Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-06-06 15:06:01

LOGOUT.hu

Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44251) Ankit


Ankit
újonc

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a PC működés kapcsán.

több mint 1 hónapja összeállítottam egy konfigot:
ryzen 7 3700x
16gb ram 2x8kit
FSP HYDRO GD 650W
RTX 2070 super OC
a amd wraith prism coolerét használom.

Eladtam a kártyát és beruháztam egy Gigabyte rtx 2080 Ti kártyára.
Így 1 hónap kártya nélküli üresjárat után történt ez most.

Nagy játék közben (ultra Red Dead Redemption2 1080p 144hz) 1 perc után a gépen
érezhető kézzel is amolyan pulzáló "áram". Sajnos a hallható tartományba esik és ez az ingadozó áram hang nagyon erős és zavaró is.

Nem tudtuk kitalálni, hogy honnan eredhet ez az egész. A kártya és a proci cooler ventijéhez nem ér semmi. Ha hozzáérek a kábelezéshez érződik, hogy az is vezeti ezt a rezgést.

Kezdek megőrülni mert nem tudom honnan eredeztetni a problémat.
Esetleg ha van tanácsotok akkor azt megköszönném nagyon.

Tudnék egy videót is feltölteni de elég deszkriptív az szerintem, hogy a gép kézzel érezhető hümmögő erős hangot ad ki pulzálva a terheléstől függően.

(#44252) Ankit


Ankit
újonc

UPDATE - MSI Afterburner fan speed változtatásával játék nélkül előidézhető, ha felveszem 80-ra a fan speedet a hümmögés a pulzálás észlelhető.

(#44253) kontaku


kontaku
tag

Szia!
Gyanús, hogy magas ventilátor fordulatnál jön elő. Nem lehet, hogy a ház egyik ventije rezeg? Esetleg ha több is van, előfordulhat, hogy elkezdenek azonos frekvencián "rezegni" és az interferencia miatt erősíthetik egymást. Plusz a ház maga is erősítheti, ezért hallható.
szerk.: (válasz akart lenni a #44252-re)

[ Szerkesztve ]

(#44254) Ankit válasza kontaku (#44253) üzenetére


Ankit
újonc

A proci cooler-én kivül a házban van egy nagyobb venti.
Igen biztos, ha felrakom 80%-ra a fan speedet azonnal hallható

(#44255) kontaku válasza Ankit (#44254) üzenetére


kontaku
tag

Annyiban korrigálok, az Afterburner csak a VGA ventijét pörgeti fel - ha jól tudom (ház ventit az alaplap vezérli) - tehát lehet, hogy a videokártya valamelyik (esetleg nem csak egy) ventije is lehet a bűnös.
A VGA-s topikban utána lehetne esetleg kérdezni, másnál nem fordul-e elő ennél a konkrét kártyánál.

(#44256) chopin42 válasza Ankit (#44254) üzenetére


chopin42
őstag

A hangot az okozhatzja, hogy videokártyán a ventik közül egy vagy több elkezd rezonálni magas fordulaton. Tipikus Gigabyte probléma, keress rá a "rezgő ventilátor" "gigabyte ventilátor" vagy hasonló szavakra a milyen videokártyát? topikban, sok találat lesz, hogy nem ajánlott a ventik miatt. De ez csak tipp, bár szerintem ez a gond. Milyen típus pontosan? Csak mert gigabyte 2080ti van több is.

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#44257) jokeph válasza Ankit (#44254) üzenetére


jokeph
nagyúr

Iktasd ki a ház venti(ke)t, aztán kezdd el kézzel emelni az MSI AB-ban a VGA ventijeinek fordulatszámát, pl. ha félpasszív módot tudja a VGA, akkor tedd auto-ra, hogy leparkoltassa a ventiket, majd dobd oda neki pl. kapásból egy 40%-os fordulatot a csúszkával, majd 60, aztán 80 és 100%-ra. :U

Amúgy menniyre melegszik ez a VGA ?
A 80%-os ventifordulat azért elég zajos lehet már... sosem volt olyan VGA-m, ahol 40%-nál jobban tekert(ek) volna a venti(k). :U

[ Szerkesztve ]

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#44258) Ankit


Ankit
újonc

Srácok köszi a segítséget, lehet hülyét csináltam magamból, ismerős átjött és tesztelésnél nem a vga ventit hallotam. :))

A ryzen 7 3700x stock coolere a wraith prism játék közben izomból felpörög az amúgy alapvetően hangosról. Vicc, hogy ha megállok a karakterrel nem történik akció akkor néha pörög fel a cooler ventije de ha futok akció van bármi ilyesmi, úgy beindul mintha nem lenne holnap és akkor kezd a gépház rezegni.

Cooler csere azonnal?

(#44259) quailstorm válasza Ankit (#44258) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Wraith Prism kevés is oda meg hangos is, ezt én a fórumból elolvastam mielőtt 2700x-et vettem volna. Úgyhogy igen, csere. Nekem ilyen van a 2700x-en.

Ezen kívül még az UEFI-ben a PBO-t kapcsold ki, mert az fűt be nagyon.

[ Szerkesztve ]

(#44260) kacsyx válasza kacsyx (#44153) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Sziasztok!

Korábbi hozzászólásom:

Hét hónapja használtam ezt a konfigot bármilyen hiba nélkül:
Ryzen 7 2700
ASRock B450M Pro4-F
CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16 KIT BLS2K8G4D32AESBK
FSP Raider II 450
Windows 10
Múlt hét hétfőn bekapcsolás után csak zúgott a gép, de nem töltött be a POST képernyő és értelemszerűen a Windows se.
A memóriamodulokat cserélgetve az lett az eredmény, hogy ha az "A" modul benne van, tehetem bármely slotba, megy a gép, betölt a Win, lehet terhelni.
Ha a "B" modult teszem bármely slotba, csak zúg és nem tölt be semmi.
Ha "A" és "B" modul is benne van bármilyen variációban, továbbra is csak zúg és semmi sem tölt be.
Ezzel a hibaleírással elküldtem az iPonba, ma jött vissza. A szerviz szerint náluk a hiba nem jelentkezett, 2,5 napot ment a memtest és végigfutott a Win telepítő is.
Most próbáltam megint, a hiba ugyanúgy fennáll. Nem vonom kétségbe, hogy náluk ment, de ha így van, akkor hogyan szűkítsem tovább a kört? Gondolom lehet alaplap és akár proci is. BIOS reset nem segít, most megpróbálok egy BIOS frissítést (de kétlem, hogy segít, mert az elmúlt 7 hónapban semmi gond nem volt).

Mivel azóta sem oldódott meg a probléma, ma ismét írtam iPonnak:

Kedves iPon ügyfélszolgálat!
Garanciális rendezés sorszám: ...
Termék gyári száma: ...

Szeptember 14-én elindítottam egy garanciális ügyintézést Önökkel. A problémám egy "Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz BLS2K8G4D32AESBK" típusú memória KIT-tel volt. 7 hónap hibamentes használat után a számítógép indítás során fekete képernyővel fogadott, nem töltött be a BIOS képernyő, a monitor készenléti állapotban maradt. A memória modulokat kivéve, egyiket visszarakva elindult a gép és minden rendesen működött, másikat behelyezve továbbra sem töltött be a BIOS, a monitor készenléti állapotban maradt. Mindkét modult behelyezve ugyanez a hiba fogadott. Természetesen megtörtént a CMOS reset, próbáltam XMP profillal és nélküle is, a hiba nem szűnt meg.
Miután jeleztem Önöknek a hibát, garanciafutárral elküldtem a terméket, majd pár nappal később visszaküldték számomra, az alábbi üzenettel:"S: 65h memtest és 5h prime blend + windows telepítés OK fotók vannak"

A kézhezvétel után ismét megpróbáltam működésre bírni mindkét modult a számítógépemben, de ugyanaz a hiba fogadott mint amivel a garanciális ügyintézést elindítottam. Hogy kizárjam az egyéb hardveres hibákat, az ismerősi körömben kerestem olyan konfigurációkat, amelyekben tudom tesztelni a modulokat. Kivétel nélkül mindegyik gépben ugyanezt a hibát produkálta a memória.Mivel szeretném használni mindkét modult és mivel garanciális a termék, szeretném ha meg tudnánk oldani a problémát.
Miben tudok segíteni, hogy megoldódjon? Videózzam le lépésről-lépésre, bemutatva, hogy a hibás modullal nem működik a számítógép? Vagy kérjek egy független szerviztől bevizsgálást? Ez esetben, ha a jegyzőkönyv igazolja a hibát, Önök megtérítik számomra a bevizsgálás költségét?

A válaszuk:

Sajnáljuk, hogy probléma adódott a termékkel.A választott modult én nem látom a QVL (kompatibilitási) listában:https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20Pro4-F/#MemoryRR
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20Pro4-F/#MemoryPR

A CPU gyártója szerint a memóriavezérlő 2993MHz-ig támogatja a RAMok sebességét.(egy és max 2 modul esetén!)https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-2700
Ez felett minden egyes MHz csökkenti a stabilitást, valamint a CPU használhatóságát is csökkenti, mivel ez tuningnak minősül.Feltehetőleg kompatibilitással van gond. Erre pedig a garancia nem terjed ki, mert a kompatibilis környezetben hibátlanul működik.Az inkompatibilitásra is lehet magyarázat, hogy egy ideig miért működött megfelelően.De természetesen visszajuttathatja, akár az alaplappal és a CPUval együtt, hogy a kollégák saját környezetében tesztelhessék.


Szerintetek most mit csináljak?

(#44261) jokeph válasza quailstorm (#44259) üzenetére


jokeph
nagyúr

2600(X)-re ideális a Wraith Prism, vagy megfelel alulfeszelt 2700(X) / 3600(X)-re is.
Az enyémnek most találtam más hűtendő CPU-t (nem volt kedvem annyit szerelgetni és pont befért - nincs rögzítve, csak a saját súlya fogja meg az MX4-es paszta). :D

:D

(#44260) kacsyx: Üdv !
Kérdés: ha alapra teszed a BIOS-t (CMOS_CLR-el), akkor ugye XMP nélkül, 2133 MHZ-en fog majd a ram menni.
Ez esetben is fentáll amit írtál ?
Ha igen, sanszosan kuka az egyik modul.
Másik kérdés: bele kéne próbálni egy másik gépbe is, lehet akár 6-7 gen intel is (DDR4 ramos természetesen), vagy újabbba.

Még valami: a ram slotjaidba biztosan nincsen idegen anyag (mert akkor előtte sem ment volna), illetve rendesen bepattintottad a helyére cserélgetésnél ? (nem, nem nézlek hülyének, ez bárkivel is meg tud esni - én is szivattam meg már magamat meg 20+ év tapasztalattal). :U

Esetleg, ha van rá lehetőséged, egy másik pár modul ram kölcsönbe, s azzal is próbálni ?

[ Szerkesztve ]

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#44262) kacsyx válasza jokeph (#44261) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Szia!

Igen, CMOS-t jumperrel reseteltem, de úgy sem lett jó. Hiába van egyedül a hibás modul a gépben, hiába párban, akármelyik slotban.
Teljesen tiszta a gép, semmi kosz a foglalatokban, a memóriák érintkezői is makulátlanok.
Igen, a helyére van pattintva.

Most azt keresem, hogy konkrétan ez a memória ezzel a gyári számmal milyen alaplappal kompatibilis QVL lista szerint. Eddig egyet se találtam.

Az a baj, nem ismerek senkit Pécs környékén akinek asztali gépe lenne és DDR4-es alaplapja. Próbáltam már itt a fórumon és facebook csoportokban is segítséget kérni, tesztelésre, de senki sem jelentkezett.

(#44263) Essejó válasza kacsyx (#44262) üzenetére


Essejó
veterán

Mondjuk érdekelne, hogy amikor vetted a ramot akkor szóba kerlült-e, hogy milyen környezetben kell müködnie?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#44264) quailstorm válasza kacsyx (#44262) üzenetére


quailstorm
nagyúr

A QVL listás hivatkozás csak azért van, hogy elhajtsanak a francba. Nekem "csak" annyi gondom van, hogy 2933-on nem stabil, 2800-on igen, de ez tényleg a legolcsóbb NANYA chipes vacak volt.

Nem reális, hogy csak a listáról vegyél RAM-ot. Az ami biztosan működik, amit a gyártó tesztelt. De nem kizárólagos.

(#44265) kacsyx válasza Essejó (#44263) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Nem, nem is egy helyről vettem az alkatrészeket.

Viszont év elején futottak nagyon ezek a ramok, az összes gépvásárlós topikban ez volt az ajánlott, nagyon sokan vettek ilyen alaplappal és rammal gépet. Meg ugye mai napig a többség Crucial ramokkal épít AMD konfigot.
És akkor ott van még az, hogy 7 hónapot hibátlanul ment, szerintem ez elég jó teszt volt.

(#44264) quailstorm

Az összes QVL lista végén ott van, hogy a megjelenés után nem frissítik, továbbá a lista csak iránymutatás, minden egyes ramot nincs kapacitás tesztelni.

Na meg mi ez már...: "Ez felett minden egyes MHz csökkenti a stabilitást, valamint a CPU használhatóságát is csökkenti, mivel ez tuningnak minősül." :W

Most csak két ötletem van:
1. Elviszem egy szervizbe, kérek róla jegyzőkönyvet ha hibás a modul. A probléma, hogy melyik szerviz fogja tudni QVL listás alaplappal és procival tesztelni.
2. Kerítek én ilyen alaplapot és procit, megrendelem, tesztelem és 14 napon belül visszaküldöm. De ez macera, visszaküldési költség amit senki sem fog megtéríteni, bármit elcseszek megvettem feleslegesen.

Nem gondoltam volna, hogy ilyen **** az iPon...

[ Szerkesztve ]

(#44266) jokeph válasza kacsyx (#44262) üzenetére


jokeph
nagyúr

Hát, akkor sanszosan dög pedig a modul... :(
Ahogy (#44264) quailstorm is írja, ezzel egyet értek.

Patriot 3600CL17-es ramot simán hajtom XMP-ből az aláírásomban lévő konfigban, ekkora órajelű ramot a QVL sem említ, ugyanis 2017-es a lista. :D
B450 PRO 4-ben is mennek ugyanezen ramok, annyi a difi, hogy ott 3200-on volt hajlandó menni első körben, de DRAM Calc után ott is ment az XMP szerinti 3600 CL17. :U

Hát, én bő 120km-re lakok Pécstől. :(
Pedig tudnám tesztelni 4 különféle alaplapban is (2 inteles és 2 AMD-s).

Másik CPU-val is lett próbálva ? :U

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#44267) kacsyx válasza jokeph (#44266) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Nem, nem tudtam még másik gépben kipróbálni, tényleg nem találtam senkit.
Amit írtam az iPonnak az emailben, hogy teszteltem, azt kamuztam, hátha így jobban tudok rájuk hatni.

(#44268) , válasza kacsyx (#44260) üzenetére


,
addikt

Küldd el nekik alaplappal és processzorral együtt. Tesztelniük viszont csak 2933 MHz-en kell, mivel a processzorodban lévő memóriavezérlő max ennyit tud, afölött valóban OC-nak számít.
Ebben teljesen igazuk van:
"Ez felett minden egyes MHz csökkenti a stabilitást, valamint a CPU használhatóságát is csökkenti, mivel ez tuningnak minősül."

(#44269) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Ismerősömnek nem indul a gépe,a pontos konfigját sem tudja megmondani.
Mi lehet a gond?
Előre is köszönöm a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#44270) batyuska100 válasza Kezdő vagyok (#44269) üzenetére


batyuska100
senior tag

Szia!
Ha itt kifagy, akkor szerintem a vinyóval lehet valami.

(#44271) batyuska100


batyuska100
senior tag

Hali!
Ma reggel BeamNG.drive alatt kikapcsolt a gépem, megpróbált 2x újraindulni és újra kikapcsolt. Azóta nem akar bekapcsolni, táp+alaplap+proci kombóval sem, mindent kihúztam belőle. Speed(R)-től van a lap, amikor vettem akkor is mondta, hogy valami jobb tápot kellene beszereznem a mostani 450 wattos Mtech helyett.
Specs:
Asus P7P55D
Intel Xeon X3440
Mtech 450w psu

Nagyon remélem, hogy csak a táp halt meg, de nem elég megnyugtató, hogy egy 300 wattos Codegennel ugyan ezt csinálta. Rámérttem mindkettő táp 12v szálára, a Codegennek 11.38, at Mtechnek 11.80v volt alapjáraton.

(#44272) jokeph válasza batyuska100 (#44271) üzenetére


jokeph
nagyúr

Üdv !
Hát, nem a legtutibb tápok, az már biztos.
12V-nél +/-5% a szabvány szerinti lehetséges eltérés, azaz min. 11,40 Volt, így az Mtech értéke okés, a Codegené meg alatta van (bár 2 századot csalhat a műszer is).

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#44273) Cseri0058


Cseri0058
őstag

Sziasztok!
Ma reggel azzal fogadott a gépem, hogy ad képet. De az ssd töltő kis led sem villog bekapcsolás után. Ebből én főként alaplapra gondolok, vagy táp. Mindent próbáltam már, kivettem a ramokat, lekötöttem ami nem létfontosságú, de így sem lett jó. Adatlapomon ott a gép.
szerintetek mi lehet a baj?
hozzáteszem, hogy mostanában volt pár áramszünet amit elkapott a gép, de a legutolsó leállításnál én kapcsoltam ki.

(#44274) batyuska100 válasza jokeph (#44272) üzenetére


batyuska100
senior tag

Oké, én attól félek, hogy meghalt az alaplap. Ha veszek egy tápot és úgysem fog működni, akkor én falhoz megyek. A Codegent C2D géppel használtam, az volt kéznél. Ez az Mtech eddig hibátlanum működött, most nem tudom, hogy mi lett vele.

(#44275) quailstorm válasza batyuska100 (#44274) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Tápot mindenképp kell venned, mert nincsen, szóval először abba az irányba menj.

(#44276) batyuska100 válasza quailstorm (#44275) üzenetére


batyuska100
senior tag

FSPben vagy Chieftecben gondolzom. De még mindig nem értem, hogy mi baja lett, az Mtech táp egy másik géppel hibátlanul működik. Nem hiszem, hogy az alaplap csak úgy a semmitől tönkremenne.
Bővebb előzmények:
Tegnap BeamNG.driveoztam, a proci felment 85°C-ra (közben valami nyeszergő, visító hang jött a gépből) , gyorsan levettem a gép oldalát és kiléptem a játékból. Utána nem akart visszahűlni, 55-60°C között mozgott. Utána estére kikapcsoltam a gépet, reggelre alapjáraton 43-46°C-os volt. Az ezek utáni következményeket már leírtam #44271-ben.

(#44277) quailstorm válasza batyuska100 (#44276) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Coil whine nagy terhelésnél előfordulhat úgy, hogy károsodást nem jelez.

(#44278) batyuska100 válasza quailstorm (#44277) üzenetére


batyuska100
senior tag

Közben kipróbáltam úgy, hogy a tápnak csak a 24pines csatlakozója volt bedugva, így beindult a táp, meg a proci hűtő is. Ilyenkor még lehet zárlatos az alaplap, vagy megnyugodhatok?

(#44279) quailstorm válasza batyuska100 (#44278) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Szerintem ez semmi információértékkel nem rendelkezik.

(#44280) Coccolino_O


Coccolino_O
őstag

Hali! Kernek segitseget. Szombat ota nem indul el a gepem. Monitor nem jelenit meg semmit, nincsen boot es bios sem jon be. Probaltam cserelgetni a memoria modulokat de semmi eredmeny. Probaltam csak procival es memoriaval inditani a gepet es nem juttottam elorebb. A tapot csereltem kb 1 honapja es lathatolag minden kap aramot. Konfig: i7-8700k/asrock z370 taichi/16 gb G-Skill Trident 2666 Mhz/Palit 1060 Jetstream/WD 1TB vinyo/Samsung Evo 960 ssd/Corsair RM750X. Az alaplap memoria es nem talalhato boot eszkoz hibakodokat dobal guglibol kiindulva. Barmi otlet? Koszi. :R

[ Szerkesztve ]

(#44281) Essejó válasza Coccolino_O (#44280) üzenetére


Essejó
veterán

Vedd ki az SSD-t, és próbáld ki anélkül. Vagy csak húzd le róla a kábeleket.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#44282) palfitom válasza kacsyx (#44265) üzenetére


palfitom
félisten

Igen, sajnos úgy van, ahogy quailstorm írta: "A QVL listás hivatkozás csak azért van, hogy elhajtsanak a francba."
"az összes gépvásárlós topikban ez volt az ajánlott, nagyon sokan vettek ilyen alaplappal és rammal gépet. Meg ugye mai napig a többség Crucial ramokkal épít AMD konfigot." - És ez is igaz, nem véletlenül! :K

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#44283) kacsyx válasza palfitom (#44282) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Ipon péntek óta nem válaszolt. Továbbra sincs senki, aki jelentkezett volna, hogy segít tesztelni, így úgy néz ki, hogy kénytelen leszek 5000-ért bevizsgáltatni szervizben.

(#44284) mosquetoo


mosquetoo
tag

Sziasztok,
Segítséget szeretnék én is kérni , lassan 2 hete szenvedek az adatlapomon látható konfiggal.
Amit produkál a gép :
Folyamatos újraindulások random módra, általában nem terhelt állapotban. (Pl. Netezés, filmezés vagy csak úgyhagyva az asztalon.
Van, hogy az első bekapcsolás után ("hidegen") pár perccel csinálta akkor 5-6x egymás után kb. Egy böngészőt nem tudtam megnyitni. Volt hogy jó 20-30 perc után indult újra csak úgy.
Volt egyszer Win telepítés közben, és nagyon sokszor volt a VGA driver telepítése közben.
Amit eddig megcsináltam:
BIOS reset és BIOS frissítés a lehető legújabbra. BIOS teljesen alaphelyzetben semmihez nem lett piszkalva. Windows és driverek teljes újratelepítese.
Szoftveres hiba kizárva tesztelve lett egy teljesen másik ssd meghajtón lévő Stabil Win-el.
Processzor hőfok netezés közben is max 39-40fok, nincs tuningolva.
Xmp profilt valamiért kezdettől fogva nem szerette ezért manuálisan állítottam be a RAM-ot 3200 MHz-re.
RAM os topikban írták, hogy esetleg a RAM feszt kellene emelni, hogy ne a lap auto beállításon tolja neki. Itt ami a RAM ra is megvan adva 1.35 arra tettem.
A hiba ezek után is ugyanúgy fenn áll.
Játék alatt egyszer sem indult újra a gép. (Ezt igazából nem értem :/ )
Sajnos a RAMot csak egy ddr4-s 2400mhz-t tudtam kölcsönözni, egy próba erejéig de azzal is ugyanúgy produkálta a hibát.
Lenne esetleg ötletetek hogyan tovább ?

Szerk..:
Annyi még, hogy a Windows egy kb. 6-7 éves 120gb ssd-n van jelenleg és 3db HDD van még a gépben.

[ Szerkesztve ]

(#44285) quailstorm válasza mosquetoo (#44284) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Vedd vissza a RAM-ot try out módban 2800-ra (úgy, hogy RAM marad 1.35V-on). De ha 2400-on csinálta akkor gyanúsan nem oldja meg.

[ Szerkesztve ]

(#44286) palfitom válasza mosquetoo (#44284) üzenetére


palfitom
félisten

Szia,
Ha teheted, tegyél próbát egy másik tápegységgel is!

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#44287) mosquetoo válasza palfitom (#44286) üzenetére


mosquetoo
tag

Van egy kb 15 éves Chieftec 550-s táp itthon, merjem azzal kipróbálni ? :/

(#44288) mosquetoo válasza mosquetoo (#44284) üzenetére


mosquetoo
tag

Sziasztok,
Új fejlemény, letöltöttem a Ryzen mastert és ott beállítottam egy profilt ahol semmit nem húztam vagy tuningoltam, hanem a Voltage Control-nál a Peaks cores voltage-t beállítottam 1,35V-ra.
És jelenleg 24 órája fut a gép, szerintetek így van összefüggés ?

[ Szerkesztve ]

(#44289) Wolfskin


Wolfskin
őstag

sziasztok, a gépem tegnap este beállt, mint a szög. a képernyő bizonyos részei befagytak, mások nem. pl egér ment, programokból ki tudtam lépni, de a start menü beállt, mintha egy képre kattintatnék. ezért újraindítás a porwer gomb hosszú megnyomásával...

aztán csend

- azóta meg se nyekken semmi.
- a power led viszont még 2 órán át világított kihúzott konnektor mellett is... : :F - nem a ház kapcsoló a hibás, összekötöttem az alaplapi konnektort, nem indul. se kép, se hang

mivel minden jel szerint mér a kezdetektől sincs áram alatt a rendszer, vagy a táp szállt el, vagy az alaplap

- ha táp lenne, akkor nem így fagy be, szaga lenne, stb
- alaplap lenne? erre utal a sokéig égő LED (valami kondi táplálta, ilyen addig nem volt, tehát valahol új kapcsolatok alakulhattak ki a rendszerben...)

a kérdésem: hogyan tudom eldönteni, hogy alaplap vagy táp? az, hogy mindent veszek és mindent egyesével cserélgetek negatív, valahogy nem lehet kiszűrni, tápon multiméterrel lehet mérni valamit?

alaplap: gigabyte GA-990X-Gaming SLI
táp: super flower golden silent
op: win 10 pro

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#44290) batyuska100 válasza Wolfskin (#44289) üzenetére


batyuska100
senior tag

Kipróbálod másik táppal az alaplapot, vagy másik alaplappal a tápot. De ha meghalt a tápod, akkor az azt alaplapot is megölhette.

(#44291) Wolfskin válasza batyuska100 (#44290) üzenetére


Wolfskin
őstag

Hát igen, épp ezt akartam elkerülni... vegyek egy másik lapot, vagy tápot... mert csak úgy nincs itthon sajna. Plusz elmegy két nap a szerelgetéssel.

Nem lehet egyszerűen tesztelni? Legalább a tápot... valamelyik ágra rámérni multimeterrel, ilyesmi? Hogy van áram vagy nincs áram. :F

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#44292) batyuska100 válasza Wolfskin (#44291) üzenetére


batyuska100
senior tag

A Molex csatlakozók egyikén kimérheted az 5 és a 12 voltot, de terhelés alatt ez más lesz. Alaplap nélkül bekapcsolni a zöld és az egyik fekete kábelt összeérintve tudod:

(#44293) batyuska100 válasza quailstorm (#44275) üzenetére


batyuska100
senior tag

Na, vettem egy Thermaltake Hamburg tápot, azzal ugyan azt produkálja.

(#44294) titetoyz


titetoyz
tag

Adott egy gép, FX6100 - 6Gb - GT 8800 - 120 ssd (100/100)

Elinditom a gépet, windows logónál megáll. A töltés ikont jelző kis kör sem jön be..

[kép]

Ha ujrainditom, szépen elindul gond nélkül..

Ez mitől lehet, mit próbáljak meg?

Ami már volt:
Újratelepítés
Vga ki be
Memóriák ki be
Memória slotok próbája
Bios elem ki be
Bios jól van beallitva, Fast Boot opciót nem találtam.

[ Szerkesztve ]

(#44295) krisz768_


krisz768_
tag

Sziasztok! Van egy igen érdekes problémám: Van egy igen régi msi 785GT-E63 alaplap egy phenom II procival. Hideg indításnál nincs semmi probléma, viszont egy újraindítás után mintha törölné a bios beállításokat(bootsorrend, idő stb... Az idő miatt a win 10 el sem indul) és itt jön az érdekes rész: ha 10-13p-et hagyod és utána elindítod, minden beállítás visszatér, normálisan bootol. Ha 10p-en belül indítom el(szóval nem restart hanem ki -> és szinte egyből be) szintén előjön a hiba. :F

(#44296) Thinky78


Thinky78
újonc

Üdv srácok.
Adott egy Dell XPS 210 gép amiben tönkrement a táp. Beszereztem egy ugyanolyan tápot s itt kezdődtek a gondjaim. Bekapcsoláskor a Dell logó után azt kéri nyomjak egy F1-et, ezt megteszem akkor a képen látható szöveget kapom. A Biosba szintén nem tudok belépni, mert nincs képe. Nyomom az F12-őt de csak üres monitorképet kapok, cseréltem kábelt monitort de ugyanez. Kivettem az elemet is de semmi. Lehúztam mindent csak egy ramot hagytam benne hogy így lépjek a Biosba de nincs változás így se. Csináltam ruffussal egy win telepítőt is de nem látja az USB-t a gép sajnos. Tehát a kérdéseim hogyan tudnék a Biosba lépni, mert valószínű ott betudnám állítani hogy a merevlemezről bootoljon, de lehet tévedek s más a probléma. Köszönöm a válaszokat s a segítséget.
https://ibb.co/4JSB0y8

[ Szerkesztve ]

(#44297) ricochet


ricochet
csendes tag

Kedves Mindenki!

Egy számomra igen rejtélyes hibával fordulok hozzátok.
A gépem a következő: ASUS TUF Z270 MARK 2, i5-7600K, GTX-1070TI, Corsair Vengeance LPX 8GB (2x2x4GB) DDR4 3000MHz, EVGA SuperNOVA 550W G3, Define R5

Játékok alatt egyszer csak újraindul a gép, mindenféle hangjelzés nélkül (gondoltam én, ezt terhelésnek lehet hívni). Sima használat közben (film/netezés/video) semmi baj, de ha elindítok egy játékot, akkor definiálhatatlan időközönként újraindul - tehát ez lehet azonnal, amint belép a játék menüje, illetve akár fél óra után is. Csináltam külön stressztesztet, de akkor szépen lefut, mintha semmi baj sem lenne - lehet, hogy azért, mert külön-külön megy a teszt és nem egyszerre mindenre!? Afterburnerrel logolok folyamatosan, semmi kiugrót nem találok, ami miatt lecsaphatná magát (hacsak nem azért mert a hdd-t pillanatnyilag 100%-on használja, de nem gondolom, hogy ez restartot eredményezne, mivel nem terheléses időszakban is néha felszökik ennyire). Minden memóriát illetve a gpu-t is kivettem, visszatettem, de továbbra is csinálja, ezáltal egyetlen tippem a táp marad, ami eléggé meglepne.

Ti találkoztatok már hasonló problémával? Illetve van ötletetek, hogy mi lehet, avagy hogyan tudnám még tesztelni/kizárni a különböző részeket, hogy rájöjjek, hogy mi a baj? Nem gondolnám, de lehet ez pl szoftveres probléma is akár!? (terhány módon nem nyúltam hozzá a windows-hoz 3 éve, mármint reinstall szintjén, de mivel nem telepítgetek mindent össze-vissza, ezért nem is éreztem szükségességét).

Segítségeteket előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#44298) Horvi


Horvi
őstag

Sziasztok,

Egy kis segítséget/tanácsot szeretnék kérni. Adott a gépem:
Lap: Gigabyte H97N-WIFI
Proci: Intel i5 4590
VGA: ASUS R9 280 3GB GDDR5 DirectCU II TOP
RAM: 2x4GB G.Skill F3-12800CL9-8GBRL
Táp: XFX XTR 550

A probléma az, hogy a gép elég hektikusan kapcsolt be az elmúlt 1 hónapban. Most viszont már egyáltalán nem. Ha felkapcsolom hátul a tápon a kis kapcsolót akkor az egér és a billentyűzet ledjei világítanak viszont hiába nyomom a bekapcsoló gombot nem történik semmi.
Amit eddig próbáltam:
- rövidre zártam az alaplapi pint
- szétszedtem teljesen és az asztalon összeraktam(csak a proci és a ramok vannak benne)

Ezek sajnos nem hoztak eredményt. Amit még ki akarok próbálni az a táp tesztelése a gemkapcsos módszerrel(persze a 24 pines csatlakozónál minden kábel fekete :DD ). Ha így a táp elindul akkor gondolom a lap a ludas. Esetleg lehet-e más is?
Előre is köszi!

Hello darkness, my old friend...

(#44299) abdulka1 válasza Horvi (#44298) üzenetére


abdulka1
őstag

Szia!
Az hogy terhelés nélkül elindul a táp, nem jelenti azt, hogy nincs baja. Szedd szét és lesd meg a kondikat, véletlenül nem púpos-e némelyik.
Talán egy másik tápegységgel kellene megpróbálni elindítani a gépet.

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#44300) Horvi válasza abdulka1 (#44299) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi megnézem azt is csak előtte kikeresem, hogy egész véletlenül nem garis-e még a táp mielőtt nekiállok megbontani(Emlékeim szerint anno ezekre az XFX tápokra 5 év gari volt).
Gondolom az nem számít elégséges terhelésnek, hogy rákötök valami 12V-s ventit az egyik molex csatira.

Hello darkness, my old friend...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.