Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
macilaci78
üzenetére
Amugy nem egy nagy dolog lenne ilyen rendszert utolag berakni illetve szoftveresen osszekotni a rendszerrel(fejlesztokent valamennyire ralatok).
Pl nemreg vettunk ceges autonak egy Mercedes GLB-t (oke, nem egy carshareing kategoria, de amit tud, az nem feltetlen kellene hogy "premium" feature legyen). Van hozza alkalmazas, amiben nyomon lehet kovetni, hogy milyen stilusban, hogyan vezette eppen az adott ember(gyorsitas/fekezes/sebesseg stb).
Igaz itt fokent amiatt talaltak ki, hogy osztonozzon az eco vezetesi stilusra, de ugye ugyanigy masra is lehet hasznalni ezeket az adatokat. -
nyogo83
Topikgazda
válasz
macilaci78
üzenetére
"Casco van minden autón és minden költséget áthárítanak a bérlőre."
Ez az alap. Ezen felul egesz komoly osszeget meg plusszban legombolnak a felhasznalorol, ASZF-ben szep dijszabasok vannak. Pl ittas vezetes eseten 500k bunti a Share Now-nal, vagy gyorshajtas 200k, de van nem kozuti hasznalat miatti buntetes is (drift/gyorsulas/gumiegetes).
7. oldal, Szerzodeses kotber szekcio [link]
-
macilaci78
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
Casco van minden autón és minden költséget áthárítanak a bérlőre. Szóval közvetlen anyagi kár nem éri őket.
Ugyanígy közvetett sem, hiszen aligha van olyan józan életű ember, aki csak azért nem bérel ki egy autómegosztós autót, mert mások mit művelnek vele.
Én személy szerint örülök is a carsharing-es autóknak. Mármint azért fel vannak díszítve, felismerhető akár tükörből is, így tudok számolni az állati erő előfordulásának nagyobb valószínűségével. A jelöletlen lízingelt céges autókat nehezebb kiszúrni.
-
válasz
nyogo83
üzenetére
Igen, szomorú hogy milyen állatok vannak az utakon akikben semmiféle felelősség érzet, és ráadásul gerinc sincs.
#86895 macilaci78 Én szerintem is megoldható lenne ilyesmi dolog. Pluszban a srác is elmondja a videóban, hogy rendszeresen törik ezeket az autókat ittas vezetve. Ezeknek a cégeknek muszáj tenni valamit már csak a saját érdekükben is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem kell, pontosabban nem azt kell. Ott van benne a GPS nyomkövető, hiszen az applikációban látod te is a kocsi hollétét.
Mellé kell tenni egy szoftvert, ami ebből már a sebességi adatot is regisztrálja, az ÁSZF-ben benne van, hogy a kreszt be kell tartani, így csak egy extra sort kell betenni a díjtáblázatba: amennyiben a bérlési idő 20%-ban a jármű átlépte a mindenkori sebssséghatár 120%-át, úgy a percdíj duplázódik a bérlés teljes időtartamára.
Ugyanígy menetrögzítő kamerát a kocsikba és az ilyen menetek után kivenni a memóriakártyát és adott esetben elküldeni a rendőrségnek.Anyuka, céges bérlők esetén a cégek nemigen fogják ezt sokáig tűrni, a cég el sem számolhatja.
És ezt nem a robogósok érdekében, hanem a közlekedés valamennyi szereplőjének védelmében.
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
sityupityu
üzenetére
Remelem nagyon nagyon sokaig es nagyon sok millios karteritest fognak behajtani az autoson a torveny szerinti buntetesen felul. Mert azok a serulesek amiket a robogos srac szenvedett, tobbszorosen maradando serulesek, amik a tovabbi eleteben nem csak barmilyen munkalehetoseget erosen megszurnek, hanem a mindennapi eletet is(a felepuleseig tarto kiadasokat nem is szamolva)
Egyebkent en nem is csodalkozom ezen. Iszonyatosan sok idiota hasznalja erre Pesten a Mol Limot/ShareNow-t, este buliban egy kis iszogatas, majd azzal hazamegy, mert hat berelt autot ugyse allit meg rendor(mondjuk mast se, de van igazsag benne).
Plusz mivel sok embernek ez a legkozelebbi elmenye, hogy egy uj Mercedes/Peugeot/Mini/Hyundai vagy elektromos autoba berakja a segget es vezesse, minden szivfajdalom nelkul kinyomjak a szemet is, padlozzak vegig. Sokszor olyan verseny tempot lenyomnak vele, hogy csak nezek
Szamomra meg mindig az a legverlazitobb, amikor gerinctelen modon otthagyjak a helyszint egy ilyen nyilvanvaloan sulyos balesetnel. Tudom, hogy sulyosbito korulmeny, de en ezt egyszeruen szandekos halalos kozuti baleset okozasa kategoriaba sorolnam, mert az hogy az aldozat nem hal meg, az nem a balesetet okozojan mulik.
Par hete is volt egy no Godon, elutott egy bringast, kiszallt, oldalra huzta majd hazament. Ott is nem kis serulesei lettek a fickonak. FB-on csoportban elkezdtek az emberek kinyomozni szemtanu alapjan hogy ki lehetett, majd 2 nap mulva meg is lett. Eppen amikor indultak hozza, akkor gyorsan berohant a rendorsegre feladni magat, hirtelen elojott a "lelkiismeret"...
-
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem szoktam linkelgetni, de nyilatkozott a robogós srác a történtekről. Gondoltam megosztom itt ha valakit érdekel és nem látta még.
-
mokus1
addikt
milyenmarkolatfűtést ajánlotok? yamaha xcity250.
-
Z()L3
tag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Értem, köszönöm! Annyi csak a gondom ezzel a változattal, hogy egy robogót ha nem csinálnak/csináltatnak meg ha motorhibás lesz, akkor az már valószínűleg külsőre is gatya. Ha meg külsőre rendben is van, akkor meg annyiba kerül a blokkal együtt, hogy inkább működőképeset veszek és nem bütyköléssel kezdek.
Ugyanitt Tolna megye környékén Yamaha Jog kerestetik.
-
Z()L3
tag
Sziasztok! Van rá esély hogy Yamaha Why blokk valami más robogóba passzolna különösebb mókolás nélkül?
Tudnék venni egy jó Why blokkot, amivel egy hibás gép új lelket kapna. :) -
seller007
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszönöm szépen!
-
-
seller007
tag
Hungárián/Könyves Kálmánon belül javasolnátok robogószervizt (fék-probléma) kérlek ? Köszi!
-
syler123
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Köszi, tegnap végül lecseréltem, úgy hogy az alsó csövet szedtem le. Hát szörnyű, ami benne volt, többször át is mostam a rendszert deszt vízzel. Ebben nem fagyálló volt hanem sár...
Egy képet be is teszek elrettentésképpen.Amikor szerelőhöz vittem mindig mondtam nekik, hogy nézzék át, ami rossz, kopott azt cseréljék ki, mert én nem értek hozzá, de mindig azt az egy hibás alkatrészt cserélték, amivel elvittem. Gyertyát is én cseréltem ki, az is rommá volt égve, most pedig majd a légszűrőt kell megnéznem, mert alapjáraton van amikor fullad. Az a baj, hogy nem nagyon találtam olyan szerelőt, aki rendesen karban tartaná a robeszt.
-
-
AaronOS
tag
Sziasztok,
Egy Yamaha Jogon az ülés nem nyílik.
Az orridomot leszedtem, így a bowdennek az elejénél kitapintható, hogy a kulcs elfordítása megfeszíti. Viszont ha a fülemet az ülés környékén a robogóra teszem, akkor ott már nem hallom, hogy a zár kattana/kattani próbálna.Van egy egészséges Jogom is, azon egyértelműen hallom a zár kattanást az ülésnél.
Plusz infó, hogy ez a Jog évek óta állt, elv. nem volt használva. Akku talán 2 éve volt utoljára töltve. (Meg is van benne dögölve.)
Lehet hogy elszakadt a bowden?
Vagy a zárnak kellene WD40, ilyesmi?Ha utóbbi, akkor az zárt ülés mellett kivitelezhető?
A segítséget előre is köszi.
-
-
Gabis
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Nekem is nagyobb méretű a ponyva (Lidl-s, a hátsó doboz miatt vettem nagyobbat), igaz egy részen gumis az alja, de én sosem lehúzom, hanem hajtogatom. Elmegyek a motor mögé, alulról visszahajtom egészen az ülésig (tehát itt már a belseje van kívül), majd a motor mellé sétálok és átemelem a kormány fölött. Ezzel a mozdulattal már el is lépek a motortól, rázok rajta párat (az üléstől kezdve ugye már a belsejét fogom) összehajtom és végeztem. A hajtogatással belül tartom a koszt. Ez csupán az én megoldásom, csak gondoltam leírom.
-
FeniX-
senior tag
válasz
Tamás9x
üzenetére
De a kormányra-műszerfalra hogy rakod rá normálisan?
Valószínűleg az enyémmel az a baj, hogy nem ehhez a motorhoz volt való és túl nagy. Lelóg a földre, és úgy szedi össze a port. Ráadásul, a nyáron a házban lakó 50-es nőcik minden nap locsoltak, így ragadt rá sár bőven. Minden alkalommal mikor lehúzom a ponyvát, teleszórja magát homokkal, hiába ütögetem le róla, vagy rázogatom.
De tényleg jobb ötlet ez a kisebb méretű ponyva, majd valahogy ráfabrikálom azt, köszi! -
Gabis
őstag
Egy kis Simson-os téma.

-
syler123
veterán
Sziasztok!
Remélem jó helyen kérdezek, ha nem, akkor elnézést
Van egy Motowell Magnet RS robogóm, ami nem mai csirke. Szeretném lecserélni a fagyállót. Azt tudom is hol kell feltölteni, de hol tudom leengedni? Csak van jobb megoldás, mint hogy lent a vízpumpánál leszedem az egyik csövet és ott engedem le. Kell lennie valami leeresztőnek? -
Tamás9x
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Igen de nem motorra, hanem hátizsák esőponyva, vagy asztal esőponyva, de van kimondott motor ülés ponyva is de abból 10 hátizsákponyvát veszel a decatlonba
így is úgy is hót retek lesz évetne ki lehet dobni és jöhet a másik. Cserébe olajozni kella csavarokat, meg forgó részeket, hogy ne rozsdásodjon ha mossa az eső. -
-
KTMHobby3
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Szia!
" egy helytelen izzóval használt és rosszul beállított világító berendezés már veszélyes lehet"
Ezzel mélységesen egyet értek. Egyszer már leírtam, többször nem fogom hogy teljesen szabályos gyári megoldásról van szó. SMKP-re ezek felszerelése engedélyezett. -
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Soha senki sem mondta itt, hogy szabályos lenne egy 70 köbcentis robogót ötvenesként használni közúton. Viszont magát a robogótuningot nem tiltja a fórumszabályzat, hiszen az a robogó épülhet kimondottan pályára/különféle rendezvényeken lévő versenyekre, amiket máshol nem használnak. Ezért tanácsot is kaphat itt bárki a témával kapcsolatban. Azt már mindenki maga dönti el, hogy vállalja-e annak a kockázatát, hogy az utcán is használ-e egy 70-es, vagy akár egy annál is nagyobb setup-ot.
Minden websopban kapható nagyobb hengernél ott van, hogy az utcai használata törvénybe ütközik. A rezonátoroknál szintén megtalálható, hogy a fojtás (szűkítés) eltávolítása ami teljesítménynövekedést okoz nem szabályos dolog.
Tehát az árusítása törvényes, megvétele törvényes. És amennyiben nem közterületen használod a motort (kivéve ha szabályosan le van vizsgáztatva, persze erre tudjuk, hogy kevés az esély), akkor a beépítése sem ütközik semmilyen szabályba.
Persze ne legyünk álszentek, természetesen mindenki tisztában van vele, hogy ezeknek az alkatrészeknek a döntő többsége utcai motorokban köt ki.
De ezért vállalja is mindenki a felelősséget, nagyon is jól tudják ezek az emberek, hogy nem szabályos a dolog (legalább is akinek van agya).Viszont az én személyes véleményem (és csak az enyém), hogy míg egy szabálytalan, a gyárinál erősebb robogó használata (ami ugye nem törvényes) önmagában véve általában nem okoz plusz veszélyforrást a közlekedésben, addig ezzel ellentétben egy helytelen izzóval használt és rosszul beállított világító berendezés már veszélyes lehet azáltal, hogy elvakítja a közlekedés többi résztvevőjét stb stb. Azért emeltem ki az erősebb motornál az "általában" szót, mert természetesen itt is lehet veszélyforrás. Hiszen egy 80-100-as nicasilos henger (ha jól be van lőve) a 20, vagy 20 plusz lóerejéhez nem éppen alkalmas pl a gyári fékrendszer. De ez már nagyon a véglet. A legtöbben feldobnak egy 70-es vashengert ami önmagában az égvilágon semmi plusz veszélyforrást nem jelent.
Ez a téma már baromira ki lett vesézve itt, nagyon sokan már mindent leírtak ezzel kapcsoltban, hogy egy ledes izzó használata esetleg miért nem megfelelő, vagy ha az is lenne, akkor az miért nem szabályos mégsem. Én pl simán elhiszem ahogy maci is írta, hogy a te meghekkelt, otthon a végletekig kikísérletezett ledes izzóval ellátott lámpádba nem lehetne belekötni, gyakorlatilag mindennek megfelel amellett, hogy jól világít, de a jelenlegi törvények mellett mégsem lehet szabályosnak mondani. Mielőtt mondod, hogy mutassam meg azt a szabályt ami szerint nem megfelelő akkor nem, nem teszem meg.
A többiek már egy vagon linket beraktak ide, hogy miért nem az.Én eddig soha sem szóltam bele ebbe led dologba és ezután is kimaradok belőle (bár őszintén remélem, hogy már nem lesz folytatása). Most is csak azért tettem kivételt, mert szembehelyezted a a led vs 70-es henger dolgot. De még egyszer a megnyugtatásod miatt, semmilyen 50 pluszos henger használata nem törvényes segédmotorban használva közúton, mint ahogy már az sem, ha egy tuning csőből kiveszed a fojtást, ezáltal meghaladja a megengedett decibelt, pluszban teljesítménynövekedést is okoz.

-
FeniX-
senior tag
Sziasztok, ha már a sok off', nekem is lenne egy (költői?) kérdésem.
A hely, ahova le tudom parkolni a mocit földes, poros. Ha letakarom ponyvával, akkor egy eső után általában tiszta sár, meg por a ponyva, s mikor húzom le, szinte beteríti a motort a homok. (ülés, műszerfal, teleszkópszárak) ha viszont nem rakok rá ponyvát, akkor az eső veri, meg hajnalban minden vizes lesz rajta.
Hogy a francba oldjam meg ezt az ördöglakatot?
Garázst nem tudok bérelni. -
Zoli bácsi
őstag
Én azt nem értem, ebben az agyon szabályozott országban, ahol még egy izzó is bevizsgálás, meg engedélyek után kerülhet forgalomba......
Hogy a francba (bocsánat) tudtam több darab, hivatalos magyar üzletben vásárolt CO mérőt beszerezni, amiről utólag kiderült hogy semmire sem jó.....
Amúgy, ne csak off legyek, FB dobta fel a hirdetést.
Benelli, Keeway bemutató modellek kiárusítása: [link] [link]
Néztem, nem nagy kedvezmény, de szerintem ezek már le vannak rendszámozva, forgalomba helyezve. Mármint a nagymortorok. Így már megérheti, ha valaki szabadulna romló forintjától.....
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem kicsit kellett részegnek lenni és bepánikolni ehhez. Még a parkolásra kijelölt helyre se fért be, pedig ahogy látom, a Suzukira is próbálta rátolni a robogót...
Amúgy az eset után szondáztatták, simán mondhatta volna, hogy a cserbenhagyásos gázolás után otthon ivott az ijedtségre. Mondjuk egy talpraesett ügyvéd lehet, az ittas állapotban tett vallomásból is ki tudja mosni.Tudom, rossz szemszögből ábrázoltam a szitut. Én is remélem, hogy a robogóssal minden rendben van úgy testileg, mint jogilag. Tehát nem lesz kibúvó a kárpótlás alól (a szabályoknak megfelelően vett részt a közlekedésben, bitosítás, lökettérfogat, világító berendezések, stb).
Imrét pedig úgy elmarasztalják, hogy még BKV-jegyet is csak az alkoholfogyasztás rovására tudjon venni. -
macilaci78
nagyúr
válasz
KTMHobby3
üzenetére
A 70-es henger rendszám nélkül is szabálytalan.
Nem az a baj, hogy ledet javasolsz, én is elismerem, hogy jó, akár jobb, mint a gyári megoldás, de hozzáteszem, hogy szabálytalan, mert ez a csökött magyar kresz ezt mondja ki és az összes hatóság ehhez igazodik.
Ugyanez a helyzet a 70-es hengerrel is. Adott szituációban még akár biztonságosabb is lehet az erőtartalék, vagy a nagyobb végsebességnek köszönhetően felvenni a forgalom ritmusát, de az smkp kategóriában nem megengedett.Fogadd el, hogy jogállamban élünk (bármennyire is viccesnek tartom ezt leírni), a szabályokhoz igazodni kell és a legközelebbi, hogy a Prohardver lapcsalád ÁSZF-je szerint tilos a jogszabálysértésre való buzdítás is.
-
csongi
veterán
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Ez igy van.
Egy magasabb sebesseget nehezebb jol felmerni.
Egy rossz vilagaitas eseten meg a kornyezettol vonja el a figyelmet.
Illetve uz utolagos ledesitesnel rengeteg hibat elkovetnek.
Nem vita indito.
Csak kiegeszites volt a hsz. :).
Nagyobb veszelyt latok az oldalrol lathatatlan motorokba, biciklikban.
Ejszakai kozlekedes eseten, a jelenlegi ledes matrix lampak tulsagosan eles kontrasztal vilagitanak, es a kereszt iranybol erkezo ketkereku, akkor latszik, ha beleert a csovaba.En egyszeru fenyvisszavero csikokatbhasznalok, es teljesen jol mukodik. Nappal, meg azt sem hiszem el, mikor ramnez.:).
Nez, de nem lat. :). -
KTMHobby3
tag
válasz
Tamás9x
üzenetére
Szóval a ledes világítás szabálytalan, a 70-es rendszám nélküli motor meg szabályos. Meg a többi SMKP amik 50 fölött képesek menni. Nem vagyok rendőr, engem nem érdekel hogy ki milyen szabályt szeg meg, de azt már korábban leírtam hogy meg lehet csinálni a ledes világítást úgy hogy a szabályoknak megfeleljen.
-
Nikaré
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
"A férfi részletes beismerő vallomást tett, és elmondta, hogy csak azért nem állt meg rögtön a balesetet követően, mert veszélyesnek ítélte meg, ha a hídon állítja le a járművet"
Az ütközést nem ítélte veszélyesnek!
Ittasan vezetni nem veszélyes!
Remélem minden büntetés a legmagasabb lesz!
Jah, gondolom még ki kellett pakolni a cuccot a kocsiból... a hídon az is veszélyes lett volna! -
FeniX-
senior tag
Jó reggelt! Ez azért elég kellemetlen, nem?
-
Tamás9x
őstag
Ne kezdjük már el ezt megint.
Am BA20D helyére lehet bemegy más foglalat, és ott már többa választék, lehetőleg fém, ne műanyag.
-
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Tudod ez olyan dolog, ami a Te biztonságodról, életedről szól. Ha Neked fontos hogy lássanak, a Te döntésed hogy mit szerelsz fel a motorodra. Nekem bejött, ma is, mert látta az autós hogy jövök, mégsem hajtott ki elém, pedig megtehette volna, mert elég távol voltam.
Ebbe mindenki bele akar kötni, pedig ez csak a világítósról szól. Azzal meg mindenki egyetért hogy egy SMKP max 40-el mehet, de azt senki nem veszi komolyan. Akkor most melyik veszélyesebb? A világítás, vagy azok a motorok, amik 90-nel is tudnak menni? -
KTMHobby3
tag
válasz
FeniX-
üzenetére
A motoromban már 5 éve ledes világítás van. A bilux ledes izzó 6/6W-os, a fényereje egy 45/45W-os izzóéval azonos. A fénye fehér, ami nappal is jól látható. Egy 15W-os világító tekercsről működik, mert annyi is bőven elég a világításhoz. Sokkal jobban világít, mint a hagyományos, vagy a halogén izzók. Ez a jövő, erre kellene fejlődni.
-
Zoli bácsi
őstag
Nem tudom hogy láttok vele, az én használtan vett Libertymben is valószínűleg ez volt. Sötétben hoztam haza. Mintha egy gyertya világított volna...Inkább sejtettem hol járok, mint láttam. Az új ugyanilyen teljesítményű halogén izzója ezerszer jobb.
Nem is értem miért erőltették még az ezredforduló után is ezt a régebbi technológiát, mikor már évtizedek óta van halogén....
Nemrég vettem egy biciklit, agydinamós, Led lámpákkal..Fogalmam sincs mi mekkora teljesítmény, de azt tudom hogy kb úgy világít mint a régi Liberty.....
Vagy a régi Simson. (A 6V-os) -
Gabis
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Osram-ból csak ezt találtam tegnap.
Azt a két hátsó érintkező fület szerintetek lehet kapni külön?
-
FeniX-
senior tag
Én is arra gondoltam, hogy esetleg valamelyikőtök használta-e már az Osram-féle nightbreakert, ebből a típusból. (a régi mocin HS1 típusú volt abból, emelt fényerővel ugyanakkora teljesítménnyel, és nem volt baja a foncsornak tőle)
De persze az Osram mintha nem gyártana ilyet, vagy csak bénán kerestem.
-
Gabis
őstag
Pont jókor jött fel a téma. Én is pont ilyen izzót keresek BA20D 35/35W a Scarabeo-ba. Tegnap este úgy tudtam csak hazamenni, hogy mennet közben ütögettem a lámpabúrát, mert olykor-olykor elment a világításom. Ezt a kontakt hibát most reggel megpróbálom megkeresni, de ez a történet eszembe juttatta, hogy jó lenne ha lenne nálam tartalék izzó is. Eddig találtam körte alakút (szerintem ez van benne most is) meg keskeny, hengereset is. Normál és halogént... Ez a 2006-os Aprilia elbírna egy halogént is, vagy maradjak a hagyományosnál? Előre is köszönöm.
-
FeniX-
senior tag
Sziasztok, anno volt "izzós" fejtegetés, ha jól emlékszem.
A BA20D izzóból melyik volt, aminek volt is látható fénye? (12v/35w/35w)Köszi!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
Az előző cserekor a Kék Holdban mondták, mikor átvettem a gépet. Most nem mondtak semmit a Profi Motorszervizben.
Most este a piroshoz gurulva döntögettem. -
válasz
macilaci78
üzenetére
Ez a 100 km-es dolog akkora marhaság a formaleválasztóval...
Mondjuk már halottam többet is ezzel kapcsolatban...
Elmész egy parkolóba, elkezdesz kanyarogni a motorral jobbra-balra, fokozatosan egyre jobban döntve, és kb 2 perc múlva nem lesz rajta már semmi sem.
Nagymotoros fórumokon (nem pont erre gondolok ami itt van, ezt nem olvasom) szoktak olyan orbitális hülyeségeket írni ezzel kapcsolatban, hogy az ember haja égnek áll tőle. -
válasz
mumtaz
üzenetére
Régebben írtam, hogy a pl malossi hengereknél kell nagyon odafigyelni ami a préssávot illeti, mert ott rendszeresen el van b@szva. De ott valóban a hengermagassággal van a gond. Hengertalp tömítés nélkül 1,5 mm préssáv volt többször mérhető. Ez ugye plusz munkát jelentett nekünk is amikor az adott setup-ot raktuk össze. Ez nem 5 mm mint nálad, de ez sem normális.
Vashengernél 0,8-1mm között az optimális.
5 mm, atyaég...

-
macilaci78
nagyúr
válasz
Tamás9x
üzenetére
Na, nem kotyog semmi. Ma tudtam venni szelepfordítót. A hátsó kerékben belső van a tejgely felé mutató szeleppel. Nem is tudom rátenni a manométeres pisztolyt. A Xiaomi akkus kompresszornak azért jobban hajlik a csöve.
Az AKH gumisnál vettem, mondták, hogy teherautóra való, réz, 45°-os. Ne hagyjam rajta a motoron, mert olyan súlya van, hogy elviszi a szelepet a centrifugális erő, sérülni fog a tövénél a gumi. Hát jó, ülés alatt elfér. -
Tamás9x
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Igen. Nekem is durvan betapad a friss gumi. Kuzdeni kell vele.
-
Tamás9x
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Sztenderen finoman mozog?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
zombei
üzenetére
2,3 bar-on volt elöl-hátul, én felfújtam egységesen 2,5-re. Majd este indulás előtt megint ránézek, hogy enged-e valamelyik. De abból kiindulva, hogy már a parkolóban egyből feltűnt a kormány nehézsége, kétlen, hogy az alacsony nyomás lenne az ok. Na, majd 100 km után újragondolom.
-
zombei
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Guminyomás szokott ilyet okozni, nézz rá arra is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
csongi
üzenetére
Nem azt érzem, mint az 5 évvel ezelőtti cserekor. Akkor a kb 20 éves gyári gumi lett cserélve újra. A buszöböl nyomvályúiban lecsúszott az aljára a hátsó kerék. Cserekor felhívták a figyelmem, hogy a formaleválasztónak le kell kopni, az első 100 km-en óvatosan, mert csúszhat. Ehhez képest 10 km-rel később már a nyovályú taréján mentem...
Viszont akkor a kormányzásban nem éreztem változást, csak utólag belegondolva egy-egy kanyarban megijedtem magamtól.
-
csongi
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
Végre tapad a gumi

-
macilaci78
nagyúr
Na, megvolt a kerékcsere és hát másként viselkedik a robogó. Első, hátsó is cserélve, hátsóba belső is került a biztonság kedvéért. Munkába jövet kb 9 km-t mentem csak vele, egy út.
Mintha nehezebb lenne a kormány, illetve bedőlésnél ellen kell tartani a kormánynak. Fura.
Keskenyebb is a gumi, most 120/70 R12 van fent, az előző lehet, hogy 130/70 R12 volt.A nehezebb kormány az, ami jobban foglalkoztat. Ez valaminek a tünete, vagy csak megszokás kérdése?
-
mumtaz
senior tag
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Peugeot Jetforce TSDI. De a változat mindegy, mert a C-Tech, ami a karburátorost jelöli, ugyanezzel a HL1-es blokkal van szerelve, csak az olajzó furat van máshol rajta.
Peugeot szerelte ennek a blokknak a változataival a Buxy-t, Speedfight 3-at, stb. De alapvetően mindegyik ugyanaz. Éppen ezért nincsen náluk külön feltüntetve blokk típus, csak annyi, hogy álló, vagy fekvőhenger, illetve, hogy AC, vagy LC. Mert csak ebben van eltérés.
A hengernek saját alakja van ennél a blokknál, ami külsőre sem egyezik semmivel, tehát a komplett szett félre rendelése, vagy félre csomagolása is kizárt. Egyedül, ha mondjuk Malossi vagy Polini szettet rendelne az ember, akkor lenne különbség, mert azok alapvetően térnek el a gyári formától.
Tehát, hogy értsük a dolgot. Ebből nincs más változat. Nem lehet félre rendelni, mert nincs más változata még apró eltéréssel sem.
Ez a 70-es szett, ami tök jó volt:
Ez pedig az 50-es szett, ami nem jó:
Nyilván alapvető különbség van közöttük, de mindkettő ugyanahhoz a felépítéshez készült. Ugyanahhoz a főtengely geometriához, csak kisebb hengerűrtartalommal. Egyéb különbség a dugattyúban, hogy 70-esben csak egy gyűrűs változat van. A hengerforma mindenesetre látszik mindkettőn. -
Tamás9x
őstag
válasz
malagutif122
üzenetére
Vizes csiszolópapír, a 800-as csak ront a helyzeten, nem tudom kellően eléggé leírni 1000-2000-3000... minnél nagyobb a P utáni szám annál finomabb a szemcse, minnél kissebb annál durvább felületet lehet vele csinálni, ami akad. Ha egy sima kopás volt a 800-as vizes papírral csak durvítottál rajta.
Aeroxba 3000-es paírral kellett körbepolírozni a belső felületet, hogy...mozogjon... de még így sem lett tökéletes. -
malagutif122
tag
válasz
csongi
üzenetére
A fék dugattyún van 2 karc körömmel érződik 800as vizpapirral óvatosan meg csiszoltam karcot nem vitte ki. De belül a fő fékhengerbe is van egy kopás fekete bevonat le van kopva. Megpróbálom össze rakom olajzás nélkül. Alul a fék nyeregbe akarom még a dugattyút ki szedni takarítani, ott a gumi tömítésre össze rakáskor lehet tenni fék olajat?
Tettem fel képet ilyen a kopás rajta. -
KTMHobby3
tag
válasz
mumtaz
üzenetére
Most már én is kíváncsi vagyok hogy pontosan milyen motorhoz rendelted a szettet. Az Airsal rengeteg típushoz gyárt szettet. Én a Motomotors-tól vettem a motoromra, sok féléből választottam ki a nekem megfelelőt, amit kértem azt küldték. Csak fel kellett szerelnem, minden passzolt.
-
mumtaz
senior tag
válasz
csongi
üzenetére
Mivel álmomban nem gondoltam, hogy nem lesz jó, úgy raktam össze, mert eléggé időhiányban szenvedtem. Minden másra kellett idő, csak a robincsra nem jutott soha. Április óta van folyamatban a project, de valaki, vagy valami, vagy az időjárás mindig közbejött és csak 1-2 óráim voltak rá. Na mindegy.
Meg, mint mondtam, nem gondoltam, hogy nem lesz jó.
"A fotengely forgaspomtjatol, megfelelo tavolsagra van a hajtokar?"
A kérdésedre ott a válasz a korábbi hozzászólásomban, hogy a gyári, a kínai öntöttvas és a korábbi 70-es airsal hengereknél jó volt a préstáv. Utóbbi meg is adta, hogy a gyári és az utángyártott főtengely geometriája is teljesen megegyezik. Ebben azért vagyok biztos, mert a 70-es henger már volt fent az utángyártott főtengellyel és ott néztem préstávot, ami megegyezett a gyári főtengellyel mért préstávval. Ráadásul néztem az illeszkedést is és teljesen jó magasságban volt a dugó teteje a felső holtpontban és az alsóban is éppen a kipufogónyílás pereméig ment le.
Na ezért teljesen biztos, hogy nem a főtengellyel van a baj.
Az meg, hogy az új 50-es airsal henger és a korábbi hengerek magassága tizedre megegyezik kizárja azt is, hogy a henger magasságát cseszték el.
Tehát kizárásos alapon nem marad más, csakis a dugattyú.
Namost az Airsal híresen szar a szállításban. Mikor még nem volt gáz, meg covid, meg hasonlók, 3 hónapig kellett várni a hengerre, mire megjött. Sracing-nél az én akkori mizériámnak hatására vették ki a kínálatból az Airsal hengerszetteket.
Mellesleg jegyzem meg, hogy akkor még azt hittem, hogy nem volt legyártva és ezért tartott sokáig. De ami hengerszett megjött, abban a gyártási év 2014 volt ráütve, én meg 2018-ban rendeltem.
Na akkor vajon mennyi idő lehet nekik foglalkozni egy dugattyú problémával!?
Nekem nem lenne baj, ha kiderülne, hogy véletlenül elcsomagolták és nem a hozzá való dugattyút adták. Rendelnék másik dugattyút. De ehhez akkor is valahogyan ki kellene, hogy derüljön, hogy Ők hibásan ezt a dugattyút adják hozzá eleve, vagy csak az enyémet csomagolták félre. Ehhez meg kellenének a méretek, hogy szerintük ez a hengerszett milyen dugóval kellene, hogy jöjjön. Ha ugyanazok a méretek, mint amivel nekem jött, akkor hibás a gyártás és akkor az utánrendelt dugattyú is rossz méretben jönne.
Ha nem, akkor meg el van csomagolva és akkor lenne értelme rendelni dugattyút.
Utóbbi lenne a szerencsésebb. De ha az előbbi áll fenn, akkor lehet hozzá más gyártmányú dugattyút vadászni, ami szintén nem egyszerű eset, de legalább van minta. -
csongi
veterán
válasz
mumtaz
üzenetére
Ebben az esetben nem a gyarto ertekeire kell hagyatkozni.
Okolszabalyok vannak.
Ha nem jo a csapszeg dugo teteje tavolsag, akkor nem jo
En egyszeruen lemernem lerajzolnam, es a meretezett skiccet kuldenem el, reklamaciokent.
Majd kidurja a forgalmazo, milyen a gyar altal megadott meretek.Sztem ne komplikald. Nem a vasarlo dolga, meghatarozni a hibat.
Azt majd a forgalmazo megteszi.
Neked jelezni kell csupan.Kerdesem.
A fotengely forgaspomtjatol, megfelelo tavolsagra van a hajtokar?
A hajtokar hossza lehet egyforma a regivel ettol fuggetlenul.
-
mumtaz
senior tag
válasz
csongi
üzenetére
Nyilván ez a megoldás. De az akkor sem megy csettintésre. Mert mint írtam, nem lehet tudni, hogy ezt cseszték el, vagy ehhez eleve rossz szettet gyártanak.
Méretek meg nincsenek megadva. Hiába méregetem le a dugattyú méreteit, ha nem tudok méret szerint rendelni és az Airsal sem ad meg adatot a dugattyú méreteivel. Ha lennének adatok, kiderülhetne, hol a hiba.
Mindenhol csak az átmérőt adják meg, de a dugattyú magasságát, a csapszeg helyzetét, vagy hasonlókat nem. Szóval hiába méregetem le, az alapján nem lehet a gyártónál ráellenőrizni. -
mumtaz
senior tag
válasz
csongi
üzenetére
Lesz is méregetés. De amúgy kb. 100%, hogy a dugó a rossz. A hengerek magassága poénra tök egyforma. A ket Airsal is, a gyári is. Még az évek óta lerúgott, porosodó kínai 10000Ft-os öntöttvas henger is. 1-2 tizedes, vagy százados eltérés van közöttük.
Már csak az a kérdés, hogy az Airsal véletlenül csomagolt rossz dugattyút hozzá, vagy eleve minden szettet rossz méretű dugattyúval adnak. Mert utóbbi esetben hiába rendelek akkor hozzá másik dugattyút, az sem lesz jó.
-
csongi
veterán
válasz
malagutif122
üzenetére
Ebbol eleg nehez megmondani, mi az a mely karc.
Ha tulsagosan benyomod a munkahemgert, bennmaradhat.
A rugo gyenge vagy rovid, akkor is.
A fekdolyadek nem szerelesi kellekanyag. Ha azzal rakod ossze, szorulni fog. Egy ido utan biztosan. Lekopik, nem lesz utanpotlasa.
Es a vizet is ossze szedi, es oxidalja az alut. -
csongi
veterán
válasz
mumtaz
üzenetére
Az eleg sok valoban.
Akkor a dugo es henger parossal van valami.
Ha ontott vashenger, akkor a dugo nem stimmel hozza.
Lehet rossz csomagolas.
Ha CNC valami henger, akkor lehet a hemger is ludas.De a talalgatas elott, merni kell.
A leszedett es kiszedett alkatresz legyen a mervado.
Mindent merj le. Ott kiugrik a disznosag. -
Tamás9x
őstag
válasz
malagutif122
üzenetére
800? meg ha 2000-et irtal volna :D
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Synology NAS
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Új Garmin Approach S50 arany cream (felbontott) 2 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 90W szögletes (téglalap) notebook táp + kerek centerpin átalakító egyben eladó
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A26 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Annyi a titka, hogy vagy 12V-os szelepes legyen, vagy automata, mert maga alá pisil ha manuális. Kb 5-10K a kiépítéstől függően, és kb duplázza a lánc élettartamát is.

Mondjuk már halottam többet is ezzel kapcsolatban...