- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Ivqkzy-: 2. gépem
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
Márton #37991 üzenetére
Elképzelhető, de van rá tudományos magyarázat. pl.
WPA and TKIP compatability options can also slow down your Wi-Fi network. Many modern Wi-Fi routers that support 802.11n and newer, faster standards will slow down to 54mbps if you enable WPA or TKIP in their options. They do this to ensure they’re compatible with these older devices.
+ [link] -
Keem1
veterán
válasz
azbest #37938 üzenetére
Vagy nem interaktív hanem a login paraméter kell neki talán
/bin/bash -l script....
Úgy felszedi a futtató user profil konfigját (ami alapból talán a root
már ha általános cron és nem crontab -bal futtatod egy user alól. Ha crontabbal futtatod, akkor az adott userként futna szerintem, amihez beállítottad.Nagyon köszönöm ezt a javaslatot, ez volt a megoldás
Simán mennek a backupok cronból! -
Keem1
veterán
Rádugtam egy régi USB 2.0-s kártyaolvasót. Nem csökkent a sebesség. Ezt az ISO-t 82 és 124 MB/s között másoltam át.
Egyébként gigabit LAN-on nagyjából ez a 124,5 a gyakorlati maximum, ennél többet nem mértem. Általában nagy fájlok másolásakor az elején hozza, max 40%-ig, utána beáll valahol 80 és 110 közöttre.
-
-
cigam
titán
válasz
lkristóf #37987 üzenetére
Nem feltétlen a fájlrendszer az oka ekkora difinek. Utánna kéne olvasni, mert most beugrott egy WiFi-s analógia: A legkisebb közös többszörös.
Ha a WiFi routeren hiába tud mondjuk 300Mbps sebességet, de ha olyan eszköz is csatlakozik rá, ami csak 54-et vagy 150-et tud, az lesz a max sebesség amivel működni, fog, hiába van olyan eszközöd ami bírna 300-al is menni.
Könnyen lehet, hogy USB-n is hasonló a helyzet. Ha rádugsz egy USB2-es egeret, akkor az USB3-as HDD sebességet is USB2-re limitálja.
Keem1
Tennél egy ellenpróbát? Ha egy USB2 eszközt is rádugsz, lecsökken az SSD sebessége? -
lkristóf
senior tag
válasz
UberMutant #37985 üzenetére
Igen, elképzelhető, hogy amiatt van, NTFS-re van formázva, régen próbáltam az ext4-et is, nálam a hdd-n nem vettem észre gyorsulást, sőt még lassabb is volt, így visszatértem az ntfs-re. Az ssd ami rá van kötve az ext4 és gyors, de az csak 120 gigás, gyors fájlmegosztásra van használva, nem torrentezésre.
-
cigam
titán
-
Keem1
veterán
válasz
Leho_89 #37982 üzenetére
Majd a nálam járatosabbak felvilágosítanak, de én nem látom akadályát az NTFS samba megosztásának.
Mondom a saját példámat. Sok tanulás és idő volt ezeket összehozni, de megtérült. Minden hiba nélkül fut. Sokat segítettek itt a srácok, a kálváriám simán visszakövethető a topikban
- van itthon 3 számítógép (1 asztali, plusz 2 laptop), 2 telefon, 1 tablet, 1 tévé. Mindegyiken elérek mindent
- Pi-n van 4 user (2 a két valós embernek, a pi default user, ami már nincs használatban, meg egy teszt user tesztelési célokra). Samba jelszót a két hús-vér ember usere kapott.
- a samba-t maximálisan testre szabtam. Van mindenki home foldere (symlink az SSD-n lévő, csak az adott user számára elérhető kiegészítő folder, ami szintén elérhető samban a home folderen keresztül), a filmeket tartalmazó média folder, stb.
- van MiniDLNA, ez kifejezetten a filmek hálózaton belüli lejátszására (megy Windows, Linux, Android és Samsung okostévén is). Azt vettem észre, stabilabb, jobb, mint a samba megosztás. 20-40 GB-os BluRayRipekel is elboldogul
- A három Win 10-es gépen mindegyik felhasználónak fel van csatolva a saját home foldere (U:\ mint user), a média folder (M:\ mint média), plusz nekem még a teljes SSD root (S:\ mint SSD).
- a tévén miniDLNA-val játsszuk le a filmeket
- a telefonokon VLC-vel miniDLNA-val tudunk lejátszani, de a Samsung My Files gyári fájlkezelőben fel vannak csatolva a fenti, Windowsnál is használt network share-ekAz már apróság, hogy a qBitTorrentnek is van egy mappa az SSD-n (tulaj: qbtuser:users) és a Media mappa ownere (minidlna:users) is be lett profin állítva. Ezt te nem fogod tudni hasonlóan, mivel NTFS-re a Linux nem használ jogosultságokat.
Itt pedig egy tipikus Samba sebesség:
Elnézést ha hosszú lett, de hátha segít neked.
-
Márton
nagyúr
TC358743XBG chipes HDMI boardot használ valaki?
1080/25p kamera hdmi kimenetét szeretném rögzíteni, mert a kam. túlmelegszik 20perc után, és állítólag ez megoldás lehet. -
Leho_89
csendes tag
A célom az lenne hogy itthon bármilyen eszközön elérjem a hddn lévő dolgokat. Jelenleg is már 2tb adat van rajta ezért nem szeretném formázni viszont jó lenne megosztani. Ebben az esetben mi a legjobb megoldás?
A másikat amite torrentezek azt ext4-el csináltam már anno viszont az akkor egy zsír új külső hdd volt igy nem volt probléma a formázással.
-
Keem1
veterán
válasz
Leho_89 #37980 üzenetére
Elsősorban ext4 fájrendszerre formázott diszket javasolnék. Megy NTFS-sel is, de egyrészt NTFS-t nem célszerű hotswap-olható diszken használni (elsősorban Windows alatt, beépített drive esetén van értelme), ha mindenképp Win kompatibilissé szeretnéd tenni, akkor exFAT.
De egyértelmű, hogy hosszú távra (tehát nem másolás erejéig bedugott pendrive) egyértelműen ext4 a jó választás Linuxra (lehet tolatva is haladni hosszabb úton egy autóval, de a tolatás nem erre lett kitalálva, ezért van az előremenet).Ez utóbbi frankón megosztható Samba-n. Én SSD-t használok, LAN-on 80-120 MBps sebesség. Egy 20 GB-os film kb. 5-6 perc alatt átmegy. Magán az SSD-n belüli másolás 400-450 MB/s. Pl egy filmet áttenni egy másik folderbe kb. fél perc. Egy 1 TB-os Samsung 860 Evo-t használok egy frankó USB 3.0-s alumínium házzal, külső tápot se kér, az USB 3.0 által leadható 0,9 A elég neki (más "nagy"fogyasztó nincs USB 3.0-ra kötve a Pi-n).
Lehet automountolni, nálam is úgy van, fstab bejegyzés még jobb is, mint az eredetileg korábban tervezett crontab (+@reboot), hisz még login előtt felcsatolja a drive-ot és így amik később használni akarják a login process alatt, már elérik a diszket.
-
Leho_89
csendes tag
Sziasztok!
Kb két évvel ezelőtt beállítottam magamnak egy pi 3-at torrentre amit egy kulso hddn tárolnilletve sambaval meg van osztva ez a hdd hálózaton. Azóta nem nagyon foglalkoztam ezzel a témával így kicsit megkopott a tudásom. Abban kérnék segítséget, hogy egy már haszálatban lévő külső hddt (NTFS) tudok-e mountolni vagy ahhoz formázott lemez kell? A célom az lenne, hogy ezt is meg tudjam osztani sambaval. Esetleg automountolt hddt lehet megosztani, vagy kell a mount?
-
lkristóf
senior tag
válasz
PistiSan #37978 üzenetére
Ja értem, tegnap megnéztem a videósorozatot, már én is áttértem qBittorrent-re Transmission-ről, gyorsabb az igaz, de nekem átlag letöltés kb ~22.0 MiB/s, láttam már, hogy ment 30-al is de kb az volt a teteje. USB 3.0 WD 2TB külső 3.5 vinyóra tölt. Fura olvasni, hogy nektek 60-100-al is megy. Ezzel is elégedett vagyok, teljesen barátságos, és halk a rendszer.
-
PistiSan
addikt
válasz
lkristóf #37976 üzenetére
Dehogy is, nem erről van szó!
Dockerből akármivel kisérletezhetsz amihez van image készítve(vagy készíthetsz sajátot), ezek a progik nem szemetelik tele a rendszered, úgy fut majdnem mint egy virtuális gép ami rá lát a rendes rendszerre is, ha mégsem kell amit fel raktál akkor törlöd az imaget és kész, nyom nélkül el tűnt. Én a pihole-t raktam fel dockeről ki próbálni, de nem tudtam arra használni amire akartam, 1 paranccsal töröltem. Amire még jó, amikor egy linuxot össze állítanak akkor egy csomag listában ott van az összes alkalmazás, azok már nem igazán frissülnek, csak biztonsági javításokat kapnak, pl a raspbianban található qBittorrent (qB továbbiakban) 1 évvel régebbi kiadás mint a jelenlegi legfrissebb, a dockeres verzióban a legfrissebb van fent. Meg tudsz dockerben lehet több verzió is ugyan abból a progiból egymás mellett ha arra van szükséged, én is csak alap szinten ismerkedtem meg vele a fent linkelt videók alapján. A qB sokkal gyorsabb mint a Transmission, de ez nem a docker miatt van. -
-
lotuska
tag
Sziasztok,
Tegnap rendeltem egy pi4 b 4GB rammal. Csak kivancsisagtol es szeretnek egy linux rendszert is itthonra
, ismerkedni, tanulmanyozni.
Hdmi atalakitot es toltot is rendeltem hozza, remelem a megfeleloket.
[link]
[link]Az lenne a kerdesem, hogy milyen micro SD kartyat javasoltok hozza?
Ez a tipus mennyire ajanlott?Koszi szepen a segitsegeteket!
-
PistiSan
addikt
Aki használ Dockert pi-n, ti miket futtattok benne? Teszteltem pár imaget, de qbittorrenten kívül semmit nem futtatok folyamatosan egyelőre, qbittel 60MB/s-el jön a letöltés, félelmetes a transmission 20as tenpója után. Pi4.
-
stopperos
senior tag
Én deluge-torrentet használok ha GUI kell, de van webes felülete is. Parancssoron screen + rtorrent.
-
G4b0r
csendes tag
Sziasztok! Transmission addon helyett mit ajánlanátok? Kodin belül használtam és szerettem az egyszerűségét.
-
cog777
őstag
válasz
akoshhh #37958 üzenetére
Egy kis izelito, otthoni rendszeren esp32 gyujti a homerok adatait, es soros porton kuldi a naplot a Raspberry Pi-nek. Ott egy kis python program tomoritett zip fajlba menti le.
Egyelore igy mukodik, de most tervezek egy kis valtoztatast docker-rel.
Tavoli VNC-vel, kapcsolodok, Codium a szerkeszto program. -
cog777
őstag
válasz
akoshhh #37958 üzenetére
Itt van egy leiras: [link]
Lenyeg: az image felmasolod az sd kartyara
-Keszitesz egy ssh ures fajlt (kiterjesztes nelkul) a boot particiora
-Ha WiFi-n csatlakozik akkor wpa_supplicant.conf fajlt.
-Majd ssh program segitsegevel csatlakozol karakteres (vagy VNC-vel GUI feluletre) -raspberrypi or raspberrypi.local a cim vagy megnezed az IP cimet a routered oldalan -Felhasznalo nev es jelszo: pi / raspberry
(Hacsak meg nem valtoztattak)Kb ennyi. Innentol van egy futo rendszered. Erdemes kesziteni uj felhasznalot jelszoval, az alapot letiltani stb.
Telepiteni standard parancsokkal tudsz: sudo apt-get install vagy sudo apt get installTovabba programokat letrehozni a legegyszerubben pythonnal lehet ahogy @cigam linkelte.
Ha GUI-val telepitetted az RPi-t akkor hozza adhatod a codium repojat, ami egy egesz jo editor fejleszteshez.
VNC egesz jo, mert hasznalhatod a realvnc cloudjat (otthonra ingyenes) igy akar telefonrol is bejelentkezhetsz
Kerdezz nyugodtan ha valahol elakadtal.
-
cigam
titán
válasz
akoshhh #37958 üzenetére
Pythonidomár, könnyen érthetően, magyarul. Python könyv.
hogyan varázsolom rá a progit
Pl. felkonfigurálsz egy Windows fájlmegosztást (samba), vagy engedélyezed az SS-h, és egy sftp program segítségével (WinSCP) felmásolod a programodat, de ad abszurdum kiveszed a Pi-ből a kártyát, és egy PC-s kártyaolvasón keresztül rámásolod, vagy egy pendrive-ot dugsz rá, azt meg menetközben automatikusan felcsatolja, eléri, mintha egy Windows-t futtató gépre dugnád, vagy .... n+1 megoldás létezik
Kis segítség az induláshoz: [link] -
akoshhh
csendes tag
Sziasztok.
Ismerkedek a Pi "ipari"felhasználásával,vagyis kisebb automatizálási feladatok elvégzésére használnám.Eddig mikrovezérlőkkel dolgoztam,érdekelne hogy hol találok leírást amivel a számomra ismeretlen Python programozást kicsit kivesézhetném. ebben a témában kezdő vagyok,minden segítséget elfogadok. (jelenleg azt sem tudom hogy ha van egy programom,meg megvan maga a hardver valahova beépítve monitor meg billentyűzet nélkül,akkor hogyan varázsolom rá a progit.)
Köszönöm mindenkinek. -
cog777
őstag
Altalaban Firefoxot hasznalok, de most kiprobaltam a Chromiumot. Egy nagysagrenddel gyorsabb. Atraktam a cache-et is zram-ra. Egeszen vallalhato, bar nalam arnyalja h az RPi-t headless hasznalom es VNC-vel csatlakozok. Erdemes ethernet kabelt hasznalni WiFi helyett ugy a reakcio ido is jobb.
-
BalanceR
addikt
válasz
krysn95 #37949 üzenetére
Mi lenne a cél?
Mármint mi az ami miatt Windowst szeretnél használni a PI-n?
Ha ilyen szaladgálós zsebPC lenne a cél, vagy mobil iroda, szerintem jobban járnál egy ilyennel: [Compute Stick]
Hasonló atom alapú stickek más , olcsóbb márkákból is vannak, (pl. Modecom).
Fogyasztásuk kicsit magasabb, mint a PI-é, de x86, sőt X64 redszeren teljes értékű winnel simán használhatóak... Oké, ethernet, GPIO, SDI nincs rajta, de usb, hdmi, bt,wifi igen. -
Archttila
veterán
válasz
asuspc96 #37948 üzenetére
Inkább dobj fel egy Manjaro Xfce edition-t. Tisztább, szárazabb... nem akkora bloat mint a Gnome és milliószor szebb
-
asuspc96
senior tag
-
krysn95
csendes tag
Sziasztok!
Van aki telje értékű windowsal és chrome-al használ Raspberryt? Használható erre? -
asuspc96
senior tag
Helló
Valaki használ itt ubuntut, gnome-al ?
Kicsit lassúcskának érzem az egész a gui-t.
Volt korábban egy javaslat, egy egészen használható rendszerre: #37810
Konkrétan csak egy adott idő után veszem észre...létezhet, hogy erősen összefüggésbe van a melegedéssel ? -
Keem1
veterán
válasz
zsolt_64 #37943 üzenetére
Jaja, egyetértek. Én ilyen külföldi webshopokon mindig kosárba teszem a terméket, végigkattintom a szállítási díjig, hisz van hogy azon vérzik el a dolog (pl. 25 dolláros termék + 80 dollár szállítás).
#37944 Márton
Igen, ez lehetséges, ebben a részében őszintén szólva nem voltam teljesen biztos. -
Keem1
veterán
válasz
lac14548 #37940 üzenetére
Az ilyen webshopoktól a büdös életben nem rendelnék, ráadásul ha lenne elég időm, fel is nyomnám őket. Magyarországon ugyanis az árakat végfelhasználók számára kötelező áfával együtt feltüntetni. A kiírt árat pedig tartani (két különböző ár esetén az alacsonyabbat kötelező felszámítani). Csak hát brit, ahogy látom, kb. kár a gőzért - sajnos.
Rendelési összérték
Tételek részösszege:24 318,48 Ft
Kiszállítás:0,00 Ft
ÁFA:6 565,99 Ft
Végösszeg:30 884,47 Ft -
lac14548
aktív tag
-
Keem1
veterán
válasz
azbest #37938 üzenetére
Már nem tudom szerkeszteni az előzőt...
Szóval a -l switchet mögé biggyesztem, aztán jön a script útvonala, és úgy oly módon fut, mintha bejelentkezett root indította volna?
Kipróbálom... Köszönöm a tippet!Update: rendben, köszönöm, beírtam a cronba, mindkét eszköznél. Holnap megnézem, mi lett a nóta vége.
-
azbest
félisten
alapból a cron-ból induló dolgok nem töltenek be mindenféle környezeti változót. Emlékeim szerint ahhoz a bashnak internactive módban kéne indulnia talán. Ezért lehet a scriptben valamelyik parancsot jelképező binárist nem találja vagy esetleg olyan környezeti változóra van hivatkozás, ami nem létezik így futtatva.
Vagy nem interaktív hanem a login paraméter kell neki talán
/bin/bash -l script....
Úgy felszedi a futtató user profil konfigját (ami alapból talán a root
már ha általános cron és nem crontab -bal futtatod egy user alól. Ha crontabbal futtatod, akkor az adott userként futna szerintem, amihez beállítottad. -
Keem1
veterán
válasz
azbest #37936 üzenetére
Hexa editor szerint 4 GB-nyi nulla a fájl tartalma.
A cron bejegyzés után biggyesztettem egy logba átirányítást, éjjel lefut újra, és holnap megnézem a logot.
Senki nem próbálta még cronnal futtatni a scriptet? Most lefuttattam kézzel, tökéletes. 5 napnyi mentést tároltam, az éjjeliek mind hibásak.
Ja, és a Zero mentéseivel is teljesen ugyanez a helyzet.Hoppáá.. a Zeron volt log.
Nem mindenütt, de több esetben az rynceknél operation not permitted/supported (mindkettő előfordul) szerepel.
Pedig a cron ugyebár rootként fut, ez biztos is, hisz az említett log root:root tulajdonosú. -
azbest
félisten
rendelem is kínából a jósgömböt
Azért nézz körül, hogy mekkora a mérete a hibásnak.Hogy a logokban mit látni, mert szinte biztos, hogy ott van benne egy egészen beszédes üzenet arról, hogy mi a bánata
Elvileg a cron job hibája esetén is kell legyen valahol valami, vagy teljesen kikapcsoltál minden logot? Nem emlékszem, de talán /var/log/syslog vagy messages vagy valami eltárolja, ha a cron jobnak van kimenete.Esetleg csak a fájl elejét vagy végét nézd meg valamivel, hogy nem került-e bele valami szöveges üzenet
-
Keem1
veterán
Hűűűha gyerekek, van egy kis baj. A pi_shrink nevű scripttel, éjjel automatikusan készült mentések megnyithatatlanok. Amit kézzel futtatok, az tökéletes. Mivel nem naplóztam a mentés folyamatát, sajna hibaüzenetem sincs. A mérete megegyezik a kézzel indított img fájléval, így nem is sejtettem.
Valaki tapasztalt már ilyet? Mit rontok el, hogy kell crontabbal futtatni?Cron:
10 3 * * * /bin/bash /media/ssd/Backup/pi_shrink/pi_shrink2.sh
-
zsolt_64
senior tag
válasz
azbest #37931 üzenetére
Ha kijön rá, és minden hardver lehetőségét kiszasználja (hardware video acceleration ) akkor istenbiz veszek egyet....
egyébként egy nagyvállalati rendszerben ahol mindenkinek virtuális gépe van, és csak 2 monitort kell mehajtani + klavevegér a távoli asztalhoz ott nagyon jó lehet. Mivel hálózati boot is van ezért még sd kártya sem kell bele. Így lehet egyen munkaállomást csinálni... -
PistiSan
addikt
A 8gb os verziót azért nem sokan tudják majd ki használni, nekem 400mb körül használta a rendszer a ramot, 2 docker konténerrel 800mb körül mozog jelenleg, vizsgálom melyik szolgáltatásokat lehetne dockerben futtatni, hogy használjam valamire a 4gb os memóriás pi4-et.
-
azbest
félisten
Nocsak, tán jön ki rá a windows
Viccen kívül múltkor volt hír, hogy az ms összevonja a sima iot core és enterprise iot vonalat
az Enterprise variáns már "teljes értékű Windowsként" működött [hwsw] -
BalanceR
addikt
Aki vált 8GB-ra, szóljon, mert jó áron megszabadítanám a 4GB-os régi, használt , divatjamúlt vacakjától
Pestiek előnyben. -
cog777
őstag
Tomoritett ext2 fajlrendszer a ramban: [link] jol johet a bongeszo cache-enek a tarolasara.
-
UberMutant
őstag
aki esetleg the pihutról akar rendelni, és "1000 generic errort" kap fizetésnél, indítsa újra a böngészőjét.
fura, de ezt lett a megoldás, ami sima incognito ablak nem volt elég neki. -
cog777
őstag
Hol van a /tmp? RAM-ban vagy az sd kartyan?
Nem latom az fstab-ban:
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/root 30468872 12289336 16893504 43% /
devtmpfs 1776432 0 1776432 0% /dev
tmpfs 1908528 49088 1859440 3% /dev/shm
tmpfs 1908528 184428 1724100 10% /run
tmpfs 5120 4 5116 1% /run/lock
tmpfs 1908528 0 1908528 0% /sys/fs/cgroup
/dev/mmcblk0p1 258096 53463 204633 21% /boot
tmpfs 381704 16 381688 1% /run/user/1001 -
Keem1
veterán
Na, kicsit jobban elolvastam, és az áll, hogy:
"Our default operating system image uses a 32-bit LPAE kernel and a 32-bit userland. This allows multiple processes to share all 8GB of memory, subject to the restriction that no single process can use more than 3GB."
Tehát meg tudja címezni a teljes memóriát, csak egy-egy process nem használhat 3 GB-nál több memóriát.
Tehát ha én sok kis taszkot használok (mivel szerverként üzemel nálam), akkor a 64 bites rendszer eljöveteléig is tudok 4 GB-nál több memóriát használni összesen.#37922 zsolt_64:
OkJövő héten megírom (hétvégén sajnos eléggé elfoglalt leszek).
-
Keem1
veterán
válasz
zsolt_64 #37915 üzenetére
Linkelték a Raspbian 64 bit beta-t. Nyilván ha belátható időn belül kijön hozzá a végleges (márpedig ki fog, hiszen a Pi hivatalos rendszere a Raspbian), akkor azért nem fakadok sírva, ha 1-2 hónapig még nem tudom kihasználni a 8 GB-ot. Nem azért váltanék, mert épp ebben a pillanatban nagyon kell a 8 GB, hanem ha már van, akkor előre tervezek és megveszem az új jövevényt.
Azt már a 4 különböző variánsainál sejteni lehetett, hogy a fejlődés fel fog gyorsulni és a korlátozott erőforrású eszköz, ahogy a mikroarchitektúra fejlődése engedi, egyre jobb lesz a cucc. Azt se tartom kizártnak, hogy mondjuk 1 éven belül jöjjön a Pi 5 még több verzióval, akár csíkszélességen belüli javítás mellett még erősebb procival, és amit már korábban szellőztettem, egy prémium változatban minden a maxon + NVMe foglalattal.
Többiek, a dollárban megadott árakat mindig nettóban nézzétek, ugyanis Amerikában minden nettó (az áfa államonként eltérő), a bruttó árat mindig csak fizetéskor fogod látni.
-
golya87
őstag
-
Keem1
veterán
válasz
stopperos #37899 üzenetére
Na gyerekek, asszem én holnap rendelem a 8 GB-os verziót (fizu nap lesz)
Ne azt nézzétek, hogy ez 30k, hisz akik közülünk lecserélik, többnyire a 4GB-osat fogják, így az gondolom megy apróra majd, tehát kb. 15-18 ezer le is jön a 32-ből.
Nekem megéri, RAM-ból sose elég. -
Márton
nagyúr
Az még mondjuk érdekelne, hogy lehetett dirty bitem, ha már jóideje rendesen állítom le a gépet és elvileg minden boot során lefut az fsck (cmdline.txt), még mikor unmountolva van a root. Tud valaki bővebbet?
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #37910 üzenetére
Elsősorban 64 bitesnek kell lennie, különben nem tudja megcímezni a 8 GB memóriát.
Ideális esetben semmi különbségnek nem szabadna lennie , hasonlóképpen mint a windowsok 32/64 es kiadásainál. De még ott is előfordul bibi....
PLusz ott van a repokban található programok tömkelege, aminek vagy van 64 bites változata vagy nincs, továbbá ha nincs akkor jól fut e 32 bitesként a 64 bites oprendszeren... van itt gond kérem.. -
zsolt_64
senior tag
pi4 8 gb raktáron 31.990 Ft (25.189 Ft + ÁFA)
Hoppá -
zsolt_64
senior tag
válasz
Márton #37906 üzenetére
igazad van . az ali nekem 61 dolcsit dobott ki, várjuk meg mennyi lesz a reális rendelhető ára a 8 GB változatnak.
Továbbá az oprendszernek is át kell mennie 64 bitesbe, azzal meg lesznek gondok...Stranozs: legyen igazad, biztos lesz aki megveszi...
update: na erre gondoltam..
Raspberry Pi OS (64 bit) beta test version
Known issues
1) There is no hardware video acceleration in VLC or Chromium -
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #37900 üzenetére
Hehe 8 GB , engem itt a fórumon többször majd felfaltak, mert mindenkinek a 4GB változatot javasoltam , erre itt a duplája
. De valószínűleg az ipari felhasználás nyomására építettek ilyet, ahol 1 alkalmazás fut és eccerűen minden a memóriában van, és a lapozás le van tiltva.
Ugyanez lehet az oka annak hogy előbb fejlesztették ki a hálózati boot-ot mint a usb3-ast.
Tehát ipari málna ami hálózatról boot-ol és 1 program fut rajta ami megeszi a 8 GB memóriát..Azért aránytalanul drága, mert 1 8as 75 dolcsi egy 4es 35 dolcsi, tehát kettő is kijön az árából..
-
Új hozzászólás Aktív témák
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +Új RTX 3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP Prodesk 600 G3 mini PC i5 7500T / WIFI / 8GB DDR4 / 256GB SSD / Type-C / 3x DP
- Apple iMac 24 Blue! 16GB / M3 CPU / 512GB SSD!
- Asztali PC , i7 10700 , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Crucial 240GB SSD eladó
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest