- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pvt.peter
őstag
válasz
azbest #47920 üzenetére
Köszi.
Megnézem, hogy mit lehet kihozni.
Talán a legjobb az lenne, ha folyamatosan rálenne kötve és szoftveresen kapcsolna automatikusan.
Ahogy nézem elég sok anyag van hozzá, csak elkell indulnomSzerk.: a jelenlegi van ha jól gondolom, nem PWM vezérelhető, csak "piros", "fekete" vezeték jön ki belőle.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van egy Raspberry Pi 3 Model B -m és egy ilyen kis házikóban:
Minden nyár előtt rádugom a ventit a tüskékre, máskülönben a hő miatt eléggé kiszámíthatatlanul viselkedne.
A kérdésem az lenne, hogy van esetleg olyan kis kapcsolószerkezet vagy kapcsolható venti amivel kilehetne váltani ezt a "folyamatos" tüskére való rádugást illetve lehúzást?Köszi.
-
pvt.peter
őstag
válasz
Helios #47743 üzenetére
Kicsit megkésve, de most volt időm érdemben reagálni.
Köszönöm a válaszokat mindenkitől.#47744 cigam: pont ilyen módon használom, ahogy te is írtad, csak tápot nem adtak hozzá, azt én csaptam mellé
egy LogiLink UA0115 -ről van szó (eleje + kábel).
#47745 azbest: köszönöm a táblázatot.Ja és van még egy ilyenem is közbeiktatva, ennek nem tudom mennyi a fogyasztása...
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű a legelején (ezért elnézést), de külön tápról megy a Logilinkbe csomagolt WD RED és a RPI3B is. Az utóbbit azzal az adapterrel használom amit adtak mellé. A Logilink pedig egy Samsung 5V/2A -es töltőről kapta eddig a kraftot, ameddig kiiktatásra nem került az említett újraindulások miatt (lehet, hogy a másik adapterrel volt vmi ???).
Rendeltem végül Aliról egy 5V/3A -es töltőt, addig ideiglenesen egy Xiaomi töltőt használok erre a célra. -
pvt.peter
őstag
válasz
Vasti74 #47741 üzenetére
Köszi a választ.
Hát pedig Xiaomi 5V / 3A gyorstöltővel eléggé nyekergett a PI és a külső ház is (ezen van dedikált áramellátás bemenet is).
Végül egy ilyet berendeltem, ennek biztos elkellene vinnie a házat és a PI -t is.Igen, sajna az említett HDD sem a takarékosságáról híres, egyelőre még nem akarom cserélni.Közben kiderült, hogy egy WD Red SA500 WDS100T1R0A 1TB változat van benne -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van egy Raspberry Pi 3 Model B -m és erre van rádugva egy LogiLink UA0115 házban levő WD Scorpio Black WD10JPLX 1TB -os HDD.
Eddig 2 hálózati adapterről kapta az áramot, de a mai nap masszívan elkezdett újraindulni miközben sárga villám jelent meg a jobb felső sarokban.
Kicseréltem egy másik adapterre ideiglenesen, most úgy tűnik, hogy jó.
Ami szeretnék: egy közös adapterről meghajtani egyszerre ezt a két eszközt úgy, hogy megfelelő legyen az áramellátása mindkettőnek.
Ehhez úgy gondolom, hogy minimum 5A, de inkább 6A áramerősséget produkáló adapterre lenne szükség.
Kérdés: létezik erre megoldás? Ki mit javasol "1 adapteres áramellátásra"?Köszi.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Úgy tűnik, hogy kezd elhalálozni a LogiLink UA0115 házban levő WD Scorpio Black WD10JPLX 1TB -os HDD -m.
A kérdésem az lenne, hogy 0-24 -be torrentnek, illetve médiatárolásnak milyen ajánlott HDD -k, esetleg SSD -k vannak? -
pvt.peter
őstag
válasz
Csapi007 #44683 üzenetére
Nekem egy Pi 3 B modellem van.
USB 2.0 -ba megy bele az RJ45 -ös csatlakozó egy átalakító segítségével, így nagyobb sebességet lehet elérni, mintha közvetlenül a 100Mbit/s sebességű ethernet portot használnád (link).
Nekem eddig még nem okozott problémát, 4K -s tartalom simán megy a TV -n. -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van esetleg olyan alkalmazás RPI -re ami tudja diagnosztizálni a biztonsági hiányosságokat a rendszer aktuális konfigurációját tekintve?
Elég sok minden kimegy/bejön (torrent, vpn, stb.) a RPI -t tekintve, kíváncsi lennék, hogy van-e esetleg vhol kritikus pont a rendszerben. -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van olyan ház megoldás RPI -hez amibe belefér egy db 2,5" -os HDD vagy SSD?
Esetleg olyan ház ami az előző feltételeket figyelembe véve kompatibilis RPI3 -mal és RPI4 -el is?
(Jelenleg RPI3 van, de lehet váltok a későbbiekben RPI4 -re.)Köszi a válaszokat.
-
pvt.peter
őstag
Reagálva a kommentedre, köszi a választ
És reagálnék az eredeti hozzászólásomra is, amiben azt írtam, hogy VNC -vel csatlakozva ezt az üzenetet kapom: "Cannot currently show desktop"
Sikerült az alábbi parancsokkal helyreállítanom a Pi -t PuTTY -on keresztül, valószínűleg a grafikus felület szállt el...sudo apt-get install --no-install-recommends lxde
sudo apt-get install xorg raspberrypi-ui-mods rpi-chromium-modsElőtte azért érdemes az alábbiakat is lefuttatni:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo reboot -
pvt.peter
őstag
Háát nem tudom, hogy mi az ami elromlott, de szinte minden szolgáltatás működik, kivéve az "ablakozó" rendszer, emiatt nem megy a Teamviewer és emiatt nem ad képet a VNC sem.
De ahogy írtam, betudtam lépni PuTTY -on keresztül, tehát ha vki tud vmi okosságot amit ezen keresztül tudok ellenőrizni vagy beállítani, akkor ne tartsa magában -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Még múltkor történt áramszünet és azóta bolond a RP3 -m.
VNC -vel ha csatlakozni próbálok, akkor ezt kapom: "Cannot currently show desktop".
PuTTY -al betudok lépni, viszont raspi-config -nál nincs a Display Options / Resolution menüpont után következő listában a "Default Monitor preferred resolution" lehetőségen kívül más elem
A boot/config.txt szerkesztése sem vezetett sikerre, hiába szerkesztettem, nem vezetett semmilyen eredményre sem, kipróbáltam többféle opciót is.
Ötlet, hogy mit kellene még beállítanom / megnéznem?
Köszi a helpet.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
A kérdésem azokhoz szólna akik használnak PiVPN -t WireGuarddal.
Időről, időre előszokott fordulni, hogy hiába aktiválom a VPN -t egy tetszőleges kliensen (laptop, mobil) nincs adatfogadás, csak küldés, tehát RX -nél teljesen 0 értéket mutat.
A probléma csak annyi, hogy jelenleg stabilan RX:0 -t ír, tehát megint nem jön vissza semmilyen adat az adott kliensemre.
- pivpn -d parancs mindent rendben talált
- PI restart nem oldotta meg a dolgot
- minden up-to-date
- duckdns által frissített IP címmel is minden okés
- UPC hálózaton vagyok, IPv6 kikapcsolvaMivel folytassam a kutatást?
-
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #38523 üzenetére
Közben sikerült riportot lefuttatnom nekem is.
Igazából csak azért kellett mert a domoticz szerint 100% -on pörög a HDD június 9 -e óta :/
Aztán most ahogy csekkoltam, igazából a domoticzban vmi átállítódott a HDD eszköz tekintetében. Sztem pont aznap dugtam rá külső tápellátásra a HDD -t. -
pvt.peter
őstag
Erre gondolsz?
Hard Disk Sentinel Linux Edition (FREE) -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van esetleg Raspberryre olyan program, mint a HD Sentinel?
Komplett felülettel, illetve értesítő funkcióval, ha vmi gubanc van? -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Váltani szeretnék Transmission -ről qBitorrent-re, a telepítés meg is történt, viszont indításkor ilyeneket ír ki:
2020/06/07 12:06:24.240602 cmd_run.go:880: WARNING: cannot start document portal: read unix @->/run/user/1000/bus: EOF
ERROR: ld.so: object '/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libarmmem-${PLATFORM}.so' from /etc/ld.so.preload cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
ERROR: ld.so: object '/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libarmmem-${PLATFORM}.so' from /etc/ld.so.preload cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
realpath: '': No such file or directory
ERROR: ld.so: object 'ERROR: ld.so: object '/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libarmmem-${PLATFORM}.so' from /etc/ld.so.preload cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libarmmem-${PLATFORM}.so' from /etc/ld.so.preload cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
QtSingleCoreApplication: listen on local socket failed, QLocalServer::listen: Unknown error 1Találkozott már vki hasonlóval? RPI3 Busterről lenne szó.
-
pvt.peter
őstag
válasz
wassermann #37836 üzenetére
A LogiLinkes tápellátás átrakva külön hálózati adapterre, kíváncsi vagyok, hogy dobni fogja-e még a az under voltage hibaüzenetet.
-
pvt.peter
őstag
válasz
wassermann #37836 üzenetére
Aha, okés.
Köszi a megerősítést. -
pvt.peter
őstag
válasz
wassermann #37829 üzenetére
-
pvt.peter
őstag
válasz
UberMutant #37825 üzenetére
Ahhan, így már világos, előbb-utóbb csak ki lesz sakkozva
Köszi a választ. -
pvt.peter
őstag
válasz
wassermann #37818 üzenetére
Ha jól értem, akkor
a piros megy nálad a külső adathordozóba, pl. külső HDD,
a fekete male USB megy a PI -be,
a fekete female USB -be pedig bele van dugva egy olyan kábelbe amelyiknek mind a kettő vége male, majd ez csatlakozik egy hálózati adapterbe mint áramforrás, ugye? -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
dmesg -el nézegettem, hogy milyen üzenetek kerültek be indítás óta és az alábbin megakadt a tekintetem:
"Under-voltage detected!"
Azt vettem észre, hogy akkor jelentkezik, amikor rebootolom a készüléket.
Amennyiben teljesen kikapcsolt állapotból kapcsolom be, akkor nincs ilyen üzenet.
Adapternek azt használom, amit adtak hozzá, 5.2V, 2500mAh.
Kábelcsere megtörtént, nem változott semmi se.
Összességében ez normális dolog? -
pvt.peter
őstag
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Csinált már vki teljes visszaállítást RPI -n?
Ezzel a paranccsal csináltam mentést az SD kártyáról:
sudo dd bs=4M if=/dev/mmcblk0 of=hálózaton egy másik gép HDD -je/backup.imgAzt tudom, hogy ezzel a paranccsal lehet visszaállítani:
sudo dd bs=4M if=hálózaton egy másik gép HDD -je/backup.img of=/dev/mmcblk0A kérdésem: csinált már vki ilyen visszaállítást?
Ha igen, mire kell figyelni?
Működhet a dolog, ha a backup.img egy hálózaton keresztül elérhető gépen van, amit SMB -n keresztül ér el a PI?Köszi a választ.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Mióta updateltem Stretchről Busterre, azóta nem megy a pivpn, ezen belül is a wireguard. Toltam egy pivpn -u -t, amivel töröltem mindent, majd újra telepítettem és konfigoltam.
Amikor debugot futtatok le, akkor self checknél ezt dobja:
:::: Self check ::::
:: [OK] IP forwarding is enabled
:: [OK] Iptables MASQUERADE rule set
:: [ERR] WireGuard is not running, try to start now? [Y/n] Y
Job for wg-quick@wg0.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status wg-quick@wg0.service" and "journalctl -xe" for details.
Done
:: [OK] WireGuard is enabled (it will automatically start on reboot)
:: [ERR] WireGuard is not listening, try to restart now? [Y/n] Y
Job for wg-quick@wg0.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status wg-quick@wg0.service" and "journalctl -xe" for details.
DoneTehát a WireGuard mint service nem fut.
Utána futtattam egy systemctl status wg-quick@wg0.service parancsot, erre ezt kaptam:
wg-quick@wg0.service - WireGuard via wg-quick(8) for wg0
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/wg-quick@.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Mon 2020-04-20 21:21:53 CEST; 1min 40s ago
Docs: man:wg-quick(8)
man:wg(8)
https://www.wireguard.com/
https://www.wireguard.com/quickstart/
https://git.zx2c4.com/wireguard-tools/about/src/man/wg-quick.8
https://git.zx2c4.com/wireguard-tools/about/src/man/wg.8
Process: 6450 ExecStart=/usr/bin/wg-quick up wg0 (code=exited, status=1/FAILURE)
Main PID: 6450 (code=exited, status=1/FAILURE)
ápr 20 21:21:53 raspberrypi systemd[1]: Starting WireGuard via wg-quick(8) for wg0...
ápr 20 21:21:53 raspberrypi wg-quick[6450]: [#] ip link add wg0 type wireguard
ápr 20 21:21:53 raspberrypi wg-quick[6450]: RTNETLINK answers: Operation not supported
ápr 20 21:21:53 raspberrypi wg-quick[6450]: Unable to access interface: Protocol not supported
ápr 20 21:21:53 raspberrypi wg-quick[6450]: [#] ip link delete dev wg0
ápr 20 21:21:53 raspberrypi wg-quick[6450]: Cannot find device "wg0"
ápr 20 21:21:53 raspberrypi systemd[1]: wg-quick@wg0.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
ápr 20 21:21:53 raspberrypi systemd[1]: wg-quick@wg0.service: Failed with result 'exit-code'.
ápr 20 21:21:53 raspberrypi systemd[1]: Failed to start WireGuard via wg-quick(8) for wg0.Találkozott már vki hasonlóval? Hogyan lehetne kideríteni, hogy mi baja lett?
-
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
RPI 3 model B eszközöm van és azon gondolkozok, hogy frissítek Stretch -ről Buster -re.
Megéri váltani? -
pvt.peter
őstag
Mármint az enx000ec6d9cec6 és eth1 -re gondolsz?
Ha jól emlékszem akkor az előbbit is vmi automatizmus hozta létre, amit aztán felvettem a dhcpcd.conf -ba.ip link show
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
2: eth0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
link/ether b8:27:eb:05:80:a1 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlan0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN mode DORMANT group default qlen 1000
link/ether b8:27:eb:50:d5:f4 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
4: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP mode DEFAULT group default qlen 1000
link/ether 00:0e:c6:d9:ce:c6 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
5: wg0: <POINTOPOINT,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1420 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
link/none -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37190 üzenetére
De az is érdekes, hogy ha lefuttatom a "cat /var/log/syslog | grep dhcp" parancsot, akkor még csak nem is próbálja betölteni az "enx000ec6d9cec6" nevű interfészt ami definiálva van a dhcpcd.conf -ban.
Apr 13 19:40:48 raspberrypi systemd[1]: Starting dhcpcd on all interfaces...
Apr 13 19:40:48 raspberrypi dhcpcd[440]: dev: loaded udev
Apr 13 19:40:48 raspberrypi dhcpcd[440]: forked to background, child pid 447
Apr 13 19:40:48 raspberrypi systemd[1]: Started dhcpcd on all interfaces.
Apr 13 19:40:48 raspberrypi dhcpcd-run-hooks[491]: wlan0: starting wpa_supplicant
Apr 13 19:40:49 raspberrypi dhcpcd[447]: eth0: waiting for carrier
Apr 13 19:40:49 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: waiting for carrier
Apr 13 19:40:49 raspberrypi dhcpcd[447]: wlan0: if_up: Operation not possible due to RF-kill
Apr 13 19:40:49 raspberrypi dhcpcd[447]: wlan0: waiting for carrier
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: carrier acquired
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: DUID 00:01:00:01:21:26:5f:14:b8:27:eb:50:d5:f4
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: IAID c6:d9:ce:c6
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: adding address fe80::b3:57e4:fc0:43b1
Apr 13 19:40:52 raspberrypi dhcpcd[447]: if_addaddress6: Permission denied
Apr 13 19:40:53 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: soliciting an IPv6 router
Apr 13 19:40:53 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: rebinding lease of 192.168.0.59
Apr 13 19:40:53 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: NAK: no address available from 192.168.0.1
Apr 13 19:40:53 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: message: no address available
Apr 13 19:40:54 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: soliciting a DHCP lease
Apr 13 19:40:55 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: offered 192.168.0.59 from 192.168.0.1
Apr 13 19:40:55 raspberrypi dhcpcd[447]: eth1: probing address 192.168.0.59/24 -
pvt.peter
őstag
Bocsi, lehet felreertheto volt az amit irtam.
Tehat a helyes megfogalmazas az, hogy aramszunet eseten alaphelyzetbe all a UPC -s ConnectBox.
(Bar az igazsaghoz hozzatartozik az is, hogy most mas helyen lakom, nem ott ahol tapasztaltam ezt, de ugyanugy UPC.)dhcp.conf tartalma, amit nem modositottam mar kb. 2 eve :D
# A sample configuration for dhcpcd.
# See dhcpcd.conf(5) for details.
# Allow users of this group to interact with dhcpcd via the control socket.
#controlgroup wheel
# Inform the DHCP server of our hostname for DDNS.
hostname
# Use the hardware address of the interface for the Client ID.
clientid
# or
# Use the same DUID + IAID as set in DHCPv6 for DHCPv4 ClientID as per RFC4361.
# Some non-RFC compliant DHCP servers do not reply with this set.
# In this case, comment out duid and enable clientid above.
#duid
# Persist interface configuration when dhcpcd exits.
persistent
# Rapid commit support.
# Safe to enable by default because it requires the equivalent option set
# on the server to actually work.
option rapid_commit
# A list of options to request from the DHCP server.
option domain_name_servers, domain_name, domain_search, host_name
option classless_static_routes
# Most distributions have NTP support.
option ntp_servers
# Respect the network MTU. This is applied to DHCP routes.
option interface_mtu
# A ServerID is required by RFC2131.
require dhcp_server_identifier
# Generate Stable Private IPv6 Addresses instead of hardware based ones
slaac private
# Example static IP configuration:
interface enx000ec6d9cec6
static ip_address=192.168.0.31/24
static ip6_address=fd51:42f8:caae:d92e::ff/64
static routers=192.168.0.1
static domain_name_servers=192.168.0.1 8.8.8.8 fd51:42f8:caae:d92e::1
static domain_search= -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37184 üzenetére
Betudnám a routeremben is.
Viszont korábbi tapasztalataim miatt ez eléggé egy megbízhatatlan dolog, ugyanis áramszünetek esetén rendszerint elfelejtett mindent.
Portátirányítástól kezdve mindenféle egyéb beállítást, így próbáltam minimalizálni az ettől való függőségemet. Ezért is használok dhcpd.conf -ot.Tegnap amit matattam az még a sudo raspi-config volt, de nem állítottam be semmit se, csak a network settings almenüit néztem meg.
Utána újraindítás után már megjelent az eth0 és eth1 és onnantól kezdve nem működött a statikus IP cím.Mi az amivel lehetne triggerelni a dhcpd.conf jelenlegi beállításait?
A kiszedés és újbóli berakási nem segített. -
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #37164 üzenetére
Közben rájöttem, hogy a fix IP azóta nem fix.
Régebben még beállítottam fix IP -t a /etc/dhcpcd.conf fájlban, de tegnap vmi történt és emiatt a routertől kér IP címet az eszköz.
Jelenleg sehogy sem tudom kierőszakolni, hogy a beállított IP címet használja.
Hogyan tudnám az automatikusan létrehoztt eth0, eth1 konfigurációkat törölni és a saját custom beállításomat használni?
Próbáltam ezt a parancsot:
sudo ifconfig <interface neve> up
de nem sikerült, azt írta, hogy nincs ilyen eszköz.
Viszont network settingsnél látom a legördülő menüben az újonnan automatikusan létrehozott eth0, eth1 alatt. -
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #37162 üzenetére
Nálam is fix IP címet kap a raspberry, ha jól emlékszem maga az eszköz kényszeríti ki az adott címet, mindig ugyanaz a cím.
Annyi előrelépés történt, hogy sikerült teljesen másik wifiről, másik hálózatról csatlakoznom a vpn -re, viszont lekapcsolódás után már nem tudtam újból csatlakozni...
Járt már vki így? -
pvt.peter
őstag
válasz
pungora96 #37118 üzenetére
Köszi a részletes választ, felét értem, felét nem, nem igazán értek a hálózati dolgokhoz
Most lesz időm működőképesre kikalapálni az elérést távolról.
Sztem folytassuk majd privátban, írok ha odajutok.A te példádban mennyire érdemes a dyndns.hu -t használni? Van vmi amiért kifejezetten ezt használod?
A "pi ipje fix" alatt mit értesz? Mindig egy adott belső hálózatos IP címet kap? pl. 192.168.0.x? -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37110 üzenetére
"Ha arra gondolsz, hogy router mögött elérhető lesz-e így a Pi, akkor a válasz az, hogy elérhető, amennyiben a routerben megfelelően be van állítva a port forwarding."
> Ez valószínűleg okés, ugyanis tudtam csatlakozni lokálból IP cím megadásával. Jól gondolom?"Ha viszont arra gondolsz, hogy a szolgáltatód NAT-ol, akkor a válasz az, hogy valószínűleg nem lesz elérhető, de meg lehet próbálni a szolgáltatónál kérvényezni, hogy normális publikus címet osszanak ki."
> Jelenleg a UPC -nél vagyok. Járt már vki hasonló cipőben?"Illetve annyi még, hogy ha LAN-ról is a dyndns-es címen szeretnéd elérni a Pi-t, akkor saját DNS szerver is kelleni fog (célszerűen a router), amin beállítod, hogy a domént a Pi helyi hálózati címére oldja fel, és az eszközöknek ezt a DNS-t is kell használniuk (ha DHCP-t használsz, akkor kevésbé probléma, automatikusan beállíthatod). Esetleg fix számítógépnél még működhet a hosts fájl átírós módszer is, de pl. okostelefonnál, táblagépnél ez már nem olyan jó megoldás."
> Na ez nem teljesen volt világos. -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37105 üzenetére
Hm, basszus, működik
köszi a segítséget
Akkor már csak ezt a dyn dns dolgot kellene megoldani, hogy távolról is tudjak VPN -re kapcsolódni
Jöhet a köv. lépcsőfok: ki milyen dyn DNS szolgáltatót ajánl? Preferálnám az ingyeneset.
Semmi extrára nem lenne szükségem, csak arra, hogy adott webcímen keresztül csatlakozni tudjak a PI -re. -
pvt.peter
őstag
válasz
Savageboy #37089 üzenetére
Nos, az alábbiakat ellenőriztem le:
Lefuttatam a sudo netstat -lptu parancsot, az alábbiakat adta vissza: (a nem releváns sorokat töröltem)
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
udp 0 0 0.0.0.0:40901 0.0.0.0:* -
udp6 0 0 [::]:40901 [::]:* -Illetve helyi hálózatról csináltam egy szkennelést az adott kiszolgáló nevére és a 40901 -es portot nyitottnak írta UDP szempontjából.
Elképzelhető, hogy a PiVPN és/vagy WireGuard nem indította el normálisan a szolgáltatásokat? Vagy esetleg vmi félre lett konfigurálva?
-
pvt.peter
őstag
válasz
duffbeer #37078 üzenetére
Nem igazán, self check -nél minden OK. Az alábbi infókat adta vissza:
=============================================
:::: Installation settings ::::
PLAT=Raspbian
OSCN=stretch
USING_UFW=0
IPv4dev=enx000ec6d9cec6
dhcpReserv=1
IPv4addr=192.168.0.31/24
IPv4gw=192.168.0.1
install_user=pi
install_home=/home/pi
VPN=wireguard
pivpnPORT=40901
pivpnDNS1=8.8.8.8
pivpnDNS2=8.8.4.4
pivpnHOST=REDACTED
INPUT_CHAIN_EDITED=0
FORWARD_CHAIN_EDITED=0
pivpnPROTO=udp
pivpnDEV=wg0
pivpnNET=10.6.0.0
subnetClass=24
UNATTUPG=1
INSTALLED_PACKAGES=(dnsutils iptables-persistent raspberrypi-kernel-headers wireguard wireguard-tools wireguard-dkms qrencode unattended-upgrades)
:::: Server configuration shown below ::::
[Interface]
PrivateKey = server_priv
Address = 10.6.0.1/24
ListenPort = 40901
# begin pivpn
[Peer]
PublicKey = pivpn_pub
PresharedKey = psk
AllowedIPs = 10.6.0.2/32
# end pivpn
:::: Client configuration shown below ::::
[Interface]
PrivateKey = pivpn_priv
Address = 10.6.0.2/24
DNS = 8.8.8.8, 8.8.4.4
[Peer]
PublicKey = server_pub
PresharedKey = psk
Endpoint = REDACTED:40901
AllowedIPs = 0.0.0.0/0, ::0/0
:::: Recursive list of files in ::::
:::: [4m/etc/wireguard shown below ::::
/etc/wireguard:
configs keys wg0.conf
/etc/wireguard/configs:
clients.txt pivpn.conf
/etc/wireguard/keys:
pivpn_priv pivpn_pub psk server_priv server_pub
:::: Self check ::::
:: [OK] IP forwarding is enabled
:: [OK] Iptables MASQUERADE rule set
:: [OK] WireGuard is running
:: [OK] WireGuard is enabled (it will automatically start on reboot)
:: [OK] WireGuard is listening on port 40901/udp -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Már egy ideje szívok a PiVPN -nel. Ez alapján próbáltam meg felrakni, de vmi még nem klappot.
Portforwarding okés, dyndnss.net -re töltögettem fel a raspberry ip címét.
WireGuardot használok kliensként, de az aktiválásra kattintva nem érem el a PI -n levő erőforrásokat és pivpn -c parancsot futtatva is azt írja, hogy nem volt még belépés :/Akinek működik hasonló tudna esetleg tanácsot adni, hogy mi lehet a probléma?
-
pvt.peter
őstag
Köszi a tippet, még nem kezdtem neki a bedrótozásnak.
Ha jól látom, akkor ennek az az értelme, hogy a PI -re felrakva hozzálehet adni mappákat, és webes, illetve akár Android kliensen keresztül le lehet játszani a korábban hozzáadott tartalmat.
Első hangzásra lehet, hogy pont erre van szükségem, este kipróbálom. -
pvt.peter
őstag
DDNS -re ki milyen ingyenes szolgáltatást használ RP3-n?
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Szeretném az otthoni RP3 eszközömön keresztül elérni a rácsatlakoztatott háttértároló tartalmát interneten keresztül.
Alapvetően zenéről és videóról lenne szó.
Első a biztonság lenne, tehát csak a megfelelő, akár többszörös autentikáció után lehessen elérni a tartalmát, csak dedikált eszközöknek.
A második igény pedig az, hogy teljes letöltés nélkül tudjam hallgatni, megtekinteni az adott tartalmat, akár beletekerve is.
FTP-s elérésre gondoltam elsőre, de ha jól gondolom ez eléggé fapados megoldás.
Ki mit ajánl a fenti igényekkel kapcsolatban? -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Bootolás után szeretnék értesítést kapni a raspberry pi -től, hogy elindult a rendszer.
Ez alapján a leírás akartam a szükséges sort belerakni az /etc/rc.local fájlba a szükséges sort, de bootolás után nem fut le a fájl.
(Külön a parancsot végrehajtva, megjön az értesítést, a fájl végrehajtható fájlként van beállítva.)
Hogyan tudnám elérni azt, hogy bootolás után lefusson ez az egy sor? Mi lenne erre a legtutibb módszer?
(Raspberry Pi 3 Model B eszközöm van, minden up-to-date.)Köszönöm a segítséget.
-
pvt.peter
őstag
Ha minden igaz, akkor router módban van. Tehát a Connect Box -hoz kábelen/wifin keresztül csatlakozok.
Illetve IPv6 címet kaptam. Majd felhívom az ügyfélszolgálatot, hogy állítsák vissza az IPv4 -et.A másik megoldás még érdekelhetne is akár, de már korábban nagyon sokat szívtam az IPv6 + torrentezés kombó miatt, lsd.: #27811, de persze ha kísérletezgetős kedvedben vagy, akkor hajrá
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Leginkább UPC -s RPI userekre lenne szükségem akik Transmission -t (is) használnak.
Új helyre költöztem és ebből kifolyólag más lett az internetszolgáltató is (Telekom -> UPC).
A probléma adott: nem megy a feltöltés, illetve azt írja ki, hogy zárva vannak a portok.
A kérdésem az lenne, hogy hol tudnám ezen a hiper-szuper UPC -s admin felületen beállítani a szükséges átirányításokat?
Az alábbi verzióval rendelkezem:
Általános kompatibilitási leírás: DOCSIS 3.0
Hardver verzió: 5.01
Szoftver verzió: CH7465LG-NCIP-6.12.18.24-5p4-NOSHOlyan mintha kizárólag csak IPv6 -tal tudnék csak machinálni.
"IP és portszűrés" -nél csak az "IPv6 port szűrés" van megjelenítve.
Jól sejtem, hogy kérnem kell, hogy átrakjanak IPv4 -re?
Jár ez vmilyen hátránnyal a hálózat szempontjából?Köszönöm a segítséget.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
A helyzet a következő:
Van egy routerem ami lan kábellel össze van kötve egy RPI -vel, amire pedig rávan kötve egy HDD, amin windowsos megosztás is van. (Erről szoktam filmezni laptopon vagy telón keresztül is.)
Megoldható vmilyen módon az, hogy egy LG 42LF652V típusú TV elérje ezt a bizonyos HDD -t wifi-n keresztül? -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
A napokban kezdődött egy elég masszív belassulás a Raspberrymen (RPI3 Model B).
Gyakorlatilag csak Transmission megy alatta, illetve TeamViewer és VNC.
Kb. 40-50 torrent fut rajta, ezek közül csak néhány aktív.
Mellesleg volt már ennél több torrent is rajta, egyszerre 10-15 -nél is ment egyidőben a fel-letöltés.Nos, a konkrét probléma az, hogy hálózaton keresztül folyamatosan megszakad az átvitel, pl. Total Commanderrel, VLC -vel.
Illetve Tranmission Remote GUI elég sűrűn dob "Connection timed out" üzenet.Találkozott már vki hasonló problémával, hogy egyik napról a másikra behülyüljön a kütyü?
-
pvt.peter
őstag
válasz
cinemazealot #28298 üzenetére
hehe, trükkös megoldás
-
pvt.peter
őstag
válasz
z123456789 #28285 üzenetére
"Illetve még az a kérdésem, hogy ha be van kapcsolva a WIFI csatlakozás a PI-n, és LAN-ra is be van kötve, akkor melyiket használja?"
A LAN -t fogja preferálni ha minden igaz.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van olyan tool ami Pi alatt futtatva képes a teljes SD kártyáról backupot készíteni?
Van kártyaolvasóm, csak eléggé kényelmetlen minden egyes backupnál kikapcsolni a Pi -t, kivenni a kártyát, kártyaolvasóba be, kártyát klónozni, kártyát ki majd Pi -be visszarakni.
A terv az lenne, hogy a Pi -re kötött HDD -re, automatikusan létrehozzon saját magáról 2-3 hetente egy teljes backupot. -
pvt.peter
őstag
válasz
Archttila #28047 üzenetére
Engem anno passzívnak jelzett egy adott torrent oldalon, ezért is forszíroztam tovább dolgot.
Feltölteni sem tudtam, végül amit linkeltem megoldotta a dolgot.Ettől függetlenül elképzelhető, hogy tényleg aktív voltál csak vmi magic miatt jelzett falsként a Transmission.
De a lényeg, hogy akkor most már minden úgy működik ahogy kell
-
pvt.peter
őstag
válasz
pvt.peter #27622 üzenetére
Sok idő eltelte után végre sikerült megoldani a zárt porttal (torrentes közegben passzív móddal) kapcsolatos problémámat.
Nem tudom pontosan, hogy konkrétan miért volt probléma az, hogy IPv6 -on keresztül akart menni a kommunikáció, de az biztos, hogy az IPv6 -os konfiguráció volt a probléma, még pedig a Pi* oldalán.
Sejtésem szerint a probléma az volt, hogy a Pi -n engedélyezve volt az IPv6 -os konfiguráció is (természetesen az IPv4 mellett), és mivel szolgáltató oldalon is engedve volt, ezért gondolom azt, hogy az IPv6 -on keresztüli kérések ezen az útvonalon akartak menni.
Igen ám de a router kezelőfelületén a portok engedélyezésénél IPv4 -es címet lehet csak megadni és gyanítom, hogy az IPv4 -es címet vmiért nem tudta a Pi összekötni az IPv6 os címével
A másik nagy kérdés, miért éppen IPv6 -on akart menni a csomag? Miért nem tudta "okosba", hogy mit kell tennie?A megoldás erre az volt, hogy tettem egy próbát az IPv6 tiltásával Raspberry -n az alábbi oldal leírása alapján:
How to disable IPv6 on Raspberry RaspbianÉs láss csodát, most már az adott torrent oldalon is passzív helyett aktívként szerepelek a seed/leech listában
Ha esetleg hülyeséget írtam, és vki az elmondottak alapján helyesebben tudja a miérteket és okokat, akkor ne tartsa magában
*Raspberry Pi 3 Model B, legfrissebb Raspbian OS -sel, minimális konfigurálással, szinte default állapot
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Arena Breakout: Infinite
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged