- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
duffbeer
őstag
válasz
Murdock1981 #36599 üzenetére
Az alábbi fájlba tudsz az exit sor elé beszúrni indulás utáni parancsot:
sudo nano /etc/rc.local
A második kérdésed: crontabba az alábbi parancs:
find /utvonal/a/regi/fajlokhoz/* -type d,f -mtime +1 -exec rm -rv {} \;
Kis magyarázat:
Type d,f - keresendő mappa, fájl, vagy mindkettő. Hagyd el ami nem kell...-mtime +1 - 1 napnál öregebb fájlok, módosíthatod -mmin -re, ha perces pontosság kell.
-exec - utáni parancsot futtatja, a két kapcsos zárójel "reprezentája" a találatokat.
-
Murdock1981
tag
Sziasztok!
Rpi3b+ naponta újraindul crontab-al.
Hogy tudnám megoldani, hogy a "mega-exec sync" parancsot boot után elindítsa?
Illetve hogy oldható meg, hogy egy mappán belüli X napnál régebbi mappákat automatikusan törölni lehessen? -
Keem1
veterán
válasz
Zsombe #36595 üzenetére
Nem üti agyon a hardvert, nem ez lesz a problémás, hanem a szolgáltatás része: ez az egy az, amit jobb profikra bízni. Az összes általa küldött levél a címzettek spam mappájában fog kikötni, anélkül hogy ők észrevennék (egyrészt a változó IP cím, másrészt a szerver hálózati paraméterei (trace útvonal, IP cím, FQDN mind-mind elárulja, hogy nem szerverközpont, hanem lakossági internet a végpont - "potenciális spamküldő").
Én üzemeltetek több helyen házi webszervert, de aki kérte is, leszedette a levelezőt róla.Több eset van, amikor egyszerűen a szolgáltatás része miatt nem érdemes valamihez otthoni szervert üzemeltetni egy szerverhotel helyett. Ez pont az egyik. Hektikus, megbízhatatlan lesz a kézbesítés és 1-2 hónap múlva a pokolba fogod kívánni. Én már 15 évvel ezelőtt sz*ptam vele, pedig akkor még a mostaninál lazább spam rule-ok voltak.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
RaspberryPi 3b+ -ra mennyire ajánlott e-mail szerver telepítése? Nagyon erőforrás igényes lenne és inkább jobb nem használni erre a célra?
Jelenleg lighttpd, pure-ftpd, dropbear, Plex, Pi-Hole, fail2ban és eggdrop fut rajta. -
Keem1
veterán
Annyival egészíteném ki a kolléga válaszát, hogy a wifit szerintem hanyagold (a 2,5 GHz-eset legalábbis mindenképp): Az 5 GHz egész jó lehet, de a magasabb freik hátránya a kisebb távolság a routertől, ráadásul pluszban minőséget meghatározó tényező még a router típusa/antennája, a közelben lévő zavaró jelek (más wifi, mikró, stb). A gigabit LAN viszont atomstabil, filmek streameléséhez ez azért nem egy kis előny.
Én azt mondom, hogy egy állandóan üzemelő "szerver" esetén a wifi felejtős (még ha egyébként jó minőségű is és más esetben én is használom - telefon, laptop). Két eszköz van, amit soha nem kötnék wifire: asztali PC és szerver.Egyébként a Pi4-4GB tényleg jó választás a felvázolt célokra, én megelégedéssel használom, de nekem desktop felület nem kellett.
-
Sziasztok, most kezdeném az ismerkedést a rasp pi-vel, egy komplett médiaeszköznek szánnám, TV-re kötve internetes böngészés, FULL HD filmek lejátszása, fileserver funkciókkal és az is fontos lenne hogy akár a világ másik végéből interneten keresztül be tudjak rá jelentkezni.
Keret lenne a legújabb PI4 B 4GB RAM-os verzióra, kérdés hogy mi kellhet még e mellé?
gondolok itt:
- hatékony hűtés - PL kinéztem ehhez ezt az alul felül hűtőbordázottat https://www.rpibolt.hu/Aluminium-hutoborda-haz-dupla-ventillatoros-Raspberry-PI4-hez
de ha jól gondolom akkor ezzel nem lesz hely később valamilyen modul bővítésnek..?(a szalagkábel csatlakozókhoz nem lehet hozzáférni)- olyan táp, ami elég energiát ad a külső lemezkezeléshez, a wifi kapcsolathoz, a videok lejátszásához, a böngészéshez ..
- esetleg kell még valami mellé? (micro SD kártyám van) - netán konkrét típust ajánlva..
-
duffbeer
őstag
válasz
kalifa777 #36583 üzenetére
Aranyos szett, de hogy ennyit nem adnék érte, az biztos. Pi zero kb 7500 huf, I2S DAC pár ezer kínából. Azt közvetlenül rákötheted a hifidre RCA-n, nem kell még bluetooth-os hülyeségekkel szenvedni. és SOKKAL jobban fog szólni. Programozni nem nagyon kell. Volumio, vagy MoodeAudio, kimeneten kiválasztod a DAC-odat és már szólhat is a cherry cherry lady...
-
-
kalifa777
tag
Sziasztok!
https://www.rpibolt.hu/Pirate-Radio-Pi-Zero-W-Project-Kit
Kinéztem ezt az összeállítást, hogy tudjak internet rádiókat hallgatni.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha van egy Hifi otthon amelyik rendelkezik bluetooth kapcsolattal akkor át lehet e játszani a jelet a Hifire hogy szebben, jobban szóljon.
(Ne egy ilyen kis hangszóró erőlködjön)Esetleg ha veszek egy zerot akkor meg tudom e oldani 0 programozói tudással az összeállítást programozást.
Előre is köszi.
-
-
Sziasztok! Segítsetek már, mert kezdek agyf*szt kapni.
Kodi, octoprint és vpn szerver, ezt a hármat szeretném egy pi2-n együtt használni.
Osmc nem látja az usb-s wifi kártyámat. WTF?
Megpróbáltam octopi image-re feltenni a kodi-t, ez sikerült is, de nem látja az smb megosztásomat. Külön telepítettem a samba-t, engedélyeztem a kodiban az smb1 protokollt (régi NAS), mégis "Hiba 2"-vel elszáll, amikor adnám hozzá a forrást. Vpn szervert sem tudtam még rá tenni, tudtok egy jó leírást vpn szerver telepítéséhez?
Köszi! -
duffbeer
őstag
Sziasztok. Elkezdtem játszani a Pi4-el. OSMC-t használok nagyon régóta Pi3-al, de sajnos még nincs hivatalos támogatás pi4-re. Próbáltam libreelecet. X idő elteltével kép megfagy, se előre, se hátra. Van, hogy lejátszás közben, van, hogy főmenüben lépkedve. Következő alkalommal SSH-n keresztül valósidőben monitoroztam CPU hőt a
vcgencmd measure_temp
parancsból írt script looppal. Nemigen ment 60 fölé, mégis megállt. Ilyenkor a LAN státuszledek folyamatosan felvillannak, majd elalszanak. táp egy 3A-t bíró DCDC átalakító közvetlenül GPIO-n, 5.1V-ra állítva (12V/1,5A-es betáppal). Viszont használat közben nem jelenik meg a TV sarkában az "undervoltage" ikon... Raspbiannal, vagy dietpi-vel semmi gondom nem volt stabilitást tekintve, csak libreelec-el. Azért is erőltetném ezt, mert egész jól és használhatóan sikerült felkonfigurálnom kodin belül DS4 bluetooth kontrollereket és az emulátorokat. Így kiválthatnám a retropie-t.
Valakinek hasonló probléma? -
Keem1
veterán
válasz
PistiSan #36576 üzenetére
Nyilván ez eszközön belüli sebesség, persze. De a gigabit LAN-on keresztül is megvan a 80 MB/s, míg egy régi SATA 1-es HDD csak 40-50 MB/s-t tudott. De sose baj, ha van potenciál a rendszerben. A NAS-ok esetén a két ethernet sebességét össze lehet vonni. Ha ez a Pi-nél a LAN+5 GHz-es wifi is megoldható, az már tisztességes sebesség.
-
válasz
Murdock1981 #36570 üzenetére
Én SSD-re álltam át. Tisztában vagyok az előnyeivel, de őszintén szólva kicsit azért fáj, hogy 120 GB-ból 110 üres.
Mondjuk van hely a VL-re...
MaCS
-
Murdock1981
tag
válasz
k.akoska #36536 üzenetére
Plex media servert lehet terminálból telepíteni:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-plex-server/
én ezt szoktam.
Az én rpi3b+-ommnál a buster desktop volt instabil (táp rendben), a strech majd egy évig ment hibátlanul. Aztán átgondoltam, és áttértem a lite verzióra. Mindent tudtam telepíteni maradéktalanul, amit használtam.
Szerintem is jobb hdd-ről bootolni, így használom. Viszont érdemes plusz tápot adni neki, mert bootoláskor egy pillanatra elveszi a pi az usb-től az áramot, emiatt a vinyó újra felpörög és egy idő után adatvesztést okozott. Plusz táppal hibátlan.
-
Keem1
veterán
Na srácok, annyira jó, hogy ennyi funkciót rá lehet aggatni
Felszereltem a bejárati ajtóra állítva egy Logitech 1080p webkamerát, egy 5 méteres USB hosszabbítóval. Minden percben lő egy képet (fswebcam), óránként pedig összeállít egy timelapse videót (ffmpeg) az előző óra történéseiről. És minden megy azonnal Dropboxra.
Még kezdetleges a szoftverezés, de később finomítok rajta.#36565 Fecogame
"80 fok felett vesz csak el belőle, addig maxon megy"
Na ezt nem is tudtam, akkor viszont bőven van még potenciál. -
Keem1
veterán
Passzív hűtőbordával (igaz, olyankor nyitott házzal) folyamatos terheléskor nekem se megy 56-58 fok fölé. Bár gondolom, ez már az a hőmérséklet, ahol visszavesz a CPU teljesítményből, így bármit csinálsz, inkább lassabban oldja meg a lap, mint hogy magasabbra szökjön a hőmérséklet.
Én még videót is szoktam vele renderelni
A gépen a megvágott videót RAW AVI-ban kiköpetem gépem pár perc alatt, aztán a 6-30 gigás fájlt meg átkonvertálom mp4-be a Pi-n éjszaka
-
válasz
ztoldy #36548 üzenetére
Ajánlom a Flirc Raspberry Pi 4 Case-t.
Jelenleg én is ezt használom a Pi4-emhez, amin KODI, folyamatos torrent és 2.5-es külső HDD van.
Nagyon sok tesztet lehet találni, és néha még az aktív hűtésű házakat is veri.
50-60 fok fölé nem nagyon ment fullos terhelés mellett.Nekem fontos volt, hogy passzív legyen. Nem akartam berregő mini ventilátort.
Jó teljesítményű passzív hűtésű Pi4 ház még a Aluminium Armour - Heatsink Case for Raspberry Pi 4
Hűtőborda önmagában kevés a folyamatos nagy terheléshez. Pi3-hoz elég volt, de a 4 már eléggé melegszik.
-
AcCEsS
senior tag
Sajnos leárnyékolja! Én kb. 5-6 méterről próbáltam a teljes felületű alu hűtőborda felszerelése után használni a bluetooth kontrollerem, és ugyan működött, de előfordult, hogy eldobta a kapcsolatot. A hűtőborda felrakása előtt nem tapasztaltam ilyet. Egy 50cm-es usb-s hosszabbító kábel végére tettem egy másik bluetooth adapter, és azóta megint jó. Tudom, azért nem jellemző az 5-6 méter táv. A wifi-ről nem tudok nyilatkozni, LAN-kábelen használom.
-
gazso75
aktív tag
Sziasztok, valaki nem akar szabadulni a nem használt RPi2/3 lapjától?
-
Keem1
veterán
válasz
golya87 #36551 üzenetére
Az enyém is, van rajta hűtőborda, de teljesen zárt házban van. Nem ment el az eszem, hanem nagyon poros a lakás és így óvom a borda lamellái közé lerakódó portól. Időnként a tetejét kinyitom, mondjuk ha már egy ideje 56 fok fölött van, visszahűl olyan 46-48-ra, majd pár óra múlva visszazárom megint.
Nálam be van állítva a WiFi is, alapból kábelen etetem, de ha takarítás vagy bármi miatt odébb kell tennem, a tápkábel hosszabb, mint az utp, így a folyamatos üzem nem szakad meg.
-
PistiSan
addikt
Kábelen adok neki Internetet, ne terhelje a wifit a le/feltöltés, média fájlok kiszolgálása, illetve kábelen azért csak kihajtja a Gigabitet, wifin a közelébe sem mennék, nem olyan új a routerem már. Csináltam a PI-ből egy bluetooth hangszórót, nekem is full alumínium ház van, és az egész el van dugva egy erősítő mögé, nekem a bluetooth a szobában még egész jó, viszont nagyon hamar elveszíti a jelet ha kicsit távolabb megyek, de lehet a fenti dupla árnyékolás miatt. Illetve amikor el indítom a zenét, ilyen nagyon alacsony bitrátás fura recsegősen indul el a zene, aztán le állítom, és újra indítom a zenét néhányszor, nem tudom ilyenkor mi történik, de utána már szépen szól. Kérdeztem ezt itt a topicban is, de nem kaptam rá választ, hogy másoknak ugyan ez a jelenség jelen van e, de lehet csak én használom ilyen célra is a pi4-et.
-
ztoldy
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy érdemes-e aktív hűtésű házat venni Pi4-hez, ha folyamatosan menne (rákötve külső merevlemez le és feltöltés miatt, valamint média szerverként funkcionálna filmezéshez, netezéshez). A Pi4 pedig hdmi-vel lenne erősítőre kötve. Vagy a hűtőbordák elégségesek lennének a hűtéshez?
-
Shade45
senior tag
Rendeltem egy RPi4-es kezdőcsomagot, NOOBS-ot tartalmazó SD kártyával, azonban bekapcsoláskor csak a piros led világít folyamatosan...
Próbáltam már a bootloader-t újrahúzni az itt leírtak szerint:
[link]Sajnos továbbra is csak pirosan világít, a ReadMe fájl szerint, ha sikeres a bootloader visszaállítás, akkor a zöld visszajelzőnek villognia kellene, de ezt nálam nem csinálja.
Próbáltam letölteni a legfrissebb NOOBS-ot a hivatalos oldalról, a benne található leírás szerint rámásoltam az SD kártyára, az eredmény: semmi... Továbbra is csak pirosan világít.
Következő próbám a legfrissebb Raspbian OS letöltése és SD-re írása, eredménytelen, csak pirosan világít...
Ötletek?
Selejtes darabot kaptam?
Az SD kártya egy 32 gigás SanDisk egyébként... ja és a tápegység is a hivatalos!
Ez az a csomag: [link] -
Sziasztok! Évek óta libreelec-et használok Pi2-n, amin docker-ben ment egy vpn szerver is, de pár napja valamiért elromlott és az istennek sem hajlandó újra működni (mármint a vpn szerver). Van most olyan raspbian alapú Kodi verzió, ami hasonlóan gyors és problémamentes, mint a libreelec, és jól fut Pi2-n is? Vagy tegyek fel raspbian lite-ot és arra Kodi-t?
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Márton #36543 üzenetére
OK semmi gond, csak elfelejtik az emberek hogy megint más villámgyorsan megírni 1 file-t egy digitális fényképezőgpben, ahol direkt az a cél hogy 1 db file ki legyen írva és máris lehessen lőni a következőt.
Ezzel ellentétben ha az oprendszer sd kártyán van akkor van csillió kisebb nagyobb file egy directory erdőben, meg tucatnyi párhuzamos írás olvasási igény...
Ja és még abba is gondolj bele hogy még egy mezei merevlemeznek is van 32-256MB saját cache je -
zsolt_64
senior tag
válasz
Márton #36541 üzenetére
Az lehet hogy a azSD tudná, de a pi nem tudja, valahol le van írva hogy eléggé korlátozott a sebesség, pont a pi4 nél javítottak ezen.
"the fact that the bus it's on is limited to ~20 MB/s by default
That said, I've tested a huge variety of microSD cards on the Pi 2 and Pi 3, at both normal clock rate and overclocked, and found that the current best cards (like the Samsung Pro+, the SanDisk Extreme and Extreme Pro, and the Samsung Evo+) can reach sequential read/write speeds of 40 MB/s and random write speeds of 2-4 MB/s.
"
Egy oprendszernél meg össze-vissza kell írni olvasgatni -
Márton
nagyúr
válasz
zsolt_64 #36535 üzenetére
"az egész oprendszer lehet a merevlemezen. mégicsak gyorsabb ..."
De a 3-asnak csak usb2 portjai vannak nem? Ami max 35MB/sec.
Ennyit egy modern microSD simán tud írni/olvasni, és ha a kártya slot még gyorsabb is (nálam egy netbooknál ez a helyzet..), akkor nem biztos hogy gyorsabb vinyóról.
-
k.akoska
újonc
válasz
zsolt_64 #36539 üzenetére
Rendeltem uj sd kartyat
Igen felvillan aztan elinditja a meghajtott untana hallom hogy kikapcsol es megint bekapcsol es utana megy folyamatosan minden.Volt olyan hogy usb meghajto nelkul nem akart elindulni az rpi pedig minden eredeti beallitasba volt.1 szo mint 100 mindig instabil a rendszer.Volt olyan hogy frissen ujratelepitettem es a telepites befejezesenel ahol a nyelvi dolgokat kene felrakni hibat irt ki de azta ment minden.Ja a tap 5 V 3 A
-
zsolt_64
senior tag
válasz
k.akoska #36536 üzenetére
Akkor ez lehet döglődő SD kártya, javaslom hogy amennyiben le tudod menteni a merevlemez tartalmát akkor próbáld meg az usb boot-ot. pont úgy kell csinálni mint az sd kártyával. Én a balenaEtcherrel csináltam. Első boot kor elfoglalja az egész merevlemezt..
Egyetlen buktatója hogy nem minden 2.5 külső usb dobozzal működik. Nekem furcsamód egy usb3-al működött, persze usb2 üzemmódban, hiszen a 3b+ on csak az van.
Sjnos ezt csak kisérlettel lehet eldönteni, egyébként felvillantja az sd kárty ledjét (ami üres) és utána már az usb doboz villog, és jön a booot....
Az egész GUI felület érezhetően fürgébb lesz -
k.akoska
újonc
Gyári tap,2.5 1 tb usb es a pirol veszi az áramot.Tehat amikot ujra rakom a rendszert akkor mindig klappol minden kb 2-3 hetig.Volt olyan hogy csak ugy szimplan ujra inditottam a pi-t es utana elkezdett vacakolni.Elotte meg jó volt.Sajnos a plex servert az elerheto informaciok alapjan nem lehet terminalbol telepiteni igy sajnos kell egy felulet hogy letudjan tolteni es telepiteni.Es mivel most a terminal se megy igy nem tudok frissiteni se.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
k.akoska #36532 üzenetére
Nem írtad meg hogy milyen a usb külső meghajtó 2.5 ami a pitől veszi az energiát ? , Mert akkor lehet hogy áramellátási hiba, Gyáritáp javasolt.
Másik hogy mivel 3b+ od van az már tud az usb meghajtóról is bootolni , így az egész oprendszer lehet a merevlemezen. mégicsak gyorsabb ...
SD kártya nem is kell...
Nekem volt 3b+ Gyári táp és 2.5 1 TB musb meghajtóval GUI s Raspbiannal hibátlanul üzemelt. A probléma az hogy a chromium akár 4-500 MB memóriát is megeszik... Tehát PLex vnc chromuim és már el is fogyott a memória. ilyenkor elkezd lapozni az SD kártyára és..... -
-
k.akoska
újonc
Sziasztok!
A segítsègeteket szeretném kérni.
Van egy raspberry pi 3 b+ hutovel amire a legujabb raspbian van feltelepitve.(destop verzio az ajanlott programokkal).A rpi-t vnc keresztul szoktam iranyitani a laptopomrol.Az rpi-n folyamatosan fut a Plex server.A problemam az hogy rendszeresen problemak vannak a raspbiannal.Jelenleg elindul minden program de a chromium es a terminal nem.A servert akartam frissiteni de mivel a chromium nem megy igy nem tudtam letolteni a telepito fajlt.A laptopon letoltottem a telepitott termeszetesen a raspbian verziot amit atmozgattam a pi-re de azt se inditja el.A server mukodik van internet.Ha ujra inditom a rpit akkor nem megy.Mindig tobbszor ujra kell inditanom hogy elinduljon a server.A server egy sima kulso vinyorol veszi az adatokat ami usb van rakotve.Tobbszor is ujra kellet telepitenem a raspbiant mert 2-3 het utan mindig van valami baja.Volt hogy elment az aram es be se akart bootolni.Mi lehet a baj? Micro sd kartya? -
válasz
Bpisti84 #36528 üzenetére
Nálad:
wan port: 1194
lan ip: pi ip címe (ami fix legyen -> dhcp rész)
lan port: 1194
protocol: udpDe ugye ezek attól függenek, h telepítésnél miket "nyomkodtál"
Ez a guide alapján könnyen feltehető a pivpn. Én most wireguard-ot tettem próbaként openvpn helyet, ugyanúgy működik
-
válasz
Bpisti84 #36528 üzenetére
A Pi-nek állíts be statikus IP-t a router DHCP szerverén, azt kell a LAN IP Address-hez megadni. Emellett ha távolról is el akarod érni a VPN-ed (mi másért használnád mondjuk...), akkor nem árt majd egy dinamikus DNS szolgáltatás, pl. DuckDNS. Alapértelmezés szerint az OpenVPN (amit a PiVPN is használ) a 1194-es UDP portot használja, ezt kell forwardolni, ha csak nem módosítottad az alap beállításokat.
-
Bpisti84
tag
válasz
MaCS_70 #36525 üzenetére
Konkrétan nem tudom, hogyan kell beállítani.
Huawei B529-es router.
Gondolom virtual servert kell létrehozni.
Ott beadom neki azt az IP-t, amit a pivpn beállításnál megadtam, pl 192.168.1.2 és WAN/LAN portnak minkét helyre beírom a 1194-et, ha nem változtattam rajta?Valamint, ha az OpenVPN Connect-be beadom a .ovpn fájlt, akkor ott egy 194. 230. kezdetű IP-t mutat. Kell ez nekem valamire?
-
Bpisti84
tag
Sziasztok VPN szervert szeretnék csinálni a raspberrymből, de elakadtam.
A pivpn-t felraktam és beállítottam. Le is generálta a .ovpn-t. A port forwarding nem akar sikerülni.
Tudtok esetleg egy olyan tutorialt, ahol le van írva az egész vpn szerver létrehozás lépésről lépésre?
Előre is köszönöm! -
tha_answer
őstag
Pll2303ta kabele akad vkinek?
-
Gyb001
senior tag
Üdv.
Valaki használja valamilyen autó okosító célra a Pí-t? Milyen os?
Valami ilyet akarok, amit a carberry elvileg tud is:
2 kamera rögzítés, (tolatókamera kijelzés) gps, navigáció, odb2 adatok megjelenítése naplózása. Eseteg köv távolság számítás, táblák fölismerése (bár ez elég erős opencv számítást igényelne) -
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Köszi mindenkinek az ötleteket. Végül a noobs full verzíót leszedve tudtam rasbiant telepíteni. Se noobs lite se a raspbian verziók egyike sem indult el egyik kártyával sem... Most működni látszik a dolog!
Köszönöm
-
válasz
MaCS_70 #36517 üzenetére
Klónozástól miért változna az UUID? Persze mit értünk klónozás alatt? A szektorról szektorra való másolást, vagy a partíciók és fájlok lemásolását. Az UUID lemásolása nem nagy varázslat, még az én mentő scriptemben is benne van:
# Az SD kártya UUID-jának klónozása
PARTID=$(blkid -o value -s PARTUUID /dev/mmcblk0p1)
PARTID=${PARTID%-*}
(echo x; echo i; echo 0x$PARTID; echo r; echo p; echo w) | fdisk -c $IMAGEFILE>/dev/null 2>&1
Pl. a Clonezilla képes lemezről lemezre másolni, akár az egész lemezt, akár csak partíciókat. -
Murdock1981
tag
válasz
huliganboy #36515 üzenetére
Etcher
-
Ha USB-boottal egy USB-diszkre van telepítve a rendszer egy RPI3 esetében, akkor hogyan tudom egy másik USB-lemezre mozgatni?
A logikám szerint a klónozás nem feltétlenül elég, mivel változik a UUID.
Köszönettel: MaCS
-
EmptyParadox
senior tag
válasz
huliganboy #36515 üzenetére
Szerintem nem, az az x86-os verzió.
Innen próbáld. -
huliganboy
addikt
Win32 Disk Imagerel és a raspbian oldalán ajánlott programmal is írtam az sd-t..
Egyébként amit linkeltem korábban raspbian az megfelelő?
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
huliganboy #36511 üzenetére
"Mindkét kártyával a libreelec és ubuntu Server is megy..." Akkor a hardver hiba kilőve. Valamiért nem képes bootolni a kártyáról, a felírással lehet valami. A zöld folyamatos azt jelenti, a betöltés megállt.
-
válasz
huliganboy #36511 üzenetére
Nem hangzik jól. A hardver sérült valószínűleg...
-
huliganboy
addikt
-
válasz
huliganboy #36509 üzenetére
Szia! Mit csinál a lap? Villog a zöld led? Ad valami képet hdmi-n? Próbáld másik SD kártyával.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Van egy pi2-m amire raspbian-t szeretnék telepíteni... Valamiért sem a raspbian sem a noobs nem indul el. Libreelec, ubuntu Server simán fut.
Ugyan az az sd kártya, több sd író programmal próbáltam...
Mi lehet a gond? Vagy az új raspbian verziók nem támogatják már az eszközt? Bár az oldalukon all devices jelölés van..
Köszi
-
zsolt_64
senior tag
Offtopic mert van bittorentes is, de a qb-val nem lehet egy másikhoz csatlakozni. létezik daemon-os formában is qbittorrent-nox néven olyan pi-re amin nincs grafikus felület. ez esetben csak a böngészős elérés létezik, plusz a konfig fileok kézi matatása. Ezt én is hiányolom, mert a transmission-hoz létezik win32 kliens amivel oda csatlakozol ahoza akarsz. Nekem egy axa ház van ami 4khuf volt és egy nemtommilyen hitachi 2.5 1TB nyúzva van folyamatosan kb 1 éve, de eddig hibátlan.
-
Darko
senior tag
qbittorrent kb. dupla sebességgel (27-28MByte Max. 30MB volt amit eddig láttam) tölt mint a transmission futott valaha is, nagyon tetszik. Windows alól böngészőből sikerül elérnem, a windows-os qbittorrent alkalmazással viszont nem akar kapcsolódni. Egyelőre nem érzem hiányát ennek, így is jól kezelhető. A sebességnek szerintem a hdd szab határt, egy régi laptop hdd van rákötve egy olcsó usb3-as házban. Széthajtani ez is jó lesz, évek alatt sajnos "megettem" már pár HDD-t (routerre kötött 3.5" hdd-vel ment a torrent), valószínűleg nem a megfelelő merevlemezt használtam a folymatos használatra.
-
-
Új Raspbian verzió jelent meg.
Release date: 2020-02-05
-
válasz
Pubszon #36500 üzenetére
A SanDisk kártyákkal nem szokott gond lenni. Talán a wifi vesz fel túl sok áramot a nagy adatforgalom közben, esetleg mégis próbálj egy másik kábelt, nekem volt olyan, hogy kábel miatt fagyott egy rendszer, de nem jelent meg az ikon a sarokban, talán pillanatnyi feszültségesésekre nem reagál, vagy akkorát esett, hogy előbb fagyott, mint jelezni tudott volna. A figyelmeztető ikonokat a firmware jeleníti meg, oprendszertől függetlenül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED monitor topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Filmvilág
- Vegyszerek, permetezés, Élettani hatások
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest