- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Fenyő: Ingyenes iskolai linux szerver disztrók a Sulix, Huedu utánra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Spet
addikt
Mutogatás az megy nekik. A Bajnai kormányt ismételten elővették, hogy milyen sz@rul végezték a munkájukat, pedig ők tényleg válságot örököltek meg, a mostani bohócbanda meg már 12 éve velünk van, és nem érzem, hogy előrébb ment volna az ország (azon kívül, hogy rengeteg utat, meg stadiont építettek, mert abban a lóvé)
-
válasz
venember83 #82596 üzenetére
Nem nyugtat meg, mondanám más baja nem érdekel
Nyilván nem csak mi vagyunk így, de a lényeg átjön, nem jó irány amerre megyünk, és lehet jobban járna a Fidesz, ha ezt a választást elbukja, és mutogathat majd 2026-ig, hogy lám a baloldali kormány idején lett a nagy válság már megint... -
fokukac
nagyúr
válasz
BlacKSouL #82579 üzenetére
" Kedden a napi abszolút hőingadozás többfelé meghaladta a 20 fokot, a legnagyobb különbségek azonban az északi tájakon alakultak ki. A Magyarország leghidegebb településeként emlegetett Zabarban hajnalban még -9,7 fok volt, délután viszont 19,8 fokig melegedett a levegő.
A napi abszolút hőingás tehát 29,5 fok volt – ezzel viszont még nem sikerült megdönteni a rekordot, ugyanis 1956. február 18-án 30,7 fokos volt a legnagyobb magyarországi hőingadozás, melyet Szamosangyaloson regisztráltak."
azért ez elég durva.
Mármint, hogy már Mordorban is megy a globális felmelegedés -
venember83
nagyúr
Ez így van kb. az egész régióban, eggyel keletebbre is hasonlóképpen szállnak el az árak folyamatosan: a villany- és gázszámla konkrétan megduplázódott, a gépjárművekbe való tüzelőanyag literjének az ára 600 HUF körül és ismét kúszik felfelé, a kenyér ára kéthetente megy fel 7-8-10%-ot stb.
Tudom, ez nem nyugtat meg. De legalább nem érzed azt, hogy egyedül van Magyarország ebben a helyzetben.
-
bobsys
veterán
válasz
parandroid #82585 üzenetére
Uton van a nagykovetseg fele
-
Szép világ vár reánk, idén már 2. alkalommal emeltek árat ahonnan a kaját rendelem...
Fizetésünket bezzeg azt nem fogják igazítani hozzá, se idén, se jövőre... -
ToBeY
nagyúr
válasz
concret_hp #82590 üzenetére
Én pontosan ezt fogom tenni!igent és a nemet is beikszelem majd.
-
elessar
tag
válasz
erdey_a #82586 üzenetére
A nem szavazatok csak kb. helybenhagyják a meglévő törvényeket.
Eddig nem tűnt fel olyan társadalmi csoport, amely az igenek mellett kampányolna. Abban az extrém esetben, ha az igenek győznének, a kötelező törvénymódosítások szembekerülhetnek a kiskorúak védelmét szolgáló törvényekkel, ami alkotmányellenes lehet. Ha nem veszik figyelembe a népszavazást, az pedig mulasztásos alkotmánysértés -
erdey_a
addikt
-
bobsys
veterán
Megjott a szavazasos csomag az anyaorszagbol. Ez a 4-5 darab nepszavazasos kerdes elegge meredek.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
venember83 #82580 üzenetére
Költői túlzás volt, de kerek 40 percet sétáltunk mire nyitvatartó helyet találtunk 20:45 magasságában.
Campeador Inn. Recepciós szerint is sajnos rossz helyen van, 20 perc séta a legközelebbi étterem.
Elmentünk google szerint a belváros felé, onnan délre volt egy hely de kiderült csak nyerstészta kiszállítás. Onnan elmentünk egy pizzériához, ami google szerint 11-ig nyitva van, de nem volt. Elmentünk egy étterem mellett aminek googleben nyomát nem láttuk, de zárva volt, majd egy gyorskajálda mellett ami 5 perc múlva zárt, és végül a Kauflandban találtunk egy szeletes pizzást. Közben útbaesett 4 pékség, de éttermet/vendéglőt kerestünk.
-
venember83
nagyúr
válasz
BlacKSouL #82579 üzenetére
Hol szálltatok meg? 7 kilométeres kör elég nagy, még ha Kolozsvár nyugat-kelet irányban elég hosszú város is...
A két végpont (nyugaton bevásárlóközpont, keleten reptér) között kb. 13-14 kilométer van.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
csapos2 #82578 üzenetére
Most ugyan Kolozsváron vagyok, de ja, otthon november eleje óta nappal -2 +10, éjjel -3 -10 az átlag. De minden egyes éjjel. Vagyis hajnal, mert 5:10-kor és 5:42-kor gyaloglok vonathoz,-tól, és akkor mindenkinek befagy a pi.csaja már 5 hónapja. Minden. Egyes. Hajnalban.
5 hónapja télikabát, sapka, sál. Vonaton meg vagy van fűtés vagy nincs.De itt most Erdélyben kellemes, bár a szálló körül 7 kilométeres körben nem volt nyitva étterem vagy vendéglő, Kaufland pizzériában ettünk, most meg tolom a söröket, hogy hajnalban 6-kor kelhessek, mert b..i főnököm azt írta 7-re megyünk a partnerhez. De minek... f...nak. Mindegy, kirándulni jó. Üzleti út féleség, de amúgy nem teljesen. Majdnem pofon a szarnak. Mindegy, üdv innen.
-
gaborbol
őstag
Ha valaki valami nagyon nem szokvanyos sorozatra vagyik, akkor a Netflixen futo Andy Warhol doku sorozat az egy igazi kulonlegesseg, termeszetesen nem csak key account managerrek reszere.
Ugy kezdtem el nezni, hogy semmit nem tudtak rola csak nehany muve ugrott be. Hat nem semmi…meg maga a kornyezet, time capsule stb.
Nem tudom ez mekkora spoiler, nekem az nem volt meg , hogy nem a hetero kapcsolatokat reszesitette elonyben ezert az egy percre juto pucer ferfiseggek szama az kimondottan magas.
-
fokukac
nagyúr
válasz
parandroid #82566 üzenetére
Rád férne már egy kis pihenés, úgy érzem
Sabbatical. (esetleg Black Sabbathical.)
@Emvy: néha..?
@Tildy: ki beszélt itt a magyar nyárról? Én az ír atlanti márciusról beszéltem. Oké, hogy nem mindig esik az eső, de hogy komplett napokon át olyanok a fényviszonyok nappal, hogy lámpát kell gyújtani, mert nem jut át a fény a sötét felhőkön, az nem normális, én olyan depressziós lennék ott, hogy csak na.
-
válasz
parandroid #82567 üzenetére
<3
Attol meg szeretünk, h néha hülyeségeket beszélsz
-
parandroid
félisten
válasz
concret_hp #82564 üzenetére
Nyilván. Persze egyrészt ebből adódóan ők is azok, másrészt az egész struktúra szar.
p
-
concret_hp
addikt
válasz
parandroid #82556 üzenetére
az, hogy alkalmatlan dilettánsok vannak olyan pozícióban ahol nem kéne lenniük, az igazából a cég tulajdonosainak / felsővezetésének a gondja, azt vágod ugye?
-
válasz
parandroid #82561 üzenetére
Nem trollkodok, tényleg meg vagyok lepve és nem értek egyet azzal, hogy a key account managert elkezdted összevetni a tanárral.
-
válasz
Fű, közelítünk ahhoz, hogy az irodai munka az valójában nem is munka, mert nem emelget az ember cementeszsákokat. Meg hogy a marketinges nem állít elő semmi értékeset, mert se megfogni, se megenni, se meginni nem lehet.
Németbe’ ilyen a közhangulat?
-
lenox
veterán
válasz
De most te komolyan azzal oldanad meg a pedagogusok problemajat, hogy betiltod a cegauto maganhasznalatat? Mondjuk az eus szabalyok listajan sok hulyeseg van, vegul is ez is elferne, ez igaz. En mondjuk kihuznek inkabb a listarol, mint meg tobb hulyeseget irjak hozza.
-
erdey_a
addikt
válasz
iszom a szavaid
-
parandroid
félisten
válasz
fokukac #82553 üzenetére
“Te mikor lettél ilyen kommunista..? de tényleg.”
Én is pont ezen gondolkoztam.
Amúgy az utóbbi időben nagyon rákattantam ezekre a társadalmi igazságtalanságokra, meg hogy milyen egy szarfos helyet tud csinálni a világból az emberi önzés, meg kapzsiság. Magam ellen beszélek, mert van egy csomó ötletem, ami engem is hatrányosan érintene. De amúgy jah, nagyon kezdek átmenni sötétzöldbe.
A második bekezdés meg külön a bögyömben van, túl sok közép/felső vezetővel találkoztam az elmúlt 20-25 évben ahhoz, hogy bármilyen bizalmam legyen abban, hogy a bérezésnek, meg a juttatásoknak bármi köze lenne az általad említett tulajdonságokhoz. Kurvára nem az viszi előre soha a céget, aki a nagy lét leakasztja.
Másrészt egy jó pedagógusnak, vagy egy rutinos, pótolhatatlan ápolónőnek, egy karbantartónak, aki úgy ismeri a termelő gépeket, hogy nélküle megállna a gyár, egy tűzoltónak, vagy akár egy bolti eladónak, egy vonatvezetőnek, vagy a péknek, aki a kroaszonodat süti, miért nincsenek extra juttatásai? Tudom, legyen mindenki key account manager, abban van a nagy lé, meg az ötös bömös, meg az évi két nyaralás majorkán, a többiek meg járjanak bkv-vel, meg nyomorogjanak a horvát tengerparton (ahova saját költségen mennek a lúzerek, nem céges autóval, céges kártyáról tankolva, lol).
Aztán ha ezeknek a lúzereknek elege lesz, akkor összedől a kártyavár. Amúgy is közel állunk hozzá. Ha lelép 10 kiemelt ügyfélkapcsolattartási vezető, akkor szar van a palacsintában, mert nem fog telni a tulajnak új yachtra, de ha felmond 10 pedagógus, vagy csak elmennek nyugdíjba, utánpótlás meg nincs, akkor vagy baszhatod a minőséginoktatást, oszt a tesitanár készíti fel matekérettségire is, vagy csöngeted a lóvét a magánoktatásba (spoiler: nem biztos, hogy megengedheted majd magadnak).
Vicces amúgy, hogy a járvány körüli lezárások milyen jól megmutatták, melyikek a tényleg fontos szakmák, és mik azok, ahol fel sem tűnik, ha be se jár a csóka hetekig, aztán mégsem történt semmi.
p
-
venember83
nagyúr
válasz
parandroid #82552 üzenetére
Erre nagyon régen kellett volna már hozni valami eu-s szintű szabályozást, hogy céges járművet csak menetlevéllel, csak céges ügyben lehessen használni.
Akkor valószínűleg az eu-s vezetőség is csak "céges ügyben" használhatná a kirendelt autót.
-
fokukac
nagyúr
válasz
parandroid #82552 üzenetére
Te mikor lettél ilyen kommunista..? de tényleg.
A munkaszerződés az a két fél közti megállapodás. Ez egy alku a két fél között, senki másnak semmi köze hozzá...
Bizonyos szenioritási szint felett pedig nem csak jó fizetést adnak, hanem autót, sőt, egyéb eszközt, sőt lakhatást is.Egyszerűen azért, mert így versenyképesek a konkurensekkel, ez terjedt el, ez a piaci sztenderd.
Nyilván nem lehet mindenkinek autót adni. Nem is értem a felvetést.Nem fair?
Ez pont olyan bullshit, mint az egyenlő munkáért egyenlő bért. Nincs olyan, hogy egyenlő munka. Felelősség van, tapasztalat van, ami mindenkinél más. Plusz van terhelhetőség / problémamegoldási képesség / -hajlandóság / biznisz-generálási képesség, ami szintén mindenkinél más, és elég látványosan látszik. Ezt árazzák a normális munkahelyeken.Kár idekeverni az eu-s szabályozást, meg azt, hogy tiltsák be..!
Ui. ja, és nekem is van céges autóm vagy 6 éve. Mondjuk míg nem volt kovid, metróztam. De mióta volt a kovid, használom, mert azért van. Így is kb. havonta egyszer tankolok....
Uui. ja, és amúgy az ilyen jutattásokat elég kemény adókkal sújtják ám. (vö. cégautó-adó). És pont ezért sok helyen lehet kérni pénzt helyette. És ez így van jól.
-
parandroid
félisten
válasz
szőröscica #82549 üzenetére
“Illetve bizonyos beosztas felett cegauto/cash option. Utobbi szerintem korrekt, aki autot szeretne, azt kap, aki nem, az penzt.”
Nem, fair csak akkor lenne, ha minden munkavállalónak járna. De akkor is értelmetlen pazarlás. Már az autó, nem a munkába járáshoz történő hozzájárulás önmagában. Különösen azért, mert gondolom jár hozzá a privát használathoz is megengedett üzemanyagkártya. Erre nagyon régen kellett volna már hozni valami eu-s szintű szabályozást, hogy céges járművet csak menetlevéllel, csak céges ügyben lehessen használni.
p
-
-
szőröscica
addikt
válasz
BlacKSouL #82547 üzenetére
Milyen soher ceg.
Nalunk a cafeteria mindenkinek fix, es resze egy korrekt egeszsegbiztositas egy magankorhaznal. Az egyetlen skalazodo elem a brutto ber szazalekaban meghatarozott ONYP befizetes. Es nincs ilyen tappenzzel szarakodas, meg egyebek.
Illetve bizonyos beosztas felett cegauto/cash option. Utobbi szerintem korrekt, aki autot szeretne, azt kap, aki nem, az penzt. -
-
BlacKSouL
addikt
válasz
erdey_a #82546 üzenetére
Nálunk 20k szépkártyára 'cafeteria' címszóval, de ha egy napot táppénzen vagy, akkor az arra a hónapra bukta. Ha hónap utolsó és köv.hónap első napján vagy táppénzen, akkor buktál 40k-t. Mondjuk be is járt mindenki covidosan is inkább.
Álláshirdetések meg aszondja: kiemelt bérezés. Az mijaf.szom? Kiemelt juttatások. Például ez a 2 nappal bukható 40 k?
-
erdey_a
addikt
válasz
concret_hp #82545 üzenetére
hát lapátolni én is régen lapátoltam, de még most is gyakran belefutok egy-egy interjún, hogy az állást túlórapénzzel, szép kártyával, bejárás támogatással, ilyen-olyan bónuszokkal akarják vonzóvá tenni. valahogy sosem a nettó fizetéssel.
-
concret_hp
addikt
válasz
parandroid #82543 üzenetére
vágom, hogy egy buborékban élek, de ahol eddig dolgoztam ott mindenkinek ugyanaz a plusz juttatás járt, igaz rendes gyárban sose lapátoltam a dzsídípít
-
EQMontoya
veterán
válasz
parandroid #82543 üzenetére
Egyebkent +1, en is ezert szoktam tiltakozni a fix dolgok (caffeteria es hasonlok) nyirbalasa ellen, mert az pont azoknak a munkavallaloknak faj a cegnel a legjobban, akik a legkevesebbet keresik.
Szoval amikor kommunikacio nelkul a ceges cateringet megnyirbaltak, akkor en elozetes kommunikacio nelkul elkezdtem elszamolni a csapatnak rendelt pizzakat. Ezzel kapcsolatban sem jott aztan semmilyen kommunikacio, szoval ugy ereztem, hogy kiegyeztunk egy X-ben.
-
parandroid
félisten
válasz
concret_hp #82542 üzenetére
Pusztán szolidaritásból biztosítson a cég egyenlő feltételeket a munkavállalóknak. Ha van céges ovi, az szuper, de ugyanúgy vegyék fel a szalagon dolgozó gyerekét is, mint a key account managerek csoportvezetőjéét. Extra egészségbiztosítás ha van, ugyanúgy járjon a gépkocsivezetőnek, mint a hr vezetőnek.
Ideális esetben meg ugye eleve nem lenne szükség privát oktatásra, vagy egészségügyre. Talán pont valamelyik skandinávokról olvastam, hogy azért olyan kurva jó az oktatásuk, mert tilos pénzt szedni érte, ezért nem léteznek magánlétesítmények, és az elit ugyanoda járatja a gyerekeit, mint a pórnép, így minden iskola rendesen fel van szerelve, és meg vannak normálisan fizetve a pedagógusok. Közlekedésnél ugyanez lenne a megoldás. Ha ugyanazzal a villamossal, vagy helyi vasúttal járna be az igazgató úr, a vezető főorvos, meg a polgármester is, mint a portás, a kukásautó személyzete, a sori operátor, vagy az óvó néni, akkor lenne normális menetrend, meg tisztességes, klimatizált, tiszta szerelvények. Meg ki lehetne tiltani végre az autókat a belvárosokból.
“A farkas és bárány együtt legelnek, az oroszlán, mint az ökör, szalmát eszik, és a kígyónak por lesz az õ kenyere. Nem ártanak és nem pusztítnak sehol szentségemnek hegyén; így szól az Úr.”
Ézsaiás 65:25
Na ja, valahogy ennyire reális ez, de legalább látod, hogy nem én találtam ki először ilyen hülyeségeket. Aztán általában, mint minden jó ötletnek, úgyis rossz vége lesz.
p
-
concret_hp
addikt
válasz
parandroid #82540 üzenetére
és pusztán szolidaritásból ne biztosítson a munkáltató jobb lehetőségeket a jómunksáembereinek?
a céges autóra az én világomban még lehet mondani, hogy kérdéses, de az extra egészségbiztosítás, céges ovi vonalon azt hiszem nem lehetne meggyőzni. nyilván az állam dolga lenne ennek a biztosítása, de ha ez nincs meg, akkor így vagy úgy előjön a privát szektor.
-
erdey_a
addikt
válasz
parandroid #82540 üzenetére
nekem munkához kell
különben nem jutnék el a karikagyárig.amúgy teljesen egyetértek. én egyszer feldobtam, hogy nyugdíjazzuk ezt a romhalmaz A1-est, és amit most fizetnek bérleti díjat az anyacégnek érte, azt adják nekem. én meg veszek egy 2-4 éves autót (még azt is vállalom, hogy feketét és a csomagtartóra is mehet a standard céglogo). csak a benzint kellett volna fizetniük, de nem mentek bele.
-
parandroid
félisten
válasz
concret_hp #82539 üzenetére
Azért tartom problémásnak, mert társadalmilag teljesen igazságtalan. A saját lakhatását, közlekedését (gyermekei oktatását, az egészségügyi ellátást) egy ideális világban mindenkinek a saját, leadózott jövedelméből kellene megoldania (illetve az államnak az ő adójából). Valamilyen szinten borzasztó igazsagtalannak tartom, hogy sok pénzért jobb minőségű oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, közlekedéshez lehet hozzáférni, mint kevésért. A munkába járásra meg ez különösen igaz. Ha ezt támogatni akarja a cég, akkor ne közép-felső kategóriás autót, hanem éves bérletet osztogasson, mindjárt fejlődne a tömegközlekedés is, ha az elit is ezt használná. Azt meg ne keverjük ide, hogy “munkához kell” az autó, arra általában egy furgon kell, nem egy 5-ös bmw, passat, vagy superb.
p
-
concret_hp
addikt
válasz
parandroid #82533 üzenetére
amit te bujtatott jövedelemnek hívsz, az szerintem juttatási csomag, amíg nem arról van szó, hogy pártkatonáknak bérlünk adófizetői pénzen villát, addig nem értem ez miért problémás?
autó ha kell a munkádhoz, akkor átlagban nem opcionális, ha meg a munkába járást könnyítendő "jár", akkor általában lehet helyette pénzt kérni. -
fokukac
nagyúr
hi. én most jöttem haza írországból. Nagyon szép hely, meg minden, de attól az időjárástól azért megőrülnék. Nem is csak attól, hogy esik az eső és fúj a szél, de amikor jönnek azok a nagy óceáni felhők, olyan, mintha sötét lenne fényes nappal, mint nálunk novemberben...
-
tbs
addikt
kiestem a loopbol, tegnap volt vagy ma este lenne a Nolf-fele guinness-vilagmegvaltas szemelyesen..?
-
tildy
nagyúr
válasz
erdey_a #82524 üzenetére
Mi megyünk . Csak egyelőre jöjjünk anyagilag rendbe . Még mindig Skócia és Németország közt vacillalunk . Cégen belül Skóciába tudnék menni . De engem Németország vonz most inkább . Azt is fogteldmbe kell venni, 3 gyerekkel hol , milyen kiadások vannak. Csak mert itt azért rengeteg .
-
parandroid
félisten
válasz
fokukac #82531 üzenetére
“És, még egyszer mondom, szerintem ingatlant tulajdonolni hosszú távon nem rossz dolog. És vagyont / értéket hagyni a gyerekeinkre sem az.“
Nyilván értem, hogy egy örökölt vagyon mennyivel könnyebbé teheti az egyén életét. Ez inkább ilyen milenneha dolog, hogybha senki nem örökölhetne semmit, akkor vajon nobb hely lenne a világ? Nyilván nem, meg ki is játszanák ezt is, ezek inkább olyan elvi dolgok.
A másik ilyen dolog a bújtatott jövedelem, mint a céges autó, üzemanyagkártya, lakhatási költségtérítés, vagy juttatásként adott luxuslakás, meg ilyenek. Biztos irigy vagyok, ja, de szerintem ez sincs rendben így. Tessék mindenkit megfizetni, nyilván, és akkor telik majd lakhatásra, meg közlekedésre is.
Amúgy is egyre gyakrabban gondolkodom azon, hogy milyen faszán fenntarthatatlan pályán élünk nyomatjuk felfelé spirálban a fogyasztást, meg a növekedést, csak ez ugye a végtelenségig nem fog működni. Eddig azért működött, mert kódolva van a rendszerben néhány évtizedenként valami világégés, ami lenullázza, és mehet megint a növekedés őrült tempóban. Persze most tök jó nekünk (fejlett világba születetteknek), de szarok a kilátások, ha belegondolunk, hogy ez milyen irányba mutat.
p
-
ladybug
őstag
válasz
fokukac #82531 üzenetére
Teljes mértékben egyetértek veled, hogy minden sokkal bonyolultabb ill. sokrétűbb annál, mint amit itt egy hozzászólásba bele lehet sűríteni magyarázatként.
Sok tényező befolyásolja a gondálkodásmódot (is), legyen az pénzügyi, kultúrális vagy más jellegű.
Amikor otthon éltünk, akkor fontos volt, hogy elérjük legalább azt a szintet, amit a szüleink elértek, amiért évtizedekig dolgoztak. Van lakás a nevemen, örökség által valószínű ház is lesz. Autó is megvolt. Viszont mindezt sok évig tartó hitelből finanszíroztuk, amit valószínű nyugdíjas éveinkig fizettük volna.
Vidéken házat vagy lakást birtokolni más, mint egy nagyvárosban. Munkahely miatt sok esetben bejárásra kényszerülnek az emberek, mert helyben vagy nincs munka vagy keveset lehet keresni. Ilyenkor már felmerül a kérdés, hogy vajon meddig tartható ez az állapot? Idő? Az ember egyre idősebb lesz.
Sok minden játszik bele.A gyerekek sok esetben másra vágynak már, mint a szülők. Az ingatlan jól jön, de csak addig, amíg azon a településen akar lakni. Felújításra is kell költeni. Az sem filléres dolog.
Kiadni bérbe? Azt is jól meg kell manapság gondolni.Megtakarítást/vagyont sok formában adhatunk a gyerekeinknek. “Mindenki másképp csinálja”.
-
fokukac
nagyúr
válasz
parandroid #82530 üzenetére
számomra az a furcsa, hogy ezt a komcsi dolgot írtad.
Az, hogy a szupergazdagok elképesztő és már-már értelmetlen mértékű vagyont halmoznak fel, az valóban egy probléma. De ez szerintem nagyon távol áll attól, hogy egy középosztálybeli ember hagy valamit a gyerekeire...
Nem vagy Te billgéc, ébresztő...!Persze, az jó dolog, hogy a gyerek hamar önállósodik, igen, de a mai világban azért minden segítség jól jön a fiataloknak, mert különben kevés esélyük van.
Elhiszem, hogy nyugaton kevésbé probléma, ha nincs lakása valakinek, mert telik a bérből, de ha kiszámolod, hogy mondjuk 10 év alatt mennyi pénzt fizettél bérleti díjra, az valószínűleg sokkoló lehet... (nem is beszélve olyan dolgokról, hogy keresőképtelenség esetén miből tudja az ember fizetni a lakhatást)Szóval csak annyit szerettem volna ismét jelezni, hogy ez is pont olyan, mint bármi más a világon, sokkal bonyolultabb annál, mint ami elhangzott.
És, még egyszer mondom, szerintem ingatlant tulajdonolni hosszú távon nem rossz dolog. És vagyont / értéket hagyni a gyerekeinkre sem az. -
válasz
parandroid #82526 üzenetére
Te ezt egyebkent elhiszed?
-
venember83
nagyúr
válasz
„Senki nem lő ki atomtöltetet senkire, míg meg nem fújom ezt a sípot! Világos? Még ha – és ezt véssétek mélyen az agyatokba – még ha azt is mondja, hogy JEHOVA!”
-
erdey_a
addikt
válasz
ebben a gyerekelindítós dologban magam is így gondolkodok. kezdőlökést akarok adni nekik, nem házat, autót, repülőt.
-
parandroid
félisten
válasz
erdey_a #82524 üzenetére
A gyereknek azzal tennél a legjobbat, ha mielőbb dobbantanál. Egy tinédzser kevés dologért tud hálát kimutatni, de ezt mi már mind a kettőtől megkaptuk, hogy el nem tudják képzelni, milyen lett volna az életük, ha otthon maradunk. Pedig alapvetően voltak nehézségeik, kicsit későn léptünk mi is, de még pont jókor.
Hosszabb távon mindenképpen jobban jár azzal, ha minél több mindent lát, tapasztal, megél, és minél több dolgot kell önmagának elérnie. Nyilván támogatni fogom mindkét gyereket, meg lehetőségeimhez képest mindent megadok nekik, de pont azért, hogy minél előbb önállósulni tudjon, és egyáltalán ne legyen rám szüksége a boldoguláshoz. Nem fogok lakást, vagy házat hagyni rá, de megkap mindent ahhoz, hogy előteremtse magának, amire szüksége van.
Messzire mutat, de a társadalmunk legnagyobb bűne az egyre nagyobb vagyonok továbbörökítése, mind gazdaságilag, mind össztársadalmi értelemben. Tudom, hogy ez tiszta kommunistául hangzik, és amúgy nincs ötletem, hogy ez hogyan lenne megvalósítható világégés nélkül, amit viszont nem szeretnék, szóval ne rajtam kérjétek számon.
p
-
NoLF
veterán
válasz
erdey_a #82521 üzenetére
ezek szerint arrafelé a vendéglátós fán terem? mert kvázi mindenhol, ahol ismeretségem van, kapkodnak utánuk, és rohadtul nem bérminimumot kapnak. de ezek szerint ez nyugaton (ahol azt hittem, az osztrák kivándorlás miatt ez hatványozottabban így van) mégsem ez a trend
-
erdey_a
addikt
válasz
parandroid #82522 üzenetére
én is ezt mondtam anno... és első körben én is Ausztriába mentem volna, már csak azért is, hogy a nagyszülők "közelebb" legyenek. lett is volna meló Miedersben, de nem mentünk.
amíg nem voltak gyerekek, feleségem szállodában dolgozott étteremben, szóval meg tudta magát értetni németül. szerintem most is jobban beszéli / érti mint ő tartja magáról, de alapnak jó lett volna.
aztán telik múlik az idő és mi már nem megyünk valószínűleg sehova. nincs hozzá bátorság. meg a gyerekeket se merném. bár mindenki azt mondja, nekik ez nem lenne probléma.de ismét jelzem, hogy a szál nem rólunk szólt, mi - még - jól megvagyunk idehaza.
Nem bánnám, ha a feleségem a dupláját keresné, mint most, vagy az is elég lenne, ha valaki garantálja, hogy az én melóm még 5 évig megmarad.
Engem az örök bizonytalanság, a mi lesz holnap, mi lesz a gyerekekkel kérdés traumatizál, nyilván a gyerekkorom miatt. Én ettől rendesen depressziós vagyok egy jó ideje. És amikor "jönnek a hírek", megáll a karikagyár, meg lőnek a zoroszok, akkor én kikészülök.jót tenne nekem egy vérátömlesztés NoLF-tól, hogy egy kis leszaromság csörgedezzen az ereimben.
-
fokukac
nagyúr
válasz
parandroid #82522 üzenetére
Jó hát egy fehérgalléros értelmiségi nem feltétlenül akar vendéglátós lenni egy másik országban, na....
-
erdey_a
addikt
egy futár megkeres annyit röhögve...
oké, megmondom neki, hogy legyen futár.
a garantált bérminimum összege 2022-ben 260ezer forint. ennél többet vendéglátásban, bejelentve nem fizetnek sehol (értsd, ahol mi élünk és nem szezonmeló). a nettón lehet gyúrni trükkökkel, illetve borravalósabb, szervizdíjasabb helyeken pár tízezerrel ez mehet feljebb, de ott bejön a rendszeres délutáni/ esti meló és természetesen a hétvége, ünnepnap.
Ehhez képest, ami most van, parádés, mert 6-18, néha 6-14, néha szombat. Tehát van mellette családi élete is.
De akkor is minimálbér.
Ha én nem keresnék jobban, akkor már léptünk volna szerintem. -
NoLF
veterán
válasz
erdey_a #82519 üzenetére
ha szegény a jelenlegi helyzetben felszolgálóként nem keres most minimum 300ezret, akkor ott valami nagy baj van a jelenlegi helyével. egy futár megkeres annyit röhögve...
az eszmefuttatást értem, és tökéletesen igazad is van, az oktatás/egészségügy elismerését/megbecsülését már soksok éve rendezni kellett volna, mert így nagyon rossz irányba haladunk.
-
erdey_a
addikt
vagy változtatni kell valamin, vagy lejjebbadni az igényekből.
aztán ha már az összes - óvónő, tanár, ápoló, stb. - változtatott, akkor ki fog a gyerekre vigyázni, ki fogja őket tanítani, ki fog ápolni, gyógyítani?
toltam én is ezt a változtatni kell dumát itthon a feleségemnek (felszolgáló ugye), de be kellett látni, hogy nemcsak hogy ehhez ért, ezt tanulta, de ezt szereti / szeretné is csinálni. az nekem nem buli, hogy elhajtom a lidlibe 300-ezerért, aztán bámulom a keserű arcát. vagy akkor neki változtatni kell, nekem meg egyidőben lejjebb adni az igényekből? szép jövő.
-
Azokat az embereket én se tudom sajnálni, hogy jaj nincs pénzem, meg ilyenek, akik közben meg dohányra dobják ki a 10.000-ket havi szinten.
Először is gondolkozzon el, hogy mire költ feleslegesen, mert nagy részüknél tuti van olyan költés, ami nélkül is élni tudná az életét. Luxusban élünk, sok olyan dologra költünk, ami régen nem volt, de most meg elvárjuk, hogy jaj nehogy már arra ne költsek már, mert nekem az jár...erdey_a: amíg találnak valaki "balekot" egy adott munkára, addig itt változás nem lesz az anyagiakban, mert úgy vannak a munkáltatók, hogy majd lesz más akkor aki csinálja, ha el is megy valaki...
Amúgy félnek is az emberek váltani, mert kiszolgáltatottak, hónapról hónapra élnek, nincs nagyon félretett pénzük, így örülnek hogy luk van a seggükön, nem hogy majd váltsanak több pénzért, mert félnek hogy mi van ha 2 szék közé esnek, és akkor mehetnek az utcára.
Ördögi kör ez, és ezért is van éhbérért dolgozó ember nem kevés. -
NoLF
veterán
válasz
parandroid #82516 üzenetére
igen, természetesen ez is igaz, itt most én arra próbáltam helyezni a hangsúlyt, hogy nem fogják föl, hogy a létezéshez nem feltétlenül szükséges, mégis sírnak és veszik.
-
parandroid
félisten
“akinek nincs pénze, az ugyanúgy issza a sört és szívja a cigit, mintha a létfenntartáshoz elengedhetetlen lenne”
Nope, ez úgy szokott lenni, akinek nincs pénze, az issza csak a sört, meg szívja a cigit igazán. Pedig aztán felénk az is húzós, cigiből valami 5-6 euró talan egy doboz (mittudomén, nem élek vele). Mondjuk a sör speciel olcsóbb, mint akár a kóla. Vagy a tej. Annál biztosan. De talán még az ásványvíznél is.
p
-
NoLF
veterán
válasz
erdey_a #82513 üzenetére
rájuk a fentebbi állításom ugyanúgy helytálló, vagy változtatni kell valamin, vagy lejjebbadni az igényekből. általánosságban véve a legtöbb országban ugyanaz a helyzet, akinek nincs pénze, az ugyanúgy issza a sört és szívja a cigit, mintha a létfenntartáshoz elengedhetetlen lenne - mint ahogy a legújabb ájfón meg a hitelre vett csillivilii autó is. angliában élve én 16 órázgattam szépen két munkahelyen, a sok hülye angol meg kérdezgette miért csinálom, hó végén meg tőlem kértek kölcsön cigire...
érdekes módon mégis van egy réteg aki attól függetlenül, hogy megtehetné (vagy hitelt vehetne fel) mégsem él kacsalábon forgó házban, nincs új autója, és nem jár hetente étterembe/gyorskajáldába, cserébe nem is ír, hogy jajdeszar nekünk. voltaképpen ők azok aki tévét sem néznek, ahol a sok barom páváskodik, és a műsorszünetekben meg okádják az emberre a sok szükségtelen vackot reklámként, hogy márpedig ez neked kell.
-
erdey_a
addikt
alapvetően ugye nem rólam, rólunk volt szó.
én - jelenleg - azon az életszínvonalon élek, ami maximálisan megfelelő. nincs hitelem, van házam, autó, pár milla megtakarítás. egyetlen dolog hiányzik, a tervezhetőség, kiszámíthatóság. mert ha valami borul, akkor 1 év alatt a béka segge alá csúszok én is. igaz, hogy addigra az ország fele már éhen halt.
májustól én ki fogom tudni fizetni a 600 forintos benzint, csak akkor kevesebb megy hó végén megtakarításba (végső soron a gyerekek jövőjére).
de akinek a kedvenc hónapja a február, mert csak 28 napos, az mihez kezd? miről mondjon le, hogy 29-30-31 is legyen mit enni?
na azért nekik talán nem olyan jó itt. -
erdey_a
addikt
válasz
venember83 #82509 üzenetére
a saját okomról tudok beszélni. én azért nem mentem, mert a feleségem nem akart. ő meg azért nem akart, mert félt új életet kezdeni.
és bár nekem semmi kötődésem nincs se magyarországhoz, se egyáltalán a magyarsághoz, sokaknak jelent valamit, hogy "otthon" lehetnek. de ettől még szar otthon.
-
venember83
nagyúr
válasz
erdey_a #82506 üzenetére
Ha ennyire jó külföldön/szar otthon, hogy nem települt át a teljes közép-/kelet-európai lakosság nyugatra?
Írom másképp: nem sok értelmét látom ennek az önsajnáltatásnak, s írom ezt úgy, hogy nem települtem át külföldre, nem az ottani borzasztó jólétből szólom le az otthon maradottakat, még mielőtt ez a vád érne.
-
erdey_a
addikt
hozzá vagyunk ahhoz szokva, hogy rakjunk félre, mert kitudja mi lesz.
2021-ben átlagosan havi 29400 forintot tettek félre a magyarok. Átlagosan. Havonta. Huszonkilencezret. Ebben minden benne van ám, a nyugdíjcélú, a vásárlási célú (ház, autó, telefon) és a "vésztartalék".
A magyar emberek 35%-as nem is tud félretenni.Btw én inkább a pazarlást és a pénzköltést látom. Hitel a házon, hitel az autón, új teló, új napszemcsi, akármi. Én csak tücsköket látok mindenhol, nem pedig hangyákat.
-
válasz
erdey_a #82506 üzenetére
Nekem egy ismerős elmagyarázta, hogy azért nincs nálunk magasabb bér, mert a magyar ember félrerak, nem költi el a pénzét amit megkeres, így hiány keletkezik, mert nem forog vissza adó, bevétel formájában az emberek bére...
Hát elsőre csak lestem, hogy mi van, de aztán rájöttem, hogy van benne valami.Ha emelkedne a bér, azzal többet is kellene ugyanannyival költeni, de nem fognak, nem költenek többet annyival, így a többlet bérkiadás bevétel formájában nem forog vissza, hiány lesz. Ördögi kör ez, de igaza van az ismerősnek, nem fogjuk elkölteni, mert hozzá vagyunk ahhoz szokva, hogy rakjunk félre, mert kitudja mi lesz.
-
erdey_a
addikt
válasz
venember83 #82505 üzenetére
valahogy mindig az jön ki, hogy máshol/másnak jobb, csak otthon/nekünk szar.
más nem nagyon jöhet ki. ha nem így lenne, senki nem menne külföldre, hanem onnan jönnének ide. -
venember83
nagyúr
válasz
erdey_a #82504 üzenetére
Pl. a lakbéreket is nézzük a külföld tekintetében, a szolgáltatások árát, egyéb személyes "költségeket" távolba szakadt honfitársak esetén (rokonság, barátok távolléte). Nézzünk teljesebb képet, ne csak a bérekhez viszonyítsuk az üzemanyag árát, aztán valahogy mindig az jön ki, hogy máshol/másnak jobb, csak otthon/nekünk szar.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- BestBuy ruhás topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nintendo Switch 2
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- alza vélemények - tapasztalatok
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- MacSzerez.com - iPad Air 11" M2 / 6. generáció / 128GB / Wifi / Space Gray / Apple Garancia!
- ASUS RTX 3080 10GB GDDR6X TUF GAMING OC Eladó! Eladó!
- MacSzerez.com - iPhone 16 Pro Max / 256GB / Fekete Titán szín / Apple Garancia!
- MacSzerez.com - 2020 Mac Mini / M1 / 8GB RAM / 512GB SSD / Garancia!
- MacSzerez.com - 2020 Mac Mini / M1 / 16GB RAM / 256GB SSD / Garancia!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Érkezés alatt. ELITRO Részletfizetés , bankmentes , kamatmentes. Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest