Hirdetés
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
d4d
aktív tag
válasz
norrberth
üzenetére
Van ezekben a gyári dolgokban valami megnyugtató.
Ezekből egyikse gyári de, már ez is jó érzés lesz, ha ki lesznek cserélve

tboldi, igen az lehetetttlala B16XR = B16XER akart lenni?
Ilyen motoros J Astra volt nálunk. Ez még éppen nem részecskeszűrős (GPF), ha jól tudom, ebben az esetben A3/B4 irányban is érdemes gondolkodni nem csak Dexos2-ben.
Milyen körülmények között használod? Városi, vegyes, pálya, futár, taxi egyéb? mennyi időnként cseréled az olajat, eddig mi volt benne?
-
tlala
addikt
Opel Mokka X, 2018-as 1.6 benzin B16XR (85kW/116LE) motorba (90e km) milyen Dexos 2-es motorolajat ajánlotok?
-
d4d
aktív tag
Köszönöm a tippeket, végülis a GL4+os Castrol lett.. elég volt a variálásból.
Megkapta hátra az skf (made in italy) kerékcsapágyakat, végre nem búg. Bár unixos fickó elmondása szerint pl vezérlés vonalon hallott már panaszokat az skfre, de itt a csapágynál pl az olasz gyártást előnyösebbnek állította be. Nem tudom, csapágyakról fingom nincs. Egyébként nagy valószínűséggel azért szart be a csapágy mert a másik szerelő amikor a dobfékkel mókolt tavaly, nem húzott meg vmi csavart normálisan.. visszatértem a régi szerelőmhöz, akinek mondjuk nincs nagy műhelye, de egy nagyon nyugis, becsületes fickó és jó szakember, nem egy ilyen kókánybajnok.
Már készülök a nagyobb szervizre, beszerzés alatt,
- ATE SL DOT4 fékfolyadék (se abs semmi)
- Gates 4PK813 hosszbordásszíj
- Gates K015382XS PowerGrip vezérlés szett (szíj+ görgő)
- Aisin WPS-007 vízpumpaMég az első fékek (tárcsa+betétek) is meg lesz csinálva, de ehhez fizikailag meg kell nézni milyen rendszerről van szó.
Igy azért most egy időre le lesz tudva a swift.
-
Qru
MODERÁTOR
-
d4d
aktív tag
Jó napot!
Váltóolaj téma. Swift, mi más. Éppen hátsó kerékcsapágy cserén van, van időm a váltóolajat letisztázni.
Kiindulási pont 75W-90, full szintetikus (valaki szerint ez utóbbi nem lényeges) és API GL-4. Legtöbb forrás ezt hozza.
A maróti féle javítási kézikönyvben szerepel api gl4 es gl5 is, 75W-90 mellett.
Csak api gl5 azért nem lehet, mert a réz v bronz akármilyen alkatrészeket MEGENNÉ
a durva adalékolás miattDe ugye vannak GL4 és GL5-öt is teljesitő olajok lásd Ravenol VSG 75W-90. Valaki szerint teljesen jó, mások szerint nem ideális.
Castrol Transmax Manual Transaxle 75W-90 API GL4+ (mi a tököm az a plusz? hivatalosan van ilyen hogy GL4+?)
Suzuki Varró üllői úti unott hangú szervizes 80W-90-es olajat ajánlgatott. Kb egy perc elteltével mikor kezdtem volna a GL4 GL5-ről kérdezni, azt mondja idézem, "most leteszem a telefont, jó?" Sajnos a hangsúlyt nem tudom írásban lemodellezni... Hogyne lenne jó mondom magamban. Tíz perc múlva már a főnökasszonnyal beszéltem a kolléga stílusáról és a szakmailag kb semmit nem érő ajánlásáról.. szóval megkérdeztem, hogy Suzuki márkaképviseletként mennyire tartja elfogadhatónak ezt a hozzáállást...a hölgy amúgy nagyon aranyos volt, segítőkész, kérte a számom és a másik telephelyről fel is hívott egy fickó, aki végül átküldte smsben az eredeti előírást.
Íme

Azon kivul hogy gl4 vagy "hibrid" gl4/gl5 még van egy fontos kérdés, a meleg oldali résszel mennyire lehet variálni? Elvileg a 85-ös vagy 80-as olajjal még jobb lenne a váltási érzet (létezik ez?) viszont azzal ilyesztgetnek hogy pályán hangosabb is lehet emiatt a váltó, hogy a meleg oldali rész alacsonyabb viszkozitású.
Na szóval, ki tudja ezt kibogozni? Mi lenne a legjobb irány?
Nyilván örülnék a Ravenol VSG-nek. Esetleg Shell Spirax S4G API GL4 vagy a fenti GL4+ os Castrol... vagy egy szintén GL4-es 75W-85.
-
-
-
-
Öcsi1975
csendes tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Kézikönyv:
"Győződjön meg arról, hogy a jármű vízszintes talajon áll-e és a motor üzemmeleg-
e." -
-
Öcsi1975
csendes tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nem melegen kell a max-on legyen?
Mert ha hidegen van max-on, akkor melegen még tágul nem?
-
Öcsi1975
csendes tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ha nem csöpögött ki rendesen, akkor nem több kellene legyen?
Nekem kevesebb van... -
-
Öcsi1975
csendes tag
Sziasztok! Octavia Mk3 2014 1.4 TSI, CHPA. Biztosan 4L olaj kell a motorba? Le engedtem otthon, szűrőt cseréltem, bele töltöttem 4L Mobil 1 esp 5W30-t. És a nivo pálca nem mutat max-ot. Kb 2 dcl hiányzott. 300 km után melegen(80 fokos olaj) megálitottam, 10 perc után néztem, félig van a színt.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Én azt hittem, olajszűrőkről van szó, norrberth is azt szedett szét, én is azokat linkeltem…

Egyébként én Mann légszűrővel némileg gyengébbnek érzem a szopóbenzin Jazz-t, mintha lefojtaná. Mivel alapból is gyengusz, minden kis mínusz feltűnik.
Más szűrőkkel semmi ilyesmit nem tapasztaltam még. -
Eugene Roe
őstag
válasz
tibbike01
üzenetére
Kimérték rendesen pár helyen, hogy itt azért tudnak biztosítani egy pici eltérést. Nem az üzembiztonságról szól a dolog persze

De igen, ha nem a +2% lóerő vagy fogyasztás a cél, akkor hónapokkal később degradálódik olyan szintre, hogy negatívan befolyásolja a rendszert. Még mindig a levegő a legfontosabb a belső égéshez, de persze nem kell túldimenzionálni.
Én azért Mann-ozok, mert ebből még semmi sem lötyögött (sőt, inkább be kellett passzintani őket a helyükre), és bár %-ban jóval drágább, mint a többi, reálértéken 500-1500 Ft nem érdekel + mivel magam cserélgetem őket, így látom / tapintom is a difit, ami érezhető
Ha szerelővel csináltatnám, az olcsóbbak is jók lennének, nem érdekelne ennyire. -
bul07
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Ha van két jó márka aminek a szűrő anyagával nincs gond, akkor az fog nyerni amelyikben több szűrőpapír van.
Tehát Mann sima, meg Purflux cikcakkos(több szűrőpapír), akkor a több szűrőpapíros nyerTermészetesen hiába több a szűrőpapír ha rosszabb és nem szűr annyira, akkor egy jobb márka jobb még ha kevesebb is benne a szűrőpapír
Ez az én véleményem
-
tibbike01
addikt
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Miért olyan fontos a nagyobb felület? A szűrő súlya, vastagsága, rétegek száma szerintem fontosabb.
-
tboldi
nagyúr
Nálam vezérlésből gipsztigrisre hallgatva vagy gyári lesz, vagy INA.
Baromi olcsó a T-Jethez. 
••••••••••••••••••
Hétvégi program gyanánt kiózonoztam és biocid bombáztam a Hondát is, meg raktam bele új pollenszűrőt. Illetve elmostam és beolajoztam a MiTo K&N szűrőjét is, amit az utolsó olajcsere óta (nov. 30) halogattam, mert vártam a meleg, napos időt.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
A Purflux is ezért cikcakkos, hogy nagyobb legyen a felület.

-
tboldi
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
Én mondjuk régebben sem értettem ezt a nagy Mann mániát. Persze rendszeresen vásárolok én is, de nem ragaszkodom hozzá, más márka is lehet ugyanolyan jó (vagy jobb).
Olajszűrőből leginkább gyárit szoktam venni, ez a 4 autóból 3-nál Purflux, made in France.
Honda 15400-RBA-F01 és Fiat/Alfa/Lancia 6000633302 -
válasz
tibbike01
üzenetére
Ez Hengst
de akkor is! Én általában pont ezt a két gyártót preferáltam eddig.
Nekem most pont Hengst van a kocsiban, de meg sem néztem, hogy milyen gyártmány, eszembe nem jutott volna, hogy leadják azok is a minőséget, de akkor nyitott szemmel kell lenni mindennel.
A nemsoká berakásra kerülő Mann az germán. -
norrberth
addikt
Hát ez nem német meglátszik.
-
norrberth
addikt
Unixnál már csak China volt.
Bárdiba volt 2db Germany azt elhoztam.
China teljesen más felépítés papír is egy akkora fos benne!
A visszacsapó szelep gagyi fekete valami.
Tolba erősebb rugó van mint ebbe a szűrőbe.
Belül amire felvan tekerve a szűrő német szegecses és erős.
Ismerem a fajtáját annó volt vele dolgom. 😁Ilyenek:

-
-
d4d
aktív tag
Akkor ha már szűrők. A kis házi készletben találtam.
Bal oldali made in ausztria, a másik lengyel gyártmány és egyébként az utóbbi néz ki jobban ha lehet ilyet mondani, a szuropapir hajtogatása is szebb és sűrűbbnek is tűnik.

-
norrberth
addikt
Rendeltem lomokat a kauffertól az olajszűrő csalódás.
Eddig náluk minden esetben a Hengst szűrő Germany beszerzés volt.
Most ChinaElőször azt hittem üres a doboza, olyan nehéz volt a szűrő.

Írtam a zsu nak meg bárdi, náluk Germany van.
Veszek onnan.
Mert ez kritikán aluli.

-
TommyY2
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Nem tudom pontosan, nem csináltam még ilyet (pl. egy ismerősöm csinált levegő munkahengerből és duncos üvegből leszívót).
Elvileg, ha meg van fordítva a pumpában a levegőt nyomó gumi, meg a visszacsapó szelep, akkor fordítva működik.
Valószínű, hogy sokkal praktikusabb megoldás a nyomással működő rendszer, csak ugye passzolni kell a csatlakozónak a fékfolyadék tartályhoz (én valószínűleg össze-vissza fékolajoznék mindent).
A legnagyobb probléma a leszívással, hogy a legtöbb légtelenítő csavarnál fars levegőt szív, ami megnehezíti a leszívást (na, de majd most az elektromossal talán könnyebb lesz, mivel mindkét kezem szabad marad).
TommyY
-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth
üzenetére
Én most csak az Alfához vettem Mahlét, a Jazz-hez majdnem dupla annyiba kerül, mint a Mann, az Ypsilonhoz meg egyáltalán nincs CareMetix.
Sőt egy kis érdekesség: az Ypsilont 2 féle alakú szűrővel szerelték, de a Mannon kívül nem találkoztam még ezzel az adapteres a megoldással. A miénkbe csak a kisebb 4 szögű kell.

-
tboldi
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Ahogy
mondodírod.
Bár hozzá kell tegyem, az éves 10-12k km-es futásom több autó között oszlik meg.De a fura szagot pontosítsuk. Van egy jellegzetes bukéja, igen, de én csak akkor érzem újként kicsomagolva, ha az orromhoz emelem 1-2 centire és mélyen beleszippantok.
Az autóba beszerelve, használat közben semmi. -
válasz
tboldi
üzenetére
Túl sokat fórumozol, biztos azért maradtál meg ennyire az emlékeimben.

Közben utánanéztem, norrberth-el kevertelek össze... egyik kutya másik macska..
De ha már itt vagy. Akkor azért rákérdeznék... Szóval Mann FP... A fen említett problémákból semmit nem tapasztaltál? Szűrt, nem volt gyárilag fura szaga, mindenben maximálisan elégedett voltál vele?
-
Tavaly a csúcs FP26009-MAN szűrőt vettem... de nem vagyok vele megelégedve.
Amikor még a Mazdám volt akkor legfeljebb aktív szenes szűrőket tudtam tenni bele, mert ilyen mindent is szűrő csoda nem létezett hozzá. Azok sem voltak tökéletesek, mert szagok azért bejöttek...
Most a Skodához már gondoltam kipróbálom mit tud. A Mann-tól többet vártam.
- Egyrészt beereszti a szagokat ez is, már a kezdetektől.
- A korábban említett fura szaga is megjelent idővel. Erről itt a topikban is megemlékezett korábban talán tboldi.
- Meglepő, hogy tél után a klímát kapcsolva érezhető, hogy odabent leromlott a pH érték... Miközben tiszta állapotban ózonozással egybekötve raktam bele 1 éve. És mindig ki volt szárítva.Allergiásként nekem ez nem kényelmi, hanem kötelező elvárásom, hogy jól működjön a szűrés.
Mit ajánlotok ami hasonló színvonalú mint a FP26009-MAN - Polifenolos aktívszenes szűrő, antibakteriális hatással?
-
TommyY2
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Az lenne jó, ha át lehetne alakítani a nyomással működő pumpát szivásra (olvastam régebben, hogy csinált már valaki ilyet permetezőből). A nyomásmérő helyére meg betenni egy vákuum mérőt, de az nem is annyira fontos. Akkor lehetne vele leszivni is, így mindennel kompatibilis lenne.
Majd légyszíves nézd meg, hogy lehetséges-e, miután megérkezett.
TommyY
-
tboldi
nagyúr
válasz
TommyY2
üzenetére
Hát kíváncsi leszek. De ha a Hondához nem lenne jó, akkor sem kidobott pénz, a 2 "Fiathoz" (Lancia és Alfa Romeo) még passzolhat.
Arra is gondoltam, hogy valamennyire ki kellene nyomnom vele üresen, csak levegővel a régi fékfolyadékot, amennyiben a csőszorítók nem válnának be, hogy ne csöpögjön, amíg leveszem a nyergeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Fotók, videók mobillal
- Battlefield 6
- 3D nyomtatás
- EAFC 26
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B365M i5 9600K 16GB DDR4 250GB SSD GTX 1660 6GB Formula Air Mesh G3 DeepCool 400W
- AMD GAMER PC! Ryzen 5800X / RX 6900 XT / 32GB 3600MHz/ 1TB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
- szinteÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 32GB DDR5 512GB AI PC FHD+ 1 év garancia
- Nothing Phone (1) / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÚJ 27% - Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple (CO-9050109-WW) ARGB ventillátor szett!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

az elv ugyanaz, nagyobb felület első sorban azért, hogy később / lassabban duguljon el / telítődjön, kisebb legyen az ellenállása.
de akkor is! Én általában pont ezt a két gyártót preferáltam eddig.