- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
emilll
tag
Sziasztok! Mit lehet tenni, ha a Noob rendben elindul (és eddig működött is rendesen), de nem indul el semmi: böngésző, fájlkezelő, parancssor, stb.? Azt a hibát írja ki, hogy "Invalid desktop entry file:" és az útvonala az adott programnak.
Eddig jól működött, néha a shutdown-nal kikapcsoltam, amikor nem akarta kiadni a csatlakoztatott HDD-t, mert vmi futott onnan vmi (ami nem futott, mert bezártam mindent és csak média van rajta). A legutóbbi bekapcsolás után mindenre hibát ír ki. -
Márton
nagyúr
Közben találtam egy másikat is androidra, mert úgy tűnik a Camon nem lesz jó mobilnet esetén. Ezt Larix Broadcaster-nek hívják és tudja az RTMP protokollt. Nosza keressünk rá "RTMP server for raspberry pi", ezt találtam:
NGINX BASED STREAMING SERVER ON RASPBERRY PIVégig is csináltam a lépéseket, de azt még mindig nem látom, hol tudnám beállítani a név/jelszó párost, amit a teló appjába kéne beírni, hogy csatlakozni tudjak vele a Pi-re.
Valakinek ötlet? -
Márton
nagyúr
válasz
golya87 #36995 üzenetére
Egy Galaxy S6 kamerája lenne a forrás. 4G-n küldené a videót egy beállított ip-re. Az omxplayer ezt már kezeli, nem szeretnék vlc-t ha egy mód van rá.
Találtam is egy progit a telóra, ami már helyi hálón müxik is, a Pi-n omx viszi, de mobilneten még nem, hiszen a telóm dinamikus ip-jére kéne csatlakoznia és sajna nem férek a szolgáltatói routerhez sem -
Márton
nagyúr
Adott egy Pi2, vezetékes netre kötve, amiről megy egy helyi tv SD adása.
A gép elérhető bárhonnan, szükséges portok megnyitva, ddns beállítva, stb.
Ebben a válságos helyzetben (és mivel van Telenor 100giga netem), jött az ötlet, hogy lehetne élő adást csinálni 4G-n. Kell ehhez más eszköz a telefonon és a Pi-n kívül?
Az omxplayer tud streamet lejátszani a --live kapcsolóval, de a telóra milyen app kéne, ami egy megadott url-re (célszerűen a pi-re) tölti a videót realtime?
Csinált vki már ilyet? -
asuspc96
senior tag
válasz
Savageboy #36990 üzenetére
ez ( [link] ) alapján csinálom, de ezt dobja:
sudo apt install realvnc-vnc-server realvnc-vnc-viewer
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
E: Unable to locate package realvnc-vnc-server
E: Unable to locate package realvnc-vnc-viewer
-
duffbeer
őstag
válasz
mgergo76 #36985 üzenetére
Régóta birtokomban van a lap, szerverként üzemelt atomstabilan Raspbiannal és dietpi-vel. A naftát GPIO-n kapja egy 5,1V-ra beállított tápról. 3A egyáltalán nem kell neki, csak az USB3 megetetésére van a specifikációba írva, egyébként felesleges. Alapból még az 1A-t sem éri el a fogyasztása. Kártyákból többet próbáltam. Mostani nyomorom Class 10 UHS-I kártyával történt. De futott már róla lassabb kártyáról is stabil rendszer.
Ahogy utánaolvastam még várat magára stabil Kodi Pi4-re, ami ténylegesen kihasználja a hardvert, mivel teljesen más GPU-t kapott mint az elődei. Ezért nincs még mindig például RetroPie Pi4-re, ezért hitvány a desktopon belül böngészve a videó lejátszás stb. Szóval marad a Pi3 még egy darabig e célra...
-
asuspc96
senior tag
Helló,
Van rá mód, hogy nem konzolos ssh-val jutok be a pi-be, hanem valamilyen grafikus távoli nézet is elérhető így ?
Jelenleg ez a rendszer fut rajta: Ubuntu 18.04.3 LTS (GNU/Linux 4.19.57-v8+ aarch64) -
mgergo76
tag
Nekem ez a leírás segített, miután szívatott 2 napig: [LibreElec Youtube API key]
Egyébként a .kodi mappát a következő elérésen sikerült fellelnem: /storage/.kodi
WinSPC-t használtam, a rejtett fájlok/mappák láthatósága legyen bekapcsolva! -
mgergo76
tag
válasz
duffbeer #36984 üzenetére
Tápegység minimum 3A-t tud? Esetleg van rádugva valami külső USB-s meghajtó? SD kártya min. Class10-es? Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Nekem 4GB-s verzió van. Nálam is előfordul néha lassulás, de általában csak újraindítás után. Gondolom ilyenkor ellenőrzi, hogy van-e valami frissítés és végignyalja az SD kártyát.
Ha garis a kártya, akkor esetleg garanciális csere. Ha külföldi beszerzés, akkor ennyi ötletem volt.
-
duffbeer
őstag
Nos, a tegnapi beszélgetésen felbuzdulva gondoltam teszek mégegy próbát Pi4-Libreelec kombóval.
Adott egy 1GBos Pi4, libreelec legújabbja. Főmenüben iszonyatos tearing, szexuàlja a szemem, valamint random fagyás jellemzi akár terheletlenül a fömenüben lépkedve... Fagyást követő pár percen belül újraindul magáról és minden okés egy darabig. Jelenség közben másik gépről akartam monitorozni htop-al, és cpu hőt de időközben a kislányom kisajátította a tvt egy kis mindentvivő jégvarázzsal...Sajnálnám, mert sokkal reszponzívabb mint a Pi3, amit jelenleg használok OSMC-vel, de ebben a formában használhatatlan. (SD cseréken és Libreelec verziócseréken már túl vagyok). Valami ötlet?
-
-
keekee
tag
Sziasztok, nem biztos, hogy a legmegfelelőbb topicban járok, de szeretnék egy kis segítséget kérni a témához nálam valószínűleg sokkal jobban értőktől
Van itthon 2 pi3 és 2 pi4-es, mindegyiken LibreELEC/Kodi fut. Kaptam egy kis kijelzős házat, benne egy kijelzővel, gondoltam, kipróbálom valamelyik egységen, lehet-e, és mire használni Kodi alatt a saját kijelzőt. Sajnos elvesztem a neten lelt infókban, ismertek olyan topicot/kontaktot, ahol/aki tudna segíteni a témában? Jelenleg csak önfénnyel világít a kis kijelző, gondolom parancssorral, vagy scripttel lehetne tovább lépnem
Előre is nagy tisztelettel közönöm a segítségeteket
Üdv,
keekee -
Valószínűleg nálad is az lesz, amit én is tapasztaltam: [link] Generálni kell saját API kulcsokat az addonhoz, elég macerás, de van hozzá leírás linkelve a kommentek közt (mondjuk nekem úgy rémlik, hogy nem 100%-ig úgy nézett ki a dolog, mint ott a képeken, de rá lehet jönni).
-
bhonti
aktív tag
Igazán nem kötözködni akarok, mi sem áll tőlem távolabb... megnéztem az előbb a scriptet.
Mivel jobb ez a megoldás, mintha csinálnánk a FAT partíción levő fájlokról mondjuk egy ZIP-et (ott sima fájlok vannak, nem érdekesek a UNIX fájljogosultságok), a másikról meg 1 tar.gz-t?
-
melan
senior tag
Sziasztok! Próbálom a youtubeot életre kelteni Kodi alatt, de.nem sikerül.
Rámegyek a bajelentkezésre, feldobja az ablakot, hogy kétszeres megerősítés Okés mondom. Ad egy kódot, azt megadom a googleban, majd belép a youtube beállításaiba, és nem tudom, mit kell csinálni...
Emiatt nem megy a trailer, mint rájöttem...Mi a második engedélyezés? Mit állítsak?
-
norbszt
tag
Sziasztok
Lenne egy problémám Raspberry pi 3-al
A rendszert egy 60gb hdd ről (1 particio 1gb boot, 2 partició 14gb rootfs, 3 partició 41gb adat) klónoztam egy 1Tb hdd re, a harmadik partíciót leformáztam egy üres partíció de mégis hiányzik róla 40gb. Partíció programban látom hogy 40gb elfoglal valami, de piben tök üres.
Mi hozza létre? hogy tudom törölni? -
-
Szőrös
veterán
Hali, sd kártya image mentéssel kapcsolatban kérdés: azt hogy lehet megcsinálni, h a kártyán lévő valós foglalt tárhely legyen lementve img fileba? Win32 disk imager ugye a teljes kártyát menti le. Van erre vmi más app esetleg?
-
duffbeer
őstag
1080p H264 hardveresen megy, CPU-t nem használhatna, illetve elenyésző. Nem H265 videót próbálsz lehátszani? Az megmagyarázná a túlmelegedést, magas CPU használatot és fesz esést.
A feszültség esik le, akkor hisztizik villám ikonnal, nem az amper a lényeg. Egy ampert sem eszik közel sem, hacsak nincs egy kupac fogyasztó. Mik vannak a Pi-re dugdosva? -
melan
senior tag
válasz
wassermann #36965 üzenetére
A két ikon jelentésével tisztában vagyok, van is rajta hűtőborda, mindkét oldalon (még egy ventilátor is, igaz, nem megy)
Csak érdekes, hogy amit adtak hozzá (Kína) táp az 2,5A, amit vettem, pedig 2.1A és a kisebbel melegszik túl! Bár szerintem teljesítményfüggő a melegedés, és az 1080p jobban izzasztja...
Lehet kellene egy minőségi 2,5A hozzá... -
-
melan
senior tag
Sziasztok! Segítség kellene két problémához. RPi3-on Kodi fut, és két probléma jelentkezett a napokban:
1) szinte folyamatosan kis villámjel a jobb felső sarokban (ami volt korábban is) és most kivételesen 1080p-s filmet játsuottam le 720p helyett, és élvezhetetlenné vált egy idő után, mert pufferelés közben meg-megállt. Tettem be másik adaptert (elvileg 2,1 A) ettől meg megszűnt az akadozás, de hőmérő ikont kaptam... Volt áramingadozás 1-2 hete, lehet kinyírt valamit?
2) a filmek előzeteseit indítva youtube hibára hivatkozva nem indul el... korábban ment, mi lehet a probléma (youtube beépülő frissítve)
Remélem nem vágta magát hanyatt szegény Pi, ebben az otthonmaradós időben.... -
bhonti
aktív tag
válasz
wassermann #36949 üzenetére
Általánosságban megjegyezném, hogy bizonyos webkamerából az USB kábelen jön a hang is. Másik régebbi féléből a hang jack dugón jön, Pi-n viszont olyan bemenetről nem tudok... csak jack kimenet van a régin.
-
Keem1
veterán
válasz
kmisi99 #36958 üzenetére
Szerintem ezekre inkább egy Android TV box lenne jobb választás (pl. Xiaomi Mi Box S), mivel ha jól tudom, ezekhez titkosítási kulcsok kellenek (Netflix, Spotify).
Nekem még egy régebbi Mi Box van, de még a 4K-s Netflix is ragyogóan megy rajta.
Az a meglátásom, hogy online streamhez ilyen jellegű cucc kell, míg lokális filmekhez épp ellenkezőleg (bár én a Pi által tárolt médiát is leájtszom a Mi Boxon, hiába nem ez az elsődleges feladata). -
kmisi99
addikt
Sziasztok, adott egy rpi 3-asom libreelecel, van rá mostanság valami "modernebb" rendszer. Ahogy láttam erre se netflixet, se spotify-t nem tudok ráaggatni, se olyasmit nem láttam, hogy pl telefon kijelzőjét a TV re kiküldeni, szóval mint egy modern okos tv-n.
-
p5quser
tag
Üdv!
Igen, kissé hiányosan fogalmaztam. Szóval hogy ez egy hálózati meghajtó, nem usb-s. Egy windows 10-es pc, egy smb megosztással, ami az esetek többségében alszik. Távolról van ébresztve-altatva, de van rajta média, amit kb fél óra elteltével be is szippant a minidlna. Ezt az intervallumot csökkenteném le egy service-restarttal.
Köszi! -
-
p5quser
tag
Sziasztok!
Hogyan tudnám újraindítani a minidlna szolgáltatást akkor, amikor az autofs felcsatol egy meghajtót? Gondolom a cronnal kéne játszanom, de nem tudom mi lenne a trigger. -
Keem1
veterán
Srácok, valaki vágja, hogy a MySQL (MariaDB) szervert hogy tudom kiengedni LAN-ra?
Addig eljutottam, hogy az user hostját %-ra módosítottam. Párhuzamosan windowsos gépen is.
Jelenleg itt tartok:
- Pi -> Pi elérés szuper (host=localhost)
- Pi -> Windows elérés szuper (host=wingépIP)
- Windows -> Pi elérés nem megy (host=piIP)Ötlet esetleg?
-
duffbeer
őstag
válasz
totesz62 #36945 üzenetére
Sajnos kamera ügyben személyes tapasztalatom nincs. Az irányítás viszont ennél a legegyszerűbb. Csak egy egeret kell a kezébe adni. Főképernyőre egy db ikont kirakni. Ha ez gond, a Raspberry-ről beszélni is kár.
Csak abban az esetben játszana RPi, ha lenne egy disztró, ami mondjuk nem tartalmaz mást, mint skype-ot, hasonlóan mint a KODI kiadások. Ilyesiről viszont nincs tudomásom. -
válasz
totesz62 #36941 üzenetére
Szerintem erre a célra sokkal jobb egy régebbi, lecserélt, de még működő okostelefon. Ha ilyen nincs - amit kétlek - akkor lehet használtan is venni, vagy akár egy olcsóbb újat (pl. Xiaomi Redmi széria alja) ha belefér. Egy új Pi minden szükséges eszközzel együtt hasonló áron lenne szerintem, de azt még össze is kell szerelni és bekonfigurálni, és sosem lesz valószínűleg annyira megfelelő erre a célra, mint egy céleszköz.
-
totesz62
újonc
Segítséget kérnék, hogy lehet-e Raspberry Pí-vel megoldani, hogy egy idős, számítógépes tudással nem rendelkező ember nem okos TV-n egyszerűen tudjon videóhívást kezdeményezni, fogadni. Jelen helyzetben az elszigeteltség miatt fontos lenne!
-
-
-
biega
aktív tag
Szeretnék egy mentés csinálni a microSD kártyáról, amin az Rpi fut.
Win32 Disk Imagert elindítva ki kell választani a meghajtót, amiről a mentés készül. 2 partíciót lát a program, én viszont a komplett kártyát menteném, nem csak a partíciókat.
Milyen programmal lehetne "Disk" mentést csinálni? -
Keem1
veterán
válasz
A_ScHuLcZ #36931 üzenetére
Én még 21k-ért vettem ugyanitt, de nem bántam meg. Mivel van egy éjjel-nappal futó teljesen néma eszközöm, amire kb. bármit rábízhatok (még saját scriptek, sőt, C#-ban magam által írt toolok), így gyakorlatilag rá is bízok.
Letölt, backupol, adatokat gyűjt, rendszerez, ha kell, videót konvertál, sokszor még akkor is, mikor alszom.
Nem kérdés, hogy nekem megérte a valóban nem kicsi felárat a 4 GB-os. Ha lesz később durvább változat, tuti, hogy azt is beszerzem.
Azon gondolokodom, hogy anyámékhoz is kéne egy ilyen picúr, de hozzájuk már elég lenne a 2GB-os is.Csak egy oldalszál, tudom, nem az erőforráshoz tartozik, de pl. a kormányzati hivatalos koronavírus oldalról az adatokat is (itthoni, külföldi) naplózom (óránkénti lekérdezés) időbélyeggel, hogy ha lecsengett a járvány, statisztikákat tudjak belőle gyártani. Időjárási adatok Budapestre 3 évre visszamenőleg 2 órás bontásban megvannak.
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
wassermann #36929 üzenetére
malnapc.hu-n elég jelentős árkülönbség van a 2GB és a 4GB változatok között (9k, ami a 2GB-s változat árát tekintve majdnem 60%-os difi), ezért még vacilálok, hogy tényleg szükségem van-e arra a 4GB-ra, vagy elég lehet a 2GB-os változat is.
Linuxban egyre jártasabb vagyok, ezért bízom benne, hogy ezzel is elboldogulok.
-
Petikeje
tag
Sziasztok,
Van egy raspberry pi 4 4gb-on raspbian. Vlc playerrel nem játszik le teljes képernyős módban. Hang van kép nincs.
Hogy lehet képet elocsalni teljes képernyős módban?
Thx:
P! -
wassermann
Topikgazda
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok,
Távoli naplózáshoz (syslog-ng) és monitorozási funkciókhoz (pl. cacti, nagios, esetleg zabbix) szeretnék itthonra egy Pi-t venni, illetve elképzelhető, hogy a későbbiekben még egyéb, hasonló funkciók ellátására is befogom. (van itthon egy használaton kívüli laptop HDD-m, USB-s átalakító segítségével csatlakoztatnám, arra szeretnék logolni.)
Ez lesz az első Pi-m, tehát még nincs velük tapasztalatom. Azt látom, hogy a 4-es modell teljesítményben lényeges előrelépést hozott, azonban itt már problémás a passzív hűtés. Leírások alapján próbálok dűlőre jutni abban, hogy melyik modellel járnék a legjobban (biztos kell-e a 4-es, az aktív hűtés szükségessége nem annyira szimpatikus), azonban minél több cikket olvasok ezzel kapcsolatban, annál tanácstalanabb vagyok.
Eddigi rendszerelemek, melyeknek a monitorozását és távoli naplózását ki kell szolgálnia:
- egy router
- egy AP
- két managelhető switch
- egy Synology NAS
- egy házilag összerakott miniszerver, rajta esxi és néhány gépKöszönöm!
-
apezka
aktív tag
Nem láttam itt, hogy valaki linkelte volna: szóval tessék
Mondjuk "korlátlan" méretű otthoni felhőnek bőven jó lehet... -
wassermann
Topikgazda
válasz
hunluki #36914 üzenetére
Alapvető probléma, hogy a Pi-k számítási kapacitása eleve a közelében nincs a grafikus kártyákéhoz.
Emiatt inkább valamilyen cluster-ben gondolkodnék pl. 128db Pi4 együtt. Ha valahogy fel sikerülne arra patkolni a Korona-vírus kutatását támogató programot, na az már talán beállhatna a grafikus kártyák mellé :-) -
-
-
hunluki
senior tag
Ezen topik [link] gondolatán felmerült bennem hogy rpi befogható-e erre a célra. Nincs rá egy gyorsan felhúzható docker container? Tudom hogy egy pi csepp a tengerben de ebben a mértékben a nagygépben futó 1060 és 4690k is az.
-
válasz
Agyasima #36909 üzenetére
Egérként szinte biztosan nem fogod tudni használni, de ha felteszed a Kodi-t, az magával hozza a CEC támogatást, legalábbis a Kodin belül fogod tudni használni, és talán ha a már a megfelelő csomagok fent vannak, valami CEC keyboard emulátor talán van, hogy billentyűzetként tudd használni. Találtam is egyet: [link]
-
jobarat01
tag
DLNA fájlszervernek és ftp szervernek elég a raspberry pi 4 2gb-os modell?
-
Agyasima
őstag
CEC / Anynet+ vs. Raspbian kérdésem lenne. Amikor feltettem a Libreelecet a RPi4-re és rákötöttem a TV-re, a TV távirányítója kiválóan működött "egérként", minden különösebb beállítás vagy nyösztetés nélkül.
Feltettem inkább a Raspbiant, és használnám a TV távirányítóját egérként, de úgy néz ki, a Raspbiant ezt nem annyira hatja meg. A TV látja az RPi4-et, mint Anynet+ eszköz, szóval a gyanúm, hogy vmi Raspbianos beállításra lenne szükség. Van tippetek, hogy mit tegyek? Gugli sokat nem segített eddig.
-
pungora96
tag
válasz
tradeelek11 #36903 üzenetére
Az a probléma, hogy nem ARM architektúra kompatibilis image-t próbálsz futtatni. A docker hub oldalán tudsz olyan imageket keresni, amik kompatibilisek, az ARM/ARM64 lehetőségeket pipáld be bal oldalt.
-
tradeelek11
aktív tag
Segítségeteket szeretném kérni
RaspberryPI 4 4Gb, Openmediavault5,
Ez alapján szerettem volna feltenni a:
https://dbtechreviews.com/2020/03/how-to-install-nextcloud-on-openmedivault-5-with-remote-access-and-ssl/NextCloudot a Container listaba, látom is mind a 4et és fut is de...
nextcloud-letsencrypt és a nextcloud-proxy ban ezt kapom:“standard_init_linux.go:211: exec user process caused "exec format error"
A telepítő scriptben annyi változtatást csináltam, hogy “image: mariadb”
helyett “image: linuxserver/mariadb” tettem mert hibával kidobott.Van egy Asus RT-AC66U_B1 Routerem abban a külső 80as és 443as portot
ráirányítottam a Raspberry IP cimére. A duckdns.org-on csináltam egy domaint
Azt adtam meg VIRTUAL_HOST= és itt - LETSENCRYPT_HOST=
LETSENCRYPT_EMAIL= pedig azt a gmail címet amivel a domaint csináltam.
Ha valamit elb@sztam csak nyugodtan (még Láma vagyok), segítségeteket előre is
Köszönöm.(a kérdést feltettem Openmediavaultos topicba is, ha nem lehet töröljétek)
-
hunluki
senior tag
válasz
eastsider #36901 üzenetére
Ha stream vagy direct play akkor sima, ha transzkódolni kell akkor felejtős. Nálam meghúzott 4 giga ramos pi4 simán lehoz több 4k streamet is (igazából a hdd tempója a határ), viszont ha transzkódolás bekerül a képbe akkor felejtő. 1080p-ből még egyet (másfelet...) döcögősen elbír, felette megállj van.
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
4k lejátszásra mennyire ajánlott egy pi4 2g? Plex kliens lenne tvre kötve. Más feladata nem nagyon lenne. Pi2 helyére kell valami
Hdr gondolom még nem megy
Előre is köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Keresünk dokkolókat
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest