- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
madrac
senior tag
válasz
wassermann #41589 üzenetére
Azért az 1db USB2 sebesség amin osztozik minden külvilági kapcsolat, a leggyengébb pontja a 3-asnak szerintem. Szerintem ennek is köszönhető, hogy szinte nem lehet úgy TV adást felvenni vele, hogy ne legyen tele hibával, nem hogy párhuzamosan több mindent csinálni ilyenkor vele. TV felvételkor egyszerre viszi a sávszélességet a tuner és a HDD is.
Adatmásolás hálózaton (LAN+HDD sávszél) max. 10-15MB/s -
Nabuka11
csendes tag
válasz
wassermann #41598 üzenetére
És ha elmagyarázom nekik mi az a Kodi addon, akkor érteni fogják?
-
Nabuka11
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Pi 4-em, rajta Libreelec, azon Netflix és HBO Go addonok. A napokban költöztem, és miután az új helyen összeraktam a cuccot nem akar lejátszani semmit sem Netflixről, sem HBO GO-ról. Előtte minden tökéletesen működött, gondoltam visszaállítok egy régebbi backupot, de így sem megy sajnos. Miután kiválasztom bármelyik tartalmat elkezd tölteni, megjelenik a jobb felső sarokban a kis lejátszás ikon és a tartalom címe, majd eltűnik és hibaüzenet nélkül egyszerűen csak nem kezdi el a lejátszást. Másnak is van ilyen problémája esetleg, csak nem találtam releváns infót vagy ez csak nálam probléma? Esetleg valakinek van ötlete arra, hogy mit tegyek, hogy megint jó legyen a cucc?
-
válasz
wassermann #41589 üzenetére
Azért a valós gigabites portot és az USB3-at se felejtsük el
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Márton #41588 üzenetére
Pi 3 és 4 között gazán csak a RAM-ban van nagy különbség (a magon kívül):
Raspberry Pi 4: CPU and RAM
Broadcom BCM2711, Quad-core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz
1GB, 2GB, or 4GB LPDDR4-3200 SDRAM (depending on model)Raspberry Pi 3B+: CPU and RAM
Broadcom BCM2837B0, Quad-core Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ 1.4GHz
1GB LPDDR2 SDRAM -
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #41587 üzenetére
Tudom, használom a 2 hdmi-jét
De ahogy olvasom nem is fogja tudni, kár rá várni.
Pi2-m is, van egyedül a Pi3-ról kevés az infóm.Pi-ből sosem elég
-
Márton
nagyúr
válasz
jézusom #41583 üzenetére
Köszi, de azok jellemzően nem tudnak framepacked 3D mvc-t, fullhd/szem minőséggel.
Ha mégis, az már a 40-50ezres kategória..Wasserman: ezzel most mit akartál pontosan mondani? Egy Pi2-n is használom ezt a 3D módot és ahogy olvasom a 3 is tudja, csak a 4 már nem.
Kérdésem inkább arra irányult, hogy rendesen tudja-e?
(kadenciahelyesen, kontraszt is rendben, nem fagy, akad)Nehogy érjenek vásárlás után meglepetések.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Márton #41581 üzenetére
"The video controller can generate standard modern TV resolutions, such as HD and Full HD, and higher or lower monitor resolutions as well as older NTSC or PAL standard CRT TV resolutions. As shipped (i.e., without custom overclocking) it can support the following resolutions: 640×350 EGA; 640×480 VGA; 800×600 SVGA; 1024×768 XGA; 1280×720 720p HDTV; 1280×768 WXGA variant; 1280×800 WXGA variant; 1280×1024 SXGA; 1366×768 WXGA variant; 1400×1050 SXGA+; 1600×1200 UXGA; 1680×1050 WXGA+; 1920×1080 1080p HDTV; 1920×1200 WUXGA.[79]
Higher resolutions, up to 2048×1152, may work[80][81] or even 3840×2160 at 15 Hz (too low a frame rate for convincing video).[82] Allowing the highest resolutions does not imply that the GPU can decode video formats at these resolutions; in fact, the Raspberry Pis are known to not work reliably for H.265 (at those high resolutions),[83] commonly used for very high resolutions (however, most common formats up to Full HD do work).
Although the Raspberry Pi 3 does not have H.265 decoding hardware, the CPU is more powerful than its predecessors, potentially fast enough to allow the decoding of H.265-encoded videos in software.[84] The GPU in the Raspberry Pi 3 runs at higher clock frequencies of 300 MHz or 400 MHz, compared to previous versions which ran at 250 MHz"forrás: [link]
-
-
Márton
nagyúr
Üdv,
A Pi3 tökéletesen viszi a 3D bluray iso-kat? Tehát megvan a fhd/szem minőség, kadenciahelyesen, kontraszt is rendben, nem fagy, akad, stb?
köszi! -
hunaqua
addikt
Elnézést ha volt már mostanában. Az Rpi4 Libreelec Matrix alatt működik már a HDR?
-
Keem1
veterán
válasz
Shummo #41572 üzenetére
Azon kívül, amit fentebb már olvashattál, én a linux usereket (amiknél persze kell a kooperáció) közös groupba léptettem be (users).
Nálam egy új user nem a user1:user1 féle, Debian típusú, névvel azonos primary groupba kerül, hanem így: user1:users.
De pl:
- pi:users (a pi:pi helyett)
- qbtuser:users (a qbtuser:qbtuser helyett)így ha egy folder tulajdonosa: qbtuser:users és a permissionje 0770, akkor tudja írni-olvasni a qbtuser és a pi is (az egyik a tulaj, a másik a group tagság miatt).
Ez, ahogy fentebb már felhívták a figyelmed, nem samba, hanem helyi permission, de a samba-n kívül ennek is stimmelnie kell.
Viszont, ha a qbtuser primary groupja a users, akkor az általa kreált (letöltött) fájlok is ezzel a grouppal jönnek létre, tehát az ugyanebbe a groupba tartozó userek is elérik.Ha konzekvensen a linux usereket, groupokat használod samba-n is, nem lesz probléma.
Fontos: ahhoz hogy az elvárt biztonság ne csökkenjen, csak azt léptetem be a users groupba, akit feltétlenül szükséges, ahol meg magasabb biztonság kell, oda eleve elevated user/group kerül megadásra, pl. valami password file esetén (pölö) root:root 0774.
Tehát az említett qBitTorrent fájlok helye:
pi@pistacio:/media/hdd/Torrent $ ls -l
összesen 20
drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 febr 1 2020 incomplete
drwxrwxr-x 6 qbtuser users 4096 ápr 25 21:55 qbtDownloads
drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 ápr 25 15:17 qbtTorrents
drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 máj 1 2020 qbtWatch
drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 ápr 6 2020 Torrentfiles -
válasz
Shummo #41572 üzenetére
A samba user nem egyenlő a linux user-al!
Van pár módszer, h tudjanak írni a smb megosztásba, pl. felsorolod a smb.conf-ba a user-eket:
valid users = mari, sanyi, béla, ...
Ők samba user-ek!Meg azt is megmondhatod, h a milyen joggal készüljenek a könyvtárak:
create mode = 0660
directory mode = 0770Van 1000 leírás a samba-ról, pl.: itt egy
-
Shummo
senior tag
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne felétek, hogy mivel oldható meg, hogy egy olyan mappában ( aminek az OWNERje a PI) ha új mappát hozok létre akkor az már alapból a GROUP által irható módon jöjjön létre , és ne kelljen mindig permissiont állítani rá(chmod 775).Jelenleg csakaz OWNER által írható, ami azért nem jó, mert a sambat más userekkel használják, amik a GORUP része, de így nem tudják irni, a Qbittorent (PI user) által létrehozott mappákat/fájlokat.
Köszönöm
-
-
BalanceR
addikt
Igen az egyik, 2GB-os Pi4ement náluk vettem kb másfél éve valami akcióban, szállítással volt 11K...
És én még azt hittem, hogy jön az aranykor, és valóban 20-30 dollárért lehet majd kapni, erre felment mindnek az ára nem is kicsit.
Bár nem csak a Raspi ára szállt el, Orange Pi / Banana pi ugyan ez... -
I02S3F
addikt
válasz
Fecogame #41562 üzenetére
és wassermann
Köszönöm szépen a felvilágosítást.
Pont ilyen tokban van (más színben). Ezek szerint a benne lévő ventillátor sem segít ezen a melegedésen?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
wassermann #41555 üzenetére
A csík ott van, csak nincs rajta ikon.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Munkahelyemen vettünk 4-es pi-okat műanyag tokkal. Nincs rajtuk ki-/bekapcsoló gomb. Nem árt a pi-oknak, hogy fel/le húzzuk a tápot róluk?
-
Dißnäëß
nagyúr
Próbáld, de kérdezd le OMV-be belépve konzolon, root-ként, a vm.swappiness értékét, megnemmondom, mennyi a default, de lehet 60-on hagyták, mint Ubuntuék, passz.
cat /proc/sys/vm/swappiness
Ha ez nagyobbegyenlő, mint 5, vagy 4-3-2-1-0, akkor tedd tetszőleges értékre, 0-nál kvázi letiltod az oprendszert a swap használatától, de lehet komplett is tiltani a swap-et, említett optimalizálási útmutató szerint (vagy először echo "0" > /proc/sys/vm/swappiness és ez kiüríti a swap-et, majd swapoff után fstab-ból is kikommentelni a swap-et és kész is vagy).
Ha swap-et végszükség esetére mégis hagynál a rendszer alatt, csak nem akarod, hogy gyakran nyúljon hozzá, akkor leviheted mondjuk 5-re az értékét a swappiness-nek és béke.
Tartósan pedig /etc/sysctl.conf- ba beadni valahova új sorként, hogy
vm.swappiness = 5
(vagy amit akarsz, de 5 elég jó).Ekkor csak akkor kezd el swappelni a kernel, ha 100%-5%, azaz 95% -ot elér a fizikai memória kihasználtság. Defaulton már jóval korábban is, hiába van még bőven szabad fizikai memória, ergo kicsit jobban ki tudod tömni a ram-ot programokkal, lehet meglódítja OMV-t is. Persze ez cache-ek és bufferek rovására megy, de van, amikor így is sokkal gyorsabb lesz és pattogósabb minden, mint amikor már jóval korábban swap-et is használ.
-
sztanozs
veterán
Szerintem inkább a lemez adatátviteli sebessége (és vagy az SD kártya sebessége) az ami megfekszi az OMV gyomrát. Gyors SD kártyáal (vagy USB-ről bootolva) akár az OMV, akár a Raspberry Pi OS Lite jó választás lehet. Az OMV azért kezesebb, mert nem kell folyton a konzolt túrni, amúgy önmagában nem sok erőforást zabál szvsz.
-
Dißnäëß
nagyúr
A hivatalos Raspberry OS-t. Ő egy Pi-re "herélt" Debian lényegében, amúgy rengeteg minden megvan benne ugyanúgy, mint az x86-os rendes Debian-okban, szóval fullos disztró.
OMV is Debian alapú, de ha azt soknak érzed, lehet Pi4-en már jobban érezné magát, mindenesetre Raspberry OS-el kézzel kell összemókolnod a tervezett dolgokat (nyilván, hiszen ő nem egy dedikált NAS-jellegű oprendszer, csak simán a pucér OS, se csicsafelület, se semmi).
Raspberry OS minimál verzió is van, ott még Desktopot sem ad. Ha ez kell...
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Egy RPI3-at szeretnék használni otthon dlna, smb, ftp, torrent szerverként, milyen OS-t ajánlanátok erre a feladatra? OMV-t tettem fel rá, de még azt is túl soknak érzem.
-
Archttila
veterán
A Pi-Hole-t fel lehet telepíteni php nélkül, vagy az az alaptelepítés része? (DietPi 64 bit)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Tarokk79 #41513 üzenetére
Apám 2.5" USB 3 tokba tett SSD-je is hülyült a Pi4-en (Volumio-val, ami egy Debian amúgy), végül kapott egy saját külső tápos másik házat az SSD és elmúlt minden baja.
Random le-le hullott meg minden baja volt, elég sunyi módon, amiből következtettél mindenféle bajra, holott "csak" a táp volt karcsú neki. Pedig Blue, semmi teljesítmény SSD.
Szerintem BÁRMIT is köt rá az ember HDD/SSD, illik saját táppal küldeni, ne a Pi etesse, akkor is, ha speckón belül van a rákötött eszköz áramfelvétele. (Mi is speckón belül voltunk vele).
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
UberMutant #41516 üzenetére
Nagy a gyanum, hogy nem bírta el az RPI 4-es, hogy rá van kötve egy 3,5"-os HDD külső táppal és egy 2,5"-os belső USB táplálással, és amikor túl sok volt neki, akkor leállította a külső HDD-ket. Amúgy a fájl hibák az NTFS fájlrendszerben is lehet ezzel volt kapcsolatos, bár találtam jópár badsectort is.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
született egy Logout blogbejegyzés RPi optimalizálásról, szerintem érdemes lenne a linkjét felvenni az összefoglalóba, sokunknak tetszett a hsz-ek alapján.
-
Ayala22
újonc
válasz
wassermann #41536 üzenetére
Köszi a választ!
Ami számomra furcsa az egészben, hogyha Reminnát használok 2 külön csatlakozással akkor simán használom normál sebességgel. De az két csatlakozás és "bele kell nyúlni" manuálisan. Áthúzni egyik monitorról a másikra és stb.
-
törölt tag
válasz
wassermann #41532 üzenetére
Akkor felejtős....
-
törölt tag
Sziasztok
Mennyire használható a gyári Rasbian rendszer a következőkre?internetezés+Youtube.
Zenehallgatás+Youtube egyszerre
Xbox Cloud illetve Geforce NOW? 4GB és 8GB verzióval,Wifi-n és ethernet kábellel?Ha ezekre alkalmas akkor veszek
-
Keem1
veterán
De-de, fstabban uuid alapján mountolok, persze. Most ideiglenesen a Pi-n van egy 3. diszk is, ezzel szenvedek. De az is lehet hogy marad, már leformáztam ext4-re
Gyors összefoglaló a diszkekről, mind /etc/fstab-ban uuid által mountolva, mind ext4
- 1 TB Samsung 860 Evo, egy külső tápos Raidsonic IcyBox 1. portján
- 2 TB WD Blue WD20SPZX, az IcyBox 2. portján
- 1 TB WD Blue WD10SPZX, egy táp nélküli USB 3.0 házban (ez a legfrissebben csatlakoztatott eszköz, ezt pár napja vettem ki a fiókból, előtte szólóban, ebben a házban pár hónapig a Pi storage-a volt)Az SSD-nek ugye nem kell altatás, nem is lehet. A fő tárolóm ez. A célom, hogy a HDD-k ne túlzottan gyakran, de azért idleben álljanak le. Az egyterás WD-n 45 ezres start/stop count van, ezt soknak éreztem és arra jöttem rá, hogy túl agresszív a power management. Remount vagy reboot után visszaáll az APM 96-ra. A 2TB esetén nincs ilyen, 128 volt eddig is, most is (unmountolni nem szoktam, mivel a fizikailag vele egy házban lévő SSD a rendszer diszk). A 2TB diszk start/stop countja olyan 1400 körül van és decemberben vettem.
Szóval továbbra is azt az egészséges egyensúlyt próbálom megtalálni, hogy a két HDD teljesen fölöslegesen ne pörögjön 0-24-ben, hisz nem surveillance vagy nas diszkek, de azért a motorok se adják már meg magukat 1-2 éven belül (a nagytesó, asztali 1 TB-os WD Blue 5 éve szolgál a PC-ben, szintén csak háttér storage, amúgy ott egy 500 GB-os Samsung SSD a fő storage). Tehát a márka, product family nálam bevált.
A gyakran használt, de kisebb méretű dolgok (a rendszeren kívül), mint pl Apache webserver és hozadékai az SSD-n vannak. A HDD-re (most már HDD-kre) torrentezek (de nem folyamatosan), filmek vannak rajta, meg backupok. Most csináltam meg, hogy a /mount/hdd1/backup és a /mount/hdd2/backup folderek tartalma rsync-kel összhangban legyen, egyébként a PC-n lévő stock Win10 backup is ide ment.Szóval még mindig keresem a HDD-knek az optimális beállítást, de legalábbis a kettes számúnak a permanens 128-as APM beállítást. Ezt továbbra se sikerült megoldani, viszont most hogy ezt is bekonfigoltam, újra nem igazán van leállítás vagy remount. Most a reboot már megoldódott, betettem a megfelelő APM configot a crontabba.
Többiektől bocs, hogy hosszú és kicsit redundáns lett, de még mindig vadászom a megfelelő konfigot és ezek alapján hátha bárkinek lenne még ötlete.
-
válasz
Polemius #41521 üzenetére
Szerintem nem érdemes a 2GB-os verziót venni, ha még nem tudod, mire kell. Az árkülönbség nem drasztikus figyelembe véve, hogy nem lehet később bővíteni. A 8GB neked ma még overkill, mivel a Raspbian OS csak 32 bites.
Tehát ha a Raspi 4-et nézed, akkor neked ezt javaslom: Raspberry Pi 4B 4GB
Esetlegesen ami még érdekes lehet, az a Raspberry Pi 400: Ez egy 4GB-os RPi 4 egy billentyűzetbe építve
-
Polemius
senior tag
válasz
PhoenixK #41519 üzenetére
Igen, már látom, csak néztem mindenféle verziót, zerotól kezdve klónokat meg mindenféle projectet, és hol láttam tüskesort, hol nem, így az volt a benyomásom, hogy nem default. A képeknek én már nem hiszek, az sosem biztos, hogy azt tükrözi amit kapsz. Lásd hamburger.
Ha jól értelmezem a válaszod, akkor mindenesetre érdemesebb a 2GB-os verziót megcélozni, mint a 2GB-ost, ha akarok gui-t. (A saját verzióját akarom rátenni, nem akarok extrán szívni egyéb linux verziókkal.)
Köszi a választ!
-
elmo
aktív tag
Ejha, pár napig nem nézek ide, micsoda pörgés!
Csak egy apró megjegyzés, lamentálás:
nano /etc/apm/event.d/20hdparmhdparm
#...
APMD_SPINDOWN=120
#...
Ehhez megjegyzés a nevezett file comment-jei közül:When the computer is on AC power, the spindown timeout is disabled.
Azaz mivel a Pi mindig AC alatt van, ezért ide mindegy mit írsz, ha jól értem.
Illetve egy félig kérdés: hogy lehet, hogy amikor az usb-s cuccokat variálod, hirtelen más lesz az sda, más az sdb. Nem
uuid
szerint mount-olod? Mert akkor kutya kötelessége mindig sda-nak lenni. -
válasz
Polemius #41518 üzenetére
Először is: Összefoglaló, kiemelve cigam cikkét
Úgy látom, a lapon alapból nincsenek tüskék a GPIO-hoz.
Modelltípustól függ. Jó lenne tudni, melyiket nézted!
Raspberry Pi Zero W - Nincs GPIO ráforrasztva
Raspberry Pi Zero WH - Van GPIO ráforrasztva
Minden egyéb modellen forrasztva van a GPIO (OK, a compute module kivétel még)A GPIO: General Purpose I/O (Általános felhasználású be- és kimenet) Official doksi
Egy részük stabil tápellátást biztosít adott külső eszközökhöz, a többi pl. programozható kimenet
Másik, hogy 2/4/8 gigás verzió van a 4B-ből. Mi az amire nem elég a legkisebb, 2 gigás verzió? Desktophoz, grafikus felülethez már szükséges 4 giga?
Alkalmazás függő. Az alap Raspberry Pi OS csak 32bit-es, ahhoz elég egy 4GB-os verzió. Ha valaki 64-bites OS-t használ (pl. Ubuntu), ott ki lehet használni a 8GB-ot is. -
Polemius
senior tag
Raspberrym még nincs, de kérdéseim viszont igen.
Úgy látom, a lapon alapból nincsenek tüskék a GPIO-hoz.
Elmagyarázná valaki, hogy van ez? Miért nincs, és mikor van rá mégis szükség?
Látom, hogy vannak tartozékként ilyen tüskesorok, ezek egyáltalán hogyan csatlakoznak a lapra? Vagy tüskesor nélkül bármi eszköz?Másik, hogy 2/4/8 gigás verzió van a 4B-ből. Mi az amire nem elég a legkisebb, 2 gigás verzió? Desktophoz, grafikus felülethez már szükséges 4 giga?
Bónusz kérdés, találkozott már valaki szivargyújtós usb töltővel, ami elég nagy teljesítményű tápként? Vagy jobb egy powerbank-ot beiktatni a gép és egy töltő közé?
-
Murdock1981
tag
Üdv! 3b+
Az usb portok áram erősségét lehet növelni valahogy?
Szintén mount hibám van,l egy 3,5" 2tb hdd-vel. Néha lecsatlakozik. Csak a 12volt tud külső tápról menni.. -
Tarokk79
aktív tag
válasz
Tarokk79 #41511 üzenetére
Az egyik külső tápos, a másik USB-ről kapja. Erre én is gondoltam, hogy most sokat kell syncronizálnia és nincs annyi erő benne, de a külső tápost is leállítja. Bár ez lehet önvédelemből.
Találtam logokat, amik nem túl bíztatóak:
Ebből sok van:
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Incomplete multi-sector transfer: magic: 0x58444e49 size: 4096 usa_ofs: 40 usa_count: 8 data: 29205 usn: 29230: Input/output error
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Incomplete multi-sector transfer: magic: 0x58444e49 size: 4096 usa_ofs: 40 usa_count: 8 data: 29205 usn: 29230: Input/output error
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Corrupt index block signature: vcn 0 inode 26691
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Failed to find place for new entry: Input/output error
Apr 29 00:37:51 raspberrypi ntfs-3g[425]: Failed to add entry to the index: Input/output error
Ebből is több van, ez nem tudom oké-e:
Apr 29 03:56:33 raspberrypi smartd[384]: Device: /dev/sdb [SAT], SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 104 to 102
Apr 29 04:26:34 raspberrypi smartd[384]: Device: /dev/sdb [SAT], SMART Usage Attribute: 194 Temperature_Celsius changed from 102 to 105
Utána van, amikor unmounted-ot csinál:
Apr 29 04:30:54 raspberrypi systemd[1]: Unmounting /media/pi/Elements...
Apr 29 04:30:54 raspberrypi systemd[1]: media-pi-Elements.mount: Succeeded.
Apr 29 04:30:54 raspberrypi systemd[1]: Unmounted /media/pi/Elements.
Apr 29 04:30:54 raspberrypi systemd[995]: media-pi-Elements.mount: Succeeded.
Apr 29 04:30:55 raspberrypi ntfs-3g[425]: ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error
Apr 29 04:30:55 raspberrypi ntfs-3g[425]: Failed to read of MFT, mft=165632 count=1 br=-1: Input/output error
Arra nem jöttem rá, miért csinál unmountot.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Tarokk79 #41495 üzenetére
Tegnap meg tudtam nézni a HDD-t és kijavítottam a hibákat. Visszaraktam az RPI-be és elindítottam az rsync-et, ami futott is, de eldobta a mountot egy idő után, ezért újra indítottam. Felismerte a HDD-t, de egy idő után újra nem látta. Az fdisk-kel sem láttam. Sőt rájöttem, hogy a másik HDD-t sem látja.
Szóval a problémám, hogy a RPi 4-en az USB-n rácsatlakoztatott két külső NTFS-re formázott HDD-t időnként elveszti. Ilyenkor fdisk-kel sem látom. Újraindítás után jól működik 1-2 óráig. Mely logokból tudnék utána járni a hibának? Vagy van ötletetek?
Előre is kösz!
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #41506 üzenetére
Mondjuk persze az is jó kérdés, hogy a lejátszást hogy képzelte a kérdező
Direktben a Pi-ről, vagy hálózaton keresztül. Ha hálózat, akkor az általam is javasolt Plex az egyik legjobb megoldás kb. hűtőre vagy mosógépre nincs, de szerintem az összes okostévé platformra elérhető. -
-
válasz
reflxx #41503 üzenetére
Torrentezéhez én a rTorrent + ruTorrent-et használom a kis erőforrásigénye miatt. Írtam a telepítésről egy cikket:
Install and Configure ruTorrent on Raspberry Pi
A ruTorrent webes felületéről pedig tudod kezelni az összes torrentet,hozzáadni/leállítani, sőt akár letölteni is
TV-n lejátszáshoz Kodi-t használok.
-
reflxx
aktív tag
Sziasztok, teljesen új vagyok a raspberry pi témában, szeretném a segítségeteket kérni.
1) Szeretnék egy itthoni média szervert, amire kötnék egy HDD-t. A cél az, hogy a torrent letöltését el tudjam indítani iPad-ről, vagy iPhone-ról is. Majd egyből a TV-n lejátszani. Erre mi a legegyszerűbb módszer?
2) Ezen kívül szeretnék egy HomeBridge szervert futtatni, hogy HomeKit alá bekerülhessen több okos eszközöm. Egy Raspberry Pi-t tudok egyszerre torrent szerverként és HomeBridge-ként használni? Erre nem találtam sehol információt.
Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!
-
Ayala22
újonc
Sziasztok!
Cégnél ahol dolgozom Rasberry-ket használunk egyes üzemi területeken.
Freerdp segítségével rdpzünk be egy Windows 2016-os Standard szerverre, teljesen normális sebességgel mükődik.
Felmerült mint lehetőség, hogy 2 monitorral szeretnék használni (egy Rasberry Pi4-et) viszont 2 monitoros csatlakozásnál a következő probléma fogad:
https://youtu.be/EvTQJMlVap0
Ez valami beállítás lehet csak, hogy megfelelő sebességgel mükődjön?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Max
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged