Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Használt videókártya 30eft-ból? (Vega56)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mi történik egy netes csalás után?
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
LógaGéza
veterán
Én mondjuk meg a szenzorokon gondolkodok, hogy hogyan lehetne megoldani. Nekem a cél főleg annyi lenne, hogy van egy szivattyú, amit ha 40fokos a kazánban a víz, akkor bekapcsolja a szivattyút, de ha alá csökken, akkor meg ki - na, ezt fogalmam sincs hogy lehetne megoldani
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
félisten
Az UTP nálam szigorúan a fizikai réteget szolgálná ki, semmi IP-forgalom nem megy / menne az UTP-kábeleken, egyszerűen csak a szenzorokat kötné hozzá a központi egység (RPI vagy NodeMCU) lábaival, még csak RJ45 sem lenne a végén.
Az IP-forgalom csak ezután következne, maga a központi egység csatlakozna a routerhez és így a nethez. Ha RPI, akkor UTP-n, ha NodeMCU, akkor wifin (esetleg USB/soros porton).MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
Keem1
veterán
Annyival egészíteném ki a kolléga válaszát, hogy a wifit szerintem hanyagold (a 2,5 GHz-eset legalábbis mindenképp): Az 5 GHz egész jó lehet, de a magasabb freik hátránya a kisebb távolság a routertől, ráadásul pluszban minőséget meghatározó tényező még a router típusa/antennája, a közelben lévő zavaró jelek (más wifi, mikró, stb). A gigabit LAN viszont atomstabil, filmek streameléséhez ez azért nem egy kis előny.
Én azt mondom, hogy egy állandóan üzemelő "szerver" esetén a wifi felejtős (még ha egyébként jó minőségű is és más esetben én is használom - telefon, laptop). Két eszköz van, amit soha nem kötnék wifire: asztali PC és szerver.Egyébként a Pi4-4GB tényleg jó választás a felvázolt célokra, én megelégedéssel használom, de nekem desktop felület nem kellett.
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
Azt nem írtam, azért kérdeztem mert négy érintkezősből létezik másmilyen kiosztású is.
Ha hagyományos 3 érintkezős minijackkel nem megy, akkor én is próbálnék esetleg egy másik kártyára egy szűz Raspbian installt, úgy hogy semmit nem piszkálsz benne. Ha azzal sem megy hardver hiba!
-
senior tag
Úgy néz ki megoldódott a dolog, sajnos az a tapasztalat hogy nem minden Transmission leírás állja meg a helyét, azaz nem teljes, vagy nem működik úgy ahogy ott le van írva.
Ezt találtam a legjobb / pontosabb leírásnak eddig a témában:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-transmission/ -
csak megjegyezném, hogy az exFAT, FAT32 filerendszereken (és az NTFS-en se) működik a POSIX (hétköznapibban fogalmazva linuxos) jogosultság állítás.
Hiba esetén érdemes átböngészni a naplóbejegyzéseket (/var/log/dmesg, syslog...)
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
JulianSinulf
senior tag
Szia!
Van a gondodra egy jó megoldás. BarebonePC-t kell építeni és az le fog játszani mindent.Nekem 4 GB-os verzióm van és a hardver nem tud egyszerűen többet, mint amit tapasztaltál.
Eleve 4K felbontáson már jelentkeznek a sebességgondok, YT-n ekkora felbontású filmet csak lassú diában lehet.
Ezen területen inkább hanyagoltam a készüléket. -
sztanozs
veterán
Fut rajta (használtam is egy darabig), de ahogy elottem írták, a QBT (vagy más libtorrent alapú kliens) jobban fut rajta.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
JulianSinulf
senior tag
Nem hasonlítottam össze árban. A pi szóba sem jött. MiniPC-ket nézegettem, de nagyon lassúnak tűntek és egyik sem tudott HDD-t fogadni. (Árban úgy 200 euró körül mozogtak 3 éve.)
Így összeraktam egyet.
Sharkoon One ház, ami azért nem kicsi, de nem is vészesen nagy és elfér a polcon.
8100T proci a kis fogyasztás miatt és az IGP tudja a 4K 30 Hz-et. Nincs is gond a filmekkel és amúgy a sebességgel sem.
16 GB RAM, mert sokat megy a böngésző is, néha nagyon sok lappal. Meg ez alá nem adom, ha én építem. Most is használatban van 6,6 GB.
ASRock H370M-ITX/AC alaplap.
Corsair SF450 SFX Netzteil 80+ Platinum. Ennél kisebbet nem találtam, a nagyon minikkel meg vesződni nem akartam. A házba kényelmesen elfér.
nvme SSD benne, mert volt elfekvőben otthon és helyet is spórol. Gyors. HDD-k benne, mert azok is voltak, de amúgy is tervben volt. Ha nem lett volna, akkor vettem volna.
Hűtésként először passzív CPU hűtő volt, de jobb szeretem az aktívat, így a legkisebb Noctua toronyhűtőt tettem bele utólag. A ház hátuljába alapból egy noctua került. 8 vagy 9 cm-es, már nem emlékszem. A legnagyobb, ami belefért.
Nem hallható, hogy megy a gép.
VGA nincs.
A fogyasztás 1 HDD-vel 20-25W alapjáraton.
Filmeknél max 40W-ig megy el. De tartalom és felbontásfüggően változik a 25 és 40W között.
Ha teljesen leterhelem aida-val, akkor 60W. De normál használat mellett ilyen terhelést nem kap.
Win10 fut rajta, mert ez jobban ki tudja használni a hardvert. Energiatakarékosabb. Emellett a 4K kijelző sem gond neki és a 4K filmekkel sem kell vacakolni. Linux-szal is próbálkoztam, de az nem volt elég hatékony és jó.
Az, hogy jelenleg mibe kerülne egy ilyet összerakni, nem tudom. 3 éve építettem, azóta gond nélkül megy. Gyors és mindent tud, amire szükségem van.
Ezzel szemben bár a Pi sokkal kisebb, kevesebbet is fogyaszt, de sokkal gyengébb is és nem tudja azt amire szükségem van. Árban is olcsóbb, de ez nem kompenzál nagyon sok mindent.
Egyszer egy hétig volt a TV alatt. Rendes Rasberry OS volt rajta és beállítottam az AdGuard-ot, hogy ez szűrje a reklámokat. 1 hétig bírta a folyamatos üzemet. Aztán valami megadta magát, mert kernelhibával megállt az OS indulása. Lehet, hogy az SD kártya halt meg. Aztán másra fogtam be, másik SD kártyával. De akkor tesztelgettem kicsit a TV-n. És egyértelmű volt, hogy mire nem képes.
A miniPC-kre is ráírják a szépet és jót. Aztán a leírásban van olyan, hogy 5 perc is lehet a bekapcsolási idő. Meg rokonnál egy már meghalt. Most egy másikat használnak, de online filmeknél gyakran dob "fehér halált". Fehér lesz a kép és csak az áramtalanítás segít rajta. -
Balerik
aktív tag
Szia!
Nekem is RPI 4 em van 2GB memóriával. Jelenleg LibreELEC fut rajta és nem volt még olyan FHD vagy 4K (4K HDR) film ami ne tökéletesen futott volna rajta akadás nélkül (bármely méret mellett, volt már 45-50GB film játszva). Próbáltam már több PI-s OS (LibreELEC; OSMC; DietPI) és mindegyik alatt KODI-val hibátlan volt a filmek lejátszása.
Ha csak FHD; 4K; 4K HDR a cél akkor LibreELEC,
Ha kell torrent is akkor OSMC, abban egyszerűbben és alapból bekapcsolható a Transmission.Elmúlik.
-
Van aki azt mondaná hogy vi Itt egy gyorstalpaló a vim-hez.
Ha ragaszkodol a nagy robusztus GUI dolgokhoz, akkor pl. VScode, amivel távoli kapcsolaton keresztül fejleszthetsz.tasiadam Ahogy írták is, legegyszerübb a CEC, de tud infrán jelet fogadni (Egy kis plusz elektronika kell hozzá), de létezik rengeteg mobil app, amikor a telefonról/tabletről is vezérelheted.
Viszont ha jól tudom alapból nem tudsz videót küldeni rá mobilról/PC-ről, úgy mint a firestick-re.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tasiadam
veterán
megírod bárhol a pythont, és
-Csinálsz egy samba sharet, felrakod, klienst a pi-re, leszeded a samba-ról.
-Ugyan ez ftp-vel
-CP-zed rá
-gittel lehúzod
-SSH-zol a kliensre, nano akármi, megítod a gépeden, átmásolod, ctrl+o, enter, ctrl+x, enter, ugyan ez vi-al esc :eq!
-megírod rajta[ Szerkesztve ]
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- SSD kibeszélő
- Politika
- Nintendo Switch
- Xbox Series X|S
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Okos Otthon / Smart Home
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
- Ryzen Huawei MateStation S
- FUJITSU ESPRIMO E500 E85+ SFF /I3 - 8GB DDR3 - 128GB SSD/ WIN10 PRO - 15mp bootidő UTOLSÓ DB !
- GAMER / KONZOL MÉRETŰ (ITX)-PC /I5 8600-6MAG- ASUS ROG WIFI-BT-16GB DDR4 -RX6600-8GB-DDR6 -1TB SSD/!
- GAMER PC /ASROCK-B460-STEEL- I5 10400F(6MAGOS) + VÍZ - 1TB NVME - 16GB RGB - RX 6600-8GB DDR6 + RGB!
- BLACK FRIDAY AKCIO - i7 9700 + 16 gb ddr4 + gaming alaplap + huto + win 11 pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest