Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#84568) dkess válasza Alien4 (#84567) üzenetére


dkess
őstag

Nem, a csak router készülékek nem képesek ONT funkciót ellátni. Azaz az ONT doboz mindenképpen kelleni fog. Ez esetben a kérdés az lehet, hogy:

- a Digi -s eszköz csak ONT ("Bridge") módban fut-e (ekkor WiFi sincs),
- avagy ONT+Router módban fut. A Wifi esetében például csak 2.4 HGz -es N -es WiFi van - olyan maximum 60-80 Mbit/s sebességgel. Ez azért nem túl acélos és még egy port-forward -ot sem tudsz állítani.

Azaz érdemes csak ONT módban futtatni és saját routerben gondolkodni. Ez lehet egy helyen is - vagy külön helyiségben. Az ONT helyét nagyban befolyásolja, hogy honnan ágaznak szét Nálad a koax (TV) kábelek illetve telefon kábele (amennyiben vezetékes telefont használnál).

A javasolt módja az lenne pl. ha a Digi ONT a bejárati ajtó mellett mondjuk gipszkarton mögött (szerelőnyílással) lenne és innen ágazna szét a koax kábelek minden helyiségben illetve telefonkábel is menne (avagy, ha nem, akkor itt használnád a telefont modjuk falra szerelve vagy polcon). A router pedig egy központi helyre vezetett helyen lenne - UTP -vel összekötve az ONT -al. Persze az UTP -k meg innen ágaznának szét minden helyiségbe. Ekkor lenne a legjobb lefedettséged, ami egy router -el is biztos elég lenne.

Persze, ha a bejárati ajtó környéke van központi helyen, akkor a router is lehetne ott és akkor nemcsak a koax -ok és a telefon ágazna innen szét - hanem az UTP hálózat is ...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.