- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
s3toraph
senior tag
válasz
MaCS_70 #23289 üzenetére
Érdekes ez is.
(#23290) Pulsar :
Pythonnal az a bajom hogy még csak a nevét hallottam/láttam leírva. De rákeresek.
Egyébként, ha ilyen szenzoros, adatokat weblapra kiküldős projectet akar az ember, ez a felállás amit én felvázoltam, mennyire működőképes? Tehát meg lehet csinálni úgy hogy raspbianra telepitek nertbeans-t és ebben írom meg? Vajon tudja kezelni a Pi2-höz csatlakoztatott érzékelőket? Egyáltalán elbírná a Pi2 a VNC mellett még a netbeans-t?
(#23291) soldi3r :
Ha jól értem a NOOBS egy telepitő csomag, ami tartalmaz sok mindent többek között raspbian-t és java-t is. De azt nem értem mitöl csak 1,1GB, holott a raspbian ISO ami használtam 3 GB?
(#23297) cinemazealot:
Igen ezen morfondírozok én is hogy mi van ha használhatatlanul lassú lenne?
Na most, akkor kérdeznék: a te példádban, mi van a Pi-n? Mi futtatja le a kódot? Hogy kell elképzelni? Én eddig csak azt a részét értem hogy felrakom az oprendszert és az megy. De láttam már sok olyan példakódot mint pl. a pythonosok hogy ott a kód, de oké, ilyenkor mégis hogyan van "telepítve" a Pi? Mi és hogyan futattja? Valami oprendszer csak van rajta akkor is, vagy nem? Ha csak rátolod a kódot a Pi-re mint írtad, és előtte gépen írtad meg, akkor hogyan fut a Pi-n? Valami csak futtatja? Valami csak van a Pi-n ilyenkor, gondolom nem "üres". Ez nem világos számomra.
-
cinemazealot
addikt
válasz
s3toraph #23285 üzenetére
Nem próbáltam még, de szerintem egy NetBeans nagyon nagy falat lesz egy RPi-nek. Mind GUI, mind memória igény tekintetében (a NetBeans is egy Java alkalmazás, ami a VM miatt eléggé memóriaigényes). Viszont Java programot lehet úgy is írni, hogy megírod a forráskódot .java fájlokban (RPi-n egy pehelykönnyű szövegfájl szerkesztővel vagy akár NetBeans alatt egy erősebb munkaállomáson, ahonnan végül átmásolsz mindent RPi-re), majd lefordítod őket úgy, hogy
javac *.java
végül futtatod őket úgy, hogy
java InditoOsztalyNeve
Én így tervezek RPi-n üzemeltetni egy apró szerver alkalmazást, ami Android eszközöknek segít P2P kapcsolatot létesíteni egymással. Már csak egy RPi kell.
-
Archttila
veterán
válasz
MaCS_70 #23295 üzenetére
Ez lenne az gondolom. A tápról lehet tudni valamit, mert nem szeretném ha később kiderülne, hogy gyenge vagy valami utángyártott cuccos.
Egyébként nagy feladatot nem szánok neki, mindössze egy külső USB HDD (WD RED) Sambazna rajta kis torrent, BD Remux, FLAC ilyesmik.Szerk.: Közben megtaláltam külön a tápegységet
-
Archttila
veterán
Sracok valahol olvastam, h egesz jo aron hozza lehet jutni az RPI3-hoz kulonbozo osszeallitasokban, KIT-ben hivatalos Magyar garival de sajnos nem talalom.
RPI3+haz+tap kombo erdekelne elsosorban. -
válasz
s3toraph #23288 üzenetére
Én a ThingBoxszal ismerkedem a http://thethingbox.io oldalról.
Ez egy NodeRed-alapú, sok hasznos más eszközt is tartalmazó eszközgyűjtemény, aminek a lényege pont az, hogy lelkes amatőrök is működő rendszereket tudjanak összedobni. Én is a felfedezés elején járok, de nagyon jó kezdő lépcsőnek tűnik!
MaCS
-
s3toraph
senior tag
válasz
s_e_n_k_i #23284 üzenetére
Hmm szóval a raspi-config-ban be lehet egy VNC szervet kapcsolni? Kipróbálom. Mi a chrome plugin neve, vagy egyértelmű lesz ha rákeresek?
(#23286) soldi3r: Azt is megnézem hogyan kell ezt a NOOBS-ot felrakni, köszi.
Abban van különbség mit rakok fel? Van úgy látom pár VNC, realvnc, tightvncserver, stb.
Kell hozzájuk valami kliens pluszban Win8.1 oldaláról? Vagy elég a távoli asztali bejelentkezés?(#23287) Pulsar : Nem feltétlen. Olyan nyelv kellene amiben nem nehéz leprogramozni a dolgokat. Próbálkoztam már MSP430 Launchpad-al, na az nekem magas az nagyon hardverközeli a marha sok regiszterrel meg mi mindent kell kapcsolgatni, nem látom át. Ezért átnyergeltem Pi vonalra, hát ha egyszerűbb lenne megvalósítani.
Nem vagyok egy nagy programozó, amihez eddig volt szerencsém az a C/C# és Java.
DS 18B20-ból van pár db-om. Elvileg ez az analóg értékeke már átkonvertálja digitálisra, és ezt lehet beolvasni vagyis már nem kell konvertálni. Ha jól tudom. -
s3toraph
senior tag
Nekem azért van raspbian rajta, mert netbeans-t akarok rárakni. Nem vágom a témát semennyire, most próbálok megindulni benne. Olyan programot akarok írni rá (java van tervben) ami magán a Pi2-n fut és a Pi2-re dugott hőmérő szenzorok adataival dolgozik. Ezért gondoltam azt hogy akkor netbeans. Önállóan kellene működnie, úgy hogy funkciókkal lehessen bővíteni, pl. adatbázisban tárolja a hőmérsékleti adatokat hőszenzoronként, és előbb kiírja a program futás közben egy ablakban, ami frissül folyamatosan, aztán meg tovább fejlesztve kitolni az adatokat egy weboldalra. Dióhéjban, ez a terv. Nem tudom máshogy hogy lehet megoldani a java programozását az eszköznek. Az a része nekem nem világos, hogy ha nincs rajta oprendszer amire felrak az ember egy IDE-t, akkor még is hogyan lehet programozni, ezért maradtam ennél a megoldásnál.
(#23282) vargalex: Na közben pont leírtam.
Azért kell a távoli elérés hogy úgy tudjam kezelni a Pi2-t, és ugyanazt lássam, Pc-röl elérve, mint ha magára a Pi2-re dugnám a monitort és az egér+bill.-t. Itt van a gép mellett a Pi2 de ha nem lesz távoli elérés akkor vennem kell még 1 egér+bill.-t hozzá hogy ne kelljen átdugdosgatni + monitoron állandóan kapcsolgatni source gombbal a bemenetet (kzben gépen keresem az infókat, ill. fórumozok).
(#23283) petya220: Köszi, minden tippnek, hasznos oldalnak örülök!
-
vargalex
félisten
válasz
s3toraph #23275 üzenetére
Szia!
Nem derült ki, hogy pontosan mit szeretnél távolról csinálni, de esetleg X11 forwarding?
-
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
Távoli asztali bejelentkezést hogyan lehet megoldani Pi2-re? Azt már tudom hogy teamviewer nincs ARM-ra megírva. Raspbian fut a Pi2-n, XRDP-t telepítettem, ami fut bekapcsolástól kezdve. Távoli asztali kapcsolattal próbálok belépni Win8.1 alól, de nem működik. (Egy tenda router mögé van kötve egy tp-link switch, a switch-re van rákötve a PC és a Pi2. Ping megy oda-vissza.)
Képek + a hibaüzenetről (közben megváltoztattam raspi-config-ban raspi2-re a hostname-et, ezért nem egyeznek a képeken, tehát most raspi2 az aktuális):
Mit csinálok rosszul? Nem elég az XRDP, kell még valami a távoli bejelentkezéshez? Nekem az lenne a cél hogy úgy tudjam kezelni a Pi2-t mint ha rá lenne dugva a monitor és az egér + bill., tehát mint teamviewerrel, mivel 1 monitorom van és 1-1 egér + bill. Most így dugdosgatom át őket meg váltogatok source-t a monitoron, ez nem fenntartható megoldás. Azért lenne jó a bejelentkezés hogy ne kelljen második monitor. SSH nem elég mert ott tudtommal csak karakteres felületem lenne.
-
azbest
félisten
Tök jó, most próbáltam s905 boxon is. Múltkor válogattam pár nagyfelbontásút [link]
Ott a 720p helyet mindig kérdezzen rá opciót kellett választanom. Különben mindent max 720p-ben játszott. Meg a youtube addon beállításánál néztem a dash bekapcsolását, de valsz még nem veszi figyelembe, mindig megy. De olyankor csak akkor kérdez rá, ha nincs 720-nél nagyobb lehetőség. Ahol lehetett fhd, ott eleve nagyobb felbontásban kezdte kérdés nélkül. -
synar
őstag
Sikerült előcsalogatni az 1080P YouTube felbontást RPi 2-n rendszeren (LibreELEC-RPi2.arm-7.90.008). Ezenkívül szükséges még az InputStream MPEG DASH 1.2.17 kiegészítő telepítése (a kiegészítő telepítéseknél a keresővel megtaláltam). Telepítettem a YouTube kiegészítő utolsó alpha verzióját (plugin.video.youtube-5.3.0a5), majd a beállításaiban a Use MPEG-DASH bekapcsolása, ezalatti menüpont a Confugure MPEG-DASH Input Stream Client, itt Max. Resolution: 1080p. Végül LibreElec újraindítás után már működik az 1080p. Íme néhány képernyőkép.
-
Flowtation
őstag
válasz
schferenc77 #23264 üzenetére
Szia!
Nekem az lg tv távjával az ok gombbal jön elő ez a menü.
A pi-t CEC-en keresztül használod? Mert ha nem akkor a kodiban ki lehet kapcsolni ezt a funkciót. Esetleg a projektor beállításaiban nincs olyan funkció hogy ne kapcsoljon be a rádugott hdmi eszköz bekapcsolásakor?
-
doberman
senior tag
válasz
vadkörte #23261 üzenetére
nálam is 2 tv kapott így "eszet"... gyönyörű a képük, nem volt szívem kidobni. mindkettő kapott egy pi zero-t, a tv-hez a kompozit kimeneten csatlakozik a tv-hez. kapott még egy nevesincs usb-s hangkártyát, és egy usb-s wifi-t. még így is olcsóbb volt mint egy nem okos set-top box. kapott egy kodi-t, telefonról távirányítom... kb ennyi. tény hogy egy pl kilépés egy menüből eltart egy darabig, de 5x fölött ráérősebb az ember...
-
válasz
schferenc77 #23264 üzenetére
Ha bármit megnyomok a YATSE-ban, előjön a lejátszási menü.
MaCS
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Srácok tanulják a Kodi-t, és sokszor sikerül előcsalniuk a lejátszás alatt ezt a "menü"-t, amin van a progress meg play, előre, hátra gombok:Ezt minek hívják, és melyik gombbal lehet elővarázsolni? Gondoltam keymap editorral rárakom valami számomra is megjegyezhető gombra :-)
Más: ha újraindítom a PI-t akkor a rákapcsolt (hdmi) projektort is elindítja (ez főleg akkor zavaró, amikor valaki alszik abban a szobában :-)). Ha jól rémlik ezt lehet valahogy kikapcsolni. Én igazából arra lennék kíváncsi, hogy hdmi-n keresztül hogyan, milyen paranccsal lehet akkor bekapcsolni a projektort? Gondolom ilyen esetben a hdmi-n ad valami jelet a Pi és a projektor ezt aktív jelnek tekinti és elindul. Na ez a kérdés, hogy mi és hogyan kell kiadni ehhez
-
válasz
Rimuru #23259 üzenetére
Meghaló sd kártyákról beszélünk most szerintem. Hogy kártya nélkül nem ad életjelet, az természetes. Monitoron nincs szivárványos boot képernyő?
vadkörte: szerintem a csibe (
) tökéletes lesz. Távirányítónak, ha szeretsz barkácsolni, IR vevő+tetszőleges távirányító, ellenkező esetben légegér vagy tetszőleges usb beviteli eszköz, akár egy sima egér vagy billentyűzet. De gamepad-del is gyönyörűen lehet irányítani.
-
vadkörte
addikt
Üdv!
Lehet, hogy a problémám már volt téma, de ne haragudjatok, 20+ ezer hsz-t nem szeretnék átolvasni.
A "probléma":
Adott két öreg CRT TV, amit szeretnék "felokosítani". Az épületben hamarosan egy lightos informatikai fejlesztés megy vége - kamerarendszer telepítés, NAS építés, belső (vezetékes + vezeték nélküli) hálózat kiépítése - ennek keretében történne az öreg harcosok fejlesztése.
Lehet, hogy a webshopos mediabox-okkal egyszerűbb dolgom lenne, de...
...de mivel ezeken a vén vasakon nincs HDMI, elég nehéz lenne csatlakoztatni őket. A TV-ket meg jelenleg nem tudom lecserélni. Így jött a képbe a Pi. Több helyen - YT, Logout, stb... - találkoztam már Pi alapú médialejátszóval, arra gondoltam, a Pi-vel kaphatnának egy esélyt a TV-k.Amire képesnek kell lennie a rendszernek:
NAS-ról - ha lehet WiFi, de a LAN sem megoldhatatlan - és a saját USB portjáról médiatartalmak - max. fHD - lejátszása. A jelet a csibének* analóg csatornán, RCA csatlakozón (direktben vagy RCA/SCART adapteren) keresztül a TV-re juttatni.
A számítási kapacitást tekintve gondolom egy Pi 2 elég lehet? (talán még egy Pi B+ is)
Valamint HDMI-s monitor hijján egy HDMI/DVI adapterrel rá tudom kötni a monitoromra a telepítés/konfigurálás idejére?
A vezérléshez milyen távirányítót javasoltok?
Bocs a hosszú léért.*:
Egy Pi-s haver nevezte el a Pi-jét csibének, mivel hogy is hívja a gazdasszony a csibéket? PiPiPiPi... -
válasz
azbest #23255 üzenetére
Csak egy kernel van. Vettem a Buildroot-hoz adott Pi2-es alap konfigot és kibővítettem azokkal a progikkal amire szükségem lesz. 2 hét Google meg 10 firm verzió míg jó lett. 130MB
Most venném a Pi0 alap konfigot és nagyon nem szeretném ha újra kellene mindent kattintgatni hátha kimarad egy 's más. -
Rimuru
veterán
Meghalo RPI-krol mit lehet tudni?
Ismerosnek azt produkalja hogy vilagit mind a ketto led konstans (kartya nelkul is), de tovabb nem jut. (RPI2)
-
válasz
Dragbajnok #23256 üzenetére
szerintem csak jogosultsági problémák lesznek.
Javaslom, hogy nyiss egy terminált. Indíts egy midnight commander-t (mc) de rootként, tehátsudo mc
, és így próbáld meg törölni a file-okat. ha nincs fent a midnight commander, telepítheted asudo apt-get install mc
paranccsal.
vagy megpróbálhatod parancssorból is törölnisudo rm -rf torlni_kivant_konyvtar
-
Dragbajnok
tag
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni.A configom az rpi2-őn fut OSMC és erre rá van akasztva 2db winyó.Az OSMC-re pedig felvan rakva egy samba egy minidlna és egy transmission torrent. Az lenne a probléma hogy megteltek a lemezek és törölni szeretnék róluk filmeket.Régebben sikerült is de valamit akkor is mókolni kellet és most az istenért sem jut az eszembe mit állítottam korábban.OSMC filekezelőből annyit ír hogy nem sikerült törölni és a hibanaplóban több infót találok (a hibanaplót nem nagyon találtam) Ha PC-n keresztül próbálom törölni valamelyik filmet akkor meg ezt írja:A file hozzáférés megtagadva. Ezen művelet végrehajtásához engedély szükséges.A file módosításához forduljon engedélyért a következőhöznix User\debian-transmission.
Ebből arra következtetek hogy valamit a transmissionban kell beállítani de nem tudom hogy mit.Esetleg ötlete valakinek? Azt próbáltam hogy leállítottam a transmissiont de úgyse hagyta törölni a filmeket.
Előre is köszi a segítséget! -
azbest
félisten
ha univerzális a rendszer (armv6 és armv7 kernel is van rajta), akkor elvileg áttehető. A config.txt-ben vannak paraméterek, amelyek mindkettőn egyformák. De persze vannak paraméterek, amelyek változat specifikusak (pl hogy mennyi ramot kapjon a gpu, azt külön meg lehet adni ugyanabban a konfigban többféle pihez is).
-
Sikerült Buildroot-tal készíteni egy firmware-t a netrádiómnak. RPi2-n csináltam, mert annak több a csatija.
Most át kellene tenni RPi0-ra.
Van valakinek ötlete, hogyan lehetne migrálni anélkül, hogy minden configot újra be kellene állítani? -
Adama69
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Pár hónapja sikerült beüzemelnem a Raspberry Pi 2-met és feltettem rá egy Raspbian-t. Nagyon szépen működött is, de egyszer csak, már nem tudom miért, fogta magát és hiába dugtam be a tápját nem kapcsolt be. Ezután sokáig nem foglalkoztam ezzel a problémával, nem nagyon volt rá szükségem. A napokban viszont gondoltam, hogy egyszerűen újra felteszem az SD-kártyára a Raspbian-t, mert akkor biztos működni fog. Viszont amint bedugtam a gépbe az SD-kártyát és megpróbáltam megynitni, a következő hibaüzenetet kaptam:
D:\ nem érhető el.I/O eszközhiba miatt nem lehetett a kérést végrehajtani.
Nem tudok semmit se csinálni a kártyával. A Win32DiskImager sem tud mit kezdeni vele.
Van valakinek ötlete, hogy hogyan férhetnék hozzá a kártyához? Az adatok nem fontosak, csak a kártya kellene.Előre is köszönöm a segítséget!
-
válasz
schferenc77 #23243 üzenetére
Nem. Az mpeg2 lejátszásához lenne rá szükség, de az újabb rpi-k már megoldják erőből.
-
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #23243 üzenetére
Sehol sincs szükség iso-hoz licenszre.
MPEG2 és VC-1 hardveres gyorsításhoz kell licensz, de az meg oprendszertől függetlenül. -
schferenc77
aktív tag
sziasztok!
Libreelec alatt is szükség van az RPi licence kulcsra az *.iso fileok lejátszására?
-
vkp
aktív tag
válasz
wassermann #23237 üzenetére
Vagy veszel szép megoldást:
-
válasz
wassermann #23237 üzenetére
csak az antenna lóghat ki ... csak nem tudom, hogy az antennának mennyire gond, ha a stick bent van az antenna kint ... és a ház földelése hozzáér az antenna "földeléséhez"
-
válasz
Keef_Lee #23228 üzenetére
ha nincs tapasztalat akkor veszek ez alapján egy samsung 128-as kártyát ... hátha
usb-s wifi stickre mennyire érzékeny az rpi? Mert fém dobozba kerül így kell egy usb-s wifi aminek az antennáját a dobozon kívülre tudom vezetni ... (hol lehet ilyen sma kábelt venni? )
-
Monoton
tag
válasz
schferenc77 #23231 üzenetére
Mobilra yatse, kodira youtube kiegészítő. Youtube appban a videó alatt megosztás és kiválasztod a yatset (van azonnali lejátszás és városlistára küldés is) és már küldi is át.
-
envagyok
veterán
válasz
Telepíted a YouTube addont pire, majd yatse androidon kiegészítők youtube
-
dan1
tag
válasz
Yatse
-
válasz
Nem lenne jobb a másik oldalról kötelíteni, és Androidról mondjuk Yatséval vezérelni, ahogy a LibreELEC maga játszik le a Youtube-ról? Így nincs stream, sokkal hatékonyabb az adatáramlás.
MaCS
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Mi a legegyszerűbb módja, hogy mobilról (Android) az RPi-re (Libreelec) streameljek egy youtube videót? LG TV-re működik (az android-os youtube kliensen látom az LG-TV-t a stream ikonra kattintva), de mit kell beállítani a Libreelec-en, hogy megjelenjen a mobilon, mint streaming cél?
-
-
lalimano
tag
válasz
robohw #23213 üzenetére
Pdf olvasás, zenehallgatás, stb. buszozás közben, hogy addig se a telefont merítsem, meg egyébként is kényelmesebb a nagyobb kijelzőn olvasni. Gondolom ezekkel még elbír egy pi3. Otthon meg TV okosítás, esetleg ledes világítás vezérlése lenne a feladata.
De ez nem is annyira fontos, első körben tanulás, és a határok feszegetése lenne a cél. Nem fog az életem múlni rajta, ha nem tudom töltés közben használni, csak kíváncsi vagyok, hogyha pl. egy házi szervert üzemeltetnék róla, nagyon fontos adatokkal, és folyamatosan rá lenne kötve a tóltőre, akkor áramszünet esetén kezdene csak merülni az akksi, 80%-os töltöttségi szintnél mentene mindent, figyelmeztetne, stb. -
erikke17
őstag
válasz
Celtis #23135 üzenetére
Üdv.
Kicsit kutakodtam miért nem akar ez menni. Most csináltak egy olyan verziót ami direkt ehhez a kijelző felbontáshoz van. Természetesen ez sem akar települni.
A log fájlban ez áll: requires resource.images.studios.white version 0.0.4 which is not available (gondolom evégett nem települ a másik skin sem amit letöltöttem)
Akkor töltsük le neki az addont ha már nincs. Letöltöttem zipben githubon fent van [link] persze miért is települne. A kiegészítőnek nem megfelelő a felépítése, hurrá.Ez esetleg jó lehet neki helyette? [link]
-
válasz
MaCS_70 #23217 üzenetére
Van külön VCC lab, tehát kell neki adni pl 5V-ot, amit tud a pi is, bár én külön tápra tenném. Az optocsatolás csak arra jó jelen esetben hogy nem a kimenetet terheled, valamint a relében levő tekercs álltal indukált veszültség "tüskék" nem jutnak vissza a vezérlésbe.
-
válasz
robohw #23216 üzenetére
Tehát, ha jól értem, az a lényeg, hogy a kapcsoló oldali feszültséggel egy LED-et világítok ki.
A relé honnan kapja a tápfeszültséget? Gondolom a kapcsolóoldalról, hiszen a kapcsolt oldalon a határértékig akármekkora feszültség lehet.
A RPI GPIO 3,3 voltja tehát megbízhatóan be tudja húzni a relét? Vagy valamit nagyon rosszul gondolok a relé felépítésével kapcsolatban?Köszönettel: MaCS
-
lalimano
tag
Sziasztok!
Gondolkodom egy Raspberry pi laptop/tablet projekten, de az elektrotechnikai ismereteim enyhén szólva is hiányosak.
Első kérdésként felmerül, hogy hogyan érdemes megoldani a tápellátását, hogy hordozható legyen?
Legkézenfekvőbb 18650-es cellákkal, de ez esetben nem tudom, hogyan kivitelezhető, hogy használat közben is tölthető legyen.
Abból indulok ki, hogy van egy [ilyen] DIY powerbank-em, ami esetéven vagy töltöm, vagy merítem, a kettőt egyszerre nem lehet. Viszont a Xiaomi powerbank-ek tudnak töltődni használat közben is.
Tehát, milyen charging board-ot kell néznem ahhoz, hogy hálózati áramforrásról töltődjön használat közben is? -
azbest
félisten
32GB felett SDXC szabványú a kártya. Úgy tűnik kezeli azt is a pi, mert szerepel olyan az elinuxos kompatibilitás listán, amit a felhasználók önbevallása alapján állítottak össze, működhet http://elinux.org/RPi_SD_cards. A dátumot és rendszert is érdemes nézni, mert a firmware-től is függ, hogy egy adott kártya hibázik vagy már jól működik.
Elvileg a pi3 már tud bootolni usb eszközről is, szóval elvileg akár hdd-ről is tudhat bootolni. Persze usb-n át az usb sávszélességét használja az is. Viszont, ha egyszer aktiválva van egy pi-n, akkor nem lehet kikapcsolni, mert beégeti a soc-ba [link]. Ettől persze kártyáról is indulhat, csak usb-ről is próbálkozik.
-
raspberry pi 3-nál milyen sd kártyát javasoltok? És mekkora a max kapacitás amit kezelni tud a pi? 128 GB-os lenne jó...
-
A fűtésvezérlési tervekhez egyebek mellett ezt a relépanelt rendeltem meg, mint RPI-hez is ajánlott eszközt.
Látom azonban, hogy ez 5 voltos bemenetekkel rendelkezik, a PI GPIO-ja meg ugye 3,3 voltos.A rendszer tervezője állítja, hogy menni fog 3,3 volttal is -- szerintetek?
Köszönettel: MaCS
-
csipuka
senior tag
RPI2-n hasznalok OSMC-t, es ki akarom boviteni a tudasat egy CSR4.0 BT dongle-val, hogy presence ellenorzes legyen egy NUT-al ami a kulcskarikan van. Vagyis amikor otthon vagyok, akkor erzekeli a NUT-ot, es kikapcsolja a kamerakra a mozgas erzekelos riasztast, de amikor elmegyek otthonrol akkor a BT hatokorebot kikerul a NUT es automatikusan aktivalodik a riasztas.
A "hcitool lescan"-t hasznalom, hogy csekkolja percenkent a NUT-ot, de azt veszem eszre, hogy a PRI2 az lefagy igy 1-2 naponta.
Kerdeseim:
1. Hasznal-e valaki hasonlo kombinaciot presence check-re?
2. Fagyogat-e masnal is?
3. Milyen logokat lehet nezegetni? A /var/log konyvtar eleg szegenyes pl. nincs kern.log vagy sys.log mint a linux-omon.
Koszi,
Csipu -
robohw
aktív tag
"A BBC a hét közepén jelentette be, hogy miután a brit iskolákban bevezette, a
szigetország határain túlra is kiterjeszti oktatási célú miniszámítógépe elérhetőségét. A programozás és a hardverépítés alapjainak bemutatásához és a diákok általi felfedezéséhez tervezett micro:bit így hamarosan egész Európában - többek között Magyarországon - is elterjedhet az oktatásban.Bár a BBC pontos dátumot nem közölt az európai forgalmazás megkezdésére, mivel 2017-re már további régiókba történő terjeszkedést terveznek, ezért előbbire vélhetően még az idei év vége előtt sort kerítenek. A micro:bit alapmodult a brit diákok ingyen kapják meg, mindenki más pedig 15 fontért (kb. 5 ezer forintért) veheti azt meg."
-
robohw
aktív tag
Jajaj, jajaj, jajaj!!!
http://prog.hu/hirek/4471/magyar-iskolakban-is-megjelenhet-a-britek-oktatasi-celu-miniszamitogepe
-
stopperos
senior tag
A Pi-hez hasonló boardokon nincs BIOS, így nincs ami azt mondaná az OS-nek, hogy itt, meg itt ez van. Korábban az volt, hogy kb minden ilyen eszköznek saját kernel fork-ja volt, amibe benne voltak az, hogy a w1 modul az a GPIO4-en kereste a OneWire eszközt (Pi esete). Ezt felül lehetett írni a modul betöltésénél, de a probléma ott volt, hogy a kernelbe bele kellett égetni a hardver specifikus dolgot.
A DT-vel le van választva a "hardver leírás" a "szoftvertől" tehát lehet általános modulokat írni és külön kezelni hogy akkor most az i2c például a beagle bone-on hol található.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Mac mini (2023 with M2)
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest