Hirdetés
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Mi történik egy netes csalás után?
- Öregszem
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, van itt olyan aki raspberry-t használ KODI ra TV re kötve? Hogyan lehet távolról vezérelni? Sok helyen olvastam, hogy a TV távirányítójával is lehet vezérelni, de ehhez olyan TV is kell ami már okos? Nekem egy sima phillips full HD lcd tv-m van. Illetve egy RPB 3 mas verzió elbírná még azt, hogy torrent szerverként menjen, mellé még amolyan gagyibb NAS is legyen.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, remélem nem tér el nagyon a kérdésem a fórumtól. Most lett meg az új Raspberry pi 3 készülékem, libreelec-t már felraktam, és a HDMI CEC is működik. Viszont nem a legjobb. Na most ha pl hangerőt akarok növelni vagy lapozni, akkor mint egy idegbeteg kattintgatnom kell, mert nem működik a rátenyerelek és addig nyomja azt a gombot míg el nem engedem. így egy listában lapozni kicsit kimerítő. Erre lehet valami alternatíva?
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, gyakorlati sebessége mennyi lehet a PI ethernet portjának? Úgy értem, hogy kis torrent szerver szerűségnek befognám a kodi mellé, egy usb HDD vel, és nekem max 5MB/s a sebesség amivel jön bármi is ami ugye kb 40Mbit. (120Mbit internet)
Van más raspberry hez hasonló kis lap Gigabit porttal értelmes áron?
-
kmisi99
addikt
válasz LógaGéza #24934 üzenetére
Köszi a választ mindkettőtöknek. Hardverileg mennyire jó a banana pi? Nekem amire kell, hogy 120mbites netet teljesen ki tudja használni, és mellé libreelec en a kodi száguldjon rajta.
Bár lehet hagyom, mert amúgy is a laptopjaimmal wifin vagyok azok úgyse bírnak még 100mbitet se, és ahogy most egy nagyon jól seedelt torrenttel néztem 10MB/S az megvolt, ilyen seed úgyis ritka.
[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
Egyenlőre maradok az RPi nél, lenne egy másik kérdésem. A raspberry pi bármilyen infra vevőt megeszik? Amiket neten találok távirányításhoz azok mind viszonylag drágák kínából 2-3$.
Pl ilyen jó lenne ahhoz, hogy összehangoljam egy mezei régi univerzális távirányítóval? [link]
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, RB PI3 hőmérsékletét libreelec alatt SSH val melyik paranccsal tudnám kilistázni?
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, amikor torrent szerverként használom a Raspberry pi 3-mast. Akkor ugye egy rádugott usb merevlemezre töltök. Előfordulhat, hogy azért tudok csak ~50 mbittel tölteni, mert közösített az usb és lan IC, azaz a merevlemezre történő írás is levesz a sávszélességből?
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, a raspberryben van olyan port ami elbír ~3V 80mA terhelést? Ha jól tudom a 3,3V os pont csak ~20mA körül bír. Egy ultra kicsi ventilátort applikálnék rá.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, a Raspberry Pi3 GPIO 5V os pontja elbír ~100mA áramot? Sehol nem találok egyértelmű utalást. Van ahol azt látom, hogy az USB vel közös van ahol tök mást írnak.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, mi az a feszültség ami alatt már a libreelec/raspberry, kis villámmal jelez, hogy kevés az áram? X idő után mindig rákap erre, hogy jajj kevés az áram holott addig hibátlan volt neki. Egy 2,5 HDD fut róla ami +6-700mA. A tápja egy kis táp panel, 2,5A korlátra állítottam be. Terhelve, azaz mikor a HDD megy akkor ~4,9V ot mérek, mikor a HDD indul 4,8V ra egy pillanatra beleng de utána fix 4,9V közvetlen a micro usb csatlakozó forrasztásánál mértem. Csavarjak vajon még egy 0,05V ot a tápon? (szabályozható)
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, a raspberrynek mennyire kell gyors memória kártya? Libreelec-et futtatok róla. Jelenleg egy elég komoly 32GB-os samsung van benne, mert csak ez volt itthon, de ha úgy van akkor lecserélném valami gagyibb 8GB-osra. Úgyis overkill a 32GB neki.
-
-
kmisi99
addikt
Csak a libreelec fut rajta, meg egy transmission bővítmény, illetve fájl szerver. De magán a kártyán semmi nincs. Külön külső HDD-n van az adattárolás. Ilyen borítóképes dolgokat nem használok, bár érdekelne, mert a több tucat filmem, sorozatom, csak gagyi listaként jelenik meg.
Lenne egy 4GB os kártyám. Sebesség tesztet futtattam 10-10MB/s írás olvasási sebessége van. Akkor ez nagyjából jó lesz arra amit felsoroltam?
[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
Ez az usbit nem igazán úgy dolgozik ahogy szerettem volna. Na most a 32GB os memória kártyát egy az egyben lebackupolta, azaz 32GB os mentést hozott létre, de abból 31,5GB totál üres terület, de ő lementette. Így persze túl nagy a fájl, és azt nem engedi feltölteni a 4GB-os kártyára.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, kaptam egy olyan információt, hogy az
audio_pwm_mode=2
a boot/config.txt ben, sokat javít az angalóg hang jelen. Viszont nekem libreelec-ben, totál semmi ilyen fájl nincs. nano /boot/config.txt és azt írja, hogy 'boot' does not exist. -
kmisi99
addikt
Köszi, átírtam a configot. Mivel minden sorban volt # jel ezért ezt is # audio_pwm_mode=2 írtam be.
Tesztelni még később tudom.
-
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, mennyire tudom terhelni a raspberry usb portjait. Lenne kettő USB merevlemeztem 700-700mA áramfelvétel lenne.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, Adott egy RPi3 rajta van libreelec, 1db hdd van rákötve, illetve nemrég jött meg egy USB hálókártya, amivel több mint 100mbitet tud használni. Eleinte tök jól működött 1-2 napig, de most azt játssza, hogy folyamatosan leveri a HDD-t disconnect, majd próbálja vissza mountolni a libreelec. Azaz először sda1 majd sdb1, majd sdc1. Ami nem poén, ugyanis a torrentek futnak róla, és így máris hibás elérési út lesz.
Valaki találkozott már ilyennel?
-
kmisi99
addikt
Tápellátás hibátlan, általam épített táp, műszerekkel hitelesítve és belőve, akár 3A terhelést rá rántok se megy be 4,9V alá. De annyira áramellátási gondnak tűnik, szerintem az Rpi nek nem tetszik ennyi fogyasztó. A HDD-t fogom most külön usb vel táplálni, hátha az leveszi róla a terhet. A HDD hibátlan, a naplózás pedig jó ötlet rá fogok nézni.
-
kmisi99
addikt
válasz azbest #27920 üzenetére
Pi3 van, szóval elvileg ja 1,2A aminél a 600mA hdd elvileg semmiség, egy vacak lan adapterrel ami max 100mA.
N
A kábel végén végeztem a terhelési teszteket. Nem usb kábelt csinálok, az is épített kábel, kb tripla akkora kábel vastagsággal mint egy jobb micro usb kábelnek. Szóval a táp oldalról hibátlan a képlet, ezt fixen biztosítottam. De ezért gondoltam, hogy a betáp kábelre rakok egy usb csatlakozót amivel a HDD re extra tápot adva a PI terheltsége lecsökkenne. -
kmisi99
addikt
Sziasztok, adott egy rpi 3-asom libreelecel, van rá mostanság valami "modernebb" rendszer. Ahogy láttam erre se netflixet, se spotify-t nem tudok ráaggatni, se olyasmit nem láttam, hogy pl telefon kijelzőjét a TV re kiküldeni, szóval mint egy modern okos tv-n.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest