Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
xtevo
őstag
válasz Pista0001 #12400 üzenetére
Ez is érdekes kis házikó, meg kell hagyni. Akkor sikerült leszűkítenem a kört egy, vagyis két házra, nem olyan rossz az.
Nem tervezem, hogy vízhűtésre váltok, így nekem fontos szempont a jó szellőzés, ezek alapján, akkor egyértelműen fekete.
Elöl egy 200/230 mm venti lenne, hátul meg egy 120/140 az már úgy bika huzatot csinálna, és nem lenne semmi para, hogy melegszenek az alkatrészek. -
törölt tag
válasz batagy #12391 üzenetére
Szia Batagy!
Üresjárati ciripelés: Meg lehet szüntetni ha egy megfelelően méretezett ellenállást rákötsz fix-re a tápegység kimenetére. Ezzel a módszerrel élnek a táp gyártók is, ahol 0A..adják meg a minimális terhelést az adatlapon.
Nagyon melegszik a külső táp: Fog. Szellőzés nélkül nem képes leadni -a műanyag burkolaton keresztül- a keletkezett hőmennyiséget.(Ez a magas belső hőmérséklet a benne lévő kondenzátoroknak messze nem ideális)
PFC: ezért az árért ne várd el, Ebay 18000Huf körül dobott ki pfc-s 12V/5A-60W-os AC/DC "Külső" konvertert
Drop:A linken 12V/60W-nak van megadva a külső táp, így gondolom nem végez szabályzást a belső táp csak kapcsolja a 12V-ot a többi feszültséget meg abból állítja elő.
A táp közvetlen(nyákon) kimenetén valószínű picivel (1-2 tized-el)több van mint 12V. És teljes terhelés hatására sem esik 50-100mv-nál többet, valószínűnek tartom hogy a külső és a belső táp közötti vezetékszakasz/csatlakozások ellenállása miatt alakul ki. a feszültségesés Ha ezeket a "hibákat" kiiktatod meg lesz a 12V körüli terhelt feszültséged.
Nagyobb keresztmetszetű és ha lehet rövidebb vezetékkel kellene összekötni a belső és a külső tápot, valamint a csatlakozókat kihagyva közvetlen ráforrasztani a vezetéket a nyákra.
Ezek a dolgok az olcsóság jegyében készültek, nem szabad túl nagy elvárásokat támasztani velük szemben. De megfelelő és szakszerű átalakítással alkalmassá tehető mindennapi használatra.
Persze meg kell jegyeznem hogy Hálózati felültséggel "játszunk". Be kell tartani az életvédelmi, érintésvédelmi előírásokat, különben nagy baj lehet belőle!!!
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz #16939776 #12404 üzenetére
Szia Duracellm!
Persze, nyilvánvaló, hogy egy 4eFt-os külső táptól nem lehetnek nagy elvárásaink! De én se tudtam mi lesz belőle amikor belevágtam, ennyit mindenképp megér! Illetve a tapasztalatok leírtam, hátha másnak esetleg hasznos.
A paneltápra ugye azt hirdették, hogy az szabályozza a 12V-ot is, ami biztos igaz is, ha 12V-nél nagyobb feszt kap, de felfelé nemigen emeli azt! Tehát ha nem kapja meg a külső táptól a 12V-ot, a panel nem tudja felemelni.
A melegedésre, igazad van teljesen, másik táp-experttel is beszéltem. Szóval ugye a táp hatásfokának megfelelően el kell disszipálnia valamekkora teljesítményt (ez nálam kb 4-5W lehet, ha csak a hatásos teljesítményt nézzük, nem tudom a meddő beleszámít-e. Ha igen, akkor többet.) Ezt kell leadnia, ami a műanyag doboz miatt nehezebb.
PFC. nos, már nézegettem tápokat. A Mean Well gyártóról olvastam már jókat. Link.
Ez gyárt mindenféle tápot, ilyen desktop típusút is, ez a GS széria. Az előbbi linken specifikációkat lehet találni.
12V-osak közül kettő lehet érdekes a paneltáphoz:
- GS60A12-P1J, ez 60W-os és nincs benne PFC. Itt 8300 Ft.
- GS90A12-P1M , ez 90W-os, és Aktív PFC-s! Itt lehet kapni és 13300 Ft.
Ezekkel van valakinek tapasztalata?A másik, ami még megfordult a fejemben, hogy ugyanennek a Mean Well-nek vannak fémházas/rácsos tápjai is, nagyon sokféle. Szintén az első linken megtalálhatóak. Szóval egy ilyennel a táp hűtése sokkal jobban meg lenne oldva, mert a levegő átjárja. A hátránya, hogy nincs rajtuk szabványos IEC aljzat és DC dugó, hanem be kell csavarozni a vezetéket.
Ilyenekkel vannak tapasztalatok?
Sőt, az előbbi fémházas kivitelek között van olyan is, ami 13,5 V-os. Elvileg, a paneltáp 14,8 V-ig fogad bemenetet, tehát elvileg ilyen bemenettel a 12V-os ág felülről lenne szabályozva. Pl. SP-75-13.5 típus, ami 75W-os és aktív PFC-s, 11200 Ft.
Nem tudom egy ilyet be lehetne-e vállalni?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz batagy #12405 üzenetére
Jó estét!
Persze, ki kell próbálni mindent, utána lehet csak jó a következtetéseket levonni. Te tartottad a jó sorrendet
"A paneltápra ugye azt hirdették, hogy az szabályozza a 12V-ot is",
Az erről szóló linket beraknád?! Én erről -a típus száma alapján rákeresve- semmi komolyabb információt nem találtam
Ha valóban tudna "szabályozni" (step-Down converter) akkor a működéséhez 12V-nál nagyobb feszültség kellene (15-24V) és letiltaná magát ha csak 12V-ot kapna a bemenete(közel 100%-os kitöltési tényezővel kellene dolgoznia a kapcsolóelemnek, de így is csak 1-2V-al kevesebb feszültséget tudna a kimeneten kiengedni mint a bemenet!
Azt is valószínűsítem hogy olcsóbb, nagyobb feszültségű pl.:19V 3,5A "brick"-el árulnák ebben az esetben.
Ha megnézed a bemenetén a kondenzátorokat. és 16V-ot ír a kupakja, akkor ezt a "rejtélyt" megoldottnak tekinthetjük. mod: írtad hogy 14,8V-ig képes fogadni a bemenő-feszt...
Aktív PFC: Mióta próbálok tényleg néma gépet építeni, nekem nekem nincs jó tapasztalatom vele. Így vagy úgy de ciripel a táp, mármint a PFC tekercse a be-ki kapcsolási frekvencia(PWM) ütemében, változtatta az alakját: magnetostrkció :-(
Annyit tudtam tenni, hogy a PFC ferrit magos tekercsét kiöntöttem műgyantával, ami segített egy kicsit. Persze ezeknél a tápoknál valószínű hogy alacsonyra volt megválasztva a PFC kapcsolási frekvenciája, vagy már a szub-harmonikusokat hallottam, nem tudom igazán. Elképzelhető hogy ez ilyen kis teljesítményeknél ~60W nem lesz számottevő!Így nem merem egyértelműen ajánlani hogy aktív pfc-set vegyél, neked kell kipróbálni.
A Meanwell-el egyébként nekem is jó tapasztalataim vannak!
Ez: a 13,5V-os leszabályozható -12,6V-ig biztosan- azzal a potenciométerrel a sorkapocs mellett!
Ezeket a rácsosakat ajánlom, de egyrészt kell neki valami dobozt csinálni, ami meggátolja hogy direkt beleömöljön/beleessen valami(vagy belerakod abba a dobozba amit pc-t is tartod ), illetve kellene legalább 1db olvadó biztosíték elé, terméseztessen védőföldet is be kell kötni!!!
Megbízható, olcsó DC ajzat:[link] és dugó:[link]
Elkészült a mini "gépem" -poszt korábban- "Sima" pico psu került bele, mert a Wide-inputos változat ciripelt, pedig mennyivel könnyebb dolgom lett volna...
Ehhez kell most egy max.: 12V 6A szolgáltató AC-DC konvertert összehoznom. Egy 15 dolláros ""120W-os"" Univerzális tápegységből kell kihoznom ezt a 72W-ot, úgy hogy ezt ha kell, üzembiztosan, folyamatosan le tudja adni. Elsősorban hűtési, Problémák vannak itt is, első pár napban felrobbant a kimeneti szűrő kondenzátor, mert nem bírta a "klímát" odabenn , hál-istennek az alkatrészek azok alkalmasak arra amire szánták! Már csak fém doboz(árnyékolás)+szellőzés kell neki.
Passzív PFC-vel lesz felszerelve(vasmagos tekercs), én méretezem, tekerem.[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz #16939776 #12406 üzenetére
Jó éjjelt!
Örülök hogy van itt egy táp szakértő! Végre valaki helyreteszi a dolgokat.
"Az erről szóló linket beraknád?! Én erről -a típus száma alapján rákeresve- semmi komolyabb információt nem találtam "
"Ha megnézed a bemenetén a kondenzátorokat. és 16V-ot ír a kupakja, akkor ezt a "rejtélyt" megoldottnak tekinthetjük. mod: írtad hogy 14,8V-ig képes fogadni a bemenő-feszt..."
Hát csak ennyi infó van, mint ami a paneltáp áruház weboldalán ki van írva. Ott írták hogy "Bemeneti feszültség: 12 VDC (11,2 - 14,8 VDC)", bár ettől még simán el tudnám képzelni, hogy akár kamu is lehetne. Azonban megnéztem a nyákot, és tényleg 16V-os kondik vannak rajta!
"Ha valóban tudna "szabályozni" (step-Down converter) akkor a működéséhez 12V-nál nagyobb feszültség kellene (15-24V) és letiltaná magát ha csak 12V-ot kapna a bemenete(közel 100%-os kitöltési tényezővel kellene dolgoznia a kapcsolóelemnek, de így is csak 1-2V-al kevesebb feszültséget tudna a kimeneten kiengedni mint a bemenet!
Azt is valószínűsítem hogy olcsóbb, nagyobb feszültségű pl.:19V 3,5A "brick"-el árulnák ebben az esetben."
Na az valóban érdekes, hogyha le kéne magát tiltania... Viszont itt a topikban Pista0001 írta a 12350-es hozzászólásban, hogy a 11,2V valószínűleg azért megengedett, mert még belefér az ATX szabványba. Mondjuk érdekes akkor is, hogy engedi. Szerinted valami sumák van, vagy tényleg ráereszthetünk nagyobb feszt?
"Aktív PFC: Mióta próbálok tényleg néma gépet építeni, nekem nekem nincs jó tapasztalatom vele. Így vagy úgy de ciripel a táp, mármint a PFC tekercse a be-ki kapcsolási frekvencia(PWM) ütemében ....
Így nem merem egyértelműen ajánlani hogy aktív pfc-set vegyél, neked kell kipróbálni."Na ezt jó tudni, hogy az aktív PFC-s ciripel. Mondjuk a Seasonic nagy táp nem ciripelt, de az komolyabb cucc is. Én első körben a 90W-os rendes desktop kiszerelésűt gondoltam jónak, mert Aktív PFC-s, de akkor lehet hogy 60W-ossal kellene próbálkozni.... Hmmm.
Egyébként milyen hátrányai vannak annak, ha sok a meddő teljesítmény?
"A Meanwell-el egyébként nekem is jó tapasztalataim vannak!"
OK.
"Ezeket a rácsosakat ajánlom, de egyrészt kell neki valami dobozt csinálni, ami meggátolja hogy direkt beleömöljön/beleessen valami(vagy belerakod abba a dobozba amit pc-t is tartod ), illetve kellene legalább 1db olvadó biztosíték elé, terméseztessen védőföldet is be kell kötni!!!"
De szerinted ezek jobbak mint a desktop műanyag dobozos kiszerelésű?
Viszont az is világos, hogy akkor ezeket nagyon óvatosan és odafigyelve kell kezelni, beszerelni, mert életvédelmi kockázattal jár ha rosszul van bekötve vagy kioldódik a csavarozás. A biztosítékra nincsenek valami kész megoldások, amit csak be kell kötni vagy csavarozni?
"Elkészült a mini "gépem" -poszt korábban- "Sima" pico psu került bele, mert a Wide-inputos változat ciripelt, pedig mennyivel könnyebb dolgom lett volna... " Na, én pont ugyanígy gondolkoztam. Először Wide Inputos Picot akartam, 19V-os táppal, de több helyen olvastam hogy ciripel a Pico, ezért nem azon az úton indultam el. Ezek szerint ezt te is megerősítetted, mármint a Wide inputos ciripelését.
Ha jól értem, akkor te is most a külső táppal küzdesz, és passzív PFC-set akarsz csinálni.
Most milyen külső tápegységed van a sima Pico-hoz?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz batagy #12407 üzenetére
Szia!
"Na az valóban érdekes, hogyha le kéne magát tiltania..."
Azt írtam HA szabályzós lenne AKKOR le kellene tiltani magát, alacsony bemenő fesznél... de nem szabályzós, és nem is tilt le.
A hiába van 14,8 VDC megadva felső határértéknek a bemeneten, addig nem szabad elmenni! A kimeneten(atx dugó) terhelve, illetve terheletlenül se legyen 13,2V-nál több!
"Egyébként milyen hátrányai vannak annak, ha sok a meddő teljesítmény?"
Magyarországon semmilyen, itt a hatásos teljesítmény után fizetsz. Ha nagy a meddő teljesítmény a fogyasztónál több KW (ipartelep, gyár) akkor helyben, saját költségre kell gondoskodni a -folyamatosan kontrollált- fázisjavításról.
Ekkora teljesítménynél még nem lesz belőle baj. Gondolj bele, az összes monitor/tv is kapcsolóüzemű táppal megy, és csak mostaniakban van PFCEz ott fontos, ahol sok ilyen táp megy egyszerre led-fal, épületvilágítás. Persze jobb ha van fáziskompenzáció, jobb az áramszolgáltatónak.
"De szerinted ezek jobbak mint a desktop műanyag dobozos kiszerelésű?"
Igen, ha megnézed legalább kétszer akkora és legalább kétszer annyiba kerül.
Jobb minőségű alkatrészek, jobb nyák. jobb szellőzés. Nincs összezsúfolva, pl.: nem a hőtermelő alkatrészre/bordára van rátapasztva a kondenzátorok, szép szellős.
Az is lehet hogy jobb a hatásfoka is"A biztosítékra nincsenek valami kész megoldások, amit csak be kell kötni vagy csavarozni?"
Ebben benne van a biztosíték tartó+szűrő. A vezetékek végére 6,3mm-es sarut(szigeteltet) kell krimpelni, hogy rá tudd dugni. [link]
"Ha jól értem, akkor te is most a külső táppal küzdesz, és passzív PFC-set akarsz csinálni."
Igen, így van."Most milyen külső tápegységed van a sima Pico-hoz?"
Ami fejlesztés alatt van, most burkolat nélkül
Úgy alakítottam át hogy egy síkba kerültek félvezetők. Fel lesz csavarozva egy pofás Alu doboz egyik falára, utána csak perforálni kell, hogy ne fülledjen be. Meg a "gyári" madzagot lecserélni mert azon 0,4v esik teljes terhelésnél -
fkenny
senior tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem volna, hogy nincs valakinek fölös itx háza akár táp nélkül? (táp nem kell)"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "
-
batagy
őstag
válasz #16939776 #12408 üzenetére
Szia!
Kösz a segítségeket!
"Azt írtam HA szabályzós lenne AKKOR le kellene tiltani magát, alacsony bemenő fesznél... de nem szabályzós, és nem is tilt le."
Ezt értettem korábban is, csak.... lásd következő...
"A hiába van 14,8 VDC megadva felső határértéknek a bemeneten, addig nem szabad elmenni! A kimeneten(atx dugó) terhelve, illetve terheletlenül se legyen 13,2V-nál több!"
Viszont ezt nem értem! Mert azt hittem hogy szabályzós! Azért hittem azt, mert 16V-os kondik vannak rajta és aszerint megfelel a megadott 14,8V bemenet. Ezek szerint félreértettem?
Szóval akkor mégse értem, hogy mi ez a 16V kondi és akkor miért van 14,8 VDC megadva felső határként? Önmagában rá lehet kötni, de nem szabályozza le 12V-ra, hanem csak átengedi?
-
törölt tag
válasz batagy #12410 üzenetére
Szia!
Szívesen!
Igen, félreértetted, részben.
A "16V kondiból" lehet sejteni hogy 12V körüli a bemeneti fesz.
A 25%-os ráhagyás jót tesz az élettartamnak.14,8V-tól nem lesz baja a tápnak(ezt nem értetted félre), "bele fér" a 16V-os kondiknak.
De a kimenetre(alaplap) kerülve az már nem fér bele az atx szabvány +/-10% követelményébe, és bajt okozhat, ezért írtam a 13,2V-ot maximumnak.
Így hogy 14,8V-ot adtak meg tényleg félrevezető lehetÍgy van!
Egyszerűen rákapcsolja a bemeneti feszt a "12V-os" kimenetre egy fet. (Rds on) (bekapcsolt állapotban is van egy minimális ellenállása) eshet max.: 0,1V rajta. semmi féle szabályzás nincs ezen az ágon!
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz #16939776 #12412 üzenetére
Ok, értek mindent most már
Viszont kiábrándító, mert pont azért ezt a paneltápot vettem, mert azt hittem, a 12V-os ágat is szabályozza.... De így érthető, hogy nem. Mondjuk 7eFt-ért talán nem is elvárható.
Mindenesetre nem rossz ez a paneltáp, viszont a külső téglával érdemes esetleg valamit variálni. Majd meglátom mi lesz.
A Mean Well GS60A12-P1J típussal nincs senkinek tapasztalata?
-
jilian
addikt
Szeretnék egy billentyűzettel/egérrel két gépet irányítani, (nem egyszerre) anélkül, hogy hátul át kelljen dugdosnom a bill/egér usb vezetékeit.
Az egyik konfig egy ITX (net,tanulás stb) rendszer a másik pedig játék/konvert van. (lásd adatlap)
A két konfig is egy monitora van kötve, game: Displayport-Vga ; net: DVI- alaplapi IGP
a monitor automatikusan vált, amelyikről jelet kap.A két gép sosem futna egyszerre, hol ezt kapcsolom be, hol azt.
Ilyen kábelem van, tudom ez nem jó.
Értitek mit szeretnék ugye?
Tehát a bill bedugom egy USB Y kábelbe aminek a másik két végét bedugom a két konfigba, és ugyanezt az egérrel is.
Vagyis 1 anya---> 2 apa usb kábel kellene.
Megvalósítható? -
Goose-T
veterán
válasz jilian #12414 üzenetére
Vegyél külön egy Logitech egeret és egy ugyanilyen márkájú billentyűzetet (mindkettő Unifying vezeték nélküli legyen), lesz két Unifying vevőegységed (ez a vevőegység egymagában hat eszközt tud kezelni), egyik az egyik gépbe, másik a másikba, oszt jóvan. Nem kell semmit kapcsolgatni, mert az a gép veszi a jelet, amelyik be van kapcsolva.
[ Szerkesztve ]
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
EmThor
addikt
Sziasztok, adva van 2 gépem itthon, egy Codegen MX31-es házban csücsölő "kis" gép, duál atom magos procival, ezt jórészt letöltésre használom, meg egy 'házimozis' lapos házban, egy micro atx-es, "nagy" gép, amit netezésre használok, e8400-as 2 magos 3ghz-es proci, ati 5770.
Úgy gondoltam, hogy a Codegen házba költöznék csak, azaz maradna egy gépem abban a házban, és úgy jövök ki a legolcsóbban, ha a "nagy" gép procijához és ramjához vennék egy mini itx lga775-ös lapot, és külön vennék egy egy slotos ati vx7750-es kártyát, meg esetleg egy ssd meghajtót a windows partíciójának, hogy gyors legyen.
Viszont ilyen mini itx lga 775-ös tokozású lapot nem lelek. Tudtok esetleg valami tippet adni? Amin nincs proci, hanem bele tudnám rakni az a bizonyos 3ghz-es dual core-t.De ha már úgyis kitaláltam ezt a hülyeséget, hogy legyen mégis 1 gép, akkor megvan az a lehetőség, hogy veszek egy mini itx 1155-ös lapot, egy i3/i5-ös procit a Codegen házba, csak akkor ddr3-as memória is kell még és ez pénzben jóval több.
A plusz teljesítmény nem nagyon kell, mert tartalmat jórészt már tableten fogyasztok, játszani konzolon, pc-t csak letöltéshez, photoshop-hoz használom + suliba amit meg kell írni word doksikat.
Már az is megfordult a fejemben, hogy veszek egy mac mini-t, androidos telót meg 7"-os galaxy tabot eladom és átállok ipad+iphone+mac mini-re, de az ott kezdődik hogy 500e forint és a pénzt még mindig nem a kertből szüretelem sajnos.
[ Szerkesztve ]
Gaming is staying up until 3am to earn a trophy that isn't real....but is!
-
Pista0001
addikt
válasz EmThor #12419 üzenetére
775-öst apróban tudsz vadászni, máshogy már esélytelen. Ha valahol találsz is újat, valószínűleg elborult áron lesz. Szerintem erre már nem érdemes költeni, főleg nem értem a relatív komoly VGA-t, amit mellesleg még komolyabbra cserélnél. Az igényeidnek egy bármilyen integrált bőven megfelelne, ezen lehet fogni vagy 30K-t. Ha kompletten eladod mindkét konfigot abból ki kell jönnie mondjuk valami H61-es alaplapnak Sandy-Bridge-dzsel meg DDR3-al. Még csak i3 sem kell, Pentium elég a leírásod alapján.
[ Szerkesztve ]
-
EmThor
addikt
Tehát így néz ki a szitu (balra a codegen mx31 jobbra a "nagy"gép), elférek, de úgy voltam vele, hogy amit minden nap használok, legyen minél kényelmesebb, kompaktabb, minimalistább. Nem elképzelhetetlen egy új ház sem, ha már ennyire legózhatnékom lett, bár még nem néztem körül. Ezért volt vonzó a mac mini, szívesen kipróbálnám az oprendszert is, csak átállni mint már írtam nem kis lóvé. Mindegy, kitalálok valamit, csak gondoltam felvetem a dolgot, hátha más is gondolkozott már ilyesmin.
szerk: Pista, thx, valószínű a VGA-tól ezek szerint megválok és új sem lesz (bár a diablo 3 miatt fáj a szívem hogy nem jött ki konzolra, de hát 1 játék miatt ugye...).
Alaplai VGA nem lenne rossz, mert ami a kisgépben van a dual-atom mellett, az sima intel 945-ös chipset, semmi hd vagy ilyesmi, még egy youtube videot sem visz el HD-ben... :S[ Szerkesztve ]
Gaming is staying up until 3am to earn a trophy that isn't real....but is!
-
Pista0001
addikt
válasz EmThor #12421 üzenetére
Ezekhez az igényekhez egy Llano vagy Trinity is jó választás lehet (utóbbi ősszel lesz reális), közepes procival. Tisztességes teljesítményű az IGP-jük, főleg ha kihasználja az ember a memóriavezérlőjüket és jó magas frekvenciás RAM-okat tesz bele. Játékra jobbak mint az Intel megoldásai, multimédiában elvileg verhetetlenek, prociban gyöngébbek.
-
törölt tag
Szia!
Jól gondold át, mire szeretnéd használni, mielőtt a "kompaktosítani" kezdesz. Mert sok kompromisszumot kell kötni, ha belevágsz "nagyobb teljesítményű" itx-es gép összerakásába.
Ha nem tudod eldönteni egyértelműen hogy mire szeretnéd használni, vagy később esetleg bővíteni akarnád, akkor jobban jársz ha mATX-nál maradsz, sokkal több lehetőség van benne.De ha itx-mellet döntesz akkor sok türelemre lesz szükséged a saját utad kitaposásához, vagy keresel egy neked szimpatikus összeállítást amit reprodukálsz.
Az itt posztolók többsége már saját házat szeretne gyártani, mert a kereskedelemben kapható itx-es megoldások nem elégítik ki 100%-osan az igényeiket. A másik fele meg az ideális tápegységet/halk hűtést kergeti, mert rájött hogy neki mindenféle képen kell egy diszkrét VGA a szűk kis házába...
Egyik sem egyszerű út.Nem akartam elvenni a kedved, Üdvözöllek Körünkben!
Ha találsz "beragadva" valahol DG45FC-t- akkor aszt inkább kerüld el messziről!!!
-
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Szeretném megkérdezni,hogy ezzel az alaplappal: Asus E35M1-I DELUXE van-e valakinek tapasztalata (pozitív-negatív) és megosztaná-e velem?
A válaszokat előre is köszönöm!Bocsássunk meg ellenségeinknek,de nevüket soha ne felejtsük el! A sebek a múltra emlékeztetnek,de nem kell meghatározniuk a jövőt.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz storm4 #12425 üzenetére
Én a nagy tesóját használom E-450 APU.
Nem tudok negatívumot mondani. Amire vettem arra tökéletes: csendes médialejátszó, lightos böngészés.
Még Diablo 3-al is szoktam játszani, de ott már vannak hiányosságai. Főleg CPU terén.Brazos topic(unk).
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
HookR
addikt
MSI B75IA-E33 - [link]
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
Mbazsika
tag
Sziasztok!
E-350 és E-450 között mekkora a különbség érzésre? (papiron tudom )
Ha jól látom akkor E-450-es lapokból nincs túl nagy választék....Köszi!
-
viperabácsi
addikt
válasz EmThor #12430 üzenetére
Hali
Én figyelemmel követem a topikot és láttam a m-atx lapot ajánlották.Én most vettem egy Asus p8 z77 m-pro m-atx lapot .Amikor beraktam a vga -t akkor szembesültem vele hogy a 2 slotos videókártya kitakarta az 1 db bővítőhelyet ahova hang kártyát lehetett volna tenni.Nem biztos , hogy bővíthetőbb konfigot kapsz m-atx lappal.
[ Szerkesztve ]
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
imibogyo
veterán
válasz viperabácsi #12432 üzenetére
Rakd át az alsó PCI-E-be a VGA-t, már ha az x1-es PCI az ami kell neked. Ott is X16-asként megy a vga. Én is most vettem meg pont ezt a lapot és egy 3770k-t (végül nekem sem az Asrock Z77-E ITX lett). És azért bővíthetőbb, gondolok itt például a 4 memória slotra, a 6 sata portra, meg az SLI CF lehetőségre, amit ugyan én sem fogok használni de azért a lehetőség adott, nem beszélve a sokkal-sokkal jobb hűtőkompatibilitásról.
Gyári manualból idézek:
"PCIE 3.0/2.0 x16_2 slot (single at x16 or dual at x8/x8 mode)"[ Szerkesztve ]
-
SQX_Barto
addikt
válasz imibogyo #12433 üzenetére
Ezen csodálkoztam én is, mivel mATX-en már megy a CF/SLI is, akkor nem csak egy portnak kell hozzá lennie, mindkettő meg nem takarhatja a másik portot...
Sokat filóztam a CM-en, de aztán visszatértem a Shuttle tervhez mert a CM se a legjobb nekem. Ha lesz rávaló összerakom a Shuttle-t, megnézem kis moddinggal mennyire jó nekem, aztán max lesz a nagy modding is, mert az ötletek megvannak, hogy belevarázsoljak egy ATX-es tápot, meg egy single radis vízhűtést (H60 de akár egy "nyitott" is berakható lenne elviekben)
A mostani elgondolás az SZ77R5 gépbe i5 2500k, 16GB Corsair XMS, Sapphire HD 7970, egy Corsair SSD, valami nagy vinyó (bár filózok a kis külső házas vinyón is) usb-s DVD/BR iró, Dell monitor, logitech egér/billentyűzet SS QcK/Qpad CT egérpad meg apróságok[ Szerkesztve ]
If I were God, just for a day I would be guilty of letting the whole world slip away | Battlenet: bARTO#2309 | Steam: sqxbarto https://www.pathofexile.com/account/view-profile/bAR7O/characters
-
HookR
addikt
válasz viperabácsi #12432 üzenetére
x1-es kártyát tehetsz x4/x8/x16-os bővítősínbe egyaránt.
Mi több, x4/x8/x16-os kártyát is rövidebb slotba, ha annak nyitott a vége (mint például a Zotac FUSION350-A-E esetében). Persze a maximális adatátviteli sebesség ennek megfelelően lassabb lesz.
Tehát az említett lappal nem hogy korlátozva lennél, hanem kifejezetten többféleképpen variálhatod a bővítőkártyáidat.[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
Ezen a képen jobban látszik, milyen a nyitott végű bővítősín: [link]
Megjegyzendő még, hogy a zárt végűt is kivághatod utólag óvatosan, ha a szükség úgy kívánja és van hozzá kellő elszántságod.
-
Blaise
veterán
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy Ivy Brige mindenes Mini-ITX konfigot, méghozzá az alábbi alkatrészekből:
CoolerMaster Elite 120 Advanced ház
Asrock Z77E-ITX vagy Zotac Z77-ITX WiFi (bár inkább ASrock)
Intel i5-3570k vagy i7-3770k proci
Sapphire 6870 1GB vidkártya (2slot-os)
Mennyire járható út egy ilyen konfig? Mennyire jól szellőzne ebben a házban? Némi tuning is beleférhet?
[ Szerkesztve ]
-
Benőke
őstag
válasz Blaise #12438 üzenetére
Beleférni biztos beleférne, sőt el is menne.
mITX házhoz képest szerintem jól szellőzik. A Képeken is látszik.
A Proc hűtő a kérdés, és a Memória. Utóbbi azért mert nagyobb hűtő lehet rálóg a Memóriára és esetleg nem fér el tőle, jobb esetben csak nyomja egy kicsit. Utánna kell nézni hogy mely hűtők hogy férnek el. Nekem csak egy 65W -os TDP -s proci van benne vígan elvan egy TT x3 -as alap hűtővel. Nincs VGA csak a prociban lévő...Ja és a másik lényeg, hogy proc hűtő max 65mm magas, nem mértem le valójában mekkora hely van benne, de ennyi biztos befér, bár biztos nem baj ha ennél is kisebb hogy ne a táp alját csiszolja.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Blaise #12438 üzenetére
Abban a házban - mint ahogyan az előző kolléga is említette- maximum 65mm magas hűtő fér el a processzoron.
Ekkora méretben nem lehet megfelelő léghűtőt kapni, amivel még a tunngot is elviselné a CPUAzt merném javasolni, ha ragaszkodsz ehhez a konfighoz:
-meg kell "kicsit" mod-ni ezt. Ki kell dobni az ATX tápot belőle, helyére jöhet egy tuningbarát hűtő, Táplálást megoldod Külső 12V 500W-os AC-DC-vel meg egy Pico psu-val..
-Vízhűtést a CPU-ra, kívülre vagy merevlemezek helyére mehet egy alkalmas radiátor.
-Válassz egy nagyobb házat -
imibogyo
veterán
válasz viperabácsi #12437 üzenetére
Fehérre természetesen. A fehér és a kék a direkt vga-knak szánt PCI-sínek.
A manual szerint a fekete csak x4-es, vagy x1-esnek van szánva.[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz viperabácsi #12437 üzenetére
Hagyd a VGA-t a legfölsőben, a hangkártyát tedd a másik hosszúba. Ne zavarjon hogy nagyobb a slot mint a kártya, utóbbit se fogja zavarni.
-
HookR
addikt
Cooler Master Elite 120 review - legitreviews.com
======================================
Mini-ITX házak összehasonlító tesztje németül - hardwareluxx.de
- BitFenix Prodigy
- Cooler Master Elite 120 Advanced
- Lian Li PC-Q18
- SilverStone FT03-MINI[ Szerkesztve ]
-
xtevo
őstag
Köszi szépen! Hála a google fordítónak, el is tudtam olvasni. Ez is csak megerősített abban, hogy ebből pedig Bitfenix Prodigy lesz!
Esetleg alaplap témában valaki felhomályosítana melyiket érdemesebb venni:
ASRock B75M-ITX vagy H77M-ITX ?Ha van más lap ötlet, azt is szívesen veszem.
-
SQX_Barto
addikt
Ez a táp szerintetek elvinne egy felrántott i5 2500k-t (mondjuk 4GHz-n) egy alap HD 7970-et meg SSD + vinyó konfigot (plusz USB DVD, USB hangkártya) egy moddolt Shuttle-ban?
If I were God, just for a day I would be guilty of letting the whole world slip away | Battlenet: bARTO#2309 | Steam: sqxbarto https://www.pathofexile.com/account/view-profile/bAR7O/characters
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Pista0001
addikt
Ha nincs nagy árkülönbség akkor a H77 jobb lehet. Egyel több SATA3, 2-vel több USB támogatás a PCH szintjén a különbség. Hogy más lapok közül mi lehet még jó azt neked kell tudnod felszereltség, márkapreferencia, stb alapján.
SQX_Barto: Ha nem kell feszt emelni (vagy csak egy nagyon picit) akkor szerintem el kell hogy vigye.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte Aorus B550i Pro AX AM4 ITX alaplap - ELADÓ!
- Beszámítás! ASUS STRIX Z390-I GAMING DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MSI Z370-A PRO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest