Hirdetés

2024. június 25., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#70542) Freddy76 válasza Ear001 (#70540) üzenetére


Freddy76
addikt

A Mazdán is van "sport" állás. Ez három dolgot csinál: egyrészt visszavált, tehát folyamatosan magasabb fordulaton tartja a motort, érzékenyebb lesz a gázpedál, pöccintésre ugrik, padlóra kipörög, és lesz egy morcos, kissé durva motorhang. Ez utóbbi nem hangszóró, de nem is természetes, a Mazdánál mindenféle mérnöki trükkökel oldják meg, a MX5 esetében pl.:
"A tiszta égésű Skyactiv-motorok maguktól nem szólnak túl izgalmasan, még viszonylag nyitott rendszeren át sem. Lent ezt a tiszta zajt halljuk, feljebb viszont már tényleg nem volt elég goromba a jelleg. A mérnökök rájöttek, hogy a tiszta a motorhangot az adja, hogy az alapzajnak mindig egész számú harmonikusai keverednek hozzá az összhangzathoz. Honnan vegyenek plusz morajt, amivel lehet játszani?

A kartertérből. Meglékelték a szelepfedelet, ezt az ágat hozzákerverték a szívócső lékeléséhez, s amit kaptak, gumicsöveken a műszerfal vázának tartójához vezették, de közbeiktattak egy membránt. Kicsit elhangolták a hullámhosszokat, hogy egészek helyett töredék felharmonikusok is megjelenjenek, és máris megkapták a gonosz hangot, amire vágytak. Zseniális, pofonegyszerű.

Kellett volna még egy kis mechanikus felhang, egészen pontosan egy 350 Hz-es zaj, ne kérdezzék, ezt számolták ki. Ennek forrását a differenciálmű felett, az azt tartó elemnél találták meg. Hogy pontosan a kívánt hullámhosszon szóljon, rátettek egy-egy kis hangolófület az öntvényre, hogy nehezebb legyen. Értik, mindenütt tömeget próbáltak spórolni, erre itt meg hozzáadnak... Alig egy év munkája kellett hozzá, hogy megkapják az elrontott géphangot. Nem cicóznak, az viszont valóban isteni, ahogy az MX–5 szól – a Mustang tervezői vehetnének leckéket Hirosimában" (Totalcar)

Valami ilyesmi van a 2,5 literes sportfokozatában is, nem hangszóró, de nem is természetes a hang. Ennek egyébként van egy lényeges haszna: amikor berakom S állásba, és nyomok egy erős gázt, hirtelen tíz centit nő a f@szom, és ez nagyon jó érzés.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.