Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zed1983
őstag
Sziasztok!
Ha valaki olcsóbban keres minőségi ITX házat, nekem van egy LIAN LI Q11
Nem hirdetni szeretném, csak segíteni egy ITX építőnek
YouTube Tech csatornám : https://www.youtube.com/channel/UCXIipIK2bjjaB38G1zKNi_w
-
HookR
addikt
válasz stratova #11095 üzenetére
"Akkor jól sejtem, ha egy viszonylag lapos házban szeretnénk tudni a konfigot diszkrét kártyával, versenyképesebbek lehetnek az ár/teljesítmény arányban éppenséggel nem túl impozáns, de kis fogyasztású HD 7700-es Radeon-ok (vagy majdani Geforce megfelelőik)."
A fő gond, hogy nincs minden szempontból jó megoldás az igazán kis térfogatban elhelyezni kívánt, de valamirevaló diszkrét VGA-t is magába foglaló masinák tápellátásra.
- Egyrészt van az SFX szabvány, ami relatíve olcsó mivolta és az akár 300-450W-os példányok (melyek erős 12V-os ággal sok mindenre elegendőek) miatt lehet vonzó, ám méretben (125x100x64mm), főleg az arányai miatt nem nevezném igazán helytakarékos megoldásnak. Persze ha találsz olyan lapos házat, amiben elfér, akkor leginkább ezt javaslom, már csak azért is, mert ebben a méretben könnyebb a cseredarab beszerzése gond esetén.
- Másrészt vannak a Pico/paneltáp + külső AC/DC adapter párosok, amik ugyan kellő szabadságot nyújtanak a belső elrendezés minél kisebb térfogatú variálására, ám pl. a legerősebb PicoPSU-160-XT 12V-os ága is tartósan mindössze 8A-rel terhelhető (A specifikáció szerint 1 percig 15A-rel is, de arra hosszútávon értelem szerűen nem érdemes alapozni). És itt jön a bonyodalom, mert pl egy HD7750 hiába csak 55W TDP besorolású, ha egy 65W-os proci mellett a picoPSU önmagában már nem tudja ellátni a kettőt + az egyéb sallangokat, és a VGA-n meg nincs tápcsatlakozó a pico/paneltáp kikerüléséhez. Tehát máris követelmény, hogy a VGA 75W-nál magasabb TDP besorolású legyen, azaz el legyen látva külön tápcsatlakozóval. Persze létezik olyan paneltáp, aminek a 12V-os ága 12A-rel terhelhető (PW-200-M), de annak meg a fizikai kialakítása olyan szerencsétlen, hogy nincs rajta rögzítőfurat és a tápcsatlakozója merőleges a nyákra, azaz ha beledugod az alaplapba, oldalra kilóg vagy 4cm-t. Amúgy a 144W pont jó lenne a 65W-os procihoz és a 75W-os PCIe sínhez, főleg a VGA-t a saját tápcsatiján egy 220W-os Dell AC/DC adapter közvetlen 12V-os ágával megtámogatva. HD6850, HD7770 kaliberű kártyákat vígan meghajtana. Az ilyen párosítás hátránya még az ára is. 220W-os Dell DA-2 + picoPSU-160-XT (vagy PW-200-M) 20+e HUF.
- Harmadrészt köztes megoldásként vala a flexATX szabványú táp (mint amilyen a Colorful-ban is található), amiből szintén létezik combosabb (Pl. ez a 400W-os FSP400-60EVF), de ezekre meg a 4cm-es ventilátorok jellemzőek, amiket aligha lehet a csend zálogának tekinteni. Ez a 80mm-es ventivel felvértezett FSP250-50GBA (12V@17A) eredendően szimpatikus és a 204W már elegendő a fentebb említett VGA-khoz, ám a hatásfokából ítélve valami régebbi konstrukció lehet.Az Alienware X51 a Dell-lel a háta mögött egyedi paneltáp+AC/DC téglát kapott. Kár, hogy nem árulják külön alkatrészként!
[ Szerkesztve ]
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
Pista0001
addikt
Jó hogy 8 centis venti van azon a tápon, viszont ha az beindul akkor tuti durva szélzaja lesz a tápnak, még ha a másik vége is lyuggatott a tápnak, tehát egy korszerű magas hatásfokú 4 centis ventivel szerelt táp jobb lehet zaj szempontból.
Ha esetleg valakinek a jó barátai közt vagy esetleg a családjában van villamosmérnök akkor lehetne egyedi paneltápot terveztetni ami tudja amire szükség van. Az ATX szabvány leírása elérhető az interneten, minta paneltápot is lehet szerezni, aztán hajrá.
Itt megjegyzem hogy az új fejlesztésű, nagy hatékonyságú ATX tápegységek is már gyakorlatilag egy AC/DC kocka és egy paneltáp összevonásának tekinthetők. Csak 12 V-ot állít elő a trafós rész, abból csinálja a másik része a többit, míg régen külön trafó volt mindhárom feszültséghez. Esetleg egy ilyen tápot is megérné alaposan átnézetni szakemberrel és akkor létre lehetne hozni olyan paneltápot ami - nyilván megfelelő külső egységgel - képes lenne X51 szintű vagy akár durvább gépek ellátását. Aztán már csak egy kis tőke kell és irány a világpiac
-
szabi__memo
nagyúr
-
Pista0001
addikt
válasz szabi__memo #11106 üzenetére
Azt megnézném hogy a kedves iPon-os kollégák hogy tesznek be egy 160 mm-es procihűtőt meg egy 160 MM-es ATX tápot egyszerre a 199 mm széles PC-Q18-ba
Amúgy nagyon tetszik ez a ház, szerintem sokkal jobb mint a PC-Q08. Jó dolog a hot swap, és a kábelezés is sokkal rendezettebb lehet miatta.
-
törölt tag
Asrock p8h67 itx/ht
i3-2130
2x4Gb hercules ram 1333-8-8-8-24@1,52V
Pico psu 120W
128Gb -PM800-as samsung ssd.
Minden energiagazdálkodás on.A tápcsatlakozón (12V) U*I-val mértem teljesítményt:
Asztal:~16,6W
Itx fórum@Ph!:~16,9-18,4W
Yt Fhd:23-24W
Aida stab. test:42,5-46,6W
Prime Blend test:~54,6W
Ezek az értékek reálisak lehetnek?
-
HookR
addikt
Asus P8H77-I - [Link]
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
Jól megtömték SATA-val.
Giada NI-HM65T. Nem mITX, de szerintem elfér itt
-
Dr. Akula
félisten
válasz Benőke #11056 üzenetére
Az nem az Atom baja, hanem a hozza adott videochipé. Ezért mondtam hogy ION kell hozza. A Brazos is csak abban jobb az Atomnal, CPU-ban még kicsit gyengébb is. Az Atom + ION kb. ugyanaz a szint mint egy Brazos. Fogyasztasban meg mindkettő az asztali procik alatt van. Ha Linuxot hasznalsz, akkor méginkabb ajanlott az Atom + ION, az Nvidianak jobb a Linux driver ellatottsaga. A 35W-os procik mobil procik, azt nehezebben (és dragabban) szerzel mint Brazost vagy Atomot. Ha nem oldschool flashplayered van, akkor GPU-ból gyorsít, ahhoz a Brazos vagy ION pont elég, az i3 Intel GPU-ja viszont nem biztos.
-
Dr. Akula
félisten
Nekem van ennek az elődje, a Q08-as Lian-Li. Alapvetően nem (lenne) rossz, de van néhany idegesítő hibaja. Először is az oldallapok rögzítése mini óra'scsavarokkal. Nemhogy kézzel, de csavarhúzóval is alig tekerhető, felbasz az ideg mire becsavarom mindet. Aztan az alaplapi talca teljes hianya, az egész lapot a mögötte levő oldallapra kell felcsavarozni. Az alaplap behelyezése utan elég nehéz barmit is belerakni (memória, SATA kabelek, stb). Jól néz ki, de szerelés szempontjaból szar.
-
zed1983
őstag
Legalább a VIA hangchipet cserélték volna egy Realtek-re!
Így első ránézésre tiszta P8H67-I
Újítás a P8H67-hez képest! :
Intel® Socket 1155 for 3rd/2nd Generation Processors
Supports Intel® 22 nm CPU
Supports Intel® 32 nm CPUSupports LucidLogix® Virtu™ MVP Technology *1
Expansion Slots 1 x PCIe 3.0/2.0 x16[ Szerkesztve ]
YouTube Tech csatornám : https://www.youtube.com/channel/UCXIipIK2bjjaB38G1zKNi_w
-
-
zed1983
őstag
Na igen az a plusz 3-4mm nagyon jól jön, főleg egy Scythe kozuti cooler-nél mert nekem necces volt belerakni a PCI-E egy HD 6770-et mert arra nem számoltak az ASUS-ék, hogy a VGA-n lévő hűtőrögzítő-csavarok elég belógnak a PCI-E foglalat mögé!
-
buca84
őstag
válasz zed1983 #11121 üzenetére
Egy ilyen CFI házba max mekkora cpu hűtő fér el?
Szemeztem a Codegen mx31-el is, de kell az 5,25ös író.
Általános használatra milyen konfigot ajánlanátok (netezés, irodai meló, néha film vágás, összefűzés, konvertálás)?
A leendő FM2-őt vagy egy 1155ös konfigot?Milyen komponensekből raknátok össze?
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
Talán kissé még korai (hehe), de gondoltam jelzem, hogy ha csikorogva is, de a 'fogaskerekek' elmozdultak a holtpontról és egy lépéssel közelebb került az ITX-Box projekt a beteljesülés felé. Sajnos néhány, a precíz megmunkáláshoz fontos szerszámgépet (pl. állványos fúró, Dremel és hasonlók) kisipari módszerekkel és kreativitással voltam kénytelen pótolni, ami eleinte rá is nyomta a bélyegét a megmunkálási minőségre, de később belejöttem annyira, hogy elfogadható végeredmény kerekedjen ki belőle. Persze csiszolópapírra azért még szükség lesz az utolsó, szépészeti simításokhoz, főleg az aljlemez esetében. Tehát a mostani termés: aljlemez, 2db bal oldali hosszanti tartó alul és felül, valamint a hátsó kereszttartó (az alaplap alatt, az alsó és a bal oldali HDD rögzítési pontjaiként szolgálva).
LP kártya, slim ODD és 2.5"-es meghajtó hiányában 3db merevlemezt hívtam segítségül, hogy modellt álljanak néhány fénykép erejéig. Egy slotos LP kártya még így is elfér, bár tény a bal oldali HDD keresztbe tesz a közvetlen szellőzésnek.
A kezdeti tervek óta változott a haditerv:
- Belátom, hogy a picoPSU szerencsésebb választás a paneltáp helyett, a 24 eres ATX tápkábel nélkül sokkal egyszerűbb a kábelek szervezése. (Na meg a felszabadult helyre kényelmesen el lehetett dugni az útból az előlapi USB kábeleit.)
- Marógép által picit korrigálva az előlapon, a mögé helyezett HDD esetén is megoldható a rezgéscsillapított HDD felfogatás gumigyűrű segítségével (Jelenleg csak az alaplap alatti ilyen. A bal oldalihoz a ház magasságán kellene növelni 3mm-t), amit valószínűleg meg is fogok ejteni valamikor.
Egyelőre ennyi. Stay tooned!A galériához katt a képre:
-
HookR
addikt
Valahogy így: ITX-Box - 3D
Még tanakodom, hogy 1mm vastag alu legyen, perforált lemez betéttel (ahogy a linken), vagy 2mm vastag alu lemez perforálva. Előbbi szebb, de problémásabb a süllyesztett furat kialakítása. Utóbbit meg macerásabb elkészíteni.
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
Thx
(#11127) Duracellm...: Igen, feketére eloxálás van tervbe véve. A tápcsati esélyes, hogy végül mégsem ilyen lesz.
-
HookR
addikt
válasz #16939776 #11129 üzenetére
A Dell DA-2 AC/DC adapter csatlakozójához például hasonló 8 pin-es male Molex illene. Csak hasonló, mert más a letört sarkú és a szögletes alakzatok sorrendje. Meglehet, hogy 20 vagy 24 pin-esből kell majd faragni, azokban fellelhető a minta. A 3D-s modellbe már beszerkesztettem egyet, elvileg kis módosítással beilleszthető az eredetileg kör alakú lukba a hátlapon.
-
mrbig25
őstag
Felépítésében a Lian-Li PC-Q08-ra hajazó új alumínium ITX ház a Cubitek jóvoltából.
Nem csúnya szerintem...[ Szerkesztve ]
...
-
Pista0001
addikt
válasz Máté94 #11135 üzenetére
Akkor meg rablás
Viccen kívül, ennyiért túl sok, a Lian Li 3 alternatívát nyújt kisebb-nagyobb méretben (Q11, Q18, Q08) hasonló áron, és a sok USB-t leszámítva ez a ház szerintem nem jobb náluk.
szerk.: Na jó, a Q11 nem annyira mert abba csak fele annyi vinyó fér
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz mrbig25 #11131 üzenetére
Nem csúnya, de a kerekítések pazarlóak, súlyos literekkel kellett értük fizetni (230 x 338.5 x 363 mm - 28,2l -> Lian Li-k közül még a PC-TU200 sincs ekkora.). Nem véletlenül van alul és felül is ventilátor, jobb híján azokat rakták a kerekítések sávjába, pedig felülre lazán elférne még 2db 3.5"-es HDD is. Az alsó részen meg ha legalább a hátsó kerekítést elhagyják, mindjárt mehetett volna a VGA az aljlemezhez közel. A 230 mm-es szélesség pedig lehetővé teszi, hogy a 2. 140mm-es venti az oldallapra kerüljön, a HDD mellé, azokat hatékonyan szellőztetve. Kisebb is lenne a ház, több férőhellyel.
Valószínűleg a megmunkálási igény kordában tartása volt fontosabb szempont.(#11132) kzkz: Fényképet tudnál róla mutatni?
(#11134) radi8tor1: Mivel már több topikban is említetted, feltételezem, szeretnél venni egyet. Kérdezz rá nagynorbi-ra, hátha maradt még nála elfekvőben!
[ Szerkesztve ]
-
toldy
őstag
Nos srácok, tudom nem itx ( bár kitudja, lehet hogy nano itx) elgondolkodtam egy zbox nanon , méghozzá a via procison. Van valakinek tapasztalata vele ( bármelyik verzióval)? Mit gondoltok, full alap dolgokra ez is elég kell hogy legyen. A gond az hogy normális tesztet nem nagyon találok róla.
Az élet nem habostorta.
-
Otes
tag
Már majdnem megkérdeztem hogy miért nem brazos, mikor megláttam hogy csak fele annyi OOO
Akkor lehet én is cserélek ha neked beválik végül...http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=dm5L099meSo&feature=fvwp
ezután a videó után pedig még inkább elgondolkozok... lehet eladom pici zotac 330 ionom
-
toldy
őstag
Jöhet nyugodtan.
Zaj, hőmérséklet, szerelési minőség, általános sebesség érzet, és mivel zotac szoftveres gondok? Miaz ami nagyon tetszik, amiben kicsit csalódtál? Ja esetleg fogyi és a pontos tech adatok, ram, hdd,sdd?stratova, azt én is néztem, de a többi vidit nézve nem tűnik rossznak.
Ja itt van még egy komolyabb szösszenet a kicsiről.
[ Szerkesztve ]
Az élet nem habostorta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Renault, Dacia topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- VPN topic
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- ASUS MAXIMUS VII HERO Alaplap - INGYEN POSTA!
- MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Alaplap
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest