tettem fel samba servert is (de még nem konfiguráltam be), mert jó lenne a letöltött fájlokat windowsból is elérni, gondolom ehhez kell egy samba server. A volumiohoz, ha minden jól megy kapok segítséget, azzal nem is foglalkozom. Így már csak a qbittorrentbe kellene életet lehelni, meg a samba megosztást összehozni (de ehhez találtam valami leírást). Ha minden összejön, akkor öröm és bódottá.
-
válasz
weinmaker #41897 üzenetére
Automata felcsatolás (mount szakasz) amúgy ez most melyik? Mert a desktop verzióban automata mount van. Kicsit cikázol a rendszerek között. A qbittorrent natív, daemon, vagy konténer?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest