- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
bme
tag
Találtam egy webshopot, ami sajnos csak viszonteladóknak ad el, és ott már szerepel a TP-Link WR1043ND-s router (igaz még csak a híreknél), tehát lehet, hogy hamarosan kis hazánkban is elkezdik árulni ezt a kütyüt
Esetleg, ha van köztünk viszonteladó privátban elküldöm neki a honlap címét, bár gondolom ők úgyis tudják, hogy mit honnan.
bme
-
válasz
grabber #5494 üzenetére
nagyon lesarkítva;
54 mbps = g (ieee 802.11g)
300 mbps = n (802.11n)
persze itt elméleti maximum sebességről beszélünk, a valós/jellemző; link
108 mbps = super-g (super-ag) ez a g alapokra épül, némileg felturbózva, de ezzel az a gond, hogy a router hiába tudja a super-g módot, sima g vagy n wifi modul párosítással nem fog menni csak a g jellemző sebessége, csak akkor lehet kihasználni a super-g adta némileg gyorsabb lehetőséget, ha a router mellett, a wifi modul is támogatja a super-g funkciót! link
először is nézd meg, hogy az adott wifi modul milyen; csak g, vagy esetleg n szabványos! aztán a wifi modul chipset alapján ellenőrizni kell, hogy támogatja a super-g módot, vagy sem. ha nem, akkor 108-as router mellett is csak 54-esnek megfelelő sebességet fogsz kapni! természetesen 54-es vagy 108-as router esetén, az amúgy 300-as n wifi modul is csak 54-es - vagy ha esetlegesen támogatja a super-g módot, akkor valamivel gyorsabb - sebességen fog menni, de közel sem n sebességgel. ha n sebesség kell, akkor a router és a wifi modul is n képes kell, hogy legyen! -
yorka
tag
Sziasztok!
N-es rootert keresek, amin cserélhető az antenna, vagy van külön csatlakozó erősebb antennához.
Később esetleg IP-s webkamerát csatlakoztatnék hozzá, aminek képét egy USB-vel rákötött merevlemezre menteném.
Tudtok olyat ajánlani, ami megfelel ezeknek a kritériumoknak? -
atesss
addikt
fiber power 15 esetén; 1 gép - Na ez ugye a hivatalosan engedélyezett, itt technikailag lehetséges több gépet rákötni, de ugyanazzal az IP-vel, nem ?
Viszont a több IP címet a UPC technikailag is tiltja, tehát a 60-as alatti csomagoknál sehogy sem tudok több IP-t kapni ?Több felhasználó esetén mivel lehetne azt megoldani, hogy mondjuk egy 60-as netet 30/30-ra felosszak (és külön-külön IP címük legyen) ?
Az Asus WL-500g P routerem gyárilag is tud olyat, hogy a vezetékes kapcsolatok közt (LAN csatlakozó száma alapján de talán IP/MAC alapján is) sebességszabályozást csinál.
De ezt csak egy IP-n tudja értelemszerűen. Ha egy switch után 2 routert rakok be, akkor elvileg így meg lehetne oldani, de ez eléggé bonyolult és költséges...
Mivel lehetne ezt egyszerűbben megoldani, milyen switch vagy egyéb eszköz tudna ilyen sebességlimitálást ? -
Egy általános laptopban csak 54mps-el wifi van?Mert akkor hiába veszek 108-at
-
FefeeX
veterán
Az egyik opció szerint igen, gigabites switchet kötök be, de mivel kell a wifi a hugomnak meg a notimnak is, így lehet 320n lesz belőle.
UPC gold csomagja már a 10/1 óta (asszem annyi volt, vagy 1,5) 3 külön IP-t kezel, gyakorlatilag 3 különböző gép kap 3 különböző IP-t igen, de ezt routerrel szerintem nem tudod tovább küldeni, egy router meg tudomásom szerint nem tud felvenni egyszerre 3 IP-t...Elosztásnál természetesen nem mindegyik net lesz jelen esetben 60 megabites a switch esetén sem, mert a modem a három IP össz-sebességét korlátozza le a capnél... De egyébként igen, elméletileg 990 megabitest is tudsz switch-el 3 felé osztani...
-
atesss
addikt
Mivan, a UPC a 60-as fiberpowerhez 3 külső, publikus IP címet ad ?
Milyen csomagoknál van ez még így ?
Illetve ezt a 3 IP-t kihasználni csak switch-en keresztül lehet, vagy az átlagos routerek is mennének ilyen üzemmódban ?Azt jól gondolom, ha egy Gigabites switch-et kötsz be, az akkor egy akár 990Mbit-es kapcsolatot is meg tud osztani (minden darab), mert gyakorlatilag nem csinál a processzorát terhelő munkát (pl. routolást) ?
-
FefeeX
veterán
válasz
Tutivesztes #5486 üzenetére
Hány peert engedélyezel maximum?
-
J.R.Ewing
tag
TPlink a legolcsóbb, ami nem egy nagy minőség
hát ezt vissza kell utasítsam...
nem méregdrága, és nem nagy felfuttatott márka, de minőségileg semmi kifogásolható nincs benne. a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezik, és nyugodtan olvasgathatsz pár review-t róla külföldi oldalakon is...PMT: ilyen árban csak a TP-LINK jöhet szóba.
-
Tutivesztes
tag
-
PMT
csendes tag
Remek, köszi!
Akkor adott a kérdés: otthoni felhasználásra, de kifejezetten nagyobb sebességre (50mbit DIGI, PPPoE) és sok szálas, intenzív, stabil torrentezéshez van-e valakinek ajánlata, lehetőleg saját tapasztalat vagy megbízható forrásból származó vélemény alapján?
Nem kell csúcs router, mindenféle legújabb szabványokkal, a wifis rész nem számít, mert csak kábelesként használnám és lehetőleg 10K-nál se kerüljön (sokkal) többe.
Köszi!
-
PMT
csendes tag
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy egy mai, normál, átlagos WLAN routerrel lehet-e úgy osztani a netet, hogy csatlakoztatom hozzá az UTP kábelt, amin a net jön és a routerből pedig szintén kábellel osztom szét a gépekre?
Tehát röviden szólva, úgy szeretném használni, mint egy "régi" vezetékes routert, semmi wireless, csak kábeles routerként.
Támogatják ezt a lehetőséget, vagy csak antennával tudják osztani a netet?
Köszi!
-
FefeeX
veterán
-
printf
csendes tag
válasz
Dartimperial #5468 üzenetére
koszi
rája nézek
-
ecaddict
senior tag
Már lejárt a mod időm, de az N15 sem 38, legalábbis árgép szerint.
-
FefeeX
veterán
válasz
Tutivesztes #5476 üzenetére
Mondjuk a Linksysben jobban bízom, volt D-Linkem is, nem volt különösebb bajom vele. De drágább...
Milyen neted van? Csak hogy átviszi-e maxon a 60/6-ot, meg hogy a torrent sok szálnál is fut-e rendesen... -
ecaddict
senior tag
Az N15-ösről már korábban megírtam a véleményem.
Mivel az általad említett routerek egyike sincs birtokomban, inkább nem hasonlítgatnám őket. Sorry, remélem valakinek akinek van megírja a véleményét.
Ha több IP-d van akkor a switch reális alternatíva. Ha nincs égetően szükséged az n-es WiFi-re (pl. régi laptopok sem tudják) akkor nem is biztos, hogy a router csere megérné.Még mindig reménykedek, hogy az N16-os olcsóbb lesz mint az N15 (naiv vagyok?), de majd meglátjuk.
Mindenesetre ilyen árban (mint az N15) nem hiszem, hogy bármely router siker termék lenne... -
FefeeX
veterán
Következő problémába futottam, és gondolom hogy nem beállítás hiba, mert már mástól is olvastam ezt... WRT-54GL router, 60/6 fiber power, és a routeren csak 34/4 megabit megy át, kábelen is...
Szóval, több választás is van, elvileg...
N-nes router gigabittel, amiből normális árban csak a 320N-t ismerem, ami normális áron elérhető (ASUSnál a hasonló tudás 38k) ---> plusz azért jó lenne, ha a torrent 5-600 szálától nem dobna hátast, mint az 54GL...
Marad a router, wifi routernek, és a modem és a router közé kap egy gigabit switch-et... (ebből is jó lenne pár ajánlás) --> kb hasonlóan jönne ki árban, kivéve ha megtartom az 54GL-t anyáméknak... Elvileg 3 IP-t ad a UPC, 3 különböző MAC-nek, így ez is működhet jól...Várom a tapasztalatokat, ötleteket
ecaddict: depon 38ezer a 15ös ASUS USB nélkül, nem hiszem, hogy a 16os olcsóbb lenne... egyébként jobb, mint a 320n? Mármint ugye a 610esnek lesz megfelelő a 16os asus...
-
ecaddict
senior tag
És ezen még lassítana, ha WiFi-n kapom a netet ? Vagy csak az USB sebessége ennyire lassú, és nem prociterhelés miatt van ?
Én korábban 2-3Mbájt/s-et olvastam róla, hogy annyit bír USB-n. Azért az több lenne ennél...A WiFi is lassíthat rajta, de sokkal inkább behoz egy jókora bizonytalansági tényezőt (akadáyok, zavaró tényezők stb.).
Íme egy link ami összehasonlítja a különféle ITs adatátviteli technológiák elvi és tipikus gyakorlati sebességét.
Mint látható még a 100 Mbit/s-es Ethernetnek is gyorsabb a tipikus gyakorlati sebessége mint a 802.11n-nek.
Azaz, ha van rá lehetőség még mindig érdemesebb kábelt használni.Egyébként meg 2-3 MByte/s valóban igaz (sőt inkább 3-4 MByte/s az, pontos adatok amiket mértem kikereshetők a WL-500 fórumból) olvasásra. Azaz amikor az USB eszközről oszt meg a rotuer a LAN-ra (WiFi-re) adatokat.
Amikor írni kell az USB eszközre az jóval lassabb. Nem mennék most részletekbe, mert ez itten egy router fórum (pl. kiindulásnak Journaling file system, ez fontos, ne akard kikapcsolni).Tehát az a 10 MByte/s amit a fórumokban rebesgetnek az Asus RT-N16-nak szintén csak olvasásra (megosztásra) igaz, írásra inkább 3-4 MByte/s-ra tenném, szóval innen jön a kb. 30 MBit/s.
A fewgets egy egyszerű letöltő/web-es fájl manager (lehet más opensource routeren is működésre lehet bírni), alap dolgokat tud, de nem a teljesség igényével.
G-s Wifin amúgy egy jó vételi eszközzel, közvetlenül egymás mellett, zavaró külső környékbeli hálózatok nélkül mennyit tud max. ?
És 1 fal (25-30cm tégla) és 3m "közbeiktatásával" ?Ezt így nem lehet megmondani. Reflexiók is bejátszanak (több utas terjedés, pont ez az amit az n-es WiFi kihasznál). Még ha kipróbálod az sem feltétlen lesz mindig igaz. Valaki a közeledbe tesz egy másik kütyüt, aztán oda a sávszélességed.
-
-
atesss
addikt
válasz
ecaddict #5471 üzenetére
" mennyivel tud letölteni a WL-500gPv1-em (amiben nem is 32M, hanem 128M RAM van) rtorrent-el "
Nekem most ponthogy nem a torrent kell, hanem az FTP sebessége, de látom az se valami gyors:
11 Mbit csak ?
Az nagyon kevés.
És ezen még lassítana, ha WiFi-n kapom a netet ? Vagy csak az USB sebessége ennyire lassú, és nem prociterhelés miatt van ?
Én korábban 2-3Mbájt/s-et olvastam róla, hogy annyit bír USB-n. Azért az több lenne ennél...A 30mbit az már végülis jó lenne, de igazából a WL500g-nek kéne ezt tudnia, amennyibe az RT-N16 kerülni fog, már fejlődhetett volna komolyabban.
Ami a linkedben van grafikus felület wget-hez ez tud egyszerre több dolgot tölteni, sorbarakni, ütemezni, sávszélesség limitet beállítani, stb. ?
60Mbit-es routing viszont elég jó teljesítmény.
G-s Wifin amúgy egy jó vételi eszközzel, közvetlenül egymás mellett, zavaró külső környékbeli hálózatok nélkül mennyit tud max. ?
És 1 fal (25-30cm tégla) és 3m "közbeiktatásával" ? -
ecaddict
senior tag
válasz
Speederer #5465 üzenetére
Speederer:
Sajnos nincs infóm sem árról, sem érkezésről. Kinti árak alapján 26-27 körül lenne. Ha ennél több lesz, max. kintről kell beszerezni.atesss:
Pont ma próbáltam ki mennyivel tud letölteni a WL-500gPv1-em (amiben nem is 32M, hanem 128M RAM van) rtorrent-el. A teszt alany a F12-snap3-i686-Live (Fedora 12) volt, tehát felteszem egy elég jól seedelt torrent.Max sebesség 900 KByte/s és a load 1-en (100%) volt, tehát CPU limit jött be.
Korábban a WL-500 fórumon már közreadtam a wget-es letöltés sebességét. Ez kb 11 Mbit/s (azaz 1.37 MByte/s) volt.
Röviden: Ha valakinek 120 Mbit (vagy akárcsak 60 MBit)-es csatlakozása van a router nem fogja letöltésre helyettesíteni a PC-t (itt olyan letöltésről van szó, ahol a router a hozzá csatlakoztatott USB diszkre tölt). Még az RT-N16-ot is kb. max 30Mbit/s-re teszem.
Amúgy meg (szintén WL-500gP fórum alapján) a router (WL-500gP) PC-k közt simán meg tudja osztani a 60 MBit/s-es elérést is.
Persze a g-s WiFi-n ez nem fog összejönni. -
stvnppp
senior tag
Sziasztok!
DIGIs nethez kellene egy jó router (wlanos). Nem igazán vagyok otthon a témában, 20/10-es netem van, és ahhoz kellene egy megbízható router. Eddig a TP-Link TL-WR941ND nézegettem, ez szerintetek megfelelne egy estleges sávemelésnél is?
Vagy tudtok ajánlani egy másikat, vagy egyáltalán milyenben érdemes ilyen sebességű netnél gondolkodni?
Üdv
István -
atesss
addikt
Azon gondolkoztam, hogy amit korábban olvastam róla, az Asus WL-500gP V1-em csak kb. 16-25Mbit/s-el tudna USB-re írni, azaz FTP-ről letölteni (seed szerverről) ennyivel tudnék max. vele, hiába lenne gyorsabb netem.
Mondjuk ha gyorsabb lenne a net, akkor meg nem nagyon kéne a routerrel letöltetni, mert talán felesleges is lenne helyettesiteni a géppel való letöltést.A ma kapható erősebb N-es (és inkább Gigabites) routerek mekkora sebességgel tudják írni az USB-t ?
Egyáltalán milyen gyakori az FTP letöltés (és esetleg feltöltés is) hivatalos, gyári támogatása ?Pl. akár az előbb linkelt Asus RT-N16, ami ha tényleg a WL500g méltó utódja lesz, az tetszene.
Csak az ára kérdésed, mert a sima N-es Gigabites routerek is 20e felett vannak álltalában (kivéve talán a TP-Link), ez az Asus meg szerintem még drágább lesz...A WL-500gP V1 kb. mennyit tud max. routolni ha nem torrentről van szó (kábelre) ?
-
ecaddict
senior tag
Már Letölthető az Asus RT-N16 magyar nyelvű használati utasítása és a firmware source.
A source letöltéséhez a Download-nál Operating System, Others-t kell választani. (230 MB!).
Mondjuk a használati utasítás kritikán aluli, de ugye nem is ezért vennénk ezt a routert (vsz még csak nem is a gyári firmware-ért).
Olyannyira a WL-500 utódja, hogy a rögzítésnél még mindig Wl-500gP-t emlegetnek...
És igen, 2.6-os kernel-el megy (egész pontosan 2.6.22, nem a legújabb, de gondolom lesz újabb is)
-
siva
aktív tag
válasz
J.R.Ewing #5447 üzenetére
Itt van tessék tp-link 1043d cseh. De szerintem csak kamu, mert a világon sehol máshol nem kapni még. Hamarosan lesz szerintem mindenhol...
-
Beri
addikt
Upsz, sorry, összekevertelek printf-el, pedig még csak nem is hasonlít az avatarotok
Úgy összefolytak a kettőtök hozzászólásai...Mindenesetre én akkor sem akarnék 2000 forintot spórolni, ha ekkora a különbség a két router között. Megéri az a pici plusz befektetés.
Draken: 37.71 a router, 4 EUR a posta haza (szlovák címemre), onnan pedig pluszban jönne minden más...
-
Beri
addikt
válasz
Dartimperial #5445 üzenetére
Ha rendelem az enyémet, hozzácsapnék még párat, ha van rá érdeklődés.
J.R.Ewing: [link]
Nincs náluk raktáron, szal megérdeklődöm, mennyi idő, mire beszerzik.tope: Azzal a 2000 forinttal sok plusz kakaót nyersz, 50 megát nemhiszem, hogy tudna osztani az 542G.
-
printf
csendes tag
válasz
Dartimperial #5448 üzenetére
koszi! Amugy te mit ajánlasz ami mukodne is és árba is jo?
-
J.R.Ewing
tag
-
J.R.Ewing
tag
-
printf
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom hátha valakinek van valami otlete
! TV-networkos vok és most kottetem be az uj netet
50mbit le és 25mbit fel! Nem rosz kis net!
Se modem se semmi csak egy lankábel jon be a házba! A lényeg hogy ha a gépembe megy a kábel akkor meg is van a sávszél de ha routerrel osztom szét akkor csak 22mbit le és 20mbit fel van!
Hiába állítom az MTU-t maxra(1492-re) akkor is ez az érték amit max ki tudok sajtolni belolle és ok nem panaszkodom de azért a nagyobbik felét nem tudom használni és hát na.
Router kell mert szétosztom a netet 3 gépre!
Ha valakinek van valami otlet szivesen fogadnám!
Elore is koszi
Router: Edimax BR-6104K
-
J.R.Ewing
tag
válasz
ecaddict #5438 üzenetére
1 hete találtam egy cseh webshopot, ott 11000Ft átszámítva...vicc. itt a 941ND annyi, és 1043-t nem is forgalmaznak. csak ilyen állami közbeszerzési szarokban találtam meg ilyen elképesztő 27-30e forintos áron, na de ott a 941ND-t is 20000-ért adják az állami szerveknek.
én is nézegettem az openwrt és dd-wrt topikjait. van egy juhos gábor nevű srác, aki elvileg megcsinálta, hogy a x41ND sorozatra is felmenjen az openwrt. írtak is a TP-Linknek, mert vmi nem stimmelt a nyílt forráskódu licenccel, azóta a support oldalon letölthető minden firmware forráskódja.
itt van egy
[link]
1000 korona, az kb 11000Ft -
ecaddict
senior tag
válasz
J.R.Ewing #5433 üzenetére
Tényleg 32 MB RAM van benne.
Ha valakit egy kicsit jobban érdekel a 941ND lelkivilága érdemes végignézni a DD-WRT TP-Link TL-WR941ND fórumát.A 1043-at is megemítik benne.
Sajnos ez a router nem igazán open source. Kár, pedig a 941 egész jó árban van a TL-WR1043 (ha igaz a szóbeszéd) pedig a 64 MB-RAM-al már nem a low-end kategóriában van.Szerk: Egyébként mennyi a 1043 kinti ára, nem igazán sikerült megtalálnom?
-
ecaddict
senior tag
Asus RT-N16.
Még nem kapható nálunk.
Ez az Asus WL500-asok utódja.
Bevezető.
Angol WL-500 fórum.
Magyar fórum.A WL-500-asok atomstabilak, rengeteg funkcióval (az USB-t is nagyon jól ki lehet használni).
-
eBeni
tag
Sziasztok!
Próbáltam visszaolvasni minél többet, de lenne 1-2 kérdésem.
120-as nethez kéne egy router, amibe 300Mbs-es n-es wlan van és gigabites. Jó lenne ha lenne rajta usb bemenet egy külső vinyónak. Ja és persze legyen min 1-2 sima lan kimenete.
A megbízhatóság fontosabb mint az ár, de azért legyen minél olcsóbb
Előre is köszönöm aki tud segíteni! -
J.R.Ewing
tag
[I]Because i was curious i did some benchmarking:
Code:
NETIO - Network Throughput Benchmark, Version 1.26
(C) 1997-2005 Kai Uwe RommelTCP connection established.
Packet size 1k bytes: 10901 KByte/s Tx, 10748 KByte/s Rx.
Packet size 2k bytes: 11035 KByte/s Tx, 10375 KByte/s Rx.
Packet size 4k bytes: 11005 KByte/s Tx, 10787 KByte/s Rx.
Packet size 8k bytes: 10973 KByte/s Tx, 10803 KByte/s Rx.
Packet size 16k bytes: 11101 KByte/s Tx, 10810 KByte/s Rx.
Packet size 32k bytes: 10991 KByte/s Tx, 10791 KByte/s Rx.
Done.I bridged all five interfaces and connected one switchport and the wan port...
[/I]
ezt találtam.amúgy atheros ap81 és 400mhz-en megy
-
Beri
addikt
válasz
J.R.Ewing #5425 üzenetére
a 120-as netnél a 100-as eszközök miatt elveszne 20mbit-nyi sávszél
Azért nem csak az a lényeg h gigabites legyen a router. Attól még simán lehet lassú routolásban. Plusz az sem igaz, h 100Mbitig bírná a te tépélinked is az iramot. Még a feléig sem. (és most nem a wifijéről van szó, dróton sem menne át rajta annyi)
Ettől függetlenül kíváncsi lennék, mennyi a vége a wan portjának -
J.R.Ewing
tag
válasz
vargapdavid #5428 üzenetére
-
J.R.Ewing
tag
válasz
vargapdavid #5426 üzenetére
ez nem wifi router. ha nem kell wifi, akkor jó ez is.
ha kell a wifi, akkor TP-Link. -
J.R.Ewing
tag
válasz
vargapdavid #5423 üzenetére
jaja. jelenleg csak akkor kell erősen gondolkodnod, ha 120megás neted van, mert ugye van a 100mbites ethernet szabvány, meg az 1000mbites.
a 120-as netnél a 100-as eszközök miatt elveszne 20mbit-nyi sávszél.
25/5-re sima 100mbites n-s router is elég. én csak a TP-Link-et tudom ajánlani. olcsó, mindent tud, ami egy átlag usernek kellhet, és stabil, nem kell resetelgetni.
a legjobb kínai cucc
supportjuk meg gyorsabb, mint az upc-é.
Gyakorlatilag szinte akármi képes rá, amit most a boltokban kapni (az igazán dzsunka teszkógazdaságos árú dolgokon kívül )
épp most néztem reggel: dlink 524-et árulnak 9000-ért tescoban. rablás. annyiért már 941ND-t kapni majdnem.
-
Beri
addikt
válasz
vargapdavid #5423 üzenetére
Gyakorlatilag szinte akármi képes rá, amit most a boltokban kapni (az igazán dzsunka teszkógazdaságos árú dolgokon kívül
). Az előbb említett TPLINK TL-WR741ND is elég kell hogy legyen.
-
vargapdavid
tag
Sziasztok!
Milyen wifi routert vegyek egy 25/5 megabites nethez, hogy teljesen kihasználja?
Köszi! Üdv
-
J.R.Ewing
tag
TPLINK TL-WR741ND
2 hete vettem, felraktam új firmware-t, bekonfiguráltam, oszt jónapot.
System Up Time: 13 days 05:38:05
-
válasz
ecaddict #5416 üzenetére
Én a fonera cuccoknál ennek épp az ellenkezőjét tapasztalom.
Az alap firmware nem túl nagy tudású, és ritkán jön frissítés....de ami rajta van / kapsz atomstabil. Vele ellentétben amit felraktam addon az eredeti firmware mellé...hát a legújabb verzióról még a fejlesztők is azt mondják hogy kerüljük úgy, hogy több mint fél éve nincs újabb update -
bsh
addikt
válasz
ecaddict #5416 üzenetére
a zyxel jó kis vas volt, arm7, 4 mega flash, 16 ram, openwrit támogatja, van rá direkt előre fordíytott firmware, amit csak fel kell tölteni és kész is, úgyhogy fel is raktam rá kamikaze-t, ami szépen felülírta még a bootloadert is, úgyhogy teljes kuka lett szegény
úgyhogy ennyit aaz openwrt-ről... amúgy bevittem zyxel márkaképviseletre a szervízbe, jtag-gel megnézték, és azt mondták, javíthatatlan (ami baromság, valószínű csak azt akarták, hogy vegyek inkább egy újat...)
egyébként hibátlan szoftver nem létezik, de pl. a zyxel gyári firmware az kapot hideget, meleget, és állta a sarat. nem rossz cucc.amúgy gyorsan vettem most egy asus rt-g32-t, holnap viszem is vissza
a webes felületen nem működnek az aplly, ok, reboot és hasonló gombok, szóval semmit nem lehet beállítani. a javascriptek, amiket használ, hibásak.
se FF, se IE, se IE kompatibilitási módban nem megy. (linux alatt meg innentől teljesen esélytelen bármit is csinálni vele, ha még windowson sem megy...) szóval fantasztikus ázusz minőség
egyszerűen szánalom.
-
ecaddict
senior tag
Szerintem mindenféleképpen érdemes lenne olyan routert venned ahol cserélhető a firmware nemcsak gyárira (ezek viszont tipikusan nem az olcsóbbak lesznek).
A hibák tipikusan sofware hibák, így ha cserélhető a firware max. azt kell lecserélned (és nem az egész routert).
Ha Asus-ban (vagy bármilyen stabil routerben) gondolkozol akkor érdemes megnézni néhány firmware kompatibilitási listáját. Pl. Oleg (én ezt használom, csak Asus-al megy) vagy pl. openWrt (ennél több fimware is van, lehet pl. Tomato-t is használni).
Ezeknek a custom firmware-eknek többek között az előnye a gyárihoz képest, hogy szinte azonnal javítják a bejelentett hibákat és bekerülnek az új verzókba (tapasztalatból tudom). Lényegében ettől lesznek stabílabbak mint a gyári firmware.Az Oleg alapból tudja amit leírtál (mondjuk nem árt ha tudod használni az iptables-t). És ott van még, hogy a legújabb 2.4.x-s kernel-t, a legújabb busybox-ot (ez tartalmazza az alapvető Linux-os toolokat amik a routeren futnak) és pl. a legújabb ipset-et stb-t használják.
Röviden: Érdemes olyan router-t venned, aminek cserélhető a firmware-e (nemcsak gyárira) és láthatólag karban is tartják a custom firmware-t. Egyébként csak reménykedhetsz, hogy hibátlan lesz a software-e (létezik olyan, hogy hibátlan SW?) vagy a gyártója (még ilyen válságos időben is) rendszeresen tényleges software javításokat ad ki (és nemcsak javítgatnak).
-
bsh
addikt
sziasztok
nekem is új routert kellene vennem. adjatok tanácsot!
a probléma a következő: dlink di-524, mögötte egy linux szerver, természetesen ezek 24/7-ben mennek. a szerver holtidőben torrentet seedel, de emellett ftp, mail és még egyéb apróbb dolgokat is művel, valamint természetesen mindez távolról elérhető ssh-val és egyéb módokon. a torrent szépen be van állítva, azzal nincs is semmi gond, szépen megy minden, csakúgy mint a mail, web, ssh, akármi. viszont "vicces" módon, amint egy nyavajás bejövő ftp kapcsolat létrejön, onnantól kezdve max pár percen belül megfagy a csodálatos dlink router...
kicseréltem egy zyxelre, na azzal minden frankón ment, tuti router hiba tehát. vagy szoftverhiba vagy döglődik a router hardvere, de mindenesetre ez nem állapot, hogy egy nyamvadt ftp-től megcsuklik! és mivel távolról el kell érni a gépet, ez nem olyan kellemes dolog... oda kell menni fizikailag és újraindítani a routert...
szóval ehelyett kéne egy másik router.
ami fontos:
- atomstabil legyen, de tényleg. évekig rá se kelljen nézni.
- tudjon olyan virtuális szervert / port forwardot, ahol "keresztbe" lehet portokat küldeni. tehát tetszőleges wan portot (range-t) tetszőleges másik lan portra küldeni. (pl. wan 10022-es portot lan 22-es portra, stb.) ez nagyon fontos, és ahogy nézegetem mostanában kapható routerek manualját, a legtöbb nem tudja ezt, pedig ezt még az ezer éves legolcsóbb vackok is tudták alapból.
- legyen benne g-s 54mbites wifi is. nem kell n-es meg 100 antennás, csak egy alap g-s aztán kész.
- nem kell gigabites legyen (arra való a switch)
- olcsóna tplinkeket dícsérik, hogy habár olcsók, de nagyon megbízhatóak, de viszont azok nem tudnak ilyen keresztbeportforwardolást, ahogy nézem. asusokat is dícsérik, azok tudnak ilyet, csak nem tudom, mennyire stabilak 24/7-ben erős terhelésnél?
új "dizájnos" linksys-ekről nem sok jót hallok (pl. atheros...)szóval mit tudnátok ajánlani?
amit kinéztem és kapható is és olcsó is az asus rt-g32, az elvileg tudja, amit kell, csak nem tudom, mennyire stabilak ezek...? -
Kami11
őstag
100m-en belül lesz -35m- és szerelt kábelt fogok használni, a telepítést lehet idézőjelbe kellett volna tennem, mert szekrények mögött lesz elvezetve a telefonaljzattól routerig, majd a gépig, szóval nem kell nagy munkálatokra gondolni.
Természetesen köszönöm neked is a segítséget! -
A különbség az utp és stp kábelek közt, hogy az stp (nevéből kifolyólag) árnyékolt. A cat6 kábel az, ahol az ereket együtt egy árnyékoló háló veszi körbe. Persze ez semmit se ér, ha te készíted a kábelt el, és nem megfelelő csatlakozókat használsz. Vagy az aljzat amibe beledugod nincs földelve (meglepően sok az ilyen).
Ha már előre tervezel, és megengedheted, szerezz inkább cat7 kábelt. Itt az érpárok is árnyékolva vannak.
mod: a cat6 se bír nagyobb távolságot. De 100m legyen elég szerintem.
-
Kami11
őstag
Sziasztok!
Kábelezés előtt állok és ezzel kapcsolatos a kérdésem is:
A jövőre is gondolva Cat6-os kábelt akarok telepíteni és arra vagyok kíváncsi, hogy ez a típusú kábel visszafelé "kompatibilis-e" a jelenlegi routeremmel, ami "csak" 100-as?
A későbbiekben lehet lecserélném egy gigabites routerre és a nagyobb távolság miatt kell a Cat6-os madzag.
A válaszokat előre is THX! -
Sleed
aktív tag
Sziasztok!
Router vásárlás előtt állok és a segítségeteket kérném.
Egy asztali gépet szeretnék rákötni, egy laptopot szeretnék wifin keresztül használni, meg az iPhoneomat, szintén wifivel.Melyik routert javasoljátok?
Árkategóriát nem tudok megadni,nem tudom hogy egy normális wifis router mennyibe fáj.Előre is köszi, SleeD
-
ecaddict
senior tag
Azért nem kellene így legyen mert az N-16-os ára (ezt linkeltem korábban) ill. az N-15-ös ára nagyjából egyforma angliában.
És ebben még az is benne van, hogy gondolom az N-15 nem egy tömegtermék (és vsz. nem is lesz az), alig néhány helyen árulják, azaz vsz. nem igazán csökkent az ára amióta megjelent.
Másrész az N-15 nem igazán folytatása WL-500 sorozatnak (mondhatni köze nincs hozzá).Az Asus RT-N16 viszont direkt folytatása a WL-500-nak. Nemcsak a doboza hasonló, hanem a chipset-ek is megmaradtak ugyanattól a gyártótól, csak a proci sebessége megduplázódott, a RAM meg a flash mérete megnégyszereződött + gigabitesek lettek a LAN/WAN csatik stb.
Nem is igazán találtam ebben a kategóriában hasonlóan erős vasat (mondjuk hozzá kell tenni más típusoknál úgy kell fórumokból összevadászni az infót., hogy mit tud a HW).
Röviden: Az RT-N16 valami olyasmi, amire esetleg érdemes lehet várni egy kicsit. Csak reménykedhetünk, hogy az ára is elfogadható lesz (persze lehet, hogy nem is ezeknek a cuccoknak az árával van gond, hanem a mi fizetésünkkel, de ez már egy másik történet...).
-
ecaddict
senior tag
Az RT-N15 vsz. felejtős. Túlárazott, gyenge. XBit lab teszt.
HW spec. az openWrt-ből.Nem látom a fejlődést a WL-500-asokhoz képest sem RAM, sem flash, sem CPU terén. (Pontosabban látom a fejlődést, egyet előre, kettőt hátra ha összességében nézzük a HW-t.) OK, gigabit meg n-es, de ez ehhez az árhoz ez egy kicsit kevés.
Még az RT-N16-nak is sok lenne ez az ár nemhogy ennek.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Asztali PC , i5 9500 , 1660 Super , 16GB DDR4 , 512GB SSD
- Dell Latitude 5410 Laptop 14", i5-10310U, 8 GB, 512 GB, Touch, Win11 - B
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Honor 90 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 2,5+ év gari
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3109
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest