- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
macilaci78
nagyúr
Airsoft, november, valahol Makó mellett, kb 100 játékos. Az egyikük úgy gondolta, hogy jó ötlet a még nem teljesen kihevert tüdőgyulladással kimenni egy 8-10 órás játékra.
Hátsófali szívinfarktus, a játékosok között lévő eü dolgozók 3x élesztették újra, de a mentőnek annak ellenére is sikerült eltévednie, hogy a kövesútig minden elágazáshoz ment egy-egy ember jelezni.Hát nem tudom, egy terepmotorozás alkalmával szükség esetén milyen hamar lenne ott segítség...
-
A terepmotorozás simán olyan veszélyes mint a közúti motorozás, annyi, hogy ott minimális az esélyed egy autóval való kontaktra. Közel 20 évig enduróztam és amatőr szinten crossoztam. Ha kicsit is komolyabban csinálod bármelyiket is, garantáltak lesznek a sérüléseid. Tele vagyok velük és azok is, akikkel anno elkezdtem. Még esés sem kell a kisebbekhez, ott vannak a jófajta belógó ágak, tüskék stb...
-
macilaci78
nagyúr
Nem azt mondom, hogy sunyi módon, lesből.
Kirakni egy-két ilyen locsolófejet, ami véletlenül az úttestet is locsolja. Messziről látszik, hogy dolgozik, nedves az aszfalt, szóval nem éri meglepetésként a közlekedőket. A srác meg el tudja dönteni, hogy szeretne-e nedves lenni, vagy inkább elkerüli azt a részt.
-
-
macilaci78
nagyúr
Én városban használtam, sok kigyorsítással. Ő földúton menne vélhetően egyenletesebb tempót, ott többet tudhat.
Viszont ennek is az alapja az ellenőrzés. Időnként (futás és idő) le kell venni a deknit és ellenőrizni a szíj, görgők állapotát.Fékfolyadék, végáttétel olaja 2 évente csere, fékpofa, tárcsa, gumi szemle alapján, illetve gumi 5 év használat után csere, akku 3-6 évente.
Légszűrő földúton lehet, 2-300 km-enként tisztítva. Esetleg a szivacsból lehet tartani tartalékot, hogy plug&play legyen, aztán ha van ideje, kitakarítja a kint lévő szivacsot.
Nekem a 3. tükörszett volt annyira stabil, hogy a kátyús úton nem állítódott el, ez is költség. A gyári fejidomban lévő lámpatestet tartó műanyag nyúlván pár hónap Budapest alatt letört, beesett a lámpatest. Ezek is benne vannak abban a bizonyos 47 Ft-ban. Itt jegyzem meg, hogy a B5 Passat 40 Ft/km-rel elvolt, ami az üzemanyagköltségen felül esett. Se a robogónál, se az autónál nem végeztem egy izzócserétől komolyabb szervizelést.
De továbbra is jobbnak tartok erre egy hagyományos motor formájú 50-est. Combbal rá lehet fogni a tankra, stabilabb, a szekvenciális váltóval minden fokozatban fix áttétel van és folyamatos motorfék. Ezek jellemzően kevesebb idommal takarják a lényegi részeket, könnyebb, gyorsabb a szervizelése, a felvert por sem indukál gyakoribb karbantartást, mert nem a kerék mellől szívja be a levegőt.
-
NYPD
aktív tag
Mindkét esetben. Annyi a különbség, hogy nagy gázra jobban erőlködik, mintha valami ütne, kaparna, vagy a fene tudja hogy mondjam el, ezt érezni kell
Menet közben nincs gond amúgy, csak a gear whine feltűnő, plusz nyikorogva indul, pedig kapott a kuplung plusz zsírt.
Hátsó fék behúzásra minimálisan csillapodik a rángatás. Viszont azt megfigyeltem, ha jól alaposan megnyelezem (65 kmh eszetlen bolond száguldás
) egy jó 2-3 percig egyenesen, ha megállok, majd szét akar esni. Most leszaladtam megnéztem, de én nem éreztem, hogy lötyögne a blokk, bár az nem jelenti azt, hogy nem öregedtek volna el a szilentek attól függetlenül. Mégis csak 20 éves motor, és még a gyári van benne, +43k km. Hátsó kerék oldalirányba nem kottyan egy mm-t se, az jó.
-
nyogo83
Topikgazda
nem ismerem a K66-ot, de nem biztos, hogy kopas miatt lehet nalad. Amikor a bordazat elkezdett lekopni, akkor a teli hidegebb/nyalkasabb idoben fokent a hatso gumi csuszkalt meg. Az kapta a legtobb terhelest, az kezd el sokkal hamarabb kopni mint az elso. De az kb altalanos tapasztalat, hogy elso szezonnal marha jo, a masodiknal mar nem az igazi. De fokent a hatson erzodik mindenkinel. En akkor meghagytam elsonek a K62-t es kapott hatra egy Michelin City Grip Wintert. Az mar baromi jo volt nem csak az elso szezonban, telen nyaron azt hasznaltam, azzal is adtam el.
-
zombei
aktív tag
-
macilaci78
nagyúr
Macera, ha több megállós az utazás. Tegnapelőtt legalábbis rendesen megnéztem a Lidl-ben.
Összehajtani is macera annyira, hogy az ülés alatt elférjen, mert természetesen a sisak mellett nem fér el.
Ellenben megjött a futártáska kedden. Jelentem, bevált. L-es méretet rendeltem, egyedi dizájn, pár extra és hosszabb pántok. Így le tudom engedni a súlyt a hátsó ülésre, de a másodlagos pánt miatt nem ránt el a súlya, ha menet közben valahogy mégis lecsúszna az ülésről.
[kép] [kép] -
KTMHobby3
tag
Biztos igazad van. Ha plexin keresztül kell nézned, az nagyon zavaró tud lenni. Erre írtam hogy a kettő között van az igazság, ami elég nagy hogy el tudj bújni mögé, de normál esetben fölötte tudsz nézni. A mostani motoromon is ilyen van, ez pont így jó.
Még annyit hogy csak az első motoromon volt gyári plexi, a többire én csináltam. -
bytesizelife
tag
-
KTMHobby3
tag
Télre könnyű nagy kerekű motor kell. Mint Pl. a Babetta. Egy éven át jártam dolgozni Babettával, mert akkor éppen nem volt kocsim. Nagy szélvédő volt rajta, mint a 92572 Hsz-emben látható motoron. Csúszós úton lent volt a lábam a talaj fölött, amikor megcsúszott a motor, csak letettem a lábam és megtartottam a motort. Egyszer sem estem el. Robogóval, pláne ha kis kerekű nem mertem volna elindulni.
-
macilaci78
nagyúr
A kabát előnye, hogy a protektort a helyén tartja.
Tavaly február 10.-én hoztam el a robogót Bicskéről, országúton, 15°C-ban.És onnan folyamatosan használtam.
Mint írtam, nem vagyok rászorulva, hogy csúszós, taknyos időben is motorozzak.A linkelt Serpentize kabát nem vízálló, de egy gyenge nem kimondottan komoly esővel kibírom hazáig: 10 km városban, esőben inkább 30 perc menetidő. A kötény vízálló, csak két oldalt a combom szélén nedves a nadrág egy fél tenyérnyi darabon. Viszont nyáron nagyon meleg, nélküle a combom felső részének oldala és térdtől a kabát aljáig elázik a nadrág.
Én is lesem az időjáráselőrejelzést, de amíg a szomszéd udvarban a motorponyvárn is áll a hó, nem kapkodok.
Nagyon nem tetszik az égett porszag, ami a kipufogóról árad nedves időben.
-
macilaci78
nagyúr
Ami tartja a protektort, annak az a feladata, hogy szükség esetén is a helyén tartsa. Egy hálós protektoring elszaladhat esés közben, ezért a protektor is elmozdulhat. Kell fölé valami, ami megvédi a protektoringet.
Vagy olyat veszel, ami az esést is kibírja, de azt meg felvenni lehet, tovább tart, mint maga az út.Télen? Lassabban mész, hirtelen dolgokat kerülöd, kanyarban nem döntöd a porba.
Nedves az út, a járda csúszott is. Most inkább villamos. Nem hideg okozza direktben az elcsúszást, hanem a tapadás hiánya. Szárazon sokkal hidegebbet is kibír a gumi, mint nedves felületen. Nekem a robogó csak egy alternatíva, nem kell mindenáron azzal közlekednem.
-
macilaci78
nagyúr
Hát...
Síaláöltöző a nadrág alá, plusz a kötény. Hazafelé más volt a szélirány, a sivatagi (nyári) bakancsban fázott a lábam.
Felül póló, kötött kardigán, Columbia termo kabátbélés, plusz a kabát a bélésével. Ez elég volt.
Téli motoros kesztyű és Decathlon alsó kesztyű, fázott a kezem kb 20-30 km után, de nem cserepesedett ki.
Vékony Decathlon maszk és polár csősál a sisak alá, a nyakam nem fázott, az orrom alatt az ajkam, arcom igen, amíg be nem szuszogtam a sisakot.Kesztyű elé vagy muff, vagy kézvédő kell. Bakancsból meg a rendes téli.
Otthon egyből forró zuhany. A combon külső oldala is hideg volt, meglátszott, hogy csak a középső harnadban van bélés a közényben.
A kézfejem meleg volt, mondjuk, ritkán hideg. -
macilaci78
nagyúr
Egy nyári kabát és igen, igen.
Annyi, hogy a bélés belső zsebeit felcserélném: telefon bal oldalra. A belső zsebek záródása ráhajtós tézőzár, az első hónapokban elindult a varrás az egyiken, végül levágtam a másikról is a tépőzárat. Viszonylag ritkán állok tótágast motoros kabátban.
Ha gondolod, jó idő esetén megmutatom, milyen 2 évesen.Nyáron annyira nem szellőzik, hogy városban is hordjam.
-
nyogo83
Topikgazda
Siman lehetseges. Anno a B125 bevezetesevel is beteg ara lett a 125-os gepeknek hasznaltpiacon.
Utalom ezt mondani, de jo magyar szokashoz hiven biztos sokan fogjak egybol az arba kalkulalni ezt.(mint a CSOK, allami felujitasi tamogatas, stb-stb)
Mondjuk nem tudom meg hova, mert igy is aranytalan a 125-os robogok ara. Pl 2010-12-es evjaratbol egy 125-os 450-600e arkategoriaban mar 250-300-as robogokat is kapsz. -
nod1
csendes tag
Hello!
Biztos, hogy száraz volt az aszfalt?
Csak azért kérdem, mert a héten amíg nem jöttek meg az erős szelek gyakorlatilag egész nap nedves volt az úttest, ami a felhordott sárréteggel pont a legrosszabb kombó. Én is majdnem eldobtam egy szimpla balos kanyar, lejtő alja, elindulásnál. Szóval nagyon megtévesztő lehet, mert nem is gondolod, hogy figyelni kell, pedig alattomos ez a saras cucc, ami kinn van.
Milyen gumival tolod egyébként?
Mert mondanak itt a kollgák mindent, de a lényeg, hogy téli robogózáshoz, főleg ha egész nap rajta ülsz, be kell ruházni egy minimum négyévszakos gumira. -
FeniX-
senior tag
Igaz-igaz, ámbár a hátralévő távolság szinte mindegy, ha megtanulod 1 azonos mozdulattal "fokozatosan" behúzni a féket. A mozdulat gyors lesz, és még mindig jobb, mintha 1 mozdulattal 100%-ra húznád.
A lövészeten is úgy tanítják, hogy nem behúzni kell a ravaszt, hanem "összemarkolni". -
FeniX-
senior tag
Erről beugrott még egy, igaz csak mellékvágány.
De ha pl. hasonló szituációban elütnél egy állatot, pl. kutya-macska, akkor azt szokták tanácsolni, hogy fék-fék és amikor sajnos megtörténik az ütközés, akkor engedd ki a féket.
Rossz a példa kicsit, de nem javítom ki, inkább módosítom. Pl. legyen egy farönk, amiről beszélünk, nem egy élő állat.
Fekvőrendőr ugyanez.
Nem vetted észre és előtted van. Automatikusan behúzod a féket, de mikor átmész rajta, akkor engedd ki, hogy legalább guruljon a motor.
Álló keréknél garantált az esés.és - igen - érdemes gyakorolni, megnézni biztonságos körülmények között a jármű korlátait.
Elmész egy ipari parkba délután és próbálgatod. Kijelölsz 2 pontot és gurulásnál mikor odaérsz, becsűröd a féket.
Sajnos - ezt észrevételekből, ismerősök elmeséléséből mondom - de ezek a kisrobogók elég borulékonyak. A kicsi súly és a virsli gumi adja.Anno én is kivittem a hóesésbe a cbf 125-öst. Húztam egy nagyon szolid első féket szinte álló helyben, letett lábbal és teljesen kiment alólam a motor.
-
FeniX-
senior tag
Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha kanyarodsz, akkor már alapból is kevesebb a tapadás, és ha még emellé rá is fékezel, garantált az esés.
vagy kanyarodni, vagy fékezni, de egyszerre a kettő nem fog menni.
én ezért féltem mindig ezektől a 90 széles gumiktól, mert abban alig volt valami tartalék a tapadást illetően.
Ráadásul, ha fullra "becsűröd" az első féket, garantált a blokkoló kerék és az elcsúszás.
Ha van időd rá, érdemes ezt is úgy gyakorolni, hogy nem 0->100% húzod be az első féket, hanem progresszíven egyre erősebben.
akkor van ideje "terülni" a guminak.Persze, ha kanyar van, felfestés, eső, akkor ezek a dolgok "mennek a kukába".
-
Zoli bácsi
őstag
Így látatlanban azt mondom, lehet valójában nem hibáztál, azt tudtad volna csak csinálni, hogy elütöd a gyalogost. De mindenképp szerencsésebb így, hogy nem lett személyi sérülés. Egyben hibázhattál, ez pedig a relatív gyorshajtás.
Előírja a KRESZ, hogy a gyalogátkelőhelyet fokozott óvatossággal kell megközelíteni, szóval ha sérül a gyalogos, mert elütöd, a rendőr lehet téged is hibásnak hoz ki, jóllehet ez tényleg a gyalogos hülyesége. Rendőrön is múlna, meg milyen távolságra történt a dolog a gyalogátkelőhelytől.
Szóval ha engem kérdezel, akkor ilyen időben, meg látási viszonyok közt ilyen helyeket óvatosabban kell megközelíteni.
Hozzáteszem, lehet ugyanúgy eldobtam volna motort, mint te, meg ugye utólag könnyű okoskodni.
A legnagyobb baj részedről a sebesség helytelen megválasztása lehetett, az adott körülmények (csúszós úttest, rossz látási viszonyok, gyalogátkelő környéke) közt. Ami valamit segíthet, az ABS, jó minőségű gumi. De legfontosabb az emberi tényező, legtöbbször mi vagyunk a hunyók. -
Zoli bácsi
őstag
Szerintem gyakorlatod nincs. Ne értsd félre, én keveset motorozok, nekem sincs. Nekem az a szerencsém, hogy régen sokat motoroztam, és valahogy benne van pár dolog az ember zsigereiben. Persze a legjobb tanítómester a fájdalmas tapasztalat, tehát saját káromon megtanultam anno, hogy a sínek, meg a festett burkolati jelek csúsznak. Ahogy autónál is, kellett az az érzés, hogy most belevág az árokba, hogy megtanuljam, mi az a "vízen csúszás" lehet nem ez a szakszó, de mindenki tudja mire gondolok.
Ha nemrég 0-ról kezdem a motorozást, biztos estem volna párat. Régen estem is, mindkét térdem tele van sebhelyekkel. Szerencsére Simsonnal estem párat, MZ-vel nagyon keveset, azt is kis sebességnél.
Tapasztalatot, rutint meg kell szerezni. Lányom mire megtanult autót vezetni, jó ismerősöm lett a karosszériás, meg a fényező.
Autó, meg motor helyett van. Sérülés ne legyen, ami maradandó. -
-
-
Zoli bácsi
őstag
Szerintem a gyertyaképednek inkább ahhoz van köze, hogy nem melegszik be rendesen a motor, meg persze a gyertya.
Régen Mz-be nyáron 260-as Isolator gyertyát, télen 175-öst használtam. Hőértékről beszélek, persze.
Inkább kisebb hőértékű gyertyával próbálkozz először. Meg hajtsd közben melegre, ha rövid utakon jársz. -
Honda567
tag
-
iff
senior tag
-
iff
senior tag
-
FeniX-
senior tag
Milyen robogó ez? Milyen gumit használsz?
Egynémely gumi gyártó legendásan kemény anyagból készíti a portékáit.
Egy időben itt is téma volt, hogy pl. a keeway motorok esetében a CST, Cordial, meg Timsun márkájú gumik nagyon kemények és vizes időben olyan csúszós, mint a fene.Mindazonáltal, való igaz, hogy az eső elején a legcsúszósabb az aszfalt.
Pláne, kiskerekű robogóval szinte esélytelen normálisan megállni egy ilyen helyzetben.Az autóknak a 4 kerék hamis biztonság-érzetet ad, én is emlékszem, hányszor volt, hogy rámtapadtak, mert én lassabban mentem a rossz időben.
Még egy tipp: kerülni kell, hogy egyszerre döntsd a motort ÉS fékezz. Vagy egyik, vagy másik. Ugyanez igaz a gyorsításra is. Csúszós időben könnyen kimegy a feneke oldalra.
Persze ez az idő is csalóka, mert napközben süt a nap, fel van száradva a beton, de árnyékos helyeken nedves és faleveles az utak zöme.Egyéb tippek talán még, hogy légy minden körülmények között látható. (láthatósági mellényt sem szégyen felvenni és/vagy fényvisszaverős kiegészítőkat)
-
macilaci78
nagyúr
Nagyobb követési távolság és lassabb tempó, de ez prevenció. Hogy mit kell gépészkedni, mikor már csúszik, arról sokat lehet olvasni, de rengeteget kell gyakorolni, hogy készségszinten menjen, amikor arra szükség van.
Ha csúszik, akkor általában kisebb a tapadás, fel kell engedni a féket kicsit, vagy visszaengedni a gázt attól függően, hogy épp lassítasz, vagy gyorsítasz. Az 50-es egyszerűen kevés volt, hogy bármelyik kerék blokkoljon alattam fékezéskor. Egyszer volt az Andrássyn befelé, hogy zárónalat index nélkül egy sima személyautó jött be elém a buszsávba, akkor mindenre rámarkoltam. A hátulja úgy elkönnyült, hogy 10-20 centit ki is tört jobbra.
A 300-as már viccesebb, pedig azon már van ABS. Poros útra, vagy fehér aszfaltra kikanyarodva rendben kitör a fara kövér gázra, pl Bosnyák tér környékén. Fékezéskor csúszott már meg eleje és hátulja is, mikor a gyalogátkelő felfestésére ért a fékezett kerék. Kicsit visszaengedve a gázt visszajött a tapadás.
Kedvencem a nagykörúton a Covid elején újrafestett útburkolati jelek, gyalogátkelők. Sima felületű fehér festék értesítés nélkül. Esős időben két keréken életveszélyes! -
mumtaz
senior tag
A világos aszfalt oka végtelenül egyszerű néhány esetben. Más kívánalmak mellett az egyik oka az, hogy nem lehet úgy nyomvályúsra széttaposni, mint a sima aszfaltot. Ezért elvben olyan helyeken szokták alkalmazni, ahol erre nagy az esély. Másik ok, amit útkezelő embertől hallottam hogy volt olyan hely, ahol nem volt kivitelezhető megfelelő vastagságú alapot képezni az aszfalt alá és így ezzel a keverékkel a normál, de vékonyabb alap kiegészítéseként is szolgál, tehát nem csak kopóréteg, hanem teherviselő réteg is egyben. Meg még van egy pár oka.
Pozitív jellemzője hogy teherviselőbb és jobban ellenáll a nagy melegnek, nem puhul fel.
Hátránya, hogy nem érdes és enyhe nedvesség olyan csúszóssá teszi, mint a jégpálya.A legszarabb, amikor olyan helyre hordják fel, ahol az oka az, hogy a nyári melegben nem "folyik" meg a lejtőn. Viszont ez meg pont a legfaszább ott, ahol a leginkább kellene, hogy tapadjon a gumi. Lásd példa mondjuk az Erzsébet híd Pesti hídfő Budáról Pestre, mikor lekanyarodsz a Március 15. tér felé. A kanyar enyhén oldalra lejt és ilyen fehér aszfalt van. Na az esőben tök jó még autóval is. Motorral mentem arra párszor nedves úton pont fasza, amikor be kellene dőlni jobbra, miközben az út meg dől. Fenomenális élmény.
-
KTMHobby3
tag
Szia!
Sok évvel ezelőtt Trabanttal mentünk a Horvát tengerpart melletti főútvonalon. Fehér aszfalt, szemerkélő eső. Szó szerint értsd, 40 fölött életveszélyes volt közlekedni. Aznap 20 balesetet láttunk, amiből 3-ban motorosok voltak. Úgy csúszott a fehér aszfalt, mintha jégen közlekedtünk volna. Kettőt le is fotóztam, szerintem ők megúszták:
Óvakodj a fehér, világos aszfalttól, esőben korcsolyapálya.
-
KTMHobby3
tag
Megértelek.
Nem egyszerű közlekedni, főleg egy kismotorral. Nekünk kell jobban vigyázni magunkra. Mióta tuningoltam a motoromat, meg ledes világításom van, bátrabb vagyok. Persze mindig figyelek a többi közlekedőkre, mert csak úgy lehet megúszni a balesetet. Eddig sikerült. -
-
Multivariátorral mint írtuk, már fogsz előrelépni.
Csak valahonnan be kéne szerezned pár eltérő súlyú tesztgörgőt a hangoláshoz. De ha gyári a robogó (ezt még mindig nem tudom, vagy elkerülte a figyelmem), akkor kb a gyári görgősúly megfelelő is lesz. A legtöbb esetben kb egy fél-max egy grammal kell csak a gyári fölé menni, hogy jó legyen.
-
-
#TOTTI
őstag
A végsebességben ha jobban pörög az normális, a váltás folyamata alapvetően az, hogy felörög a motor a kuplung kapcsolási fordulatáig, majd felmegy az ideális fordulatra, ahol tartja is magát, majd ha kifutott a szíj elindul a fordulat felfelé a végfordulatig.
Hangolni amúgy bármilyen fura fenékre hangolok, illetve az érzethez tartozó fordulatszámot jegyzem. Karburálás is lehet becsapós, hallaninés érezni is lehet, ha a 2T túl szegényen jár.
sityupityu: Igen, és amúgy a tévhit jobban jelen van, mint az igazság. Van még egy érdekesség, magas fordulaton, nehéz megfogalmazni, de kell egy bozonyos lendiitő tömeg, Pl. nekem 28 kilós kontraszt és 5gr ugyanúgy ~10200 ford. Mint az 5,6gr és piros mhr rugó, mégis a pirossal jobb a reakció, ezáltal a nyomaték felépülése is. De igazából ezt azt jelenti, hogy a kék már kevés, mert lassan veszi fel a fordulatot. Néha a rotoros gyújtásra is tesznek súlyt, mert azzal is nyernek kis lendítő tömeget, én gyári gyújtással járok és csak végsebességnél megyek 11e fölé. Kb. 3 hónapja van aluhengerem, sokat nem használom, de talán 2 hete szálltam le róla úgy, hogy nincs vele teendő. Kuplung kapcsolási fordulata, kerekezési hajlam legyen meg. Hézagolás is elég extrém. Most épp teleszkóp cserében vagyok, illetve gyorsgáz, meg új fékfőhenger.
[kép]
-
szerk:
Basszus TOTTI! Elkezdtem ezt írni, közben vacsora és bealudtam. Felébredtem most éjjel, mondom akkor befejezem. Leütöm, utána látom, hogy közben már te is megválaszoltad kb ugyanazt mint én, az enyém kicsit bonyolultabbra sikeredett.Mindegy, most már nem törlöm.
Ez nem így működik.
A papíron és elméletben lévő összelegózásnak soha sem az szokott lenni a vége amire számított az ember.
Nem lehetséges. Csak a valódi próba és teszt alatt derül ki a tényleges helyzet. Csak találomra adnak ezekhez a szettekhez valamilyen súlyú görgőket, semmit sem jelent. Ugyanaz a szett amit árulnak több típusba is jó, amik gyárilag eleve eltérő súlyozásúak lehetnek. Másrészt meg mi van ha már eleve nem teljesen gyári motorhoz veszed meg a cuccot, honnan tudnák, hogy mi lesz az ideális görgőméret a te motorodhoz.
"Ha jól értem amit írtál, akkor akár a gyári rugóhoz optimálisan megválasztott görgősúllyal is el lehet érni hasonló hatást mint a Polini párosával?"
Arra értettem, hogy elméletben mindegy hogy milyen márka ha csak a rugóról és görgőről van szó. Azért írtam, hogy elméletben, mert ami tényező lehet az ugyanolyan méretű és súlyú görgők között, az felület. Ebben van különbség a különböző gyártók görgői között, és ennek van is kihatása a dolgokra. Példa: Ha pl az optimális görgőméret meg lett határozva egy durvább felületű teszt görgővel ami mondjuk legyen kereken 5 gramm, akkor az egy simább és keményebb felületű görgővel már nem lesz a legoptimálisabb. Nem kell szélsőséges eltérésre gondolni, de kb fél gramm difi simán lehet a kettő között, a simább felületűből az 5 gramm helyett mondjuk 5,5-5,75 kell. A piacon pl a stage6 a keményebb görgők közé tartozik, de a legsimább-legkeményebb felületű az a hagyományos fekete dr pulley. Ezt a felület téma dolgot csak mellékesen írtam le mint tényező elemet, és az értékek amiket hozzákapcsoltam kb a legszélsőségesebbek. A már említett dr pullay és egy nagyon gyatra minőségű között van csak ekkora eltérés. Egy gyári alap setup-nál ez még nem zavar sok vizet, viszont egy alaptuningnál már sokat számíthat az a fél gramm, egy komolyabb tuningnál meg még többet.
Visszatérve a kérdésedre, ha elbírja azt a görgőkönnyítést gyári kontraszt ami az ideális kapcsolási fordulatszámhoz kell akkor igen, elméletben el lehet érni. Itt már csak az a kérdés, hogy miért akarsz változtatni? Mi indokolja ezt 30 százalékkal eltérő másik rugót?Ez gyári setup, vagy már valami módosított ahol még nincs meg a megfelelő beállítás? Ha igen, akkor tudod már, hogy kb nagyjából mi az ideális fordulatszám ahhoz a setup-hoz amit el akarsz érni? Mert ha nem, akkor egyenlőre felesleges vásárolgatni más kontrasztot amíg nem tudni, hogy a gyári kontraszt milyen mértékű változtatást tolerál. Ha meg nem indokolja semmi a cserét és tök gyári a motorod, akkor teljesen értelmetlen alapból ez a szett. Mármint ez az erős kontraszt. Meg mint írtam az elején, ha valami miatt szükséged is lenne rá, a gramm szám úgy sem stimmelne, ez tuti biztos.
És akkor egyből ez alá teszem a következőt:"Ha gyengébb rugóval könnyebb, illetve feszesebb rugóval nehezebb görgőt párosítok akkor igazából a karakterisztikát változtatom?"
Szerintem ezt még nem is kérdezte itt senki, pedig jó kérdés.
Egyébként a rövid válasz nem. De ide visszatérek majd.
Egy cvt váltós motornál is magát a karakterisztikát alapból két dolog, az adott henger és a kipufogó határozza meg. (Tényező még persze, hogy a henger milyen karburátorral-levegőszűrővel van párosítva, megfelelő-e a fúvókázás stb, de ez megint egy plusz dolog, ne menjünk bele, induljunk ki abból, hogy minden oké. Mint ahogy abba sem, hogy az alkalmazott hengertípus mennyire passzol-e esetlegesen az adott kipufogóhoz ha nem gyári összeállításról beszélünk) A henger és a kipufogó természetesen kiegészül egy ideálisan belőtt hajtással, és ez hajtás csak is egy optimális kapcsolási fordulatszámmal üzemel megfelelően. De a két fő tényező (henger, kipufogó) fogja meghatározni, hogy milyen lesz a robogó karaktere. Az ideális kapcsolási fordulattal beállított hajtásnak úgymond "természetesnek" kéne lennie (persze ez nem mindig egyszerű ha már vannak változtatások). De ha van egy adott variátor (és most nem foglalkozunk azzal, hogy van-e multivariátor, más hátsó tárcsa stb), van egy ékszíj és egy ezekhez tartozó hátsó szíjtárcsa, akkor az egész szerkezet csak is egy ideális fordulaton működik a legtökéletesebben, amit a megfelelő súlyú görgőkkel tudunk beállítani, "szélsőségesebb" esetben ha szükséges belenyúlva a kontrasztrugó erősségébe is. Tehát van ideális kapcsolási fordulatszám, van az azt megközelítő (az optimálistól kicsivel nehezebb vagy könnyebb görgő), és van a rossz ami távol van az ideálistól. Az optimális súlyú görgőktől szándékosan eltérni, hogy majd a könnyebb görgővel jobb lesz az emelkedőn, vagy nehezebbet használni mert azzal nagyobb lesz a végsebesség nettó hülyeség. Könnyebb görgővel csak átbukik az ideális kapcsolási fordulat fölé a motor és magasabb fordulatszámon fog üzemelni teljesen feleslegesen, nem lesz dinamikusabb. Ráadásul egy bizonyos százaléktól az ideális fordulatszám felett még rosszabb is lesz a kigyorsítás mint előtte. A nehezebb görgő használata meg pont az ellenkezőjét váltja ki, alacsonyabb fordulaton fog erőlködni, romlani fog a gyorsulás és nem fog nőni a végsebesség. Ha mégis nőne (akár 4-5 km/h-val), akkor a korábban használt görgő mégsem volt az optimális súlyú.
A valós teljesítmény növelés ott kezdődik egy gyári, vagy ahhoz nagyon közel álló konfigurációnál, hogy a gyári variátor helyére bekerül egy multivariátor. Ott már megtapasztalható valós dinamika és végsebesség növekedés. Ha nem is sok, de valamennyi van. Következő lépés, hogy a gyári vashengert párosítjuk egy egyszerűbb rezonátorral, a hajtást természetesen utánaigazítva. Kicsit komolyabb, másfajta szíj, szintén igazítást kíván. Új, erősebb henger, komolyabb rezonátor, megint igazítás. És így lépegethetünk egészen egy 20-26 lóerős high-end tuning szintjéig.
Tehát a henger-kipufogó-hajtás trióból a hajtásnak az a szerepe, hogy megfelelően beállítva az optimális kapcsolási fordulatot biztosítsa az adott henger-kipufogó párosnak. Magát a motor karakterét a henger és a kipufogó határozza meg. Az ide-oda állítgatás az optimálistól az nem karakterisztika változtatás, hanem nem megfelelő beállítás.
Csak mellékben megjegyezve: Az, hogy a hajtás beállításakor a karburáció teljesen rendben volt-e, kapott-e elegendő üzemanyagot, sok vagy kevés levegőt kapott-e, szívott-e falsot stb...na az megint egy másik téma.
Az optimális kapcsolási fordulatszámmal kapcsolatban azt azért még érdemes megjegyezni, hogy ez a gyári robogóknál sem túl széles tartomány csak tovább szűkül, minél nagyobb és komolyabb módosítások (tuning) kerültek bele a setup-ba.És akkor térjünk vissza ehhez a kontraszt-görgő dologhoz amit megemlítettél. Feljebb már tisztáztuk, hogy a hajtásban van egy ideális beállítás. A variátor ugye folyamatosan a kontraszt ellen dolgozik. A beállítás során alap, hogy kontrasztrugóhoz addig nem nyúlunk amíg az nem indokolt. A lehetőségekhez képest mindig a lehető leggyengébb kontrasztrugót használjuk. A beállítás azzal kezdődik, hogy görgők súlyával indulunk felfele vagy lefele, amit a helyzet megkíván. Régebben a tuningkörökben volt egy ökölszabály, hogy amikor lefele megyünk a görgők súlyával és már megközelítjük vagy el is értük a 4 grammos határt (nálam ez a max határ komolyan tuningolt robogó esetében olyan 3,5 gramm környékén volt), de még mindig nem kaptuk meg a megfelelő magasságú kapcsolási fordulatszámot amit szeretnénk, akkor cseréljük a meglévő kontrasztrugót egyel erősebbre. Szintén ugyanez a teendő, ha lefele haladva ezzel együtt vagy akár külön azt tapasztaljuk, hogy a kigyorsítás közben egy vagy több esés van a fordulatban ami nem akar megszűnni.
És akkor nézzünk egy példát: Mondjuk hogy az adott bent lévő kontraszrugóval az ideális fordulatszámot 3,8 grammos görgőkkel kapjuk meg. Mivel már eléggé lementünk grammban ezért tegyük fel, hogy a rugócsere mellet döntöttünk.. Ugye a variátor a kontraszt ellen dolgozik, így rugócsere után (csak a hasamra ütve mondok valamit), a görgőkkel visszamehettünk mondjuk 4,5-5 gramm környékére. Ez lett az a súly ami jó lett az ideális fordulatszámhoz az új kontrasztrugóval. És akkor a válasz igen, elviekben lehetséges, hogy a két eltérő beállítással ugyanazt a kapcsolási fordulatszámot kapjuk. A kuplung kapcsolásnál lehet eltérés a kettő között, de ezt az eltérést lehet ellensúlyozni a kis kuplungrugókkal. Elviekben létezik, hogy mind a két esetben ugyanazt kapjuk meg. És akkor eredeti kérdésedre a válasz nem, menettulajdonságban nem lesz semmi különbség. De akkor melyiket válasszuk és miért? Itt kanyarodunk vissza arra, hogy kontrasztrugót csak akkor cserélünk erősebbre (még egy fokkal erősebbre is), hogy ha indokolt. Mégpedig nem más miatt mint az erősebb kontraszt által generált megnövekedett súrlódási energia miatt. Ugye hosszabb távon ez megnövekedett alkatrészkopással (szíj, tárcsák) jár, másfelől ami még rosszabb, és ami a cvt váltó esetében különösen fontos mert ez az egyik legnagyobb gyengesége, hogy a nagyobb súrlódás miatt fokozottan megnövekszik a vele járó hő is. A túlzottan átmelegedett hajtásnak pedig az átmeneti negatív hatásait nem kell szerintem ecsetelni.
A lényeg, hogy minimális, egyel erősebb kontrasztrugó cseréjének is indokoltnak kell lennie. Az általad leírt 30 százalékos eltérő erősségű rugó nem egy ugrás, az nem kevés. Nem tudom pontosan, hogy milyen konfigurációhoz kell neked, de kimerem mondani hogy nem felesleges.
Nagyjából ennyire volt most energiám a témával kapcsolatban.Néhol kicsit lehet, hogy nem megfelelően fogalmazok, vagy túlbonyolítom. Használd a keresőt, kb 10 év alatt pár oldalt leírtam erről a hajtás témáról.
-
#TOTTI
őstag
Ha megveszed a polini szettet közel sem biztos, hogy a hozzá adott cuccokkal jó lesz, az csak egy biztonsági szett, gyári körüli teljesítményhez, minden esetben hangolni kell. Ha nem akarsz varióra költeni akkor hangold be a gyárival, az eredmény olyan nem lesz mint a polini varióval, de egy pontosan behangolt gép sokkal jobban teljesít. Papíron ugyanolyan, de más márkajú rugókkal is lehet eltérés. Egy jó beállítás létezik, görgő-kontrasztrugó tekintetben, tegyük fel az ideális súly 6 gramm, 5,5-el és 6,5 grammal is rosszabb lesz a gyorsulás. Nem karakterre hangolsz, hanem csúcsnyomatékra. Rugó olyan legyen ami épp annyira kemény, amivel nem csúszik meg a szíj.
A végsebességet nem befolyásolja a görgő, vagyis de a rosszul megválasztott görgő CSAK NEGATÍV IRÁNYBA! A túl nehézzel esetleg nem pörög ki a végfordulatra, a túl könnyüvel pedig nyomatekcsúcs felett vált, azért nem lesz meg a vége, mert a nyomaték már beesik.
-
Még egy apróság, polini variónál a gyárihoz képest azonos fordulathoz kb. 0,5-1 grammal nehezebb görgő kell, de függ a motorod erejétől is. -
-
KTMHobby3
tag
-
KTMHobby3
tag
Pontosan értem, amiről írsz. Sajnos sokan vannak akik felelőtlenül vezetnek. A sok baleset, sajnos halálos is, erről szól. Ezzel együtt kell élnünk. Nem kell elfogadni, hanem alkalmazkodni kell. Drága, volt oktatóm a defenzív vezetésre tanított. Megértette velünk hogy mindig figyelni kell a másik közlekedőre, az arcára, a mozdulataira. Én ezt mindig betartom, ezért sikerült eddig elkerülni a baleseteket.
A defenzív vezetés lényege ez. Soha nem megyek bele olyan helyzetbe, amiből nem tudok kijönni. Ezzel együtt hajtós vagyok, szeretem a sebességet. -
KTMHobby3
tag
"2. amíg nincs rend a fejekben, tök mindegy mit ír elő a KRESZ stb."
Nagyon jól fogalmaztad meg. Fejben kell felkészülni a vezetésre. Ha rövidnadrágban, pólóban vezetek, strandpapucsban soha, akkor sokkal óvatosabb vagyok, mint ha be vagyok öltözve. 55 éve vezetek motort, talán ezért nem volt még balesetem. Pedig szeretem a sebességet. -
#TOTTI
őstag
Gyári 50-es motor gps 63, felkerült egy motoforce racing v2 vario, gps 75ig elsszenvedett vele. De annál gyorsan kopott a porszórt nyomólap, a polini stabil, nekem az van külső tarcsával 3g kuplunggal, peugeot szíjjal, tpr hatsó tárcsa. Hibrid szerkezet, hosszú kisérletezés után. [kép]
-
macilaci78
nagyúr
Sokkal jobb lett. Ugye, én bő 150 kilóval terheltem azt a kávédarálót. A gyári variátornak 20-30 km/h körül volt egy kis torpanása, ez megszűnt. Az indulás, a gyorsulás is javult, a végsebesség is, amíg a szíj nem kezdett el kopni. Az emelkedőn is fickósabb lett, de nagy csodák nincsenek ezzel a súllyal. Annyi, hogy Budafokon a Nagytétényi útról a TóthJózsef utcán felfelé menet tudtam tartani a busz tempóját, nem maradt le mögötte, de azért Gazdagrét, Budaörs emelkedői között így is maradt pár, ahol 20-25 km/h volt a csúcssebesség alattam.
-
NYPD
aktív tag
Minden pöpec, a hét elején takarítottam ki, olyan tiszta volt, hogy az úszóházban tálalni lehetett volna a halászlevet. Fúvókák tiszták, elvileg falsot sem szív, mert tökig betekert csavarnál leáll ahogy kell. Kezdek arra gyanakodni, hogy ez csak full szarul van beállítva..
Tök sokat segítene pl, ha lenne fordulatszámmérő, de arra rizsszedőéknél már nem futotta annak idején.
-
#TOTTI
őstag
Én polinit használok, ha rajtam múlik, de egyikkel sincs rossz tapasztalatom, Elhanyagolt malossit már láttam elforgácsolódni, de azt karban lehet tartani, csúszkákat cserélni. Gyári Piaggioval ugyan sok tapasztalatom nincs, de ha nem gyári a varió azt is lehet hézagolni, csapszegek hossza sokszor egyedi és kell is hézagoló alátét.
-
#TOTTI
őstag
Egy jó sportvariátorral kitolod a határokat. A kuplungban a pofák súlya és a kisrugó keménysége jóformán csak az elindulást határozza meg. Magát a váltás sebességét és a váltási fordulatot a görgő és a kontraszt. Egy sportvarió optimálisabban, stabilabban fordulat ingadozás minimalizálásával vált és általában egy nagyobb spektrumon. Fontos még a megfelelő hézagolás, valamint egy szinttel feljebb van egy hátsó szíjtárcsa hangolható ékpályával.
-
mumtaz
senior tag
Nyilván mindegyik gyártó fejleszt, meg van, amelyik koppint.
A nevesebb gyártók terveznek. Elég sokat. Sok minden okozza, hogy ezek jobbak, mint mások. Semmi konkrétumot nem fogok mondani, de amiket te felvetettél, azok mind igazak ezekre. Optimálisabb görgőpálya, illetve a kúp szög. De ők picit más ötvözetekkel is dolgoznak. Sok gyártó például azzal éri el, hogy a szíj könnyebben kifusson, hogy a kúp felületét bevonják egy króm szerű anyaggal. Ami jó, amíg jó, de aztán vagy lekopik, vagy apró kis darabokban leválik a felületről. Ez azért is fasza, mert legalább elkoptatja a szíjat is.
A jobb gyártók amellett, hogy optimalizálják a varió geometriáját még a varió anyaga is más ötvözet és általában nincs bevonva semmivel. Szóval ők mindent egymáshoz terveznek. És nyilván ezért is drágábbak, meg persze hozzátesz azért valamennyit a márkanév is.
De azt állíthatom, hogy tényleg akár nagy különbségek is lehetnek varió és varió között. Még ha első ránézésre egyformának tűnnek is. -
Zoli bácsi
őstag
Én annyit tudok, nemcsak a Benellinél, más gyártónál is divat, hogy elhagyják, más gyártónál is hallottam panaszt..
Nézegettem tavaly a TRK251-et is, de nem tűnt fel hogy nincs rajt. (Eszembe sem jutott hogy nincs)
Szerintem alapvető dolog, garázsban mindig középtámaszra húzom, tehermentesíti a gumikat. -
dond
csendes tag
Igen, rémlik valami. Nekem most patronokból ez a gyűjteményem, a két felső utángyártott már gyenge, viszont az alsó vékonyabb fekete amit most szedtem ki a 99-es gépemből szerintem még a gyárija lehet, ilyet eddig még nem láttam és egyébként nincs is olyan rossz állapotban, de azért az új Buzettivel kicsit jobb lett az eleje:
-
dond
csendes tag
Igen sajnos ez a megoldás nem túl stabil és még jön rá a sokáig használt alsó villaszárra akasztós (nem fixen rögzített) kotyogós első fék, nekem eddig mindegyik Scarámon volt /van egy kis oldalirányú játéka is az első keréknek, ha csak simán fékkel berugóztatom az elejét
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Everest / AIDA64 topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged