- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- #95904256: Socket370 / 3DMark2001
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Új boot idejű telepítő, ami letölti és rámásolja a rendszert egy üres SD kártyára.
Mondjuk ezt a Khadas évek óta tudja ;)
-
cog777
őstag
Phoronix teszt 32 vs 64bits benchmark
Amit hianyolok, az a memoria foglalas es GPU benchmark.
Nemsokara megnezem ezt a kettot ha megcsinaltam a Godot forditast 64 bit ala. -
Vigyorka
aktív tag
Üdv.
R-Pi 4 -re tenném fel 64 bites Desktop rendszert.
A raspi-configban a Local beállításban a magyar UTF-8 nál hibát jelez..
There was an error running option L1 LocaleMegoldása? (köszönöm!)
-
Leho_89
csendes tag
Üdv. Raspberry Pi 3-at használok OSMC-vel. Transmission-ön megy a torrent, viszont az elmúlt egy hét óta se linken keresztül, se letöltött torrent fileon keresztül nem tudok letöltést indítani. Korábban működött.
Web UI-ban link esetén: Error adding "link": gotMetadataFromURL: http error 0: No Response" és nem adja a listához, file tallózás esetén hozzá adja a listához, viszont nem kapcsolódik peerhez.
Amit találtam, hogy tiltsam le a ipv6-ot, itt átírtam a settings.json-ban az adott sort erre: "bind-address-ipv6": "fe80::". Előtte leállít a transmission, utána elindít, a beállítás megmaradt a settingben.Valakinek van ötlete hogy mehetett ez galyra egyik napról a másikra?
-
cog777
őstag
@vpleft: probaltad mar a 64 bites verziot? Talaltam leirast hogyan kell a Godot-ot leforditani 64 biten. [link]
-
cog777
őstag
Viszont a 64 bit OS-en sok rpi kompatibilis program nem fog mukodni egybol. Pl azok altalaban 32 bitre vannak forditva, tehat engedelyezni kell a x86-os repokat - gondolom en.
-
Sajnos a youtube valami fura kódolást használ. Ez ilyen. Nekem is nagy szivfájdalmam. Már rég nem lenne pc-m ha ez működik.
-
icemad
nagyúr
válasz
Szabikaa20 #43582 üzenetére
Milyen os van rajta?
-
Szabikaa20
őstag
Hali!
Van egy Raspberry Pi 4B-m...Két kérdésem lenne...Egyik, hogyha lekapcsolom akkor megy tovább a ventillátor.Csak akkor kapcsol le ugye, ha áramtalanítom.A másik, hogy az normális, hogy YT-on pl nem játszik le normálisan 480p-nél nagyobb videót?A HD már szaggat a FullHD-t meg már nem is mondom. -
vpleft
tag
Kijött a stabil 64 bites Raspberry Pi OS
-
Ad@m
tag
válasz
hunaqua #43574 üzenetére
Amit fentebb irtam, ha felteszed a libwidevinecdm0-t az eg ykorabbit telepiti aztan atmasolod a
/opt/WidevineCdm/_platform_specific/linux_arm/libwidevinecdm.so-t a kodi/cdm konyvtaradbaközben még azt vettem észre hogy ha a pi változtata a frekvenciat az is okozhat ilyet, uh en azt kikapcsoltam igy mindig max mhz-en porog (hozzadtam a /boot/config.txt-be a force_turbo=1-et)
-
Ad@m
tag
Ha más is belefutna ebbe a hiba strem + kodi esetén:
Nemrég feldobta a kodi hogy widevine cdm-bol van frissebb és frissitsem, ezt megtettem igy a kodi ereje kevés lett a streameleshez (rpi4). A cpu porgott maximumon, és a lejátszás sokszor akadt.
A megoldás vissza kell tenni a korábbi libwidevinecdm.so -t
Nálam ez nem volt backupolva uh felinstallaltam a libwidevinecdm0 -et.
sudo apt install libwidevinecdm0
és atmasoltam a a kodi konyvtarbacp /opt/WidevineCdm/_platform_specific/linux_arm/libwidevinecdm.so /home/pi/.kodi/cdm/
azóta a kodi ismét megelégszik kevesebb cpuval és nem is akad a lejatszás
-
válasz
tiborv #43570 üzenetére
Sejtem, hogy mire szeretnéd használni
Sajnos Raspberry-n nem fog menni, legalábbis a régebbi modelleken nem, 2 napom ment rá a próbálgatásra. Raspi4-en van rá esély, de az meg elég sokba kerül most, főleg a 4GB változat, azalatt nem látok rá esélyt, hogy működjön. Most egy 15+ éves laptopot fogtam be a feladatra, javaslom keress egy ilyet a környezetedben. >2GB ram legyen benne és minimum 2 magos proci.
Illetve Android alatt ez segíthet. -
cinemazealot
addikt
válasz
tiborv #43570 üzenetére
Ja, hogy a böngészőben olyan dolgot csinálnál, aminek non-stop kéne mennie, de mivel mobilon a képernyő lelövésével a folyamat megszakad, ezért kényszerülnél erre az áttételes megoldásra?
Nem vagyok biztos abban, hogy erre a Pi lenne a legalkalmasabb HW. Esetleg valamilyen izmosabb Pi4. Viszont árban akkor már ott lehetsz, mintha vennél használtan egy egyszerűbb notit vagy netbook-ot, esetleg valamilyen egyéb mini PC-t (pl. BRIX, NUC), amire aztán feltelepíthetsz bármilyen asztali OS-t.
-
tiborv
aktív tag
válasz
cinemazealot #43569 üzenetére
Bocs nem irtam, hogy folyamatosan megszakad a folyamat minden egyes kepernyo lezaraskor es egyelore igy tudtam a legegyszerubben megoldani amire szuksegem van, hogy az asztali gepen futtatom majd arra mobilrol csatlakozom.
-
cinemazealot
addikt
válasz
tiborv #43568 üzenetére
Nem teljesen világos számomra az igényed. Ha csak egy böngészőre van szükséged és eleve távolról akarod azt elérni, akkor miért nem böngészel eleve a mobil eszközről? Vagy fontos, hogy még mobil eszközről is egy natívan asztali környezetet láss? Mert ha csak az otthoni hálózati környezet a fontos, arra meg ott a VPN.
-
tiborv
aktív tag
Sziasztok
Nem tudom jo helyen jarok e, arra szeretnek megoldast talalni, hogy szuksegem lenn egy olyan mobilrol tavolrol is elerheto asztalra ami folyamatosan online. Pusztan csak egy bongeszonek kell mennie rajta semmi masnak. Az otthoni gep 0-24 uzemelese nem a leggazdasagosabb.
Igy akadtam erre a gepekre, de el vagyok veszve melyik miben jobb-rosszabb-masabb. Puritanul csak 1 chrome menjen rajta de az mindig, erre jo lehet egy alap pi keszulek?
koszonom szepen -
cinemazealot
addikt
válasz
pube111 #43566 üzenetére
Mindenképpen le kell töltenie, ha helyben történik a dekódolás. Csak nagyon nem mindegy, hogy lejátszás előtt egy menetben (illetve időszakosan), vagy lejátszás közben stream-elve. Egy hálózati hiba utóbbi módszert teljesen hazavághatja és semmi nem fog megjelenni a képernyőn (ha mégis, hibásan). Előbbi módszerrel pedig van esély, hogy akár letöltés közben vagy hálózati hiba esetén is legyen tartalom, amit helyben képes lejátszani.
-
cigam
titán
válasz
pube111 #43563 üzenetére
Nézd meg ezt: Raspberry Slideshow
-
cinemazealot
addikt
válasz
pube111 #43563 üzenetére
Én erre lehet, hogy összedobnék egy Python scriptet. Ha meg nem Raspberry Pi lenne a lejátszó eszköz, hanem egy erősebb PC (akár egy netbook), akkor akár egy teljes képernyős böngészőben futó JS script is képes lehet ilyen effektek (áttűnések, időzítések stb.) lebonyolítására.
-
Raspberry Pi OS új verziója megjelent ma
Release date: January 28th 2022
System: 32-bit
Kernel version: 5.10
Debian version: 11 (bullseye) -
bence1024
tag
Sziasztok.
Van egy moode audio alapú kis zenelejátszóm.
Találtam egy megoldást, amivel rögzíteni tudom a rádióadásokat. [link]
Annyi a probléma, hogy nem képes minden streamet rögzíteni (pl. Rádió 1)
Lehetne ezzel valamit kezdeni?
Esetleg valami más mód a felvételre?(Régebben próbáltam ilyen felvételt a raspbian desktop + VLC-vel. Működött, viszont így a zenehallgatás macerás)
-
pube111
senior tag
Üdv! Meg lehet oldani, hogy a vlc indulás után automatikusan elkezdje lejátszani egy másik gépen lévő mappában lévő tartalmakat?
Képek, videók. Folyamatos slideshow kéne legyen belőle. A képek megjelenítés idejét is kéne állítani.
Egy pi zero-ra lenne telepítve, ami autostarttal indítaná a vlc-t.
A másik gép belsö hálózaton van user, pass védi.
Esetleg valami más megoldás?
Teljesen kezelő-nélkül megoldás kéne. A távoli média mappa tartalma lenne néha cserélve. -
Kenderice
senior tag
válasz
stopperos #43549 üzenetére
Ezt írja:
10.109993] 8021q: 802.1Q VLAN Support v
1.8
[ 11.506468] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: lin
k up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0xD1E1
[ 1474.701037] usb 1-1.5: new high-speed US
B device number 5 using dwc_otg
[ 1474.792341] usb 1-1.5: New USB device fo
und, idVendor=0bda, idProduct=f179, bcdDevi
ce= 0.00
[ 1474.792371] usb 1-1.5: New USB device st
rings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 1474.792387] usb 1-1.5: Product: 802.11n
[ 1474.792404] usb 1-1.5: Manufacturer: Rea
ltek
[ 1474.792420] usb 1-1.5: SerialNumber: 00E
0092FBEDF -
cigam
titán
válasz
Kenderice #43548 üzenetére
Már úgy értem az interneten
Tehát az lsusb kilistázza az eszközt. Ott beazonosítod (jó esetben kiírja, hogy a "Realtek 8192" chipje van benne. Máris tudod, hogy melyik chip-hez kell Linux, azon belül is ARM-os drivert szerezni.
B verzió, hogy veszel/elcseréled egy olyan eszközre, amit alapból ismer.
---
Nem biztos hogy jó ötlet a WiFi-re bízni, de ha nincs nagy zavar a környékeden, még jó is lehet. -
Kenderice
senior tag
Van nekem egy pi2-esem.
Feltettem rá KODI-t de wifivel szeretném használni.
Van itthon USB realtek wifi adapterem.
Hogyan tudnám ezt életre kelteni?
Alapból nem ismeri fel.
Az lsusb parancs kilistázza az adaptert, úgyhogy látja, csak gondolom nincs hozzá driver. -
Ad@m
tag
válasz
reflxx #43535 üzenetére
Szerintem ezt egy rpi4 elbirja felteve hogy nem rekordsebesseggel akarsz letolteni sokat egyszerre,
Ha egyszere sokat akarsz tolteni es fontos a sebesseg esetleg dockerezni akarsz komolyabban akkor inkabb egy inteles synologyval jobban jatsz. Pl egy 220+ de az arban tobbszorose a pi-nek
-
reflxx
aktív tag
Sziasztok, gondolkozok RPI vásárláson, a következőre:
- OpenMediaVault + torrent kliens-t futtatnék rajta,
- iPadről elindítanám a torrent letöltését
- Apple TV-n pedig VLC-vel vagy infuse-al elindítanám.
- Későbbiekben pedig Homebridge-t futtatnék még rajta.Tudnátok segíteni hog ez megoldható-e? Van valami hátulütője?
Illetve érdemes így csinálni, vagy jobban járok pl. egy Synology NAS-al?
Nagyon köszönöm a válaszokat. -
Kenderice
senior tag
-
Norbika88
senior tag
Második garnitúra vezeték nélküli egér/bill kombót veszem a pi4-hez, gondoltam talán a másik márka jobb lesz vagy erősebb. Valamiért a Pi4-el drasztikusan lecsökken a vezetéknélküli bill/egerek hatótávja. Egy darab külső tároló van usb3.0-án az is külön tápegységes, plusz az egér bill vevője. Kb vagy 20 centiről lehet használni, akkor is laggolva. Bluethoot és wifit kikapcsoltam Pi-n, de még így is.
Más:
Az energia gazdálkodás átírásban tudna valaki segíteni?
Nem szeretném, hogy a log outoljon vagy alvó állapotba küldje magát a Pi.
Tehát folyamatosan menjen samba és qbit.
Köszönöm. -
válasz
meridaharcos #43524 üzenetére
A WireGuardot nem ismerem, OpenVPN-en minden további nélkül böngészem az SMB-t.
MaCS
-
Kenderice
senior tag
válasz
meridaharcos #43524 üzenetére
Igen, én is így hasznalom.
FTP-n.
Ugyanis VPN-en keresztül nem látom az SMB megosztásokat. -
meridaharcos
senior tag
válasz
MaCS_70 #43523 üzenetére
Picit félreértitek.
Telefonon a wireguard telepítve van, azon érem el a pi-t. Böngészőben tudom konfigurálni, illetve androidos célalkalmazásokat is használok (Qbittorrent remote például).
Fizikailag kérdezem az elérést, amivel komfortos is lehetne. OMV-vel megosztom a meghajtót FTP-n, és ezt elérem egy fájlkezelővel ? Csak példa... Ti hogyan oldottátok meg ?? -
válasz
meridaharcos #43521 üzenetére
VPN-t már eleve használsz. Telefonra nincs WireGuard?
Ha nincs, akkor OpenVPN, a'la body007.
MaCS
-
válasz
meridaharcos #43521 üzenetére
vpn-en keresztül
Nálam a router-re van telepítve vpn szerver - így a legegyszerűbb.
De persze lehet a pi is vpn szerver. -
meridaharcos
senior tag
Sziasztok!
Viszonylag új vagyok itt, segítséget szeretnék.
Van nekem egy RPi4b, raspberry os lite, rajta OMV6. SMB megosztásom van, a gépre akasztva egy SSD, ide dolgozik a docker-ben futtatott pár program. A biztonságos elérést a wireguard+duckdns párossal oldottam meg.
Egy telefonról hogyan tudnám elérni a gépre akasztott SSD tartalmát biztonságosan ?
Köszönöm előre is a segítséget! -
-
-
mgergo76
tag
RPi4 4GB, LibreElec, háttérben fut a Transmission, gigabites lan kábel. Egy USB3 csatolós HDD-ről megy a megosztás.
Problémám az, hogy a filmnézés közben, vagy wifi-n történő másoláskor megáll az adatfolyam (lefagy), majd 5-10 másodperc múlva folytatódik csak. Ez frissen telepített LE esetén is előfordul.
Találkozott más ezzel a problémával? Esetleg megoldási javaslat? -
atiska007
senior tag
Van ötlete valakinek, hogy ez miért nem fut le crontab-ból?
chmod 755 hdsentinelarm megvolt
pi@raspberrypi:/media/pi/MyPassport/hdsentinel $ crontab -l
# Edit this file to introduce tasks to be run by cron.
#
# Each task to run has to be defined through a single line
# indicating with different fields when the task will be run
# and what command to run for the task
#
# To define the time you can provide concrete values for
# minute (m), hour (h), day of month (dom), month (mon),
# and day of week (dow) or use '*' in these fields (for 'any').
#
# Notice that tasks will be started based on the cron's system
# daemon's notion of time and timezones.
#
# Output of the crontab jobs (including errors) is sent through
# email to the user the crontab file belongs to (unless redirected).
#
# For example, you can run a backup of all your user accounts
# at 5 a.m every week with:
# 0 5 * * 1 tar -zcf /var/backups/home.tgz /home/
#
# For more information see the manual pages of crontab(5) and cron(8)
#
# m h dom mon dow command
*/10 * * * * /media/pi/MyPassport/hdsentinel/hdsentinelarm -r /media/pi/MyPassport/hdsentinel/hdsreport.html -html
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Raspberry Pi OS-t be tudom úgy állítani, hogy az apt-update és apt-upgrade automatikusan menjen bizonyos időközönként?
Egy kis média szerverként üzemel az RPI3, desktop sincs hozzá, ssh-n keresztül szoktam frissíteni kézzel.
-
válasz
mgergo76 #43505 üzenetére
Köszi ... Látom többen is írtátok a ventilátorról . Köszönöm a javaslatokat ,de mivel tuningolva használom , inkább ventivel használnám és nem annélkül . Egy szekrénybe van be rakva és jelenleg kussol, ha hangos lesz nagyfiú mondjára megoldom
.
Köszi!ui:
Mivel nem ma kezdtem a pc ipart , feleségem örömére rommá tele vagyok ventilátorokkkal (is)Ő már persze kidobatta volna velem az értékes "kincseimet"
-
ReFleXx
addikt
válasz
majer_balint #43508 üzenetére
volt itthon egy db ilyen szenzor , kiprobaltam csak a kedvedert
Init rész, mert nalam nem volt meg w1 probalva es nem akartam rebootolni, nekem a config.txt ilyen szempontbol ures, de a kernel tamogat tobb w1 bust, szal belottem 2 kulon w1 bust, gpio 4 es gpio 17-re:
sudo modprobe w1-gpio
sudo dtoverlay w1-gpio gpiopin=4 pullup=0
sudo dtoverlay w1-gpio gpiopin=17 pullup=0Majd eloszor gpio 4-re raktam a szenzort, eltavolitottam a kernel modult rmmoddal, atdugtam a szenzort a masik gpiora majd ujratoltottem a kernel modult:
Jan 24 22:56:02 reflexx@host:/ $ ls -lR /sys/bus/w1/devices/
/sys/bus/w1/devices/:
total 0
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 28-000001eff816 -> ../../../devices/w1_bus_master2/28-000001eff816
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 w1_bus_master1 -> ../../../devices/w1_bus_master1
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 w1_bus_master2 -> ../../../devices/w1_bus_master2
Jan 24 22:56:06 reflexx@host:/ $ cat /sys/bus/w1/devices/28-000001eff816/w1_slave
4f 01 4b 46 7f ff 01 10 cf : crc=cf YES
4f 01 4b 46 7f ff 01 10 cf t=20937
Jan 24 22:56:20 reflexx@host:/ $ sudo rmmod w1-gpio
Jan 24 22:56:36 reflexx@host:/ $ sudo modprobe w1-gpio
Jan 24 22:56:56 reflexx@host:/ $ ls -lR /sys/bus/w1/devices/
/sys/bus/w1/devices/:
total 0
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:57 28-000001eff816 -> ../../../devices/w1_bus_master1/28-000001eff816
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 w1_bus_master1 -> ../../../devices/w1_bus_master1
lrwxrwxrwx 1 root root 0 Jan 24 22:56 w1_bus_master2 -> ../../../devices/w1_bus_master2
Látszik hogy két bus van es az 1-esrol atment a szenzor a 2-sre, ha csak siman atdugtam nem latta, ezert csinaltam rmmod/modprobe-ot lehet van szebb megoldas de igy ment. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Valószínűleg menni fog a WAGO-val is, csak nem szokás így.
-
ReFleXx
addikt
válasz
a configot ugy hagyhatod ahogy van.
ezt kiadod:
sudo dtoverlay w1-gpio gpiopin=24 pullup=0
majd probald meg hogy a szenzort a 4.7k-s ellenállással együtt atrakod gpio 24-re es kozben
ezzel meg leellenorzod hogy igy is listazza neked a szenzort:
ls /sys/bus/w1/devices/ -
majer_balint
tag
válasz
ReFleXx #43502 üzenetére
Azért lenne jó, mert nem kell össze vissza forrasztanom a kábeleket. Mind 1-1 plusz hiba lehetőség. Sajnos a link nem feltétlenül egyértelmű nekem, kezdő vagyok e-téren.
Most ez van a config.txt-ben alul: dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
Ha szeretnék egy külön buszt használni, akkor mit kellene még beleírnom ? Utána ha megadok egy x header pint, amit nem tudom, hogy kapok meg, pl gpio 24 esetén, akkor utánna a ground és 3,3v tetszőlegesen bárhova rádughatom ? -
mgergo76
tag
válasz
Steven #43471 üzenetére
Nekem is ilyen van kb. 1 éve használom.
Egy javaslat: szerezz be hozzá tartalék ventilátorokat. Egy ideig halkan működik, aztán elkezd zúgni-búgni. Én ilyenkor leszedem, portalanítom, adok a csapágyainak egy kis kenőanyagot és ismét csendesen üzemel egy darabig.... Aztán kezdődik az egész elölről. A sokadik után egyszerűbb a ventiket cserélni (pár 100Ft). -
wassermann
Topikgazda
válasz
majer_balint #43496 üzenetére
A WAGO inkább 220V-ra való, az érzékelőknél jobb lenne a forrasztás. De azért kipróbálhatod, ha átmegy rajta a kommunikáció hagyhatod (mérési hibát nem okoz, vagy átmegy rajta a "távirat" vagy nem)
-
ReFleXx
addikt
válasz
majer_balint #43496 üzenetére
hasznalhatsz tobb bus-t is tobb porton, ha neked ez a szived vagya, csak folosleges.
amugy gugli elso talalt: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest