- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Szerintetek egy jó állapotú, de kicsit rásült algás medence fóliát mennyiért lehet elpattintani? 500x300x120, ovális, fémpalástú medencéhez való. Szkimmer és alatta egy befúvó kivágva.
üdv, föccer
-
kory24
őstag
válasz
Anaconda #4793 üzenetére
Szia!
Ha teszel bele valami súlyt az is megoldás lehet.
Nalam az jött be leginkább, persze ne olyat ami betömiti nyilasokat, de elég nehéz legyen. Én egy kézi sulyzora való súlyt tettem bele függőlegesen.
Előtte próbáltam jól meghuzni, állvánnyal kitamasztani de mindig elmozdult...
-
Anaconda
tag
Sziasztok!
A Bestway femvázas medencémhez vettem egy Bestway szkimmert. Hiába csavarozom oda a gyári csavarjaival a vízszintes fémvázra, nem függőlegesen áll a vízben a szkimmer.
Vab ötletetek? -
robag93
aktív tag
Mi a véleményetek erről a medencéről ilyen áron? Vagy inkább Intex?
-
V.T.
aktív tag
Sziasztok!
Vettem végül a homokszűrős szivattyú mellé egy bypass szelepet és egy Super Mini 4 hőszivattyút.
A kérdésem az lenne hogy kellene beállítani a szelepeket hogy rendesen melegedjen a víz? A szivattyú 12m3/h-t tud így túl hamar átszalad a melegítőn ez egyértelmű. A folytást ràraktam a hőszivattyú kilépő oldalra. De a kerülő ág is folytva legyen vagy az legyen teljesen nyitva? Mellékelek két képet.
Köszi a segítséget.
[kép]
[kép] -
proci985
MODERÁTOR
update: 12 fokban lett feltoltve, igy 30 fokban nagyon sok lett a viz egy het alatt amig betegen nem hasznaltam es kozben futottem, szoval lehet ez tett be neki. atmosas megvolt, hangra tovabbra is el van akadva ugy, hogy a pumpa le van engedve. inditomotor hangra oke, de a pumpa nem mozdul. tippre lehalt a pumpa.
-
Vesa
Topikgazda
Tablettás tesztert nem szoktuk ajánlani, helyette folyadékosat szoktunk, mert az a legpontosabb. Valamelyik érték valószínűleg mégsem jó, ha zöld a víz. Pontos mérés nélkül nehéz megmondani, mit kell csinálni vele. Alapból ilyenkor klórsokk, de az is csak akkor ér valamit, ha jó a PH. Ha a klórsokk elvégezte a feladatát, akkor mehet a pelyhesítő és porszívózás. Homokszűrő folyamatosan menjen!
-
hcol7
senior tag
hello,
8m3 es medence, intex 24466 4m3/h honokszuro.
a mindigis kristalytiszta viz egyik naprol a masikra bezoldult. vettem feljebb javasolt tablettas ph/klor merot, mindketto ertek OK. nyalkasodas nincs.ami tortent, az az, hogy az utobbi napokban a furt kutbol korlocsolozott vizbol ment bele a medencebe valamennyi. nem tul sok. de gondolom ez az ok, mert otodik eve megy ez a rendszerem, es sosem zoldult meg be ezelott. most kerult bele eloszor kutviz.
--> mit csinaljak vele?
jaratom a honokszurot folyamatosan, de mintha csak egyre rosszabb lenne.
alapesetben napu 2-3orat szokott kelleni forgatni vele.koszi, udv,
andras -
luciferc
őstag
A szikrázás normális is lehet, különösen ha nagyobb a terhelés. Végül is oldasz egy áramkört, amin folyik 1-2A (hihetetlen sokat tudnak zabálni a kis eszközök összesen), nedvesség és egyebek miatt lehet ív. Pontosan ezért csinálják ezeket úgy, hogy oldáskor az érintkezők elég messzire kerüljenek, ami megszakítja az ívet.
-
FőDudu
veterán
válasz
luciferc #4782 üzenetére
Gyerek azt mondja, hogy sotetben latszik, ahogy belul szikrazik amikor a teszt gombot megnyomja. Majd meglesem - hatha ez mar nem normalis mukodes.
Mondjuk nalam a szivattyu is galvanikusan levalasztott. A forgo resz nem fem tengellyel van meghajtva, igy a motor meghibasodasa soran a vizzel erintkezo resz nem kaphat a motor felol semmit.
-
FőDudu
veterán
Azokbol is van tobb fele.
Ha jol tudom ilyen helyre a 30mA-es helyett a 10mA-es erzekenysegut kell rakni, hogy barmilyen kis szivargo aramra mar bontson. Nalam a gyerek szokta nyomogatni a teszt gombot a Fi relen, mar csak azert is, hogy mukodik-e. Akkor ugyanis hibat szimulalsz es le kell kapcsolnia.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
DNReNTi #4776 üzenetére
Alap, hogy a házon -vagy azon a körön, ahová a forgató bedugva lesz-, legyen egy életvédelmi relé (Fi Relé)! Anélkül bármilyen vizes dolgot áram alá helyezni nem biztonságos (és mást sem)! Ezzel együtt, én a fürdés idejére áramtalanítom a forgatót, pedig 2db Fi Relé is védi a rendszert. Szintén vigyázz arra, hogy akármilyen gagyi elosztót ne használj! Direkt kültérre való, legalább fröccsenő víz ellen védett hosszabbító legyen és azt is érdemes áramtalanítani a fürdés idejére (volt már baleset abból, hogy enyhe esőben fürödtek, és bár a forgató nem ázott be, de a hosszabbító igen). Természetesen, léteznek olyan rendszerek, melyek biztonságosan használhatók áram alatt is, de a medencékhez mellékelt apró kávédarálókat nem sorolnám ide.
-
j.bravo
addikt
válasz
DNReNTi #4776 üzenetére
Szűrője/vízforgatója válogatja, az alapból a medencéhez adott legtöbbször (a legkisebb Bestway biztosan) úgy van kialakítva, hogy az áramjárta rész semmi szín alatt nem tud érintkezni a medencvízzel. Az állórész egy külön, műgyantával kiöntött műanyag házban van ami fel van rögzítve a zárt műanyag szivattyúház aljára, nem megy át a kettő között tengely, ergo nincs szimmering, semmi ilyesmi. A forgórész állandómágneses, és a zárt szivattyúházon belül forog a kis rotor (impeller).
Tehát, az alapján amit láttam illetve józan paraszti alapon, csak akkor tudna megrázni ha valaki az üzemelő vízforgatót bedobná a medencébe, akkor is nehezen.
De nem tudom hogy más vízforgatók, pl. a homokszűrőkhöz adottak milyen rendszerűek, lehet hogy van olyan ahol szimmering van és annak sérülése esetén akár lehetne is gond.
Mindemellett, egy jó fi-relé sose árt, és ha kihúzod a dugaljból amíg fürdik valaki, abból baj nem lehet. Továbbá azt hiszem a gyártó is úgy írja hogy akkor üzemeltesd amikor nem fürdik senki.
-
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Eddig nem volt itthon "normalis" medencenk, csak ezek a felfujhatos kor alaku kacsausztatok, de most hogy mar nagy a gyerkoc, vettem egy ~1.6m3-es Intex medencet, illetve hozza valo vizszurot.
Nagyon lama kerdesem van ezzel kapcsolatban...
A vizszurot szabad uzemeltetni, amikor valaki benne van a medenceben? Nekem nagyon para, hogy kozben be van dugva a 230-ba, es folyik at rajta a viz. Valahogy teljesen termeszetellenes szamomra az aram es viz ilyen kapcsolata..Rendben van ez ha megy folyamatosan? Koszi!
-
gali777
őstag
Sziasztok,
Egy kis segítségre lenne szükségem, remélem valakinek van ezzel tapasztalata. Vettem a medencéhez nemrég egy Bestway Flowclear 5678 (58497) homokszűrőt. Sehogyan se bírom rendesen légteleníteni. Ahogy az útmutatóba írja, hogy engedjem ki a D csatalkozón a levegőt, valamennyi kijön, de a levegő az előszűrőben ragad meg. Onnan is ki tudok engedni, de egy minimális a fedő kialakításából adódóan a fedő "fogantyújában" marad.
Itt erre a részre gondolok:
Hogy a 'csába lehet ezt rendesen lelégteleníteni?
Köszi előre is a segítséget!
-
proci985
MODERÁTOR
lay-z milanom van. bekapcsol, viszont ha melegitesre kapcsolok hang alapjan a pumpa nem tudja megmozditani a vizet (vizhuteses pumpak alapjan felismerem a hangot), majd szinte azonnal E02 hibat dob (ertheto modon).
probaltam resetelni, raktam masik szurot, de hangra ugyanaz a helyzet.
valaki latott esetleg hasonlot?
reggel ranezek egyebkent mi van es akkor megprobalom extran kitisztitani, hatha csak telement mindennel. cucc 27 honapos, ebbol kb 17 honapot ment.
-
yoee74
csendes újonc
válasz
r6man123 #4768 üzenetére
Szia,
nekünk Lay-z-Spa Milan van, harmadik szezon at kezdi majd el szeptemberben. Szeptember elejen valamikor már augusztus végén teszem ki a medence helyére és kb november végén szedem be, majd márciusban szoktam kitennie újra.
Nálunk az vált be, hogy a papir szűrőt kivettem és a helyére 2 sorban, soronként 6 db szűrő golyót tettem. A vegyszer adagolóba pedig kettő darab kicsi klórtablettát (20gr) teszek és az adagolót valamikor egy lyuknyit, valamikor két lyuknyira hagyom nyitva.Teszek bele egy gyűszűnyi Dezalga-t, ezt ugy értsd,, hogy mennyiségben kb a kupakjanak a fele.
A klór tablettákat és az algaölő hetente egyszer (és egyszerre) teszem bele, ilyenkor kimosom, kinyomkodom a szuro golyókat.
Minden nap járatom legalább két-három órát a forgató, nyilván ha fűtöm, akkor a futessel együtt megy víz forgatás.
Nekem így soha nem volt probléma a vízzel, meg csak be sem opalosodott. Persze csak lettenhasznaljuk a feleségemmel, de elég gyakran.
Ok, van, hogy időjárás miatt nem lehet használni, de ekkor általában 12-18 fokos a víz, nem akkora probléma hogy ha nem mozog a víz. De utána következő napon forgatni kell.
-
Dorian
félisten
Ma reggelre kissé zavarosnak tűnt a víz, PH 7,7 úgyh délben adtam neki egy kis sósavat, h majd este megklórozom. PH lement 7,2-re és délutánra kitisztult a víz, exrta klór nélkül is, ugyanúgy csak a sóbontó ment, mint azelőtt.
Durva, h mennyit számít a helyes ph. -
Janusz001
őstag
Megjött a steinbach poolrunner basic, töltés után ment a medencébe, igazi gyalogkakukk, kb. 20 perc alatt fényesre nyalta a 3.66 -os medi alját, nem vártam meg a végét, majd meló után kiszedem és megnézem mit szedett össze, szerintem 2* ekkora alapterülettel is simán megbirkózik, főleg ha rendszeresen van takarítva. 48e árát nekem nagyon megérte, behajítom a medencébe, amig felsikamikázza, addig én lenyírom pl. a füvet, nem kell a gégecsővel szórakozni, légteleniteni, stb.
I think this is the beginning of a beautiful friendship ... -
r6man123
senior tag
Sziasztok!
A héten érkezik a Lay-Z-Spa pezsgőfürdőm. A topicban próbáltam ajánlásokat keresni vegyszerekre, de még sötétben vagyok. Győriként Lidl-Aldi-Obi-Teso-Auchan-Metro-Deca létezik kb, ezekben van bestbuy klór, bróm, szűrőgolyó, ilyesmi?
Köszi! -
hcol7
senior tag
válasz
Shokkolo #4766 üzenetére
nem csak a porszivozas maga telik idobe, hanem a cucc osszerakasa, ez utobbi meg fuggetlen attol, hogy mekkora a medence.
de full felhasznalas/kornyezet fuggo, hogy milyen gyakran kell porszivozni. nalam mind2 faktor erosen a gyakori fele tolja a merleget, ezert nagyon nem bantam meg, hogy megvettem.
-
balint82
senior tag
válasz
Dark Archon #4757 üzenetére
Második szezonját nyúzza,semmi baja, tökéletesen megy.
-
hcol7
senior tag
válasz
Shokkolo #4763 üzenetére
jobban megnezve, a tisztito szett 18 ert.. ahelyett -ha van ra keret- erdemesebb lenne egy porszivo robot 48 ert(feljebb linkeltem), es akkor kevesebb kacat, nulla kezimunka idoraforditas, es egyedul egy filleres meritohalo kene melle a felszinrol lehalaszni a belehullott uszo dolgokat.
ha kiszamolod oraberben a szezon vegeig a heti 1-3 kezi takaritast es osszeveted a 30ezres artobblettel, szerintem pluszosan jossz ki : ) -
Shokkolo
addikt
Nem rosz ötlet
De ettől van egyszerűbb, van egy kicsi zöldséges kertje és azt rendbentartani is kemény, ömlik róla patakokban a víz, rákvörös és világvége hangulatban van.
Lehet azt a pillanatot kell elkapjam
Viszont akkor összességében jó kezdőszett lehet elindulni a medence világában? -
hcol7
senior tag
válasz
Dark Archon #4750 üzenetére
koszi!
-
-
robag93
aktív tag
Ez jó lehet porszívózni, vagy csak lom?
-
Shokkolo
addikt
Köszönöm neked is
Egyre inkább megvan a kép a fejemben...
- [Intex Rectangular Frame 300x200x75 cm]
- [4 m3 -es intex homokszűrős vízforgató]
- [Homok a szűrőbe]
- [csatlakozó adapter]
- [Tisztító szett]
- ["gyári" medence takaró]
- + némi apróság, avagy kombi tabletta, algaölő spray a medence falra, PH mérő, úszó tabletta adagoló, és hőmérő
Gyorsan átgondolva, kb erre lenne szükségem kezdő szettnek, legalábbis ha nem felejtettem el semmit.
Köszönöm mindenkinek a segítő szándékot
Lehet, hogy este megpróbálom meggyőzni egy rendelés feltétlen szükségességéről a tőlem több színt is látni képes jobbik felem -
Mint írtam, idén kezdtem el használni, így csak az oxigénesre fókuszáltam. A ph skála / tabletta egyforma, mert az mindkét módszernél fontos. De a klóroson mintha más lenne a másik oszlop, hiszen ott a klórt kell mérni, nem (DPD1 tabletta)?
Nekem meg EZ van, ami a jobb oldali oszlopban a szabad oxigént méri (DPD4 tabletta).
A tesztcsík plusz mezője, a total alkaline nekem amúgy sem mondott soha semmit. De úgy voltam vele, jó lesz az úgy, nem fogok én vízelemzővel szórakozni. Hát, nem lett jó, kell vele szórakozni. Nem is bonyolult a gyakorlatban, megmeríti az ember a tégelyt, egyik oszlopba egyik tabletta, másikba a másik, össze kell rázni, majd keresni egy nőt, aki lát színárnyalatokban
-
hcol7
senior tag
válasz
Dark Archon #4748 üzenetére
akkor most tesztcsik helyett mit kell venni? milyen tablettas kloros/oxigenes mero ez legyszi? lattam a szinskalas kepeket, de egyelore nem allt ossze.
koszi elore is!
-
válasz
luciferc #4746 üzenetére
Igaz, így belegondolva a csík tényleg amatőr szint, jobb a tablettás. Ezt én is csak idén kezdtem el használni, de sok fejfájástól kíméltem volna meg magam, ha eleve ezzel kezdek.
A lényeg viszont, hogy van külön oxigénes, és klóros mérő (és tabletta), oda kell figyelni, melyiket veszi az ember.
hcol7: a labdákat is lehet visszaöblíteni. Ha meg bezöldültek, a kerti átöblítés után bedobom a mosógépbe 15 percre, szebbek lesznek, mint új korukban.
-
hcol7
senior tag
válasz
Shokkolo #4741 üzenetére
nem lama kerdes, nem letezik hulye kerdes, csak tultolt magabiztossag imho.
segiteni van a kozosseg, illetve (trollface.jpg) megneheziteni a dontest ; ) , mert reszemrol a tapasztalat:- a teglalap nem rosszabb opcio, ha van rendes keringeto - ertsd homokszuro megfelelo teljesitmennyel. az altalad emlitett vizmennyiseghez egy intex 26644(4m3/h) tokeletes lenne
- 5-ik eve jaratom ~8m3 es teglalap alapteruletubem a fenti homokszurot, es idenyenkent egyszer, a beuzemeleskor toltom fel szurohomokkal, es ideny vegen szetszedeskor bontom meg. heti 1 max2x csinalok visszamosast, ami a szuro egyik uzemmodja. szetszedni labdat mosogatni nekem agyrem lenne. olyankor plusz 5-20perc a legtelenites. es napi 2x atszuressel, kombitablettaval a skimmerben(intex , 7 rugo korul van), kristalytiszta a viz allandoan.
-inkabb raszantam 50k-t egy steinback 2.0 basic robotporszivora, amivel ujabb heti minimum 2 orat/agyfaszt sporolok meg, es meg nezegetni is vicces, ahogy kavirnyal a medenceben.
-en biztosan nem szivatnam magam a papiszurossel, mert -szvsz- ugyis befog opalosodni a viz, ha nem jaratod 7/24, es rohadt zavaro a kerregese
-beuzemeleskor feltoltes elott spricnibol korbefujkalva algaolovel a medence falat, aljat, aztan kiszamolt mennyisegu klorgranulatumot zokniban ragyorskotozozve a slag vegere mar eleve beallitott viztomeg kerul bele, ettol fogva eleg a kombitabletta a skimmerbe.
-egy jofele(intex) buborekos szolarfolia nem art azert. nappalra melegiteni, amig nincs hasznalatban, ejszakara meg lehulest / klorkiparolgast meggatolni
-elegyengettem a par centit felkapart foldes reszt a fuvon, ra lepesallo xps, arra meg vettem linoleumot, es arra ment a medence. szembeszomszednal meg a linoleumot , meg alatta valami muanyagmozaik alapot is felragta a lotetu, es kilukasztotta a medence aljat. az xpst nem tudta.jo munkat, kitartast, aztan kellemes medencezest : )
udv -
luciferc
őstag
válasz
Shokkolo #4745 üzenetére
Én maradnék a tablettás mérőnél pH és klór/oxigén esetében. A csík pH esetében jellemzően megbízhatatlan. Klórra jó lehet, de a tablettás úgyis kombinált, ha ugyanazt mérik, akkor jó. A csík előnye, hogy méri az összlúgot, ami előre jelzi, hogy mennyi meló lesz a pH beállítása.
Csak kellene már egy topik összefoglaló, csak az sok meló.
szerk: és nem tudom mi a baja a nőknek a színlátásunkkal. Látunk 16 színt, a szerencsésebbek ezeket kb meg tudják különböztetni, a többiek meg a 16-ot kreatívan keverik.
-
Shokkolo
addikt
válasz
Dark Archon #4744 üzenetére
Köszönöm.
A szinek annyira nem gond, van egy grafikus feleség a háznál, majd maximum az ő szemére hagyatkozunk(úgyis rendszeresen megkapom, hogy "ti férfiak annyi színt láttok, mint 1 kutya..."
)
-
válasz
Shokkolo #4743 üzenetére
Vízforgató. Nekem ennek egy elődje van, ez már modernebbnek tűnik, s még akciós is. Ne feledd a 2 db hollanderes átalakítót (lap alján a figyelmeztetés).
Kombi tablettához ILYEN tesztcsík kell. Ezeknek az a rákfenéje, hogy férfiként - 16 színben látunk ugye - nem egyszerű árnyalatokat megkülönböztetni. Feltöltés és a kezdő vegyszerezés után néhány órával (vagy akár másnap) érdemes egy csíkot meríteni, hogy tudd, milyennek kéne lennie.
Az adott medencéhez gyártanak hozzá való takarófóliát is, Intexnél biztos.
-
Shokkolo
addikt
válasz
Dark Archon #4742 üzenetére
Az irány tisztul a fejemben
- Intex fémvázas (itt még képlékeny akkor a szögletes vs kerek)
- homokszűrős forgató (ide várnék még ajánlást kissebb medencéhez)
- porszívó / takarítgatás (kaptam hozzá ajánlást, köszönöm)
- meg gyanúsan egyelőre kombi tabletta és méregetés / odafigyelés
- illetve a +1, medence fedése... ide mi az ajánlott / bevállt mód? (sajnos ilyen sincs a medencékhez ahogy nézem általában) -
válasz
Shokkolo #4741 üzenetére
Bevallom, először nekem sem volt tiszta, hogy van ez az egész porszívózás
Még felfújhatós medencével, és papírszűrős forgatóval kezdtem, onnan fejlesztettem a dolgot. De egyébként tényleg jobb ezt a részt átugrani, és minimum egy fémvázas medencével és homokszűrős forgatóval kezdeni.
A gyakorlat teszi a mestert, de persze szívesen segítek én is. Olyan nagy veszteség nem érhet, ha nagyon elrontja az ember - mint én most - legfeljebb ki kell cserélni a vizet.
-
Shokkolo
addikt
válasz
Dark Archon #4740 üzenetére
Sejtettem, hogy a kérdésem nagyon láma..., nézzétek el nekem, panelszökevény vagyok, ott éltem le ~38 évet, és most ismerkedek végre a kertes örömökkel.
Sajnos a környezetemben nincs kit kérdezni tapasztalatokról, gyakorlatilag 0...
Nincs más hátra, mint előre, csak az internet.
A legjobb pedig azoktól érdeklődni, akiknek van tapasztalata, valós, akár több éves.
Sokan megfizették már a tanulópénzt, és ha kérdezek, nekem talán már nem feltétlen kell (vagy legalább kevesebbet).
Nekem meg sosem derogált kérdezni és meghallgatni azokat, akik már bejárták az előttem álló utat. -
válasz
Shokkolo #4736 üzenetére
Na, vajon mivel lehet porszívózni, ha csatlakoztatva van a medencéhez egy jó vízforgató?
Hát azzal. A szívó oldalról le kell csavarni a rácsot, rátenni a porszívó adaptert, arra a csövet, arra a fejet, aztán fókázni a medence alját.
Itt jegyezném meg, hogy a leeresztéshez sem kell külön szivattyú, a vízforgatóval lehet, csak szűrés helyett ürítésre kapcsolva a forgatókart.
Amúgy takarítani is egyszerűbb a kör alakút, mert - profi tipp - ha körbe-körbe mész a medencében, majd vársz egy kicsit, középen összegyűlik a szemét - utána 1-2 merítés és egész jó lesz. Addig meg a medence oldalánál állva a hálóval kifoghatod a felszínen úszkáló dolgokat. A kezdődő algásodáshoz meg a porhoz, homokhoz (műfű helyett homok parttal tuti tele is lesz azzal - vegyél lábmosót is) viszont már kelleni fog a fej, de így jóval ritkábban kell elvégezni a műveletet.
A szűrőgolyót a homok helyére kell tenni, igen.
Ja, és mindenképp Intex, mindenből, amiből lehet. A Bestway szvsz gyengébb szint, többit nem ismerem.
-
válasz
Shokkolo #4738 üzenetére
Ahogy írták már, ezt a szezon már túl lehet élni egy papírszűrőssel, de úgy számolj, hogy naponta legalább 2x át legyen forgatva a teljes vízmennyiség.
Én kicsit túltoltam, 8m3/h-s homokszűrőm van a 3,66x1 méteres medencéhez. Délelőtt megy 2 órát a forgató és délután.
Intex teljesen jó, nagy többségnek az van.
Szerk. Csatlakozásokra figyelni kell. Kisebb medencéken 32mm átmerő van, nagyobb medencéken/vízforgatókon 38 mm. Sokszor nem adnak átalakítót.
-
Shokkolo
addikt
válasz
Big_Boss #4737 üzenetére
Ááááá, máris okosabb lettem ezzel a porszívó dologg, már pár kérdés kezd is tisztulni a fejemben
(a szettet el is mentem, elég szimatikus a komplett megoldás , köszönöm
)
Ami még nagy nyitott kérdés, ekkora medencéhez akkor milyen szűrőt vegyek? (ha már úgysincs hozzá...)
2*3*0,75 szögletes, vagy hasonlóan kicsi ~3m -es kerek medencéhez...Illetve van-e jobb, mint az Intex medencék? Vagy igazából itt kb mind egyforma, és megvehtem nyugodtan?
Extrém használat nem lenne, beülős beszélgetés 1 hideg sörrel / fröccsel
Illetve ha később lesz gyerek, akkor ő pancsol majd benne. De semmi durvulós buli
-
-
Shokkolo
addikt
válasz
j.bravo #4732 üzenetére
Jó lenne még idén, ugyanakkor sajnos annyi munka van még folyamatosan, hogy elég keveset tudnánk élvezni belőle.
Ezért is írtam, hogy ha mást nem várok és összerakom a rajtból "jobb" megoldásra.
A kinézett medence kb sehol sincs szettben, csak maga a medence, így igazából ha már ígyis úgyis veszek, akkor akár egyből "jót".
Mivel nem egy őrült víztömegről beszélünk (3-4 m3), így nem szenvednék kútvízzel, pláne, hogy állati vasas, azonnal befog szinte mindent, annyit megtöltenék csapvízzel.
@Dark Archon:
A miért szögeletes az a válasz, hogy az elhelyezést tekintve sokkal könyebb dolgom lenne. De nem vetem el a kereket se, pláne ha jelentősen kevesebb szívást veszek a nyakamba.
A merítőháló OK, a porszívófej már felvet bennem pár kérdést...
Jól sejtem, hogy az az aljára leült port / szennyeződést kell kiszivatni.
Szuper... na és mivel?!Gondolom nem sima porszívó kell hozzá...
A golyós megoldás szimpatikus, főleg hogy takarítható... jól sejtem, hogy a homokszűrőbe kell tenni a homok helyére?
Alá akkor xps/műfű... az egész kivitelezhetőnek tűnik.
(azt se tartom ördögtől valónak, hogy homokkal szintezem az esetleges lejtést, szezon végén pedig mehet a fű közé, úgyis ajánlják a talaj pótlását / keverését egy kis homokkal)
-
válasz
Shokkolo #4731 üzenetére
Miért szeretnél szögleteset? Azokat oldalról is meg kell támasztani, sarkokban nem áramlik annyira a víz, macerásabb tisztán tartani.
Elég sok minden kell hozzá amúgy, meg néhány év medencézési tapasztalat, és még úgy is megszívhatod
Egy jó homokszűrős vízforgató mondjuk biztos fog kelleni, de lehet, a nyár hátralevő részében már tényleg jobban jársz a papírszűrőssel, amit adnak hozzá, plusz kombinált klórtablettás kezeléssel.
Nekem Intex 4m3/h vízforgatóm van, elégedett vagyok vele. A homokos szenvedést felváltottam szűrőgolyós megoldásra.
Kelleni fog merítőháló, porszívófej, alumínium nyél (hálóhoz, porszívófejhez), takarófólia, melegítő (buborék) fólia, szűrőtől / medencétől függően kismillió idom, de úgyis mindig lesz, ami pont nincs. Leeresztőcső, ha nem tudod csak úgy kiengedni a vakvilágba a vizet, és a csatornába kell, mint nekem. De 3 méter 32-es cső mindenképp ajánlott a porszívózáshoz. Na, meg csatlakozó idom, amit a szívóoldalra tudsz tenni a porszívózáshoz.
ph+ granulátum, ph- granulátom, vízelemző (oxigénes vagy klóros attól függően melyik irányba mész). Algaölő, ha nem kapsz kombinált klórtablettát vagy aktív oxigénes irányba mész. S akkor ott van még a sóbontó, amit még nem próbáltam, de jövőre szerintem nekiesek, mert lehet, azzal kellett volna kezdeni az egészet, és még több kínlódástól kíméltem volna meg magam.
Én vettem szkimmert is, de kicsi medencékhez feleslegesnek találtam. Ráadásul mellette nem kering annyira a víz, ott algásodott először. Macerássá tesz bármilyen letakarást is, gyerekek leverik folyton, útban van. Ez akkor jó, ha a medence oldalfalába van építve.
A medence alatt nekem is a legolcsóbb műfű van (pár évet kibír, utána csere), amúgy betonalapzaton áll. Az XPS mozaik valami embertelenül drága, de nagyobb komfortot ad, az tény.
Ha még nem riasztott el az egész, akkor hajrá!
-
hcol7
senior tag
nekem a 450x220x84es hossziranyban lejt kb 5 centit, latszani latszik, de gond nem lett belole. egyelore - 5-ik eve.
pedig van, hogy a fel meteres teraszrol nekifutasbol ugrom bele seggest. oldalrol. vagy fejest nekifutasbol
hossziranyban a furol, amin all, bar ezt csak arrol az oldalrol, amerre lejt.
a lentebb levo rovid oldal kozepen levo srehen allo kitamaszto rud talpa ala tettem egy , az xpseknel picit vastagabb csempedarabot, hogy jobban megtamassza, es kevesbe induljon meg a fenti esetekben. -
j.bravo
addikt
válasz
Shokkolo #4731 üzenetére
Általában a szett tartalmaz egy kis papírszűrős vízforgatót is a megfelelő csövekkel, bilincsekkel együtt. Pár helyen adják anélkül is, de az szvsz ritka.
Mivel épp dübörög a kánikula, minden csobbanási lehetőség ajándék, én nem várnék a vérprofi gépészetre, hanem amint lehet, elkezdeném használni a szettben kapott forgatóval meg mini kombitablettával, és ha szükségét érzed, bármikor upgrade-elhetsz.
A bilincsek kis műanyagok, azokat mindenképp érdemes, a műa. csöveket pár évente megeszi a nap, azokat muszáj (hacsak valaki nem osztja meg a tartós cső típusának titkát), erősebb szivattyú/forgató, illetve homokszűrő pedig kényelmet jelent, de nem elengedhetetlen, legalábbis a kisebb medencéknél.A kinézett medencében a víztömeg elég kicsi, ezért ha tiszta (mondjuk csap-) vízzel töltöd fel (nem pedig olyan kútvízzel amit még szűrni kell), és nem bánod hogy naponta ki kell mosnod papírszűrőt slaggal vagy a csap alatt, pár naponta pedig cserélni, illetve a bogarakat-növényi törmeléket valami kézi hálós eszközzel kiszeded, akkor még az is lehet hogy elegendő lesz. Ha mégse, akkor beszerzed az erősebb/jobb szűrőt/szivattyút, a medencét belülről ledugózod, kicseréled a gépészetet, dugót eltávolítod, kész.
Aljzatnak van direkt erre a célra árult polifoam puzzle szerűség is, a legtöbben XPS-t használnak, nálunk épp a legolcsóbb műfű van alatta, már ez sokat számít hogy nem a kőkemény betonra/térkőre lépsz. Szezon elején-végén az XPS lassítja hogy a talaj visszahűtse a medence vizét, ilyenkor szezon közepén szvsz nem számít, sőt, jólesne ha hűtené.
-
Shokkolo
addikt
Sziasztok,
Kezdő medencés lennék, és minden segítségre szükségem lenne...
A terv egy 300*200 -as kis medence, leginkább kettőnkre feleségemmel, hébe-hóba még 1-2 embernek.
Amit kinéztem:
Intex Rectangular Frame 300x200x75 (ha van hasonló méretű szögletes alternatíva ami "jobb" legalábbis minőségben, vevő vagyok rá...)Ehhez kellene gondolom vízszűrő/keringető szivattyú... nah de milyen? (remélem van rajta gyári csatlakozási pont...)
Illetve mi még?
Itt olvasva az utóbbi pár HSZ-t
- algaölő
- klór- (vagy alternatíva)
- meg valami amivel PH-t tudok beállítani ?
- fólia a medence tetejére
- alá is valamit ?! (térkőre menne a medence)Nem szeretnék mellé lőni, tapasztalatokból kiindulva inkább költenék egy kicsit többet, de egyből vennék jót.
Tudom, én vagyok a legrosszabb kérdező, de ha van időtök tényleg szivesen veszek minden jó tanácsot.Köszönöm előre is
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Dark Archon #4727 üzenetére
Vegyel, mert a baj mar megvan, de hidrogen peroxid melle sosem volt szuksegem klorra, sokkolashoz se. Szoval nezd at az adagolast, amugy is csak tavaszra ervenyes, melegben sokkal tobb fogy, lehet az volt a baj. Nem tudom mennyi az ára az aktiv oxigennek, de a hidrogen peroxid 10 literes kannaban 3900. 2 kobmeternel napi 4-5 deci fogy belole, szoval kb 20 napi adagot kapsz ennyiert. Ez sem olcso sajnos.
-
hcol7
senior tag
-
-
Saughassy
aktív tag
válasz
Dark Archon #4723 üzenetére
Az aktív oxigennel nincs sok tapasztalatom, viszont a klor nalunk sem volt opcio, igy hidrogen peroxidot hasznalok. Most nekem is elszallt egy kicsit a teljes lugossag, mert nem mertem es igen, ilyenkor zabalja a fertotlenitot mert nem hatekony. Viszont az algasodast nem befolyasolja, ebben a rohadt melegben is ugyanugy, hetente 1x 20 ml megy es nem algasodik jobban a megborult kemia ellenere sem.
Szoval vagy valami egyedi szennyezodes, vagy esetleg az aktiv oxigen alacsony aranya lehetett a gond. En is mertem teljesen peroxidmentes vizet de nem szabadult el az alga. -
Saughassy
aktív tag
válasz
Dark Archon #4719 üzenetére
Jo esellyel a teljes lugossag szallt el. A sósav jó neki, de a PH is vele fog zuhanni, szoval csak esszel adagold. Nem, a Ph+ nem jo utana, mert visszahuzza a lugossagot is.
Turelemmel kell lenni, mire egyensulyba kerul. Ha nagyon megborult az, szivas.
-
FőDudu
veterán
válasz
Dark Archon #4723 üzenetére
Kategorikusan nem mondanam, hogy az oxigenes nem mukodik 30 fok folott - talan egyeb adalekokkal (alga olo, pelyhesito, stb) el lehet erni a kloros kombi tabletta hatasat.
De magaban az oxigenes fertotlenites valoszinuleg nem eleg. Kell melle meg valami mas. Lehet mar egy UV lampa is eleg lenne - talan van aki ilyen iranyba ment es mukodik a rendszere.
En meguntam a csiborokat kihajigalni - mert amikor jo volt a viz, akkor meg olyan tiszta volt, hogy bele koltoztek a csiborok. Kihajitottam, reggelre vissza tertek (fogalmam sem volt, hogy ezek tudnak repulni is). Kloros vizbe nem jonnek.
Egyebkent hot tub mainenance oxigennel:
Weekly maintenance
Remove the hot tub filter and hose off any debris. If required, use a filter cleaner to prevent a build-up of grease. We recommend purchasing a spare filter, allowing you to rotate them and increase their lifespan. Check out our guide on cleaning a hot tub filter for more information.Azaz ennel is kell sokkolni, hetente 1x. Klorral.
Talan ez az info ami nalad kimaradt. Szoval vegyel gyorsklort. -
Értem, köszi. A klórmentesség bizony a saját bőröm, meg a gyerek bőre miatt van.
Előtte egyébként én is folyadékkal próbálkoztam, de az elfogyott, szóval az vezetett idáig. De azért az megemlíthették volna a csomagoláson is, hogy 30°C feletti vízhőmérsékletnél nem működik. Ami meg is magyarázza a dolgot, mert tavaly semmi problémám nem volt ugyanezzel a módszerrel.
4m3 kicserélése is fél nap, de akkor nem tudok mást csinálni. Csak akkor 3 hetente játszhatom el ugyanezt, ha marad a hőség. Egy próbát azért megér a klórtablettás ötlet
-
_Yanou_
csendes tag
Sziasztok,
Medence porszívót szeretnék vásárolni.
Visszaolvasva a kommentekben, Steinbach Poolrunner Battery Basic, Battery Basic 2.0 ajánlották többen. Ezt max 10 m³-es medencéhez ajánlják, nekem 15m3 van. Steinbachot láttam kicsivel drágábban ami 18 m³ ig jó (battery+). Valakinek van tapasztalata ezzel a típussal vagy elég lehet a Basic 2.0?Segítségeteket köszönöm
-
FőDudu
veterán
válasz
Dark Archon #4719 üzenetére
Nekem 30 fok folott (Adrianal elek) nem mukodott az Oxigenes modszer.
Obi-ban kaphato Summer Fun por alaku cucc aktivator folyadekkal.
(elotte kezdtuk (kisebb medencevel) a kezdo csomaggal ami 1-2 hetente 1-1 zacsko beleboritasat jelenti)Valtottunk kombi tablettara, azota kristaly tiszta a viz.
(A sajat szivasomat ugy summaznam, hogy az oxiegenes fertotlenites (nekem) nem mukodott 30 fok folotti viznel. Nyilvan sarkos, de ugyanazon a rendszeren a klor mukodik.)
Ha nem vagy erzekeny a klorra, dobj 1-2 db 20 grammos gyorsklor tablettat a skimmerbe - ha nincs skimmer, akkor oldd fel egy uveg edenyben 1-2 liter vizben es ugy boritsd bele. (klorral vigyazni, szembe es borre ne keruljon a feloldasnal). Ha az kitisztitja, akkor meg lehet probalkozni az oxigenes modszerrel - hatha en tevedtem - aztan kiderul visszter-e az alga amitol zoldul es csuszosodik.
(szerintem a legjobb 1 kombi tabletta lenne es gyorsklor egyszerre - a kombiban levo egyeb adalekok szepen az aljara gyujtenek a doglott algat (floculant vagy minek hivjak), aztan ki lehetne tisztitani.)
(de lehet 4m3 vizet egyszerubb es gyorsabb lecserelni, mint napokig probalkzni.
)
Alga olovel is lehet probalkozni - az folyadek. Mi vettunk egy litert es hetnete 1-2 decit bele nyomtunk, de oxigenes cuccnal az sem segitett.
-
Üdv!
HELP!
Sokadik szezonos medencés vagyok, de az idei nyár durvább. Aktív oxigénes fertőtlenítőt használok algaölővel, de szépen lassan tejfehér lett a víz, és csúszós az oldala.
Ekkor vettem vízelemzőt, beállítottam a ph-t. Egy ideig úgy nézett ki, jó lesz, de most hiába teszem bele az aktív oxigén tablettát és az algaölőt, a folyamat folytatódik.
EZT használom, 3 méter átmérőjű, 4 köbméteres medencém van. Kapott 5 tablettát, és 50 ml B-t. Az elemző DPD4 része egyik nap szép lila volt (10 mg/l), 2 nap múlva tök fehér, azaz 0. Miközben elvileg hetente kellene pótolni.
A vízforgató vagy 8 órát megy naponta már, ilyen plüssgolyós szűrővel. Ja, meg pelyhesítőt is adtam már hozzá kínomban.
Nem értem. A ph jó, az oxigén eltűnik. Letüdőzik az algák vagy mi? Adjam fel, és töltsem újra vagy mi a sz@rt lehet ezzel még kezdeni?
Előre is köszi! -
FőDudu
veterán
válasz
bugizozi #4717 üzenetére
Nalam a nejem probalkozott pH minusszal, de nem igazna vitte le a pH-t.
Utana ugrottam el vasarolni, vettem sosavat, bele boritottam, az levitte 7 korulire a pH-t, utana nagy kombi tabletta be (a szivattyum elo szurojebe), illetve 2x20g gyorsklor tabletta a szkimmerbe. Ez volt delutan negykor. Ment meg par orat a pumpa, aztan ejjelre kikapcsoltuk. Reggelre kristaly tiszta volt.Itt tartunk most. Tegnap hasznaltuk, a klor valahol 1 korul van, pH meg 7-7,2 korul (a tablettas pH meres nekem nem olyan pontos mint a Parkside pH meroje).
(ferfibol vagyok, nekem az arnyalatok nem mennek annyira, ahogy a masik nemnek).Szerintem a tieednek egy klorsokk kell - de akkor ne nagyon meruljenek bele a fejukkel.
A boruknek valoszinuleg semmi baja nem lesz a kicsit magasabb klortol.(nekem ugye a 13m3-be rakott 40g extra klor az kb 3-4mg/l szintre eleg, az az enyemet rendbe rakta).
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Nálunk is opálosodott a víz tegnapról mára
(kép nem adja át, élőben rosszabb)
Tegnap 10+ fő fürdött benne felváltva, ~34 fokos volt a víz, kivettük a kombi tablettát, estére a PH az egekben, klór sehol. Este raktam bele PH minuszt és visszakerült a tabi.
Reggelre beopálosodott, ne ment fel a klór úgyhogy adtam egy klórsokkot, a PH meg kicsit lentebb van az ideálisnál.
Ha a szűrőt folyamatosan járatom akkor délután 4-re elfogadható lesz a víz? (újra jönnek vendégek)Köszönöm!
Tegnap esti mérés:
Ma reggeli:
Ilyen volt tegnap reggel a nagy csapat előtt:
-
robag93
aktív tag
Sziasztok! Kezdő medencés lennék, a zasszony' nem hagy vele békén, úgyhogy lesz egy új hobbim. Nem találtam összefoglalót, hogy a kezdő tudást felszedjem magamra. Tudnátok ajánlani egy irományt, ahonnan el tudok indulni?
-
kory24
őstag
Nekem is Steinbach Comfort 50 van.
Teljesítményével elégedett vagyok, na de a szerelhetősége...
Nemtudom más homokszűrők mennyire szerelhetők, nekem ez az első.
Tavaly mikor megvettem először összeraktam, kb szószerint orrán-száján folyt a víz (legalábbis csepegett).
Aztán tettem rá fém szorítóbilincseket, teflon szalag mindenhova, o gyűrűre még szilikon zsír is, előszűrőn műanyag hollandi amíg csak bírom meghúznmi (már-már attól félek megszakad menet), a szűrőtartály tetejét összefogó fekete pántot gumis bútorkalapáccsal kell a helyére kalapácsolni.Idei összerakás (tanulva tavalyiból) már jobban ment, nincs csepegés.
Tavaly szűrőlabdát használtam, akkor kb szezon közepe vége fele váltottam a gyári papírosról így a szűrőlabdák kibírták szezon végéig.
De idén már inkább homokkal kezdtem a szezont, mert ahogy olvastam labdák nem igazán bírnak ki egy teljes szezont, szétszedni meg újraösszerakni biztos nem akarnám....Homokkal is ugyanolyan jól szűr mint labdával (igaz mindenből a gyári steinbach vettem hozzá).
De pl sokszor olvasom előszűrőt is kéne néha üríteni, van aki odateszi a multitabit.
Na azt a nagy műanyag hollandit állandóan letekerni meg vissza úgy hogy ne szivárogjon ott, előbb utóbb tuti megszakítanám ott menetet, így ez itt emiatt kimarad.Nemtudom más homokszűrőknél mennyire csepegősek az illesztések, de sokszor látom Intex-nél pl mindenhol csavaros nem ez a szorító bilincses megoldás van.
-
FőDudu
veterán
Az a bordazott, szurke csocsonk (ami szerintem egy 32mm to 2" adapter) ami szemet szur. A tobbi ranezesre egyezik egy Steinbach termekkel.
Nem tudom, hogy a Steinbach csinal-e ilyen OEM verziokat.
-
bigrob
őstag
Mennyire lehet valós az, hogy más ugyanazt adja átmatricázva?
Kosárban még von le belőle. -
FőDudu
veterán
Aki Intexet vesz a Steinbach helyett, az hibat kovet el.
Az Intex egy olcso tavol keleti szemet a Steinbachoz kepest.Nekem 6. szezonjat nyomja a Comfort 50, a tetejerol lekopott a felirat. Ennyi az ossz negativum. Se karbantartast nem kapott, se egyebet.
Juniusban leveszem a padlasrol, oktoberben felteszem. A ketto kozott uzemel, szezon vegen slaggal kimosom, ennyi.Az Intexhez nem lehet megvasarolni az osszes letezo alkatreszt - steinbachhoz igen.
Azaz ahosszabb tavu uzemeltetes biztositott a gyarto reszerol. -
Hunfiu12
csendes tag
Szóval, ph 8.2 vagy felette. Beleöntöttem 8dl sósavat a 8m3-hoz. Két óra múlva 7.2 és most várok.
-
Hunfiu12
csendes tag
Előszűrő van a Steinbachba is a szivattyún az a plexi alatt. A módválasztóba lehet igazad van, én nem hiszek ezekbe, van egy programozható konnektorom és kikötöttem a vezérlést. Ami a kevesebb fogyasztást illeti, az nem biztos, hogy azért van mert az intexes motorja annyival fejlettebb.
Na de befejeztem a fanboyoskodást. Az intex is jó lehet egyébbként, már bánom, hogy medencét meg szkimmert nem intexet vettem.
-
yoee74
csendes újonc
Szia,
Steinbach Comfort 50 van nálunk, én szeretem, második szezonja.
Megtanultam összerakni, tehát teflon szalag és ahova kell oda dupla awab bilincs, így már nem csepeg sehol sem, de ezt lekopogom
Én egyből szűrő golyókkal használom, heti egy db 200 gr-os klór tabletta és kb 100 ml algaölő.
Egy vázra szerelhető skimmer van rajta; ennél a fajtánal nem kell vagdosni a medence fóliát.
A szűrőnek van elég ereje, hogy lehuzza ami odakerül. Kéthetente egyszer porszívózom.
Használaton kivul solar fólia, de ebben a hősegben nem teszem rá, inkább parologjon, hadd hűljön.Tavaly is, ebben a szezonban is kristály tiszta víz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- BESZÁMÍTÁS! H310CM i3 9100F 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1660S 6GB Fractal Design Focus G 400W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest