- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dib0079
csendes tag
Nekem is ZX300 van és tökéletesen működik. Nem azzal van szerintem a baj, hanem a szivattyúd teljesítményével. Nekem inverteres szivattyúm van (https://www.aquagem.com/hu/inverpro-aquagem-most-silent-inverter-pool-pumps-for-wholesale.html), amivel a fordulatszám szabályozás révén tökéletesen lehet szimulálni a problémádat. Kicsi a vízáramod! Előtte az INTEX gyári szivattyúját használtam, aminek a doksijában 8m3/órát írnak, de szerintem a fele sem igaz! Most, hogy van kakaó (akár 25 m3/óra) tele szoktam tömködni a ZX300 tartályát szűrő golyókkal és elképesztő, hogy mit szed ki a vízből. Írtam a kálváriámról korábban erről. Amivel felszereled a gégecsövét a medence befolyó részére, azon a szürke adapteren van egy fehér gomb, először én sem vettem észre. Aztán a doksijában megtaláltam, hogy azt benyomva vagy sem lehet állítani, hogy mekkora vízáramú szivattyúra van kötve. Egy próbát megér, nekem majdnem a víz szintjéig felmászik a falon.
-
1 hete én is azt vettem észre, hogy nem sikerül kristálytisztára szűrni a vizet. Azt gondoltam, azért, mert többen voltunk a medencében, de sehogy sem sikerül tisztára varázsolni. Obi-s tablettás elemzővel van beállítva a ph. Volt klórsokk, több multitabi, majdnem 24 órán keresztüli folyamatos szűrés, de csak ilyen fehéres, homályos, nem teljesen átlátszó a víz. Az alján barnás foltok vannak. Tegnapelőtt alaposan felporszívóztam, majd a homokszűrőt szétszedtem, a szűrőlabdákat legaláb 8-szor átmostam. De ez nem akar kristálytiszta lenni. Mi a fene lehet? (366×74-es medence, 5700l/h-s vízforgató, szűrőlabdával)
-
hcol7
senior tag
válasz
Vismajor01 #5196 üzenetére
nekem az elmult 4 evben az intex homokszuro+kombitabletta parossal gyakorlatilag karbantartas kenyszer mentesen vokt kristalytiszta vizem egesz szezonban. ~9m3 viz, 4m3/h homokszuro. szezonkozben egyszer sem kellett megbontanom, hogy szurokozeget csereljek(kvarchomok). de par hete belekerult furt kutviz, es a vasas/manganos vizmiatt beopalosodott a faszba, amit 3 napos kezi visszamosas/algaolozes/pelyhesites/porszivozas szivassal majdnem tisztara tudtam helyreallitani. de a wishful thinking nezopont mellett sem volt sosem az igazi, es a napi szokasos 2-3x os szuresido ellenere is visszaszarodott a viz. ugyhogy ma fogtam, megbontottam a honokszurot, es kicsereltem benne a kvarchomokot. hat bakker okadmany zold szinu volt , ami kijott belole, szerintem az "fertozte" vissza a vizet allandoan, annak ellenere, hogy majdnem napi szinten vegyszerezgettem fel, hogy vegre jo legyen. ezt 5 oraja fejeztem be, azota folyamatosan jaratom a szurest(nem sima forgatast), kivancsi vagyok mi lesz holnap delre/estere. be fogom irni majd. de mar ott tartottam, hogy klimavaltozas/chemtrail/egyeb miatt baszodott el az az okoszisztema, ami ezelott 4 even at problemamentesen, kristalytisztan uzemelt. jelenleg ugynez ki, hogy a vasas/manganos kutviz cseszte szet, ami a korabbi evekben nem kerult bele.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Vismajor01 #5193 üzenetére
Folyadékos a legjobb!
Ha visszaolvasol, volt itt már nem is egy olyan delikvens, akinek a hibás mérés miatt volt gond a vízzel. Ha nem pontos a mérés, akkor úgy hiszed, hogy minden ok, közben meg el van mászva a PH, és nem korrigálod időben, mert nem is tudsz róla, hogy rossz. Nem állítom, hogy ez a baj, de a vízkezelés a megfelelő eszközökkel egyébknt egyáltalán nem bonyolult. Ha opálos a víz, vagy algásodik is, akkor ott vagy a mérés pontatlan és így nem megfelelő a vegyszerezés sem, vagy a keringető és szűrőrendszer botilk meg valahol.Egyébként ha a víz már algás, akkor nehezebb azt rendbe tenni, mint megelőzni a bajt. Szerintem ha már ennyit költöttél rá, ne add fel. Vegyél egy rendes folyadékos tesztert (kb. 6-10k, ami ennél olcsóbb, azt nem feltétlen ajánlom), és ha azzal is azonos értékek jönnek ki, akkor a forgatórendszert kell megnézni.
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01 #5193 üzenetére
Egy ilyen 100 euros vackot miert vettel meg?
Ez egy kalap szar.Fentebb irtam, hogy nem lehet a medence technikan sporolni.
A normalis az 300-500 Euro. Minimum.
Kis medencebe jo a Steinbach Basic2 (10m2-ig), de meg az is duplaja ennek az ipari hulladeknak.Vadasz, vadasz...
-
Vismajor01
addikt
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Vismajor01 #5189 üzenetére
Nem téveszt a vízelemződ? Mit használsz mérésre?
Egy másik lehetőség, hogy esetleg nem megfelelő az áramlás a medencében, tehát vannak olyan részek, ahol a víz részben képes pangani. Báe ez főleg épített medencéknél fordul elő, a nem megfelelően kialakított bemenő/kimenő ágak létrehozásával. -
YAS-dude
őstag
válasz
Vismajor01 #5189 üzenetére
Jah, csak neked egy fél Balatonnyi medencéd van
Sajnos erre költeni kell és nem arányosan növekednek a költségek a mérettel. Vagy hívsz egy szakembert aki normálisan ki tudja mérni mi van a vizeddel és beállítja, plusz javaslatot tesz, mi kell, hogy jó is maradjon. De szerintem hosszú távon azzal jársz jól, ha elfelejted ezeket a tablettázásokat meg meg csodazsákozásokat és lesz egy rendes vízkezelő aknád szivattyúval, szűrővel, pufferrel, vegyszeradagolóval.
-
Dorian
félisten
válasz
Vismajor01 #5186 üzenetére
Nekem 2 napja helyreállt. Azóta minden nap porszívózás után kevesebb apróhomok maradt benne, kevésbé volt zavaros a víz.
Most elutazunk 8 napra kívancsi leszek... -
FőDudu
veterán
válasz
Multitab, eleg jo szivattyu es szuro ( ami eleget van jaratva), jo pH es klor. Akkor tenyleg nem kell mas.
Amikor latom, hogy veszik a 2-4m3/h-s szuroket, mar be se szolok. Ugyis szar lesz. Minek koptassam a szamat.
Nem sziv elegge, nem forgat eleget, aztan meg jon a siras.
Majd rajon magatol, hogy gepeszettel nem lehet sporolni.
( rakolti a jobb szivattyu felarat vegyszerekre, es meg ugyis csak sziv a medencevel, a helyett, hogy elvezne). -
robag93
aktív tag
válasz
Mondjuk nálam tényleg ennyi. De ezt többek közt annak köszönhetem, hogy itt rábeszéltetek a robotporszívóra
-
Vismajor01
addikt
Nekem egyértelműek homok. Homok aka szennyeződés+melegvíz+sok napsütés= alga.
Most beállítottam PH-t és kapott egy klórsokkot+szomszéd kölcsön adta a robotporszívóját (mondjuk amikor ide adta és én elfogadtam akkor még nem néztem meg a neten hogy 450 ezerbe kerül...
) ami szépen ki is takarította az egészet.
Tehát PH jó, klór most 3.0 körül, kapott pelyhesítőt a keringetőbe. Mostmár nem zöld a víz hanem opálos. Komolyan csödörből vödörbe... Állandóan csak a munka van ezzel
Komolyan leboxolnám a monitorom amikor intex csoport tele van ilyen "CSAK MULTITABI ÉS ENNYI ILYEN A VÍZ MINT SZENVEDTEK"
-
Vismajor01
addikt
Valaki megtudja mondnai h zx300nak mi a max takaritási mérete? Néhol 9.75s medencét írnak, néhol meg 6.5 métert o.0
Ill tud vki olyan robotporszívót ami 9.75ös medencét kitudja takarítani?
-
Smish
tag
-
Smish
tag
Lehet ugyanaz a gond mint nálam, a vízkö.
Nálam a sósavtól ilyenből:Ilyen lett:
Nyilván a leveleket leszedtem.
Szóval nekem ez nagyon bevált.
Most gondolkodom hogy kiváltom a ph+ granulátomot hypora.
Sokkal olcsóbb és ugyanúgy felviszi a ph szintet savazás után mint a granulátom ahogy olvastam, valamint töredéke az ára.
Idén elég nagyot koppoantam és csalódtam az uszoda vegyszerekben.
Ja és ezt a csodazsák sem szűri ki teljesen, átmegy rajta valamennyire.
Olvass vissza 2 oldalt esetleg ahol tárgyaljuk. -
Márton
nagyúr
Csodazsák és gyakori felkavarás?
Arra még én is keresem a megoldást, hogy a keringtető szívó része ne a medence 60-70 centis magasságából szívja a vizet, mert a leülepedett cucc ezt nagy ívben kiröhögi, ha nem kavarom fel. Az aljáról kéne szívnia. De ez már a jövő év projectje lesz -
Dorian
félisten
Nálunk ugyanúgy az alján van az aprószemű üledék és kristálytiszta a víz, Ha elkezdem felporszívözni akkor felkavarodik és a vége felé már alig latom hol kell porszívózni.
De nálam nem zöldesszínűvé csak zavarossá valik a viz. És kiszűri a porszívó zsakja, csak mivel közben felkavarodik, nem tudom egyszerre az egészet kitakarítani, nap masik réstében újra kell, aztán megint.
Nálam a problema egyszerűen az h túl aprószemű ez a szar ezért felkavarodik. De nem zöld, nem nyalkas.
Ma adok hozzá pelyhesítőt hátha az összefogja a kis szemcséket. -
Janusz001
őstag
válasz
Vismajor01 #5174 üzenetére
Nincs sűrűn takarva a medence? Nálam akkor kezd el megjelenni az alga, ha folyamatosan takarva van, mostanra már csak éjszakára teszem rá, de a hőhullámok idején még akkor se, hogy visszahűljön a víz.
-
hcol7
senior tag
válasz
Vismajor01 #5174 üzenetére
ujabban nalam is az van, hogy leulepszik az aljara valami leulepedve homok szinu szarsag, ami felkeverve zoldes tejszeru vizet eredmenyez. de mig nem keverem fel, total tiszta a viz.
a porszivo sem szedi ossze, ugyhogy ez mintha valami apro szemu alga lenne.. -
Vismajor01
addikt
Nalunk állandóan bezoldul a víz :/
Ph elvileg jó. Hiányzik a kerítés egy része és elég sok homokot hord be a szel( falu vege)
A víz reggel kristály tiszta de az alján nagyon sok homoklerakodas
Ma reggel kölcsön porszivoval neki álltam kiszedni
Szart se ért, sztem ami porszivon volt zsák sztem túl nagyszemu.
Viszont annyit elertem hogy délutánra olyan zöld lett a víz mintha Dunat vezettem volna bele. Mondom reggel kristály tiszta-felkavar-atlathatatlan zold eredményJovoheten jön a rovitporszivo, de mit vegyek hozzá? Klorsokk, ph beallitas, esetleg algaolo? A víz nem nyálkás, a fala a medencének sem.
-
Smish
tag
Bevált a sósav. Ugyan 14 liter 20% os kellett hozzá, de kristálytiszta lett a víz. A ph lemen 5,5 re. Hozzákevertem 1 kiló ph+ a 13 köbhöz, most 6,3-on áll.
Holnap veszek még 2 kilót és beállítom 7,2- re.
Ezt a szezont még kihuzza így talán.
Hát így még nem jártam. Köszönöm a tippet! -
forguet
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy intex 128636gs optimo 636g vízforgatót.
A leírásában az szerepelt, h 32mm-es csatlakozással jön, valójában a csatlakozása és a hozzá adott csövek is 38mm-esek így nem kompatibilisek az én medencémmel.
Egy ilyen adapter megoldás a problémámra gondolom?
Tehát erre rátekerem a 38-as csövet ami jön a vízforgatótól, és ezt mint egy 32-es csövet rádugom a medence apa csatlakozójára? (sajnos a szorítóanya nélküli képet nem találtam úh nem látom h ez a része apa vagy anya, kell-e hozzá plusz 32-es cső is, vagy csak így rádugom a medence csatira)
Szerk: ja. -
FőDudu
veterán
Ezek a csikos merok kb semmit sem ernek.
Vegyel egy olcso tablettas merot kontrollnak.
Szinte biztos, hogy nem jo a pH-d.Remelem segit - bar ennyi szivas helyett en mar reg leengedtem volna az egeszet.
Nalunk 1 Euro/m3 a viz (ontozesre, arra nem kell csatorna dijat fizetni). 3 nap pihentetes utan nagyon boldogok lennenek az olajfak a 13m3 vizzel. -
hcol7
senior tag
ez vizibolha, tavaly ota nalam is megjelenik a vizben, de akkor van, amikor kristalytiszta a viz, es rendben a vegyszer benne --> jol birja a klort, meg az algaolot, erdekes : )
en is ki szoktam dobni, es visszamegy mindig. szomszednal is van egy ideje. engem tulzottan nem zavar, egyenesen kedves ki allatkanak tartom, es nem okoz gondot, bar tobbek szerint jo nagyot tud csipni : ) de nalunk ilyen meg nem tortent. -
Smish
tag
[link]
Ezzel mérem, 2 helyen szoktam.
Összevetettem a gépet is egy sima papír teszterrel, pontos.
Hát vesztenivalóm nincs.
Mindenhol 7,2-7.6 közé javasolják a ph értéket.
Eddigi tapasztalataim alapján 7 alatt nem jó.
De egy próbát megér.Veszek ma sósavat aztán meglátom mire jutok. -
FőDudu
veterán
Szerintem szar a pH es ettol nem mukodik a klor.
Mivel mered a pH-t?Ha csikkal, akkor gyorsan vegyel egy tablettas elemzot az Obi-ban.
Azt elkepzelhetrtlennek tartom, hogy neha pH+ aztan meg pH- kelljen ugyanabba a medencebe.
Ott valami nem stimmel. Foleg meres oldalon.
Tolj bele legalabb 1 liter 20-32% kozotti sosavat. Az agyon csapja a puffer kapacitasat es utana jobban reagal a ph szabalyzasra.
Ha a pH-t levitted 7 ala ( tablettas teszterrel ellenorizve), akkor johet a klorsokk. Ha elet van a medencedben, akkor 4-10mg/l ertekre. Mehet melle pelyhesito.
Semmi mas nem kell. Ez kiol majd mindent.
Ezutan johet a szures.Ha elet volt, az meghalt. A szures meg ki kell szedje a pelyhesito altal osszeallt maradekokat.
( multi tablettat es stabilizalot hagyd ki, lehet azok csinalnak valami nem medencebe valo maradekot).
-
Smish
tag
[link]
Ez az, csapvíz van a medencében. Elvileg megakadályozza a vízkő kiválást.
Miért savazzam? 7,1-7,5 közötti ph-t mérek, ehhez adok mindig egy keveset vagy ph+ vagy ph- ból, ph- kell többször.
Tudtommal ott hatnak a vegyszerek a legjobban.
100 gramm klórt én 2-3 naponta vagy nagyobb pancsolások után belenyomok.
Sokkálsnál beletolok 600-700 grammot is, havonta legalább egyszer.
Eddig ez bevált.
A tablettára eddig nem gyanakodtam.
Pontaqua Aquamultit használok, ezt hamisíthatják és így árulhatnák boltban? -
FőDudu
veterán
Mi a banat az a vizkemenyseg stabilizalo? pH minusz?
Valamit nem veszel szamitasba.
Csapviz van benne vagy valami kutviz amiben ki tudja milyen kemikaliak vannak?Szerintem valami elet van a vizedben. Valami alga vagy egyeb.
Nyomjal bele 2 liter 20-30% koruli sosavat (az tutira jol lenyomja a pH-t), aztan tegyel bele legalabb 100g gyorsklort sokkolaskent. (aztan 1 napig lehetoleg bele se nyulj)
Ha az nem nyir ki benne mindent, akkor le kell cserelned.Tippem szerint szar a kombi tablettad - en is vettem mar hamisat.
(epp ezert nyomjal bele sosavat - az a pH-t leviszi, aztan a klor ki tudja fejteni a hatasat.)Nekem ilyen uszkal a vizben. Olyan 2-2,5 cm lehet.
Azzal a 2 nagy hatso labaval hajtja magat es rohadt gyorsan uszik. Ha kihajitom, masnapra visszater. Milyen bogar ez? -
Smish
tag
Sziasztok újra!
A saját problémámra válaszolok hogy lehessen követni.
Elsősorban a csodazsákot javasoltátok megoldásnak.
Ph jó, sokkolva volt a víz többször is, egyszer már cseréltem az egész vizet.Namost a csodazsák csak részben oldja meg a gondot.
Sokat megfog ebből a fehér szutyokból, de részben át is engedi.
Ahogy kiveszem kimosni mikor a nyomásszelep már teljesen kinyitott rajta, akkor látni hogy masszívan folyik át a külselyén a fehér lé.
Ugyanakkor egy 8 órás etap után a zsák teljes belső felületén áll egy kb fél centi vastag, erősen vegyszer szagú, kefír állagú anyag.Most ott tartok hogy a hajamat tépem, már 2x annyi vegyszert elhasználtam az elmúlt hetekben mint átlag egy szezon alatt, és semmi hatása.
Rendeltem még egy zsákot, hátha duplán hatékonyabb lesz.Ha lekapcsolom a homokszűrőt, egy nap alatt leül az aljára, olyan mint a vatta, a víz kristálytiszta lesz, de az első érintésre szétrebben és újra fehér a víz.
Van valakinek ötlete? Mit nem veszek észre?
Amit használok heti rendszerességgel, az algaölő, vízkeménység stabilizáló, gyors klór, 3 az 1 tabletta, pelyhesítő.Évek óta semmi gondom nem volt eddig.
-
FőDudu
veterán
válasz
Nerazim #5143 üzenetére
Az enyembe, ami a Chemconnect, ha az egeszet letekered, akkor a 25mm atmeroju KPE cso pontosan illeszkedik a falatvezeto lukaba.
Tehat elvileg - a viz egy 25mm atmeroju lukon at erkezik a medencembe - hiaba 32mm a csocsonk a tuloldalon.
A menetet sosem probaltam, mert a skimmernel mindig a 38mm atmeroju cso ment ra. VAgy amit annak a csocsonknak a belsejebe keszitettem pvc adaptert a 32mm-es fekete csohoz.
-
FőDudu
veterán
válasz
Nerazim #5130 üzenetére
Szerintem ezt keresed. ChemConnect a neve.
Ennek a belso felere lehet a medence belsejeben dugni a csodazsakot, ahogy lentebb latod. A 32mm-es cso pont ra megy arra a kupos reszre a kozepen.Nem szivo agra rakod, befuvo agra kell rakni a csodazsakot.
A szivo agon nekem (hosszu fekete cso) a 38mm atmeroju skimmer cso belsejebe egy 32mm-es PVC cso van.Ilyen, csak 32mm-es (ha megfeszulok se tudom megmondani mi a neve annak magyarul).
(tippre ez 32mm-es PVC toldo, az enyem kb 30 centi hosszu volt).
Ha levagod a gumi tomitesnel (ahol vastagabb), akkor az a vege kb passzol a 38mm-es szkimmer szivo cso belsejebe. (en kicsit megsmirgliztem, hogy ne szoruljon bele). A masik vegere meg ment az 5m fekete cso. Azt hasznalom porszivozasra. Amikor kell, szkimmer lehuz, ezt bedugom, porszivozunk.Homebrew az egesz, de 5 eve mukodik.
-
morfondőr
addikt
Sziasztok!
A jövő évi szezonra próbálok felkészülni, jelenleg egy kicsi 1,6 m3-es medencénk van, amit a gyerekek nagyon élveznek, ezt szeretnénk nagyobbra váltani:
Medence: INTEX Prism Frame 366 x 76 cm (kb 6,5 m3)
Szűrő: Steinbach Speed Clean Comfort 50 (elég akciós most, meg is rendeltem)
Van egy kis sóbontóm, ami elvileg 8m3-ig jó, könyv szerint 5 óra üzemre van szükség a fenti medencénél: INTEX Krystal Clear QS200
És a fűtésen agyalok, hogy szolár legyen a terasztetőről, vagy egy ilyen hőszivattyú: Steinbach Mini1. A szivattyú a sóbontónak és a hőszivattyúnak is túl erős, ezért a kimeneti ágat ketté osztanám, majd a medence előtt újra közösíteném. Jól gondolom, hogy így feleződik az 1-1 ágra jutó vízmennyiség?
2. A szivattyú emelő magassága elvileg 9m, van aki tetőre helyezett szolár fűtést sikeresen üzemeltet róla?
3. Szolárnál kpe vagy lpe csőben gondolkodom, egy ekkora medencénél mennyit kellene felpakolni, hogy valóban hatásos legyen?
4. A hőszivattyú tapasztalat szerint óránként hány fokot emel egy ekkora medence hőmérsékletén? (Jelenleg egy ilyennel fűtöm a medencét, a másfél m3-t kb óránként 2 fokkal tudja felfűteni, a könyve szerint a fenti medencénél 4 óra/1 °C ami már kicsit hosszú idő.)
5. Jelenleg üvegtöltet van egy kisebb teljesítményű szűrőben, de szimpatikus a szűrőgolyó is, ki mit ajánlana?A válaszokat előre is köszönöm, bármilyen tanácsot elfogadok!
-
balojazz
aktív tag
válasz
luciferc #5139 üzenetére
A medencét nem akarják használni 7-10 napja, ezért inmentől a ráfordított időnek már nincs határhaszna, sőt csakis a biztosan legjobb megoldás a legolcsóbb és tart a legrövidebb ideig, ami kb szumma 4-6 óra (leeresztés, tisztítás, töltés). Amíg megpróbáltam megmenteni, na az az idő (és pénz: vegyszer, áram, víz) ment pocsékba.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Janusz001 #5136 üzenetére
Köszönöm a választ. Mivel már végigmentem az összes lehetséges megoldáson, kivéve a csodazsákot, és mivel azonosítottam, hol hibáztunk a kezdeti kezelésben, már csak egy kis matek kellett. A medencébe 9.5 m3 víz fér, annak a víz- és csatornadíja 5760 forint (kicsit kevesebb, mert a csatornadíjból lejön 10% locsolási kedvezmény, de anélkül számoltam). Úgyhogy leengedem, megtisztítom, és újratöltöm a medencét. Ennek költsége töredéke a további sokkoló vegyszerezésnek meg a csodazsáknak, és sanszos, hogy még az sem lenne megoldás. Tanulság: az első zöldülő jelekre gyorsan kell reagálni: medencefal-kefélés, vegyszeres sokkolás és nappali letakarás a fotoszintézis ellen már 1 db zöld pöttynél, és ha már a víz is elkezd zöldülni, azonnali leeresztés és újratöltés. Ennyi.
-
balojazz
aktív tag
válasz
luciferc #5129 üzenetére
10 naponta mindenképp új levelet nyitok. Ha gyártási gond lenne, időnként furcsa, nagy ugrások lennének a PH-ban. De akár pluszolok, akár mínuszolok, a PH csak az alsó vagy a fölső határon volt, és onnan visszamegy normálba. Nyugodtan kizárható a PH-probléma. Valami más lesz az ok. De ha nem is azonosítható az ok, a megoldás mi lehet? Csodazsák? És ha az, akkor hány mikronos az alga?
-
korcsi
veterán
válasz
Nerazim #5132 üzenetére
A jelölt elem a 38mm-es átvezetőre feltekerhető, a 32-es nem tudom hogy van kialakítva.
Most megnéztem a 32-es szettet,
szerintem rámenne.Rápróbáltam, valami menet probléma van, nem megy össze.Ellenben, ha megy a szivattyú a vákuum megfogja a csatlakozót, ki lehet talán úgy porszívózni.
-
Nerazim
őstag
-
Nerazim
őstag
Üdv!
A bekarikázott alkatrészhez milyen alkatrészt kell vennem, amivel a medencéhez csatlakoztatva rá tudom dugni a homokszűrő gégecsövét? -
balojazz
aktív tag
Sziasztok. Van egy 366 cm átmérőjű intex medencém. Kb 1-1.5 hónapig problémamentes volt. 1-2 hete elkezdett algásodni, és már "sötétzöld", nem tudtam megfogni. Amit kipróbáltam: a szűrőgolyók napi cseréje, több napon át éjszaka is járatni a homokszűrőt, klórt brutálisan túladagolni (5-6 mg/l), pelyhesíteni, algaölővel sokkolni. A PH folyamatosan figyelve és tartva 7.2-n (+/-2). Valamit nagyon nem veszek figyelembe, ezért nem csinálom jól, vagy mi van? Amiről tudok és nem próbáltam, az a csodazsák. Valami ötlet? Annyi tippem van, hogy esetleg az is belejátszhat, hogy a zöldülés első jeleire a kölykök nem mentek a medencébe, pedig a vízmozgás sokat segíthetett volna. Vagy ez hülyeség.
-
YAS-dude
őstag
válasz
robag93 #5108 üzenetére
A szűrőgolyókat nem tudod visszamosni, mint a homokot. Én kb. havonta kimosom őket (mosózsákban, mosógépben). Jelentősen elkoszolódnak és azt ugyan nem venni észre, ahogy csökken a nyomás a befúvónál, de amikor kitisztítom a szűrőt, utána feltűnik, mennyivel erősebben tolja a vizet. A homoktartályban, meg a hatjáratú szelepben a finomszűrők (amik a homokot hivatottak visszatartani) is eléggé meg tudnak telni dzsuvával, azokra is ráfér olykor a karbantartás.
-
FőDudu
veterán
Mondtam, hogy keves a klor. En gyorsklorral oldottam volna meg - de nekem az keznel van, igy nem extra kiadas.
Amugy ha mar takarod, akkor miert nem ejjel jaratod a sobontot, amikor letakarva ki is tudna fejteni a hatasat a klor, es nap kozben - amikor ugyis elszall - nem menne feleslegesen....
-
FőDudu
veterán
válasz
luciferc #5115 üzenetére
40dBa az rohadt hangos. Szerintem.
En peldaul allergias vagyok a hangokra, ezert is hasznalok Razer Blade laptopot amin sikerult kb passzivra kihozni a 'lajtos' hasznalatot. (office, Spotify, remote work, web browsing). Ha meg idonkent jatszok, akkor felveszem a zajszuros Sony fejhallgatot es az mindent nemit.
Igy a 15" 300Hz-es kijelzo frissiteset sem kell varialnom, es kijon belole egy 8 oras munkanap bedugas es fenyerovel varialas nelkul. A proci maximum 50-55 fokos - a dedikalt RTX kartya meg ilyenekhez nem igazan kell. Aztan ha kell akkor ott van.
A Vapor Chamber azt is kihuti ha kell (procinak es GPU-nak kulon VC van)De peldaul klimanal a 20-21dBa az a hatar ahol lehet aludni, mert nem hallod ha megy. Folotte 2-3dB-vel mar ugye duplazodik a zaj (3dB ketszeres, 10dB tizszeres hangerot jelent). Nekem a hazban Mitsubishi klimak vannak, azok 20-21dBa hangosak. Nyaron hutenek, telen futenek.
Lehet mellettuk aludni. (nincs is mas futes a hazban). De viszont a kulteri az inverteres, igy kis terhelesen (pl. telen amikor csak tartjak a homersekletet a lakasban) ha alajuk allsz, akkor nem hallod hogy megy. Ez rohadt sokat szamit - hiszen miert hangoskodna a kulteri ha epp resz terhelesen megy? Az inverteres leveszi a fordulatszamot, mig a sima az ki es be kapcsolgat maximalis hangerovel.
Azaz a 30dBa es 40dBa kozott tizszeres hangero van. Az pedig nagyon sok.
Lattam videokat, ahol ezeket a kulteri egysegeket probaltak (a medencezok es nem a klimasok) halkitani. Kis fakucko, zajvedo szirszarral kibelelt nagyobb kucko, stb.
Nem veletlenul. Mert altalaban ez a medence kozvetlen kozeleben van - holott extra szivattyuval es csohejat alkalmazva kb barmilyen messze el lehetne vinni - es onnan mar zavaro.Van ra gyartoi megoldas is. Nem veletlenul letezik.
Szoval ha teheted, akkor vedd a halkabbat. Az azt jelenti, hogy adott teljesitmeny szinten halkabb, hatekonyabb, jobb. Ezt nem csereled ki, szoval elsore vegyel jot.
Az elmeny - hogy nem bug nonstop valami - megeri. -
luciferc
őstag
Igen, ezzel tisztában vagyok, éppen erre írtam, hogy a nagyobb hatékonyság (jobb COP érték) miatti megtakarítás kb 8 év alatt térül meg. A leszabályozás annyira nem érdekel, mert ha jó a víz, akkor kikapcsolom és kész. Amíg meg nem jó, addig megy. Persze a jó munkapontra szabályozással jó lesz a COP, de ez meg lassan térül meg. A kérdés így annyi, hogy a hangerőn kívül van-e más előny. 10m távolságban 30 helyett 40dB(A) az nem olyan vészes különbség (Fairlandot néztem most példának), kétszeres hangerő, de a 40dB(A) még így is halk.
-
Dorian
félisten
Ja tényleg, nem jeleztem vissza múltkor az enyhe opálossagra. Lusta voltam megklórozni, mert nem volt veszes és nem volt csúszós se az alja se az oldala, de valszeg egy egeszek kicsi klórhiany volt az ok, mert atallítottam a szivattyút és a sóbontót, h éjjel menjen, így közben és utana delelőtt fedett volt, benne tudott maradni a klór, és maris teljesen átlátszó lett a víz.
-
luciferc
őstag
Nem kapsz semmit, te döntésed, csak ne csodálkozz. Ha szar a pH (meg esetleg a klór), akkor soha az életben nem fogod megszüntetni az opálosságot, mert alga valószínűleg. És kizárt, hogy 100%-ban ki tudd szűrni, sőt. És akkor 1 nap és vígan újratermeli magát. A pH beállítása amúgy nem profin űzés. Valószínűleg a csodazsákra és mosására már most sokkal több időt és pénzt költöttél, mint ha a pH-t karban tartod.
-
forguet
senior tag
Tavaly az első medencés szezonomban én is folyamatosan küzdöttem vele, 2-szer is vizet kellett cserélnem a szezon során.
Idénre meglett a recept, folyamatosan van benne egy mini multi tabletta, illetve naponta bemegy egy rapid mini klór is. Május óta kristálytiszta.Csak azért írom mert az én tapasztalatomban a multitabletta csak kiegészítő kb.
Am 8m3-es a medence, le van takarva solarfóliával amikor nem használjuk, és hetente 2-szer porszívózom, napi 4 órát megy a vízforgató (2m3-es) és hetente egyszer szűrőzsákkal megy egy éjszakát. Mindennap használja a család úh azért kapja rendesen. -
robag93
aktív tag
Mintha leesett volna a szivattyúm teljesítménye (nem olyan erős a nyomóágon távozó vízsugár).
Ezt okozhatja, hogy nem mostam a szűrőpamacsokat pár hete? Nem tudom igazából milyen gyakran kell őket. Vastalanítás után mostam ki őket (ez a feltöltés után volt).
Visszamosni nem szeretnék, mert akkor pótolnom kellene a vizet, ami szintén vasas és akkor megint vastalanítanom kellene.
-
Márton
nagyúr
válasz
luciferc #5102 üzenetére
Multitabletta van benne, idén 2x raktam bele 1-2 deci algaölő folyadékot.
Mivel egy szezonban 8-10 alkalommal van használva, amúgy meg letakarva és nem űzzük olyan profin a dolgot, mint kellene, ph-t nem mérünk (hú, már hallom ezért mit kapok itt). De hát ez van
Egyszerűen csak fel akartam gyorsítani a csodazsákos tisztítási folyamatot, hisz eleve a gyárilag kapott vízforgató sokak szerint csak vicc. -
luciferc
őstag
Van értelme jóval drágábban inverteres hőszivattyút venni? Ahogy számolom, a magasabb ár kb. 8 év alatt térülhet meg a jobb hatékonyság által. Más előnye van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Facebook és Messenger
- Skype topic
- Tomb Raider IV-VI Remastered teszt
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Windows 11
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB NZXT H7 Elite GIGABYTE AORUS 850W
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest