Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sundesz: 20 éve a PH!-n
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- WireGuard VPN a mindennapokra
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Haworth Aloha – egy nemcsak szavakban ergonomikus szék
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos46
üzenetére
Amúgy amennyibe került a 16GB-os RPI annyiből simán kaptál volna egy Win11 kompatibilis 'félkonfig'-ot (alaplap, cpu, ram) -- írtad hogy volt már Win10-es PC-d tehát a többi alkatrész gondolom adott lett volna..
És 'mégamúgy' a Win10-es konfigon nem futott volna a Linux? Csak úgy kérdezem..
-
Előre is elnézést a triviális kérdésért, de Raspbian-ban hogy , hol lehet beállítani hogy pl csatolt külső meghajtó mappáit is időrendi sorrendben listázza? (és nem csak az önálló file-okat)
-
válasz
FDAssasin
üzenetére
Pont most küzdök hasonlóval, én egy Zero 2-est szeretnék USB-n keresztül elérni (SSH-val)
Van erről egy video ami alapján próbálkoztam: [link]
De hogy-hogynem kb 2x tudtam beloginolni ilyen módon, (nincs értelmes magyarázatom arra hogy épp akkor miért sikerült) a többi számtalan próbálkozásom során csak odáig jutok, hogy megnyílik az SSH kapcsolat: raspberrypi.local -ként meghívva, azaz kéri a felhasználónevet és jelszót, ám nem fogadja el amit még az alap Raspbian OS telepítésekor megadtam! Csak tudnám, hogy akkor mégis mit vár?
A másik érdekesség az volt, amikor beállítottam egyben wifi kapcsolatot is, hogy olyankor a wifi routertől kapott ip címmel és hozzá tartozó account-al be tudtam jelentkezni, az USB-s raspberrypi.local-ban ugyanezzel már nem. Szerk. --> Esetleg gyaníthatóan nem kap ip címet az usb - Windows (11) alatt, ez a gond? De akkor miért nyílik meg az SSH bejelentkezés..

Külföldi fórumokon is olvastam hogy sokaknál problémás ez az egész usb-n keresztüli használat, van itt valakinek esetleg valami 'golyóálló' megoldása?
-
Sziasztok!
Raspberry Pi Zero-t szeretnék használni szenzoros projektekhez.
A GUI felület ezen a típuson ugye elég lassú, emiatt állnék át teljesen parancssoros - illetve 'text' üzemmódra. (a zero adott, nem is egy van belőle, tehát az nem kívánt megoldás hogy akkor álljak át pl 4/8 Gb-os Pi 4-esre, plusz nem lenne kihasználva és felesleges pénz állna ezekben a lapokban ezekre a projektekre / felhasználásra )

Keresnék tehát text alapú, alkalmazás íráshoz - programozáshoz egy nagyobb tudású, illetve könnyebben kezelhető, esetleg segítő funkciókkal ellátott szerkesztőt.
Első körben a beépített 'nano'-t találtam, lenne esetleg ezen kívül jobb, alkalmasabb program? (python kódoláshoz)
-
köszönöm az infókat!
-
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Hmm...
Egy olyan barebone PC árban kb hogy viszonyul egy 4 GB-os 4-es Raspberry-hez?
Illetve Te milyen konfigot / típust használsz erre a célra? -
Sziasztok!
Raspberry Pi 4 - 2GB-os lapom van, alap Raspbian-al, azon VLC lejátszóval, multimédia eszközként használom és filmeket nézek - néznék rajta.
Az a gondom, hogy alap 1080p-s max 15 GB fileméretű, .mkv fileokat játszik le VLC-vel, ettől nagyobb fileméretű és felbontású filmek általában elindulnak, mármint a számlálón ez látszik, de a képen és hangon nem látok hallok semmit.Tudnátok ajánlani valamit ennek orvoslására?
-
válasz
g.gergo
üzenetére
Nem, több dolog is közrejátszott - nem tudom a pontos okát de a sima sudo chmod parancs nem hatott az Istennek sem. Aztán egyszercsak beállítódott a mindenki mindenhez hozzáfér opció úgy,. hogy indítás után csatlakoztattam az usb drive-ot (nem hagytam rajta az újraindítások alatt) és a sudo chown -R pi:pi "mappaelérésiút' paranccsal sikerült ezt kierőszakolni. Aztán kiderült hogy ami transmission leírásból dolgoztam az 'elfelejtette' megemlíteni hogy nem elég a Transmission settings.json konfig file-jában beállítani hogy milyen user nevében fusson, hanem ezt be kell állítani a transmission-daemon kis futtató konfig filejában is - úgy ahogy az előzőleg linkelt leírásban is már szerepel. Onnantól kezdve a Transmission is el tudta érni, illetve módosítani a letöltési mappákat és működött a folyamat.
-
Úgy néz ki megoldódott a dolog, sajnos az a tapasztalat hogy nem minden Transmission leírás állja meg a helyét, azaz nem teljes, vagy nem működik úgy ahogy ott le van írva.
Ezt találtam a legjobb / pontosabb leírásnak eddig a témában:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-transmission/ -
Sziasztok,
Nem tudom Raspberry Pi topic kérdés-e de a Raspbian topic nem igazán pörög, hátha itt válaszra lelek az alábbival kapcsolatban:
Újratelepítés és Transmission használat közben találkozom azzal, hogy a Transmission nem fér hozzá a letöltési mappákhoz.
Nem értem hogy lehet az, hogy külső USB-s pendrive (vagy hdd) - ha én vagyok a tulajdonos miért nem tudom mégsem beállítani hogy Bárki által kezelhető legyen a rajta lévő mappa?
Hiába állítom be akár GUI-ból, akár sudo chmod paranccsal, nem történik semmi.
A drive-ok exFat, illetve FAT32-esek, automountolnak.. -
Sziasztok!
Kijelző ügyben fel tudnátok világosítani hogy a hdmi, gpio illetve amin mindkét port megtalálható - ezek mire valók, mi a különbség a kijelzők között?
A hdmi-vel kapcsolatban van tapasztalatom, azok ugye a Raspbian éppen futó, élő képét mutatják.
Azok a kijelzők amiken csak gpio csatlakozás van azok tudják ezt a Raspbian élő kép funkciót, vagy csak akkor jelenítenek meg valamit amikor pl egy kiíratási parancsot küldünk rájuk?
Illetve azok a hdmi-s kijelzők amiken gpio port is van - hdmi-n mutatják az élő képet + az érintő kijelzős funkciók használatára szolgál a gpio? -
Rajtam kívül bárki más észrevette már hogy RPI4 - en fel-fel villan időközönként (kb 60 másodpercenként) egy pillanatra a piros power led amellett hogy minden kábel csatlakoztatva van (LAN, USB, tápadapter, HDMI) de az elosztó amin külön billenőkapcsolóval lehet a dugaljt áramtalanítani - amibe az RPI tápja van kötve - ki van kapcsolva - azaz elvileg nem kap áramot??

Lehet hogy az áram alatt lévő, HDMI-n összekapcsolt TV 'pingel rá'? Illetve mi tud egy kis feszültség 'tüskét' ráküldeni? (az usb-ről nem kap áramot)
-
Sziasztok,
Az mennyire normális jelenség RPI4-nél hogy csak az egyik HDMI foglalaton van kép + hang, a másik foglalatot használva meg csak kép van, hang nélkül?
-
válasz
wassermann
üzenetére
Raspbian fut rajta, azt is próbáltam, hogy a hangerő ikonnál váltok hdmi és analog kozott, de semmi valtozas, csak a hdmi megy barhol barmit is allitok be.
-
Sziasztok,
Pi4 alatt problémáim vannak a hanggal és nem jövök rá mi okozhatja..
Kezdenék azzal a kérdéssel, hogy video lejátszásakor (akár videofile, akár pl youtube-ról) csak a hdmi-n keresztül megy a hang - azt be lehetne állítani, hogy a hang audio / jack kimeneten keresztül menjen ki?Eleve azt veszem észre, hogy ha hdmi és jack is csatlakoztatva van az audio kimenet egyáltalán nem működik..
A másik gond, hogy internetes videoknál recseg a hang, nem tiszta. (videofile lejátszásnál csak néha recseg be)
kipróbáltam már a jackre átirányítást raspi configban és külön paranccsal is, újraindítottam utána és semmi, továbbra is csak a hdmi-n megy a hang..
Valaki tudna segíteni mi lehet gond, merre tovább?
-
válasz
body007
üzenetére
Köszönöm, újraindítás után a VLC úgy néz ki hogy megoldódott, simán megnyílík benne és lejátszódik a Filekezelőből egyszerű kattintással indított video...
Én még csak most ismerkedem a RaspPi-vel de már tapasztaltam hogy ha van valami beállítás, konfigurálás utáni kis gebasz, azaz nem megfelelő működés van, akkor áramtalanítással is járó újraindítások után jobban magára talál...
-
És még egy kérdésem lenne - Ha Rpihez VNC-vel csatlakozunk akkor is szükség van a port forward beállításra a routeren?
-
És belefutottam még egy érdekes jelenségbe:
Rpi4-en wireless Bluetooth-os billentyűzetet és egeret használtam volna, de nagyon gyenge a jelátvitel, a BT kapcsolat csak közelebb víve az RPi-hez működik - ha működik egyáltalán.Elkezdtem utána keresni a jelenségnek és láttam, hogy más is találkozott ezzel a problémával - ráadásul akkor, amikor az USB 3 porton külső HDD van csatlakoztatva!
Állítólag valami zavar jön létre az usb port körül ilyen csatlakoztatás esetén.
USB hosszabbító kábelt a végébe tett wireless dongle -al ajánlanak közelebb vezetni a billentyűzet és egér helyéhez..Más is találkozott már ezzel a jelenséggel innen?
Hasonló volt a megoldás? -
Sziasztok,
Új Rpi4-et telepítettem a szabvány Raspbiannal, és csatoltam hozzá egy USB 3 portra kötött külső HDD-t. Az exFat-ra be lett formázva, az exFat kezelés Raspbian-ban beállítva.
Ment fel rá egy torrent kliens is. Utóbbi is működik, és a Filekezelővel is tudok állományokat ide-oda mozgatni rajta.A VLC video lejátszó viszont nem látja a külső HDD-n lévő file-okat. Be kellene állítani valami jogosultságot hozzá, vagy hozzáadni elérési útvonalat? (Sem úgy nem indul el a lejátszás, hogy a külső HDD-n lévő videora kattintok, és úgy sem hogy a VLC-ben keresném ki a külső HDD mappát ahol van. Egyáltalán nem látja a külső HDD-t a program)
-
Sziasztok, most kezdeném az ismerkedést a rasp pi-vel, egy komplett médiaeszköznek szánnám, TV-re kötve internetes böngészés, FULL HD filmek lejátszása, fileserver funkciókkal és az is fontos lenne hogy akár a világ másik végéből interneten keresztül be tudjak rá jelentkezni.
Keret lenne a legújabb PI4 B 4GB RAM-os verzióra, kérdés hogy mi kellhet még e mellé?
gondolok itt:
- hatékony hűtés - PL kinéztem ehhez ezt az alul felül hűtőbordázottat https://www.rpibolt.hu/Aluminium-hutoborda-haz-dupla-ventillatoros-Raspberry-PI4-hez
de ha jól gondolom akkor ezzel nem lesz hely később valamilyen modul bővítésnek..?(a szalagkábel csatlakozókhoz nem lehet hozzáférni)
- olyan táp, ami elég energiát ad a külső lemezkezeléshez, a wifi kapcsolathoz, a videok lejátszásához, a böngészéshez ..
- esetleg kell még valami mellé? (micro SD kártyám van) - netán konkrét típust ajánlva..
-
válasz
MaCS_70
üzenetére
Olvastam miben gondolkozol - (én is szintén okosotthon projekten törpölök, ám még a legelején vagyok, a 'hogyan is fogjak hozzá' szinten) és látom, hogy szenzorok UTP-n keresztüli eléréséről írsz - ez hogy valósulna megy a gyakorlatban?
Ehhez minden egyes szenzorhoz utp kábelezés kell ugye?Ha valaki most indul neki a témának akkor helyes / logikus / célravezető az alábbi elgondolás? :
- Ethernet kialakítása UTP Cat5e vezetékekkel, a hálózat egyik végén szolgáltatói internet modem
- azon helységekben ahol 'okosítás' lenne, ott az UTP kimenetre egy switch hogy pl laptoppal is lehessen internetezni, vagy DLNA TV-is legyen rákötve - miközben Raspberry Pi 'dolgozik' a hálón.
- a szenzorozás pedig: minden Raspberry Pi-re kötött Arduino, azon arduino szenzoraival
- így távolról interneten keresztül minden egyes Raspberry Pi elérhető
Új hozzászólás Aktív témák
- Netfone
- Elektromos autók - motorok
- OLED TV topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sok földi jó került a Redmi K90-be is
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kompakt vízhűtés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- További aktív témák...
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Eladó többfajta rig keret! + tartozékok!!!!!!!
- HP 2400 WAT szervertáp - HASZNÁLATLAN
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Gamer PC-Számítógép. Csere-Beszámítás! R7 5800X / RTX 5060 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE VERSA H17 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3405
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest