- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
toth_janika
őstag
válasz
lord.lakli #23499 üzenetére
Remek
No már csak meg kell várnom a jézuskát, hogy hozza és rakom is össze
Jó kis KODI meg Transmission mellett döntöttem, és majd idővel keresek valamit, amivel a házimozira is rá tudom kötni a jobb hang miatt
-
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #23498 üzenetére
A neve jó (MPEG-2, VC-1). A leírás már kevésbé.
-
toth_janika
őstag
válasz
Flowtation #23497 üzenetére
és @lord.lakli:
Köszönöm a választ. Egy "hozzáértő" mondta ezért ,és ráadásul az Rpi bolt oldalán is találtam ilyet, ezért zavart meg.
A CEC-et tudja a TV-m (Sony 40W705K), úgyhogy szerintem azzal nem lesz baj, meg úgyis egy tabletről akarom a médiacentert irányítani -
Flowtation
őstag
válasz
toth_janika #23494 üzenetére
szia!
Tudtommal nem kell licenc csak az mpeg2 és vc-1 kodekhez. A hdmi cec az eszközfüggő. Mármint, hogy pl. a tv-d tudja e kezelni. Nekem lg632v van, simán kezeli a cec-t, csak más neve van, a tv beállításokban kell bekapcsolni. A kodi pedig ha minden igaz automatikusan felismeri.
De a főnökök majd kijavítanak ha hülyeséget írtamszerk: és meg is előztek
-
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #23494 üzenetére
Amiket írtál azokhoz nincs és nem is kell licence.
MPEG2 (régi formátum, elsősorban DVD rip, bizonyos online streamek) és VC-1-es licence-t lehet venni. Csak akkor kell venni, ha nézel ilyen kódolású videót. RPi2 már proci erővel is bírta MPEG2-t. -
toth_janika
őstag
Még egy kérdés felmerült bennem a médiacenter/torrent klinessel kapcsolatban. Azt "hallottam", hogy KODI alatt a HDMI-CEC-hez és a folyamatos HD lejátszáshoz valami média licenszet kell vásárolni...
Ez mit jelent vagy miez?
-
-
mark!
őstag
Sziasztok! Torrentezésre tervezek beszerezni majd egy málnát, és lenne egy pár kérdésem. Az első az, hogy mindig a Pi-ről kéne letöltögetnem, vagy van valami program esetleg, amivel nagygépről tudom irányítani a letöltéseket? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy alapjában véve egy kicsit tartok a Linuxtól, ezért fontos lenne tudnom, hogy gyorsan hozzá tudnék-e szokni én, aki kb. 8éve Win-t használ. Torrentezés mellett pedig (egyelőre
) teljesen alap szinten Python nyelvet tanulgatni/gyakorolni. Előre is köszönöm!
-
erikke17
őstag
Sziasztok.
Egy olyan kérdés ha Openelec alatt Pi3 bekapcsolom a wifi tether módot ugyan úgy elérem samba megosztás pl. telefonnal vagy notebookal ha rácsatlakozom? Vagy mire lehet itt használni tether módot?
Még egy ilyen: Ez megfelelő digitális tv nézéshez? Semmi extra csak egy alap elég autóba lenne. [link]
Előre is köszi
-
Spuri2000
senior tag
nem olcsóbb egy olcsó tablet az rp helyet?
-
-
Celtis
veterán
válasz
Pulsar #23480 üzenetére
Eredetileg az érintőképernyő volt a tervezett fő interfész, de közben teljesen a fizikai gombok irányába mentem el. Két digitális poti lesz rajta, amik nyomógombok is. Az egyik lesz a hangerő és valószínűleg a ki/bekapcsoló. A másikkal lehet majd navigálni. Tekerés plusz gombnyomás a kiválasztás.(hosszú gombnyomás a context menü és lesz mellé egy darab különálló back gomb).
Eredetileg Aeon Nox volt a kiválasztott skin, és ott a home képernyőn jobb-bal volt a léptetés és az összes többin fel-le. Ezt meg is oldottam, de az Aeon Nox Silver skinen van függőleges home menü, ami jobban illeszkedik a koncepcióba, szóval az lesz.
Már sikerült elég jól testreszabni a működést. Majd teszek fel videót. Szerintem baromi jó. -
Átlag 4 áramszünet van egy évben nálunk. Abbol 2-nél tuti valamelyik pi lehel, és lehet keresgélni a backup image-eket.
-
tomy_cz
senior tag
válasz
MaCS_70 #23475 üzenetére
Ezeket én is ismerem itthon talán a Meanwell kapcsolóüzemű tápokat forgalmazó gyártó, ami márkásabbnak és megbízhatóbbnak számít belőle. Amúgy nem két dollár hanem majdnem 5, ha kiválasztod az 5V2A tpíust.
Ezek a kínai noname cuccok, háth jókérdés...végülis minden kínai, csak azon belül is vannak különbségek.
Egyébként én most rákötöttem a TV USB-re a PI3-at, aztán majd tesztelem. Ha nem lesz jó akkor rendelek hozzá valamilyen normális tápot.
Így gyakorlatilag kilövi alóla a tápot a TV, hosszútávon meg sűrű backup kell a rendszerről. -
válasz
krisztianAMG #23474 üzenetére
Ezek tetszenek, de 2 dollárért lehetnek vajon jók?
MaCS
-
Semmilyen operációs rendszer nem szereti, ha kihúzzák alóla a tápot, azaz nem a saját protokolja szerint állítja le magát. I/O műveletek szakadhatnak meg, nem ritkán hallottunk olyat is, hogy a mSD kártya látta árát a menet közbeni áramtalanításnak. Úgyhogy a táp kihúzása a PI-ből erősen kerülendő. Menjen csak szépen folyamatosan, ha pedig ki kell kapcsolni, arra ott a saját menüje/GUI-gombja.
MaCS
-
Celtis
veterán
válasz
petya220 #23466 üzenetére
A 2-2,5A -es áramfelvétel 10-12W fogyasztást jelentene. Ez csak maximális terhelés és külső eszközök esetén léphet fel.
Pi3 még nem volt a kezemben, de a 2-est mértem és az magában 0,3-0,4A-t fogyaszt. A 3-as nyilván egy picit többet. Valószínűleg vannak 0,5A feletti csúcsok, így a fél amperes táp tényleg vezethet elszórt újraindulásokhoz.
-
-
tomy_cz
senior tag
Végülis igaz, hogy minimális a fogyasztása, szóval meggyőztetek..
Külső adapterről kapja az áramot, de azért kíváncsiságból kipróbálom, hogy a tv usb portjáról táplálom meg. Elvileg így ha megszűnik a +5V akkor ki kellene kapcsolnia. Ha a tv nem ad le kikapcsolt állapotban feszültséget.Bár kétlem.
Másik dolog: Újraindulgatás mitől lehet? Véletlenszerűen újraindul a rendszer. Logot még nem néztem mutat-e valamit, kevés lenne neki az 5V 500mAh táp?
-
Patice
nagyúr
válasz
toth_janika #23440 üzenetére
Erre a feladatra szerintem a LibreELEC tökéletes alap lesz.
-
Laca0
addikt
válasz
Celtis #23403 üzenetére
Igazad volt, a kártya volt a hibás! Feltettem ugyanazt az image-et egy másik kártyára és azóta jó a Libreelec.
Bár fura, hogy amúgy nem produkál hibát a kártya, feltöltöttem fájlokkal Windows-ból, visszamásoltam a gépre és összehasonlítottam tartalmilag az előzőkkel. Nem volt eltérés. -
holden72
tag
Sziasztok,
A Kodi meg tudja jeleniteni a bluray ISO menurendszeret is, vagy csak Lite tamogatas van?
Nagyon koszonom! -
azbest
félisten
válasz
sztoja #23455 üzenetére
mondjuk inkább töltsd le a raspberrypi.org -ról a rendszer képet és dd-vel írd ki egy kártyára.
-
sztoja
csendes tag
válasz
Celtis #23448 üzenetére
A HDMI kábel vadonat új, mást rákötve kapok azon keresztül képet
A TV elég sok fajta formátumot kezel, a PI pedig elvileg mindenfélére köthető, tehát kellene, hogy valami látható legyen
A "PI analóg kimeneten működik HDMI helyett ezt sajnos nem tudom értelmezni, hol és mit kellenen átállítanom?
A rendszert telepítővel írtam ki, hibát nem jelzett, ugyanazt tudom csak megismételni, tehát hibakeresést nem tudok sajnos így végezni. -
sztoja
csendes tag
Jogos, de ahhoz nagyon "jóhiszeműnek" kell lenni, hogy egy üres vastól azt várja az ember, hogy elinduljon :-)
A kártyán ez a rendszer van: https://github.com/RPi-Distro/pi-gen, telepítővel tettem rá.
Sajnos sem másik TV-m, sem másfajta kábelem nincsen, így nem tudom kipróbálni, de a TV természtesen jó, és mást rákötve a HDMI kábellel, van kép. -
tomy_cz
senior tag
Sziasztok!
Raspberry Pi 3 Model B, Samsung LE32C550 HDMI-CEC, OpenElec kombóval küzdök. Azt szeretném elérni, ha kikapcsolom a tv-t, akkor kikapcsolja a PI-t, illetve ha bekapcsolom a TV-t, akkor bekapcsolja a PI-t. Nos ezekből csak az első működik, tehát ha kikapcsolom a tv-t, akkor kikapcsolja a PI-t. Visszafelé nem.
Mit kell beállítanom, van ötletetek? -
cSuwwi
senior tag
válasz
Celtis #23448 üzenetére
Ha hibás a kártyán lévő rendszer és nem tud bootolni, akkor csak az egyik led világít, ami a működést jelzi, az aktivitás nem világít. Nekem sikerült elsőre benézni, és így reagált. Szóval ha világít neki a másik is, vagyis villog akkor tölti a rendszert, és más gond lesz.
-
válasz
sztoja #23435 üzenetére
Az előző hsz-edben ez az info nem szerepelt, téged személyesen nem ismerünk, szóval a rendelkezésre álló infók alapján helyénvaló volt a kérdés.
Pontosan milyen os van a kártyán és hogy került rá? Bár ilyen esetben egy teljes képernyős szivárványt legalább látnod kéne.
Másik tv? Analóg tv kábel a jack csatlakozóba? -
matyi08
csendes tag
válasz
Üdv!
Én a napokban alakítottam ki hasonló rendszert, 2 db 1 terés HDD van rákötve USB-n. Én használok USB hubot is külső táppal, mert a második HDD már nem kapott elég áramot, de 1-el jól működött.
Ezt a leírást követtem: https://pimylifeup.com/raspberry-pi-nas/ Ez után hálózati meghajtóként lehet csatlakoztatni pc-n a tárolókat. A probléma annyi, hogy USB2-es porttal rendelkezik a Pi, ezért nem a leggyorsabb, illetve az összes fizikai USB port ugyanazon az interface-en keresztül megy. Ez 1 HDD esetén szintén nem releváns. Gyakorlatban, úgy, hogy a Pi kábellel van a routerre kötve, a pc pedig wifin, kb 6-7 mb/s-es sebességet lehet elérni. -
Spuri2000
senior tag
válasz
Meg de nem lesz egy bika.
A torrentes dolgokat állítólag nem szereti és korlátai vannak sebességben.
Médialejátszóként tökéletes. Mióta megvan azóta torrentezni sem torrentezek.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Ismét eljött a gondolat, hogy kacérkodjak az RPi-vel, mint médialejátszóval.
A következőt találtam ki: van egy Samsung 2,5-es USB3.0-ás 1TB-s külső vinyóm. Ezen vannak a filmek/zenék, ezt rákötném az RPi-re. Aktív USB HUB nélkül, tehát csak az RPi saját 2,1A-es töltőjét használva van ennek létjogosultsága? Le fogom tudni róla játszani a filmeket, zenéket?
Másik kérdés: Ha már van ilyen jószágom, akkor a médialejátszás mellett futhatna rajta torrent is. Meg tudom oldani, hogy az RPi kvázi NAS legyen és az 1TB-s vinyón tároljak mindent?előre is!
-
sztoja
csendes tag
Többször próbáltam, ki-be a kábelt. A TV mindkét HDMI kimenetén, vadodonat új, aranyozott kábellel.
A TV minden lehetséges beállításán, AV1-3, HDMI1-2, PC, ami csak létezik. Semmi. Úgy hogy vagy valami egészen apró kis butaság, amit nem jól csinálok, vagy valami hibás. Mivel ehhez egyáltalán nem értek, nem is tudom, hol keressem a hibát. -
-
sztoja
csendes tag
válasz
Spuri2000 #23418 üzenetére
Természetesen tettem bele microSD kártyát, és természetesen van OS a kártyán. Az, hogy most bénulok a Pi-vel, nem azt jelenti, hogy totálisan eszetlen lennék.
Elolvastam egy magyar, egy német, és egy angol lírást a Pi első indításáról, és annak megfelelően jártam el,tehát ELMÉLETILEG rendben kellene lennie mindenben. Azért kértem így segítséget, mert a gyakorlatot nm tudom leellenőrizni, tehát kérés-kérdé továbbra is aktuális. -
oatis
csendes tag
Üdv!
Tudna valaki abban segíteni nekem, hogy raspbian jessie alatt hogy tudok lefordítani programot/drivert? Sajnos linuxban nagyon kezdő vagyok még.
Az Rpi3-asomra szeretném feltenni a hálózati nyomtatóm driverét, de sajnos hivatalos meghajtó nincs hozzá. A driver forrását megtaláltam a neten, de magamnak kell lefordítani, csak sajnos nem megy.A kicsomagolt mappában többek között találtam egy configure.ac filet. Gyanítom azzal kellene valamit kezdenem.
-
válasz
wassermann #23432 üzenetére
Hát egyiket sem ismerem. Csak arra gondoltam, hogy van most egy pi, amiből netrádió (is) lett, és gondoltam ha pl laptopon youtube-ot akarok "kihangositva" nézni, akkor oda küldeném bt-n.
-
Olyat csinált már valaki, hogy a Pi-t bluetooth vevőnek használva, azon keresztül zenét hallgatni?
-
matyi08
csendes tag
válasz
doberman #23429 üzenetére
Megpróbálom, csak most elölről kezdtem, és mivel az RSA key generálás nem egy gyors dolog, ezért most kicsit jobban körül akarom járni a témát, mielőtt újra nekiugrom. Olyasmit találtam, hogy OpenVPN-en kell beállítani dolgokat, NAT-ot kell konfigurálni, mert a kívülről jövő csomagok címzettje nem stimmel, sajnos nem teljesen értem egyelőre, ezt találtam:
https://stackoverflow.com/questions/5073249/openvpn-unable-to-browse-internet-after-connect-to-openvpn
Működhet a dolog? -
doberman
senior tag
válasz
matyi08 #23426 üzenetére
ahogy olvasom, ez is openvpn. nem ördögtől való... ha a belső hálózaton működik akkor csak router beállításokon múlik a dolog. pl: alapesetben a 1194-es UDP portot használja.
ha a belső hálózatról dinamikus dns névre hivatkozva próbálsz vpn-ezni -ez nem mindig működik. (a miértre majd egy guru választ ad)
egyébként win alól próbálsz csatlakozni?
a client.ovpn-ben a verb értékét állítsd magasabbra - azt hiszem 1 az alapérték 5 a legmagasabb-
és akkor bővebb log-ot kapsz, kibogarászható - összehasonlítható egy belső hálózatról működő kapcsolat felépüléséhez. -
Corvy
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mivel kezdő felhasználó leszek
Rendeltem egy orange PI-t, tudtommal egészen hasonló, mint a Raspberry PI.
Lenne egy home project, melyet szeretnék kivitelezni.
Web programozó vagyok (php,jquery stb stb), viszont sajnos ennek most nem fogom hasznát venni.
A következőt szeretném:
- Szeretnék a kis orange PI-mre írni egy progit, mely fogadja és elemzi a befogott bluetooth jeleket.
Tudtommal alapból nincs benne, úgyhogy veszek egy USB-s bluetooth adaptert.Kérdéseim:
- Milyen operációs rendszert tegyek rá?
- Milyen programozási nyelvet használjak?
- Van-e az elméletembe, hogy ez működhet, bökkenő?Köszönöm a válaszokat!
-
matyi08
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy raspberry pi 2, NAS-ként beüzemelve, 2db hdd-t kötöttem rá usb-n keresztül. Ez a helyi hálózaton belül jól működik, hálózati meghajtóként sikerült csatlakoztatni pc-n. Ezután szerettem volna egy VPN szervert is kialakítani az eszközzel, openvpn használatával. PiVPN nevű installert játszottam végig, és miután befejezte, úgy néz ki, hogy belső hálózaton működik a szerver, viszont internetre nem csatlakozik a raspberry. Esetleg találkozott már valaki ilyennel? Mi lehet a megoldás? -
sztoja
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Merőben szokatlan segítséget szeretnék kérni Raspberry Pi 3-hoz.Néhány napja jött meg az utolsó komponens is a kis géphez, összeraktam, és megpróbáltam volna elindítani. Monitorom nincsen, TV-re kötöttem rá a HDMI kábellel, igyekezve az idiótáknak szánt leírás alapján eljárni, de még így is hoppon maradtam.
A táp rádugása után látok piros, aztán zöld ledet is világítani, de ez minden, semmi kép nem jelenik meg.
Ennek rengeteg oka lehet, attól kezdve, hogy teljesen béna vagyok, egészen addig, hogy valamelyik (vagy akár több komponens is) hibás.
A kérésem-kérdésem az, hogy tudna-e valaki abban segíteni, hogy rádugja a kütyümet a monitorára és megállapítja, hogy minden rendben van-e műszakilag?
Nagyon jó lenne, ha valaki Bp. viszonylagos közepén lenne, de természetesen utazom kifelé is. Én a III. kerületben vagyok.
Köszönök előre is minden segítséget! -
Celtis
veterán
Adjatok tippet RPi+ 5"LCD házra, amibe némi kezelőszerv (legalább két tekerőgomb) és a hifiberry is elfér.
-
Kiskopika
senior tag
Sziasztok, hasznal valaki plex media servert PI3? Siman telepitem, beallitom, el is indul, bongeszobol latom, de a PI re usben kotott hdd tartalmat a plex nem latja. A hdd re transmission hozzafer ir, olvassa, masolni tudok ra, de a plex csak a mountolt fokonytar nevet latja es uresnek nezi! Segitsen valaki!
-
Celtis
veterán
Ha esetleg valaki gondolkodna valamilyen Hifiberry cucc vásárlásában, akkor szóljon, hogy optimalizálni tudjuk a szállítási költséget.
Illetve ha tud valaki jobb beszerzési forrást Amp+ -ra az is sikítson. -
Celtis
veterán
Na, kiderült, hogy az újabb LE alfa releasekbe már bele van építve a touchscreen driver.
- telepíteni kell valamelyik LE 7.90.x image-et.
- config.txt-ben be kell kapcsolni amit kell. Én ezeket adtam hozzá. Nekem ilyen 5''-os LCD-m van.# LCD panel configuration
hdmi_group=2
hdmi_mode=1
hdmi_mode=87
hdmi_cvt 800 480 60 6 0 0 0
dtparam=spi=on
dtoverlay=ads7846,penirq=25,speed=10000,penirq_pull=2,xohms=150
start_file=start.elf
fixup_file=fixup.dat
- a libreelec reprositoryból fel kell tenni a touchscreen addon-t
- a Userdata\addon_data\service.touchscreen\ mappában át kell másolni két fájlt ts.conf-generic -> ts.conf, illetve ts_env.sh-sample -> ts_env.sh
- SSH-n le kell futtatni az evtest parancsot, és a kiírt eszközlistából a touchscreen-re utaló nevet be kell írni a ts_end.sh fájlban a TOUCHSCREEN_NAME= definícióba. Nálam pl az evtest kimenet:No device specified, trying to scan all of /dev/input/event*
Available devices:
/dev/input/event0: HID 1220:0008
/dev/input/event1: HID 1220:0008
/dev/input/event2: ADS7846 Touchscreen
/dev/input/event3: tslib to uinput daemon
Select the device event number [0-3]: ^C
LibreELEC:~ #Így én a ts_end.sh fájlban így módosítottam a sort TOUCHSCREEN_NAME="ADS7846 Touchscreen"
Ezek után restart majd az addon elindításával kalibrálni kell a képernyőt.
Nem tudom mennyire szükséges az összes lépés, de nekem így megy,
-
gonorrea
senior tag
-
Laca0
addikt
válasz
azbest #23404 üzenetére
Tv usb-ről kap tápot, de így használom már több, mint fél éve.
Nem volt amúgy szivárvány.
Viszont elfelejtettem az image kiírása után a konfigba beírni a max usb powert, lehet, hogy az volt a baja. Most megint működik.
Ha ismét fagyni fog, akkor lehet, hogy tényleg hibás a kártya. -
azbest
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- 3D nyomtatás
- Milyen monitort vegyek?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Házimozi belépő szinten
- Nintendo Switch 2
- Autós topik
- Asustor NAS
- További aktív témák...
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest