Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-08 20:34:45

LOGOUT.hu

Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#62101) veroi válasza _csocso_ (#62099) üzenetére


veroi
csendes tag

üdv, sos 456 és hcl , köszönöm ,hogy írtatok. Megnéztem a az FZ-1000 est,jókat írnak a hozzászólók. másikakat is megnézem. MILC et néztük, de fnyképező kinézetűt szeretne, meg nem akarja cserélni az optikákat .

(#62102) hcl válasza veroi (#62101) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem kötelező rajta obikat cserélgetni, de ha valóban akar majd fotózni, rájön, miért jó :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#62103) veroi válasza hcl (#62102) üzenetére


veroi
csendes tag

szívesem meghallgatom tapapsztalat után, hogy melyik milc et ajánlanád. könnyű kezelhetőség lenne a fontos.Mivel családi is lesz, körbe járjuk a vétel előtt a lehetőségeket. nézem egy fotó boltban a alpha 6000 est, de azt mondták bonyolult a beáállítás. akkor riadtam el tőle.

(#62104) hcl válasza veroi (#62103) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem ajánlok semmit, mert nincsenek új cuccaim :D Régi MILC (E-PL1, azért ez 10 éves), tükrös, kompaktom van - de a kategóriák ugyanazok maradtak, meg a lehetőségek nagy része is. Azt meg úgyis neked kell eldönteni, mi tetszik, mi mennyire bonyolult.
Bonyolult beállítás - ezt mire értették? A menüje? A manuális mód? :D Van automata módja, azzal el lehet kezdeni kattintgatni, és ahogy tanul az ember, úgy fedezi fel a többit, manuálist, stb.
Amúgy érdemes nézni Panát, Olympust is, de a Canon és a Nikon is adott ki kisebb-nagyobb MILC-eket. Amúgy a legjobb szenzorok általában a Sonykban vannak mostanában.

Igazából arra akartam kilyukadni, hogy ha a lányodnak a barátnő tükröse tetszik, akkor egy MILC tudásban és képminőségben közleebb van (kompaktból meg szerintem drága az, amit oda lehet tenni a közepes MILC-ek mellé is).

A fényképező kinézet, ez tényleg ízlés dolga, de szerintem fényképezőgép kinézetük van :)

Amúgy ja, ha nektek a nagyobb kompakt jön be, semmi gond, hiszen ti fogjátok használni, csak egy felvetés volt, hogy ha komolyabban akar fotózni az ivadék később, akkor a MILC-ben van fejlesztési lehetőség.

Mutogatni való hater díszpinty

(#62105) kovisoft válasza veroi (#62101) üzenetére


kovisoft
őstag

+1 a használt FZ1000-re, ennek fényerős az optikája, elég nagy a zoomátfogása és a szenzora sem kicsi. Ugyanilyen képességű objektívet MILC vagy DSLR-hez csak jóval drágábban lehetne kapni (vagy cserélgetni kellene az objektíveket, amit nem akar).

Alapból jól hangzik egy MILC vagy DSLR esetén, hogy később majd milyen jól lehet fejleszteni, de ez általában úgy néz ki, hogy ha aztán mégsem fejleszted, akkor leragadtál egy sötét alapzoom kitobjektív mellett. Ha pedig fejleszted, akkor vagy veszel még a kitobi mellé egy teleobjektívet és cserélgetheted meg hurcolgathatod az optikákat, vagy megelégszel a kis zoomal és veszel egy fényerős fix vagy alapzoom objektívet, vagy pedig egy vagyont ráköltesz valami igazán jó fényerős és nagyobb zoomátfogású objektívre.

(#62106) hcl válasza kovisoft (#62105) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ez már egyéni ízlés dolga. Ha mégsem fejleszted, akkor tényleg felesleges cserélhető obist venni, de ha meg igen, akkor több a lehetőséged. (De pl. egy nagyobb átfogású zoomobival is el lehet lenni, mint a Canikon-nál szokásos 18-105 - egy idő után meg rájön az ember, hogy a nyóccázszoros zoomot alig használja, legalábbis én egy idő után ezt vettem észre, amikor S5600-am volt.)

Hogy vinni kell az optikákat, igen : ezzel jár, ha az ember komolyabban fotózik. Vagy lehet alkalmazni a "fix optika kreatívvá tesz" elvet (ami szerintem nem minden esetben igaz). Ezt már a usernek magának kéne eldöntenie, hogy mit szeretne.

Amúgy a legtöbb kompakt (a FZ1000 a kevés kivétel egyike) esetében borzalmas fényerőket látok, szóval azok aztán nem jobbak... Ami meg igen, az sokba is kerül. (Meg az optika egy dolog, de van szenzor, és sok minden más is.)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#62107) veroi


veroi
csendes tag

köszönöm a válaszokat. ki fogjuk próbálni a gépeket.most keresem a lehetőségeket.

(#62108) fclub


fclub
tag

Sziasztok!
A Panasonic LX15 tesztjében a következő sorokat olvastam: "A kezdő F-értékek impozánsak, de mélységélesség tekintetében (DoF) – ha szintén a 35 mm-es készülékekhez hasonlítjuk a LX15-öt -, már csak közepes, F3.8-7.6 kezdő F-értékek jönnek ki, tehát senki se várja ugyanazt a papírvékony DoF-ot, amit egy 36 x 24 mm-es lapkával szerelt dSLR vázzal és egy – mondjuk – F2.8-4-es zoomobjektívvel lehetne elérni."
Ezt valaki lefordítaná, hogy egy földi halandó számára is értelmezhető legyen? 😅
A készülék egyébként F1.4-2.8-at tud 24-72-es zoommal, 1"-os lapkával.

(#62109) kovisoft válasza fclub (#62108) üzenetére


kovisoft
őstag

A háttérmosás mértéke a fényerővel, a szenzormérettel, a gyújtótávolsággal arányos. Tehát egy nagyobb szenzor esetén nem kell akkora fényerő ugyanakkora háttérmosás eléréséhez. Mint pl. ha az LX15-öt egy full frame DSLR-hez hasonlítjuk, mint azt az idézet teszi.

(#62110) simes válasza hcl (#62104) üzenetére


simes
csendes tag

ezzel csak az a gond, hogy fogalma sincs senkinek, hogy ő mit szeretne...az ismerősöm vett egy dslr-t régen, de már láttam, hogy őt teljesen más érdekli, nem is vitte magával sokat,...majd meglátta a kezemben a nagy zoomos bridge gépet, amit a milc mellé vettem, és kérte had próbálja ki...hú azt mondja ilyet kellett volna vennem, holdat stb fotózni...eszébe sincs objektívekkel szórakozni...mondhatsz te bármit, őt nem fogja érdekelni,....de mondok mást,... telefonnal is fotóztunk kilátóban, nálam FF volt...otthon azt mondja az asszony, a telefonos fotók jobbak lettek mert éles a háttér is...na most egy FF el 1 méterről rekelhetsz te f22 őt is , akkor sem lesz olyan....neki ez tetszett, dobhatom el az ff-et :DD

(#62111) fclub válasza kovisoft (#62109) üzenetére


fclub
tag

Így már tiszta, köszi! :R

(#62112) Dr.NX válasza fclub (#62108) üzenetére


Dr.NX
Topikgazda

Az összefoglalóban van DOF szimulátor, azzal érdemes játszogatni.
Az 1" szenzornak 2,7 a crop faktora.

Elfogadom a sütiket.

(#62113) hcl válasza simes (#62110) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"ezzel csak az a gond, hogy fogalma sincs senkinek, hogy ő mit szeretne"
A hülyék, és az, hogy a vizuális kultúra a béka s3gge alatt van, már nem az én felelősségem. Ha valaki annyira tétova, hogy kiad valamire 100 ezret, aminek utána sem nézett, ki sem próbálta, meg sem rágta... hát, egészségére.

Amúgy ezért szoktam MILC-et mondani, ha komolyabb fotózás a későbbi cél : a kompakt kis mérete, és a cserélhető obisok fejleszthetősége egyben. Ha meg nem akar komolyabban foglalkozni a fotózással, akkor eladja, vagy minek mondta azt, hogy akar.
Ha meg nagyzoomos kompaktot vesz, akkor meg az lesz a baja később, amikor meglátja, hogy mit tud egy rendes szenzor egy redes objetívvel.
Nemrég volt nálam egy ekv. 750-es végű, de elég low-end Olympus cumó. Az APS-C tükrös meg az 500-as telém ugyanaz a gyútáv, a képe meg ég és föld. (Pedig az a tele nagyon nem működik rendesen.)

Mutogatni való hater díszpinty

(#62114) simes válasza hcl (#62113) üzenetére


simes
csendes tag

én az sx70 canon 65x zoom kepminoseget semmivel nem tudtam helyettesiteni, alacsony ison, fenyben verhetetlen....

(#62115) hcl válasza simes (#62114) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Fényben nem nehéz...

Mutogatni való hater díszpinty

(#62116) fclub


fclub
tag

Sziasztok!
A Canon G7X Mark II vs. Panasonic LX15?
A hosszabb fókusztávolság miatt szimpatikusabb a Canon, egyébként valamiért a Panasonic lopta be magát a szívembe... 😃
Videózásra szinte alig lenne használva, az nem szempont.
Vagy esetleg valami alternativ ajánlat, ami kompakt, és legalább ekv. 100-as zoom-ot tud, hasonlóan jó fényerővel? Felső határ 200.000 ft körül.

(#62117) Mcsutka válasza fclub (#62116) üzenetére


Mcsutka
junior tag

Panasonic LX15

Asus Zenfone 5

(#62118) Hi!King válasza simes (#62114) üzenetére


Hi!King
őstag

Én most hétvégén lőttem egy képet Panasonic TZ70-el a Kőszegi-hegységből a soproni TV toronyról (kilógott a ködből) a maximális, 720 mm FF ekvivalens gyújtótávolságot használva. A túratársam egy APS-C-s Canonnal csinált ugyanilyen képet, megnéztem az övét, és hasonló részletességű volt ránézésre, csakhogy ő a 18-135-ös objektív hosszú végével csinálta, ami 216 mm ekvivalens.

Egyébként nagy mélységélességű képeknél is részletesebbeket lehet csinálni APS-C gépekkel, mint kis szenzorú kompakttal. Mert lehet, hogy amit én f/3.3-on csinálok, ahhoz neki f/20 kell és ISO 100 helyett ISO 800 (nem számoltam, hasra csaptam), de még úgy is kisebb lesz az utóbbin a zaj, és részletesebb lesz, na meg nagyobb fényerő tartományt tud a képpel lefedni. Nagy zoomnál meg nagyon sokat romlik a részletesség, főleg ha nem fix. a rekesz maximum, mint az FZ200/300-nál.

(#62119) simes válasza Hi!King (#62118) üzenetére


simes
csendes tag

próbálj ki egy sx730 vagy hasonló Canon gépet, tz80-am volt és meg se közelíti a canon képét...én is furcsáltam, csalódtam is a tz sorozatba

(#62120) #41635072 válasza simes (#62119) üzenetére


#41635072
törölt tag

Te annak az arcnak az új regje vagy, aki a múltkor terjesztette itt az igét a superzoomok inferioritásáról? ;]

(#62121) simes válasza #41635072 (#62120) üzenetére


simes
csendes tag

nem, az mas lehetett.....van itthon pár szenzorméretű gép...mindegyiket a maga helyen kell kezelni....szerintem azoknak a kis szenzoru kompaktoknak kapáltak, ahol nincs megfelelo zoom...a zoom tartja eletben a kis szenzort....canon m100, sony a5100, stb....kicsik, palacsinta obit ratekersz es mehet az iso felfele, kompakt meretben...egyedul a zoomoknak van letjogosultsaguk
..még...sx730 stb...a zsebedben 960mm
..én így látom.

(#62122) Dr.NX válasza #41635072 (#62120) üzenetére


Dr.NX
Topikgazda

Ez bennem is felmerült, hogy QVS fórumtárs reinkarnálódott... ;]

Elfogadom a sütiket.

(#62123) faki_ válasza #41635072 (#62120) üzenetére


faki_
senior tag

Nem, ő az ugró szarvasos, több néven előfordult már... Egy-két év alatt több évtizedes tapasztalatot szedett össze (szó szerint!) és próbálja továbbadni itt, ill. a Zindexen is néha. ;]

(#62124) #41635072


#41635072
törölt tag

Hát nem tudom, én pl sosem használok zoom-ot, sokszor 28mm sem elég "távoli". De tudom valakinek az a fétise, hogy madarakat fotóz a fáról full zoommal, nulla fényerővel max iso-val. :D

(#62126) Meghivott


Meghivott
addikt

10 év körüli gyermek, Tik Tok videókon felbuzdulva, rákattant a fotózásra. Milyen olyan gépet javasolnátok, ami ezen hobbycélú fotózásra megfelelő, átlagos mobilok ilyen jellegű tudását simán veri és nem egy ökör ára? Köszönöm a válaszokat

(#62127) modulus válasza Meghivott (#62126) üzenetére


modulus
aktív tag

Mennyi lenne a rászánt összeg? Ez nagyon meghatározó.
Új vagy használt is szóba jöhet?
Azok a videók egyébként a fotózás azon részét mutatják be, ami nagyon sok kreativitást és utómunkát igényel, nem feltétlenül a minőségre mennek és javarészt nagylátószögű fotók.
Szerintem simán jó erre a célra egy jobb kamerás mobil is, már csak amiatt is, hogy az sokoldalúbb és ha megunja, nem a polcon fog porosodni. Pl. Xiaomi mi9

Már csak olyan szempontból is jobbnak gondolnék neki egy telefont, hogy az a fotózásra hozzásegít szoftveresen. Például az éjszakai vagy hosszú záridős fotóknál mindenképp jól jön, hdr stb.
Egy fényképezőgép lehet csalódás lenne neki hirtelen, abból nem fognak hip-hop látványos fotók előkerülni. Pláne ha nincs benne tapasztalata

[ Szerkesztve ]

(#62128) Meghivott válasza modulus (#62127) üzenetére


Meghivott
addikt

Igazából mind a két gyerek rákattant a témára. Mobiljuk van, Redmi széria.
Újat szeretnék, lehetőleg. Az ár jó kérdés, nem néztem mostanában a fényképezőgépek árait... 30-50.000 forint között tudok gondolkodni?
Értem, amit írtál, de legalább addig sem a mobil lenne a kezükben :)

(#62129) konzumpro válasza Meghivott (#62128) üzenetére


konzumpro
senior tag

Egy FZ200/300 vagy TZ57/60/70 például egész komoly, jó zoommal, ráveheti a természetjárásra is a gyerekeket, családot.

(#62130) Roxx


Roxx
tag

Sziasztok.Canon SX50 fényképezőgépről szeretnék érdeklődni.Képminősége stb..minden érdekel róla esetleg ha valaki használja.Köszi

(#62131) Permet Elek válasza Roxx (#62130) üzenetére


Permet Elek
senior tag

Itt jót nem fog róla mondani senki. Kis szenzor, sötét optika, feleslegesen nagy zoom. Panasonic Fz200 vagy 300 a te géped.

[ Szerkesztve ]

(#62132) Roxx válasza Permet Elek (#62131) üzenetére


Roxx
tag

Köszi.Esetleg a Panákon kívül valami mert FZ200 om volt és a stabilizátora tönkre ment..és másoktól is hallottam ilyen próblémáról.

(#62133) Permet Elek válasza Roxx (#62132) üzenetére


Permet Elek
senior tag

Sajnos a használható Bridge kihalóban. A Pana FZ sorozaton és a Sony RX10-es sorozaton kívül nem is tudok mit mondani.

(#62134) tpeter77


tpeter77
addikt

sziasztok,

Használt ultrakompakt vagy bridge gépet keresnék fotózásra és iskolai rendezvényeken videózáshoz.
50ezer Ft alatt mit javasolnátok?

(#62135) Permet Elek válasza tpeter77 (#62134) üzenetére


Permet Elek
senior tag

Ha kell a nagy zoom, akkor fényképezőből pana fz1000 vagy sony rx10. De sajnos ezek közel se 50ezresek használtan.

[ Szerkesztve ]

(#62136) kovisoft válasza tpeter77 (#62134) üzenetére


kovisoft
őstag

Ha kicsi gép kell és nem kell nagy zoom, akkor Sony RX100, ha nagy zoom kell, akkor Panasonic FZ200. Habár lehet, hogy valamennyivel kicsúsznak az 50 ezerből.

(#62137) zolnagy válasza kovisoft (#62136) üzenetére


zolnagy
őstag

Én 2 hete vettem itt a haprón pont 50-ért egy alig használt rx100-t tartalék gyári akkuval.

(#62138) kovisoft válasza zolnagy (#62137) üzenetére


kovisoft
őstag

Ja-ja, inkább az FZ200-ra értettem, most legalábbis 65k-ért van fent egy a HA-n, de eBay-ről az is megvan 50k-ból.

(#62139) tpeter77 válasza Permet Elek (#62135) üzenetére


tpeter77
addikt

Szia, mit értesz nagy zoomon? 12-18X zoom nekünk elegendő.
Videóban legyen jó, csak tanulási célzattal kell.

RX100 a formája miatt kiesik, olyan kell aminek markolata is van.
FZ200 formájú gép kellene 5 éves vagy annál fiatalabbak érdekelnének.

[ Szerkesztve ]

(#62140) kovisoft válasza tpeter77 (#62139) üzenetére


kovisoft
őstag

Nagy zoom = nagyobb mint 3x-4x.

"RX100 a formája miatt kiesik, olyan kell aminek markolata is van."

Akkor mit értettél "ultrakompakt" kifejezés alatt?

(#62141) Jenne


Jenne
senior tag

Sziasztok!
Segítsetek kicsit nekem a döntésben. Tudom, nem valami profi gépek, de nekem/nekünk itthonra és nyaraláshoz szerintem ez a szint bőven elég lenne.
Három gép közül választanék, mindegyik használt, hasonló árban vannak és nagyon megkímélt állapotúak. Nikon Coolpix L29/S2900/S3300
Melyik lenne ezek közül a jobb választás.

A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.

(#62142) Dr.NX válasza Jenne (#62141) üzenetére


Dr.NX
Topikgazda

Hát ezek közül inkább a S3300 az optikai képstabi miatt.
De nehogy 5000 Ft-nál többet adj ezekért! A jófogásos 10-11e forintos árak nevetségesek.

Elfogadom a sütiket.

(#62143) Jenne válasza Dr.NX (#62142) üzenetére


Jenne
senior tag

Köszi.
A másik kettőben nincs képstabilizátor?

A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.

(#62144) Dr.NX válasza Jenne (#62143) üzenetére


Dr.NX
Topikgazda

Nézd meg a specifikációikat.

Elfogadom a sütiket.

(#62145) kovsol válasza tpeter77 (#62139) üzenetére


kovsol
titán

Én vettem az rx100 ra gyári kis markolat bővítést. Így sokkal jobb a fogása.

May the Force be with you!

(#62146) tpeter77 válasza kovisoft (#62140) üzenetére


tpeter77
addikt

10-20x zoomos, kényelmes fogású markolattal ellátott gépet keresek, ami videózás közben is tud mozgást követő fókuszt és video alatt is működjön benne az optikai stabilizálás.
Formáját tekintve a Pana FZ család tetszik pl. FZ38, 62, 72, 80, 100 és FZ200 tetszik.

Nikon L340 van olcsón, az jó lehet?

Sony és Pana vonalban gondolkozok, de van sok Fujifilm vagy Canon, Olympus, de azokat nem ismerem annyira, legjobban a Pana termékpalettáját követtem 2007-2011 közt.

[ Szerkesztve ]

(#62147) kovisoft válasza tpeter77 (#62146) üzenetére


kovisoft
őstag

Az FZ200 kivételével a többi felsorolt gép mindegyikének sötét az optikája, beltérben gyengén fognak teljesíteni.

(#62148) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Sziasztok,

Előre szólok nem leszek egyszerű eset :D Jelenleg ami van fotózáshoz Canon sx130is illetve különböző telefonok mint pl egy iPhone Xr.

A jelenlegi fényképezővel nem vagyunk túlzottan elégedettek, mivel amikor megvettük kb 6-8 éve talán (?) akkor jó képeket csinált, de mostanában alig használjuk mivel kaputelefon minőséget csinál....

Arra lennénk kíváncsiak, hogy a következő összeg-feltételek párosítása mellett mi a legjobb lehetőségünk egy kompakt eszköz terén.

Ár: 150.000 Ft-ig (nagyon nagyon nagyon max 200.000 Ft)
Kompakt, de jó lenne ha lenne manuális beállítási lehetőségek is
ÚJ
A fotók témája: alapvetően mindenes, tehát beltér kisgyerek (ugye itt a gyorsaság fontos, ebben a telefonok egész jók most már), de akár nyaralás során is stb.
Méret: alapvetően ad-hoc dolgokhoz a telefonok bőven elegek, de azért ne gurulős börönd kelljen neki. :D
Videó: erre azt mondom, hogy nem számít

Tudom nem fogjátok szeretni, de olyasmi univerzális gép kellene, de persze kompromisszum lesz kötve valahol úgyis.

Köszi

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#62149) tpeter77 válasza kovsol (#62145) üzenetére


tpeter77
addikt

szia, kérhetek róla fotót?

(#62150) kovsol válasza tpeter77 (#62149) üzenetére


kovsol
titán

Nincs nálam most a gép.
[link] Gyári oldal. Neten biztos van sok fotó róla.

May the Force be with you!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.