- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 4 – Zöldséges ragu, ami sokféleképpen elkészíthető
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. szeptember
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
macikos
addikt
2. Csak 1 port gigabites?
Az milyen? Ilyen nem létezik, ha létezne is mi értelme lenne
Komolyra fordítva a szót, mind a 4 LAN port + a WAN is gigabites
#4280-at olvastad?
Netgear WNR3500? 500Mhz-es processor. Bár a memória lehetne több, abban a Linksys elveri.
A listádból a Linksys WRT610N-t venném, én is azzal szemezek, csak senkinek nincs még vele tapasztalata. Vagy a másik lehetőség, hogy vársz egy keveset, hogy megjelenjen a Netgear WNDR3700. Ha a Linksys-nél nem lesz drágább, akkor inkább azt veszem majd meg. 680Mhz+64MB RAM. Torrenthez ez lesz a legjobb. -
canniball
nagyúr
Feladatot kaptam, tovább passzolom, oldják meg a szakik!
Tehát: családi ház, két gép, közéjük wlan router kerestetik. Egyik PC a földszinten (mellette a modem, így ő lanon kapná a netet) másik az emeleten (ő wlanon kapcsolódna), köztük kb. 5m távolság (majdnem egymás alatt/felett vannak) és a betonfödém. A routert hatalmas feladatokkal látnák el a gépek, mert fut rajtuk pl. böngésző, sőt akad még csevegő progi is stb.A megcélzott keret felső határa 15k környékén található, de ebbe bele kéne tuszkolni a wlan adaptert is, erre is kérnék valami tippet. Cisco felirat, Opensource-fw-támogatás, beépített torrent kliens, egyéb nyalánkságok nem játszanak, egyedüli elvárás hogy legyen stabil a kapcsolat (MAC-clone, bolondbiztos beüzemelés gondolom mindegyiknél alap). Lehet rám zúdítani a javaslatokat.
-
jeni
félisten
Esetleg D-Link?Chello hálózathoz lesz kötve
-
jeni
félisten
Sziasztok
Milyet tudnátok ajánlani 10000FT-ig megbízható rádiós routert?
Laptophoz lesz kötve(ASUS)) -
S*Tom*
aktív tag
Sziasztok!
Jövő héten szeretnék rendelni egy megbízható routert, mit ajánlanátok 35k-ig?
1PC és 2db wifis notebook, (30/20) DigiNet (sok Torrent és multiplayer játék)
Amire szükségem volna:
WLAN 802.11n-s MIMO 300Mbps
4db Gigabit-LAN port
és esetleg 1-2db USB csatlakozóAmiket néztem:
1. Asus WL-500W ( - a LAN nem gigabites, fehér)( + 2db USB) 33k
2. D Link DIR-655 ( - csak 1 port gigabites, fehér)( + 1db USB) 27k
3 Belkin N1 vision ( - nincs USB port)( + 4db Gigabit-LAN port, LCD) 28.5k
4 Belkin N+ ( - ?)(+ 4db Gigabit-LAN port, 1db USB) 27k
5 Linksys WRT610N ( - 50k)(4db Gigabit-LAN port, 1db USB) 50k
A főleg a három utolsó versenyzőben gondolkodom, de nem akarok mellényulni. Remélem tud majd valaki segíteni! -
qqtska
csendes tag
És valaki ismeri vagy használja ezt a típusú eszközt?
ZYXEL P335 Plus
Vagy tapasztalat? -
bolvar
senior tag
válasz
macikos #4289 üzenetére
akkor most mondjam azt hogy átb**ás az összes router?
cat5e kábeleim vannak már 1000éve de úgyhalottam nemigen tudsz belőlük profoitálni.nem mintha számítana.
engem csak az érdekel hogy 20/10m netet vigye a TL-WR941ND router amit kinéztem és csá.a p3 gépet fullpaszívra simán megépíted igaz nem 10w de az nemis fog rinyálni hogy hogy terheled.és messze nem annyiba kerül mint egy vállalati router ami gondolom én legalább 80-100e forint
na most azért inkább lesz a 20 helyett 15m.őrült se milliomos nemvagyok
annyit nemér az az 5 mega hogy 30-40e vegyek routert ami ahogy mondod nemsokára lószart se fog érni amit kétlek mivel a mo hálózat köztudottan vacak
.
-
joe2005
senior tag
válasz
pukkancska #4290 üzenetére
Amíg olvasod a választ lehet, hogy már meg is szakadt a net és újraindult. Észre sem lehet venni.
-
pukkancska
tag
egy másik fórumon is olvastam a routerrekről, és ott azt írta egy fórumozó hogy ha mert a szakadások észrevétlenek maradnak. Miért? Ha meggszakad akkor nem megy el a net?
-
macikos
addikt
1. CAT5e már tud gigabites átvitelt. [link] Nekem most is csak ilyenek vannak, sima CAT5 kábeleket kicseréltem.
Azért is érdemes gigabites routert venni és nem is a legolcsóbbat, mert egyre gyorsabb netcsomagokat kínálnak a szolgáltatók. A legtöbb mai router már 10-15Mbitnél sem tud többet a WAN porton! Digi-nél meg már 30Mbit-es net van. Sőt! UPC-ék Hollandiában 120Mbit-es netet kínálnak. 1-2 év és nálunk is lesz már 50-60Mbit vagy még több. Én meg nem akarok évente új routert venni.
A másik meg, hogy tegyük fel veszek egy külső vinyót, amin van hálózati csatlakozó is. Oda is kell a gigabites átvitel...
2. Pedig de. Elég elolvasni a tapasztalatokat. Nem azt mondom, hogy egy 10e forintoson nem lehet torrentezni. Nekem egy SMC WBR14T-G routerem van. Ez is jó, egy ideig, ha nincs nagy terhelés ez is elmegy. Csak amikor megy egyszerre 10-12 torrent, pár száz seeder+leecher, jó sok kapcsolat + mellette emule, ott is jó sok kapcsolat + netezek is + wifin valamelyik családtagom szintén netezik + töltöget, akkor 10 percenként megadja magát.
Egy P3-as gép is jó. Csak az nem éri be 10W-os fogyasztással, meg a hangja se annyi, mint egy routernek...
Tehát itt nem az a kérdés, hogy melyikkel lehet torrentezni, hanem hogy melyikkel lehet úgy, hogy tölthetsz fullon millió kapcsolattal, akkor sem adja meg magát.
Azt ne mond, hogy egy alap router, amiben van mondjuk egy 66MHz-es CPU, annyit tud, mint amiben van egy 500MHz-es vagy még erősebb. És még ezek se elég jók! Ami jó lenne, azok a vállalati Cisco routerek, csak nincs annyi pénzem. Ezek se olcsók...qqtska: Bocs, de én nem ismerem ezeket a routereket. Nem is tudom, hogy USB-s nyomtatásnál mire kell figyelni. Nekem UTP kábelen van rákötve a nyomtató a routerre
-
Padam
aktív tag
Sziasztok!
D-Linkből vagy Linksys-ből keresek olyan routert, amire nyomtatót is tudok csatlakoztatni. (USB-st)
DI-524UP-nal valami komolyabbat szeretnek így azt ne ajánljátok lecci.
Koszi elore is!
-
R
senior tag
5 percenkent megszakad a net a wifis gépen ~10 másodpercekre, nálatok van ilyen? Hogy lehet kivédeni?
-
bolvar
senior tag
válasz
macikos #4280 üzenetére
magyon jó ez a felsorolás.
de 1 minek a gigabit port mikor kise tudod használni mert nincs hozzá rendes kábel.
2 nehogy aztmond hogy egy 10e forintos router annyival rosszabbul bírja a torrentet mint egy 40e ft-osmeg 40e ft inkább veszek egy p3 gépet és megcsinálom hogy az ossza el a hálót
-
macikos
addikt
Aki Torrentezésre venne routert!
Először is: ilyen routert 10 ezer forintért nem fogsz kapni! Áldozni kell rá, esetleg nem is keveset. Minél erősebb proci és nagyobb memória van benne, annál jobban bírja a torrentezést (elméletileg
)
Néhány router (Mindegyik vezeték nélküli, de nem mind 802.11n-es, USB port mindegyiken van, hogy lehet-e róla nyomtatni, stb., nem néztem utána, bocs):
Asus WL500G Premium
240Mhz-es processzor, 32MB RAM, 22 ezer forintért már kapható
Elég jól bírja, sokan írják, hogy 2 naponta ez is le tud fagyni, bár azért ez nem olyan vészes, nem tudja 802.11n-et, nem gigabites, nem is mai darab, viszont ez a legolcsóbb, jó "letöltő gépet" lehet belőle csinálni az egyéni firmwarekkel.D-Link DIR-655
275Mhz-es processzor, ? RAM, Gigabites WAN port + 4 Gigabites LAN, 802.11n, 24 ezer forintD-Link DIR-855
350Mhz-es processzor, ? RAM, Gigabites WAN port + 4 Gigabites LAN, 802.11n, LCD kijelző60 ezer forint (nagyon drága, ennyit biztos nem ér)
Linksys WRT610N
300Mhz-es processzor, 64MB RAM, Gigabites WAN port + 4 Gigabites LAN, 802.11n, belső antennák, 48 ezer forinttól kaphatóNetgear WNR3500
A WNR854T olcsóbb változata, 500Mhz-es processzor, 16MB RAM, Gigabites WAN port + 4 Gigabites LAN, 802.11n, 41 ezer forinttólNetgear WNR854T
500MHz-es processzor, 32MB RAM, Gigabites WAN port + 4 Gigabites LAN, 802.11n, találtam egy helyen 34e forintért, de lehet, hogy már kifutó modellNetgear WNDR3700
Még nem jelent meg, de elméletileg ez lesz a leggyorsabb! 680Mhz-es processzor, 64MB RAM, Gigabites WAN port + 4 Gigabites LAN, 802.11n, belső antennák, árról még nem tudni, remélhetőleg megáll 40-50e környékénVannak még különbségek bőven a routerek között. Lehet-e USB-n nyomtatni, ha a wifi kártya miniPCI-os, akkor cserélhető, stb.
-
qqtska
csendes tag
Azt elfelejtettem, hogy mind ez vezetékes lenne.
-
qqtska
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy routert. Nagyon nem vagyok otthon a témában, utána olvasgattam, de a rövidítéseket sem ismerem (még).
Az eszköz ami a leginkább megfelelne:
- hálózati nyomtatás USB
- valamilyen szintű hálózati menedzselési lehetőség
- tűzfal
- távoli elérhetőség lehetőségeHa valakinek van ötlete, vagy olvasott olyan eszközt mely ezt mind tudja, akkor kérem segítsem.
Köszönöm előre is!Elnézést az esetleges konyhanyelvért:-)
-
ati888
senior tag
Sziasztok.
Az alábbi összeállításra milyen router a legmegfelelőbb választás?
Van két asztali gép és egy notebook. Az egyik asztalira kábellel kellene csatlakozni, azon menne torrent, a másik asztalira vezeték nélküli kellene, az egy régi tualatin-os gép, de gondolom ez nem probléma és kizárólag böngészésre használjuk, a notebookra is wifi és csak böngészésre kell.
Nyomtató, linux, webkamera nincs.
Ati
-
bolvar
senior tag
üdv
létezik olyan router aminek a wan portja gigabites a többi pedig sima?és lehetőleg wlanos is -
Shim
őstag
Vettem egy TP-LINK TL-WR941ND routert, hozzá való 3 antennás TP-LINK PCI adapterrel.
A router fél méterre van az adaptertől, viszont csak 10-12 Mb/s-et produkál. Ez lenne a "normális"?
Mi lesz, ha kikerül a helyére a router, távolabb?
Amúgy 20/20-as Digi.
-
bolvar
senior tag
üdv
egy TL-WR941ND routert tervezek venni a mostanság bekötésre kerülő 20/10m nethez.nemtudom hogy ekkora netnél már válogatni kell a routerek között vagy elbírná ezis.csak mert sok hsz-t olvastam ahol voltak gondok bizonyos roterekel és csere után megoldódott.
előre is köszi a választ
üdv bolvar -
medium84
aktív tag
Üdv!
Mely wireless router kapott legalább ajánlott minősítést az emlúlt hónapokban? Olyanra lenne szükségünk ami birja a torrentezést is.
-
-
Sziasztok!
Milyen ADSL modem+routert (a kettő egy eszközben) javasolnátok egy otthoni hálózatba (a T betűs internetet kell megosztania)?
2 laptop és egy asztali gép lenne rajta, mind 3 vezeték nélküli kapcsolatban (mindegyik gép maximum G-s szabványt támogat... de a jelenlegi még B-s nem győzi már szétosztani az adatot..)
A router nem nekem kell, így egy stabil, nem bütykölős, jól működő megoldás kéne!
Mod: találtam egy SMC routert: (SMC7904WBRB) ez 7000Ft.. ez ADSL2 Annex B -s (bár tudnám ez mit jelent és mire van szükség... ebben valaki segítsen)
Képességre szerintem megfelel, de valahogy hirtelen túl olcsónak tűnik (már jártam így routerrel.. olcsó volt és hát.. folyton lefagyott a router... ez nem volna jó ez esetben..) -
zerone
tag
válasz
Amperbubus #4267 üzenetére
Edimax BR-6214K-ról is olvastam most, hogy bírja a 30/20-at, mondjuk nem tudom, milyen márka, nem sokat hallottam még róla.
-
Sziasztok,
2 wireless router kérdésem lenne, ha valaki tudja a választ megköszönöm.
1.) Elromlott US robotics USR8054-es routerem, lehet ezt javíttatni valahol??? Profiszervíz a hivatalos szervíz azt mondta csak egy éven belül számlával cserélik ennyi, Kb 4 éves.
Eddig működött rendesen, egyszer kihúztam az áramból, aztán bedugtam és sekép se hang, nem villog semmi.2.) Melyik a legjobb 10-30 ezerig wireless router mostanság. Zyxel, US robotics??? Minőség sebesség fontos!
Köszönöm a segítséget előre is.
-
zerone
tag
válasz
Amperbubus #4262 üzenetére
Netgear WNR834B-100ISS. Haver vett egy ilyet, előtte a Digi 1-6 Mbit között ingadozott letöltésben 1 gépen. Miután ezt a routert belőtte (vett egy laptopot is), a Digi viszi a 30/20-at simán.
-
Amperbubus
csendes tag
Nálam tapasztaltabbak tanácsát kérem:
Digi 30/20 Mbit-es net megosztásához milyen routert javasoltok?
(3Lan+1Wifi csatlakozik)
A munkahelyemen a rendszergizda egyértelműen Linksys-t javasolt!
KÖSZÖNÖM!! -
jerry311
nagyúr
Ezek a routerek voltak a kezemben. Ezeket használom, használtam mindig a (hivatalosan) leggyorsabb chello csomaggal.
A DrayTek nem mai darab, már van vagy 5 éves, nem ezekhez a sebességekhez tervezték. A LaFonera+ meg inkább kicsi és szép, mint gyors.
Az Edimax 4 WAN porttal rendelkezik, azt azért szerettem, nagyon szépen összefűzte a 4 chello plust. (akkor még 4 x 3Mbps-t)
A Cisco meg csak úgy hobbiból. Megláttam ebay-en, licitáltam megnyertem. Egy Cisco 836-ossal együtt árulták ezt a PIX-501-et. Kettő együtt volt 35k HUF, szerintem jó boltot csináltam. Itthon vatera-n 50k egy PIX-501, boltban 130k, ebay-en kb 40k + posta.
Igaz, a Cisco már csak azért is kellett, mert van pár Cisco-s vizsgám, meg dolgoztam Cisco support-on 2 évet.Cisco 60 Mbps nem chelloval jött ki, azt csak elméleti maximum. Kb. 40% a PIX CPU terheltsége amikor teljes sávszélességgel töltök le és fel. Tehát nagyjából 60 Mbps-nél érné el a 100% CPU-t.
-
modzso2
csendes tag
Sziasztok!
Nem teljesen ontopic, de remélem tudtok segíteni.
Eddig egy laptop volt direktben rákötve kábel modemre. 1 Mbit/s upc.
Amióta a routert közbe iktattam, sokkal lassabban jönnek le az oldalak, és mintha a végtelenségig töltődnének. A probléma mind wifin, mind utp fenn áll.
Mit ajánlotok? Kösz! -
harry
veterán
Persze, hogy megy vezetékesen is, így van rákötve ez switch, és azon gépek. A notimmal szoktam wifin lenne, hát, most, hogy kb 3m-re ülök tőle, és semmi sincs közöttünk, a letöltés 7,5 a feltöltés 2,9. De volt már, hogy 10-15 körüli letöltést is mértem (lehet most megy egy másik gépen is valamilyen letöltés, nem tudom...). De tekintve, hogy alapvetően csak netezésre használom így, nekem megfelel.
-
OLE-3
tag
Sziasztok
Melyiket ajánljátok inkább?
TL-WR941ND vagy elég a kistestvére (TL-WR642G) is? -
zerone
tag
20 Mbites Chello mellett néznék valami pofátlan olcsó routert, jó vezetékes is, csak Xbox Live miatt kéne, ne haljon meg, ha megy torrent meg valami letöltés boxon is, semmi extra.
Netgear RP614 kategória szerintetek nagyon feldobná a talpát tőle? Mondjuk amikor zúznék le Live-ról valamit, lehalkítanám a torrentet, nem kell tank. Környéken még netet se lopnak, szóval titkosítés se kell.Mivel csak a boxos miatt kell, 10K-nál többet nem adok érte.
-
dr.bubo
őstag
Egy 54 Mbit/s router lehet, hogy nem tud videokat(HD-röl ne is beszéljünk) akadás mentesen küldeni, főleg, ha már zavaró tényezők fellépnek.
Pl. PC-router-PS3, oda nekünk már nem volt elég a wifi (csak egy sima téglafal van közte),
a PS3 és a router egy szobába van, a Pc a másikban, Wifin akadozott a film, a PS3-t és a routert kábellel kelett összekötni, igy már a HD filmek is akadás mentesen nézhetők a TV-n.
-
harry
veterán
Szerintem alapvetően bármelyik, nem is a routertől függ, hanem az átviteli sebességtől, amit meg sok minden befolyásolhat, így pl. első sorban a távolság, és az átviteli közegben lévő zajforrások, zavaró dolgok (falak, rádiós eszközök, stb). De egy átlag lakáson belül szerintem azért a legtöbb router tud legalább akkora sebességet, ami egy video-streamhez elég (mennyi ez, 1-2Mbit?). Vagy ha nem, akkor úgyis kell venni egy jobb antennát, vagy át kell helyezni dolgokat, stb.
-
Sefter
veterán
leszűkült a kör
melyiket a 3 közül:
Dlink DIR-655 (~25e)
Edimax BR-6574N (~20e)
Belkin N1 Vision (~30e) -
marcee
addikt
Lecserélném a routeremet egy USB nyomtató és fájlszerveres (lehetőleg két port), gigabites modellre. Wifi nem baj ha N-es.
Tudtok mondani néhány jól működő darabot? -
vante
aktív tag
video/audio streaminghez (skype, msn video) milyen wlan routert (D-Link-ek közül) ajánlanátok, ami bírná is a folyamatos alkalmazását. Ár most mindegy, csak szeretnék tisztában lenni vele, hogy melyik lenne alkalmas rá. Köszöntem
-
Sefter
veterán
és ha csak egy megbízható N-es routert keresek...melyiket ajánljátok?
-
bolvar
senior tag
üdv
sajnos ebben a témában nemvagyok túl jártas így hát érdeklődnék hogy valami jobb n-es routert mennyiért lehetne kapni.előre is köszi a segítséget.
üdv bolvar -
harry
veterán
válasz
jerry311 #4233 üzenetére
Két linux között próbáltam
Rendben, akkor marad cat5e, a sebesség elég is, csak érdekelt, hogy a gyakorlatban lehet-e ennél többet elérni egyszerű otthoni berendezésekkel (vagyis egy egyszerűbb switch-csel, és sima utp kábellal).
Amúgy azt furcsállom, hogy ha csak simán egy keresztkapcsolt kábellal kötök össze két gépet, akkor ilyen 12-13MB/s sebességgel másoltak, holott azt gondolnám, hogy a gigabites kártyák miatt ott is gyorsabbnak kéne lennie. -
gaben
aktív tag
Sziasztok!
Egy WLAN router kellene nekem,ami tud nyomtató megosztást is.
Egy USRobotics USR815465 rooter-re gondoltam [link]. Vélemény erről a típusról,vagy esetleg másik?
Valamint a nyomtató megosztással kapcsolatban lenne kérdésem,hogy a szoftver által támogatott funkciók, tintaszint figyelést, 2 oldalas nyomtatás,stb. gondolom nem támogatja...Vagy ez kivitelezhető vhogy? -
harry
veterán
válasz
dr.bubo #4226 üzenetére
Na tegnap végre néztem egy tesztet, 23-24MB/s között volt, szóval ment. De ez hogy is jön össze? Hiszen az elméleti sávszélesség jóval több.
Amiket néztem:
Cat5 kábel, 100-as switch - 7-8MB
Cat5 kábel, 1000-es switch - 12MB-s --> ami elvileg ugye a 100mbit elméleti maximuma (vagyis jelen esetben a kábel a szűk keresztmetszet, az elsőben meg a switch).
Cat5e kábel, 100-as switch - 7-8MB
Cat5e kábel, 1000-es switch - 23-24MB.
Mondjuk utóbbi nem tudom mennyire számít a gyakorlatban átlagosnak. Nem kéne ennek sokkal gyorsabbnak lennie? 1 nagy, 4,4GB-os filet másoltam (írtam egy sata vinyóra egy távoli sata2 vinyóról). Cat6-os kábellal lenne gyorsulás? Majd lehet veszek két kisebbet, próbaképp. -
harry
veterán
válasz
pukkancska #4227 üzenetére
Igen, de ezt most mondom harmadszor.
-
Gabás
addikt
válasz
pukkancska #4227 üzenetére
el, akár sokkal több is
-
pukkancska
tag
80 méter kábelen eltud menni a routertől a gépig a 2mbit?
-
Sefter
veterán
sziasztok!
Létezik ilyen wifi router ?
- N-es (300Mbit/s)
- beépített NAS
- megbízhatóesetleg cserélhető antennás, de ez nem feltétel...
-
dr.bubo
őstag
válasz
pukkancska #4221 üzenetére
UTP patch kábelt vegyél.
-
pukkancska
tag
köszönöm a felvilágosítást!
Akkor veszek egy vezeték nélküli routert és vezetékkel fogom összekötni a 2 gépet. Vezetéknélküli sajnos nem jó, a részletekbe nem mennék bele. Milyen vezetéket kell venni a routerhez? -
harry
veterán
válasz
dr.bubo #4218 üzenetére
Rendes tesztet még nem tudtam csinálni (nem nagyon voltam otthon, és lehet cat5e kábel sincs [bár csak akad kettő]), de majd hamarosan
Illetve a wifit "teszteltem" - egy 6 emeletes ház félemeletén volt a router, de a 4-6 emeletek között nem ment, alig volt jelerősség, és nem is tudtam csatlakozni, a 3. emeleten már igen, ott neteztem is, bár azért lassúcska volt. De úgysem ilyen környezetbe szántam, csak a lakásba (egyelőre), oda meg tökéletes, később meg antennát is cserélhetek akár.
Majd tervezek venni kábelt és csatikat is, jó az, ha van (mindig letöröm a csatik végéről a biztosító pöcköt, nincs rajtuk ilyen védő cucc / törésgátló). Mennyinél kezdődik egy normális krimpelő fogó? 2-3k-ért is lehet kapni, bár ez nem tudom milyen... Persze elég olyan, ami otthoni felhasználásra megfelelő, mármint nem több száz csatit akarok megcsinálni, csak egyszer a hálózatot, meg ha bővítem, vagy ha épp kell kábel, stb...
-
harry
veterán
válasz
pukkancska #4214 üzenetére
Van vezetékes router, mondjuk ha már veszünk, érdemes lehet meggondolni a vezeték nélkülieket is - természetesen ezekre is lehet vezetékesen kapcsolódni (általában 4 gépet lehet rákötni, vagyis 4 portosak), csak így akkor lesz egy wifi is, ami később még jól jöhet. Persze nem árt normálisan beállítani akkor is, ha nem használod, nehogy más kapcsolódjon rá, de ezt általában elég könnyen el lehet végezni, akár a hozzá adott szoftverrel is.
80m-en, mint írtam is, nem szükséges extra árnyékolás vagy jelerősítő a leírások szerint.
A router 4 portja (LAN port) mellett van egy WAN port is, ezt kell a telefon routerből jövő kábellal összekötni. Alapvetően folyamatosan kapcsolódik, de az nem baj - ha változna az IP-d, amit a szolgáltató ad, az természetesen a routerben is változik, vagyis ebből jóformán nem látsz majd semmit.
A két belső gépednek pedig a router fog IP-t adni, dinamikusan (dhcp), amivel szintén nem kell foglalkozni. -
dr.bubo
őstag
válasz
pukkancska #4214 üzenetére
A modem a router összevan kötve. A router kapcsolodik a netre folyamatosan, de belehet állitani, hogy ne állandóan kapcsolodjon.
A router a szolgáltatódtól kap ip-t, a gépeidnek pedig a router fog osztani ip-ket dhcp-n.
Vezetékes router: [link]
De szerintem érdemes wifi router venni (ahoz is lehet vezetéken kapcsolodni):[link]
-
harry
veterán
válasz
pukkancska #4212 üzenetére
80m még belefér (elvileg 100 a max Cat5e esetén, de azt hiszem sima Cat5-nél is). Dinamikus IP szintén nem. És igen, leginkább egy routerrel.
-
pukkancska
tag
T-online 2Mbites adsl-em van.
Megszeretném osztani 2 gép között. Az lenne a kérdésem hogy mivel tudnám megosztani? Routerrel vagy valami mással is lehet? A 2 gép elég messze lenne egymástól kb.80 Méter ezért vezetékkel szeretném megoldani. Ez lehetséges?
Az nem gond hogy minden csatlakozásnál más Ip-t kapok? -
harry
veterán
válasz
dr.bubo #4209 üzenetére
Megnéztem sima cat5 kábellal, így egyik gépről másikra a switch-en keresztül 12-13MB/s volt. Gondolom akkor Cat5e-vel még gyorsabb lesz.
Routert is belőttem, működik, a wifi is, 108MBit static-kal nem ment, dynamic módban már igen (vagyis gondolom vissza vette 54mbit-re, hát, legyen). Most átállítottam, router helyett "switch" ként funkcionál, így is megy.
Pontosabban, megnéztem úgy, hogy a routertben a WAN-t dinamikusra raktam (mivel amúgy sincs oda dugva semmi), a belső alhálót beállítottam arra, amin a másik gép is volt. Így, ha a dhcp-t lekapcsolom, akkor teljesen jó. Ha a dhcp-t hagyom, akkor nagyon lassan, de ment pl. a pingelés. De miért? Átjárónak a másik gépem címét osztja (amiről tovább van osztva a net), DNS-t is oszt, szóval szerintem mennie kéne. Vagyis ment is, csak nagyon lassan (3-4 másodperc névfeloldás, újabb 3-4sec első visszhang, stb).
Mindjárt bekötöm a körbe ismét a gigabit switchet, és megnézem azt is. -
harry
veterán
válasz
dr.bubo #4205 üzenetére
Végül a TP-link 108MBites routere lett, és egy AlliedTelesis 8portos gigabites switch. Utóbbit most próbálgatom. Gigabithez elég a Cat5e kábel, vagy inkább Cat6?
A TP-linkből a 108-as és az 54-es is kb egy árban volt, szóval szinte mindegy. Hogy 108mbitet támogat-e a kártyám, nem tudom... De ha a/b/g/n-es, akkor azért gondolom tudna annyit. De ha végül nem, az sem akkora gond. -
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
Keresnék egy olyan routert amivel tudom a kimenetek sávszélességét korlátozni,tehát pl látom hogy wifin van 3 laptop,és ebből kettőt korlátozni szeretnék,korlátozás alatt sávszélesség korlátot értek, mert elég zavaró hogy az albérlőm lefogja a netem. :/
Tudtok ajánlani olyat ami annyira nem drága lehetőleg ne több mint 15,és esetleg még Media Marktban is kapható,de ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg is érdekelne.
Köszi
-
harry
veterán
Tekintve, hogy a notim wifije N-es, ezért arra gonoltam, hogy esetleg az 54Mbitesnél valamilyen gyorsabb eszközt keresnék.
N-es wifi routerből hirtelen ezt találtam, bár mintha túl olcsó lenne a tudásához: [link], infVagy egy 108Mbites AP/router. Ezt mondjuk nem egészen értem, hogy ha g szabvány, akkor hogy érnek el nagyobb sebességet. [link], [link]
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- E-roller topik
- OLED TV topic
- Sokat megélt veterán CPU-t hoz vissza a piacra az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Robotporszívók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Honor 200 Lite 8GB 256GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 13 M4 2025 16GB 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Alaplap i3 proci és 8gb ram
- Amd FM2 félkonfig
- Eredeti Lenovo USB-C 135W töltők
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Thunderbolt TB16 dokkoló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest