- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- weiss: Pant* rant
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 ajánlható?- Puskill PSK-D5M6400BH-16G
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Banyasz papa: segitség kérés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tarokk79
aktív tag
Köszönöm, akkor ha jól értem, hogy a 2,5"-osnál lehet még USB-ről táplálni, de ajánlott a külső betáplálás, míg a 3,5"-osnál már egyértelműen a külső az ajánlott.
OS-re meg a sima raspberry os, utána meg eldöntöm az OMV-t. Amúgy otthon OMV-t használok, de néha felmerül bennem, hogy mit ad ez nekem.A 2,5"-os esetben az SMR-es lassúlással számolhatok szerintetek?
-
_q
addikt
válasz
Tarokk79 #40495 üzenetére
Rasbian OS-re mehet fel az OMV5. Én is NAS-ra használom, szekrényben szellőzés nem annyira megoldott, ezért én armor case hűtéssel üzemeltetem. 1 GB-ot használ a teljes rendszer. Én 4 GB-osat vettem az időtállóság miatt, de szerintem elég a 2 GB-os verzió is és használható arra, amire szeretnéd.
USB3.0-ról megy a 2.5"-es laptop HDD. 3.5" esetén már kell külső tápos verzió. Én ugreen-t használok USB3.0 és 3.1-est.Szerk.
Persze lehet OMV nélkül is, ahogy #40496solti írja, az OMV csak egyszerűbb beállítást tesz lehetővé, van akinek megéri van akinek felesleges. Szerintem is ahol olcsóbb ott vedd. -
solti
senior tag
válasz
Tarokk79 #40495 üzenetére
Sima raspberry os erre tökéletes, nem kell szerintem OMV. Passzív armor házzal is menne, nem tűnik túl számításigényesnek amiket írsz.
A pit ott vedd meg ahol olcsó ahogy a házat is meg a tápot is. Ha nem tervezel grafikus felületet használni (márpedig erre nem kell), akkor szerintem az alap 2 gigás pi4 is elég.
HDD-re itt az a mondás, hogy praktikusabb külső tápos USB hubba dugni (vagy külső tápos hdd-t használni ezt már csak én teszem hozzá). SSD-t én erre a célra nem tennék be, kivéve ha van feleslegesen 😉 -
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok,
Gondolkoztam azon, hogy RPI4-et egy külső HDD-vel használnék a szüleimnél a kövekezőkre:
- A NAS-omról rsync-kel lemeteném naponta a fontosabb adatokat rá.
- Felcsatolnék (Win 10-re) egy könytárat, ahová lementeném a fényképeiket, fontosabb dokumentumokat.
- A jövőben egy-két torrent letöltést is szeretnék majd távolról indítani.
- Ddns-t frissíteni, hogy elérjem távolról.
- Tv-n esetleg le tudjam játszani videókat a felcsatolt HDD-ről.
Preferálnám, hogy dockerben futtassak az alkalmazások pl. qbittorent.
Oprendszernek OMV-re, vagy valami debian alapú rendszerre gondoltam.Ez így oké? Melyik verziót vegyem meg? Hol érdemes megvenni? Milyen hűtést/házat ajánlotok? Esetleg van HDD-kről tapaszalatotok? Milyen OS-t érdemes felrakni?
Előre is kösz
-
Még egyszer: mindenkinek köszönöm a segítséget.
A megoldás bántóan triviális volt: valamiért stabil 24 fps volt a beállított ráta. (Hogy mitől, arról fogalmam sincs...) Furcsa, de 30-at nem tudtam beállítani, csak 60-at, azzal viszont jól, akadásmentesen megy minden fájlom lejátszása.
BÚÉK!
MaCS
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40492 üzenetére
hát számold ki hogy melyik éri meg, pár évenként venni olcsobbat vagy egyszer dragabbat.
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40490 üzenetére
valszeg ezeket a tizen-párezer körüli hdd-ket el kene engedni, folyamatos üzemre nem a legjobbaka ezek a desktop HDD-k. nekem is bedöglött mar par, de annyira nem itzgat mert noti HDD->SSD upgradebol maradtak meg, masra nagyon ugysem lettek volna mar hasznalva.
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
ReFleXx #40488 üzenetére
Igen, most is úgy megy. KODI van fent és alatta/mögotte Qbit. Gépen webes felületről berakom a torrentet és TV-n nézem.
Egy gyengébb Hitachi vinyó 2 év után megdöglött a tokban, valószínűleg a Pi3 gyenge tápja is ludas lehetett. Most egy új Pi4-em van, de nem volt más kéznél, csak egy 8 éves, USB2-es külső HDD. Egyelőre hibátlan, de hossszabb távra kellene valami.
-
-
ReFleXx
addikt
válasz
bollokcs80 #40485 üzenetére
folyamatosan menne neked a HDD?
-
cigam
titán
Tehát adtam a kakinak egy ponfot ezek szerint?
Pontosan. Annyit tudsz csinálni, hogy az sdb1-en vagy sdb2-n(a fel nem csatolt exFAT partíció) készítesz egy "home" mappát. Mindent átmásolsz oda, majd utolsó lépésben úgy módosítod az fstab-ot, hogy az sdbx-en létrehozott új "home" mappát csatolja fel a /home alá.
Így visszaírhatod az sda-ra az imag-et, anélkül hogy bármi elveszne a /home-ból.Nem létezik szelektív image író, mert nem fájlokat mappákat hoz létre, hanem alacsonyabb szinten, szektorról szektorra másolja le az adatokat. Vagyis az image írás olvasás, csak nullákat és egyeseket lát, nem fájlokat, mappákat.
-
Keem1
veterán
Srácok, ahogy látjátok, az SSD-m jelenleg 3 partícióból áll: a /boot, a / és a /home (sda1, sda2, sda3). Ez utóbbi azért került ki, hogy ha system reinstall lenne, a home cuccait ne kelljen piszkálni.
Node közben elgondolkodtam. Ha felhajítanám most rá a Raspbian imaget, az lepucolná ezt is? Tehát adtam a kakinak egy ponfot ezek szerint?
van bármilyen, a hivatalos ISO-ra épülő módszer, hogy csak a /boot és a / partíciók kerüljenek felírásra, ha tényleg újra kéne az egészet húzni?
Az sdb pedig a HDD, ahol 1 GB van ide betéve, a maradék 800 GB-on exFAT partíció van, az nincs felmountolva.Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/root 79G 9,8G 66G 13% /
devtmpfs 1,8G 0 1,8G 0% /dev
tmpfs 1,9G 16K 1,9G 1% /dev/shm
tmpfs 1,9G 184M 1,7G 10% /run
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 1,9G 0 1,9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sdb1 916G 407G 464G 47% /media/hdd
/dev/sda1 253M 54M 199M 22% /boot
/dev/sda3 844G 14G 823G 2% /home
tmpfs 378M 0 378M 0% /run/user/1002 -
cigam
titán
válasz
bollokcs80 #40479 üzenetére
Ha szempont a csendes (valóban hangtalan!) működés, akkor igen.
-
_q
addikt
válasz
bollokcs80 #40482 üzenetére
Így van, pont emiatt írtam az előző hozzászólásom én is. Ha csak torrentre akarod használni, ott nem jön ki az előnye, én ezt tapasztaltam. Esetleg ha rendszert futtatsz róla, desktopnak használod ott lehet előnye. Mondom ezt úgy, hogy én SSD-t raktam rendszer alá, mert így ha újra kell húzni a rendszert, akkor a HDD tartalma megmarad, emiatt lehet előnye 2 független tárhelynek.
Amúgy egy HDD USB3.0-án is tud 100MB/s-ot, a LAN 1Gbit-es nettel is közel hasonlót tud, tehát efőlé menni technikailag nincs értelme tárhely sebességben.
-
-
_q
addikt
válasz
Szerintem nincs.
-
ReFleXx
addikt
válasz
van, mondjuk en ilyen kiselejtezett noti hddket hasznalok es neha kiakad, nincs IO, ilyenkor kell neki 1 powercycle.
-
bollokcs80
Korrektor
Szerintetek Pi4 mellé külső torrentes háttértárnak (USB3 házban) van értelme SSD-t rakni HDD helyett?
-
Vigyorka
aktív tag
Mikor a Kodi szaggatott, leállt nálam akkor egy teljes újra telepítés megoldotta.. (az egész rendszert újra telepítettem.)
(((mkv--t használom))) -
.wantííd
tag
válasz
rosejbli #40467 üzenetére
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. A 4k részével még nincs igazán gond, viszont amint bekerül a hdr a képbe már igen. Linuxon ugyanis még nincs hdr támogatás. Kodi esetében is egy lelkes fejlesztő csinált hdr támogatást viszont az még csak Matrix valamelyik bétájában érhető el, és csak Windowson.
-
madrac
senior tag
Rendelt valaki PiHut-ról most november, december környékén sima postával?
-
cigam
titán
válasz
MaCS_70 #40468 üzenetére
A Kodi grafikus felülettel indul.
Még jó
Én a raspbian-ra gondoltam. Alapból van rajta gui?
Egyrészt nyitsz egy terminált, és kiadod a dmesg parancsot, másrészt vagy a kodi-n belül nézed meg a naplót, vagy $HOME/.kodi/kodi.log útvonalon.Biztos nem h.265 videók? Milyen konténerbe csomagolt videó? Ellenpróba más konténerbe/codec-el készült videókkal? Így lehetne szűkíteni, hogy a formátum, a codec vagy valami más a baja.
-
Mindenkinek köszönöm a választ!
A részletek:
18.9 Kodi Leia, 10-es Raspbianon. Az OSMC és LibreELEC alapú Kodikkal nincs problémám, ezzel igen. A DietPI sajnos nem vált be, ezért a Raspbian.
Erőforráshiány nincs, 256 MB a VRAM, a Kodi rendszerinfója szerint pár százalék a CPU-használat és bőven van RAM. Etherneten érem el a NAS-on tárolt videót, ami ugye h264 720p. A ténylegesen rendelkezésre álló 90 Mbps sávszélesség sokszorosa a videó bitrate-jének, ami kb. 5 Mbps.
A Kodi grafikus felülettel indul. Az eseménynaplót nem tudom, hol nézzem.
Szerintem mindig ilyen volt. Ez a PI nagyon ritkán megy videolejátszóként, de most kéne neki...
Köszönettel: MaCS
-
jézusom
addikt
Nem kötekedni akarok de kÍváncsi vagyok, de UHD HDR megy? HD hang? 1080p azért nem nagy kaland
-
Mathiask
senior tag
DietPi + Kodi akadásmentes H264 1080p-vel nálam pi4-en vezetékes hálózaton keresztül NAS-ról.
-
jézusom
addikt
válasz
MaCS_70 #40457 üzenetére
Nekem pi4 4GB-on se ment. Igaz én is applikációként tettem fel a kodit, de a menü is akadt, usb-ről egy BD film meg rendesen diavetÍtés volt. De többen csodálkoztak, hogy szÍdom a pi képességeit, szóval gyanÍtom valahogy meg lehet oldani. Próbálj ki egy coreelecet, az rendesen önálló os, droid boxon is úgy a jó.
-
A problémám a következő:
RPI2 és RPI3-asokon futtatok Raspbiant és rajta Kodit.
A gond az, hogy gyakorlatilag minden videó darabos, akadozik. Szinte csak H264 720p-seket nézünk, tehát szerintem nem teljesítménygond, hanem valami beállítási probléma.
Mit ellenőrizzek?
Köszönettel: MaCS
-
cigam
titán
válasz
Roklif #40450 üzenetére
Szerintem ez kb mindenre válaszol.
- ha nem használod desktop-ként, felesleges a 8GB
- elég a HDD (Még mindég olcsóbb mint az SSD, viszont ha szempont hogy hangtalan legyen ...)
- felesleges mindenféle plusz hűtés. Amit felsoroltál nem fogja kihajtani a lelkét, de egyéni ficam kérdése. Aktív hűtés meg végképp felesleges.
- Mármint ház? Pénz/ízlés kérdése. Nekem pl. 5. éve szabadon van a Pi2, de a 4-hez én ezt venném. SSD panel nélkül olcsóbb.
- Külső lemez is egyéni ficam kérdése. Kolléga nemrég linkelt egy dual házat, az elég pöpecnek tűnt. Mindenképpen külső táposat válassz.
- A raid 1 az nem backup. Bár valóban tükörmásolat készül, de ez csak az egyik lemez meghibásodásakor védi az adatokat. Ha törlöd, vagy egy vírus titkosítja, ugyanúgy ugranak az adatok. A mentés térben és időben külön eszközön van (egy plusz merevlemez a fiók mélyén amit pár hetente rádugsz és egy másik mentés a felhőtárhelyre jó kombináció) -
UberMutant
őstag
válasz
Roklif #40450 üzenetére
ha már úgyis lesz docker, akkor a plex, torrent is mehet abba , sőt a nextcloud is. nekem a dockeres cuccok jobban bejöttek, már csak a frissítés egyszerűsége miatt is.
4 vs 8 GB a pénztárcád dönt, de a 8GB valószínűleg max cache-re lenne használva.
passzív hűtés kell, de aktívat nem igényel.vannak az egyszerű armor casek, 2 alu borda összecsavarozva, tökéletes. [link] pl.
2 USB 3 port van raja.
amúgy gondolkozz el az SD kártya mentes működtetésen, mert ha az SD megáll ( meg fog) akkor az szivattyú. gondolom elcsörög HDDről is, de nyilván egy SSD az elegánsabb.
HDD nél a lekapcsolgatást érdemes kiküszöbölni, mert az nem tesz nekik jót. meg legyen külső tápjuk. ha nem zavar , hogy ott lógnak a vinyók, akkor válaszd azt a bekötést, ami neked tetszik. (persze lehet, hogy nem értettem, mire gondolsz internal external alatt)
-
jézusom
addikt
válasz
Roklif #40450 üzenetére
Szia!
Én nem vagyok nagy májer, de pi4 4GB-on fut az OMV, elvileg már csak applikációként lehet, tehát nekem is a raspberry OS-en. Torrent az külön a qbit, az omv-n meg smb és dlna. Nekem a docker idegen, de sokan úgy használják. Raidet se használok, hanem 2,5 colos hdd kis kÍnai tokban fut, de tápolható usb hubbal. Ha 3,5" Hdd van akkor az eleve tápos házú. -
Roklif
csendes tag
Sziasztok!
Valahol található egy leírás, hogy csinálhatnék egy NAS-t raspberry pi 4-re? Szeretnék magamnak Nextcloudot beállítani, emelett menne még Pi-hole, kicsit torrent és Plex. Valószínűleg OpenMediaVault OS-t fogok telepíteni és pl Pi-holet dockerrel oldom meg. Amit így olvastam a témáról:
- Pi 4 4gb kellene vagy 8gb
- elég a HDD, nem kell hozzá SSD-re költeni
- kellene heatsink és venti is.Felmerült bennem több kérdés is:
- Kellene esetleg még valami tok is?
- External merevlemezek usb hubbal vagy internal külön tokkal a jobb megoldás? És mire érdemes még figyelni merevelemezeknél ha nas-ra lenne használva?
- Kellene backup is, ezért 2 merevlemez lesz használva. Elég a raid1 vagy valami backupot használjak?Sose volt még pi-m és igazából. Linuxot már telepítettem többször, meg a munkahelyemen használtam dockert, szóval a telepítés részét valószínűleg meg tudom oldani. Inkább a hardware kérdésekkel nem vagyok tisztában.
-
syrus1006
tag
válasz
wassermann #40448 üzenetére
Nagyon köszönöm! Akkor érdeklődöm ott.
-
syrus1006
tag
Sziasztok! Meglévő RPI 4-emet főként zenehallgatásra használom Volumio-val. Vannak olyan internetes rádiók melyek eléréséhez jó lenne ha tudnám használni a NordVPN account-omat. Van itt esetleg olyan aki hasonló cipőben jár, és sikerrel telepített Volumio mellé VPN klienst?
-
jézusom
addikt
válasz
Arolotifar #40445 üzenetére
?
-
cigam
titán
válasz
RaPiDsHaRe #40442 üzenetére
Csak sikerült
Megoszlanak a vélemények. Én transmission párti vagyok, de it többen esküsznek a qbittorrentre. -
RaPiDsHaRe
aktív tag
Megcsináltam, és így nézki az fstba:
UUID=9408CD3A08CD1C5C /mnt/usb1 ntfs-3g uid=1001,gid=100,umask=000 0 2Így az mnt:
pi@raspberrypi:~ $ ls -alrt /mnt/
total 12
drwxrwxrwx 1 valaki users 4096 Jul 19 06:26 usb1
drwxr-xr-x 18 root root 4096 Dec 2 12:56 ..
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Dec 26 09:09 .Samb teszt kipróbálva csatlakozik:
root@raspberrypi:/home/pi# smbclient -U valaki //192.168.0.21/usb1
Enter WORKGROUP\valaki's password:
Try "help" to get a list of possible commands.
smb: \>Windows valamiért nem hajlandó, kikapcsoltam a tűzfalat és a kasperskyt-is.
-
cigam
titán
válasz
RaPiDsHaRe #40439 üzenetére
Ha megcsináltad a módosításokat az fstab-ban, akkor (újraindítás után) hogyan néz ki a dir /mnt -la?
-
stopperos
senior tag
Nekem a Bitdefender tűzfala okozott ilyen problémát. Nézd meg esetleg a te esetedben, hogy nem-e a Kaspersky Free okozza (állítsd le arra az időre). A Win10 tűzfal ott akadhat be, hogy a hálózati kapcsolatod Publikus-ra vagy Privát-ra van állítva.
Más ötletem nincs most. -
cigam
titán
válasz
RaPiDsHaRe #40436 üzenetére
#40420-ban mást írtál.
A uid, ill. gid a rendszerednek megfelelően módosítani kell. Az id -u valaki megmondja mi legyen az uid. A cat /etc/group|grep users pedig megadja a gid-et (általában 100)
Szóval valahogy így kellene módosítani:
....uid=1001,gid=100,umask=000 0 2Az umask azért lett 000, mert a másik írás, amit linkeltél, valamiért az smb.confban 777-el force-olja a létrehozást.
-
cigam
titán
válasz
RaPiDsHaRe #40433 üzenetére
ntfs esetén a felcsatoláskor adod meg milyen jogosultsággal kihez tartozik. A Linux nem képes módosítani az ntfs jogosultságokat.
Persze ha ez alapján csináltad volna, nem lennének ezek a döccenők...
-
válasz
RaPiDsHaRe #40433 üzenetére
Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Hitelesítőadat-kezelő
MaCS
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
A windows-on nem létezik "valaki" felhasználó. A másik felhasználót írtam be, és a hozzá tartozó jelszót.
Jogosultság, jelenleg így nézki:
root@raspberrypi:/var/log# ls -alrt /mnt/
total 12
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 Jul 19 06:26 usb1
drwxr-xr-x 18 root root 4096 Dec 2 12:56 ..
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Dec 26 09:09 .Gondolom én, hogy a "valaki" felhasználó tulajdonában kellene legyenek a könyvtárak, amihez kiadom a parancsot:
root@raspberrypi:/mnt# chown -R valaki:valaki usb1/Viszont a fileok tulajdonjoga nem változik ( A file rendszer ntfs).
(#40432) MaCS_
Próbáltad közvetlenül beírni a Windows jelszókezelőjébe?
Nem probáltam, azt hol kell ? -
válasz
RaPiDsHaRe #40430 üzenetére
Próbáltad közvetlenül beírni a Windows jelszókezelőjébe?
Nálam ez többször jelentett már megoldást, amikor a jelszópanel nem jött fel.
MaCS
-
cigam
titán
válasz
RaPiDsHaRe #40430 üzenetére
A "másik felhasználót" választottad azonosításkor? Vagy a valaki user létezik windows-on is?
A valaki-nek milyen jogosultsága van azon a mappán, amire az usb1 mutat? -
-
cigam
titán
Valóban viszont az Samba megosztás problémájából kihúz egy hibalehetőséget: a névfeloldást.
RaPiDsHaRe
Működik ez. Mit ír a Windows, ha csatlakozni akarsz? Van rajta plusz biztonsági/pimpelő program ami akadályozná a kapcsolatot? -
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
RaPiDsHaRe #40427 üzenetére
A megosztást rosszul írtam, helyesen:
smbclient -U valaki //192.168.0.21/usb1
Enter WORKGROUP\valaki's password:
Try "help" to get a list of possible commands.
smb: \> exitA windows alatt a megosztást még mindig nem érem el.
-
cigam
titán
válasz
RaPiDsHaRe #40420 üzenetére
Ne a nevét írd be, hanem a Pi IP címét. pl. \\19.168.1.40\megosztásneve
-
Keem1
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #40420 üzenetére
Tippre jogosultsági probléma.
Az ok, hogy felcsatolni nem megy, de direktben sem érhető el? Pl. Windows Explorerben a \\pineve\megosztasneve sem megy? Credentialt bekéri? Előbb elfailel valamivel? -
pube111
senior tag
válasz
Kozma jános #40415 üzenetére
Csak jótanács.
Itt hamarabb kapsz segítséget:
https://prog.hu/tarsalgo/?ndid=4010&cf=2 -
RaPiDsHaRe
aktív tag
Hello!
Ezen leírás alapján megcsináltam a samba megosztást.
Valamiért a windows nem tudja felcsatolni ? A "testparm" parancsot kiadva a configurációs file rendben van. -
fatpingvin
addikt
válasz
UberMutant #40406 üzenetére
ez azért elég meredek így... illetve arról se vagyok meggyőződve hogy működni fog.
ha már, akkor én egy üres dummy fájlt tapiznék a vinyó fájlrendszerének gyökerében, bár a normális megoldása ennek nyilván az lenne hogy hdparm-mal elmagyarázni a vinyó saját kis agyának hogy leszel szíves nem leállni pár perc után. -
fatpingvin
addikt
válasz
jegesib #40351 üzenetére
erősen meglepne ha találnál ilyet, kiindulva abból hogy a RPi egyrészt nem ATX-derivatíva szabvány méret, másrészt a panel két oldalán is vannak csatik. szval már csak az se lenne mindegy hogy mit akarsz kilógatni oldalra, az USB-Ethernet kombót vagy a multimédiát.
ha megengedsz egy javaslatot inkább vegyél neki egy normális házikót. -
válasz
Kozma jános #40413 üzenetére
Főleg i²c vezérlőkkel és portsokszorozókkal (pl. MCP23017) biztosan menni fog.
-
Kozma jános
újonc
válasz
ReFleXx #40412 üzenetére
Azt elfelejtettem írni hogy minden motorhoz kell legalább 1 mikrokapcsoló ( bemenet , helyzetvisszaigazolásra , mert több mint 20 ezer mozgas fog történni) , de legalább 6 darab kell . Tudom hogy sok i/o port van rajta , viszont léptető motoronként és dc motoronként 2 , szervómotoronként 3 kimenet kell szerintem.
-
ReFleXx
addikt
válasz
Kozma jános #40411 üzenetére
GPIO port van eleg rajta
-
Kozma jános
újonc
Tisztelt mindenki. Először is lenne egy kérdésem. Pi 3 A+ al ( és essetleg külső modulokkal ) lehet e vezérelni 2 db NEMA 23 léptető motort , 5db 2 fázisú 4 vezetékes ( 18 fokos, 6v) léptető motort, 4 db dc ( 12 v ) motort, és 2 db digitális ( 3 vezetékes, max 6 v) szervo motort ? Gyakorlatilag mindegyik motorhoz van vezérlő modulom. Egy kis gépet akarok összerakni vagyis már készül. Tehát a mechanikát csinálom. Töltöttem le néhány programrészt ami a léptető motort vezérli, ha ez segítség.Várom építő jellegű válszokat hozzászólásokat . Üdv .
-
jézusom
addikt
válasz
UberMutant #40406 üzenetére
Oké, de ez még droid boxon volt. Most kis 2,5 colos hddm van a pin. Az más kérdés, hogy ez is tesztelés alatt. Ha baj lesz, megcsinálom, köszi!
-
Keem1
veterán
válasz
jézusom #40403 üzenetére
Ez 2,5-ös, 2 diszkes ház. Nem, ezzel inkább az volt a gond hogy nem kapcsol le, mert a hdparm szerint nem támogatott USB bridge. De sikerült áthidalni egy plusz kapcsoló segítségével
Nálam ez a ház teljesen bevált. Most már simán lekapcsolja a lemezt, ha 30 percig nincs aktivitás. A másik slotban meg az SSD van. -
Keem1
veterán
válasz
Zirowe #40400 üzenetére
Nem tudom, nálad mi pontosan a cél, de ez a frankó házikó csak egy usb-t foglal le és külön tápja van a diszkekhez. Az tehát nem vesz le a Pi-től egy milliampert se.
Kipróbáltam, különösen ajánlott
Amúgy usb hubból is érdemes külön tápos verziót venni.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Zirowe #40400 üzenetére
Jól gondolod: a tápegységek feszültséget adnak ki, melynek az értéke az 5V. A különböző terhelések más-más más áramot vesznek fel. Ezeket a tápegységre dugva, a terhelő áramok összege nem haladhatja meg azt az értéket, ami maximális terhelhetőségként fel van tüntetve, itt. 6A.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mini pc (I5 8250u - 16Gb ddr4 ram - 128Gb nVme ssd + 500Gb hdd)
- Kezdő Gamer PC MSI RTX 2060 OC / i3-10100F / 16GB DDR4 / Új MSI ház
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- ÚJ 4K MSI CORE I5 12400F Gamer PC 6X4.0GHz 32GB DDR4 512GB NVME SSD ÚJ RTX 3080 12GB DDR6 2ÉV GAR!
- ÚJ ASUS CORE I5 12400 Gamer MAX PC 12X4.0GHz 32GB RAM 1.0TB SSD ÚJ RTX 5060 TI 8GB DDR7 2ÉV GAR!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest