- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
DEJVID
őstag
Sziasztok! Adott egy tégla ház, ahol most a szolgáltatói cisco modem/router tesz szolgálatot. Kerti buliknál kb. 7 méterre a routertől már elég gyengusz a wifi, igaz a szög miatt nagy falrészt kell átlőnie. Kéne egy olyan router, aminek ez nem lenne gond, illetve a kb. 20 méterre lévő tégla építménybe is eljuttatná a hálózatot. Ez már nincs lapos szögben, tehát a fal már nem lesz olyan sok, csak a távolság. Emelet, pince, egyéb nincs, ugyanaz a magasság mindenhol. Ár mondjuk legyen 30 körül, persze nem gond, ha kevesebb. Szóval van olyan készülék amivel megoldható lenne?
-
ati888
senior tag
válasz
Gubek-Einste #48597 üzenetére
Hello!
UPC 60-as netemet megemelték 120-asra, jelenleg egy D-Link DIR600 routerem van, ami úgy látom már kevés nekem, 2 telefon és 2 notebook van a családban, semmi különleges kívánság, vályog falak. Visszaolvastam a fórumot és ha jól látom nekem az Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3 lenne a jó választás (szeretném minél kevesebből megúszni). Ha így van egy megerősítés jó lenne, mert akkor indulnék megvenni. A két tipus között van valami lényegi különbség? Mert ha nincs akkor az olcsóbbat veszem.
köszi
Ati
-
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #48597 üzenetére
Nagy köszönet ! Most indulok bevásárolni, telóról még idenézek.
Respect a gyors válaszért. -
-
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #48595 üzenetére
Értem.
60-70mbit
4-szintes társasház, új építésű, tégla, földszintes lakás, 3 szoba, 75nm, nagy nappali sarokban a router, VDSL (Invitel), a tv a nagyobbik szobában.
Elválasztó 1 téglafal, de a router és tv közötti légvonal szinte párhuzamos a fallal, tehát majdnem hosszábban kell ezt a téglafalat elmetszeni kvázi.. (tudom, a rádiójelek pattognak is falak között, de kb. így tudom most ezt definiálni).
2 N-es telefon (bnő Samsung, saját Xiaomi) WiFi-n illetve a PC-m kábelen.
Fájdalomküszöb 20e, de a fájdalomtoleranciámtól függően ez képlékeny, mindenesetre 30-40-ezreket egy router-re már nem szívesen adnék ki, van linux-os NAS-om is, 50 körül már építek inkább egy router-t mini ITX alapon, vagy ilyesmi.
Most csak egy instant, stabil, jó wifis képességű, out-of-the-box doboz kell.
Skicceltem gyorsan egyet. (Bocs, nem vagyok nagy művész). Piros a router/gép, itt jön be a DSL kábele. Kék a jobbra néző tv. -
-
törölt tag
válasz
Intruder2k5 #48593 üzenetére
Köszönöm !
Most sikerült megtalálnom, mit tud a tv-m wifi szinten. Nem tudtam, hogy N-en is van 5GHz (ezzel ér el még nagyobb sávszélt, gondolom).
Ennek alapján lőhetnék akkor az 5GHz-re is ?
-
-
törölt tag
Sziasztok,
szeretnék venni vmi komolyabb hatótávú b/g/n router-t, ac nem fontos, de ha van, na bumm, oké.
A Tv-m ugyanis nem tud ac-t, n-ig megy, viszont két fallal arrébb van - vmi erős antennás megoldást keresnék, WRT és hasonló hekkelések nem fontosak. Legyen jó, megbízható router, routing funkcióiban is erős legyen, ne egy gyenge procis valami. 4K, youtube, torrent, minden megy.Eddig egy TL-WR1053ND-m volt, de anyámnál hagytam... kell vmi új csoda. Erős proci, jó antenna. NAS és egyéb funkciók sallang... nem szempont.
Köszönöm !
-
-
sagit
veterán
válasz
Gubek-Einste #48589 üzenetére
Közbe szerkesztettem kettőt
-
-
sagit
veterán
válasz
Gubek-Einste #48587 üzenetére
hmm, okay
amúgy a netgear-el mi a baj? azért kérdezem mert ausztriában lakom és ez itt lenne, hardverapróról is meg tudom oldalni a vásárlást de az macera
szerk: ahogy látom ez újan 100 euró környéke amazonon szóval ez is lehetne, miben jobb mint a netgear?
szerk2: VDSL2 van nálam, és a modemem se a legmegbízhatóbb cucc... az se lenne hátrány ha a cucc egyből modem is lenne mint pl az ASUS DSL-AC65U 1200 Ez ugyan az mint a sima AC65U vagy jól látom hogy ezen nincs USB 3?
-
-
sagit
veterán
Sziasztok
30k-ért tudnék venni egy Netgear Nighthawk X4 AC 2350-et. Fél éves, gar doboz, a kérdésem az lenne hogy a használt piacon ettől ennyiért tudnék mást venni ami jobb? Pár évig nem vennék routert ( Olyan 5-6)
Rá lesz aggatva 7-8 Wifi ezköz, fele-fele AC/N, egy vinyó lesz rákötve usb3-on, és egy asztali gigabit etherneten.
Stabil és nem belassulós rutert keresek amivel tudok a rákötött vinyóra torrentezni (magán a routeren fusson a kliens) , onnan a fájlokat nagysebességgel mozgatni az asztali gépre gigabiten, és ac dualband wifin laptopra.
Kb ennyi
-
szata.68
senior tag
válasz
Gubek-Einste #48584 üzenetére
Köszi,és bocs az offért!
-
válasz
rgeorge #48577 üzenetére
Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3
Dual band wifivel: Asus N56U, TP-Link 3600/4300
20k felett: Asus N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9Asus router-ek elég sok mindent tudnak gyári firmware-rel is.
#48578 pollai
Az Archer C8-cal nincsen sok tapasztalat így nyilatkozni sem lehet róla nagyon.
Az AC56U bevált, ismert/kipróbált eszköz így gond nem lesz vele.
További ajánlott eszközök fentebb vannak.#48581 capafog23
Nincsen olyan, hogy "erősebb" antenna, az antennának nyersesége van, az ajánlott eszközöké gyárilag 5 dBi, lehet nagyobb nyerességüt is kapni de gyakorlati tapasztalat alapján alig és/vagy egyáltalán nem jelent többletet mint a gyáriak, sőt szélsőséges esetben akár rosszabb is lehet.
Az adó teljesítmény törvényileg szabályozva van, van eszközök amelyeken ez változtatható (gyárilag vagy CFW) de ezektől sem szabad csodát várni.
Ha nem megfelelő a lefedett terület nagyság és/vagy a sebesség akkor jobb megoldás egy újabb eszköznek a beüzemelése mint az antenna cserélgetés/adó teljesítmény növelgetés.#48582 szata.68
Nem ide való kérdés, ITT kellene inkább érdeklődni. -
szata.68
senior tag
Helló
Van egy Asus N15U roterem. Azt látom a sajátgép-hálózatnál,hogy néha megjelenik 1-2 telefon,ami biztosan nem az enyém. Hogyan tudnám őket kizárni? Az asus oldalra nem gyári már a jelszó, és vendéghálózat sincs engedélyezve. (a normál hálózat is természetesen kódolt) Lehet,hogy kitalálták a kódomat?
A szomszédban van egy kávézó/kocsma , szerintem onnan vannak a leecherek. -
capafog23
őstag
válasz
Gubek-Einste #48576 üzenetére
Drágábbak között nincs esetleg olyan aminek erősebb az antennája?
-
törölt tag
Tegnap este üzembe helyeztem az ac56u + linksys wumc710 kombót, és elég jól teljesítenek.
Az upc-s routerhez képest az ac56u teljesítménye lenyűgöző, kb. 8m távolságban 3 fal mögött (a két szoba között fürdőszoba + wc van) is maximumon van a jelerősség és kb. 90-100Mbit a stabil sávszélesség 5GHz n-es wifin.
Ugyanezen a helyen a linksys ac bridgen keresztül 240Mbitet tol stabilan, akadás nélkül.
20GB mkv file másolásával teszteltem a laptop és a nas között:
lan: 80-90MByte / sec
5GHz n-es wifi: 12-13MByte/sec
ac bridge: 30MByte/sec
Ugyanez az upc routerrel nem érte el az 5MByte/sec-et 2.4GHz-en, az 5GHz teljesítménye meg olyan drámaian lecsökkent az adott távolságban, hogy folyamatosan szakadozott.
Annyi csalódás ért összesen, hogy a hétvégén az új kütyükkel akartam játszani, de az egész kicsomagolástól kezdve beállításokkal együtt fél óra alatt üzemkész lett, így valami más hétvégi program után kell néznem.
Még egy érdekesség (lehet, hogy volt már szó róla): az ac56u-val nem kell az upc routert bridge módba állítani, elég az upc router egyik kimenő lan-ját az az56u wan-jába kötni, a többit már automatikusan intézi. -
Multibit
nagyúr
válasz
rgeorge #48577 üzenetére
Ha ragaszkodsz az OpenWRT-hez, olyan routert kell venned, ami hw NAT nélkül is képes a 240 Mbps NAT-olására. A TP-Link TL-WR1043 v2/v3 talán képes erre. Érdeklődj a router topikjában, ott szinte mindenki OpenWRT-t hegeszt a routerére! Ott talán meg tudják mondani, hogy mekkora az újabb fajta 1043-as sebessége hw NAT nélkül.
-
|AP|
veterán
úgy néz ki végleg megadta magát a TP-Link 1043 V1-esem tápja.
Arra gondoltam már nem gyógyítgatnám, inkább szintet lépnék. Ami elvárás az új routerrel szemben az az USB 3.0 csati és a 2,4-5Ghz egy időben (Chromecast 2 miatt).
Így jutottam el az Archer C8-ig, nagyjából ez a maximum árban, amit szánnék rá, és tudja az elvártakat.
Úgy látom nem igazán van rá custom fw, de ha a gyárival nincs különösebb gond, akkor nem is igényelném.
Alternatívaként felmerült még az ASUS RT AC56U. Melyikkel járnék jobban, esetleg van-e más lehetőség, amit érdemes lenne megnézni?
UPC-s Fiber Power240 net csomagom van, és a stabilitáson kívül még az lehet szempont, hogy az okostévé minden további nélkül le tudja játszani az USB-re (3.0) dugott HDD tartalmát. -
rgeorge
addikt
Üdvözlet! Az UPC jóvoltából elavult az eddigi routerem (TP-Link WR1043ND V1 + OpenWrt), mert a 240-es netet már nem bírja több okból sem. Sajnos van egy két olyan funkció az OpenWRT-ben, amit kihasználok, elsősorban amiatt, hogy munka közben tudjam az otthon lévő gépe(ke)t elérni, pl. rengeteg port-forward + wake-on-lan a web-es felületről.
Egyelőre nem találok olyan routert, ami gyári programmal tudna wake-on-lant a webes felületről, a custom firmware pedig nem mindig megoldás, ha jól tudom, a WAN-LAN HW NAT-olás sem mindenhol adott ezekkel a rendszerekkel. Megoldás lehet a VPN is, ha tudja a router, azon keresztül a kliens tudna wake-on-lan-t is.
A sávszélességtől eltekintve a jelenlegi router mindent tud, amit kell, a wifi is jól használható, az USB-t nem használom ki (van NAS is).
Két opciót látok: egy olcsóbb megoldás, ami kizárólag csak az internet sávszélesség problémáját orvosolja, a másik egy időtállóbb megoldás AC-s wifivel stb.
Mit tudtok ajánlani? -
-
capafog23
őstag
Családi házba, 1 szint meg 1 fal lenne a router-laptop közötti távolság.
Nincs gyors net csak 5Mb/s a valós letöltés kb.
Most valami 5 ezer forintos router van és az nem tudja átvinni a teljes sebességet egy szinttel lejjebb. Úgyhogy valami olyan routert keresnék ami erősen tudja küldeni a jelet falakon át.
Remélem érthető ami leírtam, előre is köszi a segítséget. -
KaHubert
csendes tag
Hello!
1000-es digim van egy ASUS RT-N66U-s routerrel. Az lenne a problémám, hogy ezzel a routerrel most úgy 160/130 Mbps-kel megy, míg ha egyből a gépre dugom a netet 900+-t ad. Úgy gondolom, hogy valami probléma van a routerrel, ezért szeretnék venni egy újat. Melyik routert ajánlanátok?
Előre is köszönöm a segítséget. -
válasz
#44630784 #48569 üzenetére
Ezt a kérdést inkább ITT tedd fel.
#48571) dicenem
20k felett: Asus N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9 -
Poultier
tag
Hali!
Édesanyámékhoz bekötötték a z 500-as DIGI netet, viszont a régi TP-Link routert nem tudja a névleges sávszélességet. Tudtok ajánlani valami megbizható routert?
-
törölt tag
válasz
MaCS_70 #48568 üzenetére
Sziasztok!
A NAS<->médialejátszó projectemhez végül vettem egy AC56U-t és egy Linksys WUMC710 bridge-t.
Kérdésem, hogy van-e értelme DD-WRT-t telepíteni a routerre, vagy amire nekem kell:
- 1 db. nas és az 1 db. médialejátszó közötti gyors kapcsolat,
- 2 laptop, 2 telefon, 1 iPad-hoz wifis net egy 55nm-es társasházi lakásban
igazából felesleges?
Illetve a dd-wrt telepítésével elvesztem-e a garanciát. (Most nem a hibás telepítésből adódó brickre gondolok, hanem hardveres meghibásodásra.)Előre is köszi a választ.
-
válasz
bati1989 #48567 üzenetére
Két kültéri Acces Pointtal hozz létre kapcsolatot, a hálózatos topicban két hete volt ez a téma.
A lényeg, hogy a router hatókörének a felfújása nem jó megoldás, a vezetéket kell kiváltanod egy irányított rádiós kapcsolattal, aminek a két végén egy-egy AP áll, mindkettő az adott hálózati részhez kapcsolódva.
MaCS
-
bati1989
csendes tag
Sziasztok!
Milyen routert ajánlanátok olyan esetben ha egyik háztól a szomszédos házig szeretném eljuttatni az internetet vezeték nélkül? A szüleim mellett lévő házba költöztem. Nem akarom internetet beköttetni. Át lehet juttatni kb. 30-40 m távolságra a jelet vezeték nélkül? Úgy, hogy az stabil legyen és erős? Ha igen milyen roueterrel? Vagy milyen technológiával?
A válaszokat előre is köszönöm!
-
kidii
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #48547 üzenetére
Értem, köszönök szépen mindent!
-
gaben75
tag
válasz
Gubek-Einste #48564 üzenetére
köszönöm
-
-
gaben75
tag
válasz
Gubek-Einste #48537 üzenetére
Szia,
Azt lehet tudni hogy a TP-Link Archer C2 miért nincs az ajánlottak listáján ?
-
Szia!
Az említett router 300Mbps WiFi képes, ráadásul dual band is, én nem hiszem, hogy különösképpen gondot kellene okozzon neki, vagy ha mégis, akkor semmi garancia nincs rá, hogy másikkal nem ugyanolyan lesz. Persze ac szabványon jóval nagyobb sebesség áttolható, de ahhoz kellene az ac-s kliens is.
Egész biztos, hogy a klienseknek és a környezetnek megfelelően, jól van konfigolva a WiFi? Ha nem vagy benne biztos, akkor itt kérdezz rá, mielőtt újat veszel.
-
R a y
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Van egy öreg, 2009es cisco wrt320n routerem. Egy hónapja vettem egy egy nas-t, de úgy tűnik ennek a nasnak a kiszolgálásához sajnos kellene egy gyorsabb router, mivel a 1080-as hd filmeket wifin nem nagyon viszin. Az itthoni net 30-as, de a lényeg hogy a belső hálom a lehető legjobb legyen hogy akadás mentesen le tudjak játszani bármit.Köszönöm!
-
chesterboy
tag
válasz
Gubek-Einste #48559 üzenetére
Fájlok másolásához belső hálón.
-
válasz
chesterboy #48558 üzenetére
Elvileg igen de mire szeretnéd ezt használni?
-
chesterboy
tag
Sziasztok. Usb 3 ethernet átalakitóval nagyobb sebességet tudok elérni usb2-n mint a 100-as porton?
-
-
venndi
csendes tag
válasz
krealon #48554 üzenetére
Nekem csak ADSL kell, a VDSL nem szükséges. Miért bonyolítja ez a helyzetet? Az ADSL splittertől ugyanúgy elvezetem a routerba nem? Igazad van, jelen helyzetben felesleges a fritzi, de ha olcsóbban kapok jobbat, akkor azt veszem. Szóval mivel lenne bonyolultabb a beállítás?
-
krealon
veterán
válasz
venndi #48553 üzenetére
"A Fritz box 7390 jobb, mint az Archer C5? "
Ha meg kell kerdezned, akkor nem jobb.
Rengeteg dolgot tud a Fritz, de alap dolgokra konyebb az Archer-t beallitani.A VDSL modemet pedig jobb ha a szolgaltato adja, kulonben problema eseten elkuld azzal, hogy "a hiba az on keszulekeben van".
-
krealon
veterán
"Adott egy DIGINet 1000-s csomag ehez szeretnék egy normálisabb routert."
vagy Osszefoglalo
"a router egyik portjából kábelen átmenne a net egy másik házba ahol is egy switch van, oda kellene nekem valami kütyü amit a switch-be dugva tudok Wifin netet tudok adni okos telefonnak és Notebooknak."
Barmely Wifi router megteszi, amit AP / Switch modba allitasz. (Vagy dragabban veszel egy eleve csak Access Point-kent hasznalhato eszkozt.)
Szerk
Lassu voltam....(#48551) Gubek-Einste
"Asus router esetén van dedikált AP mód így nem kell a fenti trükközés."Pontosabban a fenti trukkozesre csinaltak egy nyomogombot.
Dehat (tobbek kozott) ezert (is) szeretjuk az ASUS routereket.
-
Jó lenne tudni 1-2 dolgot:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?Ajánlott eszközök 20k-s határral:
20k felett: Asus N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9Másodlagos eszköznek is vegyél egy sima wifi router-t, átrakod AP/Switch módba és akkor nem kell a switch sem. Eszközből pedig a fent ajánlottak közül még egy.
Asus router esetén van dedikált AP mód így nem kell a fenti trükközés.#48550 Levi123
Igen, olcsó húsnak híg a leve, egyáltalán nem ajánlott a DS-Link eszközök. -
Levi123
senior tag
Erről mi a véleményetek: DS-LINK DS-WDR3000N
Olcsó húsnak híg a leve? -
Xeon7
aktív tag
Sziasztok,
Router vásárlásba kérném a segítségeteket.
Adott egy DIGINet 1000-s csomag ehez szeretnék egy normálisabb routert.
Illetve olyan kérdésem lenne még, hogy a router egyik portjából kábelen átmenne a net egy másik házba ahol is egy switch van, oda kellene nekem valami kütyü amit a switch-be dugva tudok Wifin netet tudok adni okos telefonnak és Notebooknak.Előre is köszi a segítséget.
-
Lacusa
csendes tag
Sziasztok. Van egy telenoros alcatel x602d típusú modemem. Ezen szeretnék mobilnetet wifin megosztani egy routeren keresztül. Valaki használ ilyet? Melyik router támogatja? Köszi.
-
Nincsen ilyen "bika" repeater.
Ha a net sebesség nagyobb mint a felezett link sebesség akkor átmegy a teljes net sebesség.
Vályog mellett az 5 GHz nem sokat ért mert bár nagyobb sebességre képes azonos körülmények között de az akadályozó tényezőkre (pl vályog) sokkal érzékenyebb.#48546 morfondőr
Továbbra is jó lenne tudni, hogy milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) lenne használva?
Jelenleg milyen eszköz van szolgálatban?
30k-s határral:
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U/AC56U, TP-Link 3600/4300/Archer C5/C7 -
morfondőr
addikt
válasz
Gubek-Einste #48533 üzenetére
A körülmények elég mostohák, mert kb 10 Mbit-es netet kellene osztani két épület között a munkahelyen. Nyilvánvaló hogy a felhasználás mértéke is ehhez igazodik.
A jelenlegi router-el viszonylag jó a jelerősség mindenhol, de sokszor össze omlik ha sok eszköz csatlakozik. A lényeg tehát hogy bírjon minél több eszközt, árban kb 20-30 ezer körül gondoltuk. -
venndi
csendes tag
Melyik router a jobb választás?
TP link WDR3600 vagy TP link Archer C5, esetleg Archer c7? -
kidii
csendes tag
válasz
A környezet miatt erősebben megfontolandó a csak 2,4 GHz-s eszköz használata.
Tehát akkor hiába vennék 5 GHz-est, sokat úgy sem érnék vele, igaz? :/
Egyébként nem létezik valami bika repeater, ami megegyezne a router eredeti sebességével pl. felezés mellett?
-
e-newsee
addikt
válasz
Köszi a tippeket.
A maradék két kérdésre:
Egy nagyjából L alakú 56m2-es lakás, aminek a belső falai gipszkartonok, és a router majdnem a lakás közepén van, a két laptop ugyanabban a szobában. De a jelenlegi router is simán átlátja.
Milyen net sebesség mellé kellene a router?
100/50-es Diginet 100 -
gaben75
tag
válasz
Gubek-Einste #48537 üzenetére
Köszönöm.
Még filózom rajta hogy kell-e nekem az dual band?
Köszönöm mégegyszer -
-
gaben75
tag
válasz
Gubek-Einste #48535 üzenetére
Először is köszönöm a választ.
A dual band wifi az mit takar?
Ha csak 2,4 Ghz-et tud akkor gondolom a régebbi gépek nem látják majd ? -
-
gaben75
tag
Sziasztok,
Kezdi magát megadni a TP-Link WR1043ND v1-es router-em:-(.
Naponta lefagy csak resetelés segít.
100/50 Digi nethez (nas-ről éjjel nappal megy a torrent) mit tudnátok ajánlani mondjuk 10000-15000 ft között?Köszönöm.
-
válasz
junior11 #48528 üzenetére
A wifi adapter egy N300-as így körülményektől függően kb 80-100 Mbps-re lehet számítani vele.
A vezetékes hálózatnak semmi köze a wifi-hez.#48530 e-newsee
Dual band wifi-vel: Asus N56U, TP-Link 3600/4300Magyarán a wifin másolás legalább lefedje az USB 2.0 vinyóra írási sebességét.
Ez nem fog összejönni.Vagy ez nagyon elvetemült ötlet?
Annyira nem.#48531 morfondőr
Mennyi lenne a beszerzésre?#48532 kidii
A vályog a wifi nagy ellensége.Erősebb routerrel ezt ki lehetne küszöbölni?
Kábelezésen kívül nem fog segíteni sok minden. A repeater alapból felezi az elérhető link sebességet és ehhez hozzá jön még vályog csillapító hatása is.Ajánlott eszközök 20k-s határral:
20k felett: Asus N65U/N66U/AC55U/AC56U, TP-Link Archer C5/C7
A környezet miatt erősebben megfontolandó a csak 2,4 GHz-s eszköz használata. -
kidii
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #48520 üzenetére
Köszönöm a választ!
A router v1-es.
Otthoni környezetbe lenne szánva, igazából 2-3 vályog falat kell átlőni, legalább 10-15 méteres távolságig. (http://sketchtoy.com/66584472 nagyjából így kell elképzelni a ház alapját.)Milyen net sebesség mellé kellene a router?
Jelenleg egy 30/5-ös van, de ha minden jól megy, akkor hamarosan jön az optika, szóval bírnia kellene a routernek.Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Maximum 10 eszköz (TV, médialejátszó, NAS, okostelefon) szokott a routerhez csatlakozni egyszerre, persze ha átjönnek vendégek, akkor nő a maximum.Mennyi lenne a beszerzésre?
Százezreket nem akarok rá költeni, de hogy ha 50.000 Ft-os eszközzel "tökéletes" élményt lehet nyújtani, akkor inkább spórolok rá, minthogy megvegyek egy gyengébb eszközt, amivel csak kevésbé fogok szívni.
(http://sketchtoy.com/66584514 Egyébként fura, hogy bármit amit a NAS-ról akarok nézni az 1-es médialejátszón, azon akadás nélkül megy a FullHD film is, míg a 2-es médialejátszón akadozik még egy SD sorozat is. Ugyanazzal az adapterrel próbáltam, a 1-es lejátszó maga a routerhez csatlakozik, a 2-es pedig jeltovábbítóhoz. Erősebb routerrel ezt ki lehetne küszöbölni?) -
morfondőr
addikt
Üdv mindenkinek!
Olyan routert keresek, amivel stabilan 10-15 eszköznek meg lehet osztani a netet wifin keresztül. Milyen kategóriában keresgéljek, esetleg 1-2 ajánlott típust is szívesen vennék!
Előre is köszi a segítséget! -
e-newsee
addikt
Sziasztok!
Gondoltam beújítok egy routert az eddigi WR741ND helyett.
A következő rendszert szeretném kiépíteni. Van egy régi lapos Kodival médialejátszónak kötve a tévére (szeretném majd egy mini pc-re cserélni idővel). Van egy külső vinyóm (3.0) a filmeknek, sorozatoknak, stb. Van két laptop, ahonnan a vinyóra érkeznének a fájlok. Szeretném a vinyót a Routerre kötni és megosztani, hogy a két laposról rá tudjam másolni a fájlokat, a Kodival pedig lejátszani. A két lapos elég sokat mozog, szóval azok wifin mennek a hálózatra. A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e ajánlani egy olyan routert, ami ezt a konfigot a legjobban támogatná? Magyarán a wifin másolás legalább lefedje az USB 2.0 vinyóra írási sebességét. Lehetőleg meg szeretném úszni 15, max 18k-ból. De az a nagyon max. Vagy ez nagyon elvetemült ötlet?
Köszi a tippeket előre is! Wifiben nem nagyon vagyok otthon, rátok hagyatkozom. -
HF77
őstag
válasz
Gubek-Einste #48527 üzenetére
köszi
-
junior11
veterán
válasz
Gubek-Einste #48527 üzenetére
Köszi, bevallom, max az Asus N12D1 áráig szerettem volna költeni, de ha az Asus N18U/TP1043ND nagyobb sebességet fog biztosítani mint 70mb/s, akkor várok a vásárlással, s ha meglesz rá a keret, akkor azt választom.
Switch tekintetében egyelőre meghagyom a mostanit (TP LINK SF1008D), később ha szükséges lesz, lecserélem gbitesre, pl. TP LINK SF1008D.
A notebook intel centrino(r) wireless n-2230 WLAN kártyája [link] nem lesz gyenge, kevés a Gbit routerhez vagy a 10/100-as nethez?
-
válasz
junior11 #48524 üzenetére
Az Asus N2 D1 olyan 70 Mbps-ig elég, a felett már gigabites típus kell.
Az Asus N18U hardveresen erősebb és gyári firmware-ben is többet tud mint a TP-Link 1043NDv2/v3.
Minden típusról lehet olvasni panasz, ezek jó része user error-ból fakadnak.
Lecserélheted a switch-et is, sőt érdemes is de gondot alapvetően nem jelentene azon kívül, hogy a rácsatlakozó eszközök csak 100 Mbps sebességgel lennének elérhetőek.#48525 HF77
Minden eszköznek van egy webes admin felülete ami elérhető, wifi-n rákapcsolódsz az eszközre, böngészőben belépsz és beállítod amit kell.#48526 vegytek
A v1 ÍGY néz ki, már nem lehet kapni újonnan. A v2/v3 pedig ÍGY.
A boltok nem mindig cserélik le a régi képeket de általában az eladott eszköz már az újabb verzió. Ha biztosra akarsz menni akkor írjál nekik és kérdez rá milyenjük van. -
HF77
őstag
válasz
tehát csak bekapcsolom az eszközt, neten rákeresek a típusra, és mondjuk egy telefonnal, tablettel konfiguralom.? így értetted..?
-
junior11
veterán
válasz
Köszi, szóval családi emeletes ház, falak száma kb 2-3, nem olyan vastagok, a régi TP-Link gond nélkül sugárzott a földszinten, az udvaron, még jóval messzebb távolságban is. A router az emeleten lesz, a földszinten nem fontos a wifi, inkább ahogy eddig is - az emeleten és az udvaron.
Más wifi nem zavar be, max. egy szomszéd wifijét jelzi a gép, semmi mást.Wifi router tekintetében az alábbiakat néztem:
Csatlakozni fog rá a notebook (intel centrino(r) wireless n-2230 kártya), Xperia Z2. Idén még tervbe van véve egy tablet is. Egyszerre viszont max 1 vagy 2 cucc fog csatlakozni, nem mind.
100-as porttal: Asus RT-N12D1 300mb/s
Gbit: TP-Link WR1043ND v2 vagy Asus RT-N18U
A TP-Linkre sok helyen olvasok panaszt, hogy egy idő után újra kell indítani, kiesik a net stb.., Asusról talán csak 1-2x olvastam ilyet, viszont drágább is. A szolgáltató szerint felesleges a Gbit router, megteszi az említett 100-as Asus, mit a véleményed?A switch, ahogy írtam, szintén 100-as portokkal rendelkezik (ehhez csatlakozik kábelen a wifi, a 2 tv és az asztali PC vmit a notebook is kábelen), ha az új router Gbit-es lesz, a switch 100-as portjai nem lesz gond? Vagy ajánlott később azt is Gbit-esre cserélni? A notebook 100-as lan kártyáját meghagyom, ha elég lesz a 10/100-as nethez, nem költenék feleslegesen usb-ethernet csatlakozóra.
-
szia,
adott tekintetben mindegy, hogy n vagy ac szabványos 5 GHz, mert a frekvencia a lényegibb tényező, hogy ne (csak) 2.4 GHz legyen.
a 120 Mbps átviteléhez az n szabványos (300 Mbps) 5 GHz kapcsolat is elég, ha az ellenoldalak, környezeti tényezők és beállítások is úgy akarják.
adott d-link típus általam nem preferált, tl-wdr3600 nekem is volt egy ideig, nem volt/lehetett rá különösebb panaszom, a maga (ár)kategóriájában jó. -
hkari
őstag
Sziasztok!
Olyan helyre ahol iszonyat sok Wifi hálózat van (Belváros, nagy társasház), mit ajánlotok?
Csak 120-as UPC-net van, szóval nem is a nagy "teherbírása" a lényeg, hanem hogy ez nagyjából menjen is át Wifin.
Most hirtelen jó áron találtam egy D-Link DIR-850L vagy egy TP-Link TL-WDR3600-at.
Ezekről mi a véleményetek?
AC-t azért gondoltam, mert másnak nem nagyon van AC a környéken.
-
válasz
junior11 #48516 üzenetére
Mindenképpen érdemes egy gigabites portokkal rendelkező router-nek a beszerzése, hosszú távra tervezés okán mindenféleképpen.
A 300 Mbps a wifi-re vonatkozik, semmi köze sincsen a vezetékes portokhoz, van 100-as és gigabites portokkal rendelkező N300-as router is.
Maradhat a jelenlegi is de érdemes azt is lecserélni, hogy ne ő legyen a szűk keresztmetszet.
Ha nem lesz nagy adat mozgatás akkor nem kell semmit sem csinálni a notebook-kal.Az eszköz ajánláshoz jó lenne tudni 1-2 dolgot:
Mennyi lenne a beszerzésre?#48518 HF77
Az ilyen gyors beállítások sokszor megbosszulják magukat mert nem lehet tudni, hogy is az amit beállítanak.
Nem kell semmilyen alkalmazás, böngészőből állítunk be mindent.#48519) kidii
Milyen verziós a 1043ND? v1 vagy v2/v3?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?A legjobb az lenne, ha a ház bármely pontján legalább közepes erősségű lenne a jel, és nem kellene hatótávnövelőt használni.
Ezt nem lehet garantálni, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi meddig és milyen sebességgel lesz elérhető. Minden környezet más és más így nem lehet biztosat mondani, hogy mekkora terület lesz lefedve és mekkora sebességgel. -
kidii
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék tőletek kérni.
A mostani WiFi hálózat 1 db TP-Link TL-WR1043ND routerből és egy 1 db TP-Link TL-WA830RE hatótávnövelőből áll. Az utóbbira sajnos szükség van, borzasztóan gyengék a jelek. Konkrétan a router a szoba bal oldalán van, és a mellette lévő szobában már csak 1-es a jel erősség. A szemben lévő szobában pedig 1-2 csík között szokott ingadozni a jel.Mivel mostanában egyre többször gyengélkedik, szeretném lecserélni egy sokkal jobbra, elérhető ár kategóriában. Ehhez szeretnénk segítséget kérni, hogy ki mit venne a helyemben. A legjobb az lenne, ha a ház bármely pontján legalább közepes erősségű lenne a jel, és nem kellene hatótávnövelőt használni.
Előre is köszönöm bárki segítségét, véleményét!
-
HF77
őstag
válasz
Gubek-Einste #48515 üzenetére
esetleg van valami különösebb oka..?
a baj csak az, hogy az androidos QRS alkalmazás állítólag használhatatlan..! a vezetékes csatlakozás meg nem kivitelezhető... -
junior11
veterán
Sziasztok,
egy kis segítség, tanács kellene. Részben egy kicsit off is, szóval ebben a hónapban térek át az új netcsomagra, mely sebessége 10/100Mb/s lesz.
Jelenleg egy régebbi TP-Link WR740N routerem van, hozzá egy TP-Link SF1008D 100-as switch, melyre csatlakozik a wifi router, 2 smart tv kábelen, 1 számítógép, kb. 8 éves (alaplap Asus P5-NE-SLI [link] , ha jól olvastam, tudja a Gbit-et), egy kb. 3 éves Lenovo Z500-as notebook, mely viszont csak 100-as hálózati kártyával van felszerelve, Gbit-et nem tud. Továbbá wifin csatlakozni fog egy Xperia Z2-es telefon is.
Pár kérdésem lenne:
1. Ehhez az új 10/100-as netcsomaghoz ajánlott már Gbit-es router vagy elég lesz mondjuk 300Mbit-es? Gondolom a régi gyenge lesz hozzá..
2. A régi switch maradhat vagy szintén ajánlott cserélni Gbit-esre?
3. A szolgáltató szerint a notebookban lévő 100-as kártya már kevés ehhez a csomaghoz, ajánlott hozzá usb adapteren keresztül Gbit-es csatlakozót. Mit gondoltok?Lényegében azon morfondírozok, hogy érdemes-e a dolgokat lecserélni Gbit-esre az új csomaghoz, vagy maradhat a jelenlegi felállás? Minimum 2 évig ez a sebesség lesz, gyorsabb nem.
Köszi.
-
-
szia,
a kettő közül utóbbit, az jobb wifi (mimo) képességgel rendelkezik.
vegytek; szia, a router tápja kezdhet fáradni (kondik kiszáradása...stb.), de akár a paneles környezetben adott (túl)telített 2.4 GHz is okozhatja a problémát.
az 5 GHz esetén tudni kell, hogy bár gyorsabb átvitelre képes és ritkábban használt, ezért kikerülhető általa a fent írt probléma, de egyben fogékonyabb is az akadályozó tényezőkre, így nem biztos, hogy bármelyik eszközzel is azonos lefedettség lesz, mint a 2.4 GHz router és ellenoldali eszközökkel.
a b1 jobb vétel.kgergely23; szia, ahogy upc, a telekom esetén is több típusú eszköz is adott, így annak a függvénye is lesz a dolog, hogy milyet kapsz.
roli654; szia, érdemes kipróbálni a wifi kapcsolatot más/minden csatornán, hátha csak azzal van gond.
a digi téma - látom, oda is írtál - összefoglalójában találsz leírást, a saját router bekötését illetően, de ha nem megy és ott nem kapsz segítséget, akkor a router problémás témába írj; link, mert a problémád túlmutathat a szolgáltatós eszközön. -
roli654
tag
Sziasztok! pár kérdésem lenne.
a lényeg az hogy adott egy router ( ZXHN H298N) "DIGIS" diginet 500-am van. nos csatlakoznék a telefonra ami szép és jó és megy is a net rajta, viszont a telefonon dobálja a wifit. Teló volt szervizben semmi baja. Router volt resetelve meg minden volt már és semmi nem változott a helyzet még mindig fennáll. Van 1 Tplink routerem is ami igaz 300mb/s. Próbáltam valahogy rákötni, de egyszerűen nem megy.. valaki valamire valamilyen megoldást tud? hálás lennék
köszönöm
-
HellGreg
őstag
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy a Telekom által adott wifis modem mennyire használható? Milyen típust adnak? Dual band? Vagy kell külön routert venni kétszintes házba? A UPC-féle az nagyon jó volt, de a telekomost nem ismerem...
-
Sanyi.mTs
addikt
100/50es Digi nethez kellene router.
a mostani TP link 841ND v7.1 wifije, mintha szórakozna mostanában (kb 5 éves), nehezen kapcsolódnak hozzá a mobilok.
5GHz jó, ha van, de nem feltétel. igazából nincs semmi extra igény, csak a panel lakásban tudja azt a lefedettséget biztosítani ugyan arról a helyről, mint a 841ND.10-20 ezer közötti ajánlott eszközök közül mazsoláztam.
ha kb. egy árban vannak, akkor melyiket érdemes megvenni az ASUS RT-N56U és ASUS RT-N56U B1 közül? -
-
törölt tag
Jól látom, hogy az olcsóbb, dedikált ac bridge eszközök eltűnőben vannak a piacról? Ez annak köszönhető, hogy most már az ac routerek többsége is tudja a bridge módot, azaz emiatt nem érdemes külön termék kategóriát fenntartani? Ha ez így van, akkor melyik olcsóbb (kb. 20-25 ezerért) ac router támogatja bridge módot?
Google-n nem találok értelmes választ, vagy a gyártók specifikációi jönnek elő (a bridge módot nem említik) vagy fórumok, ahol egymásnak ellentmondó állítások ütköznek. -
marsu.
senior tag
válasz
Intruder2k5 #48501 üzenetére
Értem, köszi mindkettőtöknek.
Egyébként wifi-n milyen max sebességre számítsak majd? Tudom sok minden befolyásolja, de a laptop adaptere mit bírhat?
-
válasz
SPY0817 #48498 üzenetére
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U
20k felett: Asus N65U/N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9#48500 MNorbi96
A net sebesség miatt gigabites portokkal szerelt típusra lesz szükséges így az N18U-t válaszd. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Gyúrósok ide!
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mini-ITX
- Milyen okostelefont vegyek?
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bundle topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Jól néz ki a világoskék iPhone 17 Air
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- iKing.hu - Samsung Galaxy Z Flip 7 Blue Shadow Újszerű, karcmentes állapotban 512 GB
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- AMD GAMER Setup! Rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest