Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17751) Rimuru válasza PhoenixSzG (#17750) üzenetére


Rimuru
veterán

Akkor nem szóltam. :B
Viszont alap beállításokkal nekem se megy Next alatt.

Vigyázat, csalok!

(#17752) vOrOn válasza Wolfskin (#17741) üzenetére


vOrOn
tag

Hmm, nálam nem is bújik el a sáv, ezt hogy csináltad? O_o

(#17753) Sk8erPeter válasza Wolfskin (#17741) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ahogy vOrOn írta közben, nekem sem tűnik el a lejátszósáv. Gondolom nálad és Pengénél is ez az oka az ugrabugrának, hogy ennél van valami elb×szva. Mit állítottatok, hogy el akar tünedezni? Emlékszem, hogy régen nálam is volt egy ilyen letolódás, de hogy mitől tűnt el, azt nem vágom, én betudtam annak, hogy rájöttek, hogy ez csak rohadt idegesítő megoldás, túl sok értelme viszont nincs.
Tehát nálad mitől tűnik el automatikusan a lejátszósáv?
Majd lehet, hogy én is készítek egy rövid videót, hogy megmutassam, mire gondolok.

"az, hogy maguktól indulnak videók nem tudom kinek a hibája. talán az operáé, mert blokkolhatná őket. talán a youtube-é, hogy megpróbálja mindig kicselezni a védelmet. talán az enyém, mert inkább olvasnék, ahelyett, hogy a neten lógok... "
A neten is olvashatnál kicsit, megoldások után kutatva, mielőtt mindenkit hibáztatsz magadon kívül, például:
opera:config#UserPrefs|EnableOnDemandPlugin
itt van screenshot róla, hogy mit csinál
Ez megakadályozza, hogy automatikusan induljanak pl. a Flash-es videók, ilyesmik.
De egyébként remélem ezt nem gondoltad komolyan. BÁRMELYIK böngészőben, alapértelmezettként ha egyszerre megnyitsz mondjuk 20 youtube-os videós fület, elindul egyszerre a lejátszás. Ne fárassz. :O :N

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#17754) AtHoS válasza PhoenixSzG (#17748) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Na akkor valami Opera beállítással akadhat össze nálam az ExtendTube kieg :W

Az se most lesz, hogy kiderítsem mi ez a beállítás, bár majd töröm a fejem, mert ugye működött ez rendesen is, csak ugye közben volt pár ExtendTube frissítés is.
Mivel nem minden nap alakul úgy nálam, hogy youtube-on néznék meg valamit, szóval lövésem nincs mikor néztem vidit, amikor is még jó volt a lejátszás. Az biztos, hogy akkor még 12.02-es verzió volt még Opera-ból feltéve

read-only mode on the forum

(#17755) Rimuru válasza AtHoS (#17754) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem csak nálad van hiba, tiszta profillal se jó nekem.

Vigyázat, csalok!

(#17756) AtHoS válasza Rimuru (#17755) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Na rászántam egy kis időt, hogy megnézzem USB módba telepített Opera-val mi újság.

Na szóval így szépen lejátssza ExtendTube mellett ugyanazt a vidit, amit a normál Opera-ban nem.

Viszont gondoltam, hogy kicsit hasonlítgatok a beállításoknál, hátha kiderül milyen különbség az ami okozza a gondot. Sajnos nem találtam meg :(

Ellenben egy érdekes dologra akadtam. A frissen telepített, ráadásul USB módban felrakott verzió profile könyvtárában ott figyelt a normál, mindennapos használatban lévő verzió bookmarks.adr fájlja.

Nem kicsit lepődtem meg mikor megláttam, hogy 1,5 megás a USB-s telepítés könyvjelző fájlja.

Na erre valakinek ötlet? Hogyan lehetséges az, hogy USB módban telepített verzióba belekerül a normál használatú verzió könyvjelző fájlja?

Ezt a verziót telepítettem: Opera-Next-12.10-1627.i386.exe

Természetesen alapból a normál verzió frissítését kínálja, de kézzel átirányítottam más könyvtárba ill. Önálló telepítés beállítást is kiválasztottam :F

read-only mode on the forum

(#17757) AtHoS válasza AtHoS (#17756) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Visszafrissítettem 12.02-re és simán megy a lejátszás ExtendTube-al. Beta probléma lesz úgy néz ki

Szerk.
Nem ajánlott visszafrissíteni amúgy 12.10-ről, ugyanis nálam egyetlen képet sem volt hajlandó betölteni a visszafrissítés után. Természetesen a "downgrade" előtt nyomtam egy mentést, így volt miből visszaállítanom

[ Szerkesztve ]

read-only mode on the forum

(#17758) Sk8erPeter válasza Wolfskin (#17741) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

(#17741) Wolfskin + (#17743) Penge_4:
Na, ahogy ígértem, feltöltöttem én is egy videót a tesztelésről. Direkt megkerestem ugyanazt a videót, amit mutattál, és azzal teszteltem, hogy jól összehasonlítható legyen:
https://docs.google.com/open?id=0Bwi5IYTW9xRObVNTOEN4SE0wU00
direkt tili-toliztam, mozgattam a kurzort a sáv határain, le is pause-ztam, tologattam a kis karikát úgy, hogy az előnézeti kép is látsszon, és hibátlannak tűnik (azt leszámítva, hogy mintha 1 pixelt néha ugrana a kis karika, de azt kb. észre se veszem, csak ha akarom), nálam egyáltalán nem ugrál így a progress bar.
Remélem elég szemléletes a videó.

Biztos csak veletek akar kiszúrni az a mocsok szemét Gúgöl. ;]

Sk8erPeter

(#17759) Wolfskin válasza Sk8erPeter (#17758) üzenetére


Wolfskin
őstag

heló,

ezt a beállítást opera:config#UserPrefs|EnableOnDemandPlugin megtettem, ez tényleg segített, igaz, azóta minden tele van nagy, szürke, otromba nyilakkal. régebben tudta az opera kezelni a youtube videokat, aztán valami megváltozott. talán elkezdtek valami másféle rendszert használni a youtubnál,mert rendre-másra indultak maguktól. olyan ez, mint az életben: az opera is, egy folyton változó környezetben, napról napra változik, öregszik, néha megbetegszik, aztán meghal. olyankor már semmit nem csinál már rendesen, jöhet az utód, és kezdődhet elölről a nevelés (betanítás, beállítgatás). "...az élet küzdelem..."

egyébként a html5 kikapcsolásával megszűnt a jelenség, igaz, azzal elvesztette a képességet, hogy blokkolja az autoplayt. akkor jött a OnDemand injekció. mára már nem ugrál, ugyanúgy megy, ahogy a nálad is.

van azonban egy újabb jelenség. letöltöttem ezt a kiegészítést, de nem akar múkodni. egyszerűen a beállításoknál (kiterjesztések kezelése) a beállítás gomb inaktív marad. az avant browserben ez is elég volt ahhoz, hogy visszaalakítsa a timeline-t. (nem használom a fb-t, csak passzívan, néha ott küldenek üzenetet, csak egyszerűen bosszant, hogy megváltoztatták... ismered az érzést, nem? ;] )

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#17760) Sk8erPeter válasza Wolfskin (#17759) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"régebben tudta az opera kezelni a youtube videokat, aztán valami megváltozott"
:O Most megint miről beszélsz? Az Operában működnek a YouTube-videók. Nem láttad talán a videót, amit direkt a kedvedért készítettem? Abban szerinted az látszik, hogy "valami megváltozott"? Nem, az látszik, hogy hibátlanul lejátssza az Opera a YouTube-os videót. Nincs ugrálás, nincs idegesítő jelenség, egyszerűen megy, és kész.
Akkor mégis mi változott volna meg?

"rendre-másra indultak maguktól"
Mindig rengeteg rizsát beleteszel a mondókádba (változás-öregedés-halál-utódok-nevelés-blablablablabla), csak a lényeget nem fejted ki normálisan. Mikor indulnak maguktól a videók? Akkor, amikor a böngészőt megnyitod, és egyszerre nyitva van 20 YouTube-os videónak a füle? Az még egyszer mondom, minden böngészőben pont ugyanígy van, mivel autoplay az alapbeállítás a YouTube-videóknál.
Vagy úgy indul el magától, hogy a háttérben van a fül, és már mondjuk netezel egy órája, aztán egyszer csak megszólal a videó? Mert ilyen már nálam is volt valamikor, nem igazán értettem a dolgot, de speciel én ezt pont Chrome-ban tapasztaltam. Eszerint tehát nem Opera-specifikus hiba. Bár úgy tartja a mondást, hogy "ez nem bug, ez feature". :))

"van azonban egy újabb jelenség. letöltöttem ezt a kiegészítést, de nem akar múkodni."
Na, ezért talán a kiegészítő fejlesztőit okold, és ne az Operát. Ha esetleg valami az Opera API-jában változott, akkor is a fejlesztőket okold, hogy nem adtak ki frissítést az extensionhöz.
A bővítmények olyanok, hogy akár Te is készíthetnél, és publikálhatnád, ha tudnál JavaScriptben programozni.

Sk8erPeter

(#17761) fatal` válasza Wolfskin (#17759) üzenetére


fatal`
titán

A beállítások pl. attól is lehet szürke, hogy sok kiegészítő az adott oldalon (ezesetben a facebookon) helyez el egy beállítások gombot valahol.

Az Opera gond nélkül viszi a youtube videókat, nem kéne baromságokat összehordani. Az, hogy alapból elindul az ilyen, kiegészítő nélkül minden böngészőben. Tedd fel az ExtendTubeot és, akkor be tudod állítani (meg emelett még sok másik dolgot is, hasznos kieg.).

[ Szerkesztve ]

(#17762) Wolfskin


Wolfskin
őstag

valami félreértődött. az, hogy "kezeli a youtube videókat", a szövegkörnyezetből szerintem kiderült, hogy azt jelenti: "tudja őket blokkolni, hogy ne induljanak el maguktól".

korábban is így jártam: egy darabig tudta őket blokkolni, aztán egyszer csak egy elindult magától, aztán még egy, és egyszer csak a nagy részüket már nem tudta blokkolni. nem tudom, ilyenkor mi változik a háttérben. :F ezt nevezem én "az opera halálának". olyan, mintha elfogyna belőle a szusz. de az is lehet, hogy a youtube-nél fejlesztenek.

az extend tube fenn van, de nem is tudtam, hogy ennyi beállítása van. :R az előzp verzió (11.61) ugyanis egyik kiegészítő beállításait sem engedte kezelni, a beállítás gomb mindegyiken inaktív volt. ez kezd most is előjönni, az újonnan telepített F.B. Purity beállítás gombja pl. inaktív. pedig a honlapján látszik, hogy vannak opciói. és nem is működik, nem tünteti el a timelinet. ez mondjuk a legkisebb gondom, mert a fb nem érdekel ennyire... egyébként lehet, hogy ez csinálta azt a az ugrálás (autohide) a status barban. majd még csekkolom.

"Mikor indulnak maguktól a videók? "

igen, amikor a böngészőt megnyitottam, akkor mind egyszerre, vagy amikor megnyitás új ablakban a háttérben megnyitottam őket, de volt olyan is,a mikor ez is elég volt, ha átgörgettem (jobb klikk+görgő) az oldal felett, már elindultak.

a tabulátorok áthelyezésekor másnak is felrántja a legfölső sorba? és onnan nem is lehet lehúzni az adott fület?

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#17763) Wolfskin válasza Wolfskin (#17762) üzenetére


Wolfskin
őstag

update: a F.B. Purity működik!!! anélkül is, hogy a beállításait lehetne aktiválni. feltesz egy zöld TL gombot a kereső sor mellé, ha rákattintok akkor tulajdonképpen a timeline-ból csinál egy single column timeline layout-ot.

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#17764) Rimuru válasza Wolfskin (#17763) üzenetére


Rimuru
veterán

Megnézheted ezt is.

Vigyázat, csalok!

(#17765) Wolfskin válasza Rimuru (#17764) üzenetére


Wolfskin
őstag

köszi, kipróbáltam,de semmi hatás. lehet, hogy a másikkal ütközik?

más. azt nem tudjátok, hogy hogyan romolhatott el a következő? régen a gmailben lehetett fájlokat csoportosan kijelölni csatolásra, ugyanúgy mint total commmanderben: ctrl lenyomásával egyesével, vagy shift lenyomásával egész szakaszt. már nem lehet.

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#17766) fatal` válasza Wolfskin (#17762) üzenetére


fatal`
titán

Mindt mondta egyáltalán nem biztos, hogy az fb-s kieg beállításainak a beállítások gombnál kell lennie. Better facebook is magára a facebook.com-ra helyezi el a beállítás gombját (gondolom a fejlesztőnek ez egyszerűbb volt, minden böngészőnél integrálni a beállításokat a kiegekhez).

(#17767) Sk8erPeter válasza Wolfskin (#17762) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ja, ha ketten értettük "félre", akkor nyilván a mi hibánk volt, hogy így értelmeztük, nem is te írtad ám félreérthetően. :)
A teljesen rendellenes, rendszertelen, homályosan, túl sok rizsával teletömött hibajelenségeidre pedig ilyen formában nehéz magyarázatot találni, mert fogalmunk sincs, 1.) milyen kiegészítőkkel hányod széjjel a böngésződet, 2.) miket művelsz, hogyan teszteled, biztos úgy van-e, ahogy írod (mert aztán jó zavarossá teszed az írásaidat, és csak az embernek szétrobban a feje a kuszaságtól, mire a végére ér a sztorizgatásoknak, hogy szerinted mi lehet az Opera halála, stb.), 3.) mi az oka annak, hogy minden köré valami "remek" mesét kreálsz. :)

"a tabulátorok áthelyezésekor másnak is felrántja a legfölső sorba? és onnan nem is lehet lehúzni az adott fület?"
Megpróbálod megfogalmazni érthetően a kérdést? Köszi. :)

Sk8erPeter

(#17768) Wolfskin válasza Sk8erPeter (#17767) üzenetére


Wolfskin
őstag

Megpróbálod megfogalmazni érthetően a kérdést? Köszi.

Tabulátor sorok száma római számmal jelölve (I-II-III-IV-V stb)
Tabulátorok pozíciója balról jobbra arab számmal jelölve (1-2-3-4-5 max 15)

Cél: III/4 tabot áthelyezni III/5 pozícióba
Aktivitás: egér bal klikk/rögzít/húz III/4-ből III/5-be
Eredmény: tabulátor új helyzete = I/5
Konklúzió: hibás végrehajtás
Korrekció: egér bal klikk/rögzít/húz I/5-ből III/5-be
Eredmény: tabulátor az I sorból kimozdíthatatlan, csak azon a soron belül tud pozíciót váltani
Konklúzió: hibás működés
Megoldás: Prohardver fórum
Eredmény: negatív

Opera halála:
ez a saját teóriám, megfigyeléseken alapszik. sok olyan program van, amit éveken át napi rendszerességgel használok (photpshop, total commander, word/excell2003, audition, tmpegec, stb). ezek általános jellemzője, hogy nem változnak. pont úgy viselkednek, ugyanazt tudják évek múlva is, mint amikor feltelepítettem /portableként kibontottam őket. van azonban olyan program is, amelyik az idő múlásával folyamatosan változik, alakul, új szokásokat vesz fel, bizonyos dolgokat elfelejt, vagy nem tud többé végrehajtani. tipikusan ilyen az opera. olyan, mint egy szobanövény, amit az ember el/fel telepít, majd gondoz, ápol, óv folyamatosan, de mindezek ellenére, ha eléri az életgörbéje végét elszárad. az operát sem csesztetem, nem állítgatom, sőt ugyanazt az egyszer belőtt verziót használom az összes laptopon, barátnőm gépén, mindenhol. mégis ahogy múlik az idő, mindegyik más lesz. egyik ezt nem tudja, a másik már azt nem. pedig nem tamagocsinak használom, nem állíthatom naponta, közönséges munkaközként tekintek rá. valószínűleg az is szerepet játszik ebben, hogy amíg többi program a gép állandó, védett közegében duruzsol, addig az opera egy folyamatosan változó külső környezetben teszi a dolgát, ahol ezer behatás éri nap mint nap. de nem akarom bántani, elfogadom, hogy az operával való együttélésem egy dinamikus egyensúly, olyan, mint maga az élet. sajnálom, ha ez nem it-s szemlélet...

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#17769) Sk8erPeter válasza Wolfskin (#17768) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Te milyen "életgörbéje végéről" beszélsz? Tudsz valamit, amit mi nem? :U Kétlem. :D
De gondolom ez is a saját kis teóriád, mint az összes többi. :W

"sok olyan program van, amit éveken át napi rendszerességgel használok (photpshop, total commander, word/excell2003, audition, tmpegec, stb). ezek általános jellemzője, hogy nem változnak. pont úgy viselkednek, ugyanazt tudják évek múlva is, mint amikor feltelepítettem /portableként kibontottam őket."
Kár, hogy már megint butaságokat állítasz. Telepíted a 2003-as Wordöt, és aztán telnek-múlnak az évek, kijön a 2007, kijön a 2010, aztán kijön a 2013, és te még mindig a 2003-as Wordöt használod. Ezzel szemben van egy Operád, most épp a 12.02 változatnál járunk, és te a 12.02 változatot használod. Felfogod, mi a különbség? Az, hogy frissítettél... ehhez tényleg olyan nagyon sokat kell gondolkodni?
Total Commander, Photoshop a korábbihoz hasonlóan "értelmes" hasonlat volt.

A szellemesnek szánt világmegváltó gondolatok előtt nem árt egy kicsit gondolkodni.

Sk8erPeter

(#17770) Wolfskin válasza Sk8erPeter (#17769) üzenetére


Wolfskin
őstag

á, hagyjuk. szorítkozzunk a szakmai dolgokra...

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#17771) Sk8erPeter válasza Wolfskin (#17770) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Már vártam ezt a pillanatot... :D

Sk8erPeter

(#17772) AtHoS válasza AtHoS (#17757) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Jött egy ExtendTube javítás, amivel megoldódni látszik a probléma

read-only mode on the forum

(#17773) Williams


Williams
aktív tag

Sziasztok!

Esetleg valami ötlet erre a problémára?

Köszi előre is!

[ Szerkesztve ]

(#17774) Penge_4 válasza Williams (#17773) üzenetére


Penge_4
veterán

"Te milyen "életgörbéje végéről" beszélsz? Tudsz valamit, amit mi nem? Kétlem."

Talán nem emlékszel arra, mikor mindkettőnknek a opera:config#UserPrefs|HistoryNavigationMode 2-es értéke funkcionált úgy, mint normál esetben a 3-as (azaz a Fast navigation) egészen operaprefs.ini törlésig? És egyikünk sem jött rá, hogy mi okozta? :D Az Opera tényleg tud néha furcsa dolgokat produkálni.

(#17775) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#17774) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Hogyne emlékeznék. :D Tökünk ki volt vele, de azért nem találtunk ki mindenféle misztikus sztorit azért, hogy megmagyarázzuk (pl. ilyeneket, hogy ez is biztos a rohadék fejlesztők "önigazolása", hogy lássák, hogy valami történik, meg hogy az Opera "olyan, mint az élet", stb.). :D

Sk8erPeter

(#17776) bocsika


bocsika
aktív tag

Elnézése hogy ha volt nem olvastam vissza rendesen csak már egyre jobban idegesít.
Opera 12.02 Gmailben kifagy az egész és mintha swappelne a vinyó. Azt hittem hogy elfogy a memória és azért fagy ki de most 1Gb szabad és akkor is. :S
Na mindegy általában egy perc malmozás után kilépek a kifagyott operából és újraindítás után általában megy.
Ha lecsukom felnyitom csak a feketeség látszik. :W
help

(#17777) atillaahun


atillaahun
veterán

Üdv, látom felmerült már Android-os Opera Mobile-os kérdés is. Olvastam, hogy szó volt a Youtube-os videók le nem játszásáról a legutóbbi pár frissítés óta, de azt nem találtam meg, hogy ezt pontosan mi okozza vagy hogyan lehet kijavítani. Visszatettem pl. én is a 12.0.4-es verziót, de csak annyival lett másabb, hogy az addig full fekete négyzetek most már betöltődnek, de amint az indításra nyomok kiírja, hogy a videó jelenleg nem elérhető.
Vagy próbáljak visszatenni valami még régebbi 11-es verziót, mit lehet ezzel kezdeni? Nem szívesen cserélném le ezt a böngészőt. :(

[ Szerkesztve ]

(#17778) Bencsi89 válasza atillaahun (#17777) üzenetére


Bencsi89
csendes tag

Tegyél fel YouTube klienst, nekem ahhoz társítja a yt linkeket a rendszer.

[ Szerkesztve ]

(#17779) Truman


Truman
senior tag

Miért van az, hogy ha a youtube -on teljes képernyőre teszek egy videót, az nem minden videónál történik meg. Egyszerűen csak kiszélesíti, és az opera ablakon belül jelenik meg. Közben látszik a Windows tálca, meg a címsor, meg minden.

Ezzel szemben az IE tökéletesen full screen -be rak minden videót.
A régi gémmel is csinálta. Kicsit unom már hogy ilyenkor mindig át kell térnem IE -re. Az új gépemen viszont friss Windows van a legújabb Operával és adobe flash -el és mégsem jó.

Előre is kösz a tippeket.

Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…

(#17780) Bencsi89 válasza Truman (#17779) üzenetére


Bencsi89
csendes tag

HTML5 módot kapcsold ki! - youtube.com/html5

(#17781) Badman 4ever


Badman 4ever
őstag

Sziasztok!

Opera Next (12.10.1627) alatt ez a hiba lép fel:

Már mindent megpróbált teljesen "szétszedtem" az Operát, hogy megtaláljam az okát, az opera:config-ot áttúrtam, de nem jöttem rá mi okozhatja. Még a Google se tudott segíteni, meg itt is rákerestem a problémára, de nem láttam, hogy lett volna erre megoldás.

Van ötletetek, hogy hogyan kell ezt megoldani? A választ előre is köszönöm!

Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!

(#17782) vOrOn válasza Badman 4ever (#17781) üzenetére


vOrOn
tag

Csak ötletek:

- IPV6 kikapcsolása hálózati kártyánál.
- Oldal tulajdonságainál IE-nak való álcázást/maszkolást.

(#17783) sghc_toma válasza Badman 4ever (#17781) üzenetére


sghc_toma
senior tag

ha jol tudom, az opera az egyetlen bongeszo, ami nem engedi megnyitni az oldalt, ha nem tudja ellenorizni az oldal tanusitvanyanak a certificate revocation list-jet.. az esetedben is ezert fut hibara.. itt tudod kikapcsolani ezt a feature-t:
opera:config#Certificate%20revocation%20lists%20for%20ssl

[ Szerkesztve ]

in asm we trust

(#17784) Badman 4ever


Badman 4ever
őstag

vOrOn és sghc_toma:
Köszönöm a válaszokat!
Az IE maszkolást próbáltam már és nem használt, az IPv6 pedig nincs telepítve. Odáig eljutottam, hogy a tanúsítványokkal van valami gond, de megoldani eddig nem tudtam.
Viszont a "certificate revocation lists for ssl" kikapcsolása megoldotta a problémát.

Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!

(#17785) dqdb válasza sghc_toma (#17783) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Szinte minden tanúsítványban szerepel arra nézve információ, hogyan lehet megállapítani az érvényességét* (itt most nem az olyan evidens dologra kell gondolni, hogy lejárt-e, hanem arra, hogy valamilyen biztonsági esemény hatására visszavonták). Ez vagy egy CRL distribution point címe (CRL Distribution Points extension), vagy egy OCSP responder elérhetősége (Authority Information Access extension). Sok esetben mindkettő egyszerre elérhető, ilyenkor az ellenőrzést végző program döntésén múlik, melyik módszerre dönt (az elterjedt megoldás az, ha van OCSP információ, akkor azon keresztül történik az ellenőrzés, ha nincsen, akkor CRL-en keresztül). Azon tanúsítványokat, amelynél egyik ellenőrzési módszer sem elérhető, éles környezetben maximum zárt rendszerben "illik" használni, mert nem ellenőrizhető a hitelessége (egy komplex rendszerben SSL csatorna létrehozására általában tökéletesen megfelel ilyen tanúsítvány is, azonban ha egy ilyennel írsz alá egy S/MIME levelet, akkor a címzett nyugodtan kiröhöghet érte).

Egy CRL nem más, mint némi információ (verziószám, mikor került kiállításra, mikor lesz következő CRL kiadás) és a visszavont tanúsítványok listája (adatspórolás céljából nem a teljes X.509 tanúsítványok, hanem csak a sorozatszámuk szerepel, ez a CA-n belül egyedi) visszavonási időponttal és visszavonási okkal kiegészítve, amit a CA aláír. Sajnos az teljesen a CA döntése, hogy új visszavont tanúsítvány esetén azonnal kiad új CRL-t, vagy ezzel vár az aktuális CRL-ben jelzett időpontig (ez az a pont, amiért az OCSP-t jobban szeretik). A tanúsítvány aktuális állapotának CRL-en keresztüli ellenőrzésének módszere a következő:
1. a kliensprogram a tanúsítványban található CRL DP-k közül az egyik címről (általában HTTP, ritkán LDAP) letölti a CRL-t
2. megnézi, hogy szerepel-e benne a tanúsítvány visszavontként

Így néz ki egy CRL fájl, ha valaki kíváncsi rá. Érdemes lementeni, és úgy megnyitni, különben hibaüzenet lesz a vége.

OCSP esetén a megadott címen a kliensprogram megkérdezi a CA-hoz tartozó OCSP respondertől, hogy érvényes-e még az a tanúsítvány. A responder vagy a CA, vagy az OCSP responder tanúsítványával aláírva válaszol erre a kérésre:
1. igen, az OCSP válasz létrehozásának pillanatában érvényes, vagy
2. nem, ekkortól és emiatt nem érvényes

A jelzett címen használt SSL tanúsítványban csak CRL DP szerepel, OCSP nem. Megnéztem, a CRL elérhető, szóval a tanúsítvány érvényessége ellenőrizhető. Innentől kezdve az Opera hülyesége, hogy alapbeállítás szerint kizárólag OCSP-t hajlandó használni, némileg növelve ezzel a biztonságot, de "jó" szokásuk szerint szívatva ezzel a felhasználót.

A két nagy magyar CA közül a Microsec e-Szignó olyan tanúsítványokat ad ki, amelyekben szerepel OCSP infó (szóval ezek az oldalak rendben lesznek Operával nézve), míg a NetLock olyanokat, ahol nem (a különböző B/C/üzleti/... CA-juk közül párat néztem meg 1-2 évvel ezelőtt, lehet, hogy ez változott azóta).

* végig csak a visszavont tanúsítványokról beszéltem, a felfüggesztettekről nem, mert ez utóbbiak mechanizmusában nem vagyok annyira járatos, és nem akartam hülyeséget írni (emlékeim szerint itt van CRL és OCSP között némi különbség).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#17786) sghc_toma válasza dqdb (#17785) üzenetére


sghc_toma
senior tag

kosz, hogy ilyen reszletesen leirtad, nekem nem volt erom ehhez (szombaton estem montival HHH-n, meg labadozom :) ), csak arra a pongyola mondatra futotta :R

in asm we trust

(#17787) fatal` válasza Badman 4ever (#17781) üzenetére


fatal`
titán

Ez van a t-mobile oldalán is. Sajnos nem figyelnek a fejlesztők a tanúsítványokra, mert ha a többi böngészőben működik, akkor biztos jó. Pedig nem az.

(#17783) sghc_toma: Ezt az infot köszi.

(#17785) dqdb: És a részletes leírást is. :)

[ Szerkesztve ]

(#17788) Truman válasza Bencsi89 (#17780) üzenetére


Truman
senior tag

Köszönöm a választ, úgy tűnik ez volt a gond. :)

Aranyosak amúgy, ha egyszer még csak "próbaverzió", akkor rákérdezhetnének, hogy a felhasználó ki akarja-e próbálni. Ráadásul így, ha még csak egy bugos sz*rról van szó. Utána meg a felhasználó az sem tudja, hogy mi miatt sz*pik. :W

Bocs a kirohanásért.

Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…

(#17789) dqdb válasza fatal` (#17787) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Sajnos nem figyelnek a fejlesztők a tanúsítványokra, mert ha a többi böngészőben működik, akkor biztos jó.
Nem, ahogyan a hozzászólásomban szerepel, most a sablonból nem az A, hanem a B válasz a helyes: az Opera a hülye ;) Ha nem lenne sem CRL, sem OCSP elérés, akkor jogos lenne a hibaüzenet, de CRL van, letölthető és friss. Innentől kezdve felesleges izmozás az egész a biztonságosságot emlegetve, és a felhasználót szívatva. Aki tudja, hogyan működik a PKI és az SSL, és valamilyen szinten paranoiás a biztonságot illetően, az eddig is szigorúbbra konfigurálta a böngészőjét. Aki nem tudja, az pedig szív a semmitmondó hibaüzenet láttán, és nem érti, mi történik :U

A fejlesztők jelen esetben teljesen ártatlanok:
1. nem követték el az egyik kedvenc HTTPS hibát, amikor HTTP-n keresztül hivatkoznak be, ezzel nem biztonságosnak minősülő, elemeket az oldalra, és jogosan ugrik fel azonnal a böngészőben a biztonsági figyelmeztetés (á la T-Home)
2. a tanúsítványt minősített magyar CA-ból igényelték, amelynek a gyökértanúsítványa szerepel az összes nagyobb böngészőben (nem egy self-signed certificate-es noname Móricka CA osztogat, amit maguknak húztak fel a pincében, mert olcsóbb volt elindítani a Windows Server-en a Certificate Authority role-t, mint igényelni egy SSL tanúsítványt a NetLocktól vagy a Microsectől ... most nem ugrik be, hogy hol, de találkoztam már ezzel nem is kis nevű cégnél)
3. a tanúsítványt a céljának megfelelő módon használják fel (key usage/extended key usage megfelelően néz ki), és azt a tanúsítványban szereplő szerveren teszik: azaz SSL tanúsítvány SSL felhasználásra a CN-ben szereplő hoston, sajnos már ennek ellenkezőjével is találkoztam már

Ha a biztonság növelésére törekednének, akkor PKCS11 implementáció (vagy Windowson akár CSP alapú) kerülne a böngészőbe, hogy támogassa a chipkártyán/tokenen tárolt tanúsítványokat is. Az IE a 3.0 óta képes erre (CSP alapon), a Firefox is a kezdetektől, a Chrome is tudja, az Opera miért nem?

sghc_toma: én is olvastam már azt a magyarázatot korábban, amit írtál, csak most már kíváncsi voltam, pontosan mi a probléma (ja és jobbulást, az utóbbi évek egyetlen igazán nagy esését még tavaly én is a HHH-n abszolváltam :) )

Badman 4ever : igaz, most megoldódott a probléma, de én a helyedben azt tenném, amit én is teszek: a netbank/közműszolgáltatók/Ügyfélkapu/Paypal oldalakra van egy külön hordozható Opera példány (a paranoiafaktort növelendő egy TrueCrypt meghajtón), az érzékeny műveleteket nem az alapértelmezett profilom alatt végzem el. Az automatikus frissítést itt letiltottam, de időnként kézzel végrehajtom azt. Ilyenkor készítek a régi állapotról másolatot, azután frissítés, és csak akkor hagyom meg az új állapotot, ha minden megfelelően megy benne.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#17790) dqdb válasza fatal` (#17787) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Ez az, amikor a fejlesztő a nagyon hülye, még jó, hogy egy jelentéktelen kis oldal az elkövető :D

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#17791) Penge_4 válasza dqdb (#17789) üzenetére


Penge_4
veterán

"Ha nem lenne sem CRL, sem OCSP elérés, akkor jogos lenne a hibaüzenet, de CRL van, letölthető és friss. Innentől kezdve felesleges izmozás az egész a biztonságosságot emlegetve, és a felhasználót szívatva."

Még ez sem lenne önmagában probléma, hanem csak a szokásos, minden logikát és felhasználóbarátságot nélkülöző tervezési módjuk. Most komolyan, mennyiből tartana egy "Kockázatokat elfogadom, továbblépek" gombot csinálni a hibaüzenet aljára? Az új IE verziók is ultrabiztonságosak ilyen szempontból, ott mégis gondoltak erre a fejlesztők és van "Mégis továbblépek" gomb.

"nem követték el az egyik kedvenc HTTPS hibát, amikor HTTP-n keresztül hivatkoznak be, ezzel nem biztonságosnak minősülő, elemeket az oldalra, és jogosan ugrik fel azonnal a böngészőben a biztonsági figyelmeztetés (á la T-Home)"

Az IE ezt is megoldja. Mixed Content Handling-nek havják. Néha tényleg majd' sírva fakadok, hogy az Operát pont az IE az, ami lealázza biztonság terén. :(

(#17792) zileut


zileut
tag

Az Opera Mail-ben be lehet azt állítani, hogy az x kb nagyobb vagy az x naptól régebbi leveleket ne töltse le?
Előre is kösz!

(#17793) vOrOn válasza zileut (#17792) üzenetére


vOrOn
tag

Nem.

(#17794) fatal` válasza zileut (#17792) üzenetére


fatal`
titán

Nem. De a csatolmányok letöltését ki lehet kapcsolni, illetve be lehet állítani, hogy csak akkor töltsön le egy levelet ha rákattintasz.

(#17795) zileut válasza fatal` (#17794) üzenetére


zileut
tag

Igen erre már rájöttem.
Reméltem, hogy hátha ennél többet lehet beállítani.

(#17796) zileut


zileut
tag

Még egy kérdés.
Mobil netem van és ezért elkezdtem használni az Opera Turbo-t, hátha tudok spórolni némi adatforgalmat, de néha elég érdekes adat mennyiséget generál. Pl miért van az, hogy ha be van kapcsolva és meg akarom nézni ezt a fórumot, akkor képes tölteni jó egy percig, miközben pörög az adatforgalom mérő és letölt vagy 10 Mb-t.
Ja és ezt megcsinálta már más honlapokkal is.

[ Szerkesztve ]

(#17797) DeathAdder


DeathAdder
veterán

Hali win telepítés előtt állok (teljes formatálással), megoldható valami backup, hogy minden Opera gyorshívó ill. jelszó megmaradjon? (van 24 gyorshívóm, szinte mind jelszavas, legtöbb időt nálam mindig ez vesz el a rendszer felhúzásakor)

[ Szerkesztve ]

(#17798) fatal` válasza DeathAdder (#17797) üzenetére


fatal`
titán

c:\users\felhasználónév\appdata\local\opera és c:\users\felhasználónév\appdata\roaming\opera mappákat kimented, telepítés után visszamásolod és kész.

Rejtett mappák.

[ Szerkesztve ]

(#17799) DeathAdder válasza fatal` (#17798) üzenetére


DeathAdder
veterán

Ennyi volt :)

Köszi :R

(#17800) M_AND_Ms válasza DeathAdder (#17799) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

A jövőre nézve az új Opera telepítésekor portable módot kérsz. Így mindent egy könyvtárba tesz. Ebbe az új könyvtárba telepítés után bemásolod az előzőleg elmentett PROFILE mappát. Ebben van minden személyes cuccod. Pl:
bookmarks.adr
cookies4.dat
speeddial.ini
wand.dat (mentett jelszavak)
stb

Ezek után bármikor újratelepülsz egyben el tudod rakni az Operált az új rendszered számára.

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.