Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18551) Foose


Foose
addikt

Erre a Google+ fordítós kérdésemre tud valaki valami okosat? :U

Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL

(#18552) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#18512) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

D"Az Nvidia például az önkicsomagolás után otthagyja az összes eddigi driver kicsomagolt, több száz megás telepítőjét, pedig arra aztán tényleg semmi szükség"

Jaja, ez így van, de sajnos ez elég sok önkicsomagolós telepítőre jellemző, pedig szimpla igénytelenség ezt így megcsinálni, lehetne úgy is elkészíteni egy telepítőt, hogy egyből a célhelyre bontja ki magát.
Vagy ha már így készítették el, akkor könyörgöm, törölje már magától a kibontott szutykot (legalább kérdezze meg, hogy akkor törölheti-e, amire úgyse lesz többé szükség, vagy kérdés nélkül törölje).

"Mikor az egész címre szükségem van, már rutinból nyomom az Alt+D-t."
Ja, ez is jó, én valahogy megszokásból a Ctrl+L-t nyomom egyből. Annak ellenére, hogy elvileg az Alt+D a közelebbi betűk miatt jobban kézre kéne, hogy álljon, bár tulajdonképpen annyi a különbség, hogy a Ctrl+L-nél két kézre is szükség van, de ha úgyis az "alapállásban" tartod a kezeidet, akkor kábé ugyanaz.

Linux-időszak nálam épp egy ideje eltűnt, mert alapvetően elégedett vagyok a Windows 7-tel (8-asra nem váltanék, mert számomra okádék az új, ízlés kérdése). De mostanában virtuális gépen én is használni fogom, egyetem miatt úgyis megint szükség lesz rá (na meg a 12 GB RAM már elég a virtualizációhoz).
A KDE-t még nem használtam, mert mindig arról szólt a fáma, hogy erőforrás-igényesebb, mint a Gnome, így szarabb konfigon lassabb.
A csomagkezelő Linuxban bejövős, de azért az tetszik, hogy a Microsoft is egyre több helyen alkalmaz hasonlót, például az egységsugarú júzer által is kezelhető Web Platform Installernél ráklattyolok, hogy telepíteni akarom a Drupalt, és automatikusan behúzza a függőségeit: MySQL (vagy preferenciától függően MS SQL is lehet akár), FastCGI PHP, webszerverhez telepíthető cache-elési mechanizmusok, IIS-beállítások; tényleg pár klattyintással fel lehet állítani egy normálisan működő IIS-szervert. Ráadásul az IIS-hez van normális grafikus alapú admin-felület, az Apache-hoz sajnos nincs (csak ilyen, de ez azért nem ekvivalens); persze félre ne értsd, ez nem azt jelenti, hogy az IIS jobb, mint az Apache (főleg, hogy utóbbi ingyenes), de konfigolhatóság tekintetében egyszerűbb (igaz, vannak kész csomagok, mint a WAMP meg EasyPHP, XAMPP és társai).

AIDA64-alternatívaként ez is nagyon jó: HWiNFO64.

A Windows sok-sok felesleges lapozása meg sajnos jogos probléma-felvetés, de már nagyon régóta fennálló probléma... :(

A Skype megnövekedett erőforrás-igénye meg tényleg kiakasztó, mert nem került bele olyan sok újítás, hogy indokolt lenne; a sok rohadt social-integrációtól meg amúgy is kimegyek a fazonomból (NEM, nem akarom összekötni a Facebook-fiókommal még véletlenül sem :((( jó, persze én biztos ezzel a kisebbségbe tartozom).

A LibreOffice viszont egyébként szerintem szintén elég rossz vicc, hogy a "másik oldalt" is fikázzuk egy kicsit. Erőforrás-igényes, akadozós lassú szar. Na speciel Office-csomagra (mármint konkrétan én csak a Wordöt, Excelt, Powerpointot használom, és ennyi) még rendes, számomra igazán tetszetős Linuxos alternatívát nem ismerek.

Sk8erPeter

(#18553) daninet


daninet
veterán

Üdv
Frissítés óta nincs google suggestion a címsor melletti google keresőben. Hogyan lehet ezt orvosolni? :U

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#18554) dqdb válasza daninet (#18553) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Így néz ki nálam a Google keresője a profilomban található search.ini-ben (azt a Deleted=1 sort nem értem :U):

[Search Engine 1]
UNIQUEID=7A8CADE6677811DDBA4B5E9D55D89593
Name=google
Verbtext=0
URL=http://www.google.hu/search?q=%s&sourceid=opera&num=%i&ie=utf-8&oe=utf-8
Suggest Protocol=JSON
Suggest URL=http://clients1.google.com/complete/search?q={SearchTerm}&client=opera&hl=hu

Query=
Key=o
Is post=0
UseTLD=0
Has endseparator=0
Encoding=utf-8
Search Type=0
Position=-1
Nameid=1632215285
Deleted=1

Ha látsz magadnál különbséget a kiemelt részben, akkor lépjél ki az Operából, és szerkeszd át. Ha valamiért több Google kereső is van, akkor töröld a felesleget, csak a blokkok sorszámozását javítsd ki ebben az esetben.

Sk8erPeter: Vagy ha már így készítették el, akkor könyörgöm, törölje már magától a kibontott szutykot (legalább kérdezze meg, hogy akkor törölheti-e, amire úgyse lesz többé szükség, vagy kérdés nélkül törölje).
Az a szép, amikor valami hiba következik be kicsomagolás közben, és addig nem tudod feltelepíteni sem a programot, amíg nem jut eszedbe a %TEMP% mappa tartalmát kukázni, mert minden telepítési kísérlet hibaüzenettel zárul.

Ja, ez is jó, én valahogy megszokásból a Ctrl+L-t nyomom egyből. Annak ellenére, hogy elvileg az Alt+D a közelebbi betűk miatt jobban kézre kéne, hogy álljon, bár tulajdonképpen annyi a különbség, hogy a Ctrl+L-nél két kézre is szükség van, de ha úgyis az "alapállásban" tartod a kezeidet, akkor kábé ugyanaz.
F8 :P

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#18555) Sk8erPeter válasza dqdb (#18554) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Az F8-at sosem használtam, és nem is fogom, mert defaultként ez CSAK Operában működik, viszont az Alt+D vagy a Ctrl+L működik Operában, Chrome-ban, Firefoxban, Internet Explorerben és Safariban is. :)

Sk8erPeter

(#18556) Kuruc2


Kuruc2
senior tag

Üdv!

Jelszavakat hogy tudom visszafejteni?

Sajnálatos módon már túl sok mindenem van az operában, és lusta vagyok mindent átvinni a firefox.-ba, így sajna tovább kell szenvednem ezzel az idegesítő böngészővel. Most megint (már nem először) elfelejtette a jelszót egy oldalhoz. Mikor épp milyen kedvében van a böngésző, mondjuk fél évig kulcs megnyomása nélkül is belép mindenhova, most meg már a kulcs is szürke, inaktív. Ergo nem tudok belépni vhova, ahová nem is tudok jelszót módosítani, tehát az egyetlen lehetőség hogy a wand fájlból valahogy vissza kellene fejteni.
Rendesen elbaxták ezt (is) ebben a böngészőben. Rókában legalább meg lehetett nézni.
Az adott oldalhoz a jelszókezelőben ott is az acc-név, csak ugye a jelszó nincs.

Tud valaki megoldást, progit?

http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------

(#18557) fatal` válasza Kuruc2 (#18556) üzenetére


fatal`
titán

Kulcs nélkül nem lép be sehova, max a süti aktív még és belépve tart. Ha lejár a süti, újra be kell lépned.

Nekem még sosem felejtett el jelszót. Egyébként a kérdésre válaszolva: WebBrowserPassView kiírja a jelszavakat, ha nem volt mesterjelszó beállítva.

(#18558) Sk8erPeter válasza Kuruc2 (#18556) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

(#18559) dqdb válasza Kuruc2 (#18556) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Ha a jelszókezelőből tűnt el a jelszó, akkor az a wand.dat dekódolásával sem kapod meg, helyette szemét van azon a pozíción fájlban (tudom, mert egy hasonló helyzetet követően az unwand program forrásával együtt nekiestem nyomozni). Elvileg 11.5x vagy 11.6x környékén megoldottak egy ilyen hibát, azóta nem jelentkezett nálam (időnként elindítok egy, az unwand alapjaira épített saját készítésű programot, ami kidobja az ilyen anomáliákat).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#18560) Gaberking


Gaberking
senior tag

Sziasztok!

Sok év Firefox használlat után, belefáradtam a róka folytonos összeomlásába és ismerkedem az Operával.
Nagyon szimpatikus eddig, a firfoxban használt kiegészítőim közül kettőnek nem találom az "operás" megfelelőjét. A firefoxban Autocopy és DownloadHelper néven futottak ezek a kiegészítők. Tudnátok segíteni, hogy melyik kiegészítők az ő Operás megfelelőik, esetleg mivel tudnám helyettesíteni őket?
Köszönöm előre is!

(#18561) M_AND_Ms válasza Kuruc2 (#18556) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

"Most megint (már nem először) elfelejtette a jelszót egy oldalhoz."

Magától nem felejti el, de sok oldalnak van, hogy megváltozik a címe.

Pl. régebben a fészbuk fő belépési oldala www.facebook.com volt, de amikor kiléptél, akkor a látszólag ugyanolyan belépési oldal már a hu.facebook.com volt. De most már egy ideje az is www.facebook.com.
Vagy például eddig sima http volt egy oldal protokolja, de most már kikényszerítik, hogy https-re lépjél, hiába http-t gépelsz be.
Ilyen esetekben már egy másik oldalnak látja az Opera és nem találja meg a hozzá elmentett jelszót.

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

(#18562) dqdb válasza M_AND_Ms (#18561) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Magától nem felejti el, de sok oldalnak van, hogy megváltozik a címe.
Igen, ez is ok a jelszó hiányára, de volt egy időszak, amikor magától is elfelejtett jelszavakat. Ezt onnan vetted észre, hogy a kulcs ikonra kattintva a felhasználónevet beírta, de a jelszó mezőt üresen hagyta a sárga keret ellenére.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#18563) Lui04


Lui04
aktív tag

Az előbb elhasalt az Opera, azóta nem tudom elindítani. Mindig azzal jön, hogy összeomlott miközben az előző összeomlásról akarta megjeleníteni az infókat. Hogyan tudnám helyrehozni?

(#18564) Lui04 válasza Lui04 (#18563) üzenetére


Lui04
aktív tag

Már megoldódott. Újraindítottam a gépet és működik. :)

(#18565) Kuruc2 válasza fatal` (#18557) üzenetére


Kuruc2
senior tag

Eddig volt kulcs is, aztán ő is eltűnt (inaktív lett az adott oldalnál. többinél jó). Na erre mit mondasz?

Amúgy a segítségedet megköszönöm, az ajánlott progi letöltéssel együtt fél perc alatt megmondta a jelszót. (akkor mégse veszett el annyira) (amúgy az enkóros' oldal volt az érintett.)

Gaberking : megnyugtatlak, sokszor össze fog omlani az opera is. :)

M_AND_Ms : azt hiszem igazad lehet. :R

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------

(#18566) M_AND_Ms válasza Kuruc2 (#18565) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

Mondom, hogy ne felejti el, csak valamiért már nem köti ahhoz az oldalhoz és ennek oka valószínűleg az, hogy megváltozott az oldal címe. Nézd csak meg a címsávban és hasonlítsd össze a jelszóhoz elmentett url-lel!

Szerk:
Ugye megmondtam! :K

[ Szerkesztve ]

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

(#18567) Kuruc2 válasza M_AND_Ms (#18566) üzenetére


Kuruc2
senior tag

http
https

:U

http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------

(#18568) Sk8erPeter válasza Kuruc2 (#18567) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ügyes vagy, és mi a kérdésed? :DDD

Sk8erPeter

(#18569) fatal` válasza Kuruc2 (#18565) üzenetére


fatal`
titán

Nem tűnt el a jelszó, hanem az említett oldal https-re váltott és azt már másik oldalnak érzékeli. :)

(#18570) M_AND_Ms válasza Sk8erPeter (#18568) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

Nincs kérdése. Csak leírta, hogy mi volt az oka, hogy "elfelejtette" a jelszót az Opera az adott oldalon.

Tessék az előzményeket is olvasgatni úgy összeáll egy hozzáaszólás valódi értelme!

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

(#18571) lordjancso


lordjancso
senior tag

Hi!
Azt szeretném kérdezni (mert lusta vagyok utánaolvasni), hogy az Operának van-e olyan szolgáltatása, hogy a könyvjelzőket és egyéb adatokat (beállítások, ui) felhőben tárolja?
Elég frankó lenne, ha ugyan úgy lenne a munkahelyi böngészőben minden, mint az otthoniban.
Köszi! :R

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

(#18572) Penge_4


Penge_4
veterán

300 millió felhasználóval az Opera Webkitre vált!

Most már hivatalos az eddigi találgatás.

(#18573) fatal` válasza lordjancso (#18571) üzenetére


fatal`
titán

Van, Operában volt először. Ott van alul a felhő ikon.

Opera Linknek hívják. UI-t, beállításokat nem szinkronizál, csak könyvjelzőket, gyorshívót, jelszavakat, keresőket stb.

Viszont az appdata könyvtáradból, ha elviszed pendriveon az Opera könyvtárait (local\opera, roaming\opera) és bemásolod a munkahelyi gépeden ugyanoda, akkor ugyanúgy fog kinézni.

(#18572) Penge_4: Valahol sajnálom, valahol nem. Azért remélem a jelenlegi kiegészítők nagyrésze kompatibilis marad és nem dobnak a kukába egy csomó beépített funkciót sem.

[ Szerkesztve ]

(#18574) Kuruc2 válasza M_AND_Ms (#18570) üzenetére


Kuruc2
senior tag

Köszönöm. :)

Lenne másik kérdésem is ha már itt járok. Kolléga részletesen kifejtette már a topikban:

(#14192)

(#14196)

(#14197)

Mondjuk már én is kérdeztem:

(#16211)

Megoldást még nem láttam.

Tehát rókában és Operában bemászik a full screen vid a win7 tálca mögé, míg ie-ben meg jól működik, elé nagyítódik. Valami a flash-el van? Ha jól emlékszem az van külön az ie-hez meg a other browserhez.

Amúgy ez mindig is ilyen volt sajna nekem.

Vki?

http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------

(#18575) lordjancso válasza Kuruc2 (#18574) üzenetére


lordjancso
senior tag

Nekem is csinál néha ilyet, de a probélma könnyen áthidalható számomra, mert a videó egy külön task-ként fut a tálcán, tehát kiválasztom azt, így teljes képernyőn tudom nézni a videót.

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

(#18576) Sk8erPeter válasza M_AND_Ms (#18570) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Igen, pontosan értettem, de a zöld fejecske kicsit fura, mintha ő szeretne kioktatni valakit, miközben pont ezt írtad le neki korábban... De most én is rakok neked ide egy zöld fejecskét :U :D

Sk8erPeter

(#18577) Kuruc2 válasza Sk8erPeter (#18576) üzenetére


Kuruc2
senior tag

Mindenki magából indul ki. Én ha segítséget kapok, megköszönöm, ill. igazat adok, te ezek szerint kioktatásra asszociálsz egy pislogo smiley esetén is. Gratu.

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------

(#18578) M_AND_Ms válasza Sk8erPeter (#18576) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

Értelek. (jaj, milyen fejecskét is kellene ide raknom.... mondjuk ezt :K )

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

(#18579) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#18572) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Hmm, meglepő, én a Te cikkedből tudtam meg azt is, hogy a Firefox is hasonló váltást tervez.
Az tény, hogy elősegíti a kompatibilitást, mert sajnos sok webfejlesztő szimplán a webkites prefixekkel elérhető CSS-tulajdonságokat használja, és magasról nem érdekli, hogy a többi böngészőben hogy néz ki a cucca. Persze biztos nagy általánosságban is magasabb szintű kompatibilitás is lesz jellemző, most csak a CSS-részre koncentráltam.

Azt az instrukciót viszont nem minden esetben tartom jogosnak, hogy ne használjunk feature detectiont - bizonyos esetekben szükséges lehet. Amúgy miért olyan nagy probléma, ha 3rd party libre, pl. Modernizr-re van szükség?

Látom a megjegyzésben, hogy a Dragonfly megszűnik. Tök jó, hogy annyi munkát öltek bele, a több példányban futást mégsem sikerült megoldaniuk, viszont most meg kiderül, hogy kuka a dolog. :D Mi lesz helyette? Vagy nincs terv? Mert akkor webfejlesztésre az átmeneti időszakban nyilván senki nem fogja használni, legfeljebb a végeredmény csekkolására.

(#18573) hunfatal :
milyen szempontból sajnálod? Mármint konkrétan milyen hátrányát érezheted?

Sk8erPeter

(#18580) Kuruc2 válasza lordjancso (#18575) üzenetére


Kuruc2
senior tag

"a videó egy külön task-ként fut a tálcán,"

Az hogy?

[ Szerkesztve ]

http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------

(#18581) Ndruu


Ndruu
MODERÁTOR

Google képkeresés:
Egyszerűen nem jövök rá, miért jön be az a kék pötty. Teljesen széttördeli az egészet, ráadásul így a gombokra is kétszer (lassan, egymás után) kell kattintani, hogy valami történjen.

Megoldva. Az egyik kiegészítő okozta (ImagePreviewer és LinkRedirector)

[ Szerkesztve ]

Harrrr!!!!

(#18582) AtHoS válasza lordjancso (#18571) üzenetére


AtHoS
nagyúr

dropbox, googledrive és társaival elég sok programhoz megvalósítható ez a működés.
Jelen esetben az opera link hiányosságait is meg lehet kerülni.

Kis gondolkodással és némi háttérismerettel nagyon testre lehet szabni az opera szinkronizálandó dolgait

read-only mode on the forum

(#18583) Dluinet válasza lordjancso (#18571) üzenetére


Dluinet
nagyúr

fájl menü > opera szinkronizálása

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#18584) fatal` válasza Sk8erPeter (#18579) üzenetére


fatal`
titán

Olyan szempontból, hogy nem vagyok benne biztos, hogy az összes Operás funkció megmarad, vagy a jelenlegi állapotában marad. Amennyiben minden funkció marad a régiben, ezesetben örülök a lépésnek.:)

Aztán majd meglátjuk mi lesz, de még egy Chromera nem biztos, hogy szükség van.

(#18585) lordjancso válasza AtHoS (#18582) üzenetére


lordjancso
senior tag

Tudnál ezzel kapcsolatban egy kicsit bővebb leírást adni?
Kíváncsi vagyok.
Gondolom valami olyan megoldásra gondolsz, hogy az appdatában lévő fájlokat googledrive-on tárolnám és onnan töltene le-fel az Opera. Ha valóban így volna, az elég jól hangzik!

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

(#18586) fatal` válasza lordjancso (#18585) üzenetére


fatal`
titán

Átmásolod a profilod a dropbox mappába és opera:configban átírod az elérési utat. Aztán ugyanezt megcsinálod a másik gépen is (csak nyílván ott nem másolsz semmit csak átírod) és kész. Gondolom erre gondolt :)

(#18587) lordjancso válasza fatal` (#18586) üzenetére


lordjancso
senior tag

Igen.
És ezt az elérési utat hol tudom módosítani?
Gondolom jelenleg valami olyasmi van benne hogy "C:\AppData\Akarmi\Opera", viszont ide lehet írni url-t is?
És hogy állítom be, hogy az Opera tudja írni a GoogleDrive-on lévő fájlokat, viszont mások ne férjenek hozzá?
Jó lenne, ha biztonságosan működne ez a dolog, mert a levelezőkliens beállításokat is szeretném ilyen módon mobillá tenni.

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

(#18588) lordjancso válasza lordjancso (#18587) üzenetére


lordjancso
senior tag

Sőt, tovább fűzném a gondolatot.
Tárolná a rendszer ezeket a fájlokat lokálisan is, és ha van internet kapcsolat, akkor szinkronizál a GoogleDrive-val. Ez kivitelezhető lenne?

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

(#18589) AtHoS válasza lordjancso (#18585) üzenetére


AtHoS
nagyúr

A legegyszerűbb megoldás, amikor minden szinkronizálásra kerül (nem biztos, hogy ez a legcélszerűbb), ha átrakod az opera profil mappájának elérési útvonalát, ahogy hunfatal is írta:

Itt kell átírni az útvonalat, ha a profil könyvtár másolás megtörtént.
Címsorba ezt másold be, majd enter
opera:config#UserPrefs|OperaDirectory

Viszont a profil mappában tárolja (legalábbis nálam) a
- cache opera:config#UserPrefs|CacheDirectory4
- opcache opera:config#UserPrefs|OperatorCacheDirectory4
- temporary_downloads opera:config#UserPrefs|TemporaryDownloadDirectory
mappákat is, amit lehet nem is szeretnél felhőben szinkronizálni, tehát ezeket lehet át kellene irányítani más helyre.

Egyébként symlink-kel is szépen meg lehet oldani a feladatot, sőt igen részletesen lehet ilyenkor a szinkronizálandó struktúrát létrehozni, bár kicsit több macerával jár, míg kialakítja az ember a megfelelő fájl és mappa linkelést. Egyszer létrehozott cmd-vel bármikor másodpercek alatt reprodukálható, tehát igazából csak egyszer kell megszerkesztgetni a batch parancsokat.

Kicsit ködös nekem hogyan is képzeled a googledrive-os szinkronizálást. Van PC kliens progi, ami egy beállított mappa tartalmát szinkronizálja a felhőbe és vissza. Ha te is erre gondoltál, akkor Én nem értek valamit :B

Szerk #18588:
Ezek szerint jól látom, hogy nem is gondolkodtál a googledrive pc kliens-sel. Az opera nem URL-re menteget, hanem lokálisan. A googledrive progit elindítva az oda-vissza szinkronizálja a beállított mappa tartalmát, tehát pontosan úgy működik ahogy szeretnéd. Legfeljebb kilövöd az automatikus indítását és ha szükséged van a szinkronizálásra, akkor elindítod kézzel

[ Szerkesztve ]

read-only mode on the forum

(#18590) brd válasza Penge_4 (#18572) üzenetére


brd
nagyúr

Lesz egy piros O betűs Chrome? Remek. :(

The only real valuable thing is intuition.

(#18591) fatal` válasza lordjancso (#18587) üzenetére


fatal`
titán

Minek kéne URL-t beírni? A dropbox/google drive kliens szinkronizál egy pc-s mappába. Ha nem a publicba teszed (dropbox, google driveot nem használom) akkor más nem látja.

(#18592) Penge_4 válasza dqdb (#18554) üzenetére


Penge_4
veterán

"Így néz ki nálam a Google keresője a profilomban található search.ini-ben (azt a Deleted=1 sort nem értem ):"

Azt jelenti, hogy törölve van a gyári Google kereső. Hogy miért jelenik meg (bug?) azt nem tudom.

Tudod az Opera itt is olyan hihetetlenül logikus, hogy ha törölgeted a gyári keresőket (a Yandex-et, eBay-t és társait szoktam), akkor ahelyett, hogy ezt egy logikusan elkülönített szekcióban tárolná, bevágja a custom (profilodban lévő) search.ini-be, számozással ráadásul. Tehát ilyenkor a legelső keresőtől indul a sorrend, aminél Deleted=0 van.

Én azért csináltam ezt, mert a Wikipédiát például ha nem töröltem, akkor úgy következett, hogy Google, Wikipédia és utána a többi. Én meg a Google alá akartam egy Google HU-t is meg egy Bing-et és csak utána a Wikipédia). Mert ugyebár a sorrendet se lehet GUI alól módosítani, egy Up és egy Down gomb nyilván túl nagy terhet jelentene. Van SearchINIEditor meg tudod kézzel INI-t túrva, csak a legidegesítőbb, hogy ilyenkor a számozást is át kell írogatni, hogy sorrendbe legyen.

Én kikapcsoltam a keresők szinkronizálását, ugyanis az utóbbi napokban nálam is meghülyült. Kétszer szerepelt a Google ugyanazzal a kulcsszóval, 2-szer és 3-szor szerepelt eltérő kulcsszavakkal ("l" és "a") és szerkesztés után az Opera indításával együtt visszaszinkronizálódott a hibás beállítás.

A suggestion-nel pedig nekem is eljátszotta, hogy hol működött, hol nem, pedig az URL stimmelt.

"Az a szép, amikor valami hiba következik be kicsomagolás közben, és addig nem tudod feltelepíteni sem a programot, amíg nem jut eszedbe a %TEMP% mappa tartalmát kukázni, mert minden telepítési kísérlet hibaüzenettel zárul."

Én olyannal is találkoztam már, hogy a Temp időszakonkénti ürítése után hónapokkal később akartam uninstallálni valamit. Az uninstall folyamat felénél leállt hibával, mert valami szükséges fájlt (a Temp-re hivatkozott) nem talált, ezért kérte, hogy helyezzem be a telepítőlemezt.

(#18556) Kuruc2: "Rókában legalább meg lehetett nézni." - és hogy örültek ennek az adathalászok. :D

(#18557) hunfatal: "Nekem még sosem felejtett el jelszót." - Nem felejti el, csak nem működik többé. Elég hozzá, hogy változtatnak valamit az oldalon és az űrlapok más ID-t kapnak, vagy hasonló.

"(#18579) Sk8erPeter" "Mi lesz helyette? Vagy nincs terv?" - Gondolom a Chromium-os Developer Tools

(#18580) Kuruc2: Előfordul néha. Mikor fullscreen-ből Alt-Tab-ozol lesz egy szép nagy Adobe ikon és ott megy benne a Flash videó, a tálca visszajön. Ha ilyenkor nyomsz egy Win+D-t, akkor ott marad az Adobe ikon a tálcán, azaz külön task-ként fut. :D

(#18590) brd: Nem. Lesz egy ugyanolyan Opera, csak a motort cserélik ki alatta. Ami ezzel összefügg, azoknak kérdéses a sorsa, de elvileg azon dolgoznak hónapok óta (mialatt csak bugfix buildek jöttek ki), hogy működjenek Webkit motorral is. Sok dolog miatt én is aggódom. De ha csak a mindenhol működő mozdulatparancsokat és a konfigurálható billentyűparancsokat veszed alapul, már akkor köröket ver a Chrome-ra.

Sok userJS, userCSS az enyészetté válik, ahol sok elhagyatott kiegészítő sem lesz átkonvertálva, amik miatt aggódom: szövegkijelölés, sajátgombok, spatial navigation, Fast Forward, History Navigation Mode, SSR (Small Screen Rendering), MDI, anonymous függvény, opera.MagicVariables, on-the-fly forráskódszerkesztés, képmegjelenítési mód none/cached/show, valósidejű CSS alkalmazás ki/be kapcsolás, a .htaccess értelmezése a kényszerített letöltéseknél (hogy meg lehessen nyitni böngészőben is előzetes lementés nélkül), hogy a letöltés elindul-e a dialógusablak felugrásakor, illetve ezzel összefüggően az Operában megnyitott fájlokat az Opera cache-ből menti le a végleges helyre, miközben a többi böngésző ilyenkor az eredeti URL-ről akarja letölteni.

(#18593) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#18592) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

""Mi lesz helyette? Vagy nincs terv?" - Gondolom a Chromium-os Developer Tools"
Ezt most nem egészen értem. Nem tanulmányoztam a kódját a Chromiumos Developer Tools kódját, de hogyan ültetnének át egy teljesen más programra alapozott eszköztárat egy az egyben Operára? :F

A mozdulatparancsoknak és a hotkey-knek miért kellene már ettől megszűnni vagy megváltozni? A cikkedben elvileg csak a böngészőmotor (!!) lecseréléséről volt szó, vagyis a megjelenítésért, renderelésért felelős motor cseréjéről, ettől még tudtommal a böngésző ilyetén jellegű feature-jeinek nem kell megszűnniük, ugyanis nem a komplett böngésző kidobásáról szól a fáma... ezért nem értem brd hozzászólását sem (és akkor már hunfatalét sem :D). Ettől még miért változna az Opera Chrome-má? :F
De Te egészen biztos, hogy sokkal többet olvastál utána a témának, úgyhogy kíváncsi lennék, hogy van-e oka a drámának (mintha már kvázi teljes böngészőcseréről beszélnénk...).

Pont ehhez kapcsolódóan emelnék ki jópárat a felvetéseiddel kapcsolatban, nem is mindet hozom fel, csak ami nagyon szembetűnt:

"szövegkijelölés"
Itt mire gondoltál?

"spatial navigation, Fast Forward"
Nekem megint nem világos, ez a renderelő motor cseréje miatt miért kell, hogy megszűnjön?

"anonymous függvény"
Itt mire gondoltál? :F

"a .htaccess értelmezése a kényszerített letöltéseknél (hogy meg lehessen nyitni böngészőben is előzetes lementés nélkül)"
Hogy nyitod meg a .htaccess-fájlt letöltés nélkül? Kényszerített letöltésről írsz, de lementés nélkül, ez nekem képzavar. :D

"hogy a letöltés elindul-e a dialógusablak felugrásakor"
Ez nem csak Chrome-implementáció?

"illetve ezzel összefüggően az Operában megnyitott fájlokat az Opera cache-ből menti le a végleges helyre, miközben a többi böngésző ilyenkor az eredeti URL-ről akarja letölteni."
Először itt nem vágtam, mire gondolsz, aztán rájöttem, hogy valszeg arra, hogy ha mondjuk megnyitsz egy óriási JS-fájlt (csak egy példa, bár nem annyira életszerű, mivel kevéssé valószínű, hogy lehet egyáltalán olyan óriási, hogy kijöjjön annak az előnye, amit mondasz, ha jól értelmezem azt), és nyomsz egy Ctrl+S-t, hogy lementsd, akkor ezek szerint az Opera a már cache-elt változatot akarja másolni valahova, nem pedig újból letölteni. Így értetted?
Ha igen, akkor annak megint csak mi köze a renderelő motor cseréjéhez, milyen módon áll ez összefüggésben?

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#18594) Sk8erPeter válasza Sk8erPeter (#18593) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Vagy arra gondolsz, hogy Operánál ezek a funkciók ilyen szinten össze lettek drótozva a Presto motorral, hogy ezek működését is alapvetően fogja befolyásolni? Csak mert normális renderelő motor megtervezését úgy képzelném el manapság egy böngészőnél, mint egy külön komponenst, ami tök jól kommunikál a böngésző többi komponensével, mondjuk különböző API-kon keresztül, de ezek a komponensek egymástól lényegében függetlenek.

Sk8erPeter

(#18595) lordjancso válasza AtHoS (#18589) üzenetére


lordjancso
senior tag

Na igen, azt nem tudtam, hogy ezeknek van gépre telepíthető verziójuk is.
Ma utána is nézek a dolognak. Köszi a segítséget!

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

(#18596) lordjancso


lordjancso
senior tag

Az opera:config paranccsal gondolom egy fájl tartalmát tudom szerkeszteni. Hol találom ezt a fájlt?

Rip and cut and mutilate the innocent, his friends, and again and again and on and on.

(#18597) dqdb válasza lordjancso (#18596) üzenetére


dqdb
Topikgazda

A profilod mappájában van operaprefs.ini néven (a mappa helye az első hozzászólásban van).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#18598) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#18593) üzenetére


Penge_4
veterán

"ettől még tudtommal a böngésző ilyetén jellegű feature-jeinek nem kell megszűnniük"

Nem, csak a motor-közeliek. Újabban például megtudtam, hogy a non-modal dialogs is Presto sajátosság. Lásd, legutolsó bekezdés.

Szövegkijelölés alatt azt értem, hogy duplaklikk->teljes szó, triplaklikk->teljes mondat, 4x-es klikk-> teljes bekezdés.

Elvileg a spatial navigation szorosan összefügg, ahogy az is, hogy Tab-ot nyomva Operával a legközelebbi form-ba, illetve submit gombra ugrik, míg a többi böngészőnél össze-vissza navigál.

A Fast Forward-ot meg csak tippelem.

Anonymous függvény alatt a function()-t értem, ami arra szolgál, hogy a weboldal ne lássa milyen kiegészítőket/userJS-eket használsz, illetve mivel manipulálod/manipulálod-e kliensoldalon az oldalt, csak ha lekérdezi a global scope-ot.

Magic Variables-ről pedig bővebben itt: [link]

Nem a .htaccess fájlt nyitom meg, hanem mondjuk én megnyitni szeretnék böngészőből egy olyan formátumot, amit a böngésző meg tud nyitni, tehát nem letölteni. Azaz nyilván letölti a temp-be, de ennyi. Például megnyitok egy .txt-t, egy .js-t, egy .css-t, egy .srt-t vagy képformátumokat.

Az Opera régen, a 9.x idején ezeket simán megnyitotta, ami az átlagusernek okozott problémát, mert képtelen volt felfogni, hogy "Jobbklikk->Mentés másként" vagy ha már megnyitotta, akkor Ctrl+S Egyszerűbb volt neki a dialógus, ezért valamikor 10.5x után született egy kompromisszumos megoldás, hogy ha a .htaccess-ben kényszerített letöltésre van definiálva egy fájl (amit a böngésző képes megnyitni), akkor feldob egy dialógust a következő 4 gombbal: Open, Save, Cancel, Help

A többi böngészőben ilyenkor feldobja az ablakot, majd az Open-t nyomva nyit egy új tabot, amin szintén megjelenik ugyanez a dialógus, tehát vagy "végtelen ciklusban" nyomogatod az Open-t és nem nyílik meg a kívánt fájl, vagy lemented állandó helyre a HDD-re és onnan húzod be drag and droppal (amikor már megnyithatod mással is, tehát teljesen felesleges.

"Ez nem csak Chrome-implementáció?"

Ez ősi Opera feature, nem is tudtam, hogy Chrome-ban ilyen van. De szerintem nincs is, mivel még temporary_downloads sincs benne. Tehát maximum beállítod (globálisan), hogy mindent töltsön le egy előre definiált könyvtárba, vagy mindig kérdezzen letöltés előtt. Utóbbi esetben nem indul el semmilyen letöltés. Az Opera pedig mindig elkezdi letölteni a temporary_downloads-ba, majd a Save-re nyomva (ezalatt a letöltés zavartalanul folyik) kiválasztod az alapértelmezettől eltérő célkönyvtárat és a választó dialógusban a Save-re nyomva valahogy ilyenkor átkerül a már részben letöltött fájl a végleges helyre (ezzel egyidőben eltűnik a temporary_downloads-ból) és a letöltés zavartalanul folytatódik.

Az automatikus letöltést (amire te gondolsz) Operában is be lehet állítani, csak ott mime type specifikusan is. Sőt, MIME type specifikusan beállíthatsz még egy csomó mindent.

cache-ből töltés: Nem tudom mi köze a renderelő motor cseréjéhez, csak tippelek.

De jó lenne ha leírnád, hogy te is csak tippelgetsz, vagy tudod is, hogy minek van köze a motorhoz és minek nem.

"Vagy arra gondolsz, hogy Operánál ezek a funkciók ilyen szinten össze lettek drótozva a Presto motorral, hogy ezek működését is alapvetően fogja befolyásolni?"

Még ez is elképzelhető. Elvégre 18 éve még nagyon más volt a helyzet és a Presto különben is egybeforrott az Operával, míg a Webkit eleve egy open source projektnek indult, ráadásul a KDE részéről, ami szintén olyan, hogy még Windows alá is portolták, tehát eleve más koncepció. Ezzel szemben a Presto-t (mivel zárt) senki nem tudhatja, hogy mennyire van összedrótozva a böngészővel.

(#18599) dqdb válasza Sk8erPeter (#18593) üzenetére


dqdb
Topikgazda

+ Penge_4:

szövegkijelölés
Ez sanszos, hogy nagyon Presto közeli, de valószínűleg megoldják valahogyan, hogy legyen.

spatial navigation
Ez is, én ezt sajnálnám a legjobban, főleg az Opera implementációját. FF-ben volt régebben valami bővítmény, de az közel sem hozta azt a szintet, amit elvárnék.

anonymous függvény
Ez nem Opera feature, hanem a JavaScript szintaktikája engedi meg, megy ez más környezetben is ugyanígy. A (function() { ... })() pontosan megegyezik ezzel a két sorral:
var x = function() { ... };
x();

A megoldásnak az az előnye, hogy garantáltan lokális változókat hoz létre, amelyek nem definiálják felül a globális változókat, a függvényből kilépéskor meghívódhat a GC az általa létrehozott objektumokra, így felszabadul azonnal a memória, és a nem létező függvénynév biztosan nem ütközik az oldal egyetlen komponensének nevével sem.

A magic functions/variables megléte nem a rendering motortól, hanem a JS engine-től függ. Ha átveszik a Carakan helyett a V8-at, akkor sanszos, hogy repül, és arra hivatkoznak majd, hogy az immáron felesleges browser.js épített erre a funkcionalitásra (ami részben igaz csak, mert nagyon jó user JS-eket lehet rá gyártani).

Fast Forward
a .htaccess értelmezése a kényszerített letöltéseknél (hogy meg lehessen nyitni böngészőben is előzetes lementés nélkül)
hogy a letöltés elindul-e a dialógusablak felugrásakor
illetve ezzel összefüggően az Operában megnyitott fájlokat az Opera cache-ből menti le a végleges helyre, miközben a többi böngésző ilyenkor az eredeti URL-ről akarja letölteni.
Ezeknek köze nincsen a rendering engine-hez.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#18600) brd válasza Penge_4 (#18592) üzenetére


brd
nagyúr

Persze, csak trollkodtam kicsit, a felület, beállítások, hasonlók (reméljük) megmarad, csak olyasmiktől tartok, hogy mondjuk a billentyűzetről navigálást újra meg kell írják, amit vagy megtesznek (mindig? - ha mindig meg kell a webkit frissítésekor), vagy nem, vagy ugyanez pl. az Adblockra, gondolom, azt is át kell írni.

The only real valuable thing is intuition.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.